Kategoriarkiv: Aktier och fonder

I morgon rapporterar Swedbank

Hej!

I morgon rapporterar Swedbank sin helårsrapport för 2019. Telekonferensen hålls klockan 08.00 och vill man följa den live så kan man göra det. Har man inte möjlighet att lyssna live så kommer Swedbank låta den ligga ute så man kan gå in i efterhand och lyssna också..

Jag har ingen aning om hur rapporten kommer att slå men jag gissar att det blir stora rörelser oavsett. Spännande blir det i alla fall!

Hur kan du investera ett arv?

En guide från en som har vart precis i den situationen

Hej!

Idag ska jag skriva om ett ämne som ligger mig nära om hjärtat, nämligen hur kan jag investera ett arv? Är det nånting jag kan relatera till så är det det här. Det var nämligen så min resa med fonder, aktier och sedermera utdelningsstrategi började. Att helt plötsligt ha tillgång till mycket pengar kanske för de flesta låter som en ren dröm. Men har du ärvt pengarna så följer en hel del press också, det känner jag till mycket väl. Jag minns att jag gärna ville ha en enkel guide att följa i början så därför tänkte jag skapa en med det här inlägget. Det här inlägget ska inte ses som en komplett guide utan mer som ett stöd för den som behöver det.

Hur kom du över pengarna?

Det finns många sätt som människor kan gå från lite/normalt sparande till ganska stora förmögenheter på kort tid. Det kan vara idrottsstjärnor som inte vet vad de ska göra med sina förmögenheter efter avslutad karriär. Det kan gälla arv, någon som sålt sin bostad eller någon som sålt sitt första företag och helt plötsligt har 3 miljoner kronor.

Hur kan man förvalta sina pengar?

Mitt råd till den som är stressad och pressad över den nya situationen är att bara ta det lugnt. Du behöver inte lära dig allting på en gång och du behöver inte stressa för pengarna finns kvar i morgon också. Tänk på att det tar 50 år för en knegare som sparar 3000 kronor i månaden att spara ihop 3 miljoner kronor på ett sparkonto utan ränta. Pratar vi dom summorna så pratar vi otroligt mycket pengar för gemene man och då gäller det att vara noggrann.

Har du mycket lån billån, huslån, CSN eller kanske privata lån så tycker jag att det första du borde fundera på är om du vill amortera av lite av dessa. Att sänka sina skulder behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet – men det kommer aldrig kännas helt fel heller. Prioritera de sämsta lånen – alltså de med högst ränta. Du behöver inte amortera så mycket, huvudsaken är att du börjar sänka dina skulder. Resten av kapitalet kan vi göra annat med.

 • Vad ska du inte göra? Du ska inte satsa alla pengar i en och samma korg. Det farligaste och sämsta alternativet är att satsa allt på ett kort. Gör du det kan du ha förlorat allt i morgon – det tycker jag aldrig kan vara värt det.
 • Vad kan du göra? Om du vill riskera så lite som möjligt så kan du sätta in dina pengar på ett sparkonto där du hittar ränta och där det finns insättningsgaranti. Där finns det nästan ingen chans att du förlorar dina pengar. Nackdelen med det här alternativet är att inflationen kommer att äta upp dina pengar allt efter åren går. Dessutom är det svårt att få någon bra ränta i dessa lågräntetider.
 • Vad bör du göra? Om du vill investera dina pengar och kunna få skaplig avkastning till rimlig risk så bör du satsa dina pengar på fonder eller aktier. Har man aldrig gjort det tidigare så kan det kännas väldigt skrämmande (jag vet) men det är det överlägset bästa alternativet i det långa loppet.

Hur kommer du igång med att börja investera?

I början kan det vara väldigt svårt att ens veta var man kan vända sig om man vill investera. Har man väl bestämt sig för att investera i värdepapper (fonder eller aktier) så finns det flera alternativ. Här är några alternativ…

 • Gammelbankerna: (Jag kallar dom så) De 4 storbankerna alltså. Detta är dock inget alternativ jag rekommenderar eftersom du kan göra ett precis lika bra jobb själv.
 • Nätmäklare: Nätmäklare är en internettjänst som tillåter människor att handla med aktier och fonder utan att passera banken. Det finns egentligen 2 stora aktörer som jag vet om idag och det är Avanza och Nordnet.

Är Avanza och Nordnet säkert?

Jag tror många kan vara oroliga för att det inte ska vara säkert att ha pengarna någon annanstans förutom på gammelbanken – så är det inte. Både Nordnet och Avanza har självklart insättningsgaranti vilket betyder att staten garanterar insättningar upp till 950 000 kronor ifall bolaget där du har dina pengar går i konkurs. Jag vet inte på rak arm hur det ser ut hos Nordnet (jag är inte sparare där) men jag vet att Avanza numera nästan har en miljon sparare så det är ingen lite spelare längre. Du kan känna dig trygg.

Hur kommer du igång?

Jag tycker att det absolut första du ska göra är att skapa ett konto hos antingen Nordnet eller Avanza. Är du osäker på hur du ska göra så kan du kontakta deras support – Kontaktuppgifter hittar du på Internet. Känns det obekvämt eller om du är orolig så kan du också kontakta deras support bara för att ställa allmänna frågor innan du skapar ett konto.

Vilken typ av konto du jag öppna?

Det finns i princip 4 konton du kan ha.

 • Sparkonto: Här kan du ha pengar liggande under tiden du funderar vad du ska göra med dem. Låt de ligga här tills du har bestämt dig. Du har i alla fall lite ränta här (kring 0,5%-1%) 2020.
 • Aktie och fond konto: I en vanlig depå kan du köpa och handla värdepapper. Du skattar 30% på vinsten och får dra av i deklarationen för dina förluster. ( Jag rekommenderar inte detta konto)
 • Investeringssparkonto (ISK) Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 1,27% för 2020 så lönar det sig att ha ett ISK konto rent skattemässigt. Andra fördelar med ISK är att det är väldigt okomplicerat och du behöver egentligen inte göra nånting, inte ens deklarera – bara skriva under.
 • KF: Stora likheter med ISK. Jag gör det enkelt för mig och säger att KF bäst används för utländska värdepapper

Jag rekommenderar att sparare öppnar både ett ISK konto och ett KF konto. På ISK kontot rekommenderar jag svenska värdepapper och på KF kontot rekommenderar jag Utländska värdepapper.

Vad finns det för alternativ att investera i?

Det finns flera olika sätt att investera på. Nedan listar jag de som jag tycker är värt att känna till.

 • Fonder: (Lägst risk) Säkraste alternativet om man vill ta så lite risk som möjligt. Man kan köpa svenska fonder eller man kan köpa globala fonder. Det finns många att välja på. Det finns fonder både på Nordnet och Avanza som är helt utan avgifter. På Avanza heter en Avanza Zero och på Nordnet heter den superfond Sverige.
 • Investmentbolag: (Lite högre risk än fonder oftast) Ett investmentbolag äger aktier i flera andra bolag och kan liknas vid en fond. Det finns flera olika investmentbolag med olika inriktningar.
 • Preferensaktier: (Lite lägre risk än vanliga aktier)Man kan beskriva en preferensaktie som en hybrid mellan en obligation och en aktie. Preferensaktier ger en fast utdelning 4 gånger per år / en gång i kvartalet.
 • Enskilda aktier: (Högst risk) Det finns massor av enskilda bolag att välja mellan som tex: Swedbank och Hennes och Mauritz. Svenska aktier ger oftast utdelning 1 gång per år på våren Mars-Maj men på senare tid har fler och fler bolag börjat dela ut flera gånger under året. Vissa delar ut 2 gånger och ett fåtal delar ut utdelning en gång i kvartalet, alltså 4 gånger per år.

Utdelning

Som ni nyss har läst så lämnar flera olika bolag ut utdelning. Utdelning kan man se som att företaget delar ut överskottet av den vinst som det tidigare har gjort. Att ett företag delar ut utdelning kan ses som en kvalitetsstämpel eftersom att det förutsätter att bolaget går med vinst. Ju fler år med utdelning = stabilare bolag.

Risk

Vad betyder det egentligen när man pratar om låg risk och hög risk?

 • Hög risk kan medföra stor förlust
 • Låg risk minskar risken att förlora mycket pengar

Varför vill folk utsätta sig för risk då?

 • Hög risk ökar möjligheterna till hög avkastning

När det gäller att förhålla sig till risk så är det ett beslut som varje person själv måste ta. Hur mycket risk är du villig att ta? Är man osäker till en början så tycker jag alltid att det bästa är att påbörja sina investeringar med så lite risk som möjligt. Jag skulle alltså rekommendera den som är ny att börja med att köpa 2 eller 3 fonder, bara för att komma igång. Egentligen behöver man inte göra något mer om man inte vill.

Vilka strategier finns det?

Nu kommer vi till det verkligt svåra – vilken strategi ska du välja? Det finns massor av strategier vilket passar olika typer av människor. Det är svårt att ge generella råd eftersom att varje människas situation är unik. När man har kommit igång och investerat och blivit lite varm i kläderna så kan man ändra sin strategi men det kan till en början vara skönt att luta sig mot en del grundregler. Jag tycker att det viktigaste man ska tänka på i början är att sprida sina risker. Här kommer några förslag på strategier som jag tycker är vettiga för en som är ny på börsen

 • Man kan bara äga några fonder. ( Jag äger 3 fonder. En investmentbolag fond, En globalfond och en fond med inriktning mot tillväxtmarknader. Dessa 3 fonder täcker många olika geografiska områden och flera olika branscher, en bra riskspridning enligt mig.
 • Man kan äga bara några investmentbolag. Det finns flera bra svenska investmentbolag (Jag äger i nuläget bara 1 men skulle kunna tänka mig att äga fler)
 • Man kan äga både fonder och Investmentbolag: Man kan skapa en portfölj med tex: ungefär 60% fonder och 40% Investmentbolag
 • Man kan äga fonder och preferensaktier. Tex 75% fonder och 25% preferensaktier för utdelningens skull
 • Man kan äga fonder, Investmentbolag och aktier samtidigt. En fördelning skulle kunna vara 40% fonder, 40% Investmentbolag och 20% aktier.

Det ni ser ovan är alltså några exempel på hur man kan välja att sätta ihop sin första portfölj. Det finns ingen rätt eller fel sammansättning utan det är du som bestämmer vilken risk du är villig att ta. Kom bara ihåg följande…

 • Hög risk är INTE lika med automatisk hög avkastning
 • Låg risk innebär inte INGEN risk
 • Att äga pengar innebär ALLTID en risk att förlora dem

Information och kunskap

Det finns väldigt mycket information och kunskap där ute. Några källor som jag rekommenderar är…

 • Ekonominyheterna på TV
 • Ekonomiekot på radion
 • Aktiechatt med Markus Hernhag på fredagar (där kan sparare ställa frågor om investeringar högt och lågt – man kan ställa egna frågor eller bara läsa de andras. Jag har inte missat en aktiechatt på flera år. Markus som svarar i chatten är mycket kompetent.
 • Ekonomibloggar: Det finns flera ekonomibloggar där ute men är du ny skulle jag rekommendera bloggen “rika tillsammans” med Jan Bolmesson. Han har skrivit sen 2008 och har väldigt mycket bra information. Det finns en del kritik mot honom också men när det gäller information om fondsparande och förhållande till risk så tycker i alla fall jag att han är svårslagen. Det finns många andra duktiga bloggare också – hitta dina favoriter.

Avslutningsvis

Meningen med det här inlägget är att du som funderar på att börja investera eller du som är ny på börsen kan få något att förhålla dig till. När jag var ny på börsen så tyckte jag att det var jättejobbigt med allt nytt, bara att kunna hänga med i språket kunde vara jättejobbigt. Har du frågor som du inte vågar ställa till andra för att du är rädd att känna dig “dum” så kan du åtminstone alltid fråga mig här – jag tycker inte du är dum. Jag vet nämligen hur det känns. Skicka ett mail om du funderar över nånting eller skriv i kommentarsfältet. Hoppas du fick med dig något vettigt och lycka till med dina första investeringar.

Jag äger följande fonder i min portfölj:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag på Avanza – (Affiliatlänk)

Länsförsäkringar Global Indexnära på Avanza – (Affiliatlänk)

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära på Avanza – Affiliatlänk)

Har du inget konto på Avanza kan du skapa ett via nedanstående länk (annons)

Vilka månadsutdelande bolag finns det egentligen?

Hej! Inlägget innehåller reklam

I början av Januari 2019 skrev jag ett inlägg som hade exakt samma titel. Skillnaden mellan den gången och nu är att antalet månadsutdelande bolag har ökat sedan dess. Då – Januari 2019, var det 41 stycken Amerikanska månadsutdelande bolag. Idag när jag kollar är det 58 stycken, det har tillkommit några nya alltså.

Månadsutdelande bolag

Jag tycker mig se att fler och fler intresserar sig för Amerikanska månadsutdelande bolag. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur vi “utdelningsjägare” hela tiden växer i antal. Fördelen, tycker jag, med att Investera i månadsutdelare är ju kassaflödet. Har man en portfölj med 3-5 bolag så har man en fin och jämn intäkt ström varje månad i form av utdelning.

När vi bloggare pratar om utdelning så pratar ju vi alltid om att återinvestera utdelningen hela tiden. Men det beror på att vi i de flesta fall är rätt unga eller mitt i arbetslivet. Men det finns många andra kategorier människor också förutom oss – jag tänker spontant på Äldre människor, de som fått Arv, sålt lägenhet eller företag eller på annat sätt människor med kapital. De kanske bara vill förvalta pengarna utan ansträngning och dessutom sätta guldkant på tillvaron via utdelningen. Då passar månadsutdelare perfekt.

Men det finns faror också med månadsutdelande bolag

Värt att notera dock är att de månadsutdelande bolagen inte är de största bolagen – alltså S&P 500 bolag utan små och medelstora bolag.

Min känsla är att månadsutdelande bolag är betydligt mer utsatta för risk vid en stor konjunkturnedgång. De balanserar på marginalerna för att kunna dela ut så mycket till aktieägarna så det finns inte så stora felmarginaler. Det är en risk jag tycker alla investerare ska räkna in om man vill ha månadsutdelande bolag i porföljen.

Mina favoriter som jag har handplockat från godispåsen av månadsutdelande bolag och som jag själv äger på Avanza är

Hur presterade månadsutdelarna under 2019?

För hela 2019 så blev totalavkastningen för dessa 58 månadsutdelande bolag upp 23,7%. (Se listan längst ned)

De 3 bästa månadsutdelarna under 2019 var (Inklusive utdelning)

 • Exchange Income Corp (67,9%)
 • Gladstone Investment Corp (54,5)
 • Gladstone Capital Corp (48,6%)

De 3 sämsta månadsutdelande bolagen var (Inklusive utdelning)

 • Pacific Coast Oil Trust (Ner 64,6%)
 • Vermilion Energy (Ner 13,4%)
 • Cross Timbers Royalty Trust (Ned 13%)

När jag har konstruerat min portfölj så har jag tänkt att 10-15% av portföljen får vara månadsutdelare. Jag säger inte att det är rätt – Men så har jag tänkt. Så till sist avslutar vi med en lista på alla

Amerikanska månadsutdelande bolag 2020

Ticker

AD.TOAlaris Royalty Corp.
AFINAmerican Finance Trust, Inc.
AGNCAGNC Investment Corp.
APLEApple Hospitality REIT, Inc.
ARRARMOUR Residential REIT, Inc.
AVALGrupo Aval Acciones y Valores SA
CHP-UN.TOChoice Properties Real Estate Investment Trust
CHR.TOChorus Aviation Inc.
CLDTChatham Lodging Trust
CLNCColony Credit Real Estate, Inc.
CPTACapitala Finance Corp.
CRTCross Timbers Royalty Trust
D-UN.TODream Office Real Estate Investment Trust
DIR-UN.TODream Industrial Real Estate Investment Trust
DRG-UN.TODream Global Real Estate Investment Trust
DXDynex Capital, Inc.
ECCEagle Point Credit Co., Inc.
EFCEllington Financial, Inc.
EIF.TOExchange Income Corporation
EPREPR Properties
ERFEnerplus Corp.
GAINGladstone Investment Corp.
GECCGreat Elm Capital Corp.
GLADGladstone Capital Corp.
GOODGladstone Commercial Corp.
GOROGold Resource Corp.
GROWU.S. Global Investors, Inc.
GRT-UN.TOGranite Real Estate Investment Trust
GWRSGlobal Water Resources, Inc.
HCAPHarvest Capital Credit Corp.
HRZNHorizon Technology Finance Corp.
IPL.TOInter Pipeline Ltd.
ITUBItaú Unibanco Holding SA
LANDGladstone Land Corp.
LTCLTC Properties, Inc.
MAINMain Street Capital Corp.
MTRMesa Royalty Trust
ORealty Income Corp.
ORCOrchid Island Capital, Inc.
OXLCOxford Lane Capital Corp.
OXSQOxford Square Capital Corp.
PBAPembina Pipeline Corp.
PBTPermian Basin Royalty Trust
PFLTPennantPark Floating Rate Capital Ltd.
PRTPermRock Royalty Trust
PSECProspect Capital Corp.
PVLPermianville Royalty Trust
RNW.TOTransAlta Renewables Inc.
ROYTPacific Coast Oil Trust
SBRSabine Royalty Trust
SCMStellus Capital Investment Corp.
SJRShaw Communications, Inc.
SJTSan Juan Basin Royalty Trust
SPB.TOSuperior Plus Corp.
STAGSTAG Industrial, Inc.
SUNSSolar Senior Capital Ltd.
VETVermilion Energy, Inc.
WSRWhitestone REIT

Castellums rapport

Hej! (Inlägget innehåller reklam)

Idag har Castellum rapporterat resultatet för 2019. Jag har läst rapporten och jag tycker att det var en stabil rapport.

Det finns några strategiska förändringar som bolaget gjort under åren som de lyfter i rapporten och som jag gillar.

 • Man har ökat sin närvaro i Stockholm från 18% 2009 – 30% 2019
 • Samhällsfastigheter från i princip ingenting till 23% 2019
 • Butiker och köpcentrum har gått från 24% 2009 – 8% 2019

Närvaro i Stockholm – Vakanserna i huvudstaden är i det närmsta obefintliga och jag tror trycket på lokaler kommer att vara hårt nästkommande decennium också.

Samhällsfastigheter – Jag tänker att det är långa kontrakt, tillförlitliga hyresgäster och pålitlig framtida intjäning.

Butiker och köpcentrum – Butiksdöden är ett faktum och redan nu börjar bilden av stadskärnan förändras. Jag tycker att det bör finnas en naturlig närvaro på attraktiva platser men i ytterkantsområden finns ingen framtid – Nätet tar över.

Saxborn själv lyfter följande saker i rapporten:

Lite blandat!

Castellum har som mål att växa sitt förvaltningsresultat 10% varje år men säger att det kommer att bli “omöjligt” att hålla det om räntorna och avkastningskraven fortsätter vara så här låga.

Direktavkastningen har de senaste 5 åren legat runt 4% vilket jag tycker är väldigt bra för ett bolag som konstant höjer utdelningen.

Hyresmarknaden kanske kommer kylas av något de nästkommande åren (?)…. men jag tror efterfrågan kommer att fortsätta vara mycket stark på de attraktiva platserna i storstäderna.

För mig känns Castellum som ett självklart val i portföljen. Castellum är ett av mina största innehav och jag äger 524 aktier till ett värde av
121 463 kr. I skrivande stund är 39 814 ägare till bolaget hos Avanza. Vill du också vara med på resan?

Länk till Castellum hos Avanza – (Affiliatlänk)

Länk till Castellums rapport om du själv vill läsa

Procter and Gamble

Hej!

Idag har jag läst in mig i Procter and Gambles redovisning för kalenderåret 2019. De har ju brutet räkenskapsår så idag rapporterar de för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Jag kommer inte att gå igenom andra kvartalets siffror utan kollar för helåret 2019. De lämnar ju ingen information kring utdelningen idag utan den kommer i April när räkenskapsåret sammanfattas.

Däremot säger verkställande direktör David Taylor så här…

“Våra starka resultat under första halvåret gör det möjligt för oss att ytterligare öka utsikterna för hela räkenskapsåret i alla dessa mätvärden och öka vårt åtagande om kontantavkastning till aktieägare.”

Ser vi på kalenderåret 2019 så kan vi sammanfatta året ungefär så här.

 • 9 av P&G 10 globala produktkategorier visade organisk tillväxt under 2019.
 • Alla 6 regioner växte försäljningen organiskt: I USA växte 4% för helåret och 7% senaste kvartalet efter att ha vuxit 1% senaste 3 åren. I Kina växte försäljningen med 10%
 • E-handeln växte 25% vilket motsvarar ungefär 8% av den totala försäljningen.

P&G är ett av de riktigt stora giganterna på den Amerikanska sidan.I sin portfölj har de några av de mest kända varumärkena i världen. Bara för att ge några exempel – Always, Gilette, Pampers, Wella och Yes. Det var bara ett par av dem. P&G har gett utdelning i hela 129 år (otroligt) och har 63 år av sammanhängande utdelningsöjningar.

Framåt så räknar jag med en höjning i intervallet 3-5% årlig utdelningshöjning för nästkommande åren.

Det finns dock Risker

Jag tycker rapporten hyser tilltro till bolaget men personligen har jag en lite försiktig approach. Utdelningsökningen har minskat senaste åren och 2015 var den endast 3% vilket var hälften jämfört med tidigare. Därefter har den legat runt 4-5% årligen.

För att hålla lönsamheten uppe så har 25% av de anställda inom bolaget sagts upp senaste 5 åren och kortsiktigt kan det upplevas positivt men vad händer med innovationsförmågan och den långsiktiga intjäningsförmågan? Det återstår att se framöver.

Vad tror du om bolaget långsiktigt?

Länk till Procter and Gamble på Avanza – (Affiliatlänk)

Idag har 2 av mina bolag rapporterat.

Hej!

Idag har Svenska Investor och Amerikanska Johnson & Johnson rapporterat. Båda rapporterna var stabila och efter förväntan. Jag orkar inte skriva om båda i detta inlägget utan fokuserar på Investor. Vill ni få en snabb uppfattning av J&J rapport rekommenderar jag att ni kollar in Daniel investerar blog, Han har gjort en kort sammanfattning där.

Investor

Investors är en riktig folkaktie och antalet sparare växer hela tiden. En snabb check på Avanza visar att det i skrivande stund är 91 169 ägare där. Det är inte så konstigt att folk gillar aktien då den under de senaste 10 åren gett…

 • Årlig genomsnittlig totalavkastning 16% ( 14% SIXRX)
 • Årlig genomsnittlig utdelningsökning 13%

Jag har lyssnat på webbsändningen idag där man informerat investerare om hur året 2019 har förlöpt. Jag plockar med mig 2 saker därifrån…

 • Under 2019 uppmärksammade Investor att den globala ekonomiska aktiviteten mojnade av något.
 • Väldigt starkt kassaflöde med 10% utdelningsökning från noterade bolag.

Utdelningshöjning

Investor höjer utdelningen från 13-14 kronor. Det är en höjning med 8% vilket jag är nöjd med.


Som en summering för helåret 2019 så kan vi se på nedanstående diagram att 2019 var ett exceptionellt bra år. Totalavkastningen uppgick till 40% vilket är grymt högt historiskt och vi ska nog inte räkna med att det fortsätter i den här takten nästkommande år. Fortsätter räntorna vara så här låga så tippar jag att Investor kan prestera riktigt bra även nästkommande 10 åren. Investor är ett av mina största innehav och jag äger 196 aktier till ett värde av 105 000 kronor i dagsläget.

Länk till Investor hos Avanza (Affiliatelänk)

Länk till Johnson and Johnson hos Avanza (Affiliatelänk)

Large cap, mid cap och small cap

Hej! (Inlägget innehåller Affiliatlänkar)

Svenska börsen är i stort sett uppdelad i 3 delar. Large cap, mid cap och small cap. Det finns några andra mindre listor också men jag skippar dem i det här inlägget. Anledningen att man har delat upp bolagen på det här sättet är förmodligen för att skapa mer ordning och reda.

 • Large Cap = Stora bolag med Bolagsvärde över 1 miljard Euro
 • Mid Cap = Mid size bolag med Bolagsvärde mellan 150 miljoner – 1 miljard Euro
 • Small cap = Små bolag med börsvärde under 150 miljoner Euro

Bolagsvärdet räknas ut genom att man multiplicerar aktiekursen med det aktuella priset på aktien. Ex: Swedbank har 10 aktier och kostar 10 kronor per aktie. Bolagsvärde = 10*10 = 100 kr. På börsspråk kallas då 100 kr Market capitalization eller Market cap !

1 gång varje år så justeras dessa listor. Bolag går ju olika bra år från år och ett bolag som har legat på large cap listan kan ju ha gått sämre och därför flyttas ned till Mid cap listan och vice versa.

Large Cap

Det kan vara nyttigt att känna till att bolagen på börsen kategoriseras på det här sättet eftersom att det gör lite skillnad. När vi pratar om Large Cap bolagen så sker det i princip alltid mycket handel i aktien eftersom att det är många som vill köpa och sälja aktien. Säljare och köpare kommer överens och det leder till avslut. Det kallas hög likviditet eller att en aktie är likvid.

Small Cap

Tittar vi på de mindre listorna (alltså mindre bolagen) så kan det se annorlunda ut. Där kan kursen stå still under en lång period för att helt plötsligt stiga eller sjunka jättemycket. Det kan vara en större aktör som bestämmer sig för att köpa eller sälja ett stort antal aktier. Då kallas det att aktien är “fel prissatt” och där kan day traders hitta fina lägen. (Jag vet i princip inget om det, jag handlar inte på det sättet). Handlar man på de små listorna bör man också vara medveten om att man kan “fastna” i en aktie, alltså inte lyckas sälja aktien eftersom det är låg likviditet i aktien – det kanske inte finns någon köpare.

Min svenska portfölj/strategi

I min Svenska portfölj har jag i princip bara bolag som är listade på Large Cap listan. Jag tror att Nobina är det enda bolag som är listat på en lägre lista (Mid cap) och sen har Net Ent gått dåligt ett tag nu och jag såg att de kommer att byta lista framöver. Eftersom jag har en strategi att i princip bara äga stora bolag så förväntar jag mig att min svenska portfölj kommer att utvecklas ungefär som Large Cap listan som helhet. Vi kan ju kolla hur de olika listorna presterat de senaste 10 åren.

Large cap graf

Den sammanlagda utvecklingen på large cap bolagen visar att kursen nästan har dubblats på 10 år.

Mid Cap graf

Den sammanlagda utvecklingen på Mid cap bolagen visar att kursen nästan tredubblats på 10 år.

Small Cap

Den sammanlaggda utvecklingen på small cap bolagen visar att kursen har gått något bättre än på mid cap – men inte med så stor marginal. Ett par procent bättre.

En sista grej som jag tycker kan vara värt att veta är att om ett bolag är på väg att flytta upp en lista Ex: från Mid Cap till Large Cap så är det många stora investerare (stora aktiefonder) som måste köpa aktier i bolaget. Därav att aktien kan få en skjuts uppåt. Det behöver dock inte alltid vara så! Det fick jag smärtsamt erfara när jag ägde Fingerprint.

Bolag som byter lista i år

Saxat från DI – Orginallänk

I år är det 15 stycken bolag som kommer att byta lista.

Fastpartner, Hembla, Medicover och Mycronic tar ett kliv upp till Large Cap-segmentet från Mid Cap.

Munters och Net Ent går däremot från Large Cap till Mid Cap-segmentet.

Bolagsnamn Nuvarande Nytt segment

Eolus Vind Small Cap Mid Cap

Fastpartner Mid Cap Large Cap

GIG Mid Cap Small Cap

Hembla Mid Cap Large Cap

Kabe Mid Cap Small Cap

Magnolia Mid Cap Small Cap

Medicover Mid Cap Large Cap

Munters Large Cap Mid Cap

Mycronic Mid Cap Large Cap

Net Insight Mid Cap Small Cap

Net Ent Large Cap Mid Cap

Oscar Properties Mid Cap Small Cap

Rottneros Small Cap Mid Cap

Serneke Mid Cap Small Cap

Starbreeze Mid Cap Small Cap

Driver du en egen blogg och vill prova göra reklam?

Jag har ju nyss testat lägga in lite reklam på bloggen. Jag har sett att det är många andra bloggare som gör det och därför testar jag också – vi får se om jag fortsätter med det. Har du en egen blogg och skulle vilja prova med lite reklam så kan du klicka på nedanstående länk som leder till Affiliatnätverket Ad record och som är det nätverket som jag använder.

Affiliatnätverk – Adrecord -(Affiliatlänk)

Nu kanske du blir förbannad!

Hej! (Innehållet innehåller annonslänkar)

Det här med skatter brukar ju vara ett väldigt känsligt ämne. Det har varit skiljelinjen i svensk inrikespolitik från det att jag började bli intresserad av politik. Även om integration och brott och straff har vuxit som viktiga frågor de senaste åren för Svenska folket så är ändå skattefrågan fundamental. Vi lever alla i ett ekonomiskt system och tvingar förhålla oss till vare sig vi vill eller inte – i princip ingen kommer undan.

Lite nu och då brukar jag besöka Svenskt Näringslivs sida “ekonomifakta”. Särskilt vanligt för mig är det vid nyårsskiftet när jag vill ta pulsen på nästkommande år och se efter hur Sverige mår.

Det jag gillar med ekonomifakta är att de presenterar all sin information på ett lättfattat och begripligt sätt, ingen hokus pokus. Nu när jag senast var inne på sidan så hittade jag information som jag inte har vetat om eller har tänkt på tidigare. Det började med den här bilden…

Vad visar den här bilden då? Det tänkte jag med först! Vad är allmän löneavgift som är hela 11.2% av arbetsgivaravgifterna, vad tror du? Skatt förstås!

Arbetsgivaravgift

Alla vet ju att när man jobbar så betalar arbetsgivaren in en arbetsgivaravgift – det är en del av vårat socialförsäkringssystem. Arbetsgivaravgiften ska främst skydda arbetstagaren mot sjukdom, arbetsskada och arbetslöshet. Nästan alla svenskar betalar in den men ganska få vet om vad den egentligen är för något. Nedan ser ni en bild på hur arbetsgivaravgiften har förändrats sedan 70-talet. Från låga nivåer steg den ordentligt kring 70 – talet men det tyckte Svensken ändå var okej eftersom att det är en försäkring som skyddar oss ifall något skulle hända – Men gör den verkligen det?

Den allmänna löneavgiften infördes 1995 för att finansiera Sveriges medlemsskap i EU och var då 1.5% av arbetsgivaravgiften. Allt efter åren har gått har den höjts och är numera alltså 11.62%. Men vart går de pengarna? Jo, de går rätt in i statskassan! För 2018 så var det 189 miljarder som oavkortat gick dit – Från din jobbförsäkring, din trygghetsförsäkring!

Men gör det nånting då? Det är ju skatt!

Det som är det överjävliga i situationen är att allmänna löneavgiften är finansierad via sämre skydd för arbetslösa och sjuka. Det är så den har finansierats. Nedan ser ni de delar som ingår i arbetsgivaravgiften. I princip alla delar har försämrats genom åren som sjukförsäkringsavgiften (Om du blir sjuk) och arbetsmarknadsavgiften (om du blir arbetslös) som båda har halverats sedan 2006. Men en post har tredubblats under samma period och det är statens inkomster – Vi kan debattera en annan gång vart de tar vägen.

Försäkringssystemen urholkas

När man pratar om att försäkringssystemen idag urholkas i Sverige så är det här ett exempel på hur det går till. Hur mycket man än följer med i politiken (som jag ändå gör ganska mycket) så hör man aldrig att det debatteras om de här sakerna. Det beror på att de svenska partierna i princip är överens vad gäller de här frågorna, pengarna ska in till varje pris.

Trygghetssystemen i Sverige byggdes en gång i tiden upp för att skydda svenskarna ifall olyckan skulle vara framme. Idag är det inte mycket kvar av dom längre – jag tycker det är tragiskt!

3 strategier för att komma igång med investeringar.

Hej!

Innehållet innehåller annonslänkar

Investerande börjar bli en grej? Inte bara för eliten längre!

Det här med aktier och investerande verkar växa i Sverige. Bara för någon vecka sedan var det någon på jobbet som hade snappat upp att jag gillar aktier. Givetvis blev det lite snack fram och tillbaka gällande olika strategier och liknande men på en väldigt grundläggande nivå. Men det var tydligt att Intresset fanns. Några dagar senare kom samma person fram och berättade att hon hade hittat någon grupp kvinnor som gillade aktier (Facebook kanske?) och nu jäklar skulle hon komma igång.

Jag tror vårt budskap om passiv inkomst på riktigt börjar nå ut till en bredare del av befolkningen. Jag har hört budskapet både på radio, TV och såklart i alla sociala medier som finns. Folk börjar snappa upp att det faktiskt är möjligt (än så länge) att bli ekonomiskt fri. Det jag tror inspirerar den breda massan mest är när olika individer visar att det är möjligt utan särskilt hög inkomst och det har vi flera duktiga bloggare i sfären som vittnar om.

Vill du komma igång med investerande men vet inte om du vågar?

Är du en av dem som jag var för 5 år sedan? Den som sökte information och betraktade aktiemarknaden på avstånd men som ännu inte riktigt vågat ta steget. Kanske tänker du att det här med datorer, hitta aktier, läsa bolagsrapporter och sånt inte är något för dig, du kanske tänker att du inte klarar av det! Till dig vill jag bara säga, det gör du!

Du behöver inte kunna mycket om datorer och du behöver inte vara bra på matte och kunna läsa bolagsrapporter. Det går investera (till och med vara duktig på det) ändå. Den enda frågan du behöver ställa dig själv är – hur mycket tid vill jag lägga ned? Nedan kommer Jag lämna 3 enkla sätt att komma igång med investeringar för dig som ännu inte börjat!

3 Enkla strategier för att komma igång med investerande.

 1. Indexfonder: (Minst risk) En bloggkollega (daniel investerar) skrev ett jättebra inlägg om detta för några dagar sedan. Han konstaterade att en fondavgift på 2% skulle äta upp halva ditt kapital på 40 år! Är fondavgiften på samma period 3% förlorar du 70% av värdet. En Indexfond är en gratisfond som är utan avgift. Det du betalar är en skatt varje år men värdet du ser på Fonden är det värdet du kan plocka ut. Idag finns det en handfull gratisfonder och en av dem är Avanza Zero – (Affiliatlänk)
 2. Investmentbolag: (Mellan risk) Ett annat sätt för att komma igång med sitt investerande kan vara att satsa på investmentbolag. Investmentbolag kan man likna vid att investera i en fond och du slipper själv ta aktiva beslut – det gör investmentbolagen åt dig! Du kan lugnt sitta vid sidan om och följa utvecklingen. Ett av Sveriges största Investmentbolag med över 90 000 sparare på avanza är Investor – (Affiliatlänk)
 3. Vanliga aktier: (Högst risk) Om man vill direkt-äga bolag så kan man också köpa enskilda aktier. Vill man köpa enskilda aktier för att bygga en aktieportfölj så är en bra start att titta på de största och mest framgångsrika bolagen som finns i Sverige. De som år efter år visar god försäljning och god vinst. Ett sådant exempel i fastighetsbranschen är Castellum med 40 000 sparare och H&M (Affiliatlänk) som har över 80 000 sparare på Avanza.

Avanza Zero – Gratisfonden, följer aktieindexet OMX 30 (vilket är Sveriges 30 största bolag) och utvecklingen sedan 1990 kan ni se nedan. Det finns perioder, IT kraschen kring år 2000 och Finanskrisen 2008 där investerare fått svettats rejält. Men sett på lång sikt så har börserna historiskt alltid stigit.

Investmentbolag – Jag känner inte på rak arm till någon graf som visar en sammansättning av hur Investmentbolagen presterat historiskt men ett av de mest ägda investmentbolagen i Sverige är Investor som har mer än 90 000 ägare på Avanza. Så här har deras utveckling sett ut sedan 1990…

Att investera i Enskilda aktier betyder i regel betydligt högre risk. Går det dåligt för bolaget du investerar i så går det dåligt för dig och din investering också. Det viktigaste tycker jag när man investerar i enskilda aktier är att man tror på bolaget i framtiden.

Tex: Tror jag H&M kommer att repa sig eller tror jag butiksdöden kommer krossa bolaget i framtiden? Den typen av antaganden måste man vara beredd att ta om man vill satsa på enskilda aktier.

Avslutningsvis

Att investera på börsen idag är inte samma sak som att göra det för 20 år sedan. Idag finns finns så mycket information och så mycket hjälp att få om man bara finner tid att söka efter den. Det viktigaste när man investerar i aktier tycker jag är att vara medveten om att man tar en risk – men hur stor den risken är kan man påverka själv. Att satsa på Indexfonder eller investmentbolag är ett mycket bra sätt att påbörja sin investeringsbana.

Vill du testa på och skapa ett konto på Avanza kan du trycka här – (Affiliatlänk)