Månadssammanställning 31 Mars

Hej!

Lastavagn

Mars månad har vart en ganska intensiv månad för mig och jag har handlat aktier för  38 272 kr totalt, jag har inte sålt någonting, Mestadels har jag fyllt på i de bolag jag redan äger och jag har också köpt in ett nytt bolag till portföljen. Anledningen att det blev just Sampo då jag tittat på flera bolag beror på att jag ville ha in ett försäkringsbolag i portföljen. Stort, tryggt,stabilt, så som jag vill ha det. Jag har sålt fonder på Swedbank för 79 000 kr som jag har satt in som krigskassa på Avanza + att jag har återinvesterat all min utdelning under månaden så allt har flutit på precis som planerat vilket känns helt underbart.

Börsen har som vanligt sprattlat ordentligt och det har gått upp och ned från dag till dag. Dock tycker jag mig uppleva att svängningarna ändå blir något mindre hela tiden sedan nyår och nu på slutet, efter Yellens snack i New York där hon manar till försiktighet, har investerarviljan verkat återvänt, åtminstone tillfälligt.

En lustig iaktagelse jag har gjort är att det kändes som att för nån månad sen bara så varnade alla för bank medan nu verkar alla helt plötsligt vilja äga det istället!? Det svänger verkligen fort mellan ris och ros i den här branschen men jag känner att jag rätt snabbt har blivit härdad. Nu börjar jag faktiskt bli lite van. Mitt portföljvärde har sjunkit rätt mycket i år och det beror på att Fingerprint har sjunkit sjunkit drastiskt sedan årsskiftet vilket har stor inverkan på mitt resultat.

Hur har det gått för min portfölj då?

Mars månad                                                                       Sedan årsskiftet

 • Nysparande:                               11 000                      (39 900 kr)
 • Utdelningar:                                3 470                            (4410)
 • Sparande 31 mars:                  1074 816                (1 020 566 kr)
 • Portföljförändring mars:      +0,78                               (-7,55)
 1. En månad som slutar marginellt upp (+0,78%) och i kronor räknat ca: 8 500  kr med nysparande inräknat.
 2. Jämfört med 31 december har min förmögenhet på Avanza vuxit en hel del, ungefär 54 000 kr.
 3. Totalt sedan jag började investera 16 juni 2015 så ligger jag i skrivande stund ungefär 30 000 kr plus.

Mina aktier 31 mars

Mimimi

Mina utdelningar har börjat ta fart och kommer vida överstiga min prognos. Anledningen till det är…

 • De flesta företagen har höjt sina utdelningar jämfört med när jag gjorde prognosen.
 • Jag har handlat fler aktier både från min krigskassa och från mitt nysparande sedan årsskiftet.
 • Jag återinvesterar alla utdelningar. Hittills i år 4 410 kr.

Hoja

 

Nedan kan ni se hur det har gått totalt för min portfölj sedan jag investerade på avanza (jag tror bilden visar gårdagens siffror)

 

blanskartnar

 

Så här har jag fördelat tillgångarna på Avanza just nu. Jag ligger gärna rätt tungt med likvider ett tag framöver och har just nu inte särskilt bråttom att fylla på då läget känns lite osäkert just nu. Sen om det kommer rejäla nedgångar så vill jag absolut kunna fylla på ordentligt, som jag gjorde i januari och februari till exempel.

dudajada

 

Nu ser jag mycket fram emot April månad, brukar kunna vara bra månad. Följande tänker jag

 • Jag funderar på att fylla på i banksektorn, kanske ta in ytterligare en bank (jaja ni vet nu att jag gillar bank)
 • Möjligtvis fylla på i Sampo, mitt nya innehav
 • Sen hoppas jag att det kommer fler köprekar på Fingerprint för gör det det med en bra rapport så känns det som att kursen trots all trading snart måste dra iväg uppåt. P/e tal runt 9-10 känns verkligen i underkant på ett av Europas mest framgångsrika företag på den kanske hetaste marknaden just nu.

Nu kör vi ända in i……april

C ya!

En titt på min Cortageavgift

Hej!

Har du koll egentligen på hur mycket du betalar i Courtage? Inte i engångskostnad alltså utan totalt, sedan du började spara? Jag tror att de flesta inte har det, jag hade det då definitivt inte. Det är inte sådär jättelätt information att plocka fram på Avanza vad jag vet och det finns kanske en anledning till det, fast det tror jag inte Avanza skulle hålla med om (eller egentligen tror jag det), men skit samma…

Hursomhelst…

Jag satte mig ner och började räkna lite för hand och fick fram följande resultat efter att jag kollat igenom mina ”notor” på Avanza där man ser Cortaget.

Cortage

 

Sedan jag började investera på Avanza den 12 Juni 2015 (Fonder) och den 17 Juni ”tror jag” (aktier) så får jag av ovanstående kalkylark fram följande information.

 • Jag har handlat aktier 167 gånger på Avanza sen start
 • Jag har betalat totalt 3 268 kronor i Cortage på 9 månader
 • Min snittkostnad per köp i Courtageavgift har landat på 17,2 kr
 • Högst Cortage per transaktion har jag betalat för Fingerprint
 • Lägst Cortage per transaktion har jag betalat för Castellum
 • Mest Courtage har jag betalat i Fingerprint, totalt 1786 kr (WoW) Det var mer än vad jag trodde.
 • Minst Courtage har jag betalat för Sampo
 • Jag har totalt betalat 0,45% i Cortage på mina aktieköp sen start

Vad får jag ut av det här då? Jag skulle säkert kunna hitta på nått häftigt syfte men ibland är det ju kul att bara veta tycker jag. Det finns inget särskilt syfte. En rolig detalj jag kan påpeka är att OM jag hade gjort dessa transaktioner på en storbank Tex Swedbank så hade min Cortage avgift totalt varit 16 533kr. Alltså 5 ggr dyrare Cortage än vad jag har fått på Avanza…..det är ju bra :).

 

 

 

Liten koll på H&M och Teliasonera

Hej!

Jag tycker att det är kul med lov men ska jag vara helt ärlig så tycker jag att det är ännu härligare när lovet är över. Varför? Jo då kan mitt liv övergå till det normala igen. Börsen kör igång i morgon igen och mina vardagliga rutiner med träning, schack, blogg och familjemys samt jobb kör igång igen. Ta det inte fel, jag gillar lov, det är skönt med en liten break från riktiga livet, men sen är det härligt att sätta igång med framtidsbyggandet igen.

Nu över till aktiesnacket!

Eftersom att det har vart så mycket snack angående H&M och Telia så bestämde jag mig för att kolla upp dessa båda och skapa mig en lite bättre bild över hur läget egentligen är, därför passade jag på att jämföra lite siffror. Så här går mina tankar kring dessa innehav….

Omsättningen: 

Omsättningen är ett begrepp som jag gillar särskilt mycket eftersom att det visar om din vara eller tjänst är efterfrågad på marknaden vilket är en av de första frågorna jag ställer mig när jag ska investera i ett bolag. Är det en bra produkt eller tjänst med framtiden för sig? 

Jämför vi H&M med Telia de senaste 10 åren vad gäller omsättningen så kan vi se att H&M under perioden ökat sin omsättning med 264% och har haft en årlig omsättningsökning på 10,21%. Telia däremot visar en motsvarande omsättning under perioden på 11% där den årliga tillväxten endast varit 1,05%. Ännu värre blir det för Telia när man bara tittar på de 5 senaste åren, då har företagets omsättning inte ökat alls.

När det gäller H&M så sägs det nu att det investerare är oroliga för är att marginalerna har minskat för bolaget. Vad jag förstår så beror detta framförallt på att dollarn har stärkts senaste året vilket har gjort att inköpskostnaderna för bolaget har höjts vilket  för en lågpriskedja som H&M innebär att de skulle måsta höja priserna för att kompensera detta. Det vill såklart inte H&M göra då det skrämmer iväg vissa kundgrupper. Som den riktiga amatör jag är ser jag detta som en möjlighet för H&M att stärka sin position istället, lite svälta räv scenario. H&M är ju inte det enda bolaget som får det tufft när omvärldsförhållandena är som dom är, det får ju alla andra också. Kanske finns det en del konkurrenter som inte är lika finansiellt starka som H&M som kanske inte klarar pressen, mumma för H&M tänker jag.

När det gäller Telia så varnar verkligen nästan alla analytiker för aktien nu, vilket gör att jag blir extra sugen på att ha den kvar. Men förutom det är det faktiskt svårt att hitta några andra anledningar att behålla den, i varje fall om man stirrar sig blind på siffrorna. Däremot tycker ändå jag att det finns vissa saker som talar för bolaget i framtiden. Svenska marknaden växer med fler fiberanslutningar än någonsin, Lönsamheten och tillväxten i Finland ökar och att de nu dragit sig ur Euroasien kommer nog att visa sig vara en bra ide tror jag. Vad det verkar så går det ju ändå inte att göra seriösa satsningar i länder som är så sönderkorrumperade, det finns ju en företagskultur även där som företag som har tänkt sig verka tvingas förhålla sig till. Kanske bättre att hålla sig till marknader som man kan då för att undvika allt för mycket smuts under naglarna.

Utdelningarna

Jag har kollat lite på hur mycket bolagen delar ut av sin vinst. Jag har tagit vinst per aktie jämfört med utdelning per aktie och nedan kan ni se resultatet för Telia. Här har jag använt Börsdatas förnämliga tjänst….

Teliajaja-page-001

Av de senaste 10 åren så har Telia 2 år av dessa delat ut mer pengar än vad man har tjänat och det var 2006 och 2015. Här ser ni också att vinsten per aktie inte har ökat alls de senaste 10 åren, de senaste 5 åren har den faktiskt sjunkit rätt drastiskt.

Tittar man på det fria kassaflödet så verkar Telia ha lite problem då det sjunkit sedan 2009 egentligen vilket kan tolkas som att bolaget kan få problem att betala ut stabil utdelning framöver.

Nedan ser ni samma graf fast med H&M siffror..

H&Mjaja-page-001

 

Av de senaste 10 åren så har H&M genererat högre vinst per aktie än vad man har gett ut i utdelningar. Vi kan också se att vinsten per aktie stadigt har ökat i takt med att utdelningarna också har gjort det. Detta tycker jag är imponerande med tanke på att bolaget har öppnat över 400 nya butiker under 2015 och planerar att öppna 425 st under 2016.

Tittar man på det fria kassaflödet senaste 10 åren så kan man se att H&M har ett högt och stabilt kassaflöde vilket jag tolkar som att bolaget kommer att vara en trygg framtida utdelare.

Summa sumarum

Efter att jag tittat på en massa grafer och kurvor å grejer så framkommer en sammantagen bild av att H&M är ett bra utdelningscase medan Telia är mer tveksamt. Detta uttalande gör jag helt baserat på historiska siffror. Bryr man sig bara om det tycker jag caset är ganska lätt egentligen, sälj Telia och köp H&M eller något annat bolag för att maximera avkastningen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra än, jag gillar ju Telia. Kollar man på deras siffror senaste åren så ser det inte särskilt ljust ut men jag vill ändå hänga kvar för att se hur det hela utvecklar sig efter turerna i Euroasien. När man nu omallokerar till några fåtal ställen i Europa med stark centrering till hemmamarknaden Norden och Baltikum så kan jag tänka mig en god lönsamhet ändå, stabil åtminstone.

När det gäller H&M så har jag hittills inte tvekat alls, kolla på bolaget. Experterna (vissa) skräms med minskade marginaler som anledning att sälja men jag tänker inte ens på det, kolla bara hur bolaget presterar. 400 öppnade butiker under 2015 och lika många (tom lite fler) ska öppna under 2016. Nya marknader i princip varje år och numera är det svårt att resa någonstans i världen utan att se en H&M påse dinglndes från någons arm. Hur väl framtiden ter sig för H&M tror jag kommer till stor del bero på hur de hänger med online, men jag tycker mig börja höra att de lyckas ganska bra nu och det hade jag faktiskt väntat mig också.

Telia Sonera får vara kvar än så länge men jag avvaktar med påfyllning i bolaget…

H&M är given…

Over and out!

 

 

 

 

vågar du prova på LCHF med mig?

Hej!

Tänkte skriva lite om ”dieten” jag kör nu som är LCHF. Först bara en kort bakgund så ni förstår…

Kort bakgrund

Jag har tränat kampsport i många år och där gäller det inför tävling att hålla sig till särskilda viktklasser. Jag tex var en kille som under träningsperioden vägde runt 66-67 kilo utan att ”banta” som vi lite slarvigt kallade det inför tävling. När det var cirka 4 veckor kvar till tävling så förändrade jag kosten och beroende på hur mycket jag hade ”slarvat” före , desto mer fick jag lov att gå ner. Ofta så innebar dessa ca:4 veckors bantningsperioder att jag i princip under en av dessa veckor endast åt youghurt och hårdbrödmackor för att klara invägningen. Kanske inte den bästa uppladdningen men det funkade för mig som elitutövare under nästan 10 år. När jag tävlade så var jag i viktklass – 62 kilo vilket innebar att jag skulle gissa att jag hade cirka 5-10% fett i kroppen, ganska lite alltså. Sista 2 åren jag tävlade så orkade jag inte banta lika hårt inför tävlingarna så då valde jag att gå upp i viktklass istället.

Anledningen att jag babblar på om min kamsportskarriär beror på att under bantningsperioderna testade jag på de flesta metoderna som har med snabb viktnedgång att göra, men jag provade alltså aldrig på LCHF vilket jag kör på just nu och hittills har det funkat rätt bra.

Hur har jag påverkats av LCHF?

Det första som hände under de första 3-4 dagarna var att jag kände en väldig skillnad när jag var på gymmet, det kändes som musklerna skulle explodera och komma ut genom huden när jag tränade. Varför vet jag inte riktigt men så var det, det gav dock med sig efter 1 vecka ungefär. Det andra jag märkte med träningen var att när jag löpte på löpbandet så fick jag väldigt snabbt, ovanligt snabbt mjölksyra och det kändes som att energi nivån tog slut på en gång. Det har också blivit lite bättre senaste veckan men jag har fortfarande inte lika mycket uthållighet med löpningen som jag hade före LCHF, när jag fortfarande åt Kolhydrater.

Andra symptom jag har märkt av är att jag inte längre känner mig svullen (som gas nästan) som jag kunde känna runt magen tidigare. Jag känner mig betydligt mer fokuserad nu och jag är verkligen hungrig inför alla måltider, frukost, lunch och middag.

Varför äter jag LCHF?

Mitt mål med att äta LCHF är att kicka igång sommarformen redan nu. Jag vet att om jag jobbar disciplinerat och målmedvetet kommer jag att nå den formen som jag eftersträvar på ett par månader. Att vara i god fysiskt form för mig är ett måste för att jag ska kunna må riktigt bra, för mig är träning en livsstil, en identitet.

Nuläge

När jag började med dieten vägde jag 89,5 kilo som mest och nu exakt 12 dagar senare så vägde jag 85 kilo. (Jag ska tillägga att jag har tränat väldigt mycket under de senaste veckorna, nästan varje dag). Jag har alltså minskat i vikt med nästan 4 kilo och jag tycker numera att min matchvikt borde vara cirka 74-77 kilo med tanke på att jag har styrketränat och blivit större de senaste åren.

Vad äter man då?

Första tipset jag vill ge som är väldigt enkelt att följa är att kolla på innehållsförteckningen på allt du köper och äter. Det enda du behöver fokusera på är att kohydraterna max får vara 5g per 100g, så länge det understiger den gränsen kan du äta det, annars inte.

Mjölkprodukter: Grekisk/Turkisk Youghurt, ost, feta ost och fet fil och smör (Inte margarin).

Huvudingredienser: Kött, fisk, ägg och de flesta grönsaker går bra. Du kan också äta Kokosfett från häsokostaffären, olja, oliver och avokado bland annat.

Big no no! Ingen alkohol, inga frukter, inget chips och godis ingen läsk eller annan skit som du ändå mår dåligt av! (jag ska fuska ikväll och dricka lite vin faktiskt, jamen skjut mig då, jag är inte sankte Per, men det är mitt första fusk hittills, det är ju ändå påsk)

Ovanstående utgör basfödan som jag äter just nu eftersom att jag har valt att köra hard core varianten där jag inte fuskar (förutom vinet ikväll) ett enda dugg eftersom att jag vill maximera effekten. Vill man åka lite light kan man äta snålt av bönor, väldigt lite korv solrosfrön och sånt, men fjesåka är ingenting för mig. Jag är mer allt eller inget 🙂

Eftersom att min syster också ville testa på så tog jag igår bilder på alla mina måltider, hon ville ha inspiration. Är det någon av er som vill testa på så kan en dag se ut så här…

Frukost..

Mat 5

 

Lunch.. (Det gula i glaset är 3 äggulor som jag blandar med vatten)

Mat 4

 

Middag…( bea sås och salsa sås, ja man kan äta det i måttliga mängder)

Mat

 

Kvällsmål…

Mat 3

 

 

Kom igång och kör du också, vill du ha stöd råd eller tips eller bara snacka av dig lite så är det bara kommentera här på bloggen, nemas problemas. Vill du läsa mer om LCHF så kan jag rekomendera Annika Dahlqvist – allmänläkare, hon har jag hämtat inspiration från. Sök efter henne på Google bara så får du se.

Ska vi köra en rejäl laddning inför beach 2016? Är det någon som är med?

Nytt ISK konto

Hej!

uander

Jag har fixat till lite bland mina ISK konton nu. Om ni kollar på bilden ovan så kan ni se att jag har lagt till ett nytt konto som heter Nordiska aktier och dom aktierna som ligger i den nu låg tidigare i Svenska aktier vilket av förklarliga skäl blir lite konstigt. De aktier som jag har för närvarande i Nordiska aktier är mitt nya inköp Sampo och Fortum som båda har sitt ursprung i Finland. Framöver finns möjligheten att det kommer in fler nordiska aktier men det återstår att se. Oljekontot vet jag inte om jag kommer att använda något mer men det får ligga kvar tills vidare i alla fall..

Skapa ett nytt ISK konto det tror jag att alla som läser den här bloggen kan göra. Däremot kanske inte alla har i skallen hur det var man flyttade värdepapper så därför tänkte jag berätta det. Först vill jag bara säga att jag ringde till Avanza och frågade om det fanns några skatteeffekter eller något annat jag skulle tänka på om jag flyttade värdepapper mellan ISK konton men han jag pratade med då övertygade mig att jag inte behövde tänka på något så utan att kolla upp det något mer litade jag på honom.

Flytta värdepapper mellan konton på Avanza

MIna sidorÖverföringarFlytta värdepapper sen är det klart, svårare är det inte att skapa struktur i portföljen och jag gillar det. Nu kan jag få en snabb översiktbild över mina fonder, mina svenska aktier, amerikanarna och Finländarna vilket passar mig perfekt.

Glad påsk på er allihopa och se till att få lite frisk luft och träning nu under påsken. Slappa inte ihop för mycket, dä ä nte bra 🙂

 

Köpt in Sampo

Hej!

Udududu

Har idag fyllt på min krigskassa med 79 000kr då jag sålde en fond på swedbank för att flytta över till Avanza. Det var swedbanks allemansfond komplett som har 1 stjärna på morningstar som fick stryka på foten. Förhoppningsvis kan jag ge dessa soldater ett bättre öde på Avanza framöver i någon härlig aktie. Detta innebär att jag i nuläget har cirka 100 000 kr i krigskassa vilket känns bra då jag kan investera lite samt vänta på bra köplägen mot vår sommar kanske. Jag har inte superbråttom in med pengarna men jag vet ju hur det brukar vara. Det är kul att köpa aktier och öka på utdelningen juh!

För någon dag sen köpte jag in Sampo i portföljen då det känns som en bra motvikt den dagen det aviseras och genomförs räntehöjningar då jag tycks minnas att försäkringsbolag är ett av branscherna som kan gynnas av högre ränta. Försäkringsbolag är som bank för mig, det känns pålitligt tycker jag. Lite kaka på kaka kanske det blir då sampo är storägare av Nordea och jag också har Nordea i portföljen så vi får se vad jag hittar på med det innehavet framöver, kanske ett byte till en annan bank?

Denna månad och två månader framöver kommer jag att få med mina mått mycket bra utdelning jämfört med resten av året så jag ser fram emot att återinvestera dessa och på så sätt påskynda processen som leder mig mot 30 000 kr i snitt per månad i utdelning och ett totalt aktiekapital på 6 miljoner som är mitt uttalade mål.

Jag kör ju LCHF nu förresten. Är det någon som inte vet vad det är så är det (low carb high fat) vilket innebär att man plockar bort i princip allt socker ur kosten. Jag började förra måndagen så senaste snart 2 veckorna har vart fyllda med tonfisk, ägg, keso, kyckling,kött osv så det står mig rätt högt upp i halsen. Jag tror kosten har påverkat mig lite också, jag känner mig mer skärpt, fokuserad och dessutom så känner jag mig lite mer förbannad till vardags jämfört med vad jag brukar. Jag har sagt till andra att om jag var en arg kille så hade det nog inte vart roligt att ha mig som chef nu ( det är tur att jag är snäll haha) LCHF är lite kul och jag rekommenderar till den som söker sig bort från godissnapprandet på kvällarna. I sommar satsar jag på Beach 2016 helt klart, dax att flexa vaderna 🙂

 

Lite branschtankar å sånt!

Hej!

underav

Med riskspridning i fokus så delger jag er lite hur mina tankar går i dagsläget kring några olika branscher.

 

Fastighetsbranschen

Min tro när det gäller fastigheter är att vi inte är i någon bostadsbubbla nu utan det tänker jag styrs som så mycket annat av tillgång och efterfrågan. Just nu finns det en väldig efterfrågan på alla typer av boenden och storstadspriserna tror jag kommer att stiga så länge urbaniseringen fortsätter och den verkar fortsätta, alla vill bo i schtaaaan. Med den höga invandringen som har varit så tror jag att efterfrågan de närmaste åren bara kommer att öka oavsett vad regeringen hittar på. När det på 2 månader kommer mer folk än vad som bor i hela Luleå kommun så är det självklart att trycket på bostäder kommer att öka och bestå under en lång tid.

urbanisering

 

Ovan kan ni se en graf på hur fördelningen sett ut senaste 200 åren när man jämför folk som bor på landsbygd och tätort. Som synes började vi i Sverige redan på 1930-40 talet nå brytpunkten för att lika många bodde på landsbygden som i tätort. Tänk att för bara 200 år sedan bodde 90% av Sveriges befolkning på landsbygden. Idag bor mer än 85% i tätort. Hade min aktiekurva sett ut som urbaniseringskurvan under 10 år så hade jag definitivt nått mina 6 miljoner haha. Ok… tappade fokus, tebax till aktie snack igen.

 

Jag gillar fastighetsbranschen, det gör jag verkligen, vem gör inte det? Jag har en del fastighetsaktier i portföljen nu men det är ingen bransch som sådär supereggar mig just nu. Mest beror det på att jag funderar på hur alla bostadsägare kommer reagera när räntehöjningen kommer och de inser att det faktiskt var riktiga pengar de lånade till renoveringen av köket och bilen som man så smart packade in i bolånet då det ändå var så billig ränta. Sen känns det som att när räntorna stiger så kommer aktierna att rasa rejält och då kan det kanske vara läge för mig att fylla på ordentligt i Castellum. Skulle inte förvåna mig om aktien sjönk 10-20% initialt på besked om räntehöjning.

Teknik branschen

Jag är själv inte särskilt teknisk av mig men gillar ändå teknikprylar liksom många andra. Däremot är branschen i sig ingenting som lockar mig särskilt mycket. Det jag inte gillar är att det kan ske så djäkla snabba förändringar att till och med gigantiska bolag i det närmaste kan kånka på några månader. Konkurrensen är kanske den hårdaste av alla marknader och prispressen kan vara rent enorm. Det var nog inte bara jag som blev förvånad när Expert helt plötsligt gick omkull 2012 och då hade verksamhet i runt 20 länder.

Lite kul att jag säger att jag inte gillar branschen och ändå är mitt största innehav Fingerprint verksamma här, haha. Snacka om inkonsekvent kille. Det finns alltid undantag får jag försvara mig med. Cellavision och Toobi är andra intresanta biometriföretag man kan intressera sig för.

(Edit: Efter pinsam tillrättavisning så måste jag förtydliga att Cella och Tobii som dessutom var felstavat alltså inte är biometribolag om ni nu gick på den finten. Förklaring till tillfällig sinnesförvirring avslöjas ej, mjo kanske lite om ni läser svaret i kommentarfältet)

Finansbranschen

Banker, försäkringsbolag och allt annat som är kopplat till sektorn älskar jag, vad ska jag säga? Branschen vars enda existenberättigande och explicita fokus enbart handlar om att till varje pris tjäna pengar kan väl inte vara en dålig investering? Om inte dom kan tjäna pengar, vem kan det då? (Ikea, Google, Facebook, Coca Cola då?) Jag hörde inte det där, mitt budskap består ändå! Men Lehmans då….Käften sa jag!

Verkstad/Industribranschen

Med risk för att bli till åtlöje väljer jag att slå ihop dessa 2 branscher då de i alla fall i min värld består av i princip samma sak, framförallt förädla råvaror. Sen finns det säkert andra skillnader men det skiter jag i just nu. Branschen är ju verkligen inte i ropet nu och ska man tro alla proffsgissare och andra experttippare så kan kurvan för nämnda bransch gå en seg framtid tillmötes både bolags och aktiekursmässigt. Blir det riktig kris i branschen tror jag dock att följande kommer att inträffa….

 1. Flera företag tvingas lägga ner sin verksamhet eller sälja sig för struntsummor till större drakar
 2. Färre företag gör att konsensus angående prissättning på varor blir starkare och den värsta konkurrensen försvinner tillfälligt
 3. Fler mindre bolag ser sin chans till en marknadsandel tack vare att andra tvingats lägga ner
 4. Nya bolag ploppar upp och är stöddiga som fasen
 5. Tillbaka där vi började åsså börjar vi om igen

Råvaror är ju som bekant en faktor att räkna med om man ska investera i denna bransch och de har ju inte haft det lätt under 2015. Tror man att det vänder nu är det ju som vanligt kanonläge medan om man tror att det fortsätter falla så är det vääääldigt långt till botten för de allra flesta råvarorna. Branschen känns lite farlig just nu men på lång sikt så tror jag inte att man behöver oroa sig alltför mycket. Oljebolagen och allt i kring där ska då definitivt dödsrycka ett par gånger å det kraftigaste innan det förpassas till historieböckerna är min gissning. (vi snackar alltså en herrans massa årtionden)

Det var en liten genomgång kring mina tankar angående ovanstående branscher. Vilken är din hatbransch/ favoritbransch

 

 

Fokus min vän…

Hej!

Ni som vill läsa aktiesnack kan genast klicka er vidare för det kommer inte att vara något av den varan i det här inlägget. Det här inlägget kommer att handla om lite tankar jag har just nu i mitt huvud.

Det har hänt mycket i mitt liv, många saker har gjort mer ont i mig än vad jag någonsin har kunnat prata med någon om. Inte för att jag inte vill, utan för att jag inte kan, jag funkar helt enkelt inte så. När livet behandlar mig tungt har jag en tendens att totalfokusera för att försöka tvinga mig själv att inte må dåligt, jag måste fokusera på något konkret för att kunna gå vidare och inte fastna i negativa tankar. Det är ingen strategi jag kör på eller något som jag bestämmer mig för egentligen, det sitter djupare än så, jag är så.

Jag tror att man är en produkt av sin omgivning. Med andra ord tror jag att människor som jag har sett upp till  under min uppväxt har format mig till den person jag är idag både värderingsmässigt och åsiktsmässigt och är det något jag har insett hos mig själv så är det att jag är en seg jävel som är jävligt svår att bryta ner. Ska till ett talibanläger med tillhörande svält och tortyr för att mina positiva tankar ska kunna brytas ner och bytas ut. Hur jävla jävligt livet än kan kännas ibland så vaknar jag alltid på morgonen med en känsla av att det är en ny dag idag och det är första dagen på resten av mitt liv.

Några mantran jag brukar tänka på när det är riktigt jobbig…

 • Jag bestämmer över mitt liv, jag är ingen betraktare av mitt liv utan jag är regissören i filmen om min tid på jorden.
 • Titta inte bakåt på vad som har hänt utan fokusera framåt på vad du vill ska hända.
 • Om ett år lever du det livet du har bestämt dig för idag. Alla steg på vägen dit består av dina val.
 • Negativa tankar som att ”jag är ett offer” ”varför händer all skit mig?” försöker jag byta ut mot punkt nummer 1 och 3
 • Alternativet till att inte uppleva smärta, bli besviken eller hantera dödsfall, är att inte leva alls. Mitt val är enkelt.
 • Slutför det jag har påbörjat (väldigt viktigt, annars börjar jag ifrågasätta mig själv, det är inte bra)

Tro mig, jag vet hur det känns när det är tungt, långtifrån att ”bara” min mamma har dött, det har funnits andra kriser också. Ibland är det svåra så överväldigande att det känns som att man bara vill ge upp. Det är då det är upp till bevis, det är då du ska kriga och det är då du ska komma vinnande ur striden.

Jag tänker att mitt beteende styrs framförallt av 2 centrala faktorer, mitt självförtroende och min självkänsla. Dessa 2 är enligt mitt sätt att se det olika saker. Självförtroende för mig handlar om vad jag gör och vad jag tror att jag klarar av medan självkänslan för mig handlar om vem jag tycker att jag är, vilken person jag har blivit.

Självförtroendet tror jag att man bygger upp genom att prova på nya saker och kliver ut utanför sin comfort zone. Ibland försöker jag göra såna saker och exempel på det är till exempel mitt bloggande och mina Investeringar.

Självkänslan tror jag hänger ihop dels med att man har fått bekräftelse av personer runt omkring en under sin uppväxt, men jag tror också att man kan bygga den genom att försöka göra bra saker som man mår gott av efteråt, riktigt gott. Ett exempel kan vara att låta andras intressen gå före sina egna ibland, även om det drabbar en själv negativt. Ett annat exempel är svårare för mig att beskriva men handlar om att stå upp för sina värderingar på riktigt – våga prata med den här personen som ser underlig ut på gymet, mer än att bara säga hej, fråga även hur träningen går och meddela denne att det ser bra ut och önska lycka till resten av träningspasset.  Då har vi i alla fall bekräftat att personen existerar och det tror jag är viktigt för både för den andra individen men också för en själv. Våga vara annorlunda helt enkelt, våga vara medmänniska i fler lägen än bara för att imponera på dina polare eller andra. Det är mycket bättre att imponera på sig själv, så tror jag att man bygger självkänsla. Det gamla talesättet var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig håller verkligen.

Träning

Jag älskar träning, skulle jag välja mellan pengar eller träning skulle jag utan minsta lilla tvekan välja träning. Träning för mig är vad som håller mig i balans. Vem som helst kan rycka undan mattan på vilket sätt som helst men träning får mig att återfå fokus. Den hjälper mig att sätta upp olika mål och den hjälper mig att skapa balans när hjärnan är full av tankar. Träningen har hjälpt mig genom alla mina tuffaste perioder i livet, tack träning 🙂

Livet kan vara svårt ibland, ska vara svårt ibland rättare sagt, för annars lever vi inte. Vare sig vi tror det eller ej så blir vi stärkta av våra motgångar. Men detta stämmer endast under förutsättning att vi klarar av att gå vidare i livet utan att bli bittra. Det som har hänt kan man inte ändra på, däremot kan du påverka vad som kommer att hända. Kom ihåg, du lever inte ditt liv baklänges, hur din framtid blir det bestämmer du och ingen annan. Det är du som är regissören i ditt liv.

Detta inlägget tillägnar jag särskilt en vän som har det verkligen tufft i sitt liv nu. Jag önskar att jag kunde vara närmare för att stötta men det är tur att tekniken gått framåt och fejstajm existerar. En sista tanke vill jag skicka ut som jag använt mig av massor av gånger i flera olika situationer och det är att

”Livet kan alltid bli bättre”………..Glöm inte det!