Kategoriarkiv: Tillgångar skulder

Utdelningssäsong

God Morgon

Mars månad och efterföljande april och maj är månaderna när utdelningarna verkligen börjar se ut som deltidslöner. Det är den typen av utdelning jag skulle vilja ha året runt, alla månader. Jag är inte där än, men jag har kommit en bit på väg.

Januari har tidigare varit en rätt dålig utdelningsmånad för mig, men tack vare en nyinvestering av bolag samt påfyllning under förra året i befintliga bolag, så har den blivit bättre. Förra året fick jag 1 227 kr i utdelning i Januari. I år har den siffran vuxit till 2 245 kr vilket motsvarar 82% ökning. Nedan ser ni vilka bolag som delat med sig av vinsten till mig.

Ha det bra idag!

Heta aktier 2019

Hoppas du har sovit gott

I skrivande stund är klockan 06.20 och själv råkade jag somna igår kväll när jag egentligen skulle söva min dotter. Jag hann sova 1 timme mellan 20 – 21 vilket såklart fick följden att jag inte kunde somna om senare på kvällen. När jag såg att klockan blev 24.30 hann faktiskt tanken slå mig att jag kanske borde strunta i morgonträningen. Så blev det inte.

I morse ringde väckarklockan 04.00 precis lika frenetiskt som den alltid gör och trots visst motstånd så hade jag egentligen aldrig en chans, det var bara att kasta in handduken. Nu är morgonträningen bortgjord och barnkanalen dundrar på tv och en filtboll ligger ihopkurad på soffan och väntar på att vakna till. Jag sitter vid köksbordet och käkar morgongröt och nyponsoppa, skriver ett blogginlägg och funderar på om jag kommer hinna duscha innan lillpluppen i soffan måste till skolan.

Tänkte att jag skulle dela med mig av 5 aktier som jag tror kommer vara heta under 2019. Drommarens heta lista alltså:

 • Swedbank: Medan folk rusar sig tokiga efter Nordea passar drommaren på att fylla på i Swedbank. Med räntor på väg uppåt och med Sveriges största bolånebank (va?) så tror jag Swedbank kan få ett fin år
 • Betsson: Efter att ha haft det riktigt tungt några år så tror jag på uppstuds i spelbranschen. Förutsättningarna för branschen börjar bli tydliga och Betsson är nog mitt top pick i branschen (tror jag)
 • Bakkafrost: Lax är (enligt mig) fortfarande hett. Med alla sushirestauranger som ploppar upp överallt och den allmänna hälsotrenden så har jag svårt att se att Lax inte ska ha en lysande framtid.
 • Hexagon: Säljer mätutrustning (eller informationsteknologi) som det så fint heter. Aktien har tagit rätt ordentligt med stryk under 2018 men jag tror på återhämtning då det är ett grymt bolag i grunden.
 • H&M: Jag väljer att tro på H&M (inte bara för att ja ligger fett back) utan också för att jag tycker att det verkar som att de håller på vända skutan. Givetvis är hela branschen i ordentlig skakning men ja tror förhållandet ”intenet” vs ”fysiska butiker” håller på stabiliseras.

OBS: Jag vill vara extremt tydlig med att ovanstående är rena och skära gissningar från mig. Jag har såklart ingen aning om hur det kommer att gå för någon av dessa bolag egentligen. Var noggrann och försiktig innan du investerar på börsen! Av bolagen jag nämnt så äger jag Swedbank och H&M!

Ha nu en bra dag!

Funderar du på månadsutdelande bolag?

Vilka månadsutdelande bolag finns det egentligen?

Jag har ju några månadsutdelande bolag i portföljen. Mina heter Exchange Income Corp, Realty income Corp och EPR Properties. 2 Amerikanska bolag och ett Kanadensiskt. Jag har funderationer på att kanske ta in ett till månadsutdelande bolag. Men det blir nog fram emot sommaren i så fall.

Jag ser inga direkta nackdelar med att ha månadsutdelande bolag i portföljen och är det någon som inte håller med får ni gärna förklara varför. Jag tycker månadsutdelande bolag är ett bra komplement i en diversifierad portfölj. Värt att notera dock är att de månadsutdelande bolagen inte är de största bolagen – alltså S&P 500 bolag utan små och medelstora bolag.

För 2019 så finns det för den intresserade 41 stycken Amerikanska månadsutdelande bolag. Listan är kopierad från https://www.suredividend.com/ och klickar du på någon av länkarna så hamnar du på deras hemsida där du kan läsa mer om varje specifikt bolag samt lära dig mer om månadsutdelande aktier.

Ett tips för den som är ny är att slänga ett öga på payout ratio för bolagen. Payout ration visar vilken procentandel av företagets vinst som betalas ut till aktieägarna. För hög payout ratio kan visa på att bolagets utdelningar inte är hållbara i längden.

Företag

God morgon

Hoppas morgonkaffet har smakat gott!

Klockan är 7 på morgonen och Jag har har just kommit hem från mitt morgon-träningspass och kokat min havregrynsgröt, jag har till och med hunnit duscha. Min 7-årige dotter har jag skickat på toaletten för att borsta tänderna innan jag skjutsar henne till skolan och under tiden hon fipplar där inne rafsar jag ihop ett morgoninlägg.

Placera har listat en hel del händelser som kommer att hända nu under 2019 och som mest troligt kommer att påverka börsen. Här är ett axplock händelser som jag tycker kommer att bli särskilt intressant under vintern och våren, fram till sommaren.

 • Januari – 24è EMU ECB räntebesked, 30è USA Federal Reserve räntebesked
 • Februari – 13è Sverige Riksbanken räntebesked
 • Mars – 29è Storbritannien lämnar EU
 • April – 25è Sverige Riksbanken räntebesked
 • Maj – 14è Sverige inflation april
 • Juni – 28è G20-möte i Osaka, Japan

En hel del spännande att se fram emot alltså. Nu står dottern och sjunger i hallen ”klappa händerna när du är riktigt glad”, nu måste jag sticka.

Ha en bra dag idag!

Köpa bostadsrätt i Spanien?

Hej!

Idag jobbade jag rätt sent, har faktiskt nyss kommit hem och klockan är redan 20.15. Nu måste jag snart lägga mig om jag ska orka stiga upp 04.00 i morgon och träna. Hade ett intressant samtal med en jobbarkompis som berättade att hon hade köpt bostadsrätt i Spanien. Det finurliga är att jag tycker att hon hade lagt upp strategin så bra.

Finansiering:

När hon köpte lägenheten för ett par år sedan så gick hennes bror med på att investera i lägenheten som ett rent investeringsprojekt. Dealen var att han skulle kunna komma dit från Sverige och bo där när de kom överens om det, men han ville inte ha något ansvar för bostadsrätten. Lägenheten var hennes.

Dessutom så erbjöd hon sin mor som är pensionär att att bo där. Mamman fick erbjudandet att betala en väldigt låg hyra, ett par 1000 i månaden bara. Hennes mor antog erbjudandet och flyttade dit, till Spanien, på heltid. Minst 2-3 gånger per år sedan dess har min arbetskompis åkt till Spanien för att hälsa på mamman och givetvis för att ta semester själv. Pengarna som mamman betalar (hyran alltså) sätter hennes mamma in på ett bankkonto i Spanien och där har de fått legat och samla ränta sedan dess. De pengarna ha ett syfte…….

…..syftet är att min jobbarkompis ska använda dem som ”aklimatiseringspengar” när hon själv flyttar dit. Hon har sparat så pass mycket av de pengarna att hon skulle klara sig något år där nu utan att jobba. Under den tiden skulle hon kunna sola och bada, lära sig språket samt jobba lite utan att behöva känna någon press på sig. Coolt va?

Å en sak till! Visste du att (åtminstone i vissa delar av Spanien) så betalar du ingen hyra alls för din bostad utan den enda kostnaden du har på din bostad (förutom renoveringskostnader) är ditt banklån. Det innebär att när min jobbarkompis väl bestämmer sig för att flytta dit så kommer hon att ha väldigt låga boendekostnader

Så sammanfattningsvis kan man säga så här….

 • Hennes bror har fått göra en investering i Spanien
 • Hennes mor har fått bo i Spanien för halva priset jämfört med vad hon skulle få betala i Sverige
 • Min jobbarkompis har fixat någon som tar hand om hennes investerade bostadsrätt 100% av tiden, dessutom får hon betalt för det
 • Min jobbarkompis åker på semester flera gånger per år och behöver bara betala biljetten dit och hem.
 • Min kompis amorterar hela tiden på lånet så när hon väl flyttar dit kommer hon inte ha så mycket lån kvar

Såhär kan man också göra om man bara är lite finurlig och vågar ta lite risker. Jag tyckte det var ett fascinerande upplägg.

Obs: Hennes mamma tackar henne varje dag säger hon. Att flytta till Spanien var det bästa hon någonsin har gjort.

Wow, många + måste jag säga.

Ha det bra!