Dax för fredagsfilosofi

Hej!

barn

Eftersom att det är fredag idag så tänkte jag prata om ett superkul ämne, nämligen risk och risktagande. Jag vill gärna resonera kring hur jag tänker om risk. Jag har ju tidigare nämnt att jag är lite filosofisk ibland och detta inlägget är lite mer åt det hållet. Kommentera gärna om du har synpunkter, eller låt bli om du vill! Nu kör vi!

Jag tror att de flesta i grunden generellt vill utsätta sig för så lite risk som möjligt. Det ligger liksom i sakens och ordets natur. Den allmänna betydelsen av ordet risk är sannolikheten för att något  klippaoönskat ska inträffa, vem vill det? Ingen vill ju att oönskade saker ska hända, eller hur?  Den korrekta definitionen av risk lyder att  risk innehåller två huvudkomponenter: sannolikheten för en oönskad konsekvens av en händelse samt konsekvensens storlek. Hur kan man tänka kring det då?

1: Sannolikheten för en oönskad konsekvens kan ju till exempel exemplifieras genom att ta ett beslut som handlar om jag ska passera vägen eller inte när jag går till Ica. Passerar jag vägen ökar ju risken markant med att jag blir påkörd av en bil, klart som korvspad. Så varför ska jag då göra det? Jag kan ju bli påkörd av en bil.

2: Med konsekvensens storlek bör man ta i beaktande för vad som händer ifall bilen från resonemanget ovan faktiskt kör på mig. Lämnar det mig oberörd? Blir jag lätt eller svårt skadad eller kommer jag att dö?

Har jag  kommit på tanken att jag kanske ska gå på Ica så har jag tvingat mig själv till att ta ett beslut. Antingen går jag på Ica eller så gör jag inte det. Det beslutet grundar jag på en hel mängd olika faktorer. För att kunna ta ett välgrundat beslut så måste jag ta hänsyn till vissa riskfaktorer såsom  tex: Är det ljust eller mörkt?, Har jag reflex?, Finns det övergångsställe?, Vad är hastighetsgränsen?,Är det en trafikerad väg osv. Dessa riskfaktorer vägs helst sonika mot belöningen som det innebär att gå på Ica. Hur sugen är jag egentligen på godis ikväll? Eller hur viktigt är det att handla socker idag? Allt detta ovan skrivna kan tillsammans sammanfattas i 2 ord enligt mig. Nämligen kalkylerat risktagande.

Kalkylerade risker betyder för mig helt enkelt att vara förberedd på vad som kan hända utifall att det händer. Inte svårare än så! Dessutom tycker jag att alla människor har en rättighet och en skyldighet att välja vilken risk man vill ta i livet, det tror jag de flesta klappatycker. Det kan vara tex: Brukar du alkohol eller tobak?, Äter du skräpmat ofta? Åker du slalom? Tränar du kampsport? Rider du? Kör du bil, Investerar du i aktier eller ska du gå på Ica? Jag tror att de enda personerna som i vårt samhälles ögon har mandat efter normen att bestämma den här typen av frågor åt andra är föräldrar som uppfostrar sina barn, de har rätt att lägga sig i.

Om ni är överens med mig om att risktagande i grunden innebär att vara förberedd  vad som kan hända utifall att det händer så kommer ni förmodligen hålla med mig i resten av mitt följdresonemang. Per automatik innebär det att ni som inte håller med mig kommer att ha svårt att se följande samband.

Är man väl förberedd på vad som kan hända finns ingen anledning till oro eftersom att oro  till stor del beror på att man inte vet vad som ska hända enligt mig. Slipper man vara orolig så undviker man ofta stress. Stress i sin tur leder ofta till att man tar motsatsen till välgrundade beslut, alltså dåliga beslut, vilket ofta leder till ett oönskat resultat eller konsekvens och där är vi tillbaka där vi började.

Svaret på frågan hur undviker vi att ta risker? besvaras med, det går inte, man måste ta risker. Ja,men hur undviker jag onödiga risker?besvaras med att ta för vana att ta kalkylerade risker. Men vad är kalkylerade risker? Då är mitt tips att läsa detta inlägg igen 🙂

Slutsats!

Vad som är en risk är för alla olika, en uppenbar risk för en person kan mycket väl vara en möjlighet för en annan. Skulle du vilja åka roddbåt med 200 andra personer över Atlanten, specialerbjudande idag? Betala endast allt du äger så får du åka med? Tror ni många svenskar skulle hoppa på? njaaae, jag tror inte det. Att bedöma risk kan endast göras individuellt och beror på olika faktorer så som grad av belöning, förutsättningar, handlingsutrymme och befogenheter. Ingen kan avgöra en risk åt någon annan, däremot kan man ha en egen åsikt.

Väljer du att investera på börsen så tar du helt klart en risk, det råder det ingen tvivel om. Hur du däremot bedömer den risken är helt upp till dig. Lycka till med dina investeringar och trevlig helg!

 

 

Upp som en sol……

Hej! Kort inlägg idag, upp som en sol och ner som en pannkaka, jag pratar givetvis Fingerprint. Jag lovar att jag inte ska prata särskilt mycket mer om den aktien, bloggen ska inte handla om den, men eftersom jag skröt upp den igår när jag låg 50 000 kr upp i aktien tycker jag att det kan vara ett bra läge att säga att jag idag ligger 3087 kr back på samma aktie. Raset i Fingerprint var ca:40% idag, wow alltså. Det går verkligen upp och ner i aktien. Jag kunde inte låta bli att investera när det dippade så jag stoppade in 20 000 kr till…

 

 

Antal: 53                  Kurs: 380,63                Summa: 20 175kr

Totalt investerat ca: 90 000kr, marknadsvärde idag totalt ca: 87 110kr

Idag kl 18.05 så kom ett telegram som meddelade att  Fingerprint Cards touchsensor FPC1025 finns med i Huaweis smarta telefon Honor 5X som lanserades på onsdagen. Den nyheten tillsammans med rapporten som släpps den 5 november så jag misstänker att aktien kommer att fortsätta guppa ett tag till. Vi får se vad som händer.

Jag har också köpt in ett företag som jag har funderat på rätt länge, idag slog jag till, Fortum Oyj fick ta plats i portföljen…

Antal: 110         Kurs: 13,90           Summa: Ca 14 400

God natt!

 

Månadssammanställning

Hej! Dax för roligaste dagen på månaden. Drömmarens månadssammanställning. Gör dig redo för en kavalkad av information. Häng med…

månöver okto

 

Först av allt ovan en blick över hur mitt sparande på Avanza ser ut just nu.  63 172 kronor plus sedan jag började spara den 16 Juni 2015. Det är senaste dagarna det har stigit rejält egentligen och det är Fingerprint som formligen exploderat. De har stigit med sanslösa 72% sedan jag tog en position i företaget den 15 oktober, alltså 12 dagar sedan.

Vi har ju också börjat budgetera inför varje månad och budgeten inför November månad ser ni nedan….

räkningar november

 

Budgeten inför November visar alltså vilka fasta räkningar och utgifter som vi har. Som ni kan utläsa ovan så har vi totala utgifter  för 29 127 kr samtidigt som vi har inkomster för 36 394 kr. Det innebär att vi har  7 267 kr över efter att allt är betalt. Vad gör vi då med dessa pengar som bli över? Nedan ser ni vår löpande bokföring under oktober månad. Den visar att vi framförallt lägger pengarna som blir över efter att räkningarna är betalda på 5 st områden. Dessa är lunch, hushållssaker, alkohol och godis samt övrigt. Nedan löpande bokföring Oktober…

månadssammanställning Oktober

 

Förra månaden (september) när jag gjorde sammanställningen så fick jag en chock när jag såg att vi hade handlat alkohol för 1799kr.  Vi bestämde därför att vi skulle skärpa oss i oktober och det har vi verkligen gjort. Posten alkohol för oktober blev endast 373 kr. Däremot så spenderade vi under den här månaden mer på godis, 1062 kr (oktober) jämfört med 652 kr i september. Så inför november månad har vi bestämt att godis inte ska överstiga 800 kr i den löpande bokföringen, vi får se.

Mina aktier på Avanza ser ut som följer…

akt sam okt

 

 

Ja! Jag har varit inne på det tidigare. Jag kan ju inte direkt klaga på utvecklingen på Fingerprint aktien. Jag har gått in med ca:70 000 kr och idag är aktien värd 120 840 kr. Den har stigit med 50 819kr och jag börjar bli lite nervös. Ska jag sälja nu eller? Nä…det kommer jag inte att göra. Jag vill äga den åtminstone in på Q1 2016. Men jag tror inte att jag kommer att stoppa in mer pengar än vad jag redan gjort.

Jag sparar ju också regelbundet i fonder, 3000 kr budgeterat av min lön. Dessa har jag satt som en automatisk överföring varje månad den 27è från swedbank. Förutom det så sätter jag också in pengar lite oregelbundet 1 gång varje månad på dessa. Jag brukar nämna i bloggen när jag gör dessa överföringar. Då sätter jag in lika mycket i alla 12 fonderna. Detta för att köpa i både upp och nedgångar i fonderna.  Nedan ser ni mina fonder…

sam akt okt

Sedan jag fick mitt arv från mamma har mycket hänt. Jag har startat en blogg som i dagsläget läses av ca 250 pers dagligen i Sverige, vem hade anat det? Inte då jag. Jag har tagit tag i min ekonomi och gör både budgetar och löpande bokföringar. Jag vågar påstå att jag har rätt bra koll på ekonomin i dagsläget. Men det kan absolut bli bättre och det går åt rätt håll. Jag har också lärt mig väldigt mycket om placeringar och ekonomi som jag inte har haft en aning om tidigare.

Ni som känner att ni inte har tagit tag i er ekonomiska situation rekommenderar jag skarpt att göra det, det är både kul och lärorikt. För att komma igång följ bara nedanstående punkter.

Börja med att starta ett månadssparande i fonder

Gör upp en budget inför nästa månad

Våga vara ärlig mot dig själv var pengarna tar vägen, det är viktigt!

Läs min blogg så hittar du inspiration haha (den här punkten är inte helt nödvändig för att lyckas, men nästan)

Sen är du igång, lycka till!

Puh vilket jobbigt inlägg att skriva, men kul!

 

Att tänka på vid nyöppnat konto

Jag kom hem från jobbet idag efter en rätt tuff arbetsdag. Med tuff menas mycket att tänka på! Satte mig ner vid min laptop och började fundera på vad jag skulle skriva om på bloggen idag. Som en blixt från klar himmel (men så trist med gamla ordspråk), jag menar, som en kall bira en varm sensommarkväll på ute verandan, så ifrågasatte min flickvän hennes ”GAV” på Fingerprint…..

Vänta, vi tar det från början så ni förstår.

För er som inte har hängt med tidigare så lyder historien som följer. Min tjejs son fyllde 18 år för ett tag sedan. Han fick då i födelsedagspresent av oss ett konto på Avanza med aktier i H&M samt ett valfritt företag, han valde Swedbank som det andra.

I samma veva så ville min tjej också testa på det här med aktier så hon flyttade över en del besparingar från Swedbank till Avanza. Hon ville att jag skulle bestämma vilken aktie hon skulle börja spara i så jag föreslog H&M och så blev det. Hon köpte också en aktie i Fingerprint för skojs skull.

Idag skulle hon kolla hur det hade gått med hennes investering och ropade då från soffan (det var här jag började inlägget), att det var något galet med hennes GAV. När jag kikade på hennes konto såg det ut som nedan…

Maria

 

Mycket skumt GAV på Fingerprint tyckte vi, 415 kronor. Men aktien var ju inte i närheten av de siffrorna när hon köpte, så jag började kolla upp det där. Efter ett tag kom jag på att det måste vara Courtageklassen som var fel, vi hade glömt ändra den när min tjej startade kontot. Hon hade ju fel start Courtage medium vilket innebär att hon betalar 65 eller 69 kr eller något sånt minst vid varje affär. Det är ju svårt att låta bli att tro att det finns en lite baktanke från banken Avanza där, vi gjorde nog den missen de vill att många ska göra misstänker jag. Jaja, så kan det gå

Med facit i hand betalade hon alltså 20% i Courtageavgift på hennes första aktieaffär! Nu har vi i alla fall fort som satan ändrat hennes courtageklass till mini. Typiskt 🙂

Jag fick också lära mig en ny sak som jag inte visste nämligen att Courtageavgiften läggs på inköpspriset, alltså mitt GAV. Visste ni det?

Framöver..

Hej!

bara2

Efter en stark Torsdag och Fredag på börsen så steg mitt sparade kapital på Avanza till över 600 000 kr vilket känns härligt. Min plan är att har 1 miljon kronor på Avanza innan nästa Juni.  Enda följdproblemet när börsen stiger är ju vad man ska handla? Vill ju gärna se blå siffror men samtidigt betyder ju det att företagen blir högre värderade vilket i sin tur leder till färre köptillfällen.

Såhär har mina tankar gått i veckan

Jag funderar på att kanske fylla på i mina amerikanska aktier där jag anser att det fortfarande finns köplägen, dock inte Coca cola comp. Anledningen är att jag kom in på Coca Cola aktien till ett bra pris och den har stigit i princip sedan jag köpte den. Dock har jag sett tendenser de senaste dagarna att investerare börjar sälja på de nivåer aktien ligger nu, vilket även är tendensen när man tittar historiskt. Coca Cola är ju en av mina favoritföretag och nästa gång de kommer under 39 kr aktien så kommer jag (förhoppningsvis) att vara beredd med en större summa pengar och då åker de in.

H&M ångrar jag (fast jag bestämt mig att inte ångra mig) lite att jag inte gick in med mer när de hamnade under 300kr. Tänkte föra över 100 000 då, Jag tror det beror på att jag inte vill ha för bråttom men så här i efterhand borde jag nog inte tvekat när det dyker upp en sån chans på ett kvalitetsbolag. Har tänkt försöka fylla på i H&M under vintern/vår om jag hittar lägen.

Fingerprint, detta Fingerprint? Vad göra med detta företag? Går ju som tåget och det verkar som att möjligheterna är oändliga. Har vart en riktig raket hittills och frågan är bara när den första riktiga motgången kommer? Jag har ju förstås ingen aning men jag gillar verkligen produkten och tror väldigt mycket på den. Jag tror ju att aktien kommer att nå 500 inom en överskådlig framtid om inte något väldigt oväntat händer. Så frågan är då varför jag inte ska investera mer. Jag har bett Gottodix som jag tycker har bra tankar att skriva några rader om Fingerprint för att se vad en icke inbiten fan skriver. Kommer bli mycket intressant.

Telia Sonera är ju ett annat företag som jag verkligen gillar. De har dock haft lite incidenter nu, ni vet ju, Euroasien, mutskandaler och rykten om skadestånd som inte heller direkt med bestämdhet från ledningens sida dementeras heller, vilket jag ser som lite oroande faktiskt. Skulle det bli aktuellt tror jag aktien kommer att falla som en sten och då kommer jag stå beredd att köpa in mig. Min Investeringshorisont är ju som bekant minst 10 år och innan dess tror jag marknaden har glömt eventuella snedsteg och företaget kommer att ha repat sig. Jag gillar Telia! (oj vad jag kommer få äta upp detta om det skiter sig)

Melker Shörling invetmentbolag, pja vad ska man säga. Ända sedan jag började läsa på om hur man bör investera sina pengar så rekommenderar de allra flesta att man som nybörjare bör ha åtminstone ett investmentbolag i portföljen. Ska jag vara ärlig är det nog anledningen till att jag har det också, jag föll för grupptrycket :). Melker Shörling har rekommenderats av de flesta som en god investering på lång sikt och optimalt för mig hade vart om jag kommit in på runt 410-420 kronor/aktie. Jag vet ju inte hur bolaget kommer att se ut i framtiden men jag gillar att de har lite färre företag än många andra investmentbolagen.

Bankerna, De gamla bankerna har jag i portföljen dels för utdelningen men också för att jag tror på dem i framtiden, mer nu än tidigare. Om man pratar pokertermer så tror jag att jag har en edge här jämfört med andra, rätta mig om jag har fel. Min minianalys på bankernas framtid……har det undgått någon att vi har en flyktingström till Sverige som saknar motstycke? Knappast. Bara i år flaggar Migrationsverket att det kommer att komma 190 000 människor. Prognosen för året var 70 000, redan det var många människor. Om man bortser från alla problem det medför (vilka diskuteras dagligen på sociala medier och gammelmedier) så innebär det också ett helt gäng nya människor. Ett helt gäng nya arbetstagare, arbetsgivare och konsumenter. (vi lämnar bidragstagarna och fokuserar på det positiva). Jag tror att de absolut flesta av dessa människor kommer att använda gammelbankerna som instrument för sina besparingar. Dessutom kommer de att vilja köpa bilar och bostäder precis som alla andra vilket kommer att  gynna bankerna utan minsta tvekan (om ni frågar mig). Så bankerna tror jag har en ljus framtid i Sverige om bara politikerna spelar sina kort rätt.

Jamen det räcker väl så för idag tycker jag. Lite tankar jag har haft som jag delar med mig. H&M och fingerprint samt Amerikanarna känns mest i fokus just nu. Lite orolig för mutanklagelser i TeliaSonera men tror på framtiden liksom för gammelbankerna. Väntar med spänning på Gottodix tankar om Fingerprint nu!

Trevlig helg!

 

Rap….akalja

Det kan låta ungefär såhär….

Bankaktier är riktigt farliga och utdelningen kommer att sjunka inom en snar framtid. I ett makroperspektiv så lever de farligt just nu så ”underförstått” investera inte dina pengar i banker.

Nån annan säger att banker är trygga investeringar som historiskt sett gett bra avkastning…

en tredje kontrar med att jojo så har det varit….men…..

Det luktar problem i Telia Sonera med både mutskandaler och skadeståndskrav hängande i luften. Satsa nu när det är lågt. Nej förresten gör inte det, kursen förväntas gå ner mot 30 kronor enligt vissa förståsigpåare som nästan aldrig har fel juh! Whops, nu steg den just…Så det kan gå…

Ta in investmentbolag, det är tryggt och bra. Nej gör inte det, kolla amineminnehavet istället och bygg eget istället. Ro hit, dra dit, vinden vänder och båten sjunker, rykten ekar ända in i min bunker, kalabalik och skrik, börskrascher och fordonslik. Börsen går ner och det är fler som vill ha mer men ingen ser ju det jag ser jag kör min egen taktik och blundar och ber och hoppas att det ger det jag suktar efter….mer deg, haha, spöa det om du kan emi…vem?

Det är inte lätt att veta hur man ska investera sina pengar. Lyssnar man för mycket och sväljer allt som sägs tror jag att man gör bäst i att låta pengarna stanna på ett räntekonto. Det gäller att försöka sålla mellan all information och kanske återgå till…..ursprunget, så tänker jag i alla fall.

Vad är ursprunget? Gillar jag branschen?  Förstår jag vad företaget ger ut för typ av produkt eller service? Tror jag att folk kommer fortsätta vara intresserade av att handla dessa produkter eller tjänster?

Jag tror att det kan vara bra för mig när jag blir lite snurrig av all information att ibland återgå till ovanstående basala och fundamentala frågor. En strategi kan också vara bra att luta sig mot när det stormar. Min upp och ner resa har nog bara börjat men idag är det i alla fall upp för de flesta av oss. Nu tänker jag bara att jag kanske skulle ha investerat mer i dippen…..nääää

Hursomhelst, Avanza idag!

ava

 

 

 

Antal besökare och Fingerprint igen

Jag har ett rätt stabilt flöde av människor som läser bloggen, det är riktigt kul. Ett helt gäng av oss är säkert likadana, vi glider runt varje dag och kollar olika ekonomi/investerings bloggar. En del av er kanske är rätt nya och nån kanske nyss har fått upp ögonen för detta. Välkommen i såna fall 🙂

Jag har ju min blogg på WordPress via webbhotellet one.com. Där ingår en service som visar antalet besökare per dag/vecka och år. Så här ser räknaren ut….

alba

 

Det ni ser ovan är räknaren besökare senaste månaden. Enligt den ska jag ha 39 149 besök på sidan för denna månaden. Den specifika dagen som är markerad är 20 Oktober (Igår) och då skulle det enligt den vara cirka 1600 besökare. Totalt har jag enligt denna räknare haft 56 580 besökare sedan bloggstarten i Juni. Knappast troligt säger jag. Jag tyckte redan från början att det verkade skumt så jag började jaga en annan räknare som visar antalet unika besökare och hittade en som jag gillar. Nämligen den ni ser här till vänster.

Jag vet inte varför One.coms räknare visar typ 6 gånger mer besökare varje dag jämfört med min andra räknare. Jag gissar att One.com räknaren räknar både botar och andra länder vilket jag inte tror att min räknare gör. Jag tror att den bara räknar unika besökare (inte botar) i Sverige.

Ett ord om Fingerprint också! Det har vart kul att äga aktien än så länge. Den femte November kommer delårsrapporten, jag tror att aktien kommer att ligga runt 350 till dess och det förvånar mig inte alls om den når 400 innan året är slut. Ska man lita på företaget så säger de själva att Q1 perioden 2016 kommer att vara ännu starkare än Q4 2015, vilket har varit ett urstarkt kvartal. Min nuvarande plan för Fingerprint är att äga den till Feb-April nästa år. Når den 500 innan April kommer jag att fundera på att sälja av alltihop. Men det är klart, det beror på vad som händer under Q1 perioden nästa år. Otroligt spännande i alla fall, Raket eller för fet? vad tror du?

Jag avslutar detta inlägg med en härlig bild på aktiesparandet idag! Fingerprint i täten och H&M rör bra på sig. Tele 2 steg 6% eller något sånt i ett svep idag också så svenskarna blev nog sura på att jag skröt upp Amerikanarna igår. Svenskarna knappar in på andra sträckan, Heja Sverige. Fonderna tog fel väg i början, de löpte på längdhopparnas bana och har tvingats börja om. Hoppas att de får ordning på grejerna. Kämpa! Jag håller tummarna.

aktiedag

Vasaloppsträning 9#

Dax för sammanställning nummer 9  sedan jag började dokumentera min uppladdning inför Vasaloppet. Detta inlägg gäller träningen fram tom sön den 18 oktober.

Veckans träning:

ladda ned

Hann åka 15,8 mil rullskidor sedan bloggstarten i somras. Har hittills tränat 7,5 timmar motion/kondition på gymmet och inväntar snön så jag kan börja träna skidor. Hoppas den kommer tidigt i år. När det är 1,5 månader kvar till start Vasaloppet så kommer jag att lägga in en högre träningsdos i 1 månad och köra stenhårt i en vecka. Sista veckan kommer jag bara ta det lugnt och ladda med mat och sömn samt lugn träning. Så lyder min plan. Fram till snön kommer nu är det motion Gym som gäller! Det är motion/kondition modell lite lugnare som gäller. Bygger upp inför skidsäsongen.

Måndag: Gym 1 tim

Tisdag: Gym 1 tim

Onsdag: Gym 1 tim

Torsdag:Gym 1 tim

Fredag: Gym 1 tim

Lördag: Gym 1.5 tim (modell träning tyngre, hårdare och längre)

Söndag:ledig

Tot antal mil Rullskidor i veckan: 0

Tot antal mil sen bloggstart Rullskidor (8 veckor): 15,8 mil

Gym kondition i veckan: 6,5 timmar

Tot timmar Kondition gym sen bloggstart: 7,5 Tim

Formen: Dålig

Skador: Nej

Tid kvar till Vasaloppets start: 4 månader och 17dagar