Härligt Castellum

Hej!

Riktigt skönt att rapportsäsongen har kört igång eftersom att vi då kommer att få besked om hur utdelningarna kommer att se ut under året.

När det gäller just utdelningar så är det så att styrelsen för bolaget föreslår utdelningen men det klubbas inte igenom förrän stämman röstat igenom förslaget (vilket de nästan alltid gör). Styrelsens förslag kommuniceras oftast till marknaden i samband med Q4 rapporten (bokslutet) och stämman hålls sedan mellan nånstans mars-maj och därefter brukar utdelningen betalas ut efter några dagar.

Castellum har idag rapporterat flera goda nyheter. Dels höjer de utdelningen till 5kr från 4,25 samt att de meddelar att de kommer att betala ut 2 ggr per år hädanefter.

Tidigare har jag inte brytt mig om ifall utdelningen kommer 1 eller 4 ggr per år eftersom att min ståndpunkt har vart att det ändå är samma pengar det handlar om. Men jag har tänkt om lite i den frågan och sållar mig nu till skaran som tycker att det är fördelaktigare att man får utbetalat utdelningen fördelat på flera tillfällen under året.

Anledningen till att jag bytt fot är att jag dels tycker mig insett att det är fördelaktigare för bolaget samt att jag kan påverka mitt kassaflöde lite mer genom att fördela mina återinvesteringar utefter rådande förhållanden (fattar ni?). Blev lite krångligt förklarat kanske men jag återinvesterar ju alltid mina utdelningar i nya aktier, dock inte alltid i samma bolag som jag erhåller utdelningarna ifrån. Med fler utdelningstillfällen så kan jag alltså mer styra var jag tycker pengarna gör mest nytta för stunden.

För egen del så tycker jag 2 utdelningstillfällen per år är perfekt, men smaken är ju som baken…

Exempelvis kommer jag mest troligt inte att återinvestera min utdelning ifrån Telia i nya Teliaaktier eftersom att de verkar ha fortsatta problem efter sina Euroasien äventyr i Uzbekivemfasenvetvart och närområden där i krokarna.

Jag trodde ju (eftersom att de meddelade) att de skulle avyttra verksamheterna där innan årsslutet 2016 men så blev det ju inte. Eftersom att alla vet om att Telia snabbt vill bli av med sina verksamheter (de kommunicerade ju det själva) så känner sig ju knappast konkurrenterna särskilt pressade utan lägger väl skambud som Telia inte kan acceptera. Sen är det klart att i ett sånt här läge är det problem att staten är storägare då buisness och finans ibland kan vara rätt skitiga förehavanden, särskilt om man ska bedriva verksamhet i mindre moraliska och utvecklade länder. Samtidigt är det ju där stor del av tillväxten finns så……jag vet inte…..tur ja inte är VD där i alla fall. Säkert inte lätt att styra den skutan nu…Däremot vill jag vara kvar i aktien eftersom att jag ser bland annat IOT som verkligt spännande område framöver för bolaget, det kommer nog bli bra.

Jag sållar mig dock ännu icket till skaran som är orolig för H&M ännu utan jag köper själv aktier i bolaget på de här nivåerna. Jag säger absolut inte att det är en självklarhet att göra det eftersom att branschen i sig är under stora förändringar och konkurrensen och förändrade trender hos kunderna kan påverka framtida intjäningsförmåga. Men i motsats till  exempelvis Telia så kan H&M liksom nästan alla andra bolag ha lite skit under naglarna och ändå klara sig undan eftersom att marknaden har väldigt lätt att glömma klavertramp, särskilt om den i slutändan gynnas av dessa. Några anledningar till att jag tror på H&M framöver är….

 • Nya marknader (stor potential och risk)
 • Stort företag med möjlighet att avyttra och kostnadseffektivisera i tuffa tider
 • Genomförda satsningar både på nya marknader, nya butiker och internethandel som bör leverera vinst framöver
 • Mycket tillförlitlig historik (inte att underskatta)

Sen måste jag ju bara säga att jag tycker att det är bra att fi bland annat ska undersöka handeln i Fingerprint eftersom att det varit tveksamma kursrörelser och andra händelser under hela 2016. Har ju inte funnits någon logik alls utan det har varit rena rama vilda västern där det kunnat stiga och sjunka hursomhelst utan några som helst nyheter om någonting så helt klart ligger det en hund begraven där, förmodligen en hel djurkyrkogård om ni frågar mig. Jag tror absolut inte att det kommer att leda till något särskilt men jag tycker dock att signalvärdet (vi håller ögonen öppna) är bra eftersom att det kanske kan minska riskviljan hos de riktigt stora drakarna att bedriva allt för mycket fuffens vilket kan få till följd en mer ”normal” handel i aktien.

Förövrigt tycker jag 2017 har startat alldeles utmärkt. Jag har tränat bra och inte druckit en droppe öl sedan nyårs och jag tycker redan att midjan har börjat kännas lite tunnare. Nu hoppas jag bara att Trump ska lyckas hålla  sin tunga i rätt mun och sitt långfinger på rätt plats så kommer säkert 2017 att bli ett riktigt bra år. Utan större missöden så tycker jag att både Svensk och Amerikansk inhemsk marknad har riktigt goda förutsättningar att utvecklas positivt.

Den som lever får se

Men riktigt positiva nyheter från Castellum alltså….

 • Höjning av utdelningen med 15%
 • Utdelning 2 ggr per å

Drömmaren hälsar heja heja! 🙂

 

 

Årssammanfattning 2016

Hej!

nötbasker

Jag har haft ett litet uppehåll med bloggen som ni säkert märkt. Egentligen har jag aldrig kommit igång efter vår semestermånad i Spanien i somras. Det finns 2 stora anledningar till detta….

1. Jag har prioriterat annat, det tar tid  att administrera en så otroligt avancerad blogg som min ska ni veta med grafik och grejer 🙂

2. Avsaknad av ideer. Det var väldigt kul att skriva så länge jag funderade på olika strategier, kollade nya bolag, hade mycket pengar att satsa osv. Nu är min portfölj i det närmaste klar och med mycket stor sannolikhet så kommer den att se ut om 10 år som den gör nu med några få variationer (dock förhoppningsvis med mycket mer cash såklart).

Med det sagt så har mitt intresse för börsen inte svalnat överhuvudtaget, däremot har jag inte orkat lägga lika mycket tid på bloggen och dokumentera allt som hänt. Givetvis är jag också jäkligt sur eftersom att Fingerprint har gått så otroligt dåligt. Det är ju mitt ”zzzzz”…törsta innehav i portföljen och nu ligger jag helt plötsligt snett i den aktien. Jag vill inte sänka gavet heller då det innebär att jag måste investera mera och det vill jag inte då jag redan ligger tillräckligt tungt i aktien redan. (lite har jag fyllt på ändå på de här nivåerna, mycket lite)

Kort beskrivning av hur 2016 har gått

2016 har trots allt varit ett mycket bra och lärorikt år för mig vad gäller börsen. Enklaste sättet att följa året tycker jag är att skriva upp det i punktform….

 • januari 2016 = 1 miljon investerat Avanza
 • december 2016 = 1,5 miljoner investerat Avanza
 • Totala utdelningar 2016 29 470 kr
 • Arvsinvesteringar ungefär 420 000
 • Eget sparande cirka 40 000kr

När det gäller utdelningar så hade jag hoppats komma upp över 30 000kr och jag var väldigt nära. November och december var 2 dyra månader för mig så då hade jag inte råd att sätta in några pengar alls från arvet utan de gick till Julklappar, verkstadskostnader självrisker på bilen och annat som ni inte vet eftersom att jag inte dokumenterat detta på bloggen, men så är det :).

Vad gäller mitt egna sparande så är jag faktiskt väldigt nöjd att jag lyckats mäkta med att månadsspara nästan 4000 från min egen lön. Jag har haft dyra levnadsomkostnader ska ni veta. Förhoppningsvis lyckas jag spara ännu mer under 2017.

Övriga punkter ni kanske funderar på

Vad hände med utmaningarna jag körde?

Dom kör jag på med. Under 2016 så satsade jag på att åka Vasaloppet vilket sjukdom tyvärr satte stopp för men jag tränade hårt inför det så jag gick inte lottlös. Jag genomförde 4 weeks extreme challange vilket var sanslöst hård träning under en 4 veckors period vilket påminde mig om tiden när jag elitsatsade inom idrotten, härligt härligt. Jag genomförde ungefär 1 månad LCHF diet vilket höll på att driva mig till vansinne. Dessa inslag  var inte särskilt uppskattade så vi får se om jag redovisar några utmaningar under 2017 här på bloggen eller om jag skiter i det, jag har inte bestämt ännu. (Mitt nyårslöfte inför 2017 var att inte förtära någon alkohol innan sommaren, 6 månader alltså, så det är min första och största utmaning som alltså redan pågått 12 dagar. Hittills allt gott :)

Vad hände med Hoverboardsen som jag skulle börja sälja via min hemsida?

Jag beställde hem en Hoverboard som jag skickade att undersöka till ett företag i Sverige specialiserat på just Hoverboards. Jag ville veta om jag kunde lita på att leverantören skickade bra grejer till mig som jag hade blivit lovad. Efter någon vecka hörde företaget av sig och informerade om att Hoverboarden inte var av tillräckligt bra kvalite (elkopplingarna, farligt rent av) och då bestämde jag mig för att skita i den iden. Även om jag gillar pengar så skulle jag aldrig klara av att sälja farliga saker till barn, never ever, nixpix, livet går vidare. Jag vet inte om jag blev blåst eller är blåst, nått av det. Kanske inte så stor skillnad egentligen.

 

Planen för 2017

Planen för 2017 är att spara så mycket jag bara orkar eftersom att jag med största sannolikhet bli arbetslös sista September. Men ni som börjar känna mig vid det här laget förstår ju att jag givetvis har börjat sondera terrängen efter annat redan nu. Jag önskar verkligen att jag kunde avslöja vad det är för något men då jag inte vill bli igenkänd av allt och alla så kan jag inte exakt säga vad jag har för plan, men det handlar om att starta eget. (Fysisk butik den här gången) i en stad någonstans i Norrland.

Det handlar om Franchise och jag för samtal med en firma just nu vilka jag kommer att träffa inom ett par veckor för att kolla av lämpliga lokaler. Jag har inte ens hunnit förhandla avgiften men de suktar efter 10% av omsättningen årsvis och det kan jag avslöja att inte jag kommer att gå med på. Jag vet egentligen inte vad lämpllig avgift är men min tanke var högst 7%, vi får se om de nöjer sig med det, förmodligen inte.

Jag kommer att uppdatera bloggen oftare än vad jag har gjort senaste månaderna eftersom att jag tycker att det är rätt kul att blogga. Särskilt skoj är det att se att besöksskaran håller i sig samt att vissa väljer att kommentera vilket är det roligaste med detta. Lika spännande varje gång  man loggar in på kontot att se efter om någon jeppe lämnat synpunkter.

Ok, detta var första inlägget 2017, jag hade mycket mer att säga men nu orkar jag inte skriva mer haha! Nu kör vi….