Kategoriarkiv: Aktier och fonder

Varför äger folk inte Nike?

Hej!

On fire

Mitt favoritbolag utanför portföljen är Nike som huvudsakligen säljer sport accessoarer. Jag tror inte det behövs någon närmare presentation av bolaget då jag tror de flesta känner igen det. Jag tycker att det är konstigt att det inte är fler som skriver om bolaget på investeringsbloggar. Bolaget är ju egentligen helt otroligt bra.

Det enda jag kan tänka mig är att direktavkastningen alltid har varit rätt låg, i alla fall sedan jag började investera. Jag vet inte exakt men det pendlar runt 0,7- 1,1 de senaste 5 åren skulle jag tippa (jag orkar inte söka de exakta siffrorna).

Enligt Avanza har aktien stigit med nästan 1 400% senaste 20 åren och de har dessutom en stadigt uppåtgående utdelningstrend.

När jag kollar på nyckeltal från de senaste 10 åren så ser jag inte något som ser illavarslande ut alls – tvärtom. Kolla några av dessa från Morningstar…

 • Omsättning: De har fördubblat omsättningen senaste 10 åren
 • De har höjt utdelningen med 300% senaste 10 åren
 • De har en grym payout ratio.(hur stor del av vinst som delas ut)
 • Ett starkt kassaflöde
 • Återköper aktier varje år

Nike är trots sin särställning på marknaden fortfarande ett tillväxtbolag och förväntas växa två-siffrigt årligen nästkommande 5 åren och dom har dessutom väldigt låg skuld. Bolaget handlas kanske inte superbilligt och Enligt Avanza ligger de idag på P/E 28. Fortsätter man nästkommande 10 åren på samma sätt så tycker i alla fall jag inte att det är dyrt.

På Avanza är det idag ( 23/2) endast 988 stycken som äger Nike. Jag undrar vad det beror på?

Annons!

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Investera i Lithium

Hej!

Kommer det se ut såhär?

Som ni kanske har hört talas om så kommer batteritillverkaren Northvolt att etablera sig i Skellefteå. Skellefteå är en kommun med ungefär 70 000 invånare och batterifabriken planerar att anställa runt 3000 personer. Det är verkligen en jättearbetsplats och jag räknar med att kommunen kommer att få många nya invånare. Trots att fabriken är långt ifrån klar så har bopriserna redan ökat ordentligt då de anställda såklart måste ha nånstans att bo. Det är nog ett bra strategiskt läge att köpa bostadsrätt där nu som ren investering.

Hade jag möjlighet att investera i Northvolt så hade jag gjort det men tyvärr har inte bolaget ännu några planer på att börsnoteras, så det går inte.

Nästa steg för mig blev då att kollade upp vilket bolag som kommer att leverera Lithium till Northvolt. (Bilbatterierna innehåller metallen Lithium)

Det visade sig att det är ett av väldens största Lithiumföretag som kommer att leverera till Northvolt – Den kinesiska litiumproducenten Tianqi Lithium Corps australiensiska enhet. Jag är inte van att investera i den här typen av bolag så jag har en del forskning att göra i veckan för att se om det är möjligt. Det är inte säkert att jag kommer investera i bolaget hursomhelst men jag vill i alla fall kolla upp det.

Lite svårt att exponera sig mot Lithium

Hade jag fått handla ETFèr så hade jag kunnat köpa Global X Lithium & Battery Tech då det är en ETF som erbjuder exponering mot företag som bryter och raffinerar Lithium. Men då säger ju det snabla regelverket nej så jag kommer inte åt det den vägen heller. (Förbaskat, det hade ju vart perfekt).

Ett annat alternativ att få exponering mot råvaran blir då att direktinvestera i något bolag som är Lithiumrelaterat. Då har jag hittat 3 stycken som ska gå att handla på Avanza. Hämtat från savestr.com

 • Nemaska Lithium Inc
 • Albermarle Corp
 • Sociedad Quimica y Minera de Chile SA

Är Lithium rätt exponering?

Jag är superintresserad av att exponera mig mot elbilsbanschen då jag tror att den kommer att växa något enormt framöver. Då det är så pass ny bransch så är såklart investeringar förknippad med ganska hög risk men det tycker jag det kan vara värt. Frågan är hur man kommer åt branschen bäst – är det via råvaran Lithium som jag tänker eller finns det något ännu bättre sätt?

Trevlig lördag!

Sveriges börs korrelerar med USA

Hej! (Men det visste ni ju redan, jag måste dock ha en rubrik)

Det är vida känt att aktiemarknaderna korrelerar allt mer med varandra ju mer sammanbundna vi blir. Ni känner igen meningen ” Sverige, som är ett litet och exportberoende land” vår börs tycks vara mer eller mindre sammanflätad med hur det går för USAs stora index. Det är kanske inte så konstigt heller då Sveriges börsvärde utgör ungefär 1% av världens börsvärde medan USA utgör cirka 50% . Den svenska börsens utveckling bestäms därför i hög grad av vad som sker i New York.

www.ekonomifakta.se

Grafen ovan visar

 • Sverige All Share (Värdet som är noterat på alla aktier på Stockholmsbörsen)
 • OMX 30, Stockholmsbörsens mest omsatta bolag (som för övrigt står på 852.)
 • USA`s Dow Jones eller “dow” som visar de 30 största företagen i USA samt
 • Frankrikes CAC 40 Index som består av 40 av de största bolagen noterade på Parisbörsen.

Grafen har en tidshorisont med början från Jan 1990. Den visar tydligt att Amerikansk börsen har gått bäst men också att det breda svenska totalindexet inte ligger så långt efter. Korrelationen mellan de båda går inte att ta miste på. Jag la till det Franska indexet CAC 40 och där kan man ju fundera på vad som har hänt med det Franska indexet – jag följer inte alls Franska börsen men det ser ju inte sådär jätteimponerande ut. Vad jag kan avläsa så har de inte hämtat sig ännu sedan finanskrisen 2008.

Tittar vi däremot på hur USA`breda Index har gått jämfört med Europa så kan vi se att USA stack iväg ordentligt vid 2011 och sedan dess har vi inte varit i närheten. Jag tycker mig kunna se en liten dipp vid Amerikanska presidentvalet 2016 men därefter har den stuckit iväg som rena raketen. Vi får se hur länge det varar.

lxvresearch.com

Hittade förresten en annan intressant Graf som visar korrelationen mellan volymen gods som transporteras i USA och Börsindex. Den visar att transporterna har ökat igen nu bara senaste veckorna och om korrelationen håller i sig så säger den att börserna i USA ska upp nu igen. Jag slänger in den grafen också!

investerardygnet.se

Framtiden då?

Börslabbet.se refererar till en bra sammanställning från Research Affiliates som regelbundet gör en sammanställning för förväntad avkastning för världens olika marknader. Den sammanställningen visar att världens börser exklusive USA har en förväntad realavkastning på 5,4% medan USA har en förväntad dito på 0,5% kommande 10 år. Jag tar inte såna här undersökningar på sådär jättestort allvar men jag tycker ändå att det är intressant.

Jag hade personligen tippat på att svenska indexet skulle gå bättre än Amerikanska redan förra året men jag tror att jag underskattade Trump faktiskt. Får han sitta kvar utan att börja lida av någon ålderssjukdom (han är ju ändå 73 år) så ser jag ingen anledning att inte USA ska fortsätta gå starkt. Som jag har försökt trycka lite på i det här inlägget så har jag en känsla av att om USA går starkt så kommer också Sverige att göra det.

Vare sig du gillar Trump eller inte så kan vi nog enas att det vore bra för börsen om han fick styra en period till. Jag hoppas i alla fall det!

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Kanonrapport av SBB

Hej

Idag har SBB kommunicerat sin bokslutskommunike och det var såvitt jag kunde uppfatta en mycket stark rapport.

I slutet av förra året så förvärvade SBB fastighetsbolaget Hemfosa (Förvärvet avslutades i år) och det var så det kom sig att jag blev aktieägare i SBB. Jag är ny ägare i Bolaget och lyssnade för första gången idag på när VD och grundare Ilija Batljan höll presskonferens. Det var en mycket stark sådan upplevde jag och det osade ordentligt med framtidstro. Har du inte hört presskonferensen och skulle vilja göra det så kan du använda länken nedan.

Länk till telefonkonferensen ABB med Ilija Batljan tidigare idag

För er som inte orkar eller kanske inte har tid så tänkte jag sammanfatta rapporten så snabbt och enkelt jag bara kan. Nedan kan ni se lite nyckelsiffror från året som gått. Ni får givetvis kolla på vilka ni vill men jag har markerat dem som mest fångade mitt intresse. Man ökar alla delar, Hyresintäkter, Kassaflöde och vinst.

Det är ju alltid kul att få en överblick över hur verksamheten ser ut. Nedanstående bild är en sådan. Det finns många saker jag gillar med den. 94% av fastighetsportföljen är infrastrukturfastigheter i de största nordiska städerna. Jag läste i rapporten att de har en snittkontraktslängd på 7 år och om man räknar in tecknade men ej tillträdda kontrakt så ligger densamma på 9 år. Jag gillar långa stabila kontrakt – det ger en förutsägbarhet om framtida intjäning vilket resulterar i pålitliga utdelningar till oss.

Jag vill bara säga om Samhälls/Infrastrukturfastigheter att när man pratar om dem så låter de hur stabila som helst, och de är stabila också. Dock rasade värdet på dessa i krisen i början av 1990-talet vilket jag skrivit om tidigare (Tidigare Börskrascher), Det är stabilt – men absolut inte riskfritt.

Framtiden då?

SBB skriver i rapporten att de har en stark intjäningsförmåga och att deras kassaflöden påverkas marginellt av konjunktur och omvärldsförållanden. Det är ljuv musik i mina öron då jag ser mig själv som en försiktig investerare.

De är också kaxiga och säger att de för perioden 2019 – 2021 ska leverera den högsta årliga ökningen i substansvärde bland alla svenska noterade fastighetsbolag. Resultatet för 2019 blev 73% ökning vilket förmodligen var starkast av alla.

De har också satt en ny utdelningspolicy med målsättningen att generera en stabil och ökande årlig utdelning. Utdelningen – som de med början i år kommer att betala ut kvartalsvis (Yippi) – sattes till 0,60 kronor per helåret vilket till nuvarande aktiepris ger en direktavkastning på ganska precis 2%.

För mig var det en överraskande stark rapport och det fanns 2 saker som gladde mig mer än allt annat

 • Utdelningshöjning med 140% till 0,60 kr (0,25)
 • Kvartalsvis utdelning (Hoppas fler tar efter)

Nån annan som äger SBB och blev överraskad?

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Konjunkturen

Hej!

Som jag nämnt tidigare så brukar jag ofta besöka en sida som heter Ekonomifakta. Där finns en massa matnyttig information som rör de flesta delarna av ekonomin i vårt land.

Idag har jag kikat på något som heter Konjunkturbarometern och som presenteras av konjunkturinstitutet.. Den mäter stämningsläget i ekonomin och den steg med 3,6 enheter till 97,1 i Januari. Allt under 100 betyder att läget är svagare än normalt och allt över 100 betyder motsatsen – alltså bättre än normalt.

Barometern är en månadsundersökning som mäter företagens och hushållens syn på ekonomin.

Om ni kollar där runt IT – Boomen 2000 och Finanskrisen 2007-2008 så ser man hur konjunkturen varit uppe kring 115 på skalan innan den droppat ordentligt.

Efter krisen 2007 så repade sig stämningsläget och den som lyckades pricka av botten i finanskrisen kan skatta sig lycklig. Börsen har stigit ordentligt sedan dess – det gäller att våga investera när det blöder som mest.

2011 nåddes en topp och sen blev stämningsläget åter sämre igen och oron pågick fram till slutet av 2012 – därefter var det muntrare miner igen.

Vi har just varit i en dipp när det har varit oro i omvärlden med diverse osäkerhetfaktorer som Virus / politik i form av handelskrig och ränteoro om vartannat som har haft en dämpande effekt på framtidstron – nu tycker jag att den ser ut att avta, i alla fall om man ska analysera barometern.

Det ser ut som att de sura minerna precis har avtagit och att positivismen har vunnit mark igen. Nu verkar hushållen och företagen ha en ljusare framtidstro igen. Härligt!

Jag är positiv – fram till i sommar i alla fall, sen får vi se vad som händer 🙂

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Vad hände med Eniro?

Hej!

Jag vill påpeka att jag är amatör och att jag skriver blogginlägg för att sprida information, skapa debatt och för att jag tycker att det är kul. Mina inlägg ska inte ses som enskilt faktabas utan du bör själv söka andra informationskanaler då faktafel förekommer. Kom ihåg att jag är en glad amatör. Är du OK med det kan du fortsätta läsa inlägget

För att förstå vad som händer med bolaget Eniro idag kan det vara bra att ha lite koll på företagets historia.

Bakgrund

Tidigare hade det gamla statliga televerket monopol på telefonitjänster i Sverige. Folk hade lina in i huset och ingen hade hört talas om mobiltelefoner – Det existerade inte.

Människor hade såklart olika behov och behövde hitta information om olika saker. Man behövde hitta kontakter till Banker – andra statliga institution, Hantverkare och man behövde kunna hitta telefonnummer till privatpersoner osv.

Vips så fanns behovet av en telefonkatalog. Televerket delade ut den gratis varje år och jag skulle säga att alla födda före typ 1995 minns den och har använt den. Där fanns nästan alla människor registrerade med namn och telefonnummer. Det fanns även en sektion som hette gula sidorna.

Gula sidorna var platsen man sökte på om man behövde tjänster av olika slag. Det fanns inte så många andra informationskällor på den tiden så i stort sett alla använde Gula sidorna till att söka företag som förmedlade tjänster ( Tex: Bilverkstäder – VVSàre – Städfirmor, Snickare)

Företagens naturliga annonsplats för att göra reklam och nå ut till sina kunder var Telefonkatalogen och gula sidorna. Detta skapade ett extremt tryck och de flesta bolag var beredda att betala ganska stora pengar för att få synas och göras tillgänglig för massorna.

I slutet av 1990 – talet avregleras telefonmonopolet och privata aktörer får tillgång till marknaden. Internet kommer in i Svenskarnas hem med absolut buller och bång och från att ingen haft tillgång till Internet så ficki princip alla det – den omvandlingen tog bara några år.

Med Internet kom möjligheten att fritt lägga ut och söka specifik information. Det etablerades snabbt nya bolag som erbjöd kunderna tjänster av olika slag och helt plötsligt försvann behovet av Gula Sidorna. Nu kunde man hitta den informationen på nätet istället. Telefonkatalogen kämpade dock på många år med självdog till slut då behovet av den helt slutade existera.

2012 försvann pappersversionen av telefonkatalogen. 2014 försvann gula sidorna från nätet och 2016 lades kvarlevorna av av telefonkatalogen på nätet ned.

Börsnotering

21 September år 2000 meddelar Telia att dotterbolaget Eniro lämnas ut till privata investerare – bolaget börsnoteras alltså. Eniro är “bolaget” som har haft hand om telefonkatalogen och gula sidorna. Informationen är att aktien kommer att prissättas någonstans mellan 84 – 100 kronor. Sedan dess kan man väl säga att det har gått sisådär för verksamheten och aktiekursen.

Bolaget kollapsar

Backar man cirka 10 år i tiden så har bolaget fullständigt kollapsat och kursen har brakat ihopt med över 99%. Jag tror att det är det bolaget som har gått sämst av alla noterade bolag som inte gått i konkurs det senaste decenniet.

Företaget har under åren gått igenom massor av skandaler och stora hedgefonder har plundrat bolaget på pengar genom att belåna det – dela ut hela vinsten till aktieägarna och sedan lämnat det sjunkande skeppet. Man höjde snabbt utdelningen från 30% av nettoresultatet till 75% på bara 2 år och det finansierade man via huvudlösa lån och förhoppningar om att framtida intäkter skulle täcka kalaset. Så blev inte fallet.

År 2008 blev finanskrisen ett faktum och Eniro drogs med i en internationell kreditbubbla som hade byggt upp under flera år. Man hade inte en suck att manövrera i det klimatet och bolagets börsvärde sjönk från 18 miljarder 2005 till 2 Miljarder efter krisen.

Sedan 2006 – 2007 har bolaget arbetat med olika krisplaner men ingenting har långsiktigt lyckats skapa framtidstro. Det räcker med en snabb översyn av bolagets finanser senaste 10 åren för att se att bolagets existens är hotat. Bolagets omsättning och vinst fortsätter sjunka år efter år. Som en naturlig följd av det så sjönk rörelseresultatet med 24% under 2019.

Hämtat från Börsdata

Framtiden då?

Bolaget fortsätter på den inslagna vägen med att jaga finansiering för att täcka utgifterna och jag läser i senaste rapporten att man är igång med en ny rekapitaliseringsplan. Exakt vad den innebär vet jag inte.

Eniro försöker arbeta strategiskt och hitta sin nisch mot små och medelstora bolag. För den som söker så kan man hitta små ljusglimtar via ökande abonnemangsförnyelser – ökande kunder vi digitala marknadsföringskanaler samt att man blöder mindre nu vad gäller minskningen av intäkter jämfört med senaste åren.

För den som söker ett turnaround case och har pengar över som den vill sätta på en ren lottsedel så behöver inte en tokchansning i bolaget vara fel tänker jag. Lyckas de vända trenden så finns det såklart möjlighet att tjäna pengar. Personligen så finner jag dock inte bolaget intressant alls då jag tycker risken är alldeles för stor samt att jag inte ser varför bolaget behövs överhuvudtaget.

Vad tror du om Eniro?

Länk till Eniro hos Avanza – (Affiliatlänk)

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Så har aktieåret börjat!

Hej!

Tänkte kika lite på vilka aktier som har gått bäst respektive sämst under början av 2020. Kanske kan föda nya tankar och ideer på var pengarna ska placeras i år. Bolagen som är representerade är bolagen som finns representerade på OMX30 och de 3 huvudlistorna på Stockholmsbörsen. Listan hämtat från Omni.se!

OMX 30

Bäst 2020

 • 1) Swedish Match +12.97%
 • 2) HM + 11.11%
 • 3) SEB +8,13%

Sämst 2020

 • Boliden- 7,73%
 • Atlas Copco A -8,46%
 • SSAB -9,65%

Bästa aktierna på large cap

 • NCC B, +17,49 procent.
 • Nyfosa, +16,42 procent.
 • Swedish Match, 12,97 procent.

Sämsta aktierna på large cap

1) MTG A, –14,63 procent.
2) Veoneer, –14,56 procent.
3) Kindred, –14,52 procent.

Bästa aktierna på mid cap

 • Calliditas Therapeutics, +50,59 procent.
 • Invisio, +40,08 procent.
 • Eolus Vind, +39,05 procent.

Sämsta aktierna på mid cap

1) Collector, –40,0 procent.
2) Catena Media, –18,57 procent.
3) International Petroleum, –17,32 procent.

Bästa aktierna på small cap

1) Episurf, +64,96 procent.
2) Active Biotech, +62 procent.
3) Stockwik Förvaltning, +45,98 procent.

Sämsta aktierna på small cap

1) Eniro, –34,91 procent.
2) Oscar Properties, –33,74 procent.
3) Pledpharma, –31,3 procent.

Bäst av alla bolag hittills under 2020 har alltså smallcap bolaget Episurf gått+64,96 procent.

Sämst av alla har midcap bolaget Collector gått som backat hela 40%

Tyvärr hinner jag inte skriva längre nu då familjen ropar att Mello börjar. Hade tänkt reflektera lite kring inlägget – nu får du göra det själv istället.

Ha en bra lördagkväll!

Här hittar du kompletta listan på Omni.se

Vem sparar mer? Kvinnor eller män?

Hej!

All information från nedanstående inlägg är hämtat från statistiska centralbyrån. Statistik kan vara så himla intressant ibland!

År 2019

Nu har nyss 2019 passerat och det kan ju vara kul att bara göra en återblick över året och plocka fram lite kul fakta om såna saker vi normalt inte skriver om i dessa forum så ofta.

År 2019 – en kort sammanfattning

Den samlade aktieförmögenheten på Svenska marknadsplatser ökade under 2019 med 17%, En ökning med 1000 miljard kronor. Totala värdet var 7 377 miljarder kronor.

I slutet av 2019 fanns det totalt 878 noterade bolag på Svensk marknadsplats. På 5 år har antalet noterade bolag ökat med över 50%. Under 2019 tillkom 14 Bolag.

39% av alla aktier ägs av utländska investerare. Under 2019 ökade ägarandelen i ickefinansiella bolag med 0,6 procentenheter medan övriga finansiella bolag – däribland banker minskade med 0,2 procentenheter.

Nordamerika och Storbritannien är största ägare bland utländska investerare med en ägarandel tillsammans om 56%. I övrigt är det främst investerare från länder inom EU. Investerare från Asien och Mellanöstern är bara någon procent.

Hushållen (jag och du) ägde totalt aktier för 870 miljarder kronor i slutet av 2019 vilket motsvarar ungefär 12% av det totala marknadsvärdet.

Var femte person över 65 år ägde aktier och deras innehav motsvarar mer än hälften av hushållens aktieförmögenhet.

Män äger 2/3 och Kvinnor äger 1/3.

Medianportföljen för privatpersoner boende i Sverige låg på 42 000 kronor. För män var medianportföljen ca 47 000 kronor medan motsvarande för kvinnor var 35 000kr.

Annons!

Söker du avkastning på ett sparkonto men tycker att de traditionella sparkontona erbjuder för dålig ränta så finns det alternativ. Du kan få mellan 4-8% på sparkonto.

Via spar är ett företag som bedriver inlåningsverksamhet – det är alltså inte en bank och omfattas således inte av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att en investering är förenat med högre risk om bolaget skulle gå i konkurs vilket i andra änden genererar betydligt högre avkastning för dig som investerar än ett vanligt bankkonto.

Hos Viaspar erbjuds du flera alternativa sparkonton där du kan få både rörlig eller bundna räntekonton. Den minsta första insättningen du kan göra är 5000 kronor och som mest kan du sammanlagt på alla dina konton spara 50 000 kr.

Det här är en investering som passar den som vill diversifiera sitt sparande till andra former förutom att ha pengar på börsen. Det är också för den som är villig att ta en högre risk än vanligt sparkonto men till en bättre ränta. Är detta något som låter intressant för dig så kan du nedan läsa mer på Via spar hemsida utan att på något sätt förbinda dig till någonting.

Vill du läsa mer om viaspar på deras hemsida? – (Affiliatlänk)

Acadian Timber har rapporterat helåret 2019

Hej!

Jag vill varsamt påminna om att jag är en äkta glad amatör och att det kan ha smugit sig in faktafel eller eller något som jag missförstått från rapporten. Upptäcker ni något sånt får ni gärna påpeka det så kan jag rätta till det – Känns det ok så är det bara att fortsätta läsa inlägget!

Idag (eller igår kväll kanske) har Acadian Timber släppt sin Q4 tillika helårsrapport.

På aktiemarknaden har rapporten fått ett ganska svagt mottagande och är upp cirka 1% hittills.

Jag har försökt lyssna på webcasten idag som jag uppfattade skulle sändas klockan 13.00, 1:00 p.m (visst?). Men när jag loggar in där står det bara att jag ska återkomma på utsatt tid – jag vet inte, är det någon annan som har koll på varför den inte är släppt ännu eller är det jag som har missuppfattat något?

Hursomhelst har jag skummat igenom rapporten och tycker att det ser ganska stabilt ut.

Acadian Timber genererade en försäljning på 100 miljoner Canadensiska dollar för helåret 2019 – 3% ökning jämfört med året innan. Driftkostnaden ned marginellt med 1%.

Av detta blev vinsten 17,3 miljoner CAD eller $1,04 per aktie. Jämför man med siffrorna från 2018 så var vinsten $26,3 miljoner och en vinst per aktie med 1,57. En ganska ordentlig nedgång alltså om man tittar snabbt. Däremot var $0.77 av dessa hänförda till en engångskostnad så räknar man bort den tjänade bolaget mer pengar i år jämfört med 2018.

Man har en vinst på $1.04 per aktie, Fritt kassaflöde på $1.12 och delar ut $1.16 per aktie. Det håller inte i längden att betala mer i utdelning än vad man tjänar men bolaget kommunicerar att man förväntar sig en mer normal payout ratio framöver (tycker mig minnas att de sa runt 90%)

Närmaste framtiden?

Acadian Timber har försäljning både i Canada och USA och är således beroende också av husmarknaden i USA – både vad gäller renovering och nybyggnationer. Prognosen bolaget ger är att nybyggnationerna på husmarknaden i USA kommer att öka något under 2020 medan den kommer att vara ungefär på samma nivå i Canada.

Det finns en viss risk att USAs pågående handelskrig med Kina kan komma att begränsa bolagets försäljning där men så som jag fattar det är inte risken direkt överhängande eller avgörande.

Överlag tycker jag att det känns som en stabil rapport och jag förväntar mig ett starkare kassaflöde under 2020 samt att man kommer ned till en mer acceptabel payout ratio så man också är långsiktig i sin utdelning till aktieägarna. Jag tar hellre en något lägre utdelning – en kontrollerad sådan – än ett plötsligt besked om slopad utdelning och halverad aktiekurs. Brrr, det har jag varit med om förr.

Utdelningen lämnas oförändrad…

Länk till Acadian Timbers årsrapport

Net Ents rapport

Hej! Inlägget innehåller reklam

Vi börjar med det negativa…

 • Lägre omsättning än väntat
 • Lägre intäkter än väntat
 • Lägre utdelning än väntat

Det positiva då?

 • Förvärvet Red Tiger levererar starkare än väntat
 • Stark tillväxt i USA
 • Live Casino på frammarsch

Stagnationen på den Svenska marknaden oroar mig inte alltför mycket då det av bilden nedan framgår att Svenska marknaden egentligen är ganska liten. Det viktiga för Net Ent tycker jag är att man hittar tillbaka till organisk tillväxt igen då man gått från plus i nettokassan till skuld efter förvärvet av Red Tiger.

Inför 2020 så har jag snappat upp att planen är att Net Ent ska in med verksamhet i Schweiz, Kroatien och Columbia. På Amerikansk marknaden opererar de redan i New Jersey och Pennsylvania och som jag uppfattat är Michigan näst på tur men det dröjer till 2021.

Surt som tusan att de sänker utdelningen så pass mycket som de gör och frågan jag ställer mig som investerare är om jag ska acceptera det. När NCC sänkte sin utdelning förr året så var ju det surt såklart men det kändes ändå ok då verksamheten ändå kändes “rocksolid”. Så känner jag inte med Net Ent – mycket osäkerhet i branschen och jag vet inte riktigt vad jag ska titta på för att försäkra mig om att framtiden kommer att bli bra.

Marknaden håller dock inte med mig och drog en lättnadens suck över rapporten och aktien steg idag nästan 6%. Måste vart inprisat extremt mycket oro i kursen sen tidigare tänker jag!

Net Ent är mitt minsta innehav i portföljen och jag äger 678 aktier till ett värde av 19 967 kronor. Med beskedet om kraftigt sänkt utdelning till 1 krona per aktie (2:25) så kommer jag endast erhålla 678 kronor i utdelning för 2020.

Länk till Net Ent hos Avanza – (Affiliatlänk)

Annons!

Söker du avkastning på ett sparkonto men tycker att de traditionella sparkontona erbjuder för dålig ränta så finns det alternativ. Du kan få mellan 4-8% på sparkonto.

Via spar är ett företag som bedriver inlåningsverksamhet – det är alltså inte en bank och omfattas således inte av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att en investering är förenat med högre risk om bolaget skulle gå i konkurs vilket i andra änden genererar betydligt högre avkastning för dig som investerar än ett vanligt bankkonto.

Hos Viaspar erbjuds du flera alternativa sparkonton där du kan få både rörlig eller bundna räntekonton. Den minsta första insättningen du kan göra är 5000 kronor och som mest kan du sammanlagt på alla dina konton spara 50 000 kr

Det här är en investering som passar den som vill diversifiera sitt sparande till andra former förutom att ha pengar på börsen. Det är också för den som är villig att ta en högre risk än vanligt sparkonto men till en bättre ränta. Är detta något som låter intressant för dig så kan du nedan läsa mer på Via spar hemsida utan att på något sätt förbinda dig till någonting.

Vill du läsa mer om Via Spar på ders hemsida, klicka här – (Affiliatlänk)