Sålt hela innehavet i Fingerprint och köpt bil!

Hej!

Saker och ting blir ju inte alltid som man har tänkt sig. I mitt fall är det faktiskt så att det oftast inte blir som jag har tänkt mig. Så vad har hänt egentligen?

Jo!….För det första så bestämde jag mig till slut idag att jag ska köpa en ny bil. Å när jag har bestämt mig för saker så går det vanligtvis väääldigt snabbt så för att göra en kortare historia ännu kortare så har följande hänt….

 • Jag har sålt alla Fingerprint aktier eftersom jag behövde skaka lös 160 000 kr i cash snabbt som ögat. Fingerprint har vart min enda spekulativa aktie och även om min plan var att behålla den så var det ändå den jag valde att sälja av bland alla mina företag. Nu äger jag 0 fingerprint aktier….
 • Fingeprint affären kostade mig totalt ungefär 60 000 kr på minuskontot sedan min första affär hösten 2015. En riktig skitinvestering alltså.
 • Jag har sålt mitt innehav i Melker Shörling också med ett par 1000 lappar i vinst eftersom att jag inte vill äga den längre när inte han sitter vid rodret
 • Jag har tagit ett billån på banken på cirka 270 000kr
 • Mitt sparkapital på Avanza har sjunkit med 180 000 kr i ett nafs
 • Jag har blivit en Merzedes E 220 rikare så länge jag inte somnar på vägen ner till södra Sverige i morgon

 

Min investeringsresa fortsätter och mina utdelningar påverkas inte sådär jättemycket av mina försäljningar. 2017 kommer att bjuda på över 40 000 kr i utdelningar trots dessa förändringar i portföljen.

En annan fundering som jag överväger är att sälja mina fonder och lägga in dessa pengar som en krigskassa på sparkonto Collector, men det är egentligen något jag funderat på i över 1 år. Vi får se hur det blir med det.

Totalt pris för bilen med takbox, vinterdäck och annan utrustning blev 425 000 kr varav jag cashar 160 000kr, resten vanligt billån med 2% ränta.

Summa sumarum:

 • Har jag ångest för att jag sålt Fingerprint med förlust? Mjooo…men jag får glädjas åt att andra nu får ta del av uppgången som kommer som ett brev på posten i och med min försäljning.
 • Har jag några second thoughts på mitt bilval? Nada, noll. Jag har kollat på bilar över 6 månader och det stod till slut mellan denna och BMW 530. Jag tyckte denna var strået vassare helt enkelt och jag köper min absoluta drömbil nu.
 • Har jag någon ångest eftersom jag tar pengar från Avanza och således förlänger min plan om ekonomiskt oberoende? Absolut, men å andra sidan lever man bara en gång och min devis är att jag aldrig ångrar någonting jag gjort. Jag ångrar bara saker jag inte gjort.

Stora förändringar alltså i en liten mans liv 🙂

Ha det gött!

Nordnet Live och spara för livet

Hej!

Först av allt ”spara för livet”, jag såg att du skrev en kommentar men av misstag så råkade jag radera den när jag istället skulle publicera den. Om du kommenterar igen så kan du ju samtidigt berätta för mig hur jag kommer in på din blogg 🙂

Huj!….Totalt värdelös vetande för er men jag måste bara meddela att jag plockat ut 15 000 kr från min portfölj. Sålde lite preff aktier då vi har bestämt att vi ska köpa en…..dum dum dum…..ny juicemaskin. Kul va? Köket kommer aldrig att bli sig likt hehe

Förövrigt har jag försökt se lite Nordnet Live ikväll men jag hann bara med slutspurten. De meddelade nu på eftersnacket att de ska klippa och redigera som galningar inatt så i morgon kan man se eventet i repris på nordnet.se. Det kommer jag absolut att göra.

Jag hann i alla fall se intervjun med Arne Talving aka Kavastu på slutet och jag kan inte låta bli att se lite likheter mellan honom Zlatan och Trump. 3 otroligt framgångsrika människor med minst lika stora egon haha.

Jag kan inte mäta mig i vare sig erfarenhet eller kompetens vad gäller att läsa av marknaden men jag delar hans analys av marknadsläget framöver. Jag vet inte om jag vill kalla det ”bulltrend” direkt men jag tror på en stark marknad de kommande åren om inte Trumpen eller nån annan galen politiker (Erdoğan till exempel) hitta på nått jävulskap. Sverige går starkt nu alltså liksom Amerika, det gillar vi.

Däremot håller jag inte med honom vad gäller H&M och faktiskt inte heller Telia. Jag tror på båda de bolagen framöver även om jag inte fyller på i Telia just nu eftersom att jag verkligen inte har någon aning om det är bottenkänning nu. Men jag kommer inte att kliva av min position där, hellre kommer jag att öka framöver. Det är klart att det beror ju på vilken tidshorisont och vilken aktiestrategi man har men som långsiktig sparare så är jag inte beredd att kasta ut något av de bolagen (inte ännu i alla fall).

Kul förövrigt att se att både Telia och Tele 2 gick upp lite idag, undrar när det hände senast?

Go natt!

Utdelningsfilosofi…..som balsam för själen :)

Hej!

Antagligen är det väl inte så många helt nya personer som droppar in här på min blogg utan jag misstänker att det i mångt och mycket är samma folk som cirkulerar här, liksom jag glider runt på alla andra investerarbloggar.

Likafullt är det säkert en och annan ny som ibland tittar in och för er kan det vara intressant att få läsa om min grundstrategi.

Aktieutdelning

Min strategi bygger alltså på att jag fantiserar om att kunna leva på aktieutdelningar i framtiden. För er som inte har någon koll på vad aktieutdelning är för något så kan jag berätta att det är en form av ersättning som bolaget du äger betalar ut till dig som ägare som tack för att du börshandlat deras bolag. Aktieutdelningen kommer ifrån företagets tidigare vinst.

I Sverige vad gäller Svenska bolag är det så att utdelningen oftast betalas ut 1 gång per år (mars tom maj) även om det på senare tid är allt fler bolag som börjat gå över till att betala ut 2 eller fler gånger under året. I USA har det länge varit vanligt att företagen betalar utdelning 1 gång i kvartalet. Det finns till och med företag som betalar ut varje månad.

Utdelningen kommer som sagt från företagets vinst och ibland kan det vara så att företaget inte tjänar tillräckligt mycket pengar för att vinsten ska täcka aktieutdelningen och då har företaget lite olika alternativ. Antingen så bestämmer styrelsen att man ska sänka utdelningen eller så bestämmer dom att helt slopa utdelningen. De kan också lånefinansiera utdelningen, alltså ta in pengar från externa aktörer. Detta är ett beslut som styrelsen tar, oftast i samband med sista kvartalsrapporten som presenteras för året.

Det finns många fördelar med att äga bolag som ger aktieutdelning….

 • Lika spännande varje år att se om de sänker, behåller eller höjer utdelningen till nästa år.
 • Utdelningen gör att du kan återinvestera slanten och köpa fler aktier i bolaget, du kan ta ut hela eller delar av beloppet och göra nått kul för pengarna eller du kan spara utdelningen på valfritt konto. Eller så kan du investera i något nytt spännande bolag som du hittat.
 • Ett bolag med god utdelningshistorik borgar oftast för att bolaget är stabilt och framgångsrikt. En selektivt urvalsteknik man kan använda sig av alltså om man är nybörjare och osäker.
 • Utdelningen kan efter några slitsamma sparår ersätta hela eller delar av din nuvarande lön vilket alltså innebär att du själv kan välja om du vill arbeta heltid, deltid…..eller varför inte sluta helt.

Nu efter snart 2 års investerande så har jag satsat lite drygt 1,2 miljoner i bolag som årligen delar ut aktieutdelning. De övriga cirka 300 000 kronorna har jag satsat i stabila fonder som jag hoppas ska generera en god avkastning de nästkommande 10 åren.

Det som fascinerar mig mest med aktieutdelning är den sista punkten jag listat här ovan – att utdelningen kan ersätta hela eller delar av min förvärvsarbetes lön i framtiden. Jag hoppas alltså kunna leva på utdelningar framöver…

I skrivande stund så kommer mina utdelningar för 2017 att uppgå till ungefär 47 000 kr vilket innebär ett tillskott på nästan 4000 kr i kassan varje månad förutom min vanliga lön. Utdelningarna kommer jag att återinvestera i ännu fler aktier som kommer att generera ännu mer utdelning och så kommer jag att hålla på under ett antal år framöver.

Jamen jag har ingen dunderlön eller  arv som jag kan använda mig av?

Hur folk får tag i sina pengar kan variera kraftigt….

 • Man kan ärva pengar
 • vinna pengar
 • stjäla pengar
 • sälja lägenhet eller hus och bli tvärt rik
 • osv,osv….

……men det vanligaste är nog att man arbetar ihop sina pengar. De flesta av oss har ju inga monsterlöner och när jag läser runt bland mina blogg kollegor så håller jag ibland på att baxna när jag ser att de sätter av kanske 20 – 30 000 kr i månaden från sin förvärvslön. Det är ju helt sanslöst sparande som de allra flesta bara kan drömma om….men upp med dubbelhakorna, det finns ändå hopp, bara man har lite jävlar anamma i sig.

Att spara är som träning, det gäller bara att komma igång….

Det viktigaste är som lyxfällan jäpparna brukar säga att komma igång med ett regelbundet sparande, om det är 1000 eller 5000 kronor i månaden spelar ingen roll, det viktiga är att sätta igång NU.

Köp exempelvis Hennes och Mauritz för 3000 kr varje månad (3% värdeökning/år) och du får följande….Parentesen visar värdeökningen och därefter visar hur mycket utdelning  du skulle få i kronor

 • År 1: 37 000 kr (+1000)                          1 466 kr utdelning
 • År 5: 196 863 kr (+ 16 863)                  7 802 kr i utdelning
 • År 10: 425 000 kr ( +65 000)               15 000 kr i utdelning

Köper du aktier i H&M för 3000 kr varje månad så har du alltså under ovanstående förutsättningar sparat 425 000 kr + att du får 15 000 kr utbetalat i utdelning sista året. Semestern är alltså räddad 🙂

Sparar du 5000 kronor i månaden och med samma förutsättningar så ser formeln ut såhär….

 • År 1: 61 800 kr (+1800)                              2 417kr utdelning
 • År 5: 328 105 kr (+ 28 105)                     13 000 kr i utdelning
 • År 10: 708 000 kr ( + 108 000)               28 000 kr i utdelning

Köper du H&M för 5000 kronor i månaden så kommer du att ha sparat över 700 000 kr på 10 år och du kommer dessutom att få 28 000 kronor i bonus det sista året i form av utdelning.

Utdelning som strategi

Det är alltså ovanstående resonemang och faktorer som gör att jag och många med mig väljer att investera med fokus på utdelningar. Fördelar med utdelning som strategi….

 • Du får oftast stora stabila bolag på köpet
 • Ränta på ränta effekten blir tydlig för att inte säga glasklar
 • Du kan välja att återinvestera utdelningen i nya aktier eller plocka ut delar av den rätt i handen

Här nedan skulle jag lista alla nackdelar om jag hade kommit på några…..Just ja, jag kom på en…

 • Det är alltid en risk att äga pengar eftersom att du kan bli av med dem

Men det är en risk vi får leva med….

 

 

 

En uppdatering av läget just nu….

Hej!

knaka1

Börsen har gått riktigt starkt sedan i somras och OMX30 ligger cirka 17% upp sedan dess. Samtidigt har min portfölj backat och det beror på mina 2 jättesänken H&M och Fingerprint. Tillsammans har dessa bolag sett till att jag minskat mitt portföljvärde med mer än 200 000 kr senaste året. Helt ärligt känns det lite sådär….:)

Som jag nämnt tidigare så är jag inte särskilt orolig i dagsläget för H&M eftersom att det är ett sådant fantastiskt bra bolag i grunden.

Fingerprint

Däremot har jag blivit lite mer orolig i Fingerprint, särskilt efter deras senaste rapport som faktiskt visar på lite sämre siffror än vad jag hade hoppats på. Det går inte att säga nånting annat när omsättning, bruttomarginal och rörelseresultat visar på lägre resultat än vad åtminstone jag hade hoppats på. Några punkter som oroar mig lite…

 • Svårare att penetrera Tier 2 marknaden (mindre telefontillverkare) än vad man trott
 • Det är nog svårare att bryta infrastrukturen kring betalkorten (kortterminaler osv) och tar nog lite längre tid än önskat
 • PC segmentet kommer visserligen att öka markant under 2017 men frågan är om lönsamheten räcker för att blidka aktieägarna?
 • Tuffare konkurrens med minst 20 aktörer inom området (dock bara 2-3 stora)
 • Q1 kommer enligt VD vara väldigt svagt tack vare lageruppbyggnad men också pga av ökad konkurrens, frågan är bara hur svagt?

Några bra punkter….

 • Utdelning, de lärda kan diskutera utdelning vs aktieåterköp i all oändlighet. Även fast det finns argument på båda sidorna så tycker nog jag att det lutar åt att det var rätt med hög utdelning till aktieägarna i nuläget. Fingerprint behöver institutionella investerare och långsiktiga ägare i bolaget
 • Uppköpet av Delta ID ( Företag som sysslar med Irisigenkänning). Nu vet man ju inte hur det kommer gå men jag tycker köpet känns helt klockrent faktiskt och jag gillar att bolaget breddar sin portfölj med fler produkter. Bra strategiskt beslut tycker jag
 • Aktieåterköpen kommer mest troligt att fortsätta under 2017, mycket bra!
 • Man har säkerställt, breddat och ökat kompetensen bland anställda och man finns med överallt där man är relevant för innovation inom biometrimarknaden.
 • Framtiden känns minst sagt mycket spännande inom biometrimarknaden

Det var det ingen katastrofrapport utan det ser fortfarande riktigt bra ut för framtiden även om tillväxttakten mattas av. Jag har inte sålt något men jag har varit väldigt sparsam med påfyllningarna senaste tiden eftersom att botten verkar vara lägre ner än vad jag någonsin hade kunnat gissa. Vi får se hur det går…

Hur har året startat för mig hittills då?

nedot2

Ja, som ni ser så pekar det nedåt och givetvis så står FPC ensamt för nästan all nedgång. Övriga bolag har gått förhållandevis bra under perioden. Min portfölj är ett levande exempel på hur det kan gå när man har hög vikt av ett bolag som inte presterar som man önskar. Undrar hur min portfölj hade sett ut om inte börsen i övrigt hade gått bra senaste halvåret…..huvva….det går lika fort ned som det kan gå upp, kom ihåg det.

Nedan ser ni min aktieportfölj just nu,

(Tack Henrik som påpekade att jag borde byta format när jag sparar bilder. Nu blev det fint va?)

kropp4

 

Rapporter

Flera av mina bolag har hunnit rapportera redan bl.a. Investor H&M Fortum Fingerprint, Swedbank och Nordea. Jag orkar inte kommentera alla var för sig men generellt kan jag väl säga att jag är ganska nöjd med utvecklingen för de flesta bolagen. Fingerprints kurs suger ju apröv och Fortum har det tungt på lite olika fronter men annars så levererar bolagen bra och ibland över förväntan.

Verkar lite som att proffsgissarna i tidningarna börjar ändra sig lite när det gäller hur låg ränta och bankers lönsamhet egentligen hänger ihop. Förr tyckte jag man läste överallt hur jobbigt det var för bankerna med så låg ränta men lönsamheten verkar det ju inte vara något fel på. Gammelbankerna har gått jättestarkt senaste månaderna och jag tror faktiskt att det kan fortsätta en bra bit in i 2017 också. Ekonomin tuffar på och privat och företagslånare verkar fortsätta tro på låga räntor…..

Utdelningar

Min utdelningssäsong har knappt börjat än då jag hittills bara har mottagit en utdelning under Januari månad (Balder Pref, 890 spänn) och även februari månad är lite halvtrist utdelningsmånad för min portfölj men sen börjar det komma igång ordentligt och utdelningarna för helåret kommer att bli riktigt bra. Några utdelningshöjningar som blivit meddelade hittills från företagen i min portfölj…

 

 • NCC                         8 kr                         (3kr)                         +5   kr
 • Swedbank           13,20 kr              (10,70kr)                 +0,5 kr
 • Fingerprint         2kr                           (0kr)                        +2 kr               
 • Atlas Copco       6,80 kr                   (6,30 kr)                 +0,5 kr
 • Castellum            5kr                            (4,25 kr)                + 0,75 kr
 • Investor                11 kr                        (10kr)                    + 1 kr
 • Nordea                  0,65 Eu                  (0,64 Eu)               + 0,1 Eu

Några bolag från min portfölj som inte höjt utdelningen

 • Telia
 • H&M
 • Fortum

Telia sänker utdelningen från 3 kr till 2 kronor och har meddelat att  80% av fritt kassaflöde ska delas ut exklusive licenser (tidigare delades licenspengarna också ut). De har det fortsatt tungt och likaså jag i att bestämma mig om jag vill fylla på i bolaget nu eller inte. Frågan är om det är bottenkänning nu eller inte?

H&M  behöll utdelningen om 9,75 kr och ändrade sin tidigare policy om 10-15% nyöppnade butiker/år till att försäljningen (inklusive online) ska öka med 10-15%. Många har klagat på de fysiska butiksmålet eftersom att kostnaderna per m2 har ökat pga för låg lönsamhet men jag har hela tiden gillat den strategin. För mig har den strategin indikerat att H&M på intet sätt är mätta utan fortsatt väldigt offensiva och hungriga på nya marknader. Jag är en av få som fortfarande tror på fysiska butiker (dock inte på de utvecklade marknaderna) utan i länder där kanske inte var och varannan sitter med 100 mbit bredbandsuppkoppling. Försäljningsökning med 10-15% låter iofs väldigt bra men frågan är om H&M lyckas nå upp till det år för år. Det är ett tufft mål tycker jag men jag hoppas dom lyckas.

Fortum behåller utdelningen om 1.10 Eu vilket överraskade många då analytikerna hade proffsgissat på 0,76 Eu. Såklart gillar jag att man behåller utdelningen och Fortum har under många år råd att betala en bra utdelning till sina aktieägare. Dock kan man ju inte fortsätta med att dela ut nästan dubbelt så hög utdelning jämfört med vad man drar in per aktie, det håller ju inte i längden. Nä nu hoppas vi på högre elpriser eller hur haha…..

Några av mina förväntade utdelningar under 2017…

laban13

 

Ok det var allt för mig för den här gången, jag lovar att försöka uppdatera lite oftare framöver.

Cya!