Portföljsummering Oktober månad

Hej!

Jag har inte hunnit uppdatera hur Oktober månad har gått så jag redovisar det  kortfattat här. Det kommer alltså inte bli lika grundläggande som det brukar vara i vanliga fall utan den här gången kommer det att gå snabbt. Så här har det sett ut!

 • Svenska aktier: -33000 kr eller -2%
 • Fondportföljen  +7000  eller +1,66
 • Utländska aktier +29000 eller 4,67%
 • Hela portföljen totalt för månaden -0,48%
 • Utdelningar 2300 kr

Totalt värde 1 oktober 1 513 968 Kr

Totalt värde 31 Oktober  1 530 062 Kr

Mitt sparande på Avanza  har ökat med 16 094 Kr under oktober månad. Det beror alltså på att jag satt in en del nya cash under månaden. Mina 3 bästa aktieinnehav för månaden har varit….

glad-gubbe

BÄSTA INNEHAV             Avkastning %               Ökning SEK

P&G                                                27,79                            8 173 kr

ATLAS COPCO B                   26,90                           14 270 kr

J&J                                                  23,66                           8 008 kr

Atlas Copco är det svenska innehav som har gått bäst under månaden och har sprängt sin in bland Amerikanarna som annars har gått klart starkast. Mina sämsta innehav under Oktober månad har varit….

grumpy_178866991

SÄMSTA INNEHAV             Avkastning %               Värde SEK

TELIA C                                            – 13,8                              -6 036

H&M                                                  -11,86                            -16 141

FINGERPRINT                            – 3,31                                -9 216

3 st innehav som har haft det väldigt jobbigt under en lång tid.

 

 

Telia sitter rätt djupt i skiten anklagade för skumraskaffärer som jag hoppas ska få ett klart avslut någon gång. 12 miljarder tror jag bötesbeloppet i Uzbekistan skulle vara och det skulle ju kunna ha vart utdelningspengar istället förstås men sånt är livet  Jag tror trots utdelningssänkning under 2017 på en ganska bra chans på uppsida på aktien under slutet av året och senare under 2017. Kursen har varit och är rätt nedpressad nu.

H&M har ju haft valutamotvind och halvtaskigt väder från deras syn sätt vilket har fått till följd att aktiekursen har sjunkit. Ska man se det ur ett worst case scenario så kan det också vara så att H&M har strukturella problem vilket i såna fall betyder att den nedåtgående trenden inte är av övergående karaktär och i såna fall har H&M problem. Baissare oroar sig för tyngda marginaler, höga lagernivåer och sänkta butikexpensionsmål som följd av för dåligt resultat. Personligen har jag en väldigt stark tro på H&M men jag tycker ändå inte att man helt och hållet ska bortse från möjligheten till förändringens vindar. Den dagen utdelningssänkningar börjar komma så kommer jag att bli lite orolig eftersom att jag inte tror att H&M har ett dugg lust att förstöra sin fantastiska utdelningstrend.

Fingerprint

Ja, vem vet? Bolaget har jag orubbat förtroende för medan aktiekursen verkligen kan svänga hur som helst. Dock har jag extremt svårt att tro att kursen ska sjunka sådär värst mycket mer men jag har helt klart haft fel förut så nu vågar jag inte säga något mer. Men skulle kursen mot förmodan gå under 70kr utan någon klar meddelad anledning så kommer jag att fylla på i bolaget. Saknas likvider kommer jag förmodligen sälja något annat innehav.

Nu är vi mitt i November månad och jag ser fram emot ett fåtal utdelningar till innan året är slut. Det är ett par Amerikanare som knappt kan vänta med att slänga in lite cash på mitt KF konto och det ser jag fram emot.

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det tungt i Fingerprint

Hej!

Som de flesta säkert vet har Fingerprints kurs i år varit katastrofdålig och den har fallit med ca: 35%.  Varje gång kursen har börjat röra sig norrut senaste 3 månaderna så har den genast tryckts tillbaka igen och idag var inget undantag.

 I morse när jag kollade öppningen efter helgen så såg jag att kursen var något upp men sin vana trogen så trycktes den ner igen mot eftermiddagen och stängde så småningom hela 5,5% ned. Att vara aktieägare i Fingerprint har sannerligen inte varit någon höjdare i år.

Det som är lite extra trist för mig är att Fingerprint är mitt överlägset största innehav i portföljen. Hade det varit Coca Cola som hade gått så här dåligt hade det handlat om typ 10 000 back i år eller något sånt men nu är det som sagt mitt törsta innehav och i år har jag väl backat ungefär 130 000 kr vilket känns lite…..sådär….

Såhär tänker jag…

 1. Lärdom: För det första är det viktigt att dra lärdomar av allt här i livet. Lärdomen jag tar med mig från Fingerprint historien oavsett hur den slutar är att det finns en anledning till att man säger att man inte ska lägga  alla ägg i samma korg, särskilt inte på aktiemarknaden. Man ska inte underskatta en god natts sömn :). Max 10% av portföljen i ett bolag är kanske inte så dum strategi ändå! (jag har 20% i fingerprint) Sen är det bra att aktiemarknaden visar vem det är som bestämmer och slutsatsen av det är att det definitivt inte är jag.
 2. Fundamenta: Jahabetyder ovanstående resonemang att jag kommer att dumpa mitt innehav nu då? Nae, verkligen inte. Såvitt jag kan bedöma så har inget fundamentalt förändrats till det negativa i bolaget. Däremot tycker jag att man som aktieägare ska vara noggrann med att ställa krav på bolaget och inte acceptera bortförklaringar. Jag förväntar mig att bolaget lever upp till sina egna högt ställda förväntningar genom att prognostisera framtiden trovärdigt och därefter leva upp till dessa förväntningar genom rapporterna.
 3. Frågetecken: Alla investeringar innebär risker (nu fick jag det sagt) Senaste tiden är det några händelser som har gjort att jag ändå har blivit lite mer osäker på vad som händer. Det första är återköpen av aktier som jag vid tiden tyckte var bra eftersom att jag trodde att bolaget skulle använda aktierna för ett eventuellt uppköp. Istället valde man att makulera aktierna vilket var rätt förvånande för mig i alla fall. Den andra saken som jag inte kan låta bli att oroa mig för är att VD fortfarande inte har köpt en större aktiepost i bolaget. Jag vet att det kan finnas 10 olika anledningar till det men för mig skulle det ha känts betydligt bättre om han (och resten av styrelsen) också visade att de var villiga att ta risk och att de stenhårt tror på bolagets framtid. Det tredje som gör mig lite osäker är hanteringen av förre VD`n Lantto vilket har småstört mig en del. Det låter gott och fint alla förklaringar till nya VD men någonting i den historien har till mig lämnat en något bitter eftersmak……! Lantto verkade vara en ärlig prick och när han relativt tydligt visade att han inte riktigt accepterade att han blev kickad så tyckte jag att det verkade lite skumt redan då. Framtiden kanske utvisar….Det fjärde som oroar mig är anledningen till att kursen har sjunkit så drastiskt den senaste tiden….oron är förstås att det pågår något ofog som inte kommunicerats till de lägre stående inom näringskedjan (nämligen jag). Men vad kan jag göra åt det i såna fall?, ingenting!
 4. Framtiden? Visst är det jobbigt att kursen sjunker och att det ropas att ”vargen kommer” lite här och där, det måste jag erkänna. Att se att kursen sjunker konstant utan att man överhuvudtaget förstår varför är väldigt nervpressande och jobbigt för många aktieägare (mig inkluderat). Men det är tyvärr något man måste kunna tåla om man ska hålla på med aktier. När jag lyfter blicken och tittar på branschen som helhet och Fingerprint Cards i synnerhet så ser jag ingen anledning att vara mer orolig nu än när jag satsade mina första 100 000 kr i bolaget, tvärt om faktiskt. Förra året (2015) vid samma tidpunkt var många oroliga för om Fingerprint Cards skulle nå upp till sin högt ställda försäljningsprognos om 2,5 miljarder kr. De 2 första kvartalen hade nämligen endast inbringat drygt 580 miljoner kronor så företaget var pressat att tredubbla den omsättningen de sista 2 kvartalen om de skulle nå upp till prognosen. En och annan analytiker och andra tyckare höjde nog ett par ögonbryn när bolaget sedan redovisade en försäljning om nästan 3 miljarder för helåret. Jag hoppas att Fingerprint Cards kan överraska i sista kvartalet även i år.

Om inget oförutsett händer kommer jag att gå in i 2017 med en lika stark tro på bolaget och dess framtid som jag hade vid ingången av 2016. Anledningen till detta är att jag tror så starkt på visionen om samhället utan lösenord och pinkoder samt föreställningen om att nästan allt kommer att vara sammankopplat om några år (IOT) och vilket bolag i branschen ska jag satsa på om inte det världsledande? Dessutom har jag svårt att se att Goodix ska värderas 10 ggr högre än Fingerprint. Särskilt när det visade sig att de inte alls kommer att sälja de 200 miljoner sensorer de pratade om på Barcelona mässan i Februari i år utan istället runt 40 miljoner för helåret…….jaaaaasi det är inte lätt :). Den andra konkurrenten Next anser jag mig ännu inte ens behöva kommentera. Ni kan bara söka på börsdata och jämföra siffrorna svart på vitt mot FPC själva.

Ok det var lite synpunkter från mig på Fingerprint! Ned 5,5% idag och fasen vet om den kanske sjunker ännu mer i morgon. Skit å….

 

 

 

 

Nu är det allvar…reflektion på Amerikanska valet

Hej!

Jag sitter på jobbet och är helt chockad efter att ha följt valvakan i natt. Jag vet nästan inte ens vad jag ska säga….

Jag brukar aldrig någonsin skriva inlägg på bloggen när jag jobbar (av förklarliga skäl) men jag bara måste kommentera utgången av det Amerikanska valet.

Det är jävligt lätt att kritisera, klaga och hitta fel på saker, det kan alla göra. Det är desto svårare att komma på lösningar på problemen. Trump har utan tvekan varit extremt framgångsrik med sin retorik och alla kan säga vad de vill men Amerika har gjort sitt val, hes in charge… Nu kan han inte bara peka på allt som är dåligt längre utan nu är det upp till honom och hans team att också finna lösningar på dessa problem. Hur detta ska gå till har hittills varit höljt i ett rejält dunkel men nu har han inget val förutom att leverera konkret politik.

Att leda världens mäktigaste land, vars politik påverkar i stort sett alla länder i hela världen, är ingen lätt uppgift. Det är heller ingen uppgift som ska ses med blida ögon eftersom att efterverkningarna av felaktiga beslut kan få ödesdigra konsekvenser för flera generationer framöver. Snabba, ogenomtänkta, direkt felaktiga och respektlösa kommentarer eller aktioner kommer definitivt direkt att utlösa svallvågor som kan vara svåra att stoppa.

Med såna förutsättningar kan det ibland vara viktigt att väga sina ord på silvervåg oavsett vilken åsikt man har. Klarar Trump det?

Som politiker kan man ofta hamna i  konstiga situationer på så sätt att man bär ansvar för exakt allt som man säger och gör utan undantag, det finns helt enkelt ingen acceptans för mänskliga brister. Det beror på att världens mäktigaste personer har störst inverkan på hur människor…

 • Beter sig mot varandra
 • Accepterar andra
 • Ser vilka som ens vänner och vilka som är ens fiender
 • Ser på framtiden
 • Behandlar de svagaste i samhället
 • Osv…Osv…..

Även i Sverige har vi totalt misslyckats politiskt med att hålla god ton med våra oliktänkande. Man ger dubbla budskap i hur man ska hantera olikheter när man i ena klassrummet pratar om hur man ska respektera varandra medan man i det andra bestraffar de som tänker olika. Hur lite dagens politiker än vill ta åt sig, (ibland funderar jag ärligt talat på om de ens förstår sin roll i detta?) så är de högst delaktiga till att klimatet i Sverige är som det är. Står man och gastar och skriker och visar noll respekt för ens ”meningsmotståndare” så visar man egentligen noll respekt för hela iden om att respektera varandra. Blir ärligt talat lite fånigt när jag ska försöka lära min dotter vikten av respekt när avsaknaden av den ända upp i regeringen lyser med sin frånvaro.

Nu tappar jag spåret lite men åter till Amerika och hur framtiden nu ska te sig….såhär tänker jag…

 • Jag ska ge Trump en chans, gör jag inte det är jag inte bättre än dem jag smiskar upp i det här inlägget. Upp till bevis för honom att inte bara göra ”America great again” utan också se till att ”The world is going great”, det är hans ansvar nu.
 • Ni som inte fattar ovanstående punkt, googla efter hur Obama hanterade en republikan som inte kunde respektera ordningen. Som han agerade agerar en som i sanning vill försvara människors rätt till en åsikt och som på riktigt värnar demokrati
 • Jag önskar verkligen alla Amerikaner ett stort lycka till i framtiden då jag förstår att många är väldigt oroliga nu.
 • Jag hoppas att vi i Sverige lär oss av det här och framförallt politikerna som sätter tonen för hur vi andra behandlar varandra.
 • Respekt, förståelse, förlåtelse och acceptans kommer absolut inte gratis så sluta ta det för givet. Risken är annars att vi förlorar vår värdegrund
 • När det gäller börsen så måste mina ego tankar komma i andra hand i ett sånt här läge, nu är det verkligen allvar. Det finns viktigare saker att tänka på nu än hur snabbt jag kan komma upp till 6 mille (i alla fall idag)

Sist vill jag bara säga att jag hoppas att Trump lyckas navigera genom det minfält han och resten av Amerikanska folket försatt USA i för annars finns risken att det smäller…..det vill jag inte!!

Efter en förfrågan så lägger jag in hur Obama hanterar en stökig republikan. Thats how u do it….respect!

 

 

 

 

Räntehöjning, inflation och presidentval

Hej! 

Jag ber om ursäkt om dagens blogginlägg är lite mer komplicerat än vanligt. Tankar är inte alltid lätta att beskriva….

 

 

Ännu en månad har passerat och det är mycket som händer relaterat till börsen just nu. Men fokus för mig i det här inlägget kommer att ligga på nästa veckas stora händelse nämligen det Amerikanska valet, men först….

En fråga som känns överhängande hela tiden är den om vad som kommer hända på aktiemarknaden när räntorna höjs. Jag kan egentligen för lite angående makroekonomi och hur allt hänger ihop men jag misstänker ju att ju närmare vi kommer en räntehöjning i USA, desto närmare kommer vi också en i Sverige. Eftersom att arbetsmarknaden i USA fortsätter att gå bra och jobbtillväxten ökar så verkar det som troligt att det kommer en räntehöjning nu i December. Hur detta påverkar Sverige återstår ju att se men en helt okvalificerad gissning från min sida är ju att Sverige, om en inte så lång framtid hakar på.

Ett annat intressant resonemang jag stött på i veckan handlar om hur relevant  vårt sätt att mäta inflationen egentligen kommer att vara i framtiden. Kortfattat kan man beskriva problembilden så här….

Förr så mätte man hur mycket mjölken kostar vid en viss tidpunkt och följde sedan upp hur mycket dyrare den hade blivit.

Numera är trenden annorlunda: Titta tex på när Apple släppte sin första Iphone 2007 (för 10 år sedan) så kostade den cirka 6 tusen kronor. Idag är flera modeller kommit ut och prestandan och användarfunktionaliteten har ökat väsentligt, däremot är inte telefonen dyrare att köpa idag.

Jag tänker inte utveckla resonemanget vidare i det här blogginlägget men jag tycker att det är en intressant formulering eftersom att vi hela tiden strävar efter att öka inflationen. Om vissa varor tenderar att inte bli dyrare med tiden, och dessa ingår i den generella prisnivån som mäter KPI , så kommer det vara omöjligt att nå målet om 2% inflationsökning. Sen följer en rad följdproblem eftersom att KPI används som mätpunkt eller ”nyckeltal” för att redovisa en massa annan statistik som då givetvis också blir fel.

Sen har vi ju presidentvalet på Tisdag att se fram emot också vilket kommer att bli sjukt intressant. Jag är absolut ingen Trump supporter, tvärt om, men jag kan likväl förstå att massor av Amerikaner är riktigt trötta på det politiska spelet i USA.

Jag tror Amerikanarna de senaste decennierna har känt att politiken har hamnat allt längre ifrån folket och att det kan vara orsaken till att så stora grupper människor skiter i att gå och rösta. Jag tror de upplever att det inte spelar någon större roll vilken president de röstar fram eftersom att det ändå är de stora företagen och den ekonomiska makteliten som styr agendan och fattar de viktigaste besluten.

Trump har lyckats med bedriften att kanalisera missnöjet mot det politiska etablissemanget och en som han tycker vänstervriden media som styrs av av helt andra agendor än att upplysa det Amerikanska folket. Hans retorik utgår från att han personifierad kan hjälpa folket att återta makten och han gör det genom att tydligt bekräfta att detta är Amerikas och Amerikanarnas sista chans att på riktigt göra skillnad. Röstar man inte på Trump så kommer det enligt honom om en snar framtid inte att finnas något Amerikanskt land kvar att försvara längre och många håller med honom.

Personligen hoppas jag verkligen inte att Trump vinner eftersom att jag tycker att det vore lite väl fånigt att släppa upp en hormonstinn och självupptagen ilsk gubbe som ledare för världens just nu mäktigaste land. Tyvärr så är problemet att alternativet Clinton kanske inte är sådär jättemycket bättre då det enligt folket inte representerar den röst som hon enligt sitt ämbete är där för att representera.

Den bästa utgången vore enligt mig att Clinton segrar tillslut med liten marginal och att etablissemanget tar till sig av denna näsbränna. Etablissemanget ska representera folket och inte handla i egenintresse. Gör de det kommer folket förr eller senare att försöka störta makthavarna och detta hotar i grunden demokratin.

På Tisdag får vi veta hur det går……