Kategoriarkiv: Aktier och fonder

Så gjorde jag i Hemfosa

Hej!

Efter att ha läst på lite extra idag angående SBB förmodade förvärv av Hemfosa så bestämde jag mig för att jag ville hänga med på resan med
Ilija Batljan och SBB framöver.

Men det var inte självklart, långt ifrån faktiskt. Sedan beskedet tillkännagavs har jag lutat åt att sälja mitt innehav i Hemfosa över börsen. Planen var att investera pengarna någon annanstans – kanske i en annan bransch – men jag ändrade mig. Ju mer jag läste på om SBB desto mer villig blev jag att hänga med framöver. Kvartalsvisa utdelningar 20-21 var bara en av fördelarna och med den största fastighetsaffären i svensk historia och med ett bolag som blir Sveriges fjärde största fastighetsbolag efter Balder, Castellum och Fabege så tyckte jag att det kunde vara värt att hoppa på tåget.

Så med anledning av att jag gärna hänger med på den här spännande resan så valde jag i motsats till många andra alternativ nummer 3 på Avanza. Så många SBB – aktier jag bara får. Pengarna som eventuellt (mest troligt) blir över kommer jag förmodligen att lägga i Nobina eller Acadian Timber Corp.

I morgon rapporterar H&M

Hej!

Som alla vet så har H&M haft ett par grymt jobbiga år. Mellan åren 2015-2018 så minskade aktievärdet med cirka 60% och vi är många investerare som ligger ordentligt snett i våra placeringar. Själv så ligger jag 47% och 68 000 kr back i skrivande stund. Senaste kursen är 145 kr per aktie och jag ligger fast med ett GAV på 275 och känslan är att det är lång tid kvar innan aktien är uppe på de nivåerna igen – om nånsin!


Men trots nedgången så har jag inte tappat tron på bolaget utan har hela tiden tänkt att förr eller senare så vänder de skutan. De senaste kvartalen har de fått lite luft under vingarna och både försäljningen och nettoresultatet har sett bättre ut än på länge medan varulagret och konkurrensen från andra aktörer har ökat.

Jag ser med tillförsikt framåt mot rapporten i morgon och tycker att det kommer att bli särskilt intressant att se om de lyckas bromsa den ökande varulagernivån. Sen skulle det ju vara kul om nettoresultatet landade en bra bit över analytikernas prognoskonsensus.

I morgon får vi svaret!

Hur står sig Utdelningarna mot lönen?

Hej!

Satt och fipplade lite idag och fick för mig att jag ville se hur utdelningarna står sig mot förvärvsinkomsten, nedan kan ni se hur det ser ut. Innan dess kan jag bara konstatera att mina utdelningar täcker ganska precis 20% av min förvärvsinkomst netto nu. Det betyder att om jag ville så skulle jag kunna gå ned och arbeta 80% framöver och ändå plocka ut lika mycket i lön som om jag arbetade 100%. Tanken känns lockande måste jag säga….

Mitt mål har alltid varit att helt och hållet kunna leva på mina utdelningar och ser man det så så har jag bara kommit 1/5 del av vägen hittills, då har jag långt kvar tills jag är klar. Hade mitt mål istället varit att kunna gå ned och arbeta 80% utan att förlora inkomst så skulle jag ha varit framme nu. Allt handlar om vilket perspektiv och vilka mål man har.

Nedan kan ni se hur utdelningarna står sig i jämförelse mot förvärvsinkomsten vid olika intervall. Siffrorna är baserat på 2018 års inkomster.

Faktiska intäkter 2018

Netto lön/år = 270 420

Utdelning per år = 58 000 U

Nettolön/månad = 22 535

Utdelning/månad = 4 833

Nettolön/dag = 740

Utdelning/dag 159

För att kunna öka utdelningarna från 58 000 till 70 000 kronor på ett år så betyder det att jag behöver investera 200 000 kr till en direktavkastning om 6%. Frihetspengarna är med andra ord helt enkelt jäkligt dyra.

Det är bara jobba på…

Mina val av påfyllningar hittils under 2019

Hej!

Halvårsskiftet är nu här och sommaren har tagit ett fast grepp om vardagen. Jag längtar efter min semester som kommer om ungefär 1 månad och jag blir ledig 3 härliga veckor då.

Jag har funderat på att jobba 80% ett tag framöver och har kollat med min chef om det är möjligt efter sommaren. Från ledningshåll var det grönt ljus så det är möjligt att jag kommer att gå ned i tid framöver men jag har inte bestämt mig än. Visst skulle det vara skönt att jobba lite mindre men när tanken riktigt allvarligt slår mig börjar jag tänka att jag bara ska spara 1 år till först….ni vet hur det är, så vi får se.

Utdelningar hittills

När det gäller utdelningar så har jag hittills i år lyckats skrapa ihop
45 244,59 SEK. Vid samma tidpunkt förra året så hade jag fått ihop 41 406,30 SEK, 4000 kronor mer hittills i år alltså vilket inte är fy skam.

Investeringar i år

Nobina!

Som jag nämnde i något inlägg i slutet av 2018 så har jag fokuserat på att stärka mitt innehav i Nobina vilket är ett företag som alla utdelningsjägare borde titta lite extra på. Stabilt företag som kanske inte blir nån kursraket framöver (även om jag tror potentialen finns) men som verkar kunna betala bra utdelning under många år framöver. Hittills i år har jag köpt på mig aktier för ungefär 20 000 kr i bolaget.

Swedbank

Trots att jag ligger ganska tungt viktad i branschen redan före jippot med pengatvätten så har jag valt att stärka mitt innehav. Kunde helt enkelt inte låta bli efter att direktavkastningen helt plötsligt landade på över 10%, det kommer generera fin fin avkastning om utdelningen håller i sig de närmaste åren. Hittills i år har jag fyllt på aktier för cirka 17 000 kronor i bolaget.

Acadian Timber Corp

Ett annat bolag som jag valt att stärka mitt innehav i under året är Acadian Timber, ett Kanadensiskt skogsbolag. Bolaget har brottats med bland annat osäker husmarknad i USA och oro kring allmänt vikande konjunktur. Trots lite osäker framtid på kort sikt med möjlig utdelningssänkning enligt flera förståsigpåare så har jag valt att fortsätta fylla på med aktier. Jag har en hög tro på skogsbolag i allmänhet och ser branschen som helhet ytterst solid, precis som jag vill ha det. Hittills i år har jag fyllt på aktier för ungefär 13 000 kr i bolaget.

Totala påfyllningar

Efter mina mått mätt så har jag legat på rätt bra vad gäller köp av nya aktier i år. Hittills har jag fyllt på för drygt 80 000 kronor hittills i år vilket jag hoppas kommer att generera god utdelning framöver.

Jag har funderat på att fokusera mer på utländska aktier framöver. Framförallt för att de helt enkelt har gått så pass mycket bättre än mina svenska innehav. Jag kommer hålla lite utkik på hur det går för Trumpen också i de Amerikanska ”pollsen” eftersom jag tror marknaden kommer att gilla om han får förtroende 4 år till vid valet 2020. Allt politiker tjafs åt sidan så är han trots allt en renodlad businessman som till och med Marc Cuban från Shark Tank har gillat en gång i tiden.

Yep Yep, det var en uppdatering från mig, nu vet ni att jag lever.

Ta hand om er 🙂

Torr Mars men grym April istället

Hej!

Så här såg det ut på mitt konto sista Februari….

1 336 987 kr

När det gäller utdelningarna så tänkte jag jämföra 2019 års utdelningar jämfört med 2018 års utdelningar i Februari.

Total utdelning Feb 2018 1 280 kr
Total Utdelning Feb 2019 1 687 kr

Utdelningarna för Februari 2019 har ökat med ungefär 400 kronor jämfört med förra året. Det första jag lägger märke till är att jag har ett till bolag i portföljen 2019 jämfört med 2018. Jag har dessutom fyllt på i alla aktier förutom Akelius Pref där jag faktiskt har lite färre aktier jämfört med 2018. Anledningen till det är att jag sålde en del 2018 och sen har preffen varit så pass dyr under 2018 och 19 att jag helt enkelt valt att lägga pengarna på annat i stället. När jag fyllt på i preffar har jag valt att hellre fylla på i Alm equity eftersom kursen inte har varit lika hög där i förhållande till inlösenpriset.

400 kronor högre i utdelningar känns jättebra och jag hoppas att det fortsätter i samma spår resten av året.

Mars månad kommer att bli betydligt sämre månad rent utdelningsmässigt eftersom att både Nordea och Swedbank har bytt utdelningsmånad till April i stället i år. Det kommer ju att göra en jätteskillnad för mig eftersom att bankerna tillsammans delar ut 13 000 kr per år i utdelningar. Det kommer istället att göra att April månad kommer att bli en gigantisk utdelningsmånad och jag förväntar mig kring 24 000 kr från mina utdelande bolag då. Det kommer att bli överlägsen rekordmånad för mig så det ser jag fram emot.

Ha en bra söndag!

Lördag igen!

Hej!

Nyss hemkommen från backen och slalom. Min sambo har sina barn på besök så vi var allihop ute och åkte i backen. Tyvärr blåste det som Zlatan så man såg knappt nånting – det var också isigt i backen och alla frös som fasen, men det var kul ändå! Nu har vi nyss kommit hem och ikväll är det melodifestivalen som står på agendan. Jag hade inte trott för 10 år sedan att jag faktiskt skulle se fram emot Mello, men tiderna förändras, haha.

Nu när Svenska och Amerikanska börserna har stängt så har Avanza hunnit uppdatera hur veckan har gått. Så här gick det för min portfölj…

Jag har några blysänken i portföljen och det värsta av dem alla är Hennes & Mauritz. Jag köpte på mig sommaren och hösten 2015 och då var det ingen som trodde att framtiden skulle te sig så här för bolaget. Då var tongångarna från alla håll och kanter att H&M var det mest stabila och pålitliga bolaget av alla på OMX 30. Jag köpte resonemanget och tänkte att bolaget skulle vara ett av mina basbolag i portföljen. Sedan dess har det i princip bara gått nedför och nu sitter jag mer eller mindre fast i aktien. Jag är 72 000 kr back sedan start och har ett GAV (Genomsnittligt anskaffningsvärde) på 275 kronor – dubbla kursen jämfört med nuvarande nivå alltså. Så jag är hittills inte jättenöjd med den investeringen.

Trots denna skarpa nedgång så har jag räddats upp något av att det under dessa år har delats ut ganska bra med utdelning. Warren Buffert sa en gång ”Gå inte med förlust på dina investeringar” vilket såklart är betydligt lättare sagt än gjort. Jag har ännu ingen plan på att sälja bolaget med den här typen av förlust som det skulle innebära. Dessutom har jag ganska starka förhoppningar om framtiden även om resan hittills har varit allt annat än bra. Så här ser mina utdelningar ut från H&M sedan 2015….

13 674 kr utdelning från H&M hittills

Utdelningen från H&M har hittills varit 13 674 kronor så räknar jag med den så ligger jag bara 59 000 kronor back. Ligger kursen kvar på dessa nivåer och de lyckas behålla nuvarande utdelning så innebär det att jag kommer att nå break even om 11 år ungefär!

Vi får se hur det blir med utdelningen i år men förbättrar de inte rörelsemarginalen under 2019 så tror till och med jag att se sänker utdelningen nästa år. I det scenariot vette fasen om jag fortsätter hänga med på resan längre, det känns som att det är upp till bevis det här året!

H&M behöver nog öka vinsten per kvm yta i de fysiska butikerna samt öka tillväxten på nätet för att lyckas med detta. Alternativt en lågkonjunktur som försätter andra bolag i problem och där H&M kan använda sina ekonomiska muskler som de ändå tillförskaffat sig de senaste 30-40 åren. Vi får se vad som händer.

Jag hejar på H&M under 2019 – Kom igen nu!

Överföring till Avanza + struktur i ekonomin

Hej!

Idag har jag och min sambo suttit och betalat räkningar – budgeterat för nästa månad och gjort allting klart.

Jag blundar oftast, håller mig hårt i stolen och försöker att inte skrika rakt ut när jag ser vilka ohyggliga utgifter jag drar på mig varje månad. Det är blandade känslor i kroppen inför löningsdag eftersom att jag älskar att föra över pengar till Avanza – men jag hatar att att se mina utgifter. För att bara nämna EN dyr post kan jag nämna bil kostnaden. I februari månad – en helt vanlig månad utan extrakostnad lägger jag 5 800 kronor på bilen. Det är rätt mycket pengar om jag säger så…

Jag vet inte hur ni gör men jag strukturerar upp min ekonomi på följande sätt…

Everyday card: På det här kortet handlar jag allt som jag stoppat i munnen under månaden – mat och dryck alltså. Då har jag järnkoll när vi gör budget på exakt hur mycket pengar jag lagt på mat och dryck under månaden. Anledningen att jag valde just det här kortet är för att jag får 1% cashback tillbaka på alla mina köp i matbutik. De betalar ut cashbacken 2 ggr om året, en gång kring sommar och andra kring jul, vilket känns helt ok. För februari månad till exempel så blev det 56 kronor som jag kommer att få tillbaka i cashback.

OKQ8: På det här kortet betalar jag bensin + allt annat som har med bilen att göra. På så sätt har jag järnkoll på exakt hur mycket bilens faktiska kostnader ser ut.

Autogiro: Jag och min sambo har i princip alla våra gemensamma räkningar på autogiro för att underlätta på betalningsdagen. Eftersom att vi har skild ekonomi så delar vi upp räkningarna på ”gemensamma” och ”enskilda” räkningar. Vi dokumenterar exakt alla utgifter vi har

Excell: Vi dokumenterar och budgeterar alla våra utgifter i excell. När vi sätter oss ner på löningsdagen så brukar det ta 1-1.5 timmar innan vi är helt färdiga och kan lägga ifrån oss datorerna. då har vi gjort alla överföringar – kontrollräknat – kollat att autogiron gått igenom och först då kan vi utvärdera exakt hur månaden har sett ut. Oftast är det ingen munter syn men man vet vad man har att spela med i alla fall.

För egen del blev det 3 800 kronor som jag kunde föra över till Avanza nu. Med 11 700 kronor redan sparat på Sparkonto Collector så blir det 15 500 kronor som jag kommer att se på kontot när Avanza öppnar i morgon. Ni som brukar läsa min blogg vet att jag försöker spara till 50 000 vid sidan av börsen i år. Med 15 000 redan sparat så innebär det att jag har 35 000 kronor kvar innan målet är nått. Jag ska fixa det 🙂

När jag skriver så är klockan 23.08 och nu ska drommaren lägga sig och drömma. De flesta läser nog detta under torsdagen så jag får önska er en trevlig torsdag.

Vi ses!

Swedbank

Uj Uj nu osar det hett!

Hej!

I juli 2015 gjorde jag mitt första köp i Swedbank. Då köpte jag aktier för ungefär 10 000 kr. Jag betalade 205 kronor per aktie och med en utdelning på 10,70 så handlade jag in aktien till en direktavkastning på 5,2%.

Sedan dess har jag fyllt på ganska många gånger i Swedbank, närmare bestämt 35 gånger. Senaste transaktionen registrerat på Avanza är faktiskt sälj i Oktober förra året. Jag minns inte vad jag behövde pengarna till men något viktigt måste det ha varit – Hm hrm…

Idag är Swedbank ett av mina största innehav och jag äger 429 aktier i bolaget. Jag har numera ett GAV på 181 kronor och har alltså handlat rätt friskt i nedgång från mitt första köp som alltså var på 205 kronor. Bankerna är ju riktiga kassakor och har historiskt sett delat ut väldigt mycket pengar.
Före kollapsen idag så var värdet över 90 000 kr och nu efter nedgången är det 80 000 kr. Det går fort i hockey!

Ända sedan före jag gjorde min första investering så har jag vetat om att bank aktier kommer med en ganska hög risk, det är så mycket som kan påverka aktiekursen. Politiken i allra högsta grad – snabba lagändringar, konkurrens, teknik och allt vad man nu nånsin kan tänka sig – banken är exponerad mot i princip alla tänkbara risker som jag ser det -mer än, eller på ett annat sätt än, många andra bolag. Idag fick vi se ett prov på detta.

I uppdrag granskning igår avslöjades det att banken tvättat pengar åt sina kunder under flera år. (Trodde programmet sändes igår men läste i efterhand att det är ikväll det kommer att sändas) Jag har inte sett reportaget själv utan det är vad jag snappat år mig från nyhetsrapporteringen idag. Hursomhelst är jag inte förvånad. Skulle man syna bankerna så är jag helt säker på att man skulle hitta massor av brister vad gäller både moral och etik och dessutom tvivelaktiga brevlådeföretag och skatteplaneringar, det ligger liksom i branschens natur. Det finns lagstadgade regleringar – det finns vinst och tillväxtkrav och aktieägare som kräver utdelningar – och det finns välkammade jurister som ska hitta varje kryphål, det bara är så helt enkelt. Kan man inte acceptera det ska man inte äga bank om man frågar mig, det kommer mer lite skit på fingrarna.

Men ovanstående ska såklart sättas i perspektiv mot allt bra som bankerna faktiskt också gör för samhället, både nu och historiskt. Bankerna är långt ifrån bara dåliga – de gör mycket bra saker också. Men det tar vi en annan gång.

Swedbank ska ha en telekonferens idag klockan 17.00 har jag sett och vi får se om jag har möjlighet att tuna in den, det kan ju vara intressant att lyssna på. Annars kan man säkert se nyheterna ikväll och få en sammanfattning av läget.

Hade jag haft mer torrt krut hade jag handlat Swedbank i dag i tron att aktiekursen överreagerar på beskedet. Liksom Nordeas brevlådehistoria för nått år sedan och Swedbanks tidigare ”Cum-ex-läcka” så tror jag även detta besked är övergående. Jag tippar på att om 3 år är det knappt någon som minns vad som hände idag, det brukar vara så…..

……men jag kan ha fel! Vad tror du? Köpa dippen eller sälja skiten?

Kazhing

Hej!

Idag plingade det på dörren, jag öppnade och in hoppade ett gäng utlänningar. Det var 3 Amerikanare och en Cannadick och de var både väntade och välkomna. Jag trodde att att de skulle komma redan i fredags men de valde att komma efter helgen – idag alltså.

Mina månadsutdelande bolag delar ut lite drygt 300 kr i dagsläget. Mitt mål är ju att utdelningen från dessa ska vara så pass stora att jag kan köpa en aktie i varje bolag – varje månad – för utdelningspengarna. För att nå dit skulle jag behöva få 1500 kr i utdelningar och dit är det ganska långt kvar fortfarande. Men jag tycker att det känns skönt att ha ett mål att sträva efter och varje månad tänker jag åtminstone komma närmare.

Ha det bra!

God Morgon

Dags för friår?

Nu har man hunnit ladda om batterierna ett tag sedan de hektiska rapportveckorna. Idag är det tisdag och jag har precis stigit ur badrummet, det blev en längre dusch än vanligt i morse då jag filosoferade kring olika alternativ för framtiden.

Jag skriver sällan om exit planer och liknande här på bloggen och det beror på att jag inte bestämt vad jag vill i framtiden. Jag vet inte om jag vill sluta jobba, om jag vill gå ner i tid eller om jag vill starta eget? Det finns gott om alternativ. Det enda jag är helt säker på är att jag vill gör en kraftig förändring eftersom jag känner att livet jag lever nu stressar mig otroligt mycket. 2 saker som stör mig mycket i min nuvarande levnadssituation är att jag inte hinner med träningen och att jag känner mig helt inrutad i rutiner. Det känns inte som jag kan styra min tid – det vill jag förändra.

Kommer ni ihåg friåret? Jag tror faktiskt det var miljöpartiet som låg bakom förslaget som genomfördes i början av millenniet. Idag har jag börjat fundera på om det skulle vara nånting som passar mig och något jag bör börja planera inför? Jag kanske ska ta en paus från arbetslivet 2020, dra ned på levnadskostnaderna och bara göra som frihetsmaskinen – göra vad jag vill? Det var länge sedan!

Jag ska fundera på saken!

Ha en bra dag!