Kategoriarkiv: Tillgångar skulder

Sista årsrapporterna

Hej!

Det har som vanligt varit en spännande rapportperiod nu när de flesta bolagen har lämnat sina årsrapporter. För mig återstår endast 3 bolag för den här gången och 2 av dem kommer med sina rapporter i morgon.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB).

SBB förvärvade ju Hemfosa i slutet av förra året så det kommer att bli kul att få lite mer information i morgon. Sedan förvärvet har aktien stigit ganska kraftigt och min initiala investering på 59 000 är nu värd 72 000 kr. Idag steg aktien runt 4% så det verkar som marknaden hyser optimism inför framtiden och rapporten.

Bokslutskommuniken kommer att släppas i morgon och en presskonferens för press och investerare kommer att hållas 09.30. Då kan ni lita på att jag kommer att lyssna!

Länk till SBB presskonferens i morgon

Realty Income

Det andra bolaget som rapporterar i morgon är superstabila Realty Income. Här har jag inga andra tankar förutom att jag räknar med att bolaget levererar en stabil rapport som vanligt.

Den 13 Februari informerade RI att man tänker betala ut sin 596e ordinarie månadsutdelning och årliga utdelningen är $2,79 per aktie eller ungefär 27 kronor.

Jag har inte läst något om bolaget senaste månaden så det är på tiden att jag blir uppdaterad. Konferensen skulle hållas vid 11.30 tiden tror jag. Vi får se om jag hinner lyssna i morgon

Länk till Realty Income presskonferens i morgon

Vill du få bättre koll på Mobiloperatörerna och 5G?

Hej! Inlägget innehåller reklambanners

Länklista presenteras längst ned i inlägget

Lördag idag betyder lite mer tid när man ska skriva inlägg. Idag tittar jag lite djupare på Teleoperatörerna och vad 5G är och vad som händer kring det.

2020 blir inte bara året för kommersialisering av elbilar utan det kommer också att bli året då 5G på riktigt gör sin Entrè i Sverige. Det var i alla fall tanken men med nya besked kanske det blir senare än så. Jag är inte särskilt insatt i det här överhuvudtaget så idag bestämde jag mig för att läsa på lite så jag får lite koll i alla fall – av bara farten delar jag det med er också.

Operatörer i Sverige

Det finns en hel del mobiloperatörer i Sverige och dessa kan man dela upp i 2 kategorier. De som äger sitt nät själva och de som köper kapacitet från de som äger näten. Ett axplock av de som erbjuder telokomtjänster utan att äga sitt nät…..

Äger ej nät

 • Addsecure
 • Bredbandsbolaget
 • Com hem
 • Halebop
 • Hallon
 • Vimla

Det finns många fler operatörer också.

Sen brukar man normalt prata om de 4 stora teleoperatörerna i Sverige som äger nät. (Det visade sig vara 5 som äger nät – det visste jag inte)

Äger nät

 • Tele 2
 • Telenor
 • Telia
 • Tre
 • Net1

Etta!

Störst av dessa operatörer är Telia. Telia driver 2 egna nät som inte delas med andra aktörer. Sen driver Telia ett 3G nät tillsammans med Tele 2.

Halebop och Addsecure köper nät av Telia

Tvåa!

Näst störst är Tele 2. De har inget helt eget mobilnät utan driver sina nät i samarbete med andra aktörer, Telenor och Telia. Tele 2 och Telenor sägs ha flest 4G basstationer av alla aktörer.

Com Hem köper nät av Tele 2

Trea!

på tredje plats har vi Telenor som har ett eget 3G nät som inte är rikstäckande. De finns i Stockholm, Göreborg, Malmö, Lund och Karlskrona. De samarbetar i övrigt med Tre och med Telenor.

Vimla köper nät av Telenor

Fyra!

Den fjärde Operatören – Tre, har 2 3G nät varav de delar ett av dessa med Telenor. De håller också på och bygger ut ett 4G nät som är deras egna.

Hallon och Bredbandsbolaget köper nät av Tre.

Net 1!

Jag kände inte till Net1 före jag började skriva det här inlägget. Ändå täcker deras nät 99% av Sveriges yta. Dessutom erbjuder de fri datamängd i sina abbonemang vilket de är ensamma om, se där!

Det är ovanstående bolag som kämpar om att kunna erbjuda sina kunder den nya 5G tekniken. Så hur långt har de kommit?

Telia

Telia var först med att lansera 4G i Sverige och startade efter samarbete med Ericsson Sveriges första 5G nät på kungliga tekniska högskolan i Stockholm i December 2018. Sedan dess har det startats upp på många håll (I Norrland också, Mittuniversitetet vet jag) med fokus på Forskning och Industri. 5G är såpass nytt att all användning får ses som pilotprojekt just nu

Tele 2

Såvitt jag har förstått så satsar Tele 2 på en fortsatt utbyggnad av 4G nätet och stärker detta. När det sedan blir grönt ljus för kommersiell lansering för 5G i Sverige så säger Tele 2 att man är redo och att man bara byter ut befintlig utrustning men att de behöver inte bygga några nya basstationer. De har förhoppningen att kunna erbjuda kunder 5G under 2020.

Telenor

Telenor skickade den 6 december ut ett pressmeddelande där man kommunicerade att man har genomfört ett nedladdningshastighetsrekord på 1,7 Gbps – snabbast hittills bland Opertörerna på den Svenska marknaden. På Telenors hemsida läser jag att de under 2020 planerar att bygga ut 5G nätet och att de vill kunna lansera de första tjänsterna i slutet av 2020.

TRE

Under förra sommaren och hösten kunde man läs i nyheterna att den minsta Teleopertören Tre riskerade att stängas ute från möjligheterna att erbjuda 5G. Igår (7/2) kom dock lugnande information. Mer om det senare.

Den 16 December meddelade Tre att de öppnar ett publikt 5G nät i Stockholm. Det är ett test där man låter cirka 100 testpersoner få en 5G router hemskickad och personerna får då ge Feedback på hur 5G fungerar. Tre meddelar att de har möjligheten att testa detta i liten skala och säger att de vill pusha på att utvecklingen vad gäller 5G går framåt.

Post och Telestyrelsen (PTS)

Tillsynsmyndighet över elektronisk kommunikation

PTS är en myndighet under infrastrukturdepartementet. PTS leds av en styrelse som tillsätts av regeringen. PTS mål är att det ska finnas en fungerande marknad, där aktörerna tillhandahåller en mångfald av kommunikationstjänster. PTS ska verka för att marknaden ska fungera, att konkurrensen ska vara hållbar och skapa goda förutsättningar för att marknaden ska fungera.

Det är post och telestyrelsen som bestämmer när Operatörerna kan börja använda 5G. De gör det genom att auktionera ut 5G frekvenserna till Operatörerna som gör det möjligt för dessa att erbjuda 5G till allmänheten.

Auktionen av dessa “frekvensspektrum” för 5G har tidigare skjutits upp flera gånger. Det beror såvitt jag kan förstå av följande…..

 • En nyskriven lag som har komplicerat och försenat byggnationen av nätverken
 • Säkerhet: Det har varit mycket oro kring att de som bygger näten (Bland annat Huawei) ska spionera. därför behöver Försvarsmakten och Säpo bestämma vilka regler som ska gälla för telekomoperatörerna.

Post och Telestyrelsens beslut 7/2 2020

Igår kom det besked från PTS. Det som kommer att hända nu framöver är att de operatörer som nu vill delta i Auktionen av frekvensspektrum och därmed kunna erbjuda 5G till allmänheten kommer att få svara på ett antal frågor. Svaren utgör därefter underlag för försvarsmakten och Säpo som gör en säkerhetsbedömning.

Utifrån den säkerhetsbedömningen beslutar PTS om Operatören får delta i Auktionen.

Glädjande nog för mobiloperatören 3 så meddelade Post och Telestyrelsen en ny tidsplan igår (Fredag 7/2) att 4 operatörer ska få möjlighet att bjuda på de frekvenser som behövs för att bygga ut 5G näten.Där ingår alltså Tre. Tidigare kunde man läsa i nyheterna att Operatören Tre riskerades att manövreras ut i anbudsförfarandet men med gårdagens besked ökar sannolikheten att det inte sker. Jag tycker det är bra av 2 anledningar…

 • Minskar risken för driftstörningar eller sabotage (fler aktörer)
 • Konkurrens skapar prispress vilket = billigare för oss konsumenter 🙂

Det andra beskedet som Post och Telestyrelsen meddelar är att Sverige inte förbjuder Huawei att delta i utbyggnationen av 5G näten.

Får den breda allmänheten tillgång till 5G under 2020?

Auktionen ska preliminärt äga rum 13 Oktober och vad det innebär för utrullningen av 5G till allmänheten i Sverige får vi se. Operatörerna (som jag redovisat ovan) har sagt att de räknar med att köra igång med 5G under 2020 men det var med den förra tidsplanen i åtanke.

Med tanke på att operatörerna får börja buda först i Oktober så räknar jag med att utrullningen till allmänheten kommer ske först under 2021 – men det är bara min tanke. Då kommer det i såna fall att börja i liten skala i storstäderna för att därefter sprida sig till övriga landet. Men innan dess är vi nog säkert i 2025.

Jag äger aktier i både Tele 2 och Telia som båda ligger i framkant på den här spännande utvecklingen.

Länkar där jag inhämtat kunskap till inlägget. Kolla in om du tycker nån verkar intressant!

NCC höjer utdelningen

Hej!

Förvirringen verkar total när det gäller NCC rapport. Vid första anblick verkar rapporten inte vara mycket att hänga i julgranen men ändå stiger aktien med 8% i skrivande stund. Jag tänker våga mig på en okvalificerad gissning.

Jag har ägt NCC länge och bolagets problem har under den tiden varit att nå lönsamhet i sina projekt. De har haft en bra orderstock och vunnit många kontrakt – men det har inte varit problemet. Deras problem har varit att nå lönsamhet.

NCC klargör via rapporteringen att de har börjat vara noggrannare när de räknar på projekt vilket har fått till följd att de helt enkelt är betydligt mer selektiva än tidigare. Jag tror att det är precis det strategiska valet som investerare har velat få bekräftat – nu fick de det.

Utdelningen

Att de dessutom höjer utdelningen med 25% (från 4 till 5 kronor) speglar deras tro på framtida intjäning. Tyvärr har jag inte fyllt på särskilt mycket i NCC under deras nedgång – mest beroende på att jag inte haft något kapital. Det kanske är dags för en turnaround för bolaget nu efter att ha vart nedknuffade i diket ett par år.

Jag äger 266 aktier i bolaget till ett värde av 45 459 kronor i dagsläget. Med dagens besked om utdelning så kommer NCC att ge min portfölj ett tillskott på 1 330 kronor under 2020.

Länk till NCC på Avanza – (Affiliatlänk)

Länk till NCC Analytiker och presskonferens

I morgon rapporterar H&M, NCC och Coca cola!

Puh!

Man blir alldeles matt av alla dessa rapporter. “Tur” att jag har varit sjuk annars hade jag aldrig hunnit med det här tempot.

Idag har Teliat rapporterat och vi är några stycken som har skrivit om det idag. Ett annat bolag rapporterade för mig idag också, och det är järnvägsbolaget Norfolk southern.

Jag har inte hunnit läsa sådär jättemycket men det verkar ha varit en skaplig rapport som belönades med en uppgång på runt 6% idag. Ifall ni inte har kikat på NS så föreslår jag att ni gör det, det är en jättefin defensiv investering om man söker efter stabilitet i sin portfölj. Jag säger ingenting om kursen i dagsläget men som bolag är det riktigt intressant. Vi är inte så många som äger det på Avanza men vi få som gjort det har blivit rikligt belönade senaste åren då sektorn har gått bra. Det är ett av få bolag jag äger där jag inte behöver vara särskilt orolig för konkurrensen – såvitt jag förstår i alla fall.

Dessutom har bolaget betalat utdelning sedan 1972 (vad jag kunde hitta nu) så det är en skaplig utdelare.

Länk till Norfolk Southern hos Avanza – (Affiliatlänk)

Länk till Norfolk Southerns IR (Investor relation) sida

Telia tuffar på

Hej!

Idag har Telia Company rapporterat för helåret 2019. Telia har en Utdelningspolicy som säger att de ska dela ut minst 80% av operationellt fritt kassaflöde inklusive utdelningar från intressebolag.

Som utdelningsinvesterare så är därför operationellt fritt kassaflöde ett nyckeltal i fokus.

I år såg kassaflödet ganska bra ut och därför kunde Telia höja sin utdelning. Utdelningen höjs till 2.45 (2.36). Prognosen inför nästa år 2020 är en minskning av kassaflödet 10.5-11.5 miljarder vilket då kommer att slå på utdelningen.

Tittar vi på Telias historiska utdelningstrend så är det inte den vackraste jag skådat måste jag erkänna. Det går lite upp och ner – särskilt om man går längre tillbaka än den bilden jag visar nedan.

Direktavkastningen har sedan 2013 årligen legat runt 6% men har gradvis sjunkit de senaste åren. För några år sedan pratades det om att den framtida tillväxten för Telia låg i till exempel Euroasien – nu har de “tvingats” dra sig ur och hur de ska lyckas finna tillväx framöver vette tusan.

Jag ser på Telia som en riktig livboj i min portfölj. Förhoppningsvis ganska konjunkturoberoende och pålitlig utdelare i alla väder, dock ingen kursraket. Jag äger 1296 aktier i Telia till ett värde av 54 147 kronor i skrivande stund. Dagens besked om utdelning kommer att ge mig 3 175 kr för år 2020.

Länk till Telia hos Avanza – (Affiliatlänk)

God morgon!

Hej!

Idag rapporterar Telia. Rapporten släpps 07.00. De kommer att hålla en telefonkonferens i vanlig ordning och vill du lyssna på den live så börjar den klockan 10.00.

Länk till Telias analytiker och presskonferens

Jag är lite kaxig och räknar med en låg utdelningshöjning, jag hoppas på 2.40 ( Nu 2.36). Men det är absolut inte säkert att det blir så. Det ska bli spännande att höra deras guidning i alla fall.

Länk till Telia hos Avanza – (Affiliatlänk)

Lättnadsrally i Swedbank

Hej! (Inlägget innehåller reklam)

Hela banksektorn har ju varit under hård press och specifikt Swedbanks aktiekurs har backat 30% senaste 3 åren.Banksektorn som helhet har stått och står inför utmaningar som skakar om hela sektorn i grunden. Det är inte bara otrogna lånekunder som fått för sig att vänstra med mindre och konkurrenskraftiga uppstickare på senare tid utan man har samtidigt behövt värja sig mot en förtroendekris sedan “skandalen” om penningtvätt eskalerade.

I dag släppte Swedbank en rapport som kanske inte var sådär jättebra egentligen men som åtminstone inte skrubbade investerarna mothårs. Analytiker och förståsigpåare har siat om att banken riskerar att måsta sänka sin utdelning med över 50%. Nu blev det inte så utan Swedbank valde att sänka utdelningen med nästan 40% istället, från 14,20 till 8,80 kr.Det var en lättnads suck för många (inklusive mig) för det kunde ha blivit värre – mycket värre.

Jag har lyssnat på telefonkonferensen idag och plockar med mig följande från den

 • Swedbank fortsätter har det tufft på bolånesidan där kunder fortsätter lämna banken för bättre erbjudanden hos konkurrenter.
 • Att kostnaderna prognostiseras INTE kommer att öka inför 2020
 • Kreditförlusterna var dubbelt så höga jämfört med prognoserna

Kunder lämnar

Det här tycker jag är ganska väntat faktiskt – att bolånekunderna lämnar för nykomlingar och uppstickarbanker. Dessa har ju kommit med riktigt bra erbjudanden för privatkunder och Swedbank har valt att inte till fullo gå med i priskriget – det skulle de inte klara heller misstänker jag. Fördelen för gammelbankerna här är att de har väldigt stor rutin vad gäller konjunktur och klimat – kom ihåg att Swedbank har varit en aktör i 200″ish” år och har således lång erfarenhet. De nya aktörerna har fortfarande att bevisa att man kan lita på dem även när oron tar fart ordentligt.

Kostnadskontroll 2020

Jag tycker att det lät förtroendeingivande när Jens Henriksson säger att kostnaderna förväntas ligga på samma nivå kommande år jämfört med föregående. Med allt som händer kring banken och skadestånd som lurar bakom häcken så slipper i alla fall investerare (i nuläget) oroa sig för skenande kostnader.

Högre kreditföluster

Det gäller för bankerna att ha koll på vilka man lånar ut pengar till – särskilt eftersom att man gärna vill ha tillbaka dessa, med ränta dessutom. Swedbank tycker jag har haft bra kontroll på detta och därför blir jag lite fundersam när kreditförlusterna ökar (från låga nivåer men ändå). Sen kan inte jag låta bli att verkligen skarpt ogilla formuleringar som…

 • Högre kreditförluster till följd av ytterligare reserveringar på tidigare kända oljerelaterade problemengagemang

Vad är det för språk! Svenska? Går det verkligen inte att formulera sig tydligare här. Visst, ni vänder er mot branschfolk men det är en hel del av oss vanliga småsparande aktieägare som också vill förstå vad som händer.

Jag har läst rapporten och lyssnat på telefonkonferensen och måste trots lättnadsrallyt idag säga att jag i det långa perspektivet är tveksam till banksektorn generellt. Det är inte så att jag kommer sälja mitt innehav på studs med jag tror att de kan få det väldigt tufft framöver. Den fjärde februari 2019 skrev jag ett inlägg som hette “valuetraps” och där nämner jag mer specifikt varför jag tror bankerna ligger i riskzonen. Vill ni läsa det inlägget kan ni klicka här eller söka valuetraps på bloggen.

Jag är sedan länge aktieägare i Swedbank och i dagsläget äger jag 574 aktier i Swedbank till ett värde av 81 000 kronor. Med dagens besked kommer jag att erhålla 5051 kronor i utdelning när bolaget delar ut i slutet av Mars.

Vad tror ni om framtiden för gammelbankerna?

Länk till Swedbank hos Avanza – (Affiliatlänk)

Gott nytt år

Hej!

Nu är det inte så länge kvar innan det traditionella nyårsfirandet gå av stapeln. Firar man som Jude, Iran eller kines så firar man under andra tidpunkter. Kineserna till exempel firar nyår vid den andra nymånen under vintersolståndet nånstans mellan 21 Januari och 20 Februari. Enligt den traditionen hoppar vi nu från Grisens till råttans. Hmmm, undrar hur man ska tolka råttans år på börsen? Hundens (2018) slutade ju OMX 10% ned medan Grisens 2019 avslutar hela 25% uppgång.

I all börseufori så gäller det att hoppa ned på jorden för en stund. Visst går det bra på börsen men det gäller att komma ihåg att årets siffror är lite dopade iom nedgången i slutet av förra året. Vidgar vi vyerna så kan vi se att svenska börsen “bara” stigit ca 15% senaste 3 åren. Backar vi 5 år tillbaka har den stigit 20%. Det är i och för sig bra men bara så man inte blir lurad allt för mycket av årets siffror.

I ett senare inlägg tänkte jag berätta hur min portföljutveckling har sett ut under 2019 (Inte så bra) men inte dålig heller. Men jag har inte tid att fippla med det eftersom att det nu börjar vara dax att intaga viss form av alkoholhaltig dryck. Skål på er alla och Drömmaren önskar er alla ett gott nytt år!

2020 – Kom igen nu!!!!

Det ska vara kul att investera och blogga!

Hej!

Det här med bloggande – Twittrande och investerande har snabbt blivit riktigt stort. Redan för cirka 5 år sedan när jag började blogga fanns det en hel del bloggare där ute i cyberrymden. Men det är ändå ingenting jämfört med hur det ser ut nu. Ekonomibloggarna måste vid det här laget vara i 100 tals och jag har inte en chans att lyckas hänga med i alla.

Det viktigaste när man håller på och investerar och bloggar tycker jag är att man gör det med måtta. Det är kul och givande när det rullar på men det kan också bli ruskigt intensivt har jag märkt. Jag har läst att många andra bloggare också skriver om detta.

Det jag vill komma till är att det kan bli påfrestande om man blir alltför besatt. Det är inte kul att investera om man måste logga in på Avanza 50 gånger per dag för att kolla om något har hänt. Det kan också vara ganska energikrävande att på alla möjliga sätt jämföra sig med alla andra.

För egen del så har jag tidvis fastnat i båda dessa fällor och jag kände att motivationen började tryta. Jag har därför sett till att jag numera loggar in betydligt mer sällan på Avanza och jag sållar också betydligt hårdare bland de bloggar jag läser. Numera ödslar jag inte en sekund på någon blogg som jag inte känner bidrar med något för mig. Sen är jag noggrann med att leva i nuet och försöker fokusera på saker i livet som verkligen genererar energi vilket är extremt viktigt för mig.

Så mitt råd till någon som känner igen sig – Se till att följa en strategi som får dig att sova gott om nätterna och sålla rejält i informationsflödet om du börjar känna dig utmattad. Det är viktigt om du ska hålla över tid 🙂 Jag tror din familj och dina väner kommer att uppskatta det också!

Nu är jag tillbaka igen

Hej!

Det var ett tag sedan sist! Hoppas läget är bra.

Anledningen till att jag har varit borta ett tag var att jag inte betalade in avgiften till One.com. Jag funderade faktiskt på att sluta blogga ett tag. Anledningen är att jag har en ganska liten läsarskara och periodvis tar faktiskt bloggandet för mycket kraft från annat. Jag jobbar ju, tränar och har barn och så vidare så det gäller att ha ork till allt och prioritera.

Men så insåg jag att bloggandet ändå är ganska kul så nu har jag pyntat ockrarna på one.com för ett år till i alla fall. Nu har jag dessutom gått ned till 80% arbetstid och jag är ledig varje onsdag. Superskönt med en break mitt i veckan måste jag säga. Det kommer jag nog att fortsätta med så länge jobbkarriären fortsätter. På onsdagarna kör jag samma rutin hela tiden – 08:00 skjutsar ungen till skolan, 10:00 kollar avanza – 11:00 sticker och simmar -13:00 Lunch, 14.00 hem och vilar – 15″ish” hämtar ungen – 17:00 sticker på gymmet, 19:30 käkar middag 23:00 natti, underbar dag!

Avanza då?

Jo då, det knallar. Jag kan ju inte i närheten mäta mig med fantasibloggarna som sparar mer än vad jag tjänar varje månad – men det kryper sakta framåt. Jag har ju en riktig pensionärsportfölj på riktigt så det är sällan det blir några stora rörelser. Trots nästan 1.6 miljoner på kontot så är det upp eller ned några tusenlappar varje dag, små rörelser alltså och det passar mig.

Ok! Fortsättning följer!