Hur långt har jag kommit hittills?

Hej!

Skalabanan

Den riktigt observanta ser att jag har fyllt på i mina innehav som jag har berättat tidigare. Jag har ju sålt mina sista fonder som mamma hade på Swedbank och fört över dessa till Avanza, det rör sig om cirka 200 000 kr. Krigskassan är i dags datum 291 000 kr och mitt totala innehav på Avanza är nu uppe i för mig lite hisnande 1,5 miljoner kronor. 

Sedan starten i Juni 2015 så har jag totalt fört över 1 406 171,00 kr från mitt arv från mamma. Om ni har Avanza och snabbt vill kolla upp hur mycket ni för över sedan ni först började investera på Avanza så trycker ni

Mina sidorTransaktioner- datum (bläddra tillbaka så långt du, till din första insättning) – Alla konton – Transaktionstyp (insättningar och uttag) – Värdepapper (Alla värdepapper) – Bläddra sen längst ned på sidan Summa alla transaktioner – Det värdet är totala summan som du satt in på Avanza sedan start.

Utveckling sedan start på alla konton

Sedan jag började investera så har min portfölj stigit cirka 13% inklusive utdelningar vilket motsvarar 112 071 kr. Totalt har mina aktier gett mig 22 160 kr i utdelningar och vartenda öre har jag återinvesterat för ännu högre utdelningar nästkommande år.

 

 

stavlarna

 

Mina utdelningar hittills i år (20 819 kr)….

utdelningskastningar

Jag förväntar mig att mina utdelningar kommer att ligga på ungefär 27 000 – 29 000 kr under hela 2016. Det beror dock på hur börsen kommer te sig eftersom att jag givetvis kommer att fylla på mer om börsen går sämre. Går börsen kräftgång (varken upp eller ned utan sidledes) fortsättningsvis så kommer jag att investera småsummor månadsvis för att få en kontinuerlig påfyllning av mina utdelningsaktier och således ett rättvist GAV. Detta scenario ser jag ju som föga troligt då det brukar vara så att börsen går ned under sommarmånaderna men man kan ju aldrig vara säker.

Faller börsen kraftigt kommer jag att investera större belopp och då kommer jag lägga ned mer tid på att analysera vilka företag jag tror mest på i framtiden.

Om framtiden…

Mitt mål är utan tvekan att bli ekonomiskt fri, fri att själv välja hur jag vill spendera mitt liv. Jag vill inte vara löneslav resten av mitt liv. Med det sagt är det absolut inte säkert att jag vill sluta jobba. Det kan mycket väl bli så att jag arbetar ännu mer när jag nått mitt mål. Skillnaden är bara att det då kommer att ske på mina villkor, tänk dig bara följande scenario…

 • Kunna arbeta deltid om jag har lust
 • Starta eget företag
 • Bara resa runt i världen med vänner och familj stora delar av året
 • Starta en liten internet business utan krav på att måsta tjäna en massa pengar
 • Kunna flytta om man har lust utan kravet att först måsta skaffa arbete
 • Köpa lägenhet eller bostad utomlands
 • ….och mycket mycket mer…

 

Hur långt har jag kommit mot ekonomisk frihet hittills?

Eftersom att jag gillar att göra det enkelt för mig (jag kan inte göra det svårt nämligen, då fattar jag inget) så tänker jag följande. Hittills har jag 966 000 kr investerat i utdelningsaktier. Dessa pengar ger mig ungefär 26 000 kr/år i utdelning. Avrundar man det lite krasst så blir det ungefär 25 000 kr i utdelning per miljon jag har investerat i utdelningsaktier på Avanza (2,5% utdelning, lite lågt räknat alltså) men ändå

1 miljon investerat = 25 000kr utdelningar

2 miljon investerat = 50 000kr utdelningar

3 miljoner =75 000 kr utdelningar

4 miljoner = 100 000 kr utdelningar

5 miljoner = 125 000 kr utdelningar

6 mille = 150 000 kr utdelningar

Denna enkla form av uträkning ger en fingervisning om om hur många miljoner jag behöver innan jag har nått mitt mål. Mitt mål är vad min blogg heter, 6 miljoner. När jag har 6 miljoner investerat så räknar jag med att jag har absolut minst 3% av mitt investerade kapital i utdelningar, alltså minst 180 000 kr/år.  Det skulle ge mig 15 000 kr i månadslön i såna fall och när jag börjar vara uppe i de summorna så kommer jag att benämna mig ekonomisk fri eftersom att jag då skulle klara av att leva endast på mina utdelningar utan lönearbete.

Hur länge är det kvar då?

Det finns givetvis en massa faktorer som kommer att påverka hur länge det kommer ta innan jag nått 6 miljoner kronor och 180 000 i utdelningar. De främsta faktorerna är ju hur börsen kommer att gå framöver samt hur mycket jag kommer att kunna nyspara varje månad. Men jag tänker mig ett nysparande på 12 000 kr i månaden i 10 år och jag tänker mig att värdeutvecklingen på depån är 5% (också det förhoppningsvis lågt räknat). Jag lägger också på 3% ”ränta” vilket betalas i form av utdelningar. Det skulle ge följande formel och tabell…( Tack till min tjej för hjälp med formeln haha)

År 1: ((1.5 miljoner * 1,05) +120 000) * 1.03 = Ing värde år 2

2017:1 745 850 kr

2018: 2 011 736 kr

2019: 2 299 292 kr

2020: 2 610 284 kr

2021: 2 946 622 kr

2022: 3 310 371 kr

2023:  3 703 766 kr

2024: 4 129 222 kr

2025: 4 589 353 kr

2026: 5 086 985 kr

2027: 5 625 174 kr

2028: 6 207 037 kr ( Måååååål!)

Ovanstående uträkning kommer jag att använda årligen som mål för mitt portföljvärde. Portföljvärdet kommer jag att checka av i juni varje år för att se om jag lyckas nå mina delmål.

Enligt min uträkning ovan så kommer jag alltså att nå mitt mål på 6 miljoner i portföljvärde om 13 år. Men det duger ju inte eftersom att mitt personliga mål är att klara denna bedriften redan om 10 år, även om det inte känns helt livsviktigt att klara av det. Det som gör att jag tror att jag kommer klara av att korta tiden är att….

 • Jag tror portföljvärdet kommer att öka mer än 5% per år
 • Jag tror att min ”ränta” kommer att vara mer än 3% framöver
 • Kanske kommer jag också att kunna nyspara mer än 12 000 kr i månaden i snitt under nästkommande 10 år. Jag räknar med att min bättre hälft också tjänar pengar så småningom.

Summa sumarum

Om 5 år ska jag ha minst 2,6 miljoner och om 10 år ska jag ha minst 4,5 miljoner i depåvärde. Det är mina absoluta grundläggande mål och det jag kommer att sträva efter. Min förhoppning är dock att det ska gå ännu fortare och jag hoppas att jag har nått 6 miljoner kronor redan år 2025. men ni vet ju hur livet kan vara eller hur? Man vet aldrig hur morgondagen kommer att se ut!

Tåget rullar på….

Buckle up!..

Tja!

Puh! Nu har min dotter äntligen lagt sig att sova och jag har just slagit mig ned vid datorn. Jag är rätt slut kan jag tala om, vi rewindar och kollar vad som hänt sedan Onsdag…..

Onsdag kl 08.00:  Avfärd mot flygplats

 Kl.1300: Landar på Arlanda flygplats

14.00: Anländer till hotellet (börjar bli lite lätt nervös)

Onsdag kväll, hotellet, Försöker sova men det går tamejfasiken inte. Stiger upp klockan 03.00 för då är jag så jävla less på att inte kunna sova. Går ner till hotell lobbyn och köper en smörgås och en dricka och tänker att somnar jag inte efter det här då skiter jag i att sova i natt. Glor ett tag på TV och somnat till slut vid 4 tiden…

Torsdag morgon….”Pliiiiiiing”…, 3 timmar senare ungefär ringer väckarklockan och det är dags för frukost, (I säng som ett lik och upp som en dödskalle) därav avfärd mot vår konferens, vi är 3 stycken hjältar från vår kommun….

Torsdag förmiddag…Vi anländer till nästa hotell där konferensen ska ske ungefär samtidigt som 400 andra hjältar, som också de, antagligen börjar fundera på vad vi egentligen gör där, men det är för sent att backa ur nu juh…

Torsdag dag smiter förbi med en massa föreläsningar och grejer med blandad kvalitè, dock riktigt proffsigt anordnad konferens måste jag säga…

Torsdag eftermiddag…Vi spanar in vår lokal ock kollar så att tekniken är med, ni vet, kollar att powerpointen fungerar på storskärm, kollar så att headset med mikrofon funkar osv, checkar akustiken och blir ännu mer nervös när man tänker att i morgon kommer lokalen att fyllas upp med ca: 80 förväntansfulla personer som ska lyssna på vår föreläsning med förhoppningen att lära sig något om hur man bygger upp ledningssystem i kommuner. Samtidigt som nervositeten stiger något så känner jag dock hur tröttheten börjar slå in, 3 timmar sömn är inte mycket.

Torsdag kväll….efter perfekt uppladdning på Pizza Hut är det dags att sova. Har känt mig som ett lik hela dagen, mycket nära Zombiestadiet nu men kämpar tappert vidare med förhoppning att jag kan somna på kvällen. Vill inte ha en 3 timmars natt igen, då skiter jag i det här och sticker hem, tänker inte få tunghäfta och vara helt trög i hjärnan i morgon……Puh, tur att jag somnade tidigt, det behövde jag.

Fredag förmiddag…..Återigen tillbaka på Konferensen efter en god natts sömn. Vi ska köra igång 08.45 och har bestämt träff med vår konsult klockan 08.25 för att synka allt. Det funkade perfekt, allt flöt på bra……folket började fyllas på……”mina händer började skaka lite bakom ryggen, tur jag har sovit”. Det är jag som ska hälsa välkommen…..

Satan, mickjäveln funkar inte, slut batteri, måste låna kollegans….Men allvarligt? För i helvete, funkar inte den heller? Skit i det, vi kör solo, utan mikrofon.

– Hör ni mig?

Mmmm nickar några. Ok tur att vi har starka röster säger jag och tänker att nog fan är det väl ändå typiskt. Igår funkade ju allt!

Vi kör igång powerpointen och ska dundra igång med en pampig video…….Vaaaaaar är ljudet? Ingen som vet, spårlöst väck. Pampigheten som skulle slå alla med häpnad blev ett jäkla skriande i full mono utan bas som man kunde höra lite grann så länge ingen gned rumpan mot stolen för högt. Häng mig någon, tänkte jag.

Några började le, jag var lite i en dimma och sa att nog är det väl ändå typiskt att allt ska strula när man ändå är tillräckligt nervös ändå. Vi fick ett par vänliga leenden av förståelse emot oss och förvånansvärt så släppte all nervositet och vi körde på och genomförde en riktigt bra och synkad redovisning som blev ännu bättre än på repetitionerna. Efteråt kom många nyfikna fram och hade frågor och funderingar kring hur vi hade planerat och genomfört integrationen av dessa 2 program i vår kommun. Det slutade lyckat……..fast forward….

Zwwwoooommm….en flyg, en Carlsberg och en bilresa senare så landade jag hemma i farstun klockan 21.30 igår kväll. Bar upp resväskan, lät pulsen sjunka, slog mig tillslut ned vid datorn för att läsa igenom vad alla bloggkollegor haft för sig de senaste dagarna, fort blev klockan 03.00 å dax att sova….

Boooom…Upp igen 08.30 – bilfärd 33 mil med dotter och flickvän för att kolla in ett hus som vi funderar på att köpa, skulle träffa mäklaren idag klockan 14.00. 45 senare hade vi kollat upp huset och vi blev helt förälskade båda 2. Fantastiskt hus med utgångspris 1.25 miljoner….(inga Stockholmspriser här inte), men ett fantastiskt hus. Lätt ett 5 miljonershus i göteborg, Magnifico, vi är förälskade, kommer nog lägga bud. Mäklaren ringer på måndag!

ÖÖööööörn, Öööörn, 33 mil tebax igen, 64 mil bilkörning idag med en 4, snart 5 åring bak i bilen som började tjuta för 50 mil sedan…..är vi framme snart,,,,gaaahhhhhh. Pulsen 180, hjärnan måste viiiila 🙂

Nu, för 20  minuter sen med ölen i handen, cirka 20.30, måste uppdatera mina läsare vad som hänt! Hur fan sammanfattar jag det här snabbt?

Kommer du snart ropar tjejen i bakgrunden….jag har ölen i handen, Lapin idag! Ni vet? Lapin Kulta! Sveper den och kör pekfingervalsen så jag tror det hörs in till grannarna på bottenvåningen och vill ni se resultatet av detta så börja från toppen igen. Nu soffläge…..tror jag kommer somn……..

ZZZzzzzzzz

Ses!

 

 

 

Jag tror jag svimmar

Hej! (OBS, nytt! checka in mina aktuella innehav under fliken min portfölj vettja!)

stockholm-sweden-winter

I morgon kommer jag att åka iväg till huvudstaden för att vara med på en föreläsning via jobbet. Vi är 3 stycken som åker och vi kommer fram kring lunch tid på Onsdag som kommer bli en lugn dag. Mest troligt kanske lite shopping och sen bara ta det lugnt på hotellet (tur de har Gym, ska träna som satan). Sen på Torsdag blir det att lyssna på föreläsningar hela dagen och sedan på fredag så ska vi hålla vår föreläsning för runt 90 personer eller något sånt och lite nervös är jag men det ska nog gå bra! Så räkna inte med någon uppdatering på bloggen förrän tidigast till helgen.

Men ovanstående skriverier har inget med anledningen att jag tror jag svimmar att göra utan det gäller Swedbank. För första gången i dag sedan jag gjorde mitt allra första köp i banken (21 Juli 2015) så ligger jag nämligen plus efter att aktien tog ett rejält skutt upp idag med 2,59% vilket i sin tur gör att jag i skrivande stund ligger 755 kr plus. Kul va?

Det som är så roligt med det här är att det visar att det verkligen lönar sig att snitta ned sig i aktier. Skam den som ger sig ( i bra bolag). I snart ett års tid har jag hållit på att snitta ned mig i bolaget och jag vet inte hur många små köp jag har gjort. Däremot vet jag att jag har fortsatt köpa kontinuerligt och jag har gått från mitt ursprungs ”GAV” 205 kr/aktie ner till 176kr/aktie idag. Så här ser mina köp ut hittills….

skuraejNu kommer kanske inte kursen att hålla i sig  men jag tycker ändå att detta visar på styrkan i att snitta ned sig i kvalitetsaktier. Det som behövs är en tydlig strategi, en tro på bolaget och kapital att investera periodvis för att få ett vettigt GAV.  Detta är alltså en strategi man kan använda sig av om man vill investera relativt säkert på börsen till liten risk att göra fel. Passar oss amatörer perfekt!

Vi höres till helgen!

 

 

Veckan som gått och nya överföringar

Hej!

Bloggen idada

 

Jag har varit ovanligt lugn under veckan som gått, jag har inte handlat jättemycket. Dock har jag fyllt på i några av mina svenska innehav. Små påfyllningar har gjorts i Swedbank, Nordea  Atlas Copco och Castellum för runt 1000 lappen vardera. Sen har jag gjort en mer rejäl påfyllning i Hennes och Mauritz på kurs 255,70 för 10 000kr ungefär. Oavsett vad olyckskorparna viskar om så tycker jag att det känns som ett stabilt köp inför framtiden. Under veckan har jag fyllt på för 14 000kr totalt i mina innehav.

Jag har också lagt en säljorder på mina fonder på Swedbank i fredags som jag väntar mig går igenom på måndag eller tisdag. Eftersom jag gjort en ganska kraftig vinst på dessa och de ligger i vanlig depå så kommer jag att få betala skatt för dessa nästa gång det är dags att deklarera. Skatten skulle bli runt 26 000 kr när jag räknar 30% vinst på det så det gäller att ha dessa i beredskap nästa sommar. Pengarna kommer föras in på Avanza och jag kommer att låta de ligga på sparkonto Collector till en början i alla fall. Givetvis är planen att merparten ska investeras i stabila utdelningsaktier under nästkommande år. Totalt räknar jag med att jag kommer ha cirka 340 000 kr på Sparkontot efter transaktionerna. DVS en ganska rejäl krigskassa i fall börsen skulle få för sig något :). Det känns stabilt inför sommaren.

Utan att jag direkt har tänkt på det så har jag ju oklokt nog lagt mina finska innehav i en ISK vilket jag skulle råda andra att inte göra. Det är ju fördelaktigare att ha dessa i KF faktiskt så jag tror att mina fortsatta investeringar i finnarna kommer att hamna i KF. Det gäller bara att komma ihåg detta när jag ska fylla på i dessa igen. Eller ska man kanske sälja innehaven i ISK och sen köpa in dem igen i KF? Jag vet inte vad som är smartare, är det nån som har en klar ide om detta?

 

 

 

 

Dagliga rutiner kring börsen, sen läsarfråga till er….

Hej!

Ibland är jag så jäkla glad för att jag skriver blogg, varför?

Jo därför att ibland vet jag inte riktigt hur jag ska tänka gällande olika saker vad gäller investeringar. Då brukar jag slänga ut min fundering i nån form av inlägg och oftast är det någon som kommer med kloka synpunkter i kommentatorsfältet. Jag suger verkligen åt mig av informationen och jag är glad som fan att jag lever i en tidsålder när man slipper springa och låna allt på biblioteket för att läsa sig till kunskap. Sist i det här inlägget har jag en fråga angående Castellums emission som jag hoppas någon kan hjälpa mig med.

Men först en titt på mina dagliga rutiner gällande investeringar

Först kollar jag bloggar

Min rutin som finns idag är att jag okulärbesiktar typ 20-30 bloggar varje dag efter jobbet och alltid lär jag mig något nytt. Jag tycker faktiskt ofta att kommentar fälten är mest intressanta hos de stora bloggarna och jag lär mig ofta saker därifrån.

Sen söker jag nyheter

När jag googlat bloggar och kommenterat det som faller mig i smaken just för dagen så brukar jag kolla igenom nyheter på några av mina innehav så jag inte missar något av vikt under dagen. Då googlar jag bara företagsnamnet och sen trycker jag på fliken nyheter (under sökrutan på google) så kommer ju alla dagstidningar som skrivit artiklar angående de aktuella företagen under dagen upp där.

Börslunch är heligt

Efter att jag säkerställt att jag inte missat något stort så brukar jag dra igång dagens avsnitt av börslunch. Jag måste erkänna att jag tycker att kvalitèn på programmet kan variera rätt kraftigt men oftast så tycker jag att det är klart sevärt. Särskilt kul tycker jag att det är när de har bjudit in olika företagsledare till programmet, det är alltid intressant.

Därefter loggar jag in på Avanza och läser placera (om jag inte gjort det under dagen redan)

Kollar placeras nyheter och läser i forumen på mina olika innehav och kollar vad som är de heta samtalsämnena just för dagen. Även om inläggen varierar O`det kraftigaste här så snappar jag ändå ofta upp smågrejer som jag inte visste, det kan ofta vara lite mindre nyheter kring bolagen som aktieägare debatterar hit och dit.

När det sen börjar bli dags att sova så lägger jag mig ner i sängen och känner hur dagens information försöker processa genom lillhjärnan :). Ibland kokar det över, då går det fasiken nästan inte att somna, strategier kan man (läs jag) aldrig bli riktigt nöjd med. De måste finslipas hela tiden Haha. Är du också lite aktieskadad och känner igen dig?

Sist av allt har jag en fråga till er som jag hoppas att någon kan svara på

När det gäller Castellums företrädesemission så funderar jag på om någon kan svara på följande…

 1. Var på Avanza hittar man erbjudandet om emissionen?
 2. Måste man teckna fullt antal aktier eller kan man välja hur många man vill köpa. Finns det något minimum i såna fall?
 3. Visst handlar man Courtagefritt?

Jag hoppas någon kan svara mig på detta, det skulle uppskattas!

räntekonto kontra aktier och lite babbel

Hej!

 

Vad är det som gör att börsen lockar så mycket egentligen? Vad är det som gör att tex: jag väljer att sätta in nästan alla mina arvspengar på börsen istället för att spara dem på ett sparkonto och få fast och säker ränta? Svaret är egentligen rätt enkelt.

Kolla på chansar mest bloggaren som är den av bloggarna som har mest av de jag vet som visar öppet hur portföljen ser ut. Han har runt 7 miljoner i portföljvärde, i aktier alltså. Vi kan kolla lite på olika alternativ som han har när det gäller hur han ska investera sina pengar.

Vanligt räntekonto med fria uttag (ca 0,5% ränta)

7 miljoner är ju en jäkla massa pengar och det är inte många som någonsin kommer upp till ett sparkapital av den kalibern. En snabb koll på miniräknaren visade att om han skulle satsa alla sina pengar på ett räntekonto med 0.5% ränta så skulle han ha 35 000 kr per år ungefär, alltså cirka 3000 kr i månaden i ränta…!?

Vanlig indexfond tex: Avanza Zero (ca 5-7% ränta)

3000 kr i ränta i månaden på 7 miljoner kr är banne mig inte mycket, särskilt inte om man jämför det med en indexfond som beräknas avkasta någonstans mellan 5-8% per år vilket skulle ge en årsavkastning första året på cirka 500 000. Det ger cirka 40 000 kr i månaden i avkastning istället.

 

Aktier (ca:10% ränta )

Vill man krydda till tillvaron lite så kan ett tredje sätt vara att investera i aktier. De som är duktiga placerare brukar nämna siffran 10%/år i snitt om man placerar sina pengar i den här placeringsformer. Givetvis gäller det här att ha lite mer koll än i de 2 översta alternativen för att få ett sånt resultat, men för enkelhetens skull så tar vi 10% som ett årssnitt för alla aktiesparare runt om i Sverige. Det ger en årsavkastning på 700 000 kr med 7 miljoner investerat vilket i sin tur genererar ca: 58 000 kr i månaden.

Det är lite skillnad mellan 58 000 kr i avkastning per månad och 3000 kr va? Det är det som gör det så lukrativt att satsa på aktier och fonder och det är det som gör att jag tror att nätbankerna kommer att öka rätt rejält framöver. Mer och mer vanligt folk kommer att förstå fördelarna med att investera sina pengar istället för att bara ”spara” dem. Särskilt så länge vi har den här låga räntan. Men pass upp, stiger räntorna kan det vara bra att ha ögonen öppna..

Dagens låga ränta påverkar

Med dagens historiskt låga räntor så händer en del saker som kan vara bra att ha lite koll på…

 • Aktiemarknaden boostas eftersom att fler vill in och få ränta på sina pengar, 0.5% på ett räntekonto duger helt enkelt inte
 • Folk lånar gärna till sina bostäder då räntan på 3-4 miljoner är överenskomlig idag (men vänta tills och om den stiger, då blir det tungt)
 • Bankernas räntenetto påverkas vilket gör att bankerna gör lägre vinst på sina utlånade pengar. (jag undrar dock hur mycket detta spelar roll egentligen då ränteläget lockar betydligt fler ”låntagare” vilket borde jämna ut siffrorna lite. Sen antar jag att räntorna höjs igen och då tror jag bankerna kommer plocka igen det man ”förlorat” med råge dessutom.
 • Bostadsmarknaden har ju till och från kokat då många anser sig ha råd att köpa både bostadsrätter och hus, nästan till vilket pris som helst verkar det som.

Så här tror jag det blir om räntorna stiger

Skulle räntorna helt plötsligt stiga till säg 3-4% igen så tror jag att rätt mycket riskkapital skulle försvinna från börsen in i säkrare placeringar. (Då är ett räntekonto helt plötsligt ganska attraktivt om man har 7 mille i kapital, skulle i alla fall ja tycka).

I ett sånt läge kan jag tänka mig att preferensaktier blir rätt värdelösa faktiskt. Jag skulle då inte riskera att sitta med någon hög andel av dessa då om jag inte bestämt mig för att behålla tills jag dör.

Jag har säkert fel på denna punkten men jag tror också att fastighetsaktier kommer att sjunka i värde. Det stämmer säkert inte men som jag tänker så skulle hela branschen utsättas för mer risk då människor helt plötsligt kanske inte har råd att bo längre. Första gångs ägare kan då glömma att ha råd att låna till dagens bostadspriser i alla fall.

Det är givetvis mycket mer som kan hända om räntorna helt plötsligt stiger men i det stora hela så tror jag att det scenariot skulle vara mindre bra för börsen i sin helhet.

Utdelningsaktier is da shit

Då är det tur att man har satsat på utdelningsaktier i gigantiskt stora och framgångsrika bolag. De kommer att fortsätta göra vinst och de kommer att fortsätta dela ut bra med vinst oavsett hur ränteläget kommer att se ut de närmaste åren tror jag. Jag känner mig rätt bekväm med min strategi faktiskt, hoppas jag inte har fel!

 

 

 

 

Tankar om Melker Shörling…

Hej!

 

Idag funderade jag lite kring Melker Shörling som jag har som ett av mina 2 investmentbolag i portföljen ( det andra är Investor). Många hävdar att det är onödigt att betala en extra premie runt 8% eller vad den nu ligger på i dagsläget för att äga investmentbolaget. Resonemanget motiveras av att ”MELK” har en relativt liten portfölj med bara ett fåtal innehav som man egentligen enkelt skulle kunna plocka ihop själv. Skillnaden skulle då vara att man helt enkelt slapp betala den extra premien och ändå få ta del av samma kursutveckling.

Det jag ville forska lite i var om det kan vara värt att betala en ganska hög premie för att äga det här Investmentbolaget? För ungefär ett år sedan blev min slutsats ja på den frågan och därför valde jag att investera. Idag tänkte jag att jag möjligtvis skulle revidera mitt tidigare beslut, eller åtminstone se över det. Så här lyder mina tankar i korthet…

Kort om Melker Shörlings historia och innehav

2006 erbjöds allmänheten möjlighet att teckna aktier i det nystartade bolaget för 93 kr vilket då motsvarade substansvärdet per aktie. Mannen som startade investmentbolaget (enligt rykten för att slippa betala förmögenhetsskatt) hette och heter Melker Shörling. Före bolaget erbjöd aktier till offentligheten så hade Melker själv gjort en riktad emission till Stefan Persson och Carl Henric Svanberg för runt 1 miljard kronor och dessa tre herrar tog då plats i styrelsen. Denna trio blev då och är fortfarande största ägare i bolaget. Ägarstrukturen ser ut på följande sätt….

Ägare Antal aktier Röster %
Melker Schörling med familj 100 759 142 84,6%
Stefan Persson 5 734 602 4,8%
Carl-Henric Svanberg  1 884 049 1,6%

Hämtat från Melker Shörlings (MSAB) hemsida

Innehaven i portföljen

Det är egentligen bara 6 innehav att tala om som ingår i portföljen. Så här ser fördelningen på innehaven ut…

Melkersnubben

 

Eftersom att det är så få innehav så är det givetvis enkelt att kopiera densamma. Det är bara att investera i samma bolag så har man samma portfölj, det kan ingen snacka bort utan så är det.

En fördel som jag kan tycka uppväger lite är att bolaget garanterar att årligen återköpa aktier till den fulla substansen. 

En annan fördel är att hösten 2015 så fick alla aktieägare möjlighet att teckna aktier i filterbolaget Absolent vars notering blev en succe. Denna möjlighet fick inte den som bara härmat portföljen tillgång till. En sådan möjlighet kanske dyker upp i framtiden också? Vad vet jag?

Tittar vi på utvecklingen på  innehaven sedan starten så kan man inte annat än att säga att resan har vart helt fantastiskt. Portföljen har avkastat runt 5 gånger pengarna under de senaste 9 åren. Lägg därtill på en årlig direktavkastning runt 1% så har den som investerat för 9 år sedan gjort en bra affär :).

Idag den 10 Maj handlas aktien till en substanspremie på ungefär 12% på dagens aktiekurs vilket innebär att du som aktieägare betalar mer än vad de underliggande tillgångarna egentligen är värda. Det som skulle kunna motivera en investering ändå är om man har förväntningar på fortsatt stark tillväxt framöver för bolaget.

Min Slutsats

Investering i Melker Shörling i korthet…

 • Du får ungefär 50% av ordinarie erhållna utdelningar från de underliggande bolagen
 • Du tar rygg på 1 person som verkar ha en otrolig näsa för goda investeringar
 • Du slipper engagera dig i de underliggande bolagen. Krånglar något så litar i alla fall jag på att farbror Melker löser biffen.
 • 2 av de underliggande bolagen tror jag har en lysande framtid, Securitas och Hexagon
 • Hög risk med få bolag vilket innebär att aktien kan både stiga och sjunka väldigt fort
 • Pessimisten skulle kunna argumentera för att du köper exponering mot några av de senaste årens kursraketer, dessutom till ett väldigt högt pris
 • Skulle jag investera idag skulle jag försöka slå till när substanspremien är lite lägre än vad den är idag. Idag är Melker väldigt högt värderad. 5-8% premie tänker i alla fall jag är OK eftersom att jag tror så pass mycket på Melker
 • Jag investerar väldigt mycket i 1 person här faktiskt. Skulle Melker (gud förbjuder) kola vippa så vete fasen vad jag gör med innehavet. Det får inte hända helt enkelt…risk, jag vet

Jag avslutar det här inlägget med att säga att jag faktiskt inte har något direkt motargument mot att man faktiskt själv kan replikera Melkers portfölj och slippa ge bort hälften av utdelningarna, det kan man ju faktiskt göra. Trots det så tänker jag behålla Melker av anledningen att jag litar på honom som investerare och hans näsa för affärer. Dessutom får jag exponering mot innehaven i ”hans portfölj” samtidigt som jag kan fokusera på andra investeringar. För mig låter det som en ganska bra deal…..

Hur resonerar du angående att investera i Investmentbolag och särskilt då kanske Melker Shörling?

 

 

 

 

 

 

 

 

snart sommar

Hej!

Jag antar att jag inte är den enda som har njutit av det härliga vår/sommar vädret. Vi har haft ett par riktigt sköna dagar nu och jag klagar inte eftersom att jag har vart ledig sedan förra onsdagen, jag jobbade halvdag då. Men nu är det tillbaka till allvaret på jobbet i morgon efter 4,5 dagars ledighet.

en man

Sitter i morgonrock och funderar på om jag ska ta en dusch och avsluta kvällen med en film innan jag går och lägger mig. Jag funderar på att se den där ”en man som heter Ove”, jag har hört att den ska vara rätt bra. Jag gillar egentligen inte svenska filmer särskilt mycket, men jag tänker ge den en chans.

Under ledigheten har vi haft svärföräldrarna hos oss på besök och om jag har en far som inte är blyg på tömma flarran så har jag lyckligtvis svärföräldrar som inte heller är det. Vi festade in på småtimmarna och sen fick man lida som vanligt ett par 3 dagar efteråt. Ska försöka komma ihåg att jag inte är 20 nästa gång (som om nu det skulle hända haha)

Styrketräningen går riktigt bra och LCHF går väl sådär nu för tiden. Jag körde 6,5 veckor rätt strikt och tappade nästan 8 kilo men nu senaste veckan ungefär så har jag käkat en rackarns massa godis öl och liknande så nu har jag förmodligen gått upp ett part kilo igen.(Har inte vägt mig, slut kräm i vågen) Men imorgon kör jag igång med LCHF igen, jag tänker ta mig till min målvikt på runt 75-78 kilo ungefär.

Imorgon drar börsen igång igen och det känns lika bra som vanligt att man kan se fram emot 5 dagar av potentiella investeringar. Verkar som att börsen ligger lite i slagläge nu igen och frågan är densamma som det var för något halvår sedan. Är det nu det ska välta eller får vi rätsida igen? Svårt att veta.

Lycka till alla därute, hoppas livet leker för er!