Min strategi just nu

Hej!

Hittills har veckan inte följt den trend som jag trodde i Söndags att Brexit skulle medföra, alltså fallande aktiemarknad. Efter Tisdagens återhämtning så var jag nästan säker på att det skulle gå ned på Onsdag men det gjorde det inte utan det har varit en rätt bra drag uppåt sedan Måndagens kraftiga fall. Vad det beror på vet jag inte riktigt men helt klart men några nyheter som verkar ha lugnat marknaden är…

 • att den globala ekonomin knappt påverkas av Brexit
 • att Europa (förutom England) kommer att klara sig bra
 • kanske blir det inte ens Brexit trots valresultatet
 • Generellt ganska rogivande rubriker i media
 • Starkt USA som tuffar på

Generellt tycker jag att medias bild överlag verkar vara ganska positiv då jag förväntat mig nattsvarta rubriker om bankernas undergång….typ…..men så har det hittills inte blivit.

Nu tror ju jag att marknaden kommer att vara extra volatil de närmaste 1-2 åren på grund av det här men kanske så blir effekterna av ett Brexit inte så stora som i alla fall jag initialt trodde. Det är alldeles för tidigt att börja gissa nu utan svaret på hur marknaden kommer reagera får framtiden utvisa. Jag har i alla fall en kortsiktig plan på hur jag kommer att investera nu de närmaste veckorna och månaderna…..

 • Jag kommer fortsätta föra över cirka 12 000 kr varje månad till Avanza
 • Jag kommer försöka hålla mellan 5-10% i krigskassa
 • Jag kommer att investera ungefär en dag i veckan, inte mer.
 • Jag kommer att investera små summor (cirka 1000 kr) i varje aktie
 • Jag kommer inte att ta några stora beslut alls närmaste tiden innan jag får mer information
 • Jag kommer fortsätta spara i mina fonder (ruskigt sugen ibland på att plocka ut alla fondpengar och bara satsa på aktier)

Jag har säkert glömt en rad saker ovan men ungefär så här ser min strategi ut framåt och över sommaren sen får vi se vad som händer till hösten. Min känsla är att jag kommer att ligga fullinvesterad i aktier innan året är slut och det kan mycket väl vara så att jag plockat in fler bolag i portföljen också. De mest intressanta företagen för mig just nu som jag tror kompletterar min portfölj är…

 1. Avanza (jag tror mycket på nätbankerna eller nätmäklarna i framtiden, de ÄR framtiden)
 2. Realty income (alldeles för dyr nu men jag vill i framtiden ha in den också, mest för att jag vill ha in en månadsutdelare i portföljen och den här är min favvo med ökade utdelningar i 45 år eller något sånt..
 3. Softronic, jag bara väntar på mitt läge att gå in här och jag hoppas på att komma in under 6,5kr. Då pyntar jag in 50 000 på en gång! Denna cykliska aktie kommer jag att äga kortsiktigt.
 4. Starbreeze eller paradox (vill gärna ha en fot i gaming kategorin också. Många gillar spela om jag säger så…

Sen tittar jag ju på flera andra bolag förstås och håller ögon och öron öppna men dessa ovan nämnda skulle jag gärna komplettera min portfölj med om köpläge uppstår….

 

Resultatet första dagen av Brexit….

Hej!

Grexit 222

 

Jahapp, jag hade gissat att OMX skulle falla 8% idag och när jag kollar på Avanza nu står det just det så min gissning var rätt bra. Alltid nånting att glädja sig åt när allt lyser rött :). OMX har som sagt fallit drygt 8% och min aktieportfölj har fallit 6,77% så ingen kudde som dämpade fallet där att skryta om heller. Preferensaktierna är det enda i min portfölj som inte totalt har tappat greppet även om dom också har fallit något idag.

Räknar vi kronor och ören så har jag idag efter Brexits första dag förlorat 76 770 kronor i portföljvärde. Sämst av alla aktier i min portfölj har Fingerprint gått som backat 11%. Därefter har vi gammelbankerna, Sampo, Investor och Atlas Copco som trängs om att bli bästa 2an där de har backat mellan 8-10%. Bäst av alla aktier i min portfölj har Castellum klarat sig idag som endast backade 3,4% så stor applåd till dom.

Några köp har jag hunnit med idag också även om jag har tagit det lite lugnt på köpknappen, fort gjort att man handlat för mycket. Totalt blev det köp för lite drygt 10 000kr idag och det innebär att krigskassan sinar, har nu ungefär 90 000 kr (har även gjort privata uttag till semester från kassan) kvar där att shoppa för och det kommer vara investerat om några veckor ifall det fortsätter ner. Därefter återstår nysparande och utdelningar för att finansiera nästkommande köp. Om vi når dit återstår att se.

Närmaste månaderna förväntar jag mig att det kommer att florera massor av rykten av alla de slag innan vi får något konkret att haka oss fast vid. Denna osäkerhet kommer att spegla av sig och skapa hög volatilitet på aktiemarknaden. I ett bästa scenario så ser jag att EU länderna lyckas övertyga marknaderna om att de har koll på läget och kan leverera politiska beslut som lugnar oss. I ett värsta scenario så ser jag det motsatta, EU ledarna får svårt att enas och oro sprids som även motiverar andra EU länder att fundera på om också de ska dra sig ur EU…..

…..Oavsett scenario så står mina soldater redo längst fram och inväntar order. De första bataljonerna har redan dragit iväg så nu är det bara strategerna och elitgrupperna kvar. Erövringen har bara börjat och det återstår att se om min krigslist överlistar motståndaren. Gör den inte det så får Överbefälhavaren (Likt Cameron) fundera på om han är rätt person att styra skutan….

 

 

 

 

 

 

Nu kör vi igen…

Hej!

Brexit

I morgon kör vi igång igen efter att en ny era i Europa har skapats sedan svenska börsens senaste stängning. Jag lägger ut en bild över mitt sparande idag så får vi se vad morgondagen bär med sig, jag kommer jämföra i morgon för att se hur det har gått första dagen efter beskedet om att UK lämnar.

Jag var en av dem som absolut inte trodde att ett Brexit skulle ske så jag har egentligen positionerat mig för att börserna ska rekylera uppåt nu från måndag då jag trodde att lättnaden skulle bli stor. Vad som kommer att hända nu i närtid är mycket svåröverskådligt så min tanke är att jag inte ska ha för bråttom att skyffla in mer pengar just nu. Självklart kommer jag att handla om köpläge uppstår men jag tror inte att morgondagen kommer att bli den enda dagen med bra köplägen om jag säger så….

Jag har en hyfsat stor krigskassa (ca 10% eller 140 000 kr) men hade jag trott på ett utträde så hade jag givetvis inte handlat så mycket veckorna före omröstningen. Då hade jag sparat krutet och det enda som känns någorlunda rätt för mig är att jag valde att fylla på i mina Preferensaktier före Brexit. På en turbulent börs tänker jag att det kan vara rätt skönt att ha dessa då de förmodligen kommer att stå emot det förmodade raset framöver, de lever lite sitt eget liv.

Lite spridda tankar om börsen just nu…

 • Proffstyckarna säger ju att bankerna kommer att få ta den hårdaste smällen och jag kan tänka mig att en del av det kapitalet flyttas till säkrare placeringar så jag skulle inte förvånas om typ Amerikanska giganter som tex: Coca Cola kommer att stiga i skuggan av Europas oro. 
 • Handelsbanken har inte jag i portföljen. Jag tänker att detta kanske kan ge bra köplägen i en bra bank om oron blir överdriven och då kanske jag tar in Handelsbanken i min portfölj. Tankar har passerat att jag kanske ska byta ut Nordea mot Handelsbanken eftersom att jag redan har exponering mot Nordea via Sampo, men det är inget som kommer att hända direkt, jag måste fundera mer på det i så fall. Handelsbanken har cirka 13% av sina rörelseintäkter från UK så nog är det möjligt, tom troligt att aktiekursen kommer att sjunka en tid även om talespersoner för banken försöker mildra marknaden.
 • H&M : UK är bolagets 3dje största marknad och har en omsättning på över 7 miljarder kronor räkenskapsåret 2015-2016. När pundet nu har stördykt till det lägsta på över 30 år så tror jag faktiskt till och med att ledningen för H&M börjar vara en aning nervösa för hur detta kommer påverka framtiden. H&M kommer från en jobbig tid och det lär fortsätta ett rätt bra tag till ser det ut som. (Hur mycket färre kunder företaget kommer få pga brexit låter jag vara osagt! Lågprisföretag kanske gynnas av detta, kundbasen för lågprisföretag kanske ökar i oroliga tider, vi får se)
 • Mitt största bolag sett till investerat kapital är ju Fingerprint. Hur aktien kommer att påverkas av Brexit vågar jag inte ens gissa faktiskt, helt ärligt har jag ingen aning och jag har alltid fel i mina gissningar. Men min tanke är att aktien redan har vart så nedtryckt i skorna så om den pressas ännu mer så köper man den ju nästan 1/1 på årets vinst och ett P/E under 5 låter väl ändå snudd på helt sjukt? Men inte vet jag, jag har slutat förvånats vad gäller den aktien 🙂
 • Investor och Tele2 är de bolag som jag antagligen först kommer att fylla på i under morgondagen. I övrigt kommer jag nog att hålla mig rätt lugn tror jag och bara följa nyhetsflödet så gott jag kan…

Nu öppnar snart börsen och vi får se hur pass rött det blir. Jag gissar att morgondagen bjuder på -8%  i OMX30 i morgon.

Go natt!

 

 

 

Ny tid….

Hej!

Det här trodde jag aldrig!

Nu är det nya tider som gäller, en tid då EU för första gången minskar i antal länder istället för att öka som det brukar vara. Storbritannien har röstat för att lämna unionen och jag har som vanligt en del synpunkter på det som jag har med allt annat också.

Att Engelsmännen själva väljer att hoppa av och att det sker genom ett demokratiskt beslut som en folkomröstning tycker jag är helt ok, jag gillar demokrati. Trots att jag gillar demokrati så tycker jag inte att folket ska bestämma i vissa frågor. Varför inte? Jo, därför att alla helt enkelt inte är tillräckligt insatta för att överhuvudtaget kunna bedöma i vissa frågor. Det låter hemskt men så är det ju.

Det är ju därför vi har system där vi lämnar ifrån oss vår rösträtt till ett gäng experter som ska kunna ta vissa svåra beslut åt oss, helt enkelt därför att vi inte är kompetenta nog att ta dessa själv. Nä men det är ju inte politikerna heller säger nån…..NÄ, det är därför de kan lämna frågan vidare för utredning till ett gäng experter som kan ta reda vad konsekvenserna blir för det ena eller det andra beslutet. Det är ett ok system tycker jag…Det är demokrati. Blir det folkomröstningar om för mycket kanske ett framtida scenario ser ut så här….

 • Ok alla som tycker att vi ska ha 6 timmars arbetsdag upp med en hand! Pefekt, 80% ja 20% Nej, konsekvenserna tar vi sen, vilka konsekvenser förresten? Vadå konsekvenser?
 • Alla som tycker att vi ska höja sjuksköterskornas och lärarnas ingångslöner till 26 000 kr upp med en hand, vi tar det av statliga pengar. 80% ja 20% nej. Perfekt, done.
 • Jaha är det nån som tycker att vi ska förlänga semesterperioden till 3 månader per år? Härligt, nu blev det så också.

Vadå jag ska ha min gamla mamma på ett äldreboende, vadå finns ingen personal? Har ni inga pengar i kommunen eller?

För fan här har man arbetat hela livet och sparat pengar i pension (näe, du har inte sparat ett skit, det har andra gjort åt dig, du har själv sparat 0 kr) Du har betalat en premie till en försäkring om framtida ersättning men tyvärr finns det inga pengar kvar i kassan eftersom att det har vi betalat ut genom höjda sjuksköterskelöner och andra förmåner. Ni har ju för fan själva valt det!!!

Mmm, lite bitter är jag och det beror på att jag gillar iden om ett sammanhållet Europa. Särskilt med tanke på allas vår säkerhet. Ett splittrat Europa blir i förlängningen mer oroligt och ostabilt tror jag.

Ska sanningen fram så handlade Storbritanniens omröstning inte om ett medlemskap i EU egentligen. Valet kom till största del att handla om nationen vill ta emot mer invandrare eller inte. Enligt mig är EU mycket mer än bara en fråga om hur mycket flyktingar vi ska ta emot, men det tyckte tydligen inte Engelsmännen.

Nu blir det komplicerat, för hur ska avtalen formuleras egentligen? Jag tror inte att Frankrike och Tyskland till exempel vill att England ska få fortsätta åtnjuta fördelarna det har inneburit att vara en del i EU.  Har man lämnat så har man! Med det sagt så tror jag inte att det kommer att vara okomplicerat och lugnt i framtiden utan jag tror att vi går en rätt komplicerad och osäker framtid till mötes.

Men som allting annat så blåser det över. Mount Everest står kvar, Solen går upp i morgon också, Människor kommer att fortsätta vara iderika och kreativa och allas våra företag kommer fortsätta tjäna pengar. Börsen kommer definitivt att köra över en del vägbulor över en överskådlig framtid men fundamenta består, liksom människors begär efter prylar och käk. Nu går vi vidare…..Ett land fattigare…..

 

 

 

Nu gäller det…..

Hej!

Det finns en massa människor som just skiter fullständigt i att det pågår en omröstning i Storbritannien angående deras medlemskap i EU eller inte. Jag förstår att folk inte orkar bry sig, jag gör verkligen det. Man kan tycka att Engelsmännen själva måste få avgöra om de vill vara med i en överstatlig union eller inte, det tycker jag också.

Men om jag nu för en gångs skull fullständigt skiter i hur börsen kommer att påverkas utan funderar på hur framtiden kommer att se ut för oss alla så tycker jag att det vore väldigt synd om Engelsmännen till slut kommer att lämna.

För mig betyder EU en gemenskap mellan de länder som finns i vår del av världen.

 • Det betyder att jag eller min dotter kan åka till England och studera om vi vill. Det betyder att om jag bli skjuten i huvudet på någon bakgata när jag är där så har jag rätt till sjukvård i det landet.
 • Jag värnar den inre marknaden. Det betyder att vi får sälja varor och tjänster mellan länderna i EU utan att betala tullar. Ett land i EU får inte gynna produkter från det egna landet utan varor och tjänster ska säljas i regionen på samma villkor (tur för sverige)
 • Jag kan skicka pengar till min dotter när hon flyttar till Frankrike i framtiden utan problem
 • Samarbete mellan polisen i de olika länderna vad gäller organiserad brottslighet. Alla underättelsetjänster i regionen har kontakt med varandra och utbyter information.
 • Men det viktigaste av allt!!!! Ett EU land har aldrig någonsin startat krig med ett annat EU land- varför inte tror ni?

EU är ett gigantiskt projekt med en massa fel och brister förstås som behöver jobbas på, som vår sjukvård ungefär. Men det betyder ju inte att vi ska hoppa ur gemenskapen eller lägga ner sjukvården i landet, eller hur?.

Mänskligheten är av naturen jävligt ego och så länge man bor i ett fredligt land som Sverige som inte har haft krig på över 200 år så är det inga problem att lämna 20 spänn i rädda barnen asken på ICA. Det klarar alla. Däremot om vi får problem och blir hotade, då kommer vår verkliga sida fram på ett annat sätt. Sätt ett gäng på en sjunkande båt på medelhavet med en livbåt och kolla vad som händer! Ridderligheten existerar inte och den har aldrig existerat, det har däremot Darwins teorier!

Min slutsats av mitt babblande är att jag har inga större förhoppningar om att vi ska kunna omvärdera alla människor till att bry sig om varandra, det hör helt enkelt inte till vår natur.

Så här ser jag på EU. Om jag lämnar alla mina tillhörigheter till grannen, DVS TV, soffa, Köksbord; Ipad osv så kan det ju tyckas väldigt korkat att om jag senare bestämmer mig för att spränga grannens bostad, då förstör jag ju mina egna saker juh. Samma sak är det med EU och affärsavtal! Det finns ju inte ett enda EU land som skulle tjäna på att invardera ett annat EU land eftersom att det i sak skulle vara som att attackera sina egna tillgångar och intressen. Korkat om du frågar mig……därav bra att EU finns! EU skapar stabilitet och Fred i det långa loppet tror jag. Ett uppbrott kanske inte skapar krig direkt, däremot ökar det sannolikheten….i alla fall om du frågar mig!’

Hoppas England röstar för att stanna! Jag tror det, vad tror du?

Betalda undersökningar och en liten titt på NCC (Mitt nya bolag)

Hej!

Läste något inlägg från bloggaren miljonär innan 30 för ett par dagar sedan där han skrev att han skulle testa på att göra betalda undersökningar på nätet. Pja….jag sitter ju inte lite vid nätet så jag tänkte att sure, varför inte? Kan ju lika gärna tjäna en slant om jag ändå ska sitta här och hänga….

Men det var verkligen inte min grej det där alltså, jag tror faktiskt aldrig att jag har gjort något tråkigare i hela mitt liv, dessutom nästan gratis. Hann väl fippla bort en 6-7 timmar av mitt liv på att försöka få allt att funka innan jag idag till slut bestämde mig för att jag skiter i det där. Dessutom hann jag inte tjäna en enda krona under dessa 7 timmarna, fan va kasst. Aldrig mer undersökningar….

Nytt köp 

Jag har gjort ett nytt köp i går och som jag nämnt tidigare så blev det fastighetsutvecklingsföretaget NCC. Jag köpte 130 aktier för totalt 25 000 kr. Som jag har nämnt många gånger tidigare på bloggen så tror jag följande…

 • Vi har inte en bostadsbubbla i Sverige
 • Vi kommer att bygga mycket i framtiden, både restaurera och nybygga.

Dessa 2 anledningar var egentligen den främsta anledningen att jag ville ha in bolaget i min portfölj. Bolaget själv anger för perioden 2016-2020 följande finansiella mål…

 • Rörelsemarginal på 4%
 • En genomsnittlig årlig tillväxt på minst 5%
 • Utdelningspolicy på 40% av vinsten

NCC verkar köra på offensivt och genomför nu en rad strategiska och organisatoriska förändringar som ska öka tillväxten framöver för företaget. En av dessa förändringar har varit att man avknoppat NCC housing eller Bonava från bolaget i år, den delen av verksamheten som haft den absolut starkaste tillväxten i koncernen de senaste åren. NCC egen utredning har kommit fram till att tillväxtmöjligheterna för båda bolagen är större som separata bolag.

Många funderar säkert på varför bolagen har separerats och varti värdet av det ligger. Nedan listar jag några anledningar jag hittat…

 • Komlexiteten i Koncernen minskar
 • Aktieägarvärdet långsiktigt bedöms öka eftersom det bedöms att tillväxtmöjligheter som separata bolag är större
 • Kundfokus ökar från båda bolagen (NCC arbetar mot Företag och offentlig verksamhet medan Bonava riktar sig direkt mot konsumenter
 • NCC får möjlighet att använda det starka kassaflödet inom bygg och anläggningsverksamheten till att nå det nya strategimålet om högre tillväxt. Detta genom satsningar på tillväxtsegment som ni kan läsa mer om nedan…

 

Bolaget siktar på att öka lönsamheten under strategiperioden 2016-2020 genom att satsa på fyra specialiserade nordiska affärsområden….

 • Bygg
 • Infrastruktur
 • Industri
 • Kommersiell fastighetsutveckling

Hur ska målet om 5% tillväxt nås?

Planen är att ta marknadsandelar inom segment som bedöms växa snabbt framöver så som de 4 affärsområden jag listat ovan. Bolaget bedömer att det finns behov av omfattande Infrastrukturprojekt i både Norge och Sverige, det behövs göras renoveringar av fastighetsbestånd och det behöver byggas nya smarta lågenergibostäder. Dessutom bedöms det finnas restaureringsbehov på skolor, sjukhus och andra offentliga byggnader över hela norden. Detta sammantaget med politikernas uttalade vilja att bygga bort bostadsbristen de närmaste åren gör att jag hoppas och tror att NCC ska nå upp till 5% årlig tillväxt de närmaste åren.

Jag har kollat på avkastningen på eget kapital för de senaste 5 åren för bolaget. Jag läste i NCC årsrapport att de är ett av de lönsammaste bolagen i branschen (sid 10) och de sa där att de har en avkastning på eget kapital på 26% för 2015. Avkastning på eget kapital är ett viktigt mått tycker jag eftersom att det ger mig en bild av vilken avkastning  aktieägare fått på det kapital som de satsat. Detta vill jag ju givetvis vida ska överstiga bankräntan för att jag ska tycka att det är värt risken det innebär att köpa aktien, hursomhelst, så här ser min uträkning ut för NCC avkastning på eget kapital…

(jag har räknat vinsten/ egna kapitalet på börsdatas sida)

2011: 16%

2012: 21%

2013: 23%

2014: 21%

2015: 22%

Det ser ju bra ut, eller hur? Det enda som stör mig är att det i bolagsrapporten står 26% avkastning på eget kapital för 2015 medan jag får det till 22%. Är det någon smarting som kan informera mig varför min uträkning inte stämmer med bolagets egna? (NCC säger alltså 26% och jag säger 22%, vem har rätt?)

Summa sumarum

Som vanligt när jag kommer igång skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om bolaget men det är ju en dag i morgon också och jag hade bara tänkt skriva ett kort inlägg.

Jag tycker en investering i NCC i nuläget är en smart investering med tanke på hur bostadsbristen ser ut i landet och hur behovet av att restaurera och bygga ut infrastrukturen också släpat efter i flertalet år tidigare. Nu är det dax att göra något åt det och det tror jag även sittande regering kommer att se till blir av de närmaste åren. Givetvis så finns det i det här bolaget som alla andra en del risker och de jag fokuserar på främst är följande….

 • Långsamma och stelbenta detaljplaneprocesser som förhindrar och försenar projekt, (har både föregående och sittande regering haft upp till diskussion flera ggr)
 •  En tuff marknad med ökad konkurrens bland bolag. Detta ser NCC också och det är därför de effektiviserar och fokuserar sin verksamhet just nu

Nu ska jag snart sova, PS hjälp mig gärna med avkastning på eget kapital om du kan. Jag vill gärna veta vad jag gjort för fel 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckan som gått

Hej!

ölskagga

Ja jösses vilken vecka som jag nu har lagt bakom mig. Fingerprint har som jag tidigare berättat om  haft ett jätteras tillsammans med i stort sett resten av övriga bolag i OMX 30 som slutade -1,27% för veckan.

Investeringar under veckan

Jag har viktat upp mina preferensaktier från cirka 4 till 8% av min fortfölj så nu har jag ungefär 100 000 kr investerat i Balder och Akelius. Jag har handlat för totalt 76 648 kr och följande aktieköp förutom preffarna har gjorts….

 • Fingerprint för 56 000 kr
 • H&M 2000 kr
 • Investor 1000 kr
 • Swedbank 1600 kr
 • Castellum 1200 kr
 • Nordea 1500 kr
 • Tele 2 2000 kr
 • Atlas Copco 1000kr

Jag har följt min strategi om att investera mindre summor fram till att vi får lite mer klarhet i hur det bli med Brexit. Kan vara skönt att ha lite krigskassa kvar om börsen får ordentlig skrämselhicka vid ett eventuellt utträde. Jag har verkligen inte trott att Storbritannien skulle lämna tidigare men efter de senaste opinionsundersökningarna har jag blivit mer tveksam. Hursomhelst blir det mycket spännande att se vad som händer tycker jag.

Mitt totala portföljvärde har tappat rätt rejält den senaste veckan där alltså främst Fingeprint spelat en avgörande roll.

övervägandesele

 

Funderingar kring nytt köp

Tillströmningen av nya människor och urbaniseringen samt den låga räntan gör att bostadsmarknaden fortsatt är mycket het. Efter att ha lyssnat på politiken så är jag ännu mer övertygad nu om att det kommer att byggas som aldrig förr i det här landet. Det kanske var att ta i men det kommer att byggas en hel del i alla fall, det jag övertygad om. Därför så vill jag precis som Petrusko ha in ett byggbolag i portföljen och just nu lutar det åt att valet kommer att falla på NCC då det har stark exponering mot Sverige. Förmodligen kommer jag att ta en lite mindre position nästa vecka med avsikt att fylla på under nästkommande året.

 

Jätteras i Fingerprint

Hej!

Tuffa tider för alla Fingerprintägare just nu. Efter beskedet om att Lantto fått kicken så har aktien totalt rasat ihop.  Aktien har backat konstant sedan splitten den 27è maj, det vill säga 16 dagar i sträck och just nu är P/E talet nere på  otroligt låga nivåer. Idag stängde kursen på 77.5 och räknar man om det i gamla värdet innan aktiesplitten så får man ett värde på 387,5 idag. ( 77.5*5). Räknar man på en vinst per aktie på 40 kr vilket nog speglar sanningen rätt bra om man får tro analytikerna så ger det på dagens stängningskurs ett P/E tal på 9,6. Wow.

När man beskriver P/E tal så brukar man ju beskriva det som att höga tal representerar en stark tro på framtida försäljningsintäkter medan ett lågt P/E tal skvallrar om tro på sjunkande vinster framöver. Varför marknaden helt plötsligt tror att Fingerprint ska sluta sälja sina produkter eller att försäljningstakten ska avta övergår mitt förstånd men tydligen så är det den signalen som marknaden signalerar.

När det gäller raset så orkar jag faktiskt inte ens spekulera i vad som kan vara orsaken eftersom att aktiemarknaden är så komplex. Personligen så tycker jag att det var jättetrist att Lantto fick gå eftersom att han förmedlade en bild av ärligheten självt vilket jag tror var en ovärderlig tillgång för bolaget särskilt med tanke på dess brokiga förflutna. Säkerligen har hans avgång påverkat denna nedgång till viss del, det tror jag.  Men nu är läget som det är och nya VD är säkerligen mycket kompetent….

Återgår vi till siffrorna så har företaget själv prognostiserat en intäktsprognos på mellan 7-8,5 miljarder för 2016 och man räknar på en vinst någonstans mellan 2,5 – 3 miljarder. Mot dagens värdering (börsen) på 24 miljarder kronor så innebär det att du skulle betala ungefär 8ggr vinsten för 2016 om du köpte upp alla aktier i bolaget. Jag skulle alltså kunna köpa hela  fingerprint Cards för 8ggr vinsten för 2016.  Det låter billigt tycker jag, särskilt med tanke på att det för tillfället knappt syns någon konkurrens alls och att bolaget själv säger att man kommer att växa med 130-200% under 2016. Jag ser mycket fram emot Q2 rapporten om ungefär en månad som svart på vitt visar var bolaget står. Förhoppningsvis så får vi återigen se vinstvarningar så som var fallet flera gånger under 2015.

Fingerprint har bjudit på en riktig berg och dalbana och gör ju att inga dagar är särskilt händelsefattiga i alla fall. Jag har i nedgången fyllt på mitt innehav och äger för närvarande 3070 aktier i bolaget vilket motsvarar ett värde på 237 000kr till dagens aktiekurs. Ska jag vara riktigt ärlig så kommer jag med största sannolikhet tanka på mig mer om kursen fortsätter att sjunka även om jag ska medge att det känns rätt obekvämt just nu.

 

 

 

Mitt kortaste inlägg

Hej!

Det är sent, jag ska sova. Ska bara skriva en sak först.

Har dunkat in 69 000 kr senaste 3 dagarna i Fingerprint och för första gången sedan Februari ligger jag back i aktien. Så nu hoppas jag på redig uppgång, bältet är fastspänt.

Jag har handlat rätt mycket annat också, Inget nytt men fyllt på . Mer om det senare. God natt!