Min resa med Fingerprint…

Hej!

Fingerpinter

Ni som har hängt med mig länge vet att jag är en ganska Safe spelare på börsen. Ni vet att jag har ärvt pengar av min mor och att jag vill vårda dessa på det bästa möjliga sätt  efter min förmåga. Jag vill förvalta dessa så att jag och min familj ska få en trygg framtid.

Detta ansvar som jag känner gör att jag inte har velat chansa särskilt mycket alls utan jag vill skapa en så stabil och trygg pengautdelare som det bara är möjligt. Detta försöker jag göra genom att köpa stora stabila företag som jag tror kommer att leverera vinst under en lång tid framöver och således avkasta bra med cash till sina aktieägare. För att ytterligare vara lite extra safe så sparar jag också i fonder plus att jag också sprider mina risker genom att ha mina pengar spridda på flera olika ställen (Swedbank och Avanza). Så långt så gott….

…Det finns bara en investering egentligen som jag har gjort hittills som inte bygger på dessa ovanstående kriterier och det är det beryktade Fingerprint som jag har som största innehav i min annars ganska defensiva portfölj. Jag tänkte dra en snabb genomgång för er hur min resa med Fingerprint hittills har varit, häng med nu…

 • Den 2 Oktober köper jag mina första aktier i Fingeprint (68 st) för totalt 20 000 kr (Min plan här är att kortsiktigt äga Fingerprint och sälja av mitt innehav så fort det ges läge och satsa vinsten på trygga stabila utdelningsbolag)
 • Den 7 december 2015 har hypen i princip nått ett klimax, jag har fyllt på flera gånger och jag skriver ett inlägg på bloggen om att jag fyllt på mitt innehav ännu en gång i Fingerprint till ett aktiepris på 663kr/aktie, ATH (Vid det här laget är jag helt övertygad om att Fingeprint kommer att stiga över 700 kr innan Jul,no doubt in my mind)
 • Den 15 December säljer jag hela mitt innehav i Fingerprint efter att kursen har rasat 30% sedan toppen i början av december. (Jag är inte jättenervös här men jag börjar inse att jag inte riktigt vet vad fan jag sysslar med).
 • Den 15 December, samma dag alltså, fortsätter kursen att rasa för att helt plötsligt tvärvända och sedan spurta järnet uppåt. (Oaaa jag har tur och upptäcker detta och kastar mig på köpknappen igen och köper på mig ännu större innehav än vad jag hade före jag sålde allting samma dag. Nu börjar jag på allvar ifrågasätta mig själv vad jag håller på med haha. Snacka om inkonsekvent kille, jag skriver om även detta på bloggen)

Under hela min tid som Fingerprintägare har jag tänkt att jag ska kliva av när jag har införskaffat en bra vinst, sen har jag tänkt att jag kan hoppa på igen när bolaget har blivit en bra utdelare.

 • Under 4 månader 2016 väntar jag på ett bra säljläge och tycker äntligen att jag hittar den 13 April i år. Jag säljer då av en 3djedel av hela mitt innehav (kring 520kr/aktie) eftersom att jag tänker att jag vill minska risken i min portfölj. Fingerprint var så mycket större än alla mina andra innehav. (Det kändes bra att vikta ner risken eftersom att aktien dessutom varit så otroligt volatil, men va fan gör karln sen….ja jag alltså?)
 • Jo, 8 dagar senare så  Toksjunker givetvis aktien igen så jag ser det inte som något annat alternativ förutom att fylla på igen. Först med 10 000 spänn och  4 dagar senare med ytterligare 10 000 så nu idag så ligger jag ”fulltankad” efter mina mått mätt i aktien igen.
 • Idag den 28 April kommer således den rapport jag har väntat på så länge och det första som händer är att aktiekursen sjunker 7% igen och jag tänker att jag måste fylla på i dippen. ”Tyvärr” hann jag inte hem på lunchen för att göra det då kursen hann stiga igen men annars hade jag garanterat pyntat in ännu mer idag, runt 10 000 till tror jag…..puh!, vilken pärs.

 

När det gäller Fingeprint hade jag i början verkligen bara tänkt hänga med ett litet tag och snabbt plocka hem lite vinst…..Sen var min plan att återvända när bolaget var en stabil utdelare men riktigt så enkelt blev det dock inte. Nu har jag inte jättestort innehav i Fingerprint i förhållande till min portfölj men tillräckligt mycket för att det ska kännas sådär lagom obekvämt när aktiekursen störtdyker. Vid det här laget trodde jag definitivt för ett halvår sedan att jag skulle ha hoppat av Fingret med en god vinst, men tittut, jag är kvar haha.

Fingerprints rapport då? Q1 alltså som kom idag?

Saxat rakt av från fingerprint Cards hemsida 

 • Intäkterna uppgick till 1,491.2 MSEK (139,9), en ökning med 966% jämfört med första kvartalet 2015
 • Bruttomarginalen uppgick till 49% (27)
 • Rörelseresultatet uppgick till 589,1 MSEK (18,8) och rörelsemarginalen var 40% (-13)
 • Vinsten per aktie ökade till 7,12 (förlust: 0,32)
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 249,9 Mkr (21,2)

 

Omsättningen och rörelseresultatet (Intäkterna – kostnaderna, Ebit) var något sämre än vad proffstyckarna hade gissat på medan bruttomarginalen var betydligt bättre, 49 % (jfr 45%, proffgissarna) (bruttomarginal tänker jag vinsten för sålda varor/enheter minus den direkta kostnaden för att tillverka dessa). En stark bruttomarginal visar att det är bra förtjänst på varje såld enhet.

Omsättningen var lite lägre än vad jag tror att de flesta hade väntat sig. Även om Lantto snyggt förklarar att det beror på mixen av små och stora sensorer (de mindre och billigare säljer mer och mer) som inte analytikerna förstår sig på, så tror jag ändå att han hade väntat sig högre försäljningssiffror, jag trodde det om jag ska vara ärlig.

Företagets framtid tycker jag dock ser grymt ljust ut…

 • Ledande på marknaden
 • Växande marknadsandelar
 • Stark tillväxt
 • Mycket stark kassa ( den kommer behövas)
 • Uttalad långt framskridna samarbeten med stora biltillverkare
 • Betalkort med mål att lanseras redan 2016
 • Utökade samarbeten
 • IOT, allt du vill styra ska du kunna peta på och sen ska den göra som du vill, som Lantto själv brukar säga (detta tror jag kommer bli gigantiskt i framtiden. Om det är Fingerprint cards ab i alla produkter får dock framtiden utvisa :).

Summa sumarum så ser jag dagens rapport som en stor framgång för Fingerprint som bolag då de visar att de lever upp till de förväntningar som de själva kommunicerat till marknaden tidigare. Kom ihåg att de fram till helt nyligen varit ett väldigt litet företag med runt 20 anställda som under 1 år vuxit så det knakar, det är inte helt lätt att hänga med i en sån utveckling så bara att de lyckats växa i kavajen tycker jag är en bedrift i sig självt.Nu får framtiden utvisa i fall bolaget fortsätter leverera i den takt som i alla fall jag tror och hoppas.

 

Navigera på börsen är inte lätt…

Hej!

Börsen är en mekanism i sig som inte är lätt att vare sig förstå och i princip omöjlig att förutsäga, i alla fall i det korta perspektivet. När jag för snart ett år sedan gav mig in i den här världen hade jag inte en aning om hur aktiemarknaden fungerade och jag visste ingenting om obligationer, blankning, cert, wurrar å allt vad det nu kan heta. Nu ett år senare så har jag lärt mig något mer om instrumenten man kan använda sig av men jag fattar fortfarande egentligen lika lite om hur aktiemarknaden egentligen fungerar.

Komplexiteten i detta påfund ska man inte underskatta för synar man detta så kommer man upptäcka hur otroligt komplex marknaden verkligen är. Jag som alltid har gillat ”logik” i både teori och resonemang (annars fattar jag ingenting) måste dock erkänna att jag har svårt att finna den i aktievärlden. Det handlar inte bara om hur marknaden i sig beter sig utan det handlar också om hur jag själv beter mig irrationellt i olika scenarion. Vi kan ta ett exempel….

”jag tror verkligen på H&M i framtiden och vet att de kommer att stå starka om 10 år, sjunker kursen under 170 så storinvesterar jag”  

Ovanstående citat skulle utan tvekan kunna ha varit mitt för ungefär ett år sedan när kursen stod i 220kr eller något sånt. Det skulle kunna ha varit mitt idag också och jag skulle verkligen ha trott på det. Det som händer när man lever och andas i ”the market” är att saker börjar sätta sig i hjärnan, helt plötsligt hörs röster som….

Kina kommer kollapsa, Brexit i England kommer påverka si och så, Marginalerna pressas hos storbolagen, H&M utnyttjar barnarbetare, Valutakursen kommer förstöra, Internet konkurrensen hårdnar osv….

Detta leder till att investerare börjar bli oroliga och de riktigt stora drakarna börjar säkra vinst vilket får till följd att aktiekursen sjunker och helt plötsligt så är kursen i 170 kr/aktie, ni vet det där guldläget! Var det inte nu jag skulle gå in med storsläggan? njaaa tänker jag, det ser ju verkligen inte bra ut det här, kommer förmodligen att sjunka ännu lägre så det är nog bättre att vänta. Givetvis så försvinner investeringsmöjligheten och innan man vet ordet av så har hela marknaden stigit med 20% och där står man som ett fån och tänker, nästa gång då jäklar….

Ovanstående resonemang kanske för vissa kan uppfattas som rena rappakaljan men jag har i alla fall lärt mig 3 saker av detta under mitt första år.

 1. Lita på min strategi och mina investeringsregler och kriterier. Dom hjälper mig att ta beslut när det blåser
 2. Sluta försöka förstå marknaden, det löns inte, den är på kort sikt inte logisk. Acceptera det!
 3. Analysera bolagen så gott jag kan efter min förmåga och kompetensnivå och lita på mig själv när jag väl tagit ett beslut
 4. Var långsiktig!!!!!

 

Aktievärlden år inte rationell eller helt logisk om du frågar mig men ack så intressant.

Nordnet ny i portföljen

Hej!

antagas

 

Det blir lite senare veckouppdatering än vanligt men här kommer den i alla fall.

Senaste veckan (sedan förra måndag) har jag gjort några aktieaffärer. Faktum är att jag faktiskt inte gjorde några affärer under hela förra veckan förrän på Fredag, då kunde jag inte hålla mig längre. Fingerprint störtdök helt oprovocerat så då passade jag på att fylla på med 30 000 kr och ett snittgav för den sessionen på cirka 524 kr.  När jag ändå var i farten så passade jag på att fylla på i mitt minsta innehav Sampo också, 26 aktier införskaffades till ett värde av ungefär 10 000 kr så nu har jag cirka 16 000 kr investerat i Sampo totalt.  Sammanfattningsvis investerade jag under förra veckan för ca 40 000 kr. 

Idag har jag gjort en ny bekantskap i min portfölj och det är Nordnet som har fått slagit följe med de andra. Jag handlade 660 st akter till ett värde av ungefär 19000 kr. Jag har länge velat ta in någon av antingen Avanza eller Nordnet i portföljen då det känns som givet att de båda kommer att plocka marknadsandelar av storbankerna framöver.

Visst kan man se att det nu dyker upp en del konkurrens bland nätbankerna men jag tror de första kommer att fortsätta vara de bästa de nästkommande 10 åren. När jag sen såg att Krösus Sork såg investeringsläge och plockade in dem så hade jag inte längre någon anledning att tveka, då bestämde jag mig för att slå till också :). På sikt skulle jag bli mycket förvånad om det inte skulle vara en bra investering. Men man ska aldrig vara för säker…..

Förövrigt har jag fortsätta fylla på i gammelbankerna i dag med småposter och jag gjorde även en lite påfyllning i Castellum.

Krigskassan är fkrigskassaör närvarande 201 709 kr. Som jag tidigare nämnt här på bloggen vid ett flertal tillfällen så ligger jag för närvarande gärna med mycket likvider utanför och inväntar bättre köptillfällen. Jan och Feb handlade jag mycket men Mars och april har varit lite lugnare.

 

Jag vet inte varför men det känns som att senaste veckan har gått dåligt men tydligen har portföljen lyckats hanka sig fram så till den milda grad att den faktiskt ökat lite i värde de senaste 7 dagarna. Nedan ser ni sammanställningen för den senaste veckan…

blankaplanka

Ha det bra folk!

Bra med kursfall i Coca Cola?

Hej!

Jag har flera gånger funderat på att skriva här på bloggen om min oro pga att Coca Cola comp aktien bara stiger och stiger. Det är den enda aktien av alla aktier jag äger som i princip stigit non stop i ett års tid. Den stiger inte mycket men den har stigit rätt konstant. Jag handlade in mig på 38 dollar och har bestämt mig för att fylla på när den går under 40 dollar igen. Den har legat runt 46 dollar tills idag då den helt plötsligt tokdök med runt 4%.

Jag ska berätta min teori…..

Jag tänker att Coca Cola är en sån där aktie som sparare och institutioner gärna äger när det blåser riktigt mycket på marknaden. När det började blåsa rejält förra sommaren med framförallt Grekland och Kina så började aktien stiga och har stigit non stop i princip sedan dess. Jag har hela tiden tänkt att investerare inte vet var de ska förvara sina pengar så därför har de parkerat i Coca Cola i avvaktan på bättre investeringsmöjligheter. Därav har jag varit lite orolig när aktien bara har stigit och därför bli jag lite glad idag när jag ser att aktien tokdyker för första gången på ett år, förövrigt har inte aktien före idag vart på de här höga nivåerna sedan 1998.

Jag (låtsas) vara säker på att det är storinvesterare, ni vet såna här riktiga aktiemafiosos som nu ser bättre investeringar och litar på marknaden tillräckligt mycket för att plocka ut sina parkeringspengar som de haft i Coca Cola och nu istället satsar dem på lite mer riskinvesteringar. Det innebär ju tänker jag att de inte längre tror att marknaden ska kollapsa i ruiner efter våren här mot sommaren…. 🙂

Haha, det är lite kul att spekulera hej vilt tycker jag….

Är det någon som tror på min teori? I såna fall är det nog läge att investera i aktier nu trots allt.

Bara för att vara tydlig så tror inte jag på min egen teori, men lite kul är det att spåna….eller hur?

omallokering av fonder? Kanske…

Hej!

sklunt

När det gäller mitt sparande så är det så att jag har investerat det mesta av mitt arv på Avanza, dock inte allt. Jag har faktiskt kvar några fonder på Swedbank som mamma hade sparat i tidigare. Idag var jag in på Swedbank och kollade upp dessa fonder igen och de fonderna som jag har kvar där är…

 • Bas mix
 • Handelsbanken offensiv 100

Jag kollade upp båda dessa fonder lite snabbt på Morningstar för att besluta om jag fortfarande ville ha kvar dem.

Det första jag kollar på Morningstar är hur många stjärnor fonden har. Morningstar Crew gör en samlad bedömning på lönsamhet och risk för varje fond som sedermera resulterar i ett antal stjärnor i intervallet 1-5 där 1 är sämst och 5 är bäst.

Basmix fonden har bara 2 stjärnor vilket direkt indikerar för mig att jag egentligen inte borde äga den eftersom det är ett riktigt mediokert betyg. Jag ser att den årliga avgiften är 1,03% (jmf mina Avanza fonder som kostar runt 0,4% i snitt) så kostnaden är egentligen alldeles för hög. Jag tittar på Normans beloppet på samma fond som visar 7 855kr vilket också är för högt. Slutligen så kollar jag hur avkastningen har sett ut efter 10 år och då har fonden presterat 40% i avkastning. Summa sumarum för mig säger att Basmix inte kvalificerar sig egentligen i någon av mina portföljer.

“Normanbelopp” är en prognos för den sammanlagda kostnaden i fonden för ett sparande på 1 000 kronor per månad i tio år. Nyckeltalet beräknas som skillnaden mellan det resultat som skulle kunna uppnås om sparandet fick växa helt utan avgifter och det faktiska belopp som spararen får ut efter tio år.”

Handelsbanken offensiv 100 fonden har 3 stjärnor på Morningstar vilket alltså är lite bättre, men den når egentligen inte upp till mitt krav om 4 morningstarstjärnor. Den årliga avgiften är 1,68% och Normans beloppet är 14 298 kr. Avkastningen de senaste 10 åren har varit något mediokra 54,2%.

Jämför jag båda dessa fonder med hur OMX 30 presterat under samma period så ser jag att de presterat ungefär likartat (OMX ca:47%)  Detta innebär att om jag hade haft pengarna i en fond som följer index så hade jag fått ungefär liknande avkastning fast utan att jag hade behövt betala en massa avgifter till banken under tiden.

Varför äger jag då fortfarande dessa fonder kanske någon undrar och det enkla svaret är att det beror på att mamma valde dessa fonder tidigare. Kanske inget bra svar men det är det sanna svaret.

Av ren nyfikenhet så kollade jag upp vilka fonder som hade 5 stjärnor på Morningstar och det var en herrans massa fonder som hade det. Det var en särskild fond som fångade mitt intresse och det var Didner & Gerge Småbolagsfond. Anledningen att den fonden särskilt fångade mitt intresse var att jag har velat äga den tidigare men jag har aldrig investerat i den. Dessutom skulle jag gärna vilja äga lite små tillväxtbolag men jag anser att min förmåga att välja ut bra sådana är starkt begränsad av min okunskap så varför inte låta proffsen sköta det jobbet? Rätt man på rätt plats är min devis… ;). Det börjar bli riktigt intressant när man kollar på avkastningen de senaste 5 åren 126,2% vilket får anses vara riktigt bra. Kostnaderna är iofs rätt höga men fortsätter fonden i den här takten så blir det ändå en bra affär om 10 år.

Så vad vill jag egentligen med det här inlägget?

Följande funderar jag på….

 • Vikta ned mitt fondinnehav då jag tycker att det är för stort om man lägger ihop både Swedbank och Avanza fonder. (ca:30% fonder)
 • Jag funderar på att sälja både basmix och handelsbanken offensiv fonder.
 • Jag tänker omfördela pengarna till att satsa det mesta på utdelningsaktier…..
 • …..och resten tänker jag kanske satsa på att köpa in Didner and Gerge småbolagsfond.

Det finns en fundering till som Daniel investerar tog upp i ett tidigare inlägg nämligen risk att placera alla pengar på ett och samma ställe. Om jag säljer fonderna på Swedbank och återinvesterar dem på Avanza så har jag i princip hela mitt arv som jag hittills fått utbetalt på Avanza. Vill jag det? Jag vet inte?

Är det dags att sälja min mammas gamla fonder och återinvestera dessa i aktier och småbolagsfonder? Vågar jag lägga hela mitt arv på ett och samma ställe? (det vet jag att min mamma inte hade gjort). Eller ska jag helt enkelt låta det vara kvar som det är nu?…..vi kör en cliffhanger på den tills en annan gång.

Någon som har några kloka synpunkter att dela med sig av?

 

Mehmed Kaplan

Hej!

Ni har väl inte missat att en minister har avgått idag va? Vår bostadsminister Mehmed Kaplan. Jag satt och lyssnade på hans ”avskedstal” och tyckte faktiskt att det var ganska bra. Jag tyckte han var rak och tydlig och pratade ur skägget men vad han tyckte i alla fall. Annars har jag tyckt tidigare att han kan låta lite fjompig, men det kanske alla politiker gör. Nåja, aja baja som politiker att inte kunna svara på i vilka sammanhang man hänger runt med extremister och varför. Mumlande och käbblande kommer man inte långt med utan jag tycker att han lika tydligt som han berättade om sin excellenta person vid avslutande presskonferensen också lika tydligt borde kunna förklara varför han slänger runt med antisemitiska uttalanden och inte bara be om ursäkt för att han gjort det. Det är min åsikt. Men starkt av honom att närvara vid presskonferensen trots allt.

Några andra som inte gjorde lika bra i från sig enligt mitt sätt att se på saken var Åsa Romson och Stefan Löfven. Löfven käbblade på på presskonferensen och återupprepade samma mantra om och om igen hur Kaplan själv valt att avgå och att han höll med. Han svarade kanske på 7-8 journalistfrågor och gav i princip exakt samma svar på alla frågor, jag har beviljat Mehmed entledigande och det var på hans begäran. Sommar och sol och inte ett moln på himmelen för polarna där.

Jag å andra sidan kan tycka att om det fanns förklaringar till Mehmets handlingar så förklara detta då så kan vi gå vidare i livet. Fanns det inga förklaringar utan det helt enkelt stämmer att Kaplan skitit i det blå skåpet så tycker jag att statsministern borde ha tillräckligt med kurage att berätta det på presskonferensen, Jag förstår att det inte är lätt när kompisen står bakom men jag tycker nog att man är skyldig att göra det som statsminister trots allt när det framkommer så pass allvarliga anklagelser mot ett statsråd.

Åsa Romson, hon fattar inte jag alls hur hon ens kan vara kvar som språkrör för miljöpartiet faktiskt efter alla hennes blunders. Jag har absolut ingenting personligt emot henne eller hennes parti (hon är säkert bra egentligen) men driver man en antirasistiskt agenda genom att berätta att det är de vita männen i medelklassens fel till all skit så tycker jag att man som språkrör måste åka hem och göra om läxan. Resonerar man som henne tycker jag…..

 • Att man lever på fel sida av sekelskiftet
 • Att man driver en hetsjakt mot vita medelklass män.

”Det känns ju lite skumt att hon ska representera min talan då när hon så tydligt förklarat att det är jag bland annat som är hennes största fiende, hmm, mycket märkligt”

Jaja, gillar inte hon mig gillar inte jag henne heller! Så det så…

Nu ska ni få höra

Hej!

altan

Den här helgen ser jag fram emot mycket. Nu kommer nämligen delar av min familj upp för att hälsa på vilket kommer att bli supersköj som Glen skulle ha sagt. Det var länge sedan jag träffade dem och jag har saknat dom mycket. I morgon bär det av till en stugby i närheten där vi ska festa loss, basta, käka gott och förhoppningsvis ha det riktigt härligt. Jag har gjort mitt första uttag från Avanza idag för att ha råd med stuga och öl och grejer och det sved lite i sparhjärtat….Nä, nu ljög ja, det gjorde det faktiskt inte 🙂

 

chrbanVeckan som har gått har faktiskt varit en riktig raket för mig och det mesta av resultatet kommer såklart från Fingerprint som har stigit 15-20% nått sånt i veckan. När det såg som sämst ut efter nyår så låg jag runt 120 000 back i portföljen (från toppen) men jag börjar ha hämtat igen det nu genom ett ivrigt investerande under Januari och februari när börsen backade mycket. Nu tänker jag bara att jag borde ha satsat lite mer för nu verkar det ju vända men jag har soldater redo om det skulle dippa i vår och sommar. Jag har faktiskt investerat ganska friskt i veckan…

 • Jag har följt min plan i att höja banksektorn och jag har fyllt på både i Swedbank och Nordea som handlas i rätt attraktiva nivåer nu om man får tro proffstyckarna (i det här fallet gör ja det) trots att banksektorn förmodligen kommer att få lida ett tag till under 2016 och säkert en bra bit in i 2017 också. Men förr eller senare kommer dom tillbaka, tills dess som chansar mest säger, CAAAATCHING!
 • jag har fyllt på i verkstadssektorn via AtlasCopco trots att det är lite farliga tider för branschen, men va fasiken man ska inte överspekulera, atlas är nog ett tryggt alternativ på lång sikt.
 • Saxborn eller va fasen vd för Castellum nu heter gjorde ett gott intryck när jag såg honom i börslunch och jag gillar deras gigantiska investering, det gjorde däremot inte marknaden vilket passade mig utmärkt eftersom jag ändå ville fylla på i bolaget då det var ett av mina minsta innehav i portföljen.
 • Jag har också fyllt på lite i ett av mina nordiska innehav, Fortum.

När det gäller utdelningar så har de verkligen börjat komma igång nu, fasen vad kul det är att bara sitta och titta när pengarna börjar göra jobbet åt dig. Fast ska jag vara riktigt ärlig är inte det riktigt sant för börjar jag räknar timmar som jag lagt ned på allt som har med aktier och sparande att göra så har jag nog jobbat mer timmar med det än vad jag har gjort med mitt ordinarie jobb senaste året. Men träd är till för att vårdas tills frukten kommer, det är då man äter, eller hur 🙂

sprta

 

Hittills i år har det droppat in över 9000 kr i utdelningar och jag förväntar mig ungefär 25 000 kr totalt under hela året, möjligtvis lite mer än det och allt återinvesteras för högre utdelningar nästkommande år. Jag har faktiskt inte tänkt på det så mycket men det är faktiskt redan mer än en hel extra månadslön per år som droppar in i utdelningar, jag tror inte riktigt att jag har fattat det än. För att beskriva det på ett annat sätt kan man säga så här….

Mitt mål är att få 30 000 kr i månaden i utdelningar för då kan jag sluta arbeta och leva ett annat typ av liv, hur långt har jag kommit nu då?

 • Totalt ca: 25 000 i utdelningar i år – nästan 1/12 av mitt mål – 8.%
 • 8,% av mina totala utgifter för året täcks just nu av utdelningar vilket är samma sak som passiva inkomster.Kul va? Detta tackar jag min mor för, synd att inte hon får följa min resa, jag tror hon hade varit stolt…

Om, och jag säger om, jag kommer att nå 6 miljoner inom 10 år (snart 9 då jag bloggat ett år i sommar) återstår att se, mycket kan hända i livet som man inte kan förutspå. Men den dagen jag når mitt mål ska jag bjuda in ett gäng väl valda personer och sen ska vi åka på den mest lyxiga resan jag någonsin vart på, det ska bli startskottet på mitt nya liv och det ska verka som en morot för att jag ska orka fortsätta mitt gnetande även perioder när det är tungt. Det ser jag verkligen fram emot 🙂

Nu närmast är det stughelg, familjemys, bastutajm och ett helskopalis festande in på småtimmarna. Han håller på va gammal farsan men är det nånting han kan så är det att hålla låda på fester, i morgon party, på söndag bakfyllestyrke haha.

Trevlig helg på er!

Hur ska man göra med ett bolag som NIKE?

Hej!

Hade inte tänkt skriva något inlägg idag men har surfat runt järnet nu ikväll och har flippat mellan alla superbloggare, nyheter, forum och allt vad det heter eftersom att jag har missat allt idag pga en riktig jävla skitdag på jobbet. Ibland hatar jag verkligen att vara chef och idag var verkligen en sådan dag med massor av jobbiga samtal. Men livet måste gå vidare, det är bara att kämpa på….

Hursomhelst Johanna….Jag käkar fortfarande LCHF, ville bara informera dig om det i fall du undrade…

Under en lång tid har jag varit jäkligt sugen på att ta in NIKE i portföljen och jag har fint väntat på att få ett bra köpläge i nån dipp. Problemet verkar ju vara att företaget går som tåget mest hela tiden så jag hittar ju aldrig nått rea läge överhuvudtaget.

En blogg som jag gillar väldigt mycket är långsiktig investering och jag har faktiskt pratat lite om NIKE med honom där i kommentarsfältet för att få input från någon annan. Han hade inte djupdykt i bolaget men funderade kanske på att kanske göra en analys av företaget, den skulle jag i såna fall sluka.

Oavsett vad han eller någon annan kommer fram till så kan ju en amatör som jag ändå se att det är ett riktigt kanonbolag som de senaste åren har vart i riktigt bra trim. Vad säjs till exempel om en fördubblad försäljning sedan 2006? Tänk då också på att det var inget litet bolag för 10 år sedan heller. Vinsten per aktie har 3 dubblats under samma tidsperiod och dom har en jäkla massa riktigt snygga produkter som jag själv har använt under många år. Både för träning och till vardags.

Men ett p/e tal över 30 och en direktavkastning på under min gräns (3%) stör mig och gör att jag inte känner att det är en tillräckligt bra/säker investering. Samtidigt kollar inte jag bara på siffror heller utan jag ser ju en hel kontinent (Afrika) som en grym tillväxtmarknad för bolaget  då alla verkar vilja ha Nike skor, t-shirts och andra accessoarer där…(Asien är också en bra framtidsmarknad)Ja vette fasiken om man kommer kunna handla in sig i bolaget till ett pris som känns bra nästkommande 3-5 åren? Jag tror bolaget kommer att fortsätta vara dyrt  om det inte blir någon form av krasch hursomhelst….hmmmm, hur fan ska man göra?

Synpunkter och resonemang kring Nike skulle verkligen uppskattas som kan få mig att bli lite klokare…..

jag har ju en nyfylld arme soldater som bara väntar på order  i fronten men jag vågar inte släppa iväg dom riktigt än då jag misstänker att det finns en del fällor längst vägen, det är bara det att jag inte ser dom, gör du?

Vinsthemtagning i Fingerprint

Hej!

Skavland

Idag har jag tagit hem lite vinst i fingerprint, mer om det sist! Men först

Den här veckan har inletts ganska hektiskt då vi arbetskamrater har vart iväg på en nätverksträff i Norrländska urskogarna. Träffen i sig gick rätt bra och en del vettiga saker fick vi med oss hem också. Vi åkte på Måndag förmiddag och kom hem igår kväll kring 20.00 efter ett par timmars bilfärd, så jag var ganska trött och sliten.

Jag gnetar fortfarande vidare med LCHF och har i veckan börjat träna med en kille som är ännu vildare än jag när det gäller träning, han kör rent fruktansvärt hårt och det passar mig perfekt just nu. Jag behöver någon som pushar mig att ta i det där sista lilla som behövs för att ta ut sig riktigt ordentligt. Idag var det bröst träning superset style och i morgon blir det rygg. Jag tror dessutom att jag ska sticka iväg och köra lite Cardio träning ikväll som det så fint heter på ”gym” språk.  Cardio är egentligen ett samlingsnamn på när man tränar hjärta och lungor och i gymkretsar menar man oftast typ cykel, gång eller crosstrainer eller nått sånt. För mig blir det nog crosstrainer och löpning om jag orkar ta mig iväg igen.

 

När det gäller mina investeringar så ligger jag aldrig på latsidan utan jag är ganska aktiv mest hela tiden. Jag utformar nya planer och leker fram och tillbaka med olika kalkyler och framtidsscenarion och funderar på olika strategier. Nu i veckan så har det börjat komma in flera feta utdelningar som jag kommer att redovisa till helgen och alla utdelningar har återinvesterats precis efter plan. Mitt vardagliga liv lever jag precis likadant som jag har gjort de senaste åren, inga onödiga utsvävningar och utgifter utan jag försöker hålla någorlunda hårt i pengarna till vardags. Allt jag får in som blir över återinvesterar jag på Avanza.

Jag har sålt Fingerprint idag, inte allt men ungefär 150 aktier till ett värde av ca: 80 000 kr som jag har placerat i min krigskassa. Nu har jag ca: 145 000 kr i kassa redo att investeras i trygga utdelningsbolag och dessa ska jobbas in vid väl valda tillfällen under året är tanken. Jag har fortfarande kvar 300 aktier i Fingerprint och posten är fortfarande mitt största innehav i portföljen. Det känns riktigt bra att ha viktat ned lite eftersom att innehavet var så oproportionerligt mycket större än alla mina andra innehav.

Nu får vi se vad resten av veckan har att erbjuda. Spännande som vanligt!

Ciao bella senore`s och senorita`s 

Veckans topp och botten

Hej!

(Hej igen) Lägger till ett extra klipp först av allt så alla kan checka in på det om ni har lust. Jag rekommenderar skarpt att ni kollar på detta då det inte bara är underhållande utan skickar en tanke om att man bör tänka en gång innan man börjar svinga vilt. Jag stal detta klipp från spara för livet blogg men jag tror han överlever och till och mer gillar det :)……Enjoy!

garps

Återigen fredag och ytterligare en vecka har passerat. Det har vart en vecka fylld av lite smått och gott och det har som vanligt vart upp och ner.

Toppen

Den mest positiva överraskningen i min portfölj under veckan var nog H&Ms kursreaktion på q1 rapporten. Hur bra rapporten egentligen var har jag inte tillräckligt med kompetens för att uttala mig om. Däremot så kan jag tycka att det var en lite väl positiv kursreaktion på vad jag kan utläsa ändå ett rätt mediokert kvartal. Jag menar, de tjänade ändå 1,4 miljarder mer under samma kvartal förra året, ändå hyllas de som rockstjärnor eftersom att de slog analytikernas förväntningar med 100 miljoner eller nått sånt.

Men jag gillar ju H&M och hyser ju inte minsta lilla tvivel att bolaget kommer att stå sig i många år. Kul att få bekräftat att onlineförsäljningen också visar på bra resultat, det bådar gott för framtiden.

 

Botten

Den här veckan står ett bolag överlägset längst ner på åtminstone min lista, det är Nordea. Jag har läst runt lite på nätet och på olika bloggar och har till min förvåning sett att många resonerar som att

”Jamen alla banker gör ju så, det är ju klart att Nordea också ska göra så, inga problem”

Jag kan bara konstatera att jag absolut inte håller med om det resonemanget, trots att jag ändå förstår hur de menar. Men jag har dels en ganska stark inre kompass när det gäller värderingar och jag har en dotter som ska växa upp i ett samhälle som bland annat jag har varit med och format. Jag kommer aldrig att acceptera att samhällsfunktioner korrumperas genom att säga att jag tycker att det är ok bara för att alla andra gör det, never ever, jag viker inte ner mig för den typen av retorik. I min värld har de tabbat sig rejält om detta visar sig stämma och det ska de straffas och pinas för.

Gör för helvete inte om det här nu era pengakåta rikspuckon utan se till att göra ert jobb istället.

Vi har väl inte nått stadiet än att det är ok att iscensätta en misshandel och lägga ut på Youtube bara för att andra gjort det? Jösses alltså, ibland blir jag nästan mörkrädd.

Men nu är det fredag och då ska inte jag sura bara för att Nordea pissat utanför toaletten eller bara för att fjortonåriga tjejer misshandlar varandra bara för skojs skull, nej för fan. Jag ska göra som alla andra och stirra ner i min ”fredagsbright öl” med 50% färre kalorier och låtsas som att regnar.

Ha nu en bra helg!

”Å ta för fan moraliskt ställning i viktiga frågor om ni värnar ett samhälle som ska vara bra att leva i framtiden i även för våra barn”

Puss på er 🙂