Kategoriarkiv: Tillgångar skulder

Gott nytt år

Hej!

Nu är det inte så länge kvar innan det traditionella nyårsfirandet gå av stapeln. Firar man som Jude, Iran eller kines så firar man under andra tidpunkter. Kineserna till exempel firar nyår vid den andra nymånen under vintersolståndet nånstans mellan 21 Januari och 20 Februari. Enligt den traditionen hoppar vi nu från Grisens till råttans. Hmmm, undrar hur man ska tolka råttans år på börsen? Hundens (2018) slutade ju OMX 10% ned medan Grisens 2019 avslutar hela 25% uppgång.

I all börseufori så gäller det att hoppa ned på jorden för en stund. Visst går det bra på börsen men det gäller att komma ihåg att årets siffror är lite dopade iom nedgången i slutet av förra året. Vidgar vi vyerna så kan vi se att svenska börsen “bara” stigit ca 15% senaste 3 åren. Backar vi 5 år tillbaka har den stigit 20%. Det är i och för sig bra men bara så man inte blir lurad allt för mycket av årets siffror.

I ett senare inlägg tänkte jag berätta hur min portföljutveckling har sett ut under 2019 (Inte så bra) men inte dålig heller. Men jag har inte tid att fippla med det eftersom att det nu börjar vara dax att intaga viss form av alkoholhaltig dryck. Skål på er alla och Drömmaren önskar er alla ett gott nytt år!

2020 – Kom igen nu!!!!

Det ska vara kul att investera och blogga!

Hej!

Det här med bloggande – Twittrande och investerande har snabbt blivit riktigt stort. Redan för cirka 5 år sedan när jag började blogga fanns det en hel del bloggare där ute i cyberrymden. Men det är ändå ingenting jämfört med hur det ser ut nu. Ekonomibloggarna måste vid det här laget vara i 100 tals och jag har inte en chans att lyckas hänga med i alla.

Det viktigaste när man håller på och investerar och bloggar tycker jag är att man gör det med måtta. Det är kul och givande när det rullar på men det kan också bli ruskigt intensivt har jag märkt. Jag har läst att många andra bloggare också skriver om detta.

Det jag vill komma till är att det kan bli påfrestande om man blir alltför besatt. Det är inte kul att investera om man måste logga in på Avanza 50 gånger per dag för att kolla om något har hänt. Det kan också vara ganska energikrävande att på alla möjliga sätt jämföra sig med alla andra.

För egen del så har jag tidvis fastnat i båda dessa fällor och jag kände att motivationen började tryta. Jag har därför sett till att jag numera loggar in betydligt mer sällan på Avanza och jag sållar också betydligt hårdare bland de bloggar jag läser. Numera ödslar jag inte en sekund på någon blogg som jag inte känner bidrar med något för mig. Sen är jag noggrann med att leva i nuet och försöker fokusera på saker i livet som verkligen genererar energi vilket är extremt viktigt för mig.

Så mitt råd till någon som känner igen sig – Se till att följa en strategi som får dig att sova gott om nätterna och sålla rejält i informationsflödet om du börjar känna dig utmattad. Det är viktigt om du ska hålla över tid 🙂 Jag tror din familj och dina väner kommer att uppskatta det också!

Nu är jag tillbaka igen

Hej!

Det var ett tag sedan sist! Hoppas läget är bra.

Anledningen till att jag har varit borta ett tag var att jag inte betalade in avgiften till One.com. Jag funderade faktiskt på att sluta blogga ett tag. Anledningen är att jag har en ganska liten läsarskara och periodvis tar faktiskt bloggandet för mycket kraft från annat. Jag jobbar ju, tränar och har barn och så vidare så det gäller att ha ork till allt och prioritera.

Men så insåg jag att bloggandet ändå är ganska kul så nu har jag pyntat ockrarna på one.com för ett år till i alla fall. Nu har jag dessutom gått ned till 80% arbetstid och jag är ledig varje onsdag. Superskönt med en break mitt i veckan måste jag säga. Det kommer jag nog att fortsätta med så länge jobbkarriären fortsätter. På onsdagarna kör jag samma rutin hela tiden – 08:00 skjutsar ungen till skolan, 10:00 kollar avanza – 11:00 sticker och simmar -13:00 Lunch, 14.00 hem och vilar – 15″ish” hämtar ungen – 17:00 sticker på gymmet, 19:30 käkar middag 23:00 natti, underbar dag!

Avanza då?

Jo då, det knallar. Jag kan ju inte i närheten mäta mig med fantasibloggarna som sparar mer än vad jag tjänar varje månad – men det kryper sakta framåt. Jag har ju en riktig pensionärsportfölj på riktigt så det är sällan det blir några stora rörelser. Trots nästan 1.6 miljoner på kontot så är det upp eller ned några tusenlappar varje dag, små rörelser alltså och det passar mig.

Ok! Fortsättning följer!

Det skulle kunna vara tider nu när min portfölj får visa vad den går för

Hej!

Jag har ju försökt bygga en portfölj som bäst beskrivs använder både livrem och hängslen. Tidigare sa min strategi att jag skulle ha 5-10% så kallade “kryddor” i portföljen och den platsen fick då upptas av fingerprint. Den historien slutade ju i ett fiasko för mig och jag sålde rubbet i Februari 2017 efter att aktien störtdykt ett par månader. Resan i sig var iofs spännande – jag var rätt ny på börsen och har alltid haft en gambling ådra i mig. Men sedan den erfarenheten har min portfölj fått bestå endast av grådassiga bolag som ska leverera och överleva alla möjliga olika marknadsförhållanden.

Min portfölj har inte gått sådär superbra senaste åren om man jämför med många andra. En anledning till det är att det är en defensiv portfölj som är skapad för att inte backa allt allt för mycket när vi går in i en lågkonjunktur.

Jag har ända sedan 2015 varit rätt positiv inställd till börsen eftersom att jag tyckt att omvärldsförhållandena varit ganska positiva. Visst har det varit en del orosmoment på vägen ( Brexit, greklandskris och stormaktsbråk om vartannat) men i det stora hela har det varit ett bra företagsklimat tycker jag med mycket stimulanser i ekonomin. Nu däremot är första gången på flera år som jag på allvar tror att det finns en verklig risk för en inbromsning i världsekonomin. Anledningarna till detta är till största del politiska och består för mig i grunden i en allt mer protektionistisk syn både i Europa och i USA. Säga vad man vill, men fri rörlighet – avtal länder emellan – samt en viss förutsägbarhet gynnar aktiemarknaden.

Jag kan såklart ha helt fel och aktiemarknaden kan fortsätta blomma i många år till, det vet jag egentligen ingenting om. Men jag tycker att det är ett spännande läge just nu och jag ser fram emot hur min portfölj ska leverera i ett mindre gynnsamt klimat. Känner mig lite sadomasochistisk (sorry alla saddos) som nästan går och hoppas på ett litet sämre börsklimat men samtidigt skulle det vara intressant att se hur min strategi fungerar i realiteten i den typen av förhållanden – det är hittills för mig outforskad mark, även fast min portfölj är skapad för just den typen av förhållanden.

PS: Givetvis är jag lika glad som vilken allan ballan som helst om marknaden jobbar Bull ett par år till:)

Trevlig Fredag på er nu!

Portföljen upp 226 000 kr i år

Hej

Kontoöversikt Avanza

I slutet av förra året var det många som var orolig för hur det skulle gå för börsen under 2019. Mellan September och December förra året så föll svenska börsen med ca: 15% och bara under December månad ensamt klättrade vi 8% ned. Då var det oroligt värre och många valde att ta det säkra före det osäkra – vissa plockade hem en del vinster medan andra valde att sälja rubbet och ställa sig utanför börsen.

Även den här gången vände det snabbt och riskaptiten hittade tillbaka till investerarna. Börsen toppade kring April i år då den var över 20% upp från årsskiftet och i skrivande stund ligger OMX snäppet lägre – kring 16% upp i år. Jag tippade i början av året på att både Svenska och Amerikanska börsen skulle backa i år – dock trodde jag att Svenska börsen skulle gå bättre än den Amerikanska. Nu när det har gått ett halvår så verkar jag få fel (inte mig emot) men det är fortfarande långt kvar av året så vi får se hur det slutar.

Jag tycker det är lite konstigt att börsen stiger så kraftigt just nu när de flesta mätningar visar på en avmattning i konjunkturen. Ärligt talat skulle jag bli förvånad om börsen fortsatte i samma tempo resten av året men å andra sidan är jag ju nästan lika förvånad att den gått så starkt hittills.

Hittills i år har mitt innehav vuxit med hela 18% vilket är 226 000 kronor. Inte illa – hållbart? Vi får se, jag fortsätter fylla på!

Min sida har blivit seg!

Hej!

Min sida har senaste veckorna blivit ruskigt seg och jag vet inte riktigt varför. Det började med att jag i aktivt läge (redigeringsläge) blev vidarebefordrad till helt andra sidor när jag klickade på olika länkar på min egen sida. Därefter så började det ta lång tid att ladda min egen sida.

Som ett led i att komma till rätta med problemen så har jag tagit bort allt extra “krimskrams” som jag haft på sidan. Med det menas schacket, bildspelet, omröstningarna och annat som jag haft som extra grejer.

Nu kan jag redigera igen utan problem men sidan är fortfarande seg så jag tänker kontakta ansvariga för att höra om det är något annat jag kan göra.

Jag ber om ursäkt om sidan är segare än vanligt och jag hoppas att jag löst problemet inom en snar framtid!

Tele 2 Extrautdelning

Hej!

1:sta juli 2019

Som jag har väntat på besked om Tele 2 extrautdelning. Så för någon dag sedan så lät kobjällran i nyhetsflödet och jag blev uppmärksammad på att
det nu snart är dax. Styrelsen har kallat till extrastämma den 22 Augusti och då ska förslaget formellt fastställas efter traditionsenlig omröstning och därefter ska den betalas ut den 29 Augusti till alla aktieägare

Förslaget ligger på 6 kronor per aktie vilket är i linje med vad jag har förväntat mig efter nyhetsrapporteringen senaste tiden så jag är nöjd. Jag vet att vissa aktieägare hade hoppats på ännu högre – upp emot 10 kronor – men det finns också de som trodde på lägre utdelning så summa summarum är jag nöjd. Jag äger cirka 1000 aktier så för mig blir det 6000 kronor extra till sommarkassan och det passar perfekt för gissa hur mycket jag ska betala tillbaka på skatten?

-Just det, 6000 spänn!

Det går fort att dra på sig skulder och utgifter

Hej!

Det här med att inte dra på sig för stora utgifter är verkligen en nyckel i att kunna spara och investera. Tidigare har jag varit ganska bra på att inte dra på mig onödiga skulder, antagligen med mammas ord i bakhuvudet att det man inte har råd med kan man inte köpa.

Samhället har de senaste åren förändrats rätt snabbt och det som för 20 år sedan var i princip otänkbart är i dag helt ok. För 20 år sen var det i princip bara “de rika” som sparade i aktier, välutbildade och framgångsrika personer. Lite av en snobbsport. Backar vi ännu längre tillbaka så skulle ju vem som helst säga att det var klokt att låna pengar till en ny bil men skulle man säga att man lånade pengar för att satsa på aktier så ansågs man av många ha förlorat förståndet.

Nu i takt med att nisch bankerna har börjat konkurrera med storbankerna på allvar så har kostnaden för att investera sjunkit ordentligt, och det är den yngre generationen som börjar få upp ögonen för detta. De äldre lever kvar i tänket att “man köper inte om man inte har pengar” medan nya generationen drar på sig lån och investerar “förmodligen mer än nånsin”, på gott och ont.

Som jag sa i början av inlägget så var jag ganska noggrann med att inte dra på mig skulder förr – det stämmer inte längre. Idag har jag följande skulder……

Huslån: Ca 600 000 kr. (sambon andra hälften)

Billån: 130 000 kr

CSN: 180 000 kr

Avanza: 15 000 kr

Totalt: 925 000 kr i lån. Dessa ska återbetalas varje månad till respektive kreditgivare och totalsumman blir drygt 7000 kr i månaden. Dessutom har jag flera andra återkommande månatliga betalningar och ett axplock följer nedan…

Telia: 468 kr

Fackavgift: 294

Grupplivsförsäkring: 83 kr

A-Kassa: 115

Bilskatt: 500 kr

Officepaketet 65 kr

Träningskort 599 kr

Spotify: 50 kr

Hålla koll på dottern GPS (Explora): 55 kr

Barnförsäkring: 119 kr

Boklåning på nätet (nextory) 70 kr

Summerar man dessa månadsutgifter så blir det 2 313 kronor ytterligare att betala. Så lägger jag ihop dessa så landar jag på drygt 9000 kr i månaden. Lägg på maten (5000kr) och bensinen (3000kr) och vips så är månadsutgifterna uppe i 17 000 kronor. Då är inte en enda nöjeskrona inräknad ännu, inte heller någon oförutsedd utgift och heller inget sparande. Till den som inte har barn kan jag avslöja att det kostar en del – vare sig man vill eller inte.

Så av de 22 – 23 000 kronorna jag får ut i lön blir det inte mycket kvar att spara av tyvärr och till de som har familj och barn men som ändå lyckas spara en massa pengar säger jag bara – grattis, ni gör det jäkligt bra.

Så varför skriver jag detta inlägget då? Jag vill bara visa att inte alla som skriver på de här ekonomibloggarna är superekonomiska elitsparare – jag är då inte det. Men jag tycker det är kul med investeringar ändå 🙂

Ses!

H&M och Nobina får lite upprättelse

Hej!

Igår redovisade H&M och Nobina och båda bolagen lämnade positiva rapporter. H&M har ju haft en nedgång som pågått i flera år medan Nobina har varit lite mer volatil de senaste åren.

Om jag minns rätt så ökade H&M med 13% och Nobina med drygt 9% på rapportdagen vilket jag tycker var välförtjänt för båda bolagen.

Hennes och Mauritz

Alla är ju förstås inte lika glada över H&Ms framgångar. Jag hittade den här kommentaren på en sida…….

“Grattis HM för att ni så effektivt lyckas omvandla människors lidande till inkomster i skrupellösa kapitalisters fickor. Era arbetare betalr ni svältlöner men själva tar ni ut miljardvinster. HM är en skam för Sverige och visar kapitalismens och globalismens fula tryne när den fär härja fritt. Skamligt också att svenska politiker tillåter detta när det skulle vara en lika enkel som rimlig sak att förändra regelverket.”

H&M har varit inne i en omställningsfas i flera år och har jobbat febrilt de senaste för att tillgodose den kräsna kundmarknaden. En i grunden gigantisk omorganisation som inte bara spänner över länder utan också världsdelar. Många tycker att H&M har varit “sen på bollen” och inte förstått “allvaret i situationen”. Jag har också hakat på i de tankarna ibland men samtidigt också tyckt att H&M har agerat efter hur ett gigantiskt ledande företag bör agera. De har observerat, utvärderat och sedan förändrat efter behov – alltså tagit den svenska medelvägen och inte hoppat på och agerat irrationellt och idiotiskt (som många av dagens vända kappan efter viden politiker). Jag tror vi börjar se frukten av deras kyla och metodiska förändringsarbete nu, åtminstone hoppas jag det.

Med allt det sagt så menar jag inte att H&M bara har guld och gröna skogar som väntar framöver nu. Däremot tror jag att en lågkonjunktur skulle gynna H&M i det här läget då jag tror många konkurrenter skulle få det otroligt tufft i ett sånt klimat. Därav att H&M känns som en extra trygg investering just nu.

Nobina

Nobina lämnade också en förtroendeingivande rapport som visade på starka jämförelsetal. Jag tycker att bolaget i grunden
känns väldigt stabilt – visionärt – och pålitligt. De har landat många kontrakt senaste dryga året och det gäller att komma ihåg att kontrakten som Nobina vinner ger lite vinst i början för att sedan öka succesivt till att vara mest lönsamma mot slutet av kontraktstiden.

Jag läser ju så jäkla mycket hela tiden att jag oftast glömmer var jag läst saker och ofta de exakta detaljerna. Men jag tycker mig minnas att genomsnittskontraktstiden ligger på lite drygt 5 år i nuläget (rätta mig om jag har fel). Nu minns jag inte vad som är den genomsnittliga kontraktslängden hos Nobina är men jag har för mig att den är minst 10 år vilket borgar för riktigt bra intäkter framöver då kontrakten blir allt mer lönsamma vad tiden lider.

Nobina har som alla andra bolag även en del orosmoment varav en av dessa är den höga skuldsättningen och en annan är att viljan att vinna kontrakt vilket gör att bolaget tar på sig uppdrag med för dåliga marginaler. Men detta tycker jag vägs upp av att jag tror att bolaget är en stabil hamn vid en lågkonjunktur som verkar ha råd att behålla och även höja den redan nu höga utdelningen. Dessutom tror jag att aktien har mer att ge än vad folk generellt tror de närmaste åren.

Jag äger både H&M och Nobina och dessa är båda tänkt att finnas kvar i min portfölj mycket länge, kanske så länge jag lever. Coca Cola och Norfolk Southern är två andra i den amerikanska dito som sitter säkert.

Trevlig helg!

Börsen fortsatt upp – Tele 2 extrautdelning

Hej!

Börsen fortsätter kläätra

Både Svenska och Amerikanska börsen har gått starkt hittills i år och ligger i princip lika vad gäller uppgång. OMX30 uppgång på 13,28% medan DJ i USA 13,04. Det kommer bli spännande att följa utvecklingen resten av året då frågan är om tjurmarknaden orkar hålla i eller om vi kommer att få se tillbakagångar. Lästa tidigare att det aldrig har varit så högt uttag från aktiefonder i USA som det har varit i år och det skulle kunna vara ett tecken men det är som vanligt svårt att veta något säkert.

Viktigaste för mig är att hålla mig till min strategi att köpa oavsett konjunkturfas och det har jag också gjort. Sedan Januari har jag köpt aktier för 27 000 kr. I runda slängar har det givit mig en utdelningsökning med ungefär 1000 kr för kommande år förhoppningsvis.

Tele 2 extrautdelning!

Mitt största innehav Tele2 har lovat extrautdelning i sommar och jag ser väldigt mycket fram emot den. Jag har 1000 aktier i tele 2 och det har spekulerats i att extrautdelningen kommer att ligga på mellan 5-7 kronor per aktie. Det innebär således mellan 5-7000 kronor extra i utdelning för mig vilket är mycket välkommet i sommar. Med den summan inräknad är det faktiskt möjligt att jag kommer att nå målet på 70 000 kr i utdelningar under 2019. Extrautdelningen kommer givetvis att investeras direkt för högre utdelningar nästa år.

Ha det bra!