Kategoriarkiv: Tillgångar skulder

Portföljen upp 226 000 kr i år

Hej

Kontoöversikt Avanza

I slutet av förra året var det många som var orolig för hur det skulle gå för börsen under 2019. Mellan September och December förra året så föll svenska börsen med ca: 15% och bara under December månad ensamt klättrade vi 8% ned. Då var det oroligt värre och många valde att ta det säkra före det osäkra – vissa plockade hem en del vinster medan andra valde att sälja rubbet och ställa sig utanför börsen.

Även den här gången vände det snabbt och riskaptiten hittade tillbaka till investerarna. Börsen toppade kring April i år då den var över 20% upp från årsskiftet och i skrivande stund ligger OMX snäppet lägre – kring 16% upp i år. Jag tippade i början av året på att både Svenska och Amerikanska börsen skulle backa i år – dock trodde jag att Svenska börsen skulle gå bättre än den Amerikanska. Nu när det har gått ett halvår så verkar jag få fel (inte mig emot) men det är fortfarande långt kvar av året så vi får se hur det slutar.

Jag tycker det är lite konstigt att börsen stiger så kraftigt just nu när de flesta mätningar visar på en avmattning i konjunkturen. Ärligt talat skulle jag bli förvånad om börsen fortsatte i samma tempo resten av året men å andra sidan är jag ju nästan lika förvånad att den gått så starkt hittills.

Hittills i år har mitt innehav vuxit med hela 18% vilket är 226 000 kronor. Inte illa – hållbart? Vi får se, jag fortsätter fylla på!

Min sida har blivit seg!

Hej!

Min sida har senaste veckorna blivit ruskigt seg och jag vet inte riktigt varför. Det började med att jag i aktivt läge (redigeringsläge) blev vidarebefordrad till helt andra sidor när jag klickade på olika länkar på min egen sida. Därefter så började det ta lång tid att ladda min egen sida.

Som ett led i att komma till rätta med problemen så har jag tagit bort allt extra ”krimskrams” som jag haft på sidan. Med det menas schacket, bildspelet, omröstningarna och annat som jag haft som extra grejer.

Nu kan jag redigera igen utan problem men sidan är fortfarande seg så jag tänker kontakta ansvariga för att höra om det är något annat jag kan göra.

Jag ber om ursäkt om sidan är segare än vanligt och jag hoppas att jag löst problemet inom en snar framtid!

Tele 2 Extrautdelning

Hej!

1:sta juli 2019

Som jag har väntat på besked om Tele 2 extrautdelning. Så för någon dag sedan så lät kobjällran i nyhetsflödet och jag blev uppmärksammad på att
det nu snart är dax. Styrelsen har kallat till extrastämma den 22 Augusti och då ska förslaget formellt fastställas efter traditionsenlig omröstning och därefter ska den betalas ut den 29 Augusti till alla aktieägare

Förslaget ligger på 6 kronor per aktie vilket är i linje med vad jag har förväntat mig efter nyhetsrapporteringen senaste tiden så jag är nöjd. Jag vet att vissa aktieägare hade hoppats på ännu högre – upp emot 10 kronor – men det finns också de som trodde på lägre utdelning så summa summarum är jag nöjd. Jag äger cirka 1000 aktier så för mig blir det 6000 kronor extra till sommarkassan och det passar perfekt för gissa hur mycket jag ska betala tillbaka på skatten?

-Just det, 6000 spänn!

Det går fort att dra på sig skulder och utgifter

Hej!

Det här med att inte dra på sig för stora utgifter är verkligen en nyckel i att kunna spara och investera. Tidigare har jag varit ganska bra på att inte dra på mig onödiga skulder, antagligen med mammas ord i bakhuvudet att det man inte har råd med kan man inte köpa.

Samhället har de senaste åren förändrats rätt snabbt och det som för 20 år sedan var i princip otänkbart är i dag helt ok. För 20 år sen var det i princip bara ”de rika” som sparade i aktier, välutbildade och framgångsrika personer. Lite av en snobbsport. Backar vi ännu längre tillbaka så skulle ju vem som helst säga att det var klokt att låna pengar till en ny bil men skulle man säga att man lånade pengar för att satsa på aktier så ansågs man av många ha förlorat förståndet.

Nu i takt med att nisch bankerna har börjat konkurrera med storbankerna på allvar så har kostnaden för att investera sjunkit ordentligt, och det är den yngre generationen som börjar få upp ögonen för detta. De äldre lever kvar i tänket att ”man köper inte om man inte har pengar” medan nya generationen drar på sig lån och investerar ”förmodligen mer än nånsin”, på gott och ont.

Som jag sa i början av inlägget så var jag ganska noggrann med att inte dra på mig skulder förr – det stämmer inte längre. Idag har jag följande skulder……

Huslån: Ca 600 000 kr. (sambon andra hälften)

Billån: 130 000 kr

CSN: 180 000 kr

Avanza: 15 000 kr

Totalt: 925 000 kr i lån. Dessa ska återbetalas varje månad till respektive kreditgivare och totalsumman blir drygt 7000 kr i månaden. Dessutom har jag flera andra återkommande månatliga betalningar och ett axplock följer nedan…

Telia: 468 kr

Fackavgift: 294

Grupplivsförsäkring: 83 kr

A-Kassa: 115

Bilskatt: 500 kr

Officepaketet 65 kr

Träningskort 599 kr

Spotify: 50 kr

Hålla koll på dottern GPS (Explora): 55 kr

Barnförsäkring: 119 kr

Boklåning på nätet (nextory) 70 kr

Summerar man dessa månadsutgifter så blir det 2 313 kronor ytterligare att betala. Så lägger jag ihop dessa så landar jag på drygt 9000 kr i månaden. Lägg på maten (5000kr) och bensinen (3000kr) och vips så är månadsutgifterna uppe i 17 000 kronor. Då är inte en enda nöjeskrona inräknad ännu, inte heller någon oförutsedd utgift och heller inget sparande. Till den som inte har barn kan jag avslöja att det kostar en del – vare sig man vill eller inte.

Så av de 22 – 23 000 kronorna jag får ut i lön blir det inte mycket kvar att spara av tyvärr och till de som har familj och barn men som ändå lyckas spara en massa pengar säger jag bara – grattis, ni gör det jäkligt bra.

Så varför skriver jag detta inlägget då? Jag vill bara visa att inte alla som skriver på de här ekonomibloggarna är superekonomiska elitsparare – jag är då inte det. Men jag tycker det är kul med investeringar ändå 🙂

Ses!

H&M och Nobina får lite upprättelse

Hej!

Igår redovisade H&M och Nobina och båda bolagen lämnade positiva rapporter. H&M har ju haft en nedgång som pågått i flera år medan Nobina har varit lite mer volatil de senaste åren.

Om jag minns rätt så ökade H&M med 13% och Nobina med drygt 9% på rapportdagen vilket jag tycker var välförtjänt för båda bolagen.

Hennes och Mauritz

Alla är ju förstås inte lika glada över H&Ms framgångar. Jag hittade den här kommentaren på en sida…….

”Grattis HM för att ni så effektivt lyckas omvandla människors lidande till inkomster i skrupellösa kapitalisters fickor. Era arbetare betalr ni svältlöner men själva tar ni ut miljardvinster. HM är en skam för Sverige och visar kapitalismens och globalismens fula tryne när den fär härja fritt. Skamligt också att svenska politiker tillåter detta när det skulle vara en lika enkel som rimlig sak att förändra regelverket.”

H&M har varit inne i en omställningsfas i flera år och har jobbat febrilt de senaste för att tillgodose den kräsna kundmarknaden. En i grunden gigantisk omorganisation som inte bara spänner över länder utan också världsdelar. Många tycker att H&M har varit ”sen på bollen” och inte förstått ”allvaret i situationen”. Jag har också hakat på i de tankarna ibland men samtidigt också tyckt att H&M har agerat efter hur ett gigantiskt ledande företag bör agera. De har observerat, utvärderat och sedan förändrat efter behov – alltså tagit den svenska medelvägen och inte hoppat på och agerat irrationellt och idiotiskt (som många av dagens vända kappan efter viden politiker). Jag tror vi börjar se frukten av deras kyla och metodiska förändringsarbete nu, åtminstone hoppas jag det.

Med allt det sagt så menar jag inte att H&M bara har guld och gröna skogar som väntar framöver nu. Däremot tror jag att en lågkonjunktur skulle gynna H&M i det här läget då jag tror många konkurrenter skulle få det otroligt tufft i ett sånt klimat. Därav att H&M känns som en extra trygg investering just nu.

Nobina

Nobina lämnade också en förtroendeingivande rapport som visade på starka jämförelsetal. Jag tycker att bolaget i grunden
känns väldigt stabilt – visionärt – och pålitligt. De har landat många kontrakt senaste dryga året och det gäller att komma ihåg att kontrakten som Nobina vinner ger lite vinst i början för att sedan öka succesivt till att vara mest lönsamma mot slutet av kontraktstiden.

Jag läser ju så jäkla mycket hela tiden att jag oftast glömmer var jag läst saker och ofta de exakta detaljerna. Men jag tycker mig minnas att genomsnittskontraktstiden ligger på lite drygt 5 år i nuläget (rätta mig om jag har fel). Nu minns jag inte vad som är den genomsnittliga kontraktslängden hos Nobina är men jag har för mig att den är minst 10 år vilket borgar för riktigt bra intäkter framöver då kontrakten blir allt mer lönsamma vad tiden lider.

Nobina har som alla andra bolag även en del orosmoment varav en av dessa är den höga skuldsättningen och en annan är att viljan att vinna kontrakt vilket gör att bolaget tar på sig uppdrag med för dåliga marginaler. Men detta tycker jag vägs upp av att jag tror att bolaget är en stabil hamn vid en lågkonjunktur som verkar ha råd att behålla och även höja den redan nu höga utdelningen. Dessutom tror jag att aktien har mer att ge än vad folk generellt tror de närmaste åren.

Jag äger både H&M och Nobina och dessa är båda tänkt att finnas kvar i min portfölj mycket länge, kanske så länge jag lever. Coca Cola och Norfolk Southern är två andra i den amerikanska dito som sitter säkert.

Trevlig helg!

Börsen fortsatt upp – Tele 2 extrautdelning

Hej!

Börsen fortsätter kläätra

Både Svenska och Amerikanska börsen har gått starkt hittills i år och ligger i princip lika vad gäller uppgång. OMX30 uppgång på 13,28% medan DJ i USA 13,04. Det kommer bli spännande att följa utvecklingen resten av året då frågan är om tjurmarknaden orkar hålla i eller om vi kommer att få se tillbakagångar. Lästa tidigare att det aldrig har varit så högt uttag från aktiefonder i USA som det har varit i år och det skulle kunna vara ett tecken men det är som vanligt svårt att veta något säkert.

Viktigaste för mig är att hålla mig till min strategi att köpa oavsett konjunkturfas och det har jag också gjort. Sedan Januari har jag köpt aktier för 27 000 kr. I runda slängar har det givit mig en utdelningsökning med ungefär 1000 kr för kommande år förhoppningsvis.

Tele 2 extrautdelning!

Mitt största innehav Tele2 har lovat extrautdelning i sommar och jag ser väldigt mycket fram emot den. Jag har 1000 aktier i tele 2 och det har spekulerats i att extrautdelningen kommer att ligga på mellan 5-7 kronor per aktie. Det innebär således mellan 5-7000 kronor extra i utdelning för mig vilket är mycket välkommet i sommar. Med den summan inräknad är det faktiskt möjligt att jag kommer att nå målet på 70 000 kr i utdelningar under 2019. Extrautdelningen kommer givetvis att investeras direkt för högre utdelningar nästa år.

Ha det bra!

Utländska portföljen över halvmiljonen.

Hej!

Jag har väntat på det ett tag nu och plötsligt så händer det idag. Min utländska portfölj klev för första gången över 500 000 kronor idag. Den utländska delen av mitt innehav har gått fruktansvärt bra utan direkta dippar de senaste 4 åren.

Så önskas graferna se ut i fortsättningen

Alla spelare i start (tian) har bidragit med sitt men allra starkast har Norfolk Southern och Fortum presterat. Därefter på 3dje respektive 4de plats jagar Procter&Gamble och Johnson&Johnson.

Håller Amerikanarna och de andra utlänningarna den här takten nästkommande 4-5 år så kommer de att ha sprungit ifrån den svenska portföljen. Jag har ju tippat på att börsen ska backa i år och att den svenska börsen ska gå bättre än den Amerikanska. Det skulle i såna fall vara första gången det hände på väldigt länge. Just nu verkar jag få fel och ärligt talat så gör det ingenting i såna fall….

39 grader feber

Hej

Igår åkte jag till jobbet precis som vanligt efter att jag skrivit ett morgoninlägg här på bloggen. Redan när jag satt i bilen så kände jag att det var något som var galet.

Jag kämpade på ett tag men kände vid lunch att det här funkar ju inte. Jag var yr, hade ont i halsen och huden började bli öm så jag packade ihop och åkte hem. När jag kom hem kollade jag tempen och såg att jag hade 39 grader feber. Sedan dess har jag legat nerbäddad i sängen och jag sov till 12.30 idag. Känner mig inte ett dugg fräsch men jag hoppas ändå att jag är fit for fight i morgon.

Sjunker bankerna?

Ser att det är fler banker som dras in pengahärvan nu och jag blir egentligen inte förvånad. Nu är det åtminstone Danmark, Österrike, Holland, Tyskland, och Sverige vars banker brottas med penningtvätt kopplade problem. Jag är tämligen övertygad om att de flesta länder vid närmare granskning skulle åka dit för samma sak. Det är ju helt klart ett branschproblem och jag tror att bankerna för det mesta vetat om vad som har föregott. Jag menar – Varför skulle inte bankernas säkerhetsavdelningar kunna hitta dessa konton med miljardbelopp om några journalister kunnat göra det? Det faller på sin egen orimlighet tycker jag. Med det sagt inte säkert att det är så.

Eftersom att det är så många länder och banker som kommer att bli indragna i det här så tänker jag att politiken säkert kommer att bli inblandad på något sätt. Hur vet jag inte riktigt men jag tror inte att makthavarna kommer att stå stillasittande och titta på utan att agera på något sätt så vi får se vad som händer framöver.

Nu ska jag krypa ner i soffan och kurera igen!

Äntligen Fredag

Hej!

Du kan redan nu spela drommaren helgquiz. Som vanligt har jag lyckats trycka in lite börsfrågor. Klarar du alla?

Jobbveckan har just avslutats och jag har precis satt mig ner vid köksbordet. Min dotter och sambo ligger i soffan och kollar på gamla bilder i telefonen på när dottern var liten och jag smattrar lite på datorn under tiden. Har just käkat kyckling och Yoghurt och längtar efter att slänga mig ner i soffan och ta det lugnt.

Så här summerar drommaren veckan som har gått…

  • Träning: Mycket bra – dubbla pass varje dag, Mån-Torsd styrketräning på lunchen och ett kondition/kardiopass på kvällarna. 5/5 möjliga. Välförtjänt återhämtning i dag och sen är planen slalom i morgon och längdskidor på söndag.
  • Investeringar: Det har varit lite upp och ner i veckan för min portfölj och såhär på fredagskvällen så verkar det som att den slutar ungefär 1% ned. Jag har passat på att fylla på lite nyinvesteringar vilket jag redovisade i gårdagens inlägg och det blev Net Ent, Nobina och Swedbank som fick fler kamrater att leka med.
  • Jobb: Det har varit en ganska tuff vecka med en del svåra beslut. Nästan att jag har lite ont i magen över vissa faktiskt, kommer hem med en liten klump i magen idag angående hur jag bör hantera en sak. Ibland finns det helt enkelt inga lätta svar utan man får välja lite mellan pest eller kolera – så är det bara.

Vad händer i helgen?

Ikväll kommer jag lägga ut ”fredagsgarvet” men det kommer inte att vara en rolig video denna gång utan en ”feelgood video” istället. Vad det blir får ni se om en stund. I morgon ska jag lägga ut helquizzet vilket jag hoppas att jag orkar konstruera i kväll. Men nu bär det iväg på andra äventyr vilket innefattar en tur med kärran.

Ha en riktigt bra fredagskväll!

Påfyllningar

Hej!

Idag har jag fyllt på i några av mina innehav, hade lite svårt att välja var jag ville lägga krutet men efter en del funderingar så valde jag att sprida påfyllningarna på följande innehav.

Jag fyllde på för ungefär 5000 kronor och Nobina och Net Ent fick motta lite drygt 1000 kr vardera medan Swedbank fick 3 ggr mer än de andra. Jag har läst i affärstidningen ”Affärsvärlden” att köpen i Swedbank den här månaden är mer än dubbelt så stora jämfört med näst mest köpta aktien. Swedbank toppar både Avanzas och Nordnets mest köpta aktie lista och antalet ägare har ökat med 50% den här veckan. Jag tolkar det som att stora fondbolag och kanske utländska investerare har sålt medan den lilla aktieägaren – jag och du – har köpt mer.

Om USA kommer in i leken och bestämmer sig för att sätta dit Swedbank så kommer aktien att gå kräftgång, kanske ett par år. Man ska tänka på att det här är allvarliga anklagelser och vill man se på ett varnande exempel kan man kolla på Deutsche Bank som har varit med om diverse skandaler – bland annat penningtvätt. Den har tappat 80% av värdet under senaste dryga året och det verkar inte vara mycket som talar för att den ska res sig – inte i nuläget i alla fall. Hörde förövrigt på radion i morse att det talades om en möjlig Fusion med någon annan storbank där i Tyskland för att rädda det som räddas kan.

Nåja – skit i det. Nu måste jag fokusera på träningen. Dagens andra pass bli Bodycombat 1 timme, det börjar snart!

Ses!