Miljonen är här! För att stanna…..?

Hej!

Miljonen

Jag är en medelmåtta, kanske lite sämre, jag är inte särskilt bra på lösa problem, tekniska prylar eller städa. Jag gillar inte dryga människor, besserwissrar eller för mycket förståsigpåare. Eller jo förresten, förståsigpåare som verkligen vet vad de pratar om, som inte följer någon form av agenda för egen vinning och som samtidigt delar med sig av sin kunskap, med värme och ett verkligt hjärta…..nä förresten!!…..finns dom?

Idag har mitt depåvärde stigit med 28 000 kr sen igår, sug på den du! Det är mer än en hel månadslön för mig på en dag! wtf? nae inte bloggaren ”vägen till frihet” utan  svenskans översättning ”vad den knulla”, eller i vardagsspråk ”va i helvete”, du väljer. För mig betyder det i alla fall ”allvarligt”, ja allvarligt.

Som ni märker i mitt flamsande med ord så är jag inte van vid att hantera den här typen av summor. Mitt depåvärde accelererar på 13 timmar till ett värde av en hel månadslön eller 160 timmars arbete, dessutom som chef! Otroligt. Nu är ju jag ändå 35 när jag får uppleva detta men tänker osökt på människor som föds in i en sån här värld, jag tänker på Michael Jacksson eller Paris Hilton. Jag undrar om de överhuvudtaget kan sätta sig in i en situation där de måste gå till ett arbete som de kanske nödvändigtvis inte gillar och dessutom måste arbeta där 160 timmar i veckan…..I FLERA ÅR! Nae, jag tror det övergår deras förstånd faktiskt.

Det är mycket ordbajsande hittills så jag tror jag fortsätter..

Först experterna…

Tänk ett fotbollslag, vilket som helst, sen tänker du på alla experter i TV. Experterna i tv är de riktiga stjärnorna förutom spelarna och tränarna, de vet allt. De vet historiken, Glenn han kan han ”Strömberg” expert SVT, de kan statistiken och de förstår kalabaliken. De är experter.

Sen de självutnämnda experterna…

De självutnämnda experterna är de som sitter hemma och tycker att de har bäst koll av alla. De är bättre än ”experterna” på tv, de är absolut bättre än tränaren i laget och framförallt kan de mer om fotboll än spelarna, spelarna kan ingenting. ( ju mer jag pratar om detta ju mer låter det som farsan, haha. tur ja är anonym)

Sen spelarna…

Tränarna och spelarna, de vet allt, precis allt. De vet vad de åt till frukost, vem som behöver gå på toaletten före match, vem vars bror just har fått cancer, vem som är i form osv, osv…..de har verkligen bäst koll på läget. Kan någon förutspå resultatet i matchen, eller gå på en magkänsla, så är det spelarna. (Magkänslan = den undermedvetna informationen som finns inom dem). Ändå kan det ibland vara svårt även för dem att gissa resultatet…

Känner ni igen er?….

Ungefär som ovan ser jag på människorna som finns i kretsen kring börsen. ”Experterna” journalister, analytiker, tjänstemän, ”Självutnämnda experterna” vågar bara utnämna mig själv här, annars har jag väl 0 besökare i morgon :). (åsså farsan eftersom jag är anonym) ”Spelarna”  Styrelse, VD, chefer, tjänstemän inom organisationen, Experterna som vet det mesta innan andra ens tänkt på att det kan inträffa. De som skissat på planerna för framtiden och de enda som inte följer utvecklingen, utan de som verkligen leder utvecklingen.

Väntar du på något grymt avslut på detta något osammanhängande inlägg så kan du glömma det, det kommer inte. Det är bara en reflektion, en tanke, ibland är det skönt att flamsa runt tycker jag. Verklighetens allvar kommer snart ifatt igen.

Fram till dess njuter jag så in i helvete av min första miljon! 

Ps! Jag vet att den kan vara borta i morgon, men det hindrar väl inte att jag njuter av den idag!

 

 

 

Nu är första miljonen nära!

Hej!

nyblaret

Min resa!

Den 16 Juni 2015 tog jag ett nervöst första kliv in i en värld jag aldrig varit i tidigare. Då gjorde jag nämligen min första överföring från Swedbank till Avanza i förhoppning att öka min avkastning på sparat kapital. (för er som är nya så kan ni se fliken till höger ”mitt liv” där jag berättar hur alla dessa pengar hamnade i min ägo).

Månaderna innan hade jag slukat allt jag kunnat på nätet om vad man skulle göra ifall man var i min situation. Alltså relativt nyrik efter ett stort arv. Jag läste alla bloggar, nyhetsartiklar, forumtrådar och allt vad jag hittade som handlade om investeringar. Det fanns en del kan jag säga, en hel del.

När jag gjorde min första överföring från Swedbank till Avanza var jag så jäkla nervös. Jag hade förberett ett konto på både Nordnet och Avanza eftersom att jag inte visste riktigt vilken nätmäklare jag ville använda, av en ren slump skulle jag vilja hävda, blev det Avanza. Sagt och gjort förde jag över mina första 10 000 kr till Avanza som följdes av en nervös väntan under natten till nästa dag. Efter att jag konstaterat att överföringen gått bra så vågade jag fortsätta föra över större summor och till slut hamnade vi i 100 000 kr klassen och då var jag riktigt nervös. Jag var faktiskt så nervös att jag ringde till Avanza och frågade om de kunde se om överföringen hade registrerats trots att jag redan visste att de inte kunde se det. Jag ville bara att någon skulle veta att jag hade 100 000 kr ute i cyberrymden, just då i det läget, utom min kontroll. Vilken skum känsla det var alltså. Som tur är gick allt bra och i dagsläget sitter jag inne med ett kapital om nästan 1 miljon kr på Avanza fördelat på 206 000 kr i fonder, 543 000 i aktier och 133 300 i krigskassa.

Lite fakta sedan jag började investera 

Totalt innehav på Avanza i skrivande stund = 992 625 kr

Totala insättningar 2015 = 918 216 kr (inräknat mitt fondsparande)

Avkastning i år sedan Juni (2015) = 74 337kr (varav realiserat 35 631kr, alltså säkrat = sålt).

 

Sen har det ju börjat dyka in lite härliga utdelningar. Jag plockar alltså inte ut någon utdelning utan återinvesterar allt i aktierna. Det gör jag eftersom att jag vill möjliggöra ”ränta på ränta effekten” så snabbt som möjligt. Desto mer investerat = desto mer ränta = snöbollseffekt = ränta på ränta = ett liv där jag bestämmer själv!

Nästa år kommer mina utdelningar igång på riktigt och jag räknar med minst 30 000 kr i utdelning under 2016, förmodligen mer.blad

 

 

Så ser jag 2016…

 • Förhoppningsvis ett år då kursen i Fingerprint rusar vilket jag tror, räknar med att sälja nånstans mellan Jan-April med en kurs mellan 600-700. Kan äga aktien längre om betalkort kommer in i bilden.
 • Fortsätter med min girobetalning À 3000 kr rätt in i tråkfonderna (som är skitroliga, de bara ligger där) samt sporadiska insättningar där.
 • 30 000 kr i utdelningar från aktier hoppas jag nå upp till
 • Fortsätta läsa och inspireras av all superduktiga bloggare
 • Jag hoppas på fler kommentarer och synpunkter i bloggen då dessa kan ge upphov till nya infallsvinklar tips och ideer.

Skulle vilja sätta en slutsumma också på hur mycket pengar jag skulle vilja ha på Avanza men skiter i det. Blir det ett surår med rejäl sättning eller krasch så ska jag inte deppa ihop för det, utan investera mera då det är ett ypperligt tillfälle att shoppa billigt. Därav vikten av en ordentlig krigskassa!

Vilka scenarion ser du i kristallkulan för 2016?

Trevlig nyår på er!

 

 

 

Fortum vara eller icket vara?

Hej!

Hoppas att ni har haft en bra jul och njutit friskt med era respektive familjer. Det har i alla fall jag. Men nu är det nog snackat om julen och tillbaka till verkligheten och investeringarna 🙂

Jag kom hem rätt sent från jobbet idag, runt kalv sex tiden. Hade verkligen tänkt åka och träna men fastnade framför laptopen med ett enda mål i sikte, att försöka ta reda på om verkligen Fortum ska vara med i min långsiktiga portfölj. Jag ska inte sträcka mig så långt som att säga att jag har börjat tveka på företaget, däremot är jag mer fundersam nu än vad jag har vart tidigare.

Så för att skingra orosröken i mina tankar så började jag googla efter så mycket info jag kunde hitta om Fortum och framtiden. I vanliga ordning sökte jag efter analyser både i affärstidningar på redeye och andra bloggare som skrivit om företaget. Den mest intressanta jag hittade var långsiktig investering som den 10 Oktober la ut sin syn på Fortum och framtiden. Den hittar du här!

Då jag fortfarande inte kände mig säker på hur jag skulle göra efter ett par timmar så bestämde jag mig för att pröva på börsdatas utökade tjänst Premium där man kan se en väldans massa nyckeltal och annan matnyttig information för en investerare. Som nybörjare och utan förkunskaper om företagsanalyser så är det givetvis inte sådär superenkelt att förstå alla siffror. Men jag måste ändå säga att jag får en skaplig bild ändå över hur läget ser ut och sammanför jag detta med all övrig information jag läst om företaget, så tycker jag mig skapat en rätt bra bild eller i alla fall nått som kan liknas ett investeringsbeslut.

Mitt beslut angående Fortum har egentligen inte handlat om hur vida jag ska äga företaget eller inte utan däremot om jag ska fördjupa min nuvarande position eller inte. Jag lutar i nuläget absolut inte åt att sälja.

Så som läget ser ut idag så har jag investerat 26 300 kr i Fortum, eller ca: 4% av mina rena aktieplaceringar. Sett till hela mitt investerade kapital på Avanza så är det endast 2,6%. Direktavkastningen om jag skulle köpa Fortum idag är  9,4%, mycket hög avkastning med andra ord. Vad har jag lärt mig om hög avkastning? Jo, det går oftast hand i hand med hög risk. Men vad är då risken i att investera i Fortum?

 • Osäker marknad i Ryssland ( ca:20% av anläggningstillgångar)
 • Lågt elpris framöver
 • Allmänt jobbig bransch

Vad är fördelarna då?

 • Bra direktavkastning
 • Mycket stabil kassa (försäljning av elnät)

 

Fortum

Ovan kan ni se hur utdelningen har sett ut sedan 2006. En sak jag gillar med Fortum är att trots att kursen föll handlöst under 2008 och finanskrisen med nästan 60%  och hade det riktigt jobbigt ett par år så behöll man utdelningen på en relativt hög nivå. I nuläget är Fortum väldigt stadd i kassan och jag hoppas att bolaget gör bra investeringar för framtiden så att även kursen kan få ta lite fart, om det så blir får framtiden utvisa. Det känns dock som att utdelningen de närmaste åren i alla fall är tryggad.  Men jag investerar inte i Fortum främst för att jag tror att kursen ska rusa utan jag ser investeringen som ett räntespar och jämför gärna räntan på mitt sparkonto just nu (0,5%) med en investering i Fortum (9,6%). Frågan på sikt blir bara om kursen orkar stå sig lika med eller över dagens nivåer? Jag hoppas givetvis att så blir fallet men säker är jag verkligen inte.

När jag har jämfört Fortums nyckeltal med andra företag inom samma bransch så tycker jag att Fortum ser ut som ett av de bästa (om inte det bästa) alternativet just nu om man vill ha en energijätte i sin portfölj vill säga.

Frågan om jag ska investera djupare i Fortum? 

Jag kommer att investera mindre belopp månadsvis så länge länge bolaget går kräftgång, däremot kommer jag i nuläget inte att ta någon djupare position.

Har du någon åsikt om Fortum?

 

 

 

För fan, varför inte ett inlägg

Hej!

Sitter ändå uppe nu på uppesittarkvällen framför datorn med en öl (den fjärde) och tjejen har gått och lagt sig för en halvtimme sedan. Jag glider runt på lite investeringsbloggar/aktiebloggar och kollar om det finns något nytt under solen, ska snart lägga mig. I morgon bär det av till min hemkommun för att fira av Julen.Tänker va fan, ett sista inlägg innan jul för nån stackars nattuggla att läsa.

Orkar inte lägga mycket energi på det nu men tänkte ändå att jag kopierar ett svar jag givit på en fråga tidigare om varför jag investerat i Fingerprint. Mina övriga innehav går ju stick i stäv med detta bolaget……så här till er som inte kan sova nu dagen före jul. Detta inlägget tillägnas er 🙂

Frågan löd så här

Fin portfölj som har väldigt fina stabila bolag. Hur kom Fingerprint in i bilden? Du kanske nämnt det tidigare men jag hittade inte tiden att bläddra bakåt bland inläggen…

Mitt svar som följer…

Tja Johan!

Jag vet att Fingerprint är helt missanpassad i min annars rätt defensiva portfölj. Historien bakom Fingerprint är rätt enkel faktiskt.

En av mina anställda som jag benämnt som ”gasellen” i tidigare inlägg, som förövrigt lever livet i Indien under vinterhalvåret, kom som sommarjobbare in i maj i år som vanligt. Denna gången hade han världens nyhet med sig, han berättade att han hade snackat med en medresenär till Sverige om det här fantastiska bolaget ”Fingerprint” som precis var på väg att explodera på den svenska marknaden. Han var verkligen helt i extas och var helt säkert på att det skulle bli decenniets börsraket. Jag som var relativt oinsatt i börsen överhuvudtaget kan man milt sagt säga var rätt skeptisk. Jag fick först veta att han satsat 20 000 kr och tyckte han var knäpp, stackars man, du kommer förlora dina cash. Sen satte han in ännu mer pengar 20-30 000 till och jag tänkte att fan…..människan är inte riktigt klok alltså! När han 2 månader senare hade tjänat 250 000 så började jag med tycka att aktien var intressant. Givetvis hade jag hållit ett öga på den sedan jag först fick höra om företaget och jag blev mer och mer intresserad av aktien.

Nu i efterhand när faktum är att Fingerprint är en av Europas snabbast växande bolag och jag ser att aktien är en av årets bästa placeringar för sparare i hela världen, så kan jag inte annat än att tro på bolaget. Något gör de rätt alltså! Jag har läst de flesta skeptikernas uttalanden men kan inte hitta egentligen annat än att ”men ledningen har ju haft problem förut” och att ”investerare tidigare blivit brända i aktien” men det skiter jag i. Jag kollar framåt, inte bakåt helt enkelt.

Jag rekommenderar inte Fingerprint till någon, jag anser att risken är skyhög i bolaget men anser samtidigt att ordet som alla investerare hatar ”potentialen” är enorm. Jag tror på bolaget, produkten och tekniken helt enkelt. Jag är beredd att riskera de pengar jag har investerat i bolaget, uppsidan är så pass stor enligt mitt sätt att se det.

Oj vilket långt svar det blev, Fingerprint engagerar mig! Har du satsat i aktien?

God Jul och gott nytt år!

 

Vad händer december?

Hej!

För skojs skull bläddrar jag tillbaka till en artikel jag minns att jag läst i Svenska dagbladet ”SVD” i början av November. Det är alltid skönt när sk experter kommer med tips och råd och lugnar oss nervösa småsparare i turbulenta tider. Hela artikeln i sin helhet kan läsas i länken ovan men sammanfattningsvis kan man säga att alla experter i artikeln är överens om

 • att med mycket stor sannolikhet så stiger börsen minst 4% under årets sista 8 veckor för det har de gjort de senaste 5 åren.
 • För att börsen skulle stiga dessa 4% så behövde Europeiska centralbanken (ECB)  stimulera Europas ekonomi och man hoppades att Amerika skulle höja räntan.

Jag vet att december inte är slut än, men jag tänkte ändå kolla upp hur det hittills har gått med dessa påståenden! Vi börjar med punkt nummer 1 som handlar om att börsen skulle stiga 4% de sista 8 veckorna. Hur har verkligheten blivit? Vi kollar….

OMX30 Grafen ovan visar att OMX 30 sedan den 2 november till idag, dvs ca 8 veckor, har sjunkit med 6%

Förutsägelse 1) OMX 30 stiger ca 4%?

Resultat: NEJ! OMX 30 har sjunkit ungefär 6% under tiden

Den andra  förutsägelsen sa att börsen skulle stiga under förutsättningar att ECB inför nya lättnader/stimulanser och att USA höjer räntan. Vi kollar dessa påståenden!

Jag orkar (kan) inte redogöra fullt för alla punkter i ECB besked den 3 december men kan säga att den inte levde fullt upp till marknadens förväntningar, men ingen kan säga att det inte fanns stimulansåtgärder tex: sänkt inlåningsränta och förlängt stödköpsprogram.

USA skulle höja räntan och jag tror inte det behövs så mycket redogörelse där. USA höjde räntan! Alltså…..

Förutsägelse 2) Börsen stiger under förutsättning att ECB inför stimulanser och om USA höjer räntan

Resultat: NJA , ECB levde inte upp till marknadens förväntningar riktigt, men stimulanserna uteblev inte och USA höjde räntan

 

Summa sumarum

ECB besked fick inte marknaden att ta glädjeskutt direkt men det var inget katastrof heller. USA höjde räntan men ändå steg inte börsen med 4% vilket alla experter förutspådde i November i Svenska Dagbladet. Istället har den sjunkit 6% (hittills) under årets i särklass starkaste månad historiskt sett.

Det jag vill säga med detta inlägget är att det är inte lätt att förutspå framtiden. Det spelar ingen roll om du är expert eller amatör, framtiden är oförutsägbar för oss alla. December är inte slut än så vi får se vad som händer sista dagarna…experterna kan ju få rätt….

Jag kan i alla fall inte låta bli att fundera på att om detta trendbrott håller i sig så kanske börsen är på väg nedåt nu trots många ljusglimtar. Får vi se ett mörkt 2016? Jag vet inte… Men kanske är det läge för de med stora vinster åtminstone att säkra en del. Det skulle nog jag ha gjort i alla fall….men va vet ja? Egentligen inte ett skit, men det är kul att spekulera.

Mitt avslutande råd!

Ta det försiktigt när du ger dig in på börsen och satsa inte pengar som du är i stort behov av. Det finns alltid en risk att din investering inte blir som du tänkt dig. Ingen kan garantera framtiden.

Med det sagt önskar jag alla en god jul och ett gott nytt år! 

 

Vasaloppsträning 12# (Halva vasan avklarad)

Dax för sammanställning nummer 12#  sedan jag började dokumentera min uppladdning inför Vasaloppet.  Sedan senaste inlägget den 14 December, för en vecka sedan, har jag tränat hyfsat bra. I lördags så sa jag till min tjej att jag åker ut på en träningsrunda i skogen. 12:15 påbörjade jag passet och 16:45 var jag klar. 4,5 timmars träningspass, jag åkte 10 varv runt vårt spår, eller 4,5 mil.

Jag hade bestämt mig redan när jag påbörjade första varvet att jag skulle försöka mig på 10 varv runt spåret. Orkade jag inte det tänkte jag, så är det nog lika bra att jag struntar i Vasan. Det gick inte fort och speciellt då inte de 3 sista varven som gick på knapp styrfart. Men jag tog mig i alla fall runt, nu jäklar!

 

Veckans träning:

ladda ned

I veckan som har gått har jag bara tränat Gym träning och inte någon skidåkning. På lördag åkte jag dock ett långt pass på 4,5 mil.

 

 

Måndag:  Gym: 1,5 Tim

Tisdag: 

Onsdag: Gym: 2 tim

Torsdag:

Fredag: 

Lördag: Skidor: 4,5 mil

Söndag: 

Tot antal mil Rullskidor i veckan: 0

Tot antal mil vanliga skidor i veckan: 4,5 mil

Tot antal mil sen bloggstart Rullskidor : 15,8 mil

Tot antal mil sen bloggstart Vanliga skidor : 10,3 mil

Gym kondition i veckan: 3,5 tim

Tot timmar Kondition gym sen bloggstart: 20,5 Tim

Formen: Börjar känna mig lite starkare igen

Skador: Känner av ryggen och fötterna en del, men inget allvarligt.

Tid kvar till Vasaloppets start: 2 månader och 16 dagar

Del 3: Börsprodukter och annat

Hej!

Nu kommer del 3 av min lilla serie som behandlar börshandlade produkter och annat. Under mina 2 tidigare inlägg i serien har jag skrapat på ytan på ”ETFer” och ”bull och bear certifikat”.

Idag tänkte jag prata lite om den andra delen, alltså inte börsprodukter, utan om annat. Annat i det här inlägget kommer att belysa inflationen. Vad är inflation och varför bör jag som investerare veta något om det?

Som vanligt kommer jag bara att beröra ämnet ytligt och jag kommer också att försöka förklara på ett sätt som är så enkelt som möjligt, så att alla förstår, särskilt då jag. Då åker vi…..

Vad är inflation?

Med ordet och benämningen inflation så menar man i generellt tal att den allmänna prisnivån i ekonomin ska öka. När den allmänna prisnivån ökar så minskar dina pengar i värde. Du får inte lika mycket om ett år för den 100 lappen du tjänar idag. Om 2 år får du ännu mindre och om 10 år kanske den bara är värd 1/3 av vad den är idag. 100 lappen förlorar alltså i värde för varje år du äger den.

Ex: Du köper en korg med varor på ICA idag för 1000 kronor. Köper du samma korg om 10 år kanske du bara får 1/3 av varorna på grund av att inflationen gjort att priserna ökat. 

Vad menas med den allmänna prisnivån?

Med den allmänna prisnivån menas ett snitt på kostnaden för alla varor och tjänster i samhället. Alla prishöjningar bidrar dock inte till att inflationen ökar.

Ex1) Om tex: guldet eller oljan stiger i värde så beror det på att det är svårare att få tag i. Såna ökningar kallas relativprisförändringar och är alltså inte inflation.

Ex 2) Om regeringen bestämmer sig för att höja momsen så stiger priserna på mataffärerna. Det kallas en engångshöjning och leder till att priserna höjs från en nivå till en annan för att sedan ligga still. De fortsätter alltså inte att stiga. För att det ska vara inflation så ska ökningstakten i den allmänna prisnivån förändras. En engångshöjning är alltså inte inflation.

Vilket riktmärke finns för inflationshöjning?

Riksbanken har bestämt att inflationsmålet ska vara 2% per år. Man har valt 2% eftersom att det är en ganska liten höjning som inte märks så mycket och den ska fungera som en buffert mot deflation. (deflation är motsatsen till inflation, mer om det en annan gång). Inflationen i November 2015 var 1%, man har alltså inte nått upp till målet på 2%.

Riksbankens verktyg för att styra inflationen: Reporäntan

Riksbankens viktigaste verktyg (mig veterligen det enda) för att styra inflationen är reporäntan. Enkelt förklarat så har reporäntan fått sitt namn efter de korta lån som riksbanken ger och får från bankerna. Reporäntan är ett verktyg man kan ta till i tider när det blir sämre, men efter långa perioder av dålig samhällsekonomi så slutar dessa verka och då krävs andra typer av insatser, tex politiska beslut.

Inflationen de senaste 25 åren…

Inflationstakten

 

Hur uppstår inflation?

Inflation kan uppstå på flera olika sätt….

 • Centralbanken trycker för mycket pengar ”Hyperinflation”
 • Folk vill köpa mer varor än vad företagen hinner tillverka
 • Kostnaden för att tillverka varor ökar (tex pga höjda löner)

Vad bör jag tänka på som investerare?

När räntorna har varit på så historiskt låga nivåer som de vart senaste åren så har detta lett till att bankräntorna inte täcker inflationen. Med det menas alltså att sparpengar på ett vanligt räntekonto förlorar i värde för varje år de ligger där. Detta har lett till att många investerare, kanske fler än någonsin, har börjat jaga bra avkastning annanstans, tex: börsen. Precis som jag.

Avslutningsvis, lite tips i korthet.

 • Ungefärlig ränta på vanligt bankkonto (finns lite olika varianter, man kan ju låsa pengarna osv) men säg cirka 0,3% i dagsläget ungefär.
 • Snittavkastning på börsen (finns olika beräkningar på detta) men ca: 7% per år.
 • Mycket stor betydelse när du investerat (investerat i högkonjuktur ger lägre avkastning i framtiden.) Med andra ord, tror du på kraftig nergång inom snar framtid, se till att ha likvida medel att investera)
 • Om du investerar i utdelningsaktier och återinvesterar utdelningen så kan du påverka årliga avkastningen positivt mellan 2-4% under en 20 års period. Kanske inte låter så mycket men det blir nästan dubbelt så hög avkastning när perioden är slut. Mycket viktig info! (enl den eminenta bloggaren 40%20år).

Finns mycket att säga men nu orkar jag inte skriva mer. Ses!

Kort introfilm om inflation

 

 

Fredagstipset….

Hej!

ettan

Det var ett tag sedan jag visade mina aktieinnehav, därav att de följer som nedan…

tvåan

 

Jag brukar se börslunchEFN.se i princip varje dag. Mest för att jag finner programmet lite underhållande men också för att snappa upp bra tips förstås. Dagens program, säsongsavslutningen, fick mig att lyfta lite extra på ögonbrynen………..

Trean

 

 

Bilden ovan visar grafen för bolaget Softronics under en 5 års period. (i programmet säger de att mönstret ser likadant ut på en 10års period) Vare sig branschen eller bolaget är särskilt intressant för mig, dock gillar jag det tydliga mönstret man kan urskilja. Aktien följer ett tydligt mönster där man enkelt beskrivet kan köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt. Försöka fånga upp aktien under 6 kronor och sälja när den passerar 7-7,5kr är inte bara en taktik, det är ju fan genialt.

När jag lämnat Fingerprint bakom mig kommer jag (förhoppningsvis) att ha en del pengar att fördela. Den delen som ska gå till förhoppningsbolag eller spekulation (ca: 5% av tot) kanske investeras efter principen jag redovisat ovan. Kanske tom i ovan nämnda bolag. Jag ska forska lite mer och bolaget har tagit plats i min bevakningslista. Jag kanske kommer in i sommar eller tom före det. Tycker inte ni att detta verkar intressant?

Trevlig helg!

Nya påfyllningar!

Hej

Har ni inte hängt med på min resa tidigare så tycker jag att ni ska haka på den nu. Nu börjar det vara riktigt spännande faktiskt. Det har vart mycket som har hänt sedan i somras. För första gången igår kände jag också att jag förlorade kontrollen. Resultatet av det blev att jag skrev 2 blogginlägg och att jag i lite panik handlade tillbaka aktier i Fingerprint. Först skulle jag hoppa av…..sen skulle jag vara med, uj uj, det är inte lätt. Men man måste gå sin egen väg, göra det man tror är rätt samt följa sin intuition och läsa sin läxa. Det, förutom att försöka hålla sin strategi, är de bästa tipsen jag kan ge före nån börjar satsa pengar på börsen.

Förutom alla turer med Fingerprint igår så fyllde jag också på i en del andra aktier….

Fortum Oyj 1000 kr, Nordea 7000 kr, Castellum 1500 kr,

H&M 26 000 kr, Atlas Copco 9000 kr.

Totalt påfyllnad i dessa aktier: 44 500 kr

Igår förde jag över ytterligare 130 000 kr till Avanza så min totala sparade förmögenhet på Avanza uppgår idag till ungefär 970 000 kr. (varav 130 000 kr är krigskassa. 200 000 fonder och 635 000 i aktier) Nu tror jag inte att jag kommer att föra över några mer pengar från mitt arv till Avanza trots att jag har en del kvar på Swedbank i min mors gamla placeringar. De tänker jag låta ligga kvar där, trots att jag kanske inte hade valt de placeringarna själv. Men jag respekterar att min mamma tidigare har valt dem och väljer därför att låta de ligga kvar. Kan vara lite kul att jämföra om ett par år hur det har gått med Swedbanks placeringar jämfört med mina egna på Avanza.

Nu är nästa steg att se om Fed kommer att höja räntan ikväll (vilket de flesta tror) och då se hur detta påverkar börsen. Personligen och totalt utan fakta så är min bild att det förmodligen inte kommer att påverka börsen särskilt mycket. Möjligtvis att det initialt och på kort sikt gör börsen i Sverige lite osäker, men jag tror att många investerare investerat med vetskapen att en räntehöjning är på G i USA, jag tror det är ganska inprisat i dagens kurser. Hur det blir med USA aktierna låter jag vara osagt då jag inte alls är insatt i Amerikanska marknaden.

Som jag sagt tidigare så verkar det som att vi är på toppen av konjukturcykeln nu och nästan alla sk experter pekar på att börsen förmodligen är på väg ner ”snart”. Snart kan vara nästa vecka eller om 2 år. Så hur positionera sig i ett sånt läge då? Jag kommer att försöka hålla mig till min ursprungliga plan om att ha tillräckligt med likvider att handla för i ett potentiell ordentlig nedgång: Ca 10%. Dessa kan ligga på ett lågräntekonto eller i tex: Spiltan räntefond. Fortsätter börsen att vara seg eller gå sakta nedåt kommer jag att fortsätta investera mindre summor i mina utdelningsaktier och må gott när jag tänker på framtida utdelningar.

Min plan med Fingerprint är sälja aktien vid valt tillfälle och omplacera dessa pengar i utdelningsaktier eller fonder. När Fingerprint är historia kommer jag att försöka hitta något annat spännande bolag att investera en mindre summa i (ca 5% av totala tillgångar på Avanza).

Till sist verkar Räntan i Sverige verkar vara på väg upp inom en inte allt för avlägsen framtid (om jag tolkar ingves rätt). Det ser inte ut vara på agendan i alla fall att fortsätta sänka räntan som man tidigare gjort. Jag har inte särskilt stort innehav i Pref aktier men om jag hade det skulle i alla fall jag börja se över de innehaven nu och fundera på hur göra?. Sen undrar jag också hur fastighetsaktierna kommer att reagera på en räntehöjning, ska också bli intressant att se då räntan är väldigt stor faktor för framtida vinster i bostadsbolag. Det kommer bli intressanta nästkommande år, så den som lever får se.

Tack för mig, hej!

 

Det är hit och dit

Hej!

 

Ni ska bara veta hur jobbigt det är att vara ärlig hela tiden på bloggen! Helst av allt skulle jag faktiskt ljuga just nu, men vad är vitsen! Jag berättar hur det är istället så får ni se hur det kan vara att vara nybörjare på börsen. Med ett stort kapital!

Idag gick min stop loss på Fingerprint och jag sålde allt innehav med ca: 30 000 kr i vinst. Just då var jag hemma på lunch! Först bestämde jag mig för att lämna Fingerprint med en liten vinst, men så blev det inte.

Ju längre dagen gick desto mer fokuserad blev jag på kursen, det kändes helt overkligt så mycket den rasade. Tillslut hade den sjunkit 10-12% på väldigt kort tid och aktien började snabbt stiga. Då kunde jag inte låta bli att köpa in mig igen! Så hips vips utan att jag egentligen hann fundera så var jag inne igen med 185 000 kr i Fingerprint och resan fortsätter.

Så här som jag beskriver för er är det, det är inte lätt alltså! Det enda som hittills har vart heligt är att jag inte kommer att röra mina fonder, de kommer att få tuffa på i egen och obruten takt. Jag har bara jäkligt svårt att släppa Fingerprint alltså, jag kan bara inte stå och titta på, (på de här nivåerna). Jag tror ju väldeliga på produkten och marknaden.

Summa sumarum  blev att jag sålde allt innehav på 464 kr och köpte tillbaka det på 436 kr. Nu hoppas jag på en ordentlig resa norrut igen! I skrivande stund är kursen 478,50 kr och i morgon är en ny dag! Harre jössanes säger jag bara!