Nytt köp och lite sladdersnack

Idag har jag gjort ett köp igen, ännu en bank, Nordea.

Nordea

Antal 110       Kurs 93       Summa 10 230 kr

Nu har jag 2 av de gamla storbankerna! Lite kul kuriosa är att när jag började köpa aktier så var jag helt säker på att jag skulle börja med att köpa Avanzabank om jag skulle ha nån bank överhuvudtaget. Det var ju knappast så att jag plockade ut pengarna från Avanza och skyfflade in dem i Swedbank eller nån annan storbank. Tror inte att det är så många sparpengar som går den vägen för småsparare nu faktiskt, tvärtom. Lite intressant när jag tänker på det att jag plockat ut en massa pengar från Swedbank och satt in på Avanza. Sen har jag satsat de pengarna på Swedbank istället för Avanza…..livet är märkligt. Å bara för att göra det hela lite märkligare så passar jag på att köpa in lite Nordea aktier också 🙂

rött till gröntNu när det har vart så mörkt på börsen under en tid så kändes det nästan konstigt att det gått så bra idag! Jag var ju beredd att öka i Swedbank (vid 180), Telia sonera (vid 42) och Atlas Copco (vid 180). De pengarna får ligga kvar på sparkonto Collector och invänta bättre köplägen. Dock en härlig känsla att se blå siffror igen efter typ 2 månader blodrött, det måste jag säga.

Hade tur med Timingen på köpet av Lundin Petroleum också! Köpte i Fredags då jag bestämt mig att jag tror att oljan nått botten (jag vet, farlig tanke) och som ett brev på posten kom i morse ett pressmeddelande att Lundin funnit Kolväten vid sina Alta borrningar? Extra glad blev jag när jag såg att de Tryckdata från borrningarna 7220/11-3 och 7220/11-3 A visar på kommunikation med fyndighetsborrning 7220/11-1. Eller hur? Nä inte vet ja heller men aktien spurtade i alla fall och forumfolket klappade händerna. Perfekt tänkte jag, aktien upp 4,15 idag!

Jag såg att en av de största ägarna i Telia Sonera, AMF, tror att Telia kommer att sänka utdelningen kraftigt efter försäljningen i Eurasien, upp till 20%. Men VD har ju sagt att utdelningspolicyn för 2015 i alla fall kommer att vara på samma nivå, alltså 3 kronor. Blir lite intressant att se vad som händer sen framöver. Jag hade ju hoppats på en bibehållen utdelning efter försäljning och organisationsförändring. Kommer ju garanterat finnas en del pengar i kassan i alla fall, den som lever får se.

Ny aktie och ett statement….

NFEtt företag som har funnits i min intressesfär ända sedan i somras är Norfolk Southern. Det har gått lite under radarn och i periferiseendet om ni förstår vad jag menar. Det har funnits där men inte varit riktigt aktuellt. I dag satt jag och fördrev lite tid på lunchen genom att söka efter stabila Amerikanska utdelningsaktier. Då stötte jag på företaget igen och pja….för att göra en kort historia kortare så äger jag nu aktien. Nu har jag 9 svenska aktier och 4 Amerikanska. Ungefär den fördelningen som jag vill ha. Norfolk har höjt utdelningen oavbrutet sedan 2001, i femton år alltså och aktien har sjunkit från 90 till 74 USD sedan jag först började titta på bolaget i Juni. Jag har läst 2 svenska bloggare tidigare som har analyserat företaget och den ena var Långsiktig investering och den andra kommer jag inte ihåg vem det var. Googlade lite snabbt och såg att det kanske kan ha varit Gustavs aktieblogg, men jag är inte säker. Hursomhelst…

Antal 22        Kurs 74,82          Summa 13 826 kr         Dollarkurs 8,4

Här kan ni läsa lite trist info om varför aktien sjunker nu! Jag tror dock att aktien kommer resa sig igen!

Lundin Petroleum har jag en särskild plan för. Det är den enda aktien jag äger som jag inte har för avsikt att behålla i portföljen långsiktigt. Den kommer jag att sälja om eller när oljepriset stiger uppåt igen. Jag varken tror eller hoppas på olja långsiktigt!

Jag brukar inte lägga mig i och göra ”statements” särskilt ofta. Det beror på att det ofta handlar om väldigt komplicerade frågeställningar vilka det inte finns några enkla svar på. Dock ska jag göra ett undantag idag och visa min hand. Idag när jag läste Placera så såg jag en artikel om Swedish Match och gick in och läste artikeln. Där framhöll någon Swedish Match som en bra aktie att ha i oroliga börstider eftersom det är en beroendeframkallad produkt, Asså vavare jatänkte….så jävla dumt! Jag tänkte verkligen inte lägga mig i men nånstans går väl ändå gränsen. Jag bryr mig inte om vad nån annan gör men jag säger VÅGA VÄGRA SWEDISH MATCH!!!            

ladda ned (1)

Jag vill inte bidra till skiten!

Förresten har jag inte tagit en snus sen 15 maj! Så det så….

Fyllt på…

Passade på att fylla på i TeliaSonera i dag då aktien återigen hamnade under  45 kr!

Antal: 157 (totalt 312 nu)

Kurs 44.70 (GAV 46,53)

Summa 7017 kr (totalt 13778)

Funderade en stund på om jag skulle köpa på mig en större del men valde att avvakta. Vill se vad som händer med aktien efter historierna kring Euroasien. Telia kommer att försöka hålla en jämn och hög utdelning i alla fall i närtid, se tex här. Vad som händer framöver är väl svårt att sia om men jag gillar Telia skarpt och tror på dem.

Swedbank

Min plan är att fylla på 5000 kr i Swedbank om de går under 180 kr.  Fortsätter de nedåt kommer jag att fundera på att köpa på mig för 10 000 till under 175 kr. Swedbank är lite sisådär, hatkärlek för mig. Visserligen har de nästan kånkat och haft otroliga problem under kriser, men de har ju inte gjort det, eller hur? Utan de har ju bouncat tillbaka och gått riktigt stark efter kriserna. Så min slutsats är bara de överlever så kommer det att gå bra 🙂

H&M

Min plan med H&M är att fylla på med 20 000 om de går under 290 kr. Då kommer det bolaget att bli överlägset störst bland mina aktier. Men det känner jag mig trygg med med H&M. Jag skulle kunna gå in egentligen redan nu under 300kr men jag tar lite höjd då de redan är mitt största innehav samt att jag misstänker att vi kan ha ett par stökiga veckor till framför oss. Det är möjligt att jag köper in mig redan i morgon om aktien fortfarande är under 300 då.

MMmm Telia fyllde jag på i idag. H&M och Swedbank funderar jag på att fylla på i, det har ja sagt nu. Längre har jag inte tänkt än, men det kommer ju en ny dag i morgon?

Vilka aktier kommer ni att köpa in eller fylla på i närmast?

Total översikt september månad

Hej!

Hade egentligen tänkt att redovisa månadsöversikten på Onsdag när månaden är slut. Men jag kommer fortsättningsvis att redovisa den 27e varje månad. Det beror på att vi sitter ändå tillsammans på löningsdagen och går igenom allt, (Det har vi nyss börjat med). Det som blir lite avigt med att redovisa idag är att skulder (bil och Csn) inte har hunnit dras ännu. Det görs om några dagar. Så skuldsidan under tillgångar och skulder i menyn till höger är inte riktigt uppdaterad, den kommer att släpa och synas först nästa månad! OK nu kör vi!

Sparande:

Kanske är det någon av er som har hängt med ända ifrån början. Ni som har det vet att det första jag försökte att ta tag i var vår egen ekonomi. Därav var det första jag gjorde att skapa en budget eller översikt för augusti månad, den såg ut så här i början av augusti….

Över augusti

Av ovan skrivna budget så framgår att vi tillsammans hade totala inkomster för 30 778kr.  Vi hade lite extra utgifter som tex mina rullskidor och extra mycket bensin då jag hade semester.  Kvar av lön efter att vi betalat våra räkningar var 2683 kronor. Dessa var tänkt att att vi skulle använda som extra pengar utöver våra räkningar. Det blev att vi använde lite mer än så  vilket ni kommer kunna läsa nedan:(…

Efter att vi hade gjort vår första budget så bestämde vi att vi skulle bokföra ALLA extraköp vi gjorde under september månad och det har vi gjort. Den listan är INTE kul att läsa men den ser ut så här!

Ta daa

Som ni säkert förstår så insåg vi ganska fort att vi handlar en hel del utanför våra budgeterade poster. Att det var riktigt så här mycket trodde vi kanske inte. Men det är ruskigt bra att vi har upptäckt detta för nu kan vi göra något åt det! Inför kommande bokföringsperiod så ska vi framförallt försöka dra ner alkoholkonsumtionen.

Vår budget inför oktober ser ut som följer…

NUDA

 

 

Budgeten ovan visar att vi kommer att få mer pengar över denna månad. Förra månad hade vi 2000kr över och denna månad här så har vi 6300 kr över. Att vi nu har så bra koll på ekonomin tror jag kommer att göra att vi automatiskt tänker lite extra innan vi handlar onödiga saker. Det blir spännande att utvärdera oktober månad sen.

Nu över till sparande!

Mitt sparande på Avanza September månad:

Jag har från mitt arv satt in 345 000 kr på avanza september månad

Jag har 200 000 kr på sparkonto, resten på fonder och aktier

Jag månadssparar i mina fonder 3000 kr varje månad från min vanliga lön.

Vi har lite drygt 6000 kr kvar från  våra inkomster efter att vi bokfört alla våra räkningar.

Om ni bläddrar ner till mitt föregående inlägg så kan ni se mina investeringar på avanza, det känns onödigt att jag lägger upp dem igen! Nu ska jag uppdatera lite andra saker här på hemsidan sen ska jag duscha och lägga mig! Hoppas ni haft en trevlig helg alla!

 

 

 

Vasaloppsträning 6#

Dax för sammanställning nummer 6 sedan jag började dokumentera min uppladdning inför Vasaloppet. Det går riktigt segt för mig nu. Längtar till snön kommer!

Veckans träning:ladda ned

Strategi veckovis: Köra varannan dag. 2 pass halvdistans, 2 pass intensivare och 1 långdistanspass. 4-5 dagar träning i veckan.

Pinsamt och lite jobbigt att måsta redovisa veckans träning. Det är inte mycket att hänga i julgranen. Men jag lovade ju att vara ärlig och öppen med allt här så här följer veckans träningspass

Söndag: Styrketräning

Tisdag: Styrketräning

Tot antal mil i veckan:

Tot antal mil sen bloggstart (4 veckor): 15,8 mil

Gym: 2tim

Formen: Blah

Skador: Ingen träning, inga skador

Tid kvar till Vasaloppets start: 5 månader och 9 dagar

Vasaloppsträning 5#

Dax för sammanställning nummer 5  sedan jag började dokumentera min uppladdning inför Vasaloppet. Det blir den enklaste veckan att redovisa då jag inte har tränat ett enda träningspass. Jag har vart sjuk helt enkelt 🙁

Veckans träning:ladda ned

Strategi veckovis: Köra varannan dag. 2 pass halvdistans, 2 pass intensivare och 1 långdistanspass. 4-5 dagar träning i veckan.

Pinsamt och lite jobbigt att måsta redovisa veckans träning. Det är inte mycket att hänga i julgranen. Men jag lovade ju att vara ärlig och öppen med allt här så här följer veckans träningspass

Söndag: 

Tisdag: 

Tot antal mil i veckan:

Tot antal mil sen bloggstart (4 veckor): 15,8 mil

Gym: 

Formen: Förmodligen ännu mer nedåt

Skador: Ingen träning, inga skador

Tid kvar till Vasaloppets start: 6 månader och 16 dagar

Lägesöverblick..

Hej!

Här nedan följer en mindre överblick över läget på den ekonomiska fronten på Avanza just nu! Nedan ser ni hur jag strukturerat kontona på mina innehav. Jag känner mig som en oljekung med oljekontot 🙂

Översikt 1

 

Nedan ser ni hur mina aktier är fördelade just nu! Ni kan ju låtsas att ni inte ser att jag köpte Swedbank för 205kr aktien, det var lite väl dyrt kanske. Sen kanske ni funderar lite på varför Castellum posten är så liten. Det beror på att jag har både Akelius och Balder i portföljen så jag prioriterar inte fastigheter just nu. Vill inte ha för mycket risk i förhållande till porföljstorleken.

 

 

översikt 2

 

Nedan finns fonderna!

Översikt 3

 

Nedan ser ni översikt över fördelningen i procent!

Översikt 4

På onsdag tänkte jag visa en total och uppdaterad genomgång samt redovisa vår första löpande bokföring för september.

En kort bakgrund och ytterligare köp….

Hej!

Jag har idag igen gjort ännu ett köp. Det är inte ett av de ”vanliga” köpen jag brukar prata om typ ”stora bolag, stabil utdelning” typen av aktier utan ett annat typ av inköp. Iofs stort och stabilt bolag men inget utdelningsbolag. Jag ska hålla er på halster lite till….

Först min strategi!

Om ni läser fliken ”mina mål” här uppe så ser ni att jag inte är helt färdig med min strategi än. Jag var inte det när jag började skriva den här bloggen och jag är i ärlighetens namn inte helt klar ännu. En anledning till att jag skrev att jag skulle vara klar med min strategi först i slutet av 2015 är att jag behöver lite tid att finslipa den. Men så här tänkte jag från början….

Inledningen: Fonder!

För mig kändes det självklart att inleda med att investera i fonder först och främst. För mig så berodde det på 2 saker.

1: Jag behöver inte ta några typer av investeringsbeslut förutom vilken fond jag skulle välja. Resten skötte sig av sig självt. Perfekt för mig som är nybörjare.

2: Fonder kan följa index. Passar perfekt då jag vet att alla företag, branscher, politiker och samhällen pratar ”tillväxt”. Det finns inte en seriös företagsledning i hela världen som inte pratar tillväxt. Med ett sådant faktum så ser jag det som oerhört osannolikt att breda indexfonder ska kunna gå med förlust över tid. Då känns det som att vi måste byta världsordning i såna fall.

Med det sagt var mitt första beslut att fonder ska utgöra grunden i mitt sparande till en början. Sen kom tankarna om att investera i aktier….

Därefter aktier!

aktierHur fasiken skulle jag kunna börja våga investera i aktier? Jag kan inte värdera företag, jag är inte särskilt bra på matte och siffror och jag har ingen tidigare erfarenhet av att vare sig äga eller driva bolag.

MMhh… det är Iofs sant. Men däremot är jag djävligt målmedveten, har jag bestämt mig för något så genomför jag det i princip alltid och jag ger inte upp i första taget. Dessutom så tror jag på min egen förmåga och jag vågar utmana mina svaga sidor.

Dessa sidor i mig slogs ett tag mot varandra innan jag tog ett beslut att jag också skulle börja investera i aktier. Men hur skulle jag gå tillväga när jag har så lite kunskap och erfarenhet?

Sen strategi

För mig har inte det viktigaste varit att min strategi ska vara den bästa, hur skulle den kunna vara det? Jag har ju ingen erfarenhet! Däremot vet jag att det är viktigt att hålla sig till sin strategi.poker

En sak ni inte vet om mig är att jag har varit en relativt framgångsrik pokerspelare tidigare. Jag har levt till stor del på att spela poker mellan 2004-5 tom 2008-9 någonstans. Både live och på nätet!  Tyvärr slutade hela historien med att jag förlorade allt till slut, mycket beroende på att jag avvek från min strategi. Jag utmanade ödet, min plan är att inte göra om det misstaget igen!

För mig har det viktigaste vart att ha en strategi att följa, att luta mig mot när jag inte vet hur jag ska agera, det har hittills fungerat ganska bra. Den har hjälpt mig att inte investera i förhoppningsbolag som tex: Fingerprint trots att jag tror stenhårt på företaget. Den har också sett till att jag inte har tagit in SAS pref i min portfölj eftersom att jag tycker att risken är för stor.

Klart att både Fingerprint och kanske SAS hade vart bra investeringar, inget snack om saken. Men det jag är nöjd med är att jag har följt min strategi och inte fallit för frestelsen (än).

Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ha en bred och diversifierad portfölj så småningom med både fonder och aktier. Jag ville ha en portfölj som jag inte behöver övervaka varje dag och jag ville skapa denna med relativt liten risk (enligt mig). Portföljen jag idag äger tror jag på, jag är stolt över den och den är min egen skapade produkt!      I love it!

Nytt köp idag!

Jag avslutar detta inlägg med det jag började med. Jag har gjort ett nytt inköp idag och det är Lundin Petroleum, mitt mest tveksamma inköp hittils….

 

lundin

 

Antal 132,           Kurs 103.38           Summa 13 346 kr

Jag ville helt enkelt ha in någon råvara i min portfölj, förmodligen kommer det att komma fler sådana! Detta är bara början…..