Sverige i ett Makro perspektiv

Hej!

Brasklappar

Tja! Jäklar vad börsen har tuffat på senaste 4 dagarna, nästan så att man tvingas fundera på om börsen börjar gå mot bull trend igen? Jag vet inte men däremot ska väl inte denna kräftgång hålla på hur länge som helst.

När man tittar på trender på hur börsen brukar bete sig så kan man se att börsen brukar gå som starkast under våren, alltså de 5 första månaderna på året. Hela 9% upp under perioden visar statistik sedan 1990. Sommarmånaderna Juni – Augusti är inte i närheten av lika bra med ett snitt på -0,4%. September tom december så tuffar börsen på i relativt makligt tempo med ett historiskt snitt på 3,5%.

September månad som vi är på väg in i strax har historiskt varit den sämsta månaden på året. Men de senaste åren har det inte sett ut så utan då har september vart en plusmånad. Detta förklarar vissa med att investerarna tidigare brukade återinvestera utdelningen direkt (april) medan de numera avvaktar surmånaderna och trycker in utdelningen först efter dessa, vilket då blir i september.

Hur det nu än är med den saken så är de flesta ändå överens om att aktier är en vintersport och jag tycker nog att ordspråket sell in may and stay away verkar överensstämma rätt bra med verkligheten.

När vi kommer tillbaka efter vår solresa på Mallorca i början av september så kommer det bli intressant att följa höstens och vinterns utveckling.

Hur går det för Sverige egentligen?

För investerare så är alltid makroperspektivet superintressant, i alla fall för mig som för det mesta handlar stora stabila och mogna bolag. Därför brukar jag alltid försöka hålla ett litet öga på hur framtidsutsikterna i Sverige egentligen ser ut och här följer en liten sammanfattning….

BNP = Värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under en given tidsperiod.

BNP  är det vanligaste måttet för att beskriva ekonomisk tillväxt för ett land över tid. Tittar man på Sveriges ekonomiska tillväxt historiskt så har den sedan 1970 legat på i snitt 2% per år. Kollar vi på prognoserna för 2016 så beräknas vi landa på en BNP på cirka 4%, vilket alltså är dubbelt så högt som den genomsnittliga ökningen och prognosen för 2017 ligger på drygt 2,5%. Både 2016 och 2017 ser ut att bli mycket starka år för Sveriges företag generellt.

Arbetsmarknad

Regeringen satte 2014 ett mycket högt mål för Sverige om EUs lägsta arbetslöshet 2020. För att detta skulle kunna bli verklighet så beräknade svenskt näringsliv då fram att det skulle behöva skapas 430 000 nya arbetstillfällen mellan åren 2014-2020.

Givetvis är det ingen som idag vet vad EUs lägsta arbetslöshet innebär 2020 men ett rimligt antagande kan vara att arbetslösheten bör ligga på ungefär 5% då. Riktigt så lågt är det väl ingen som räknar med att Sverige ska komma men man vet ju aldrig. Dock kan ni se nedan att det går åt rätt håll…

Arbetslöshet

2014: 7,9%

2015: 7,4%

2016: 6,9%                                    (Prognos)

2017: 6,7%                                    (Prognos)

Helt avgörande för att Sverige ska ha skuggan av en chans att lyckas beror främst på 3 saker.

1. Att man snabbt lyckas möta matchningsproblematiken på svensk arbetsmarknad. (läste nånstans att trots 100 000 inskrivna på arbetsförmedlingen under en viss tidsperiod så låg 93% av tjänsterna kvar efter att en månad passerat.) Man hittade alltså inga lämpliga kandidater.

2. Att man lyckas sysselsätta invandrare och flyktingar snabbare. Genomsnittstiden för en invandrare att få jobb i Sverige sägs vara så hög som 8 år idag. Särskilt svårt har utländska kvinnor att komma in på arbetsmarknaden

3. Att man lyckas komma förbi krånglet från att bygga bostäder till att verkligen bygga bostäder, på riktigt. Jag har vart inne på ämnet tidigare på bloggen men ett väldigt vanligt problem idag är att människor struntar i att ta ett jobb i en storstad eftersom att det är så fruktansvärt svårt och dyrt att få bostad där. Ska folk kunna arbeta så måste folk helt enkelt kunna bo där också. Så enkelt är det!

Inflation 

KPI, alltså konsumentprisindex, eller KPIF, (nån ny variant tydligen som är samma som KPI fast med fast ränta???) eller helt enkelt Inflationen som jag gillar att kalla den har alltjämt stigit sedan 2014. Den förbättrade konjunkturen som vi nu ser gör att företagen också vågar höja priserna på sina produkter vilket i sin tur gör att den allmänna prisnivån höjs, vilket är riksbankens mål. (Sverige och EU har alltså varit inne i en lågkonjuktur sedan 2009 men många tror att vi är i slutet av den cykeln nu, men ingen vet såklart säkert)

KPIF

2015: 0,9%

2016: 1,4%                             (Prognos)

2017: 1,6%                             (Prognos)

Riksbanken har sedan 1993 (eller egentligen 1995 tror jag) haft ett inflationsmål om 2% per år. Sedan krisåret 2008 och efterföljande depp 2009 (enda året på 2000 talet som inflationen vart på minus -0,3) så har inflationen varit rätt volatil vilket jag tolkar som att människor har vart rätt osäkra på marknaden. sedan 2013 har inflationen stigit sakta men säkert och stabiliserats kring 1,5% vilket prognostiseras även för 2017.

Företagande

Antalet företag i Sverige har sedan 2003 ökat från ca 800 000 till idag ca 1 100 000, en ökning med nästan 30% alltså. Företagen ökar alltså ganska kraftigt medan andelen företagare av det totala antalet sysselsatta håller sig rätt konstant, ca 10%. Människor verkar inte rädsla sig för att starta företag och de senatse åren 2014 och 2015 så har antalet uppstartade företag ökat vilket är positivt.

Stadsskuld

Ett land i kris har ofta en väldigt hög statsskuld. Här finns det en massa intressanta vinklingar och exempel jag skulle kunna skriva om men jag lyckas knappast täcka alltihop. Men en sak som jag vart inne på tidigare på bloggen är Japans höga statsskuld som är så hiskelig att jag knappt kan förklara det, den är -243% i förhållande till BNP. Jämföra detta med Grekland på en hedersvärd andra plats med -173,8% i förhållande till BNP. Här snackar vi ordentligt tyngda länder som förmodligen aldrig någonsin skulle kunna betala tillbaka sina skulder, eller tror ni Japan lyckas skrapa ihop över 1 Biljard kronor närmaste tiden?

Sveriges statsskuld ligger på lite mer överenskomna 1 300 miljarder vilket motsvarar cirka 35%-40% av BNP.  Internationellt i ett EU perspektiv så har vi låg statsskuld, vi ligger bland de 10 länderna i EU med minst skuld. Som en jämförelse kan man se på det så kallade Maastrichtfördraget vilket är det ekonomiska och monetära fördraget som EU använt för att reglera kriterierna till att ett medlemsland ska kvalificeras att delta i EMU ( Den monetära unionen, alltså Euron helt enkelt). I Maastrichtfördraget fastslås att den offentliga skulden i ett land högst får uppgå till 60% av BNP.

Med andra ord är det flera länder i Eu som inte lever upp till kraven i EUs stabilitets och tillväxtpakt men Sverige är lyckligtvis inte ett av dem 🙂

 

Summa sumarum

Summa sumarum är att jag egentligen har samma syn på klimatet som jag hade för ett år sedan. Sverige går bra, både vad gäller inhemsk konsumtion och export till andra länder. Arbetslösheten och inflationen ligger på ganska ok nivå i ett jämförelseperspektiv och det är bra fart i den offentliga sektorn. Företagandet tuffar på och de stora multinationella företagen tjänar väldigt stora pengar och många har en rätt bra organiskt tillväxt.

Jag kan inte se några direkta anledningar till varför det inte ska gå bra på börsen de nästkommande åren. Jag vet att det är farligt att säga så men Sverige går bra nu och omvärlden börjar hämta sig skapligt efter finanskrisen 2008.

Så därför kommer jag att ligga i princip fullinvesterad den närmaste tiden tills det börjar lukta svavel på riktigt, för just nu tycker jag faktiskt inte att det gör det.

Det här blir förmodligen mitt sista inlägg innan jag åker iväg till Mallorca en månad. Det är möjligt att jag uppdaterar lite på bloggen därifrån men jag är inte säker. Annars så höres vi efter den 6 september när jag kommer tillbaka. Sen får vi följas åt i med och motgångar under vintern.

 

Ni vet att med börsen och omvärlden kan man aldrig vara säker på något? Men kalkylerade risker kan man väl ta?

Adios Amigos!

 

MÅNADSRAPPORT JULI

Hej

Juli nu igen

Juli har passerat och jag har mest snackat om min 4weeks EXTREME challange hela månaden. Men misströsta inte, jag är fortfarande mycket aktiv vad gäller mina investeringar och jag följer börsen och allt runt i kring varje dag. Dock får nog erkännas att jag också har njutit av den fantastiska svenska sommaren som är svårslagen i sina bästa stunder så lika aktiv som vanligt kanske var en liten överdrift.

Hursomhelst….

Jag har lite problem med hur jag ska redovisa den här månaden eftersom att jag har plockat ut 90 000 kr från  krigskassan. I min hjärna har jag tänkt som så att krigskassan också fungerar som en buffert till övriga utgifter, detta har gjort att jag inte har ett separat buffertsparande. Hittills har jag aldrig plockat ut något därifrån så det har aldrig vart några problem…..förrän nu.

För att göra det lite enkelt för mig så säger jag att jag inte har lagt undan något nysparande denna månad helt enkelt så blir redovisningen mer sanningsenlig.

Hur har det gått för min portfölj då?

Juli månad                                                                         Sedan årsskiftet

  • Nysparande:                               0                                  (77 900 kr)
  • Utdelningar:                                903                           (22 153)
  • Sparande 29 juli:                 1 468 140                   (1 020 566 kr)
  • Portföljförändring juli:      + 7,17                             (0,21%)

Juli månad har vart en stark börsmånad och min portfölj har stigit lite drygt 7%. I kronor blir det drygt 100 000 kr upp denna månad, sico bicko med såna summor men fort gjort så vänder det ned igen. Resan söderut kanske redan har börjat, OMX30 -1,51 idag, vi får se. Skulle inte förvåna mig om det blir en megaresa söderöver nu när jag för första gången på ett år sitter riktigt tunn i krigskassa. Vadå? Bitter….moi? no no no…..

Mina aktier idag (2 Juli)

aktierjulidajaja

 

Mina fonder har haft en bra månad också och är upp 3,46%  eller 7 736kr. Fonderna känns stabila som vanligt. Får säga att det känns lite ovanligt att de visar blått då de senaste året lyst i väldigt stark rödfärg….grattis fonderna, bra jobbat!

Utdelningar!

Under fliken utdelningar kan du se en sammanställning över dessa. Juli månads utdelning kommer jag att redovisa där någon dag framöver så håll ut….Dock kan jag avslöja att Juli månads utdelning blev 902 kr (Coca och balder pref), inte alls illa faktiskt. Dessa är som vanligt återinvesterade och bidrar till en ännu högre utdelning nästa år. Mumma för det! Totalt hittills i år så har jag erhållit 22 154, SEK och alltihop har återinvesterats.  Jag får se om jag når upp till 30 000kr i utdelningar i år. Jag tror det faktiskt men är inte helt säker.

Nedan kan ni se hur det gått för mig totalt sedan jag började investera på Avanza den 16 Juni 2015, ungefär ett år sedan. Skaplig avkastning får man ändå säga även om mitt fokus främst ligger på utdelningarna. Om 2 veckor kan jag mycket väl ligga minus på nedanstående bild men utdelningarna tickar på och de återinvesteras precis som petflaskorna bör göras, visst gör du det förresten?

karateman

 

 

Som ni ser nedan så är fördelningen inte riktigt vad jag hade önskat eftersom mitt mål har vart att ligga minst 5% likvid no matter what så att jag slipper vara ledsen och stå utan resurser om det skulle komma en snabb och djup dipp. Kanske dax at börja kolla upp hur superlånet på Avanza egentligen fungerar? Skulle börsen rasa är jag inte helt främmande att ta på mig lån till en riktigt fördelaktig ränta faktiskt. Men jag hoppas jag slipper det, gillar inte riktigt tanken ändå även om det känns troligare nu än för ett år sedan.

klarnaspalka

 

Ha det gött alla, ses! 

Dyr månad

Hej!

 

Det var ett tag sedan. Jag har haft fullt upp med en massa grejer i sommar. För det första så har jag hittills inte tagit ut någon semester i sommar. Tanken var egentligen från början att inte vara ledig alls utan jag hade tänkt spara semestern och plocka ut den i vinter, under de trista mörka månaderna i stället. Men så blev det alltså inte utan istället blev det så att vi bestämde oss för att besöka Mallorca i 4 veckor och vi åker den 12 Augusti, om nästan 2 veckor alltså. Känns grymt härligt. Först kommer vi att hänga på norra sidan ön i Alcudia och sedan efter en vecka kommer vi att bosätta oss i Palma resterande 3 veckor, behöver jag säga att jag längtar?

4 Weeks EXTREME challange, vilket inte blev särskilt populärt här på bloggen har jag fortsatt köra. Jag är inne på min fjärde vecka nu och jag har fortsatt tränat stenhårt. Jag har inte nått upp till flera pass exakt varenda dag men nästan, jag har tränat riktigt hårt och börjar vara i ganska bra form nu. Enda dagarna jag har tagit träningsledigt har vart söndagar, annars har jag tränat alla dagar de senaste veckorna.

Den här månaden är den dyraste månaden hittills i mitt liv och bara för att nämna några kostnader så kan jag lista några saker här under…

  • All inclusive maten betalar vi (ca 15 000 kr) för oss och barnen
  • Hotell 3 veckor (lite drygt 30 000 kr)
  • 2 stycken cyklar (ca 10 000kr)
  • Semesterpengar övrigt (20 000kr), sambon utan inkomst den här månaden!
  • Till sist semesterpengar i Mallorca under 3 veckor (20 000)

Över 90 000 kr ut den här månaden, behövs en gammal klassiker för att beskriva den känslan, O HARRE!

Från och med den 6 September när vi kommer hem så ska jag försöka fokusera på bloggen igen tänker jag. Givetvis ska jag försöka bjuda på en del foton så ni får se vad vi hållit på med på Mallorca. Det kanske rent av är någon annan där ute som ska dit? Vi får styra upp en kaffe i såna fall :).

Härnäst kommer en månads sammanfattning, får se om jag orkar trycka upp den i morgon. Hoppas ni har det fantastiskt och kom ihåg att den enda sanna förklaringen är bortförklaringen, i övrigt finns inga undanflykter. Be all u can be!

Tjao!