Kategoriarkiv: Aktier och fonder

Månadsrapport Mars

Hej!

Mars har varit en ovanligt underlig månad. Går vi tillbaka till första Mars så var huvudnyheterna att Joe Biden tagit en storseger i South Carolina, En man någonstans i Sverige sålde utrotade djur på nätet, Grekland har svårt att hantera flyktingarna som sitter vid gränsen.

 • Minns ni de här nyheterna? Knappt jag heller

Sen hade ett konstigt virus smugit sig in i Sverige och smittat ett 10-tal personer. Det fanns inget namn på det men folk tog i största allmänhet rätt lätt på “problemet”

Nu så är det knappt att man kommer ihåg en tid UTAN Corona viruset. Man vänjer sig fort.

Min portfölj då?

Som lägst var min portfölj ned 28,5% den 22 Maj men har stigit lite grann senaste veckan. Portföljen ligger idag på -20,73% senaste månaden. Backar vi längre bak i tiden ser utvecklingen ut såhär

 • Senaste året: -9,30%
 • Senaste 3 åren: +6,94%
 • Sedan start: +20%

Kan vara skönt att lyfta blicken lite så man inte blir alldeles yr av senaste veckornas förluster, trots allt positiv avkastning totalt.

Min Branschfördelning

Som ni ser domineras min branschfördelning av Finans och Fastighet (29%) och Telekom (24%). Telekom har vuxit som andel i portföljen eftersom att det har varit en av de branscher som stått sig bäst genom krisen.

Mina top 7 bästa bolag som klarat krisen bäst (Hittills)

 1. Procter and Gamble -2,56
 2. Net Ent -5,35
 3. Atlas Copco -7,78%
 4. J&J -8,32
 5. Investor -8,74
 6. Telia Company -8,88
 7. Tele 2 -9,65

Kanske lite förvånande att se att P&G är det bolaget som klarat sig allra bäst i min portfölj. Jag har inte direkt följt dem i krisen så jag vet inte vad det är som har gjort att de klarat sig så bra – dasspapper kanske 🙂

Net Ent ville jag nästan inte ens skriva in på listan eftersom jag varit så otroligt besviken på hur bolaget presterat. Sedan jag tog in det i min portfölj så har det backat 45% och jag har ingen som helst lust att ge Cred till något som har med bolaget att göra. Men 2à på den här listan hamnade de lik förbaskat.

Ett höjt ögonbryn

Jag har inte analyserat min portfölj så mycket men är det något innehav som har förvånat mig lite är det att Coca Cola har sjunkit så pass mycket. De har faktiskt backat 20% under den här krisen vilket jag tycker är ganska mycket för det bolaget.

När jag tog in Coca Cola tänkte jag att det bolaget skulle vara krockkuddarnas krockkudde. Kändes inte som någonting kunde rubba det bolaget – men då hade jag inte räknat med ett virus som skulle sprida sig globalt och i princip stänga flera länder. (fortfarande rena science fiction när jag tänker på det)

Annons

Börjar du vara trött på den otroliga volatiliteten på värdepappersmarknaden? Söker du lugn och ro ett tag?

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer på Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länker leder dig till deras hemsida där du får en bra överblick direkt. Dessutom stöttar du bloggen!

Vad händer med ekonomin efter Corona?

Hej!

“Jag vill påpeka att tankarna i inlägget är mina egna och jag är ingen expert

Jag har funderat senaste tiden hur hela vår ekonomi kommer att påverkas av allt som händer just nu.

USA`s centralbank federal reserve och Europas Centralbank ECB är har båda gått ut med att de kommer att stötta den privata sektorn. Stödpaketen är enorma och folk undrar vart alla pengarna kommer ifrån.

Centralbankerna

Centralbankerna finns representerade inne i stort sett varje land i världen. Deras uppgifter kan variera något men i stort sett styr de över valutan i de olika länderna. Målet för centralbankerna är att det ska råda prisstabilitet i länderna. De håller alltså på med ekonomin.

Centralbanken (Riksbanken) är “bankernas” bank och är således det stället där våra 4 storbanker lånar sina pengar.

Centralbankerna kan “skapa” pengar, I stort sett, eller rättare sagt, hur mycket pengar som helst, genom att knappa in siffror på datorn. Därefter skickar de dessa “luftpengar” ut till bankerna under särskilda villkor. Pengarna har alltså inget realvärde utan existerar bara i 1`or och 0òr.

För att våra 4 storbanker ska få låna pengar av centralbanken så kräver Centralbanken en säkerhet från bankerna i form av stads eller företagsobligationer.

Centralbanken kan inte ge ut pengar direkt till företag eller privatpersoner utan den rollen har fördelats till våra 4 storbanker.

Vad är obligationer egentligen?

En obligation är en skuld. En stadsobligation är lån till en stat och en företagsobligation är ett lån till ett företag.

Om jag “drommaren” köper en obligation från ett företag så lånar jag egentligen ut pengar till det företaget. För att jag ska tycka att det är värt det så får jag en “ränta” som betalning under tiden. Ganska enkelt egentligen.

Vad lovar då FED och ECB?

ECB och FED lovar såsom jag förstått det i princip samma sak, de kommer inte att lämna företagen i sticket under några som helst omständigheter. Med andra ord lovar de att de kommer att köpa hur mycket stads och företagsobligationer som helst för att inte marknaden ska krascha.

Alltså, om alla institutionerna som äger Obligationer får panik och vill sälja så säger (Varnar) egentligen centralbankerna ” vi köper rubbet, till vilket pris som helst, för hur mycket pengar som helst om ni säljer”. Säljarna kan alltså aldrig “vinna” eftersom Centralbankerna kan trycka in hur många 0`or som helst på datorn och på så sätt skapa oändligt med pengar.

Det kan man ju tycka låter bra, då blir det ju ingen finanskrasch i alla fall?

Det jag funderar på är hur vår marknadsekonomi kommer att fungera efter att den här krisen är över? Marknadsekonomin bygger ju i grunden på utbud och efterfrågan och reglerar sig själv.

När nu centralbankerna räddar företagen (eller egentligen bankerna som lånar ut till företagen) så följer de ju inte marknadsekonomins regler genom att de skapar oändligt med resurser.

Jag tänker 2 scenarior efter krisen

Antingen fungerar det

 • Ekonomin fortsätter som vanligt

Eller så funkar det inte

 • Centralbankerna i sin iver att rädda företagen ( egentligen Bankerna) skapar en ny situation som sätter hela vår ekonomi ur balans
 • Vad händer då?

Nu blev det här ett ovanligt krångligt inlägg för att vara jag men är det någon annan som funderar i dessa banor?

Tid för reflektion

Hej!

Vi har haft lite vind i seglen nu den här veckan vilket jag tror många har tyckt har varit skönt inklusive mig.

Alla vi som investerar ligger ju i helt olika faser i livet och vi reagerar därför helt olika på den här krisen. Lite såhär tänker jag…

De som mår bäst i krisen

De som mår bäst i den här krisen skulle jag gissa är yngre till medelålers personer som är någorlunda i början av sina Investeringskarriärer.

Även om värdet på våra tillgångar går ned just nu så har vi tid att vänta ut stormen även om det skulle ta ett par år. För de som inte hunnit spara ihop några betydande summor ännu så kan ju den här nedgången ses som rena drömmen då man kan fynda kvalitetsbolag till billigare priser än vanligt.

De som mår sämst i krisen

De som mår sämst i krisen skulle jag tro är dels äldre personer och dels personer som innan krisen hade sparat ihop lite större förmögenheter. (Jag räknar bort de som tagit för stora lån)

Är man äldre så kanske man har sparat ihop ett rejält kapital under många många år och sen precis innan man ska använda det så ser man värdet sjunka med 30-40%, det skulle vara tufft, riktigt tufft.

Det kan också vara lite yngre personer som sparat stenhårt under flera år och genom det försakat andra saker i livet. Då kan det också vara jobbigt att se värdet på det man sparat ihop försvinna, tänker jag.

Det gäller att hålla koll på risken

Oavsett i vilken kategori man tycker att man hör hemma så hör en stor del av investerande på börsen ihop med vilken risk man är villig att ta.

Vill man ta hög risk så tycker jag att man ska göra det då belöningen ofta är högre avkastning.

Vill man ta låg risk så tycker jag man ska göra det då belöningen ofta är försumbara förluster vid tillfällen som detta.

Min portfölj

Jag har byggt min portfölj med hänseende till min ålder samt med hög riskmedvetenhet.

Jag har inte en jätteförsiktig portfölj (Bara fonder) eller en jätte aggresiv portfölj (bara ett fåtal chansaktier) utan jag har försökt att mixa ihop det lite.

Min portföljstrategi går ut på att ha

 • Bara de största bolagen med dokumenterat bra kassaflöde och stabila vinster
 • Bolag som verkar inom olika branscher (Viktigt att hålla koll på tycker jag med hänseende till min sätt att se på risk)
 • Geografisk spridning (Bolag i olika länder)
 • Både stamaktier, preferensaktier och fonder (jag har inte mycket fonder men försöker bygga upp innehavet igen)

En påminnelse

Sen har jag lärt mig en sak som jag kommer att lägga till framöver. Den ingick egentligen tidigare i min investeringsstrategi också men jag har övergivit den senaste åren…

 • Kassa (Krigskassa)

Nu blir jag påmind om varför jag hade med det som ett kriterie tidigare.

Är det någonting jag har lärt mig av den här krisen så är det att det inte är kul att sitta utan kassa när börsen sjunker på det här sättet. Det är ju som bekant när blodet flyter som man gör sina bästa affärer, och då måste man ju ha pengar att kunna satsa också. Det har inte jag haft den här gången då jag legat fullinvesterad och därför börjar jag bygga krigskassa från och med (Igår).

Jag hoppas att inte bara samhället tar med sig lärdomar av den här krisen utan jag hoppas att du och jag gör det också.

Det är genom motgångar man blir starkare, tid för reflektion är nu!

Var beredd på att Corona kommer slå stenhårt i USA

Hej!

Varning för känsliga då det kan förekomma en del åsikter som kan verka politiska i det här inlägget. Jag ser mig själv som helt opolitisk när jag skriver men det kanske inte andra gör – hoppas ni överlever ändå!

Mångas blickar riktas mot USA nu för att följa utvecklingen vad gäller Coronasmittan och även börsen där.

Om vi börjar med Trump

Jag har inga problem med att ge ris eller ros till folk som jag tycker förtjänar det.

När jag har pratat om Trump tidigare så har jag gett honom ros för den beslutsamhet som han visat vad gäller att stå för det han har sagt, hans uppenbara förhandlingsförmåga, ja, helt enkelt hans sätt att styra USA rent ekonomiskt. Han kanske saknar självinsikt, men han saknar inte energi och han har verkligen fått massor av saker uträttade – så Cred till honom för det.

Nu i krisen blottas dock hans svagheter ganska kraftigt tycker jag, att uttrycka sig pedagogiskt kan jag tycka är en av dessa.I måndags hade han en pressträff och pratade där om hur han såg på krisen – jag såg hela talet men gillade den här gången inte vad jag hörde.

Trump talar om krisen som att Amerikanerna bara genom att vara amerikaner kommer att besegra den här motståndaren. Att han är en mästare på att fånga människors nationella stolthet, det vet vi redan, men att samma stolthet enskilt ska rädda dem från viruset känner jag mig lite tveksam till.

Att han dessutom sätter stoppdatum till påsk för då tycker han USA ska återgå till det normala igen tycker jag personligen är helkorkat – han kan helt enkelt inte avgöra det. Att tro att Epidemin kommer att vara över om en månad i USA kommer helt enkelt inte att hända – inte en chans.

Jag är ju en av dem som tycker att Sverige har agerat bra i krisen eftersom att vi har förankrat våra beslut via den expertis som finns att tillgå, jag tycker att det är så man ska göra.

Sverige annorlunda

Sverige är dessutom helt annorlunda jämför med USA då vi har ett socialt skyddsnät att falla tillbaka på, det har man inte i USA. Det är inte ovanligt att människor därborta har 2-3 jobb för att kunna försörja sig – låta sina barn gå på Collage – köpa nödvändiga mediciner osv.

Att tro att dessa människor, utan skyddsnät skulle stanna hemma för att de eller deras barn snorar lite, det tror jag inte ett dugg på. Kanske i överklassen men i lägre medelklassen och för låginkomsttagarna ser jag detta knappt som ett alternativ. Det är en av anledningarna till att jag tror att smittan kommer att spridas i en våldsam fart där.

Dessutom har man 50 delstater i landet där varje delstat har en viss form av självbestämmande. Hur man ofiltrerat ska kunna ens kommunicera ut viktig information till alla dessa tror jag kommer bli en stor utmaning.

Stödpaketet är bra men information är bättre

Jag har tidigare uttryckt mig generellt positiv till alla stödpaket som regeringarna runtom i världen släppt för att stött näringslivet, så även USAs.

Dock tycker jag att det absolut viktigaste är att informationen når fram, dels till institutionerna och dels till folket. I andra situationer är det ofta förlåtligt när Trump svamlar till det men i den här situationen är det bokstavligt talat livsfarligt. Sjukvården, försäkringssystemen och allt annat måste helt enkelt få någon sorts framförhållning – då kan inte Trump tycka sig till saker och ting – det funkar helt enkelt inte.

Tvärt om har det varit med Stefan Löfven i den här krisen tycker jag. Han har ju svamlat rejält tidigare och varit riktigt otydlig i många lägen, men i den här krisen har han varit väldigt statsmannamässig och klockren i kommunikationen. Istället för att ställa sig och svamla i Agenda hade han förinspelat ett tal till nationen där istället – ett i raden kloka beslut från honom.

Jag tror på kraftig spridning i USA framöver

Spridningen av viruset har bara börjat i USA och jag tror det kommer att accelerera rejält framöver, mycket snabbare än i Sverige. Det riskerar att leda till överfulla sjukhus och en situation som vi ser i norra Italien just nu där sjukvården går på knäna.

Ett sånt scenario skulle såklart inte vara bra för börsen eftersom att det rent logiskt borde trycka ned den – och faller det i USA så ter det sig naturligt att det faller i resten av världen också.

Jag hoppas den här gången verkligen att jag har fel men jag tror USA har några riktigt jobbiga månader framför sig.

Trump är Trump, han kommer inte att ändra sig, men jag hoppas att han framöver tonar ned sina egna tankar och låter experterna hjälpa till att bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas.

God Morgon

Hej

Tokyo börsen är upp över 5% nu på morgonen Svensk tid och även de flesta andra asiatiska börser Har också stigit.

Förmodligen en reaktion på att Amerikanska börsen steg så kraftigt igår.

Baserat på ovanstående så kan man tänka sig en blå öppning nu på förmiddagen åtminstone, allt annat vore för mig oväntat.

Ledig dag

Jag jobbar 80% och har min lediga dag idag. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt hur tiden ska fördelas men jag ska nog hitta på något.

Det enda som jag vet helt säkert är att jag kommer att kolla börsöppningen klockan 09.00, därefter får vi se.

Jag kommer förmodligen att ta lite tid till att fundera på hur min portfölj har reagerat i den här nedgången. Eftersom att den är byggd med avseende att klara en konjunkturnedgång/Krasch så är min spontana reaktion att den har backat mer än vad jag trott jämfört med Index. Om det beror på att den är branschviktad mot utsatta sådana i den här krisen eller om det beror mer på bolagsspecifika djupdykningar har jag en möjlighet att kika på under dagen.

Ska man hitta något positivt så är det att att krisen ger en möjlighet att testa sin portfölj och se vad den går för i riktigt tuffa tider. Jag tänker att det här är ett väldigt bra tillfälle att utvärdera sin portfölj och om möjligt bygga den ännu starkare i framtiden.

Ännu en spännande börsdag väntar!

Kraftiga kursrörelser i Coronakrisen

Hej!

I spåren av Corona, eller rättare sagt i spåren som Corona skapar just nu, så svänger kursrörelserna nånting enormt.

Jag kommer ihåg ett inlägg jag skrev 2015 eller 2016 när jag skrev “börskrasch nära?” för att börsen sjunkit 4,5% på en dag, vilken var min värsta nedgång dittills. Skulle det ha varit idag hade det känns nästan som en dag modell lugnare – eller i varje fall inte så hemsk – rörelserna har varit gigantiska.

Portföljen idag

 • Net Ent +23,42
 • Epr Properties + 20,18
 • Sampo +16,07

Resten av portföljen följer ungefär samma tempo. Sämst i hela min portfölj på 24 bolag har Tele 2 gått idag som bara stigit ungefär 1%.

Svenska börsen följer de Asiatiska börserna som steg kraftigt natten till idag. (Kolumn 1 Morgon), (Kolumn 2 Lunch). Listan hämtad från privata Affärer idag.

Nikkei 225+7,0%+7,0%
Hongkong Hang Seng+3,8%+4,7%
Kinas Shanghai Comp+1,3%+1,9%
Australia S&P/ASX200+4,2%+4,2%
Kinas Shenzhen Comp+0,1%+1,1%
Taiwan Taiex+4,5%+4,5%
Sydkorea Kospi+7,0%+8,6%
Indien BSE Sensex 30+1,9%+2,1%

Jag har inte hunnit sätta mig in i spekulationerna kring varför de asiatiska börserna stigit så kraftigt just idag men jag antar att det har kommit information som har med stimulanspaket att göra. Annars kan det ju också vara en reaktion på att man kan börja se ljuset i tunneln vad gäller smittspridningen.

Mest troligt en kombination av flertalet komplexa förhållanden.

Även USA Börsen kraftigt rekyl upp

Även Usa`s storbolagsindex Dow Jones är kraftigt upp i skrivande stund (Drygt 7%) och även här ser vi massor av bolag som rekylerar 2 siffrigt.

Igår (Måndag) röstades ett gigantiskt stödpaket ned i senaten men förhandlingar pågår och det senaste jag hörde i nyhetsflödet är att Republikaner och Demokrater är nära att komma överens igen.

Fed har meddelat att man kommer att stödköpa värdepapper för 75 miljarder dollar dagligen på obegränsad tid. Klart är i alla fall att det sker och kommer fortsätta ske kraftiga stimulanser i ekonomin.

Jag räknar med väldigt volatil börs även framöver

Dagens uppgång behöver inte på något sätt betyda att vi har påbörjat en vändning på börsen. Mest troligt kommer vi att få se kurserna studsa upp och ned ett tag men vissa bolag kan nog ändå ha nått sin botten.

Har vissa bolag sett botten?

Om Epr Properties klarar sig till exempel (Vilket jag tror de gör) så har jag svårt att tro att kursen ska kunna sjunka lägre än den har varit.

Även Castellum tror jag kan vara ett bolag som möjligtvis har vänt på sina lägsta nivåer liksom Hennes och Mauritz.,

Ovan är ju givetvis rena spekulationer från min sida med det förstår ni ju

Smarta pengar på börsen

Jag brukar tänka att det är smarta pengar på börsen och att de ibland kan spå hur framtiden kommer te sig.

Inte på grund av att de kan använda sig av en spåkula utan för att de ibland klarar av att se över horisonten och tiden efter vissa händelser. Det är inte säkert att de alltid lyckas men om den här krisen inte blir alltför utdragen så tror jag de smarta pengarna söker sig bakom molnen och lyckas se bakom krisen.

Man får komma ihåg att pengarna på börsen investeras idag men baseras beroende på vad man tror om framtiden.

Det blir spännande att se hur börsen reagerar i morgon. Jag gissar på fortsatt rekyl uppåt, vad tror du?,

Är du inte kund på Avanza?

Har du inte kommit igång med att investera på börsen så kan det vara ett bra läge nu. Sätt igång ett sparande direkt

Länkt till Avanza (Affiliatlänk)

Bolagen som nämns i inlägget

Fortsatta nedgångar och OS ställs in

Hej!

Hoppas att ni har haft en bra helg!

Det råder fortsatt osäkerhet på marknaden och idag backade OMX30 4,67% och i skrivande stund är Dow Jones i USA ned 1,8%.

Min portfölj fortsätter såklart att backa i oförminskad styrka och vi pratar fortfarande månadslöner som försvinner varje dag. Även fast jag mentalt har förberett mig på det här scenariot i många år så är det påfrestande när det väl händer.

Inte bara becksvart

Tittar man utanför Europa så finns det exempel på länder där smittan har börjat avta, Kina och Sydkorea är 2 exempel.

I Europa och USA fortsätter dock antalet smittade att öka än så länge men alla länder arbetar oförtrutet med att försöka bromsa hastigheten på spridningen. USA hade förberett ett stödpaket på ofattbara 2000 miljarder dollar – men det stoppades av demokraterna i den Amerikansk kongressen. Men med den hastighet man driver igenom förhandlingar i dessa tider så har vi nog ett nytt förslag inom kort som kommer kunna accepteras av båda parter.

I Sverige pågår också ett oförtrutet arbete med att försöka lindra effekterna av krisen. Den takten som beslut nu fattas har jag aldrig upplevt tidigare i Sverige. Utvärderingen som kommer efter krisen kommer som vanligt inte att vara nådig men som det ser ut nu så verkar det som att ALLA partier bidra till ett fint samarbete – åtminstone inte skyttevärnskrig.

OS ställs in

Under tiden jag skriver det här inlägget så ser jag också att OS skjuts upp. Jag vet i skrivande stund inte vad som gäller med skjuts upp betyder ju såvitt jag förstår inte “ställs in” så kanske skjuter man bara på det i framtiden. Jag vet inte hur de tänker men ser att IOK ska komma med ett officiellt besked inom kort.

Efter regn kommer solsken

Trots att vissa lämnar ordet recession och börjar tala om en global depression så kommer solen att titta ut bakom molnen så småningom.

När den här epidemin är över så kommer börsen att återhämta sig – det råder det ingen som helst tvivel om. Sen om det tar 1 år eller om det tar 5 år är det ingen som vet.

Jag följer min strategi, investerar genom nedgången och liksom alla andra håller jag tummarna!

En tuff börsvecka till ända

Hej!

Det såg länge ut som att Stockholmsbörsen skulle klara av att avsluta veckan med flaggan i topp, men efter lunch dalade den och slutade på minus.

Varje morgon när jag åker till jobbet så lyssnar jag på P1 och ekonominyheterna. I morse hörde jag att flera börser i Asien hade visat kraftiga uppgångar och oftast brukar faktiskt svenska börsen följa dessa,men inte idag.

Tittar man hur börsveckan avslutas så är det lite komiskt att den bransch som får avsluta veckan med flaggan i topp är “resor och fritid” som steg nästan 15% idag, förstås från låga nivåer. I övrigt var det branscher som Energi, Hälsovård och telekom som lyckades hålla sig på blått idag.

En jobbig börsvecka

Den här veckan har varit en av de jobbigaste börsveckorna någonsin för mig och jag tycker att det känns skönt att det är helg nu så man får andas ut lite. OMX 30 slutar ungefär +- 0 medan min portfölj ser ut att backa runt 5%. Min portfölj har backat i stort sett oavbrutet sedan 27 Februari och dessutom mer än index.

Bara för att sparka en sista gång på liket så meddelade finansinspektionen idag att Swedbank ska betala rekordhöga böter för brister kring Penningtvätten. Det ökar ju således sannolikheten för att USA kommer fram till samma beslut och då har ju Swedbank en hel del utgifter att se fram emot framöver. Vi får se vad stämman lämnar för slutgiltigt besked angående hur det blir med utdelningen till sommaren, det är inte omöjligt att de sänker eller kanske slopar den helt. Som vanligt tror jag inte det men det känns inte heller helt otroligt i det här läget.

Alla kris-scenarior börjar tära på psyket och risken för en långsiktig lågkonjunktur känns trist. Jag har inte trott att det ska gå så långt men när man lyssnar på hur de lokala företagen tappar 80-90% av sina intäkter så inser man ju att det inte är bra. Hoppas de Ekonomiska stöden räcker till och att det inte fortsätter allt för länge.

Gör vad ni kan för att stödja de lokala företagen – Boka klipptid, köp luncher osv, det är viktigt.

USA helt avgörande

För Sveriges del beror ju mycket av närmaste framtiden på hur det går för USA att hantera smittan. Över 200 miljoner människor beräknas bli smittade där och frågan är hur de kommer att hantera situationen.

Det jag tycker verkar positivt är att för första gången sedan Trump tog makten så verkar det nu som att republikaner och demokrater lyckats gräva ned stridsyxan för ett tag mot en gemensam fiende.

USA har vidtagit några riktigt kraftiga åtgärder för att minska hastigheten i smittspridning. De har rekordsnabbt genomfört en rad nya lagar som innefattar till exempel betald ledighet i 14 dagar och nya regler kring skolor och barn. Dessutom har ju hela Kalifornien med dess 40 miljoner invånare satts i karantän så nog jobbar de i alla fall med att försöka begränsa skadorna. Vi får hålla tummarna för att de åtminstone lyckas någorlunda.

Nu vilar vi ut

Jag misstänker att många med mig är trötta efter en tuff börs och jobbvecka så nu passar vi på att ta det lite lugnt i helgen och laddar batterierna. Ta nu hand om er själva – koppla bort börsen ett tag så kanske vi höres i morgon!

Trevlig Fredagkväll!

Annons

Börjar du vara trött på den otroliga volatiliteten på värdepappersmarknaden? Söker du lugn och ro ett tag?

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer på Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länker leder dig till deras hemsida där du får en bra överblick direkt. Dessutom stöttar du bloggen!

Idag har jag utnyttjat krediten på Avanza igen

Hej!

Corona tankar igen (I know, i know, jag med)

Jag hörde på radion idag när jag åkte hem att företrädare för näringslivet (missade vem det var) uttryckte att de behövde mer pengar, mycket mer pengar för att rädda småföretagare som står nästan helt utan kunder i dagsläget. Han kunde inte säga i siffror hur mycket han trodde behövdes men sa tydligt att det handlade om betydande summor.

På vägen hem åkte jag också förbi en lunchrestaurang och köpte mat och jag tyckte det såg folktomt ut där. Jag frågade om de hade känt av Coronakrisen nånting. Personalen i kassan berättade att kundunderlaget hade minskat med 50% senaste 2 veckorna och att de nästa vecka kommer stänga tidigare eftersom att det saknas kunder på kvällen.

Jag kollade inte idag, men i tisdags tror jag att det var 5 stycken på min avdelning på arbetet som var hemma på grund av sjukdom.

Om någon månad startar rapportsäsongen och då kommer de första siffrorna svart på vitt att visa på hur krisen har drabbat företagen. Även om vi inte kommer att kunna dra för stora slutsatser av Q1 an enbart så kommer vi ju att kunna dra logiska slutsatser och se tendenser.

När vi sen kommer in i Q2an ett kvartal senare så kommer fler bitar av pusslet att visa sig och då kanske bilden klarnar av hur verkligheten ser ut.

Tagit nytt Kreditlån på Avanza

Hade ju inte tänkt utnyttja krediten mer egentligen men kunde inte låta bli idag heller. Före dagens köp så hade jag ett lån på 35 000 kronor på Avanza.

Med dagens inköp så plussade jag på 10 000 kronor till och handlade 230 aktier i Nobina. Jag handlade till en kurs på 43,28 och köpet gav mig en DA på 8,7%.

I veckan har jag utnyttjat krediten och handlat aktier i 2 bolag, Tele 2 för 20 000 kr i tisdags och idag 10 000 kr i Nobina. Jag tycker att det är lite obehagligt att belåna portföljen i det här läget men väljer att hellre göra det nu än när det visar ATH. Vad som är rätt och riktigt lämnar jag till var och en själv att bestämma.

Totalt har jag nu lån för 45 000 kronor totalt på Avanza och planen är att betala tillbaka delar av detta med utdelningen nästkommande månader. (såtillvida att det kommer någon utdelning vill säga).

När man lånar på det här sättet gäller det att försöka hålla koll på hur mycket belåning man har för varje aktie. Som jag fattat det så övergår lånet till 5% ränta om enskilda aktien blir belånad över 35%. Var det inte så “trygg pension?” Jag kommer ihåg din varning om du läser detta :).

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har 100% koll riktigt på vad som gäller men sjunker aktierna så att min belåning överstiger 30% så kommer jag definitivt kolla upp det eller sälja av och acceptera förlusten.

Någon annan som riskerar och chansar på belåning nu?

Jag anar viss optimism

Hej!

Jag vill bara säga att följande inlägg är fullt av spekulationer och jag har ju ingen mer koll än någon annan på vad som ska hända. Men jag har en blogg och här redovisar jag mina tankar. Det finns en uppenbar risk när man gissar om framtiden och det kan mycket väl hända att jag får stå med skägget i brevlådan, hmm, kanske bra läge i såna fall att jobba lite benböj…

Såhär tror jag…

Jag tror att vi har gjort bort den värsta biten på börsen nu. Det värsta som finns för marknaden är osäkerhet och när informationen om viruset startade för ett par veckor sedan så skakade marknaden rejält och kraschen var ett faktum. MR Market hade ingen koll överhuvudtaget på vad som skulle hända och det gillade den inte, MR market är kontrollfreak.

Idag, några veckor senare så vet vi betydligt mer om hur viruset påverkar oss människor. Vi vet att det i stort sett, i sin nuvarande form, är ofarligt för unga och friska människor. Dessutom har världens länder inklusive Sverige satt in väldiga åtgärder i form av bland annat ekonomiskt stöd som ska hjälpa näringslivet att klara av krisen.

Är jag överdrivet optimistisk?

Det kanske känns lite tidigt att ropa hej redan när USA knappt har påbörjat sin virusresa och vi i Sverige stänger skolor i skrivande stund.

Missuppfatta mig rätt!

Utan tvekan kan det komma mer information som gör att börserna faller ännu mer, det är absolut inte ett oväntat scenario.

Däremot tycker jag det verkar som att det värsta chocken börjar gå över och vi kommer in i ett annat skede som handlar om att återställa ordningen nu. Eftersom börsen hatar osäkerhet så gillar den det motsatta – säkerhet, och det är det stadiet som jag tror att vi börjar närma oss nu.

Vi börjar kunna förstå vad som kommer att hända vilket innebär att vi kan börja spå framtiden igen – det gillar nog börsen. Fastän det är tidigt i processen så börjar jag känna mig optimistisk igen – och personligen så är jag inte alls rädd för viruset heller vilket för egen del och min närmaste familjs och våra barns skull känns skönt.

Så vad kommer hända nu?

Det finns flera olika troliga scenarion framöver. Mitt mest troliga scenario ser ut som följer…

 • Vi kommer att höra om fler dödsfall både i Sverige och världen – främst äldre och sjuka.
 • USA kommer att skriva om någon stor kändis inom nöjesbranschen som avlider till följd av viruset och detta kommer tillfälligt öka paniken.
 • Vissa branscher kommer att få leva med efterdyningarna av den här kraschen under lång tid framöver. Vad jag tycker mig se nu så ligger flyg och restaurangbranschen riktigt risigt till.
 • Kanske kommer upplevelseindustrin att lida betydligt längre än vad vi tänker nu, man ska inte underskatta människors rädslor. Vissa specifika bolag kommer att duka under och osäkerheten kommer vara påtaglig
 • Jag gissar att marknaden kommer att behöva minst 6 månader för att återhämta sig till mer normala nivåer
 • Oavsett situation så kommer vi att anpassa oss till rådande förhållanden och livet kommer sakteliga att återgå till det normala. Människan är expert på att anpassa sig!

Undersökning och ny flik

Jag har ju en undersökning pågående för skojs skull på bloggen. Frågan jag ställer är hur ni mår nu mitt i kraschen, förvånar mig att det bara är 1 person som säger sig må riktigt dåligt, jag trodde det skulle vara fler. Tankar till dig – jag hoppas att det reder sig för dig.

Har du inte sett undersökningen eller om du inte har deltagit så har du ännu några dagar på dig. Jag tänkte att jag låter den vara uppe till slutet av veckan. Lämna gärna din åsikt!

Jag har också en ny flik som jag jag döpt till “kom igång nu”. Där har jag samlat lite tankar, tips och ideer, Tanken är att jag kommer att fylla på innehållet framöver. Spana gärna in den om du har lust!