Utdelning Telia, Företrädesemission Tele2, alkohol, samt lite Dayyyum

Hej!

oktkul

 

 

När jag startade min blogg för drygt ett år sedan så gjorde jag det med en beslutsamhet om att vara väldigt transparent mot mina läsare. Anledningen till detta var att jag hade glidit runt på en massa bloggar före jag startade min egen och jag var alltid lika irriterad när jag inte fick se innehaven i kronor och ören. Där och då bestämde jag att jag ville visa min portfölj helt öppet om jag skulle starta blogg och det har jag gjort sedan dess och det kommer jag fortsätta göra! Nu var det ett tag sedan sist så nedan ser ni hur min aktieportfölj ser ut i dag…

oktatier

 

 

I dag plingade det till i dörrklockan på mitt konto för svenska aktier och när jag öppnade ramlade utdelningen från 914 aktier i Telia Company in på kontot, 1 371 Kr, härligt härligt. Dessa har jag inte investerat ännu utan jag har flyttat över dem till mitt sparkonto Collector där jag försöker bygga upp lite kassa igen.

Jag har ju egentligen en regel/guidline som säger att jag alltid ska ha 5-10% krigskassa ifall jag skulle behöva det men det är en regel som jag inte riktigt har lyckats följa sen slutet av sommaren. Jag kanske inte kommer upp till lägst 5% men jag ska i alla fall fylla på en del har jag tänkt. Just nu har jag 18 000 där men ska försöka fylla på till runt 25 000 i närtid i alla fall, kan vara bra att ha framöver.

Tele 2:  När det gäller Tele 2 nyemissionen så gäller företrädesemission för mig 1:8 vilket betyder att för varje 8 aktier jag redan äger så får jag möjlighet att teckna 1 ny för 53 kr per aktie.

Idag äger jag 916 aktier i bolaget vilket berättigar mig att köpa 114 nya aktier för 53 kr dvs nya aktier för ungefär 6000 kr. Jag tycker erbjudandet är bra och kommer att teckna fullt ut nästa vecka. Erbjudandet att teckna nya aktier gäller mellan 2 november till 16 november.

Veckan som har gått har vart riktigt bra för mig då jag har tränat styrketräning, cirkelträning, Yoga!!?? och spinning så veckan summeras som grym. Jag har bara 2 problem just nu och det är….

 1. Mina 2 överlägset största innehav i portföljen är också de som gått sämst senaste tiden, Finger och H&M. Givetvis har jag köpt på mig lite mer men för tillfället vill jag inte vikta upp mer i något av dem.
 2. Jag kan inte bestämma mig om jag vill skriva blogg med ett eller 2 g? Blogg med 2 g är ju rätt svenska men låter lite mesigt tycker jag. Blog med ett G låter coolare men då blir det rött varje gång när jag skriver det och det stör mig……Hmmm tur det är helg nu så man får fundera ett par dagar på en lösning……haha.

Till sist

Jag har varit utan öl i över 20 dagar så nu äntligen får man hälla i sig lite i helgen, vad jag har längtat. Har druckit ett glas Baileys redan tidigare, zippar på en öl just nu (bright, lågkaloriöl förstås) och senare blir det kanske att smutta lite wirre också, Famous Grouse.

Nu ska jag inviga helgen med att digga till…haha!

Det här är jag i bilen efter mina dietperioder 🙂

Trevlig helg!

 

Kort reflektion av Fingerprints rapport

Hej!

Har precis kommit hem från ett spinning pass och nu står vattnet på och rinner i badkaret men jag känner att jag inte kan låta bli att reflektera kort på fingerprints rapport idag…

men först….

Vad sysslar börslunch med egentligen? Hur kan de inte ens kommentera rapporten överhuvudtaget och särskilt när kursen har droppat över 8% i morse? Jag trodde att de rapporterade om viktiga börshändelser men tydligen har de inte stake att ens våga prata om fingerprint, de joddlade på om en massa annan skit. Skärpning med rapporteringen tack….’

Rapporten då?

Jag tycker att rapporten var lite mellanmjölk faktiskt, sett till generella förväntningar. Jag tror att de allra flesta hade hoppats på en högre vinst för kvartalet. Att de sänkte den övre delen i intäktsprognosen för året var ju inte heller sådär jättekul för en troende aktieägare. Jag hade kanske inte förväntat mig mer men jag hade definitivt hoppats på lite bättre siffror, helt klart.

Sen på eftermiddagen hölls telekonferensen och då steg helt plötsligt aktien motsvarande vad den hade sjunkit på förmiddagen. Nya VD tycker jag gjorde ett bra jobb med att presentera bolaget och han meddelade några nyheter (i alla fall för mig)

 • FPC kommer att satsa mycket mer på PC framöver och det kommer att märkas i alla framtida kvartalsrapporter
 •  FPC ligger tydligen väldigt bra till när det gäller betalkort framöver, kommer ta ledande position enligt VD.  Noterbara intäkter som verkligen påverkar företaget från korten kommer att synas 2018 när de går ut till massmarknaden
 • Rörelsemarginalen höjs till 40% (37) (intäkter – kostnader)
 • Bruttomarginal 49% vilket är riktigt bra

Jämförelsetal mot samma period föregående år

 · Omsättningen uppgick till 1,862.3 MSEK (964,0), en ökning med       93 procent jämfört med tredje kvartalet 2015.

 · Bruttomarginalen uppgick till 49 procent (45)

 · Rörelseresultatet uppgick till 766,8 Mkr (346,2) och    rörelsemarginalen till 41 procent (36)

 · Resultat per aktie ökade till 1,91 SEK (1,12).

 · Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 134,5 MSEK (298,1)

Fingeprint

Summa sumarum

Som sagt var det ingen rapport som överträffade mina förväntningar men samtidigt drog jag en lättnadens suck över att de ändå håller sig inom ramen för intäktsprognosen som de tidigare har presenterat.

Jag tycker också att företaget imponerar med sina ”predictions” för framtiden iom att de levererar vad de säger att de ska leverera, förtroendet vad gäller kommunikation angående framtida intäkter måste ha ökat för alla som följer bolaget. På de flesta områden är de faktiskt spot on, imponerande hittills tycker jag.

Jag är också imponerad av detta bolaget som slåss med allt vad de har för att fortsätta vara marknadsledande inom en global stekhet marknad inom en bransch där konkurrensen verkligen är stenhård. Tänk att att litet bolag med 30 anställda eller nått sånt för ett år sedan nu drar in nästan 1 miljard kronor i månaden, man kan inte annat än imponeras.

Lycka till framöver nu Fingeprint, jag hänger med 🙂

 

Såld allt i Nordnet och har omallokerat kapitalet…

Hej!

Idag bestämde sig Dinkelspielarna eller vad dom nu heter eller hur dom nu stavas för att köpa upp alla aktier . Bolaget Öhmangruppen och Nordic Capital  bestämde sig nu för att köpa ut bolaget från börsen genom att förvärva alla aktier i bolaget. Jag har inte grävt desto djupare i det men har förstått att de tänker rusta upp bolaget ordentligt och tydligen anser de att det genomförs bäst via privat ägande…..

Jag tycker att de gör rätt eftersom att det känns som att Nordnet hamnar längre och längre bakom Avanza för varje månad som går. Avanza har känts som A- laget medan Nordnet spelat i division 6 eller nått sånt. Det är dags för dom att elitsatsa nu, helt klart.

Eftersom att det var samma ägare som ville köpa upp resten av aktierna i bolaget så antog jag inte att de kommer att buda över sig själva senare. Jag antog också att det inte finns så många andra bolag som är intresserade av att köpa upp Nordnet och jag tror att budet kommer att accepteras, därför passade jag på att sälja. Tyvärr var bolaget mitt minsta innehav i portföljen men jag kom ändå ur med 30% vinst eller 7500 kr i rena pengar.

Totala försäljningen uppgick till ett värde av lite drygt 30 000 kr och dessa valde jag att omallokera i följande investeringar….

 • 5000kr i Akelius pref
 • 5000kr i Balder pref
 • 5000kr i Norfolk southern
 • 5000kr i Johnson and Johnson
 • 5000kr i Coca Cola

Dessutom satte jag en köporder som inte gick igenom i Procter and Gamble då aktien tjuvrusade runt 4% direkt vid öppningen. Får se om ordern går igenom nästkommande dagarna annars får jag väl acceptera ett högre pris. Jag vill väldigt gärna investera ungefär samtidigt i alla mina Amerikanare…..

Jag funderade väldigt skarpt på att köpa in både Betsson och Unibet för 15000 kr vardera eftersom jag inte kunde välja mellan de båda bolagen. Men jag valde att avstå då jag inte gillar riskerna med regleringar i branschen så det fick bli som jag beskrivit ovan. Jag ville heller inte låta pengarna ligga på ett räntekonto till extremt låg ränta just nu utan jag ville sätta dem i arbete så fort som möjligt.

Nu jobbar dom….

I morgon rapporterar Nordea. Hoppas det ser lika ljust ut för dem som det gjorde för Swedbank idag, det skulle sitta fint!!!

 

 

Intressanta börshändelser och årets mest spännande rapport…. för mig!

Hej

okt24

Det händer många intressanta saker på börsen samtidigt nu, jag tänkte reflektera över några saker här….

Melker Shörling: Tidigt i morse möttes jag av nyheten att Melker lämnar sina styrelseuppdrag nu under våren pga hälsoskäl. Jag har ju hans investmentbolag i portföljen och har varit med eftersom att jag ville ta rygg på just honom. Anledningen är att han har ett otroligt track record  där han varit involverad i mycket framgångsrika bolag   ( Securitas, Assa Abloy, Hexagon,loomis ) bara för att nämna några.

Stafettpinnen lämnar han över till döttrarna Märta och Sofia som båda fortsätter med sina styrelseuppdrag. På så sätt kommer han väl fortfarande att vara med och peta i sakfrågor ett par år framöver antar jag men direkt inverkan från honom verkar det vara slut med tyvärr.  Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra nu framöver men ett alternativ jag funderar på är att sälja MELK AB ( +18%) och investera dessa cirka 35 000 kr i Securitas och Hexagon i stället eftersom jag gillar de bolagen särskilt mycket. Men jag har som sagt inte bestämt mig ännu utan funderar vidare under vintern….

Atlas Copco: Har gått väldigt bra i år, upp 23,71% för att vara exakt och det verkar av senaste rapporten att döma som att det kommer att fortsätta gå bra för företaget åtminstone resten av året. Orderingången från det tredje kvartalet var 5% över analytikernas förväntan vilket motsvarade en organiskt tillväxt på 7% vilket i sin tur var den största ökningen på fyra år. Bolaget har gynnats av att råvaror har gått starkt under 2016 där tex: stål har ökat med runt 80%, Kina har stimulerat bostadssektorn och det är klart att när ett land som konsumerar 50% av jordens råvaror ångar på så gynnas bolagen i sektorn av detta, Atlas Copco i det här fallet. Vi får väl se om det fortsätter under 2017, lite skeptisk är jag men som tur är är det ju inte jag som bestämmer det 🙂

Bankerna: Jag gillar ju banksektorn, det har jag alltid sagt. Anledningen till det är faktiskt ganska enkel och det beror på att jag upplever det som en riktigt trygg investering. Jag hatar ofta Sverige pga allt regelkrångel och byråkrati men när det gäller ordning och reda i stat och bank så är jag faktiskt tacksam för att samhället är strukturerat på det sättet.

Efter bankkrisen 2008 så är inte jag mannen att berätta för er exakt vad bankerna har vidtagit för åtgärder för att inte hamna där igen men om jag känner mitt land rätt så har det förmodligen hänt ganska mycket på området. Om det skulle bli en kris igen så tror jag att Svenska storbanker står relativt bra rustade för att hantera ett sådant scenario.

….Sen att bankerna betalar fett med utdelning är ju inte direkt helt trist heller!…

Fingerprint: På torsdag är det upp till bevis för bolaget att lägga korten på bordet och svart på vitt visa hur bolaget står sig i dag. Att det är svårt att värdera bolag, det är nog alla överens om, men att vissa ”experter” värderar bolaget 5ggr högre än andra berättar bara hur otroligt klurigt det verkar vara med just fingerprint. ABG och Per Lindberg tycker att FPC är värt i runda slängar 12 miljarder medan Arctic Securities Oscar tycker att samma bolag är värt 53 miljarder. En nätt liten skillnad på 41 miljarder i bolagsvärde????

ABG Sundal Collier, Per Lindberg                                                             (40kr)

Arctic Securirties, Oscar  Fredricsson                                                   (170 kr)

Carnegie Investment Bank, Håvard Nilsson                                      (73 kr)

Handelsbanken Markets, Daniel Djurberg                                         (120 kr)

Pareto Securities AS, Fredrik Steinslien och Espen Klette       (97 kr)

Redeye, Joel Westerström                                                                           (201 kr)

SEB, Victor Höglund och Johanna Ahlqvist                                        (150 kr)

UBS, Francois Bouvignies                                                                               (75 kr)

Nordea                                                                                                                       (70)

Källa DI

Slår man samman alla riktkurser och delar med antalet bevakare så får man en riktkurs på 110 kr/aktie vilket måste anses som någon slags gemensam konsensus. Det skulle innebära ett bolagsvärde i dagsläget på runt 34 miljarder vilket i sin tur kan jämföras med dagens marknadsvärdering på 28,5 miljarder.

Huruvida man vill äga ett bolag som Fingerprint som är extremt volatil och svårbedömt får stå för var och en men en tydlig trend sedan januari i år är att allt fler vill åka med på resan. Det är nästan dubbelt så många ägare i aktien nu jämfört med när jag väntade på resultatet från q4 rapporten förra året. Har man svagt hjärta eller förväntar sig att plocka hem enkla pengar så rekommenderar i alla fall jag en annan aktie 🙂

 

Jag avslutar där jag inledde….

Telia Company: Har ju gått väldigt surt senaste året och senaste tiden har bolaget fått brottats med svag tillväxt och väldiga problem i ”Uzbekivemfasenvetvart”. Holländska och Amerikanska myndigheter jävlas och ska ha skadestånd och jag misstänker att Telia skarpt ångrar sitt intåg där för snart 10 år sedan. Jag hoppas att den historien snart ska vara avklarad så att bolaget får fortsätta att koncentrera sig på sina hemmamarknader, här i krokarna och Baltikum framför allt. Trots allt tror jag ändå på Telia framöver och hoppas på att få mer info vad gäller deras satsningar och samarbeten när det handlar om Internet of things (IOT) som jag med spänning ser fram emot.

Lite påfyllningar:

Senaste 2 månaderna har jag framförallt fyllt på i Coca Cola, H&M och Telia. Sen har jag justerat upp innehaven i mina preffar Akelius och Balder med anledning att jag tänkt över min utdelningsstrategi lite extra……

Men närmast nu……Fingerprint rapport om 3 dagar, koooooom igen nu da 🙂

 

En titt framåt mot 2017

Hej!

Nu när året börjar närma sig sitt slut så fick jag igår för mig att jag skulle räkna på hur min utdelning kommer att se ut 2017. Jag har listat nedan hur utdelningarna kommer att se ut under förutsättning att A) Utdelningarna förblir detsamma som idag B) Jag inte fyller på något extra under nästa år (vilket jag givetvis kommer att göra). Inom parentes ser ni 2016 års utdelning….

 

prustava 

Ovan kan ni se att min preliminära utdelning för 2017 kommer att vara 43 775kr att jämföra med 26 452kr det här året. Att det blir så pass mycket högre utdelning beror förstås på att jag har haft möjlighet att köpa fler aktier för arvet som fortfarande utbetalas. Men det beror också på att jag har nysparat från min lön varje månad senaste dryga året och att jag har återinvesterat varenda krona hittills från 2016 års utdelningar.

Som ni ser så är alltså mina aktier i dagsläget värda 43 775 kr i utdelning nästa år. Det är alltså 3647kr/månad. Det innebär att om jag väljer att spara tex: 5000 kr från min lön varje månad nästa år så är det egentliga sparande 8647 kr eftersom att jag också kommer att spara min utdelning. Väljer jag att spara 0:- av lönen så sparar jag ändå 3647 kr i månaden tack vare utdelningen, fasen vad grymt alltså. .

När jag ändå satt och höll på så kollade jag också vilken direktavkastning jag hade på varje enskild aktie samt på aktieportföljen som helhet. Det såg ut såhär…

Direktavkastning

Snittet på hela portföljen är 4,7%

Fortum                                                    8,5

Nordea                                                   7,1

Telia                                                          7,1

Tele 2                                                        7,1

Akelius                                                    6,6

Swedbank                                             6,1

Balder                                                      6,1

Sampo                                                     5,6

Nordnet                                                 4,5

Castellum                                             3,8

P&G                                                           3,8

Investor                                                  3,4                                      

Atlas C                                                     3,3

Hennes &Mauritz                            3,3

J&J                                                             3,4

Coca Cola                                              3,2

NCC                                                          3,1

Norfolk                                                   2,9

Melker Shörling                                 0,6

 

Jag har inte sammanställt det på det här sättet tidigare så det var första gången som jag räknade ut snittet på direktavkastningen på hela portföljen vilket visade 4,7%. Det är ingen slump att direktavkastningen är så pass hög eftersom att en av mina investeringskriterier/guidance är att inte investera i bolag som har lägre direktavkastning än 3% . Lusläser man min portfölj kan man se att jag har fuskat lite kring det när det gäller Melker Shörling och Norfolk Southern, men det kan jag leva med. (det finns förklaringar på det, det tar vi en annan gång).

När jag studerade siffrorna på det här sättet för första gången så började jag tänka….

Min portfölj består av följande….

 • Utdelningsaktier – ca: 950 000kr
 • Aktier som inte delar ut (Fingerprint) – 280 000kr
 • Fonder 250 000kr

Detta innebär att jag har över 500 000 kr i min portfölj som inte genererar någon utdelning (i nuläget). Det är klart att tanken lockar att kanske sälja fonderna och även innehavet i Fingerprint för att sätta in pengarna i stabila pålitliga utdelningsaktier. Om jag gjorde så skulle utdelningen teoretiskt kunna stiga med ungefär 1/3 till nästa år vilket skulle innebära att jag ökar min utdelning direkt med ca: 1200 i månaden eller 14500/år. Då skulle alltså mitt månadssparande nästa år vara 4800kr även om jag inte sparar en enda krona av min lön.

Jag vet att fonderna också har utdelning som återinvesteras och att jag får ta del av dessa via ökad avkastning, men ärligt talat så känns det inte lika kul haha.

När jag har funderat på om jag ska belåna portföljen så har jag som jag berättat tidigare kommit fram till att jag inte tänker göra det. Istället har jag funderat på att använda fondkontot som en försäkring mot riktigt dåliga börstider. Först var tanken att fonderna skulle vara en slags stötdämpare vid krasch men nu ser jag det hellre som en försäkring eller krigskassa där det finns stora möjligheter att jag säljer av fonderna och investerar i aktier om kraschen skulle vara ett faktum. Här vet jag inte om jag tänker sunt men så går mina tankar i alla fall

Nae, just nu tycker jag att det ser jäkligt bra ut och jag blir sjukligt motiverad av att sitta och vrida och vända på siffrorna för att fundera på hur jag bäst ska kunna positionera mig för att nå mina ekonomiska mål framöver. From denna månad så tror jag mig också kunna öka mitt privata månadssparande med 2000 kr till 5000 kr i månaden tack vare att min tjej har fixat en inkomst. Jag avslutar det här inlägget med hur 2017 års månadssparande skulle kunna se ut…

 • arvsinvestering ca 11 000:-/mån
 • privatspar ca 5000:-mån
 • återinvesterad utdelning 3600kr

Nästan 20 000kr i månadssparande nästa år om allt går som jag tänkt det, herrejösses, bollen rullar på…..

 

Betsson….. eller kanske Unibet?

Hej!

 

Intro

När jag förra sommaren (2015) började arbetet med att sätta ihop min portfölj så gjorde jag det ganska snabbt men förarbetet hade bestått av flera månaders  research. Den bestod egentligen av att…

1. Hitta bra och stabila bolag och branscher som jag gillade i enskilda      aktier

2. Hitta en bra sammansättning av fonder för alla väder

3. Hitta en strategi som passade mig

Det var ju givetvis inte enkelt i början eftersom att jag inte överhuvudtaget hade någon erfarenhet av börsen. Den enda kontakten jag hade haft med den världen då var att jag som många andra hade lite sparat i fonder på banken men det lärde man sig ju ingenting av, livet rullade på….

Sen en dag så fick jag ett samtal som förändrade mitt liv på alla sätt och vis och det var dagen när min mamma ringde och berättade att hon hade fått lungcancer, då var det rullgardin ner. 8 månaders tortyr följde då när jag på nära håll fick följa min mor in i döden. Det var fruktansvärt och jag önskar inte min värsta fiende det ödet….hemskt.

Nu har det gått nästan 1.5 år sedan min mor dog och livet börjar sakteliga återgå till det normala även om det aldrig kommer att bli desamma igen. Skillnaden nu är dock att mamma lämnade efter sig ett stort arv till oss 3 barn som vi är skyldiga att förvalta och därav mitt plötsliga intresse för börsen.

När jag snackar runt på bloggen och tycker till om olika bolag osv så kan jag ibland helt enkelt ha fel, då är det oftast någon skarpögd läsare som rättar mig. Det har hänt många gånger. Däremot när det gäller bolag som jag verkligen funderar på att investera i så brukar jag försöka förbereda mig så gott jag kan. Det brukar oftast resultera i att jag går igenom bolaget efter förmåga och tar ett beslut därefter….

Jämförelse med Unibet

Jag ska titta närmare på ett eventuellt nytt bolag att plocka in till portföljen, nämligen Betsson. Anledningen till det är att aktien har fallit nästan 40% senaste året och jag funderar på om det kan vara ett bolag för min portfölj. För att förstå bolaget lite bättre så kommer jag att jämföra det med en liknande konkurrent nämligen Unibet. Ok, hämta kaffet så sätter vi igång….

betsson-aktieanalys unibet-mobile

 

 

Jag förmodar att alla någorlunda känner till vad Betsson och Unibet sysslar med men tänkte ändå presentera kort vad det är för typ av bolag.

Betsson är ett bolag som har över 50 år års erfarenhet av spel industrin.Dess affärsidé är att äga och förvalta aktieinnehav i bolag som – själva eller via samarbetspartners – erbjuder slutkunder spel över nätet. Gruppen erbjuder Kasino, Sportbok, Poker, Lotter, Bingo och andra spel

Några av de mest kända sajterna är Betsson.com, Betsafe.com, Nordicbet.com, Casinoeuro.com.

Källa Betsson 

Unibet 

Unibet skapades 1997 och noterades 2004 på Stockholmbörsen. Unibets affärsmodell består av 4 st kärnområden Sports betting, Casino, Poker och andra spel.  Kategorin andra spel består av onlinespel, vadslagning på sport osv…

Källa Unibet

Ok! Vi börjar med att kolla vilket av dessa bolag som är störst:

Hur många kunder har egentligen dessa 2 bolag? När jag läser årsrapporterna från 2015 så ser jag att Betsson har 9 miljoner registrerade kunder världen över. Av dessa 9 miljoner så har 526 300 kunder varit aktiva under de senaste 3 månaderna. Unibet hade under samma period 13.5 miljoner registrerade användare världen över medan 921 150 st av dessa åtminstone hade gjort en satsning på något av deras spel de senaste 3 månaderna.

Så vad får jag fram för vettigt av dessa siffror då? Jo…..

 • Unibet 13,5 miljoner registrerade användare,  Betsson 9 miljoner.
 • Unibet 921 150 aktiva användare, Betsson 526 300
 • Unibet har 6,8% aktiva användare, Betsson 5,8%.
 • Unibet hade 395 000 fler aktiva användare än Betsson i slutet av 2015

Det kanske mest intressanta i det här avseendet tycker jag är att se hur den årliga ökningen av antalet aktiva användare har sett ut de senaste 5 åren. När det gäller Betsson så har dessa mellan perioden 2011 – 2015 ökat med 122 700 aktiva användare. För Unibet under samma period så var ökningen 520 453 aktiva användare. Unibet ökar  sin kundbas snabbare än vad Betsson gör…..i alla fall fram till sista kvartalet 2015. Så alltså….

 • År 2011 – 2015 ökade Betsson antalet användare med 23%
 • År 2011-2015 ökade Unibet antalet användare med 56,5%

Sen kollar vi ekonomin:

När det gäller Intäkter redovisar båda bolagen intäkter för dessa 4 olika kategorier Kasino, poker, odds, övriga produkter. Vi tar dessa kategorier var för sig och börjar med Kasino delen.

 • Betsson Kasino Har ökat med 53% de senaste 5 åren, Unibet har ökat 62,5%
 • Betsson Poker har minskat med 5,4% senaste 5 åren, Unibet minskat 44%
 • Betsson odds har ökat 65% senaste 5 åren. Unibet ökat 62%
 • Betsson övriga produkter minskar 18% senaste 5 åren. Unibet  minskat 10%

Man kan se trenden vad gäller de olika segmenten speglas i resultaten hos de båda bolagen. Kasino och odds/sportsbetting har ökat rejält de senaste 5 åren medan poker och övriga produkter har minskat. Men när man slår samman alla siffror från de olika segmenten så kan man se att totalen ser ut som följer….

 • Betsson har ökat sina totala intäkter på dessa segment med 53% senaste 5 åren. Unibet har under samma period ökat 56,3%.

Hur har vinsten sett ut senaste åren?

När det gäller bolagens vinst så har Betsson ökat sin vinst från 2011 till 2015 med 36,5% medan Unibet under motsvarande period ökat vinsten med 44,4%, ganska likartad utveckling med andra ord.

Betsson vinst 2015:  831 miljoner

Unibet vinst 2015: 683 miljoner

När jag tittar på bolagen så kan jag se att Betsson 4 av de 5 senaste åren har haft en bättre vinstmarginal än vad Unibet har haft. Det tolkar jag som att Betsson har god och faktiskt bättre kontroll över sina kostnader jämfört med Unibet. Eftersom att jag tyckte detta var intressant så tittade jag tillbaka på de 10 senaste åren och upptäckte att Betsson i princip alltid har bättre  vinstmarginal än vad Unibet har. Detta trots att Unibet har betydligt högre omsättning.

Investerar man i Betsson idag så gör man det med en direktavkastning på 5,3% och detta kan man jämföra med det historiska 5 års snittet som ligger på samma nivå. P/E handlas på nivåer kring 15 att jämföra med det historiska 5 års snittet på 14,7.

Investerar man i Unibet idag så får man en direktavkastning på 3,9% att jämföra med 5 års snittet på 4,5. Man får alltså något lägre direktavkastning nu jämfört med vad man fått de senaste 5 åren.P/E talet handlas på 22,7 att jämföra med det historiska 5 års snittet på 15,22. Aktien är alltså dyrare nu än vad snittet har vart de senaste åren vilket torde betyda att förväntningarna på bolagets också är högre.

Utdelningen då?

2011-12-13 så sänkte faktiskt Betsson sin utdelning medan Unibet under samma period hela tiden höjde utdelningen. Jag har försökt forska lite ikväll varför Betsson sänkte utdelningen men jag hittade ingen tydlig anledning. Kanske någon läsare som vet?

 • Betsson har ökat utdelningen med 25% senaste 5 åren
 • Unibet har ökat udelningen med hela 72% senaste 5 åren

Framtiden då?

Det som verkligen gör mig orolig när det gäller spelbranschen är att de opererar på en rätt känslig marknad så tillvida att politiska beslut och regleringar snabbt kan komma att förändra förutsättningarna inför framtiden. Men samtidigt är de som verkar inom den här branschen vana vid att förutsättningar förändras och jag tror att företagen och de anställda som är kvar nu är riktigt duktiga på att ställa om och omorganisera efter behov.

Summa sumarum!

När det gäller Unibet och Betsson så tycker jag att bolagen ligger rätt nära varandra och i alla fall jag har lite svårt att välja en klar favorit. Så om jag skulle investera i något av dem så skulle det falla ner på värderingen i aktiepriset för tillfället. Jag kan inte bedöma (inte just nu i alla fall) vilket bolag av dessa som kommer att stå sig starkare i framtiden.

När det gäller användare eller kunder så verkar det som att Unibet inte bara är större, utan också växer snabbare än vad Betsson gör. Detta är givetvis någonting som jag registrerar och funderar på då Casinodelen är den största inkomstkällan för båda bolagen

När det gäller att hålla koll på finanserna och att vara kostnadseffektiva så verkar Betsson göra ett bättre jobb än Unibet sett till de senaste 10 åren. Av någon anledning lyckas de hålla bättre vinstmarginal nästan varje år jämfört med Unibet.

Skulle jag köpa Betsson idag framför Unibet skulle jag basera det på en högre direktavkastning just nu, Lägre P/E tal och högre vinst.

Så blir det ett nytt bolag i portföljen på måndag eller inte? Jag vet inte riktigt. Hur tänker du när det gäller spelbranschen generellt eller  Betsson specifikt?

 

 

 

 

 

 

 

Lite dricka, lite teknik nytt mål och besökarrekord!

Hej!

Väldigt mycket intressant på börsen som händer just nu enligt mig. Klockan är mycket nu så jag hinner inte grotta ner mig så mycket men jag vill ändå bara nämna några saker…

Coca Cola: Äntligen börjar aktiekursen komma ner i summor som intresserar mig. När det gäller mina amerikanska innehav så har jag försökt ha ungefär samma summa investerat i allihopa. Lite för att kunna jämföra utvecklingen hos dessa över tid då de är köpta i princip samtidigt men också bara för att jag hade bestämt en % sats av min portfölj som jag ville ha i Amerikanska aktier, min strategi alltså.

Hursomhelst…

Så blev det så att jag inte riktigt hade tillräckligt med likvider vid tillfället för att köpa fullt i Coca Cola. De andra Amerikanska bolagen köpte jag för 30 000 kr men hade bara kvar 15 000 till Coca Cola. Därefter sköt kursen i höjden nästan ett år i sträck för att nu äntligen börja närma sig de nivåer som jag vill fylla på i. Jag har sagt att under 40 dollar så kommer jag att slå till, hoppas det kommer dit. Då får jag jämt innehav som i de andra Amerikanarna också vilket känns bra då det var min ursprungliga tanke. Coca får nog betraktas som ett av mina absoluta kärninnehav.

Ericsson: Vilken pers för bolaget nu alltså, de kan inte ens hitta en kapten som vill sjunka med skutan. Nae, så allvarligt vet jag inte om det kommer att bli men det ser sannerligen inte bra ut. En snabb peak från börsdata avslöjar att aktien inte har varit så lågt värderad sedan runt 2008-2009.  Dessförinnan får man hoppa tillbaka kring 2004 för att hitta dessa nivåer.

ericssonajaj

 

Vad är då problemet med Ericsson egentligen? Jag vet inte, har grottat alldeles för lite i bolaget för att skaffa mig en bild av ”problemen” men funderar på att läsa in mig lite om jag orkar till helgen. Ett Ericsson som vänder på de här nivåerna borde ju kunna vara en liten guldgruva för den långsiktiga men jag har en taskig känsla gällande bolagets framtid. Men som sagt, kanske glor jag lite på det i helgen och i såna fall meddelar jag givetvis er. just nu lutar det väldigt skarpt åt att jag inte är intresserad……mest troligt faktiskt...

Fingerprint: Aktien skulle behöva ett par kryckor faktiskt eftersom att den haltar rejält. Sett till senaste 6 månaderna så är det en av mina sämsta investeringar hittills faktiskt. Det hade jag nog inte tippat på för ett halvår sedan. Även de mest hängivna börjar nu ledsna på volatiliteten men som jag sagt tidigare försöker jag skita i allt runtomkring utan fokus ligger på rapporterna helt och hållet. Jag hoppas Fingerprint håller sina prognoser……annars riskeras kortsiktig slakt nu när även konkurrenter börjar synas på marknaden. Jag har trott och fortsätter tro stenhårt på bolaget så jag antar att jag hänger här även om ett år. Om jag gnäller då också återstår att se, men jag tippar på att jag inte gör det.

Nytt mål: Efter att ha funderat lite och snokat runt bland lite bloggkollegor och annat så har jag lagt till ett nytt mål för mitt sparande. Det är inget märkvärdigt och kommer inte att göra någon större skillnad men lite förändringar kommer det att bli.

Anledningen är till stor del ett inlägg som z2036 skrev för ett tag sedan. (Kolla det här). Han skrev upp nån formel, rabblade några siffror å mer behövdes det inte för att övertyga mig om att frekvent utdelning kanske inte är så dumt ändå. Särskilt lockade tanken av att slippa sälja innehav för att få loss kontanter. Visst kan man periodisera sina egna utdelningar men jag antar att fler än jag riskerar att skjuta av för snabbt och då får man snart vara snopen istället.  Tankarna mynnade i alla fall ut i följande beslut….

1. Jag kommer inte att belåna portföljen. Jag har funderat som fasen på det men undviker det egentligen helst har jag kommit fram till.

2. Möjligt att jag ökar preffaktier från ca 7% av portföljen till 9-10 nånstans närmaste månaderna för att öka frekvensen i utdelningarna.

3. Mitt slutgiltiga mål med detta blir att ha minst 1000kr i utdelning varje månad inom ca 1 år.

slår man ihop alla mina utdelningar för 2016 så gissar jag att jag kommer upp i ca 30 000 i utdelningar. Utslaget på 12 månader ger det ungefär,    2 500kr i månaden. Just nu är det ca 6 månader på året där jag får mindre än 1000 kr i utdelningar. För den intresserade kan ni se mina utdelningar till höger uppe på bloggen under rubriken ”innehav och utdelningar”

Ps! Whoppa vad mycket folk det börjar vara som läser bloggen! Slog rekord tror jag med 1 100 unika besökare igår. Kul som fasen, hoppas intresset håller i sig 🙂

Magkänslan gällande Disney, Apple och Volvo

Hej!

Jag har tidigare tipsat om att man absolut bör lyssna på andra när det gäller investeringar på börsen, självklart är det så.  Men man ska komma ihåg att själva beslutet är 100% ens eget. Det innebär att man kan inte klaga på någon annan än en själv när ens investering inte går som man har tänkt sig. Därför är det viktigt att man åtminstone bildar sig en egen uppfattning om de bolagen man intresserar sig för. För det menar jag inte att man behöver bli expert på att värdera bolag men däremot tycker jag att man bör vara intresserad av sina bolag.

Det finns flera olika sätt att intressera sig för sina bolag utan att man måste grotta in sig fullständigt om man inte vill. Några tips på detta kan vara….

 • Snappa upp nyheter i kommentarsfältet på tex Avanza.
 • Söka på bolaget på Google och trycka på ”nyheter” under sökfältet för att få fram den senaste nyheterna kring bolaget
 • Söka på  bolagets IR (Investor relation) sida på nätet. Där finns ju den bästa informationen om bolagsspecifika fakta
 • Läsa ekonomibloggar och samla upp tips
 • Sen givetvis följa nyhetsflödet extra noga när det lämnas bolagsrapporter, kvartals /årsrapporter. Man får inte bara svart på vitt hur den gångna perioden har gått utan också bolagets syn på den närmaste framtiden

Det finns flera exempel på bolag som jag har varit intresserad av och nära att köpa men som jag har avstått på grund av olika anledningar. Det har oftast inte berott på själva värderingen utan hellre andra faktorer. Här är några exempel på hur jag har resonerat kring olika aktieköp, där jag bestämt mig att inte köpa och som inte har med värderingen att göra….För dessa Ickeinvesteringar säger magkänslan nej…

 1. Disney: Disney har florerat runt som en kandidat ända sedan jag började investera. Visst har tanken slagit mig att kanske så …men nae, det har egentligen aldrig varit riktigt nära. Varför kan man fråga sig? För mig är Disney som bolag sina filmer och karaktärer dvs kalle anka, Lejonkungen, Mulan, den lilla Sjöjungfrun osv. Jag vet att bolaget idag har många fler ben att stå på men jag anser ändå att karaktärerna är bolagets själ. Det är någonting i bolagets själ som jag känner håller på förändras de senaste åren vilket jag tror är en avgörande anledning till att inte jag vill investera. Jag önskar jag kunde förklara bättre men det är bara en känsla jag har att jag vill inte vara med på den resan.
 2. Apple: För mig finns det 2 anledningar att jag inte har velat investera i Apple. (förutom via fondinnehav). Det ena är att jag inte gillar att Apple satsar på alla möjliga saker samtidigt, det ser jag som en förhöjd risk. Vad den risken består i, det vet jag inte riktigt. Kanske att företaget förlorar fokus eller kanske bara att folk blir less på deras produkter. Det andra är att Apple för mig nu börjar sålla sig till gänget ”has been” och snart behöver lämna väg för ”will be”. Jag tycker mig börja se en förskjutning på mobilmarknaden vad gäller detta och jag har en känsla att det kan smitta av sig på andra vertikaler inom bolaget så småningom.
 3. Volvo: Volvo, volvo kära volvo. Jag funderar faktiskt på att köpa deras nya XC90 så kom inte och säg att jag inte älskar Volvo, bilarna alltså,för det gör jag. Däremot nästan hatar jag branschen. Bilbranschen alltså, fantastiskt osexig för mig. Trög, trist och ytterst konjukturkänslig, nu snackar vi alltså åt det mer extrema hållet. Tänk om/när räntorna börjar höjs nästa gång och alla som har lånat sig upp över öronen (för fasiken älskling, släng in en bil på bolånet, de ä löööögnt juh….Mmm, få la se om de). Nybilsförsäljningen tror jag kommer sjunka som en sten ifall räntorna börjar höjas. En sprillans ny bil tror jag är långt ner på prioriteringslistan för en Svensson familj under tuffare tider faktiskt.

Som ni ser ovan så kan mina investeringsbeslut bestå av annat än att bara försöka förstå kassaflöde och lönsamhet i ett bolag. Branschen, min tro om allmän framtidsutveckling, ”magkänsla”, skumma tankar utgör också en del av min beslutsprocess.

Min poäng

Det jag ”tror” jag försöker få fram med det här inlägget är att det är viktigt att våga lita på sina egna beslut när man investerar sina pengar på börsen. Man ska lyssna och respektera andras åsikter och man ska absolut vara beredd på att omvärdera sina egna. Men man ska ändå ha klart för sig att man ensam är ansvarig för sina investeringsbeslut. Ett bra sätt för att slippa vara orolig är att man sätter upp vissa kriterier när man handlar så man vet vad man ska göra även när det blåser. Några av mina investeringskriterier kan ni se under fliken ”mål” längst upp på sidan. Under samma flik kan ni också se hur min plan framöver ser ut vad gäller mina utdelningar.

Lycka till med dina investeringar på börsen å simma lugnt. Nu kör vi igång i morgon igen!

Lundaluppen är tillbaka…..Yessss :)

Hej!

Äntligen fredag….igen!

Jag håller ju på med mina grejer vet ni, eller hur? Har ju som ni kanske märkt lite svårt att inte utmana mig själv på olika grejer. Tidigare har det ju vart lite olika saker, vasalopp sattsning, 4weeks extreme challange, LCHF veckor och en massa annat.

….nu är det dags igen, blah!

Den här gången har jag kommit överens med en arbetskompis att vi ska köra strikt LCHF i en hel månad. Ok, det är väl inte så mycket med det tänker ni, men det är det ska jag tala om för er. Därför att denna gången har jag bestämt mig för att inte dricka en droppe alkohol under hela den tiden…..Då har jag bara en fråga. Hur fan gör man då? Kan tala om att nu är det första fredagen och aldrig någonsin har jag vart så sugen på att gå på systemet. Fan å att jag ska måsta hålla på hela tiden med massa grejer.

Över till något roligare istället, det är ju ändå fredag….

Lundaluppen kör igång igen

Såg idag att en bloggare som många känner till, Lundaluppen, sätter igång med sin blogg igen. För er som eventuellt inte känner till honom så rekommenderar jag er skarpt att börja läsa den bloggen. Personligen tycker jag att (när han höll på för något år sedan) att han var den bästa bloggaren av alla. Det är inte ofta jag säger så om andra bloggare eftersom att jag tycker att alla drar sitt strå till stacken. Men med Lundaluppen är det annorlunda eftersom att han hade en pedagogiskt touch i sina inlägg som för andra är mycket svårt att kopiera. Han hade ett sätt att skriva och förklara svåra saker på ett enkelt sätt vilket kan vara jäkla svårt. Dessutom var det alltid intressanta inlägg. Så djäkligt kul att han är tillbaka och jag hoppas att han är transparent med sina innehav eftersom jag är så nyfiken av mig, hehe.

Ha nu en bra helg på er!