Läge i H&M eller inte?

Hej!

freeda

H&M är en aktie som är i lite blåsväder just nu. Framförallt så har det handlat om sjunkande försäljningssiffror och detta har oroat marknaden. Nu är det inte bara H&M som har haft det tungt utan egentligen hela detaljandelssektorn. Särskilt i USA där de största bolagen har tappat marknadsandelar till en allt starkare e-handel.

H&M har ju haft en ganska svag försäljningstillväxt sett till senaste året och analytikerna har tvingats skruva ned sina förväntningar på bolaget. Går jag tillbaka 1 år och läser bland i princip alla rekommendationer som jag hittar så talar de flesta om ett ”golv” i aktien på ungefär 300 kr. Ytterst få experter (jag hittade ingen) trodde då på en aktiekurs därunder. Då ska ni tänka på att kursen just hade peakat på runt 370 kr och tongångarna var helt annorlunda jämfört med om man lyssnar på proffstyckarna idag. I skrivande stund är aktiekursen 242 kr och mycket tyder på att kursen kan sjunka ytterligare.

Köpläge eller säljläge nu?

Frågan jag tycker att man ska ställa sig som investerare är följande….

 • Antingen pekar den sluttande försäljningstillväxten i bolaget på att bolagets koncept har slutat fungera. Folk vill helt enkelt inte handla på H&M längre av en eller flera anledningar. Tror man som investerare på detta så bör man förmodligen sälja i det här läget.

 

 • Tror man istället att den sluttande försäljningstillväxten beror på många öppnade butiker, givetvis konkurrens från e-handel, valutamotvind (stark dollar mot euron) och sämre förutsättningar (väder osv) så tycker jag att man bör se köpläge i aktien nu.

Min tro….

Som framgångsrik  bloggare ska man vara lite försiktig i sina analyser eftersom att marknaden alltid…..bla bla, fuck that!

Jag sticker ut hakan och säger att jag tror att detta är en liten bump i vägen vad gäller H&M framtid. Bolaget i sig är inte ett dugg sämre nu än det var för ett år sedan, tvärt om. Jag gillar deras strategi med nya marknader och nya länder, det är så framgångsrika bolag gör, man tar kalkylerade risker. Många delar av världen ligger låååååångt efter oss vad gäller tilltron till att handla på nätet, vissa har knappt börjat än.

När det gäller e-handeln så har H&M storsatsat under 2015 och hade vid årsslutet e-handel i cirka 23 länder och satsar på att utöka dessa med cirka 40% under 2016 med ytterligare 9 länder. En väldigt offensiv strategi för att plocka tillbaka förlorade marknadsandelar alltså, behöver jag säga igen att jag gillar strategin?

Lite siffror då för 2015…

 • H&M omsättning ökade med 19%, 11% i lokala valutor
 • Bruttoreslultatet ökade med 16%, bruttomarginal 57%
 • Resultat efter finansiella poster 5% ( ok, ok, det är på gränsen)
 • 413 nyöppnade butiker (cirka 15% ökning tror jag)
 • ca 16 000 nya medarbetare i organisationen

När jag tittar på ovanstående siffror så har jag mycket svårt att se ett bolag i kris faktiskt. Jamen laaaagret har ju vuxit enormt senaste tiden oroar sig vissa……javisst. Men jag tror att nya marknader behöver mogna ett par år innan försäljningen kommer igång ordentligt, det bara är så. Hellre ett för stort lager än att det saknas produkter i nyöppnade butiker, eller?

Nae som ni vet är jag ingen expert när det gäller att värdera bolag men nog tycker jag att framtiden ser rätt ljus ut för H&M. Jag tror aktien kommer att ligga och skumpa nu ett tag utan tydlig riktning för att sedan stiga under nästa år då expansionen av fysiska butiker samt e-handelssatsningen börjar betala tillbaka. Jag köper H&M just nu….Hur gör du?

 

 

 

Varför inte testa på att driva webshop?

Hej!

Jag inleder med samma ord som man vanligtvis brukar höra från Janne Björklund….

Men såhär

Som ni har märkt har jag inte lagt så mycket tid på bloggen sedan jag kom hem från Mallorca och det beror främst på 3 olika anledningar.

1. Var absolut nödvändigt att på kvällarna se igen alla avsnitt av Idol. Missade dessa i Spanien. ’

2. NHL 17 har kommit ut, helkul faktiskt. Har spelat rätt mycket för att vara jag senaste tiden faktiskt, så kvällarna är ofta bokade

Man kan tycka att ovanstående anledningar borde vara nog men lyssna här nu, det kommer mera 🙂

Jag har nämligen gjort slag i saken och ska testa på försäljning via internet. Därför har jag engagerat mig lite i en hemsida som jag har för avsikt att starta framöver. Just nu är den fortfarande under uppbyggnad men om ni har lust att kika in på den redan nu så kan ni göra det genom att klicka här på lekfordon.se. OBS: sidan är inte riktigt klar ännu! det går inte att beställa än! Lämna gärna synpunkter och kommentarer här på vad ni tror om detta, det skulle uppskattas.

Jag har inga större förhoppningar om att det ska sälja som smör i solsken utan min förhoppning är att jag ska lära mig lite mer om hur det är att driva en liten internet buisness. Jag har kollat lite på större åtaganden men inser mina begränsningar och att jag inte har någon som helst erfarenhet. Så mitt mål just nu är att försöka skapa lite trafik och kanske till och med lite försäljning från sidan i framtiden, vi får se hur det går med den saken.

Givetvis kommer jag att erbjuda mina läsare här lite extra bra priser förstås om man skulle vilja beställa, men mer om det senare.

__________________________________________________________________________

När det gäller börsen och investeringar så ligger det högst upp på priolistan efter detta inlägg att skrapa ihop ett inlägg angående hur Augusti månad gått, jag har fortfarande inte fått ut det. Förmodligen lägger jag ut både Augusti och September samtidigt, lika bra. September är ju snart slut.

Som sagt, har ni synpunkter på lekfordon.se får ni gärna lämna dessa i kommentarsfältet. Jag mottager tacksamt alla synpunkter!

 

Ha det gött!

 

Nu kör vi igen :)

Hej!

Ok nu är det dags för mig att sluta sura 🙂 Jag har gömt mig tillräckligt länge nu va,haha! Ska uppdatera en månadssammanställning över augusti de nästkommande dagarna, håll ut!

Det har ju hänt en del sedan vi snackades vid sist! För att nämna några saker….

 • Vi har vart på Mallorca 1 månad ungefär, det vet ni ju och det var grymt (kanske investera i lägenhet där, eller vad tror ni?)
 • Har fått veta att vi kommer att säga upp hyresavtalet där jag arbetar den 31 maj (då kanske jag blir utan jobb)
 • Har börjat fundera väldigt hårt på att starta eget företag (DVS köpa ett fungerande och driva och utveckla det vidare, gärna i väster eller norrbotten) men kollar i hela Sverige
 • Tankar om Börsen

Mallorca!

Tyvärr orkar jag inte lägga in några bilder från Mallorca eftersom att det tar sån tid och man måste bängla på och det orkar jag inte med en fredagseftermiddag som denna :). Men jag kan säga att det var grymt på Mallorca. Alcudia (1 vecka) var bra och Palma (3 veckor) var snäppet bättre.

Tankar slog mig hela tiden att det inte skulle vara så dumt att köpa en lägenhet där så jag pratade faktiskt med en fastighetsförmedlare där och frågade hur folk brukade göra. Hon berättade för mig att de brukade göra på 2 olika sätt.

1. Man köper en nyckelfärdig lägenhet färdig och hyr ut den helt enkelt (minst 6 månader) vilket jag gillar då det blir ganska enkelt att räkna på. Resterande tid kan man ju bo där själv om man vill….

2. Man köper ett renoveringsobjekt, ser till att renovera det med hjälp av lokala aktörer och säljer den sedan vidare eller hyr ut den på samma sätt som i punkt 1.

Jag tycker att båda alternativen låter intressant men förmodligen skulle jag nog satsa på alternativ 1 om jag var tvungen att välja. (gillar att veta vad jag får). Det som är så bra är att fastighetsförmedligen kan hjälpa till med uthyrningen då man själv inte är på plats (mot en smärre avgift då förstås, hehe. Men dock bra tycker jag….)

Lite åsikter om Mallorca efter 1 månad.

+    Nära till allting

+ Jättefina stränder och superfina träningsmöjligheter med gång/cykel/rullskidor banor överallt

+ Bra utbud på det mesta

______________________________________________________

– Horor efter vissa gator (kanske ett plus för vissa men inte för mig)

– En hel del uteliggare och diverse tvekaktiga med och ickemedborgare

– Illaluktande avloppsstank lite här och där faktiskt, inte alltid uppskattat kan jag säga

Summa sumarum Mallorca och framför allt Palma blir ändå riktigt bra. Utbudet får topp medan diverse tveksamma lösmedborgare och illaluktande bakgränder drar ned betyget.

Mallorca 4 stjärnor av 6 möjliga av mig

Mallorca 4,5 stjärnor av 6 möjliga från min tjej

 

Arbete

Jag har fått veta att hyresavtalet till min arbetsplats har sagts upp from 31/5 2017 vilket kan innebära att jag blir utan jobb. För er som följt mig så vet ni att jag jobbar som mellanchef och jag kan avslöja att det är åt en kommun. Detta innebär alltså att det kan bli aktuellt att söka sig vidare till något annat så småningom och givetvis har jag redan börjat hårdsondera terrängen……

Starta eget?

Det som ligger närmast till hands i tankarna just nu är att köpa en befintlig verksamhet under förutsättning att jag förstår branschen och att jag tror att den kan utvecklas under de närmaste 2-3 åren. Sen är planen faktiskt att sälja den vidare, vet dock fortfarande inte riktigt vad men jag har i alla fall börjat solla bort branscher jag INTE vill vara i vilket får anses vara ett steg i rätt riktning. En av dessa är restaurangbranschen. Tuff bransch. Visste du att 40% lägger ned redan under första året? Blah…

Vilken bransch skulle du verka i om du hade runt 2 miljoner att investera?

Tankar om börsen

Givetvis har jag haft 100% koll på börsen hela min frånvaro. Konstigt nog har jag faktiskt lagt in ytterligare en växel då jag forskat runt en hel del, både i Mallorca och sedan jag kom hem. Det som har fått strukit på foten är bloggen, men tanken är att jag ska komma igång nu igen.

Som jag skrev i inlägget innan vi åkte så tycker i alla fall jag att FÖRUTSÄTTNINGARNA för en riktigt bra börsutveckling de närmaste åren ser riktigt bra ut. Givetvis kan det komma efterskalv från alla möjliga håll (Grekland, Kina, Bankkriser osv) men så är det ju alltid. Hot kommer alltid finnas.

Fingerprint har i skrivande stund rasat 5% idag efter att bolaget har meddelat att de kommer att sluta med återköpen. Om jag minns rätt så har de återköpt för ungefär 1 miljard vilket representerar ungefär 3% av aktierna. Nu kan de inte köpa mer eftersom att de endast kunde återköpa för fritt eget kapital.

Återköpen tror jag gynnar bolaget i framtiden av den enkla anledningen att det blir färre aktier för övriga att slåss om. Huruvida aktien kommer att stiga eller sjunka de närmaste veckorna har jag ingen aning om och jag bryr mig inte så mycket heller. Det jag däremot bryr mig om är att delårsrapporten den 27 Oktober ligger i linje med vad bolaget har kommunicerat. Gör det det så ligger jag lugn.

H&M  har det ju riktigt tungt aktiemässigt och verkar vägra lyfta. Många belackare börjar som papegojor apa efter varandra och repetera samma mantra om och om igen att bolaget inte är som i fornstora dagar…..? Ska vi slå vad? Sälj ni så köper jag :), med glädje.

Banker Bankerna har ju kommit tillbaka en del och hade jag inte legat rätt tungt i bank redan så hade jag banne mig köpt in mig i Deutche Bank idag efter beskedet att…..hmmm….hur var det nu??? USA hotar med något eftersom att de gjort något som någon inte gillar…..före 2008? (Inte fan vet ja heller?) Jag var väldigt nära kan jag avslöja men släppte aldrig hanen. Men nog måste jag ändå tycka att det är go läge att hoppa på aktien nu och kanske gör jag det efter helgen, vi får se. Förövrigt så är det flera banker i Europa nu som jag tycker verkar intressant i ett långsiktigt perspektiv.

Statoil är en av de nya bolagen jag lagt till i min bevakningslista och som jag möjligtvis skulle kunna tänka mig att äga i framtiden. Inte bara för att jag vare stammis där i typ 15år utan även för att jag verkligen gillar verksamheten. Utbudet förändras hela tiden och jag tycker att de känns rätt innovativa faktiskt, klart före de andra seg mackarna. Statoil är för mackvärlden vad Iphone är för mobilvärlden tycker jag. ( Det är Ok att inte hålla med).

, det var vad jag orkade med en fredagseftermiddag! Nu styr skutan mot kylen och….vavarenuda….vänta….

Bright ölen, just ja… Bara för att de har färre kalorier, härligt härligt så slipper man bli så tjock på köpet, perfekt. Sen dax för hockey 2017 på x-box som till flickvännens stora lycka damp ner på hallgolvet igår 🙂

Trevlig helg!