Funderat och filat på min strategi för sparande

Hej!

Jag har märkt att besöksskaran på bloggen typ har halverats senaste veckorna, gått från nästan 1000 besökare per dag till ungefär hälften. Jag blev lite fundersam och funderade vad det kunde bero på att folk lämnar Sveriges i särklass bästa blogg och vet ni vad jag efter en snabb okulärbesiktning kom fram till?

Jo, jag har blivit nedflyttad på Molekylär ekonomis hemsida från A platsen till B platsen, bättre läget till det sämre läget. 

Att han degraderat mig får jag väl försöka leva med men att inse att hälften av mina besökare kommer hit tack vare länken från hans sida blir desto svårare att acceptera. Jag kanske inte är för Investeringskollektivet vad Michael Jacksons var för Pop musiken, eller vad Salming var för svenskars möjlighet att delta i NHL, vilken chock, blir nog en tidig kväll i kväll.

Nåväl, livet måste ju gå vidare….

Ny plan….

Ni vet ju att jag har greppet tag i ekonomin igen efter att ha slösat alldeles för mycket senaste året. Åtgärder vi gjort är….

 • Ställt in bilen i garaget, används nästan bara på helgen
 • Sett över hushållsbudgeten och framför allt lovat leva efter den
 • Bestämt att spara nästan allt från arvet hädanefter

Nu känns det som att ordningen är återställd igen och jag upplever redan att jag både tänker sundare och som en följd av det faktiskt mår bättre.

En sak jag funderat ganska länge på är att spara mina fonder tills de uppnår ett värde av 300 000 kr och därefter flytta 100 000 till räntekonto ”collector” som jag använder på Avanza. Dessa blir då min nya krigskassa som jag kommer att använda mig av när jag vill fylla på i mina aktieinnehav. Jag har lite andra tankar med det också men kolla först hur det ser ut…..

fondpond

 

 

Som ni ser ovan så har jag ”bara” 20 000 kr kvar innan jag når 300 000. ”jag har ett automatiskt sparande på 3000 kr varje månad som dras till mina fonder” 

Såvida inte börsen surar till rejält nu efter utdelningssäsongen och sommaren (vilket är absolut troligt), så borde det inte vara alltför länge kvar innan jag har sparat ihop mina 300 000 där. Planen är då att föra över en del till räntekontot vilket innebär att jag om några månader bara kanske har en krigskassa på 100 000 att köpa nya aktier för.

Dessa 100 000 kr kan vara lite flexibla så tillvida att jag kan investera ganska hårt om börsen plötsligt skulle bjuda på ett ordentligt nedställ, medan jag om börsen går sidledes investerar i ganska lugnt takt, typ 2000 kr i veckan. Jag har ju också mina utdelningar som trillar in på kontot med jämna mellanrum som bidrar till att stärka mitt aktieinnehav och således öka mina utdelningar. Så här tänker jag tänker mig framtidens sparande och fördelning….

 • Föra över 100 000 kr från fondkontot till räntekontot när fonderna uppnått 300 000 kr.
 • 200 000 kr är då kvar på fondkontot och jag fortsätter spara pengar varje månad på det kontot vilket förhoppningsvis leder upp till 300 000 kr så småningom igen
 • Medan jag väntar på att fondkontot ska nå 300 000 kr igen så har jag ju en krigskassa på 100 000 kr på räntekonto + att jag får en hel del utdelningar under året
 • 100 000 +  Arvspengar + Utdelning kommer bringa ett bra kassaflöde till min portfölj och jag hoppas kunna investera minst 2 till 3 tusen kr varje vecka i nya aktier

Själva vitsen med det här är ju att det blir ett stabilt kassaflöde till mitt investeringssparande där jag tänker att….

 • ”Collector”, alltså räntekontot ger en låg men stabil avkastning, där riskerar jag inte att förlora några pengar alls (om inte Avanza går omkull) Jag använder det kontot som krigskassa
 • Fonderna ser jag som den trygga sparformen där ett eventuellt nedställ eller krasch i aktiemarknaden, ändå minimerar förlusten. Således bra med ett fondsparande ändå, dessutom ett ganska stabilt sparande även om börsen går lite surt
 • Aktiernas uppgift i min portfölj är att producera utdelning så att jag kan köpa nya aktier och således höja min utdelning hela tiden. Aktierna ger möjlighet till hög avkastning men är också förknippat med högre risk.

Viktigast av allt är att det känns som att jag är aktiv samtidigt som jag tycker att det känns som en mycket bra riskspridning. Räntekonto = låg risk, Fondkonto =medellåg risk, Aktier = högst risk

För er som tycker att jag har vart otydlig har jag gjort en mycket snygg och avancerad men lättläst tankekarta. Nedan ser ni min nya strategi på lättläst svenska.

Tjolahopp!

 

jajjamensan 1

 

 

Månadsbudget och kvarskatt

Hej!

Jag har tidigare berättat att jag tycker att jag har börjat slösa alldeles för mycket under de senaste månaderna. Sanningen är att det faktiskt har pågått längre än så (typ 1 år kanske) och jag tror att det omedvetet har blivit så att jag sakta men säkert höjt min levnadsstandard. Senaste klockrena exemplet är ju förstås bilköpet men utgiftshöjningen har pågått rätt lång stund före det också…

Hursomhelst….

Som ett led i att försöka ta ordentlig kontroll över ekonomin igen så kommer jag att börja redovisa mina förvärvsinkomster och mina utgifter här på bloggen. Målet är att jag ska klara mina vardagliga utgifter utan att vara och nalla i arvspengarna.

Budget för April månad

2017 Budget April

 

Så här ser alltså min hushållsbudget för April månad ut, som ni ser så är utgifterna för April månad lika stora som inkomsterna utan att jag har avsatt något eget sparande överhuvudtaget. Anledningen till detta är 2 saker…

 • Jag betalar Årsavgiften på Merza försäkringen 4997 nu
 • Jag betalar 837 kr till Dacia försäkringen (min tidigare bil)

Några saker jag kan tillägga är att….

 • 1000 kr nöjen är avsatt för en resa till min hemstad för att hälsa på familj och kompisar.
 • Dacia försäkring är sista betalningen för den gamla bilen. Det är alltså en engångsbetalning
 • Bensin, vi har beslutat att inte köra bilen på veckodagarna utan vi har bara tänkt att använda den på helger, på så sätt kommer kostnaden förmodligen att bli mycket lägre.
 • Försäkringsavgiften 4997 kr är en engångsavgift som betalas nu i April för hela året.

Deklarationen

Jag kommer att få en jätteutgift (kvarskatt) eftersom att jag sålde mammas fonder förra sommaren och flyttade över dessa till Avanza. Då hoppades jag på att Fingerprint skulle betala den kostnaden men det vet vi ju alla hur det gick….åt skogen!

Nu är jag alltså i situationen att jag ska betala tillbaka istället för det vanliga att jag får tillbaka på skatten. Jag har bett lönekontoret dra 400 kr extra varje månad vilket tidigare år lett till att jag brukar få tillbaka runt 4000 spänn per år, men nu ska jag alltså betala en gigantisk summa istället….

Jag vet inte riktigt hur det fungerar men när det handlar om att man ska betala restskatt så har jag fattat det som att man får slutskattebeskedet tidigast i Augusti och därefter har man 3 månader på sig att betala sin skatt. Jag ska alltså då betala min kvarskatt senast i november.

Kruxet är bara att jag tror att det kan vara så att jag måste betala ränta from datumet som jag får mitt slutskattebesked (redan i Augusti alltså) så det kan finnas en fördel att betala bort skatten direkt när beskedet kommer. Dessutom har jag läst något om att det blir någon skillnad om man ska betala över 30 000 kr (vilket jag ska göra) men då det finns så många osäkerhetsfaktorer så kommer jag att ringa skatteverket och fråga helt enkelt så det inte blir några misstag.

Jag behöver omedelbart börja spara till att betala min kvarskatt och det kommer jag att göra genom att…

 • Alla utdelningar (mars -augusti) sätts av på räntekonto
 • Alla arvsutbetalningar sätts av till räntekonto
 • Jag försöker att inte spräcka min hushållsbudget

Följer jag ovanstående så borde jag kunna betala tillbaka restskatten utan att behöva sälja några aktieinnehav. Hamnar jag i situationen att jag måste skjuta till pengar så kommer jag att sälja en del fonder (jämt fördelat över min innehav). 

Idag har dagen gått åt till en översyn av hushållsbudgeten och det känns riktigt skönt nu när jag försökt återta kontrollen över utgifterna igen. Nu gäller det bara att beta av restskatten och sen känns det som att jag bör kunna vara tillbaka på banan igen med ordentlig kontroll över ekonomin. From September månad hoppas jag kunna återinvestera alla mina utdelningar samt spara alla arvspengar igen.

Heja drommar`n :), sätt fart mot 6 mille igen!

 

 

Tokras i Fingerprint

Hej!

Jahapp, snacka om urblåsning idag i Fingerprint. Vilket enormt nedställ. Givetvis klappar sig alla belackare på bröstet och tycker att detta har stått skrivet i stjärnorna under lång tid men där håller jag faktiskt inte med. Många har trott på Fingerprint och ingenstans har det stått skrivet att aktien skulle stå i under 30 kr igen, jag tror faktiskt inte att många trodde det för 6 månader sedan, mycket har hänt sedan dess.

Enligt mig (superamatörgissning) så började de riktigt stora problemen med vinstvarningen i December. Före det tyckte jag att Fingerprint hade börjat bygga upp ett förtroendekapital då de höll många av deras prognoser på en mycket svårprognostiserad marknad, de verkade helt enkelt kunna nå upp till sina uttalade mål.

Sen från ingenstans kom helt plötsligt en rejäl vinstvarning och det blev helt uppenbart för alla att Fingerprint inte hade så bra visibilitet i framtiden som man tidigare kommunicerat till marknaden. Visst fanns det expergissare (proffsgissare alltså) som tidigare varit tveksamma till företagets kommunicerade föräljningsestimat, men det fanns också många som trodde på Fingerprints förmåga att projiera framtiden.

Vinstvarningen kom som en överraskning för många och de som var försiktigt positiva men lite tveksamma fick kalla darren och plötsligt började många ifrågasätta hur god visibilitet företaget egentligen hade vad gäller framtida försäljning. Två veckor tidigare hade man kommunicerat att allt var ok och flöt på som det skulle i bolaget medan man i den vevan försökte driva igenom ett optionsprogram som dock stoppades i sista stund. Det blir så komplicerat och långdraget att skriva i text så jag skriver i punktform vad jag tror är de stora anledningarna som lett fram till detta ras….

 • Slutet av November sjunker kursen drastiskt (20% ungefär) och därefter kommer en vinstvarning som medföljer ytterligare fall nästkommande veckor. (Svårt att inte tro att informationen läckt då aktien störtdykt veckorna innan. Gamla VD Johan Carlström och styrelseledamot Lars Söderfjäll blir anhållna för marknadsmissbruk i januari 2017 i samband med vinstvarningen
 • Nu börjar det läggas mycket fokus på att varken styrelsemedlemmar eller VD har särskilt mycket aktieinnehav i Fingerprint.  Aktieägarna kokar över att VD eller styrelse inte verkar tro på bolaget eftersom att de inte vill köpa aktier
 • Statistik börjar synas överallt hur insiders faktiskt hade sålt under hela 2016 för över 400 miljoner kronor medan insiderköpen låg runt 1 miljon. Nu börjar även många ”långliggare” ställa sig lite tveksamma
 • VD känner sig tvingad och köper en post aktier på 1 miljon kronor. Skönt tyckte många att han äntligen handlade aktier medans andra tyckte att det var ett skämt att han köpte in sig för så förhållandevis lite pengar. Osäkerheten fortsatte….
 • Köpet av Delta ID presenteras och tas emot relativt bra hos de flesta (mig inkluderat) samtidigt som många viskar att det är väldigt dyrt att betala 100 miljonor kronor per anställd för ett företag som inte har någon egentlig vinst att presentera.
 • Bolaget meddelar att Q1 kommer att bli betydligt sämre än föregående år men man försäkrar att detta är av övergående karaktär då detta beror på lageruppbyggnad som delvis ligger utanför företagets kontroll. Många (inklusive mig) godtar ursäkten men ogillar att visibiliteten och kommunikationen till aktieägare är så dålig. Man försäkrar också att prognosen för 2017 på 7,5-9,5 miljarder kronor ligger kvar. Skönt tänker många som då är helt övertygade om att bolaget lämnar en intäktsprognos i underkant eftersom att man anser att företaget inte har ”råd”  att chansa mer nu när så mycket skit kommit fram senaste tiden. Dessutom lovas ju en utdelning på 2 kronor till aktieägare som plåster på såren…..
 • I februari i år skjuts rättegången mot Johans Carlström upp och många hade sett fram emot att hans öde skulle bli kommunicerat då han står åtalad för typ 7 åtalspunkter gällande insiderbrott. Aktieägare har allt mer de senaste månaderna börjat tala högljutt åt att Johan Carlströms roll som storägare gör att inga institutionella ägare vill gå in som ägare i aktien. Med en dom, friande eller fällande, så får man i alla fall viss fakta på bordet och Fingerprint som bolag kan gå vidare. Nu sköts alltså rättegången upp ytterligare….

Boooom…..sen dras mattan undan totalt….

1) Bolaget meddelar att prognosen för 2017 dras in (man säger till marknaden att man inte har någon aning om hur intäkterna kommer att se ut 2017)

2) Utdelningen slopas (många aktieägare som har lagt sina livs besparingar kan i alla fall slicka såren något då i alla fall utdelningen är bra. Signalvärdet med utdelning är såklart också bra då det visar att bolaget tror sig tjäna rejält med pengar). Istället drar man tillbaka utdelningen (vilket kanske ändå är rätt beslut) men problemet är att aktieägarna känner sig totalt förda bakom ljuset.

3) Man vinstvarnar om att första kvartalet Q1 kommer att vara 50% lägre än förra året. På en marknad som växer 20% per år och där man dessutom är marknadsledande så får nog många aktieägare svårt att räkna ihop den ekvationen, trots besked att detta till stor del beror på lageruppbyggnad.

4) Förvirringen är total och även de mest hängivna långliggarna börjar visa tendenser till att ge upp då ledningen helt har tappat greppet och förtroendekapitalet är lika eller nära med noll.

Med allt detta sagt så är Fingerprint fortfarande ett myyyycket framgångsrikt bolag som tjänade massor av miljarder förra året och som har en bra position på en stekhet marknad . Enligt min tro har man en riktigt bra position även under 2017 var gäller mobiltelefoner och man försöker också bredda bolaget så att man inte lider av riskerna av att vara ett enproduktsbolag.

Jag har hela tiden trott stenhårt på Fingerprint och jag gör det faktiskt fortfarande. Styrelsen har upprepade gånger visat att man helt enkelt inte är tillräckligt kompetent och har tagit felbeslut men och jag tror att huvuden kommer att rulla så småningom.

Däremot tycker jag att nuvarande VD (som fått mycket kritik senaste tiden) har uppvisat ett professionellt agerande trots att han förmodligen har fått gå igenom en av de tyngsta perioder man överhuvudtaget kan tänka sig. Personligen lastar jag inte honom för någonting ännu då det enda jag ser är att han håller på att rensa upp för tidigare begångna misstag. Man måste tänka på att han är inte mer än människa och hur skulle han ha kunnat stoppa detta? Jag tror inte att någon hade kunnat göra det. Men från och med nu måste han också ta ansvar för bolagets prestationer eftersom att jag tycker att han borde vara varm i kläderna nu. Framtiden får utvisa om jag har rätt….

Så hur kommer det att gå för aktiekursen framöver?

Det är ju helt lönlöst att gissa då det kan svänga hursomhelst men jag ger mig ändå på ett försök.

Jag tror Fingerprint kommer att fortsätta vara en storspelare globalt inom arenan för biometri. Dessutom både hoppas och tror jag att man lyckas vända den här skutan så småningom. (kom ihåg att bolaget vuxit nå fruktansvärt på bara ett år, det är inte lätt att vara bäst på allt och misstag i en sån situation är näst intill givet). Däremot så tror jag följande blir viktigt…..

 • Köpet av Delta ID måste gå igenom och man måste visa att man inte valde bolaget på ett brainstormmöte med ”elle belle bi”, Man måste visa att visionen också blir verklighet.
 • Lageruppbyggnaden som man skyllt på måste visa sig stämma eftersom att det andra alternativet är att marknaden inte växer eller att konkurrenterna är betydligt starkare än vad man trott
 • Korten alternativt något nytt segment måste börja visa resultat under året, annars tror jag att det blir fullkomlig slakt av aktiekursen. (i likhet med vad vi sett under 2016 och början nu av detta år)

Lycka till alla aktieägare, jag hoppas verkligen att skutan vänder och att bolaget visar sig vara den lysande stjärna på biometrimarknaden som jag och många mig med mig tror att det kommer att bli.

 

 

 

Nu får det vara slutslösat…..

Hej!

jajafeb17

För snart 2 år sedan så gjorde jag mina första investeringar på Avanza. Arvet från min mamma betalades till största del ut i 2-3 klumpsummor tex: 600 000 kr i juni 2015 och sedan 400 000 kr februari 2016. ”Datumen och summorna är rejält skjutna från höften då mitt minne sviker mig lite”. 

I samma veva så startade jag också bloggen och hittade på alla kategorier som ni kan finna här inne såsom ”innehav och utdelningar”, ”tillgångar och skulder” osv.

Från början hade jag ett tydligt fokus som helt enkelt handlade om att 1) spara så mycket pengar jag kunde 2) minska mina skulder och sedan redovisa detta på bloggen. Så här i efterhand har det blivit lite mer komplicerat än vad jag trodde från början, jag ska försöka förklara…

1) När det handlar om att spara så mycket pengar som möjligt så började det med att jag inte visste riktigt hur jag skulle presentera min ekonomi. Detta eftersom att jag får 2 typer av inkomster numera där det ena inkomsten består av min vanliga lön och den andra ”inkomsten” är utbetalningar från mammas arv som fortfarande pågår och trillar in på mitt lönekonto ett par gånger i månaden.

”Problemet” är egentligen att jag mer och mer mixat ihop dessa inkomster. I början var jag väldigt noga med att dela upp mellan mina arvspengar och min vanliga förvärvslön. Arvspengarna investerades på Avanza medan förvärvspengarna användes till livets vanliga omkostnader såsom räkningar och fritidssysselsättningar. Tyvärr har jag alltefter tiden gått förlorat mer och mer av mitt tidigare fokus och numera känns det som att jag silar mygg och sväljer elefanter. Jag sparar in på plastpåsar när jag handlar på ICA medan jag utan problem kan köpa kaffe för 300 spänn i månaden??? De senaste månaderna har jag också syndat O det värsta genom att jag flera gånger i veckan har börjat äta lunch på restaurang. Mitt tidigare fokus på investeringar och ett sunt (billigt) leverne är numera som bortblåst.

Det måste bli ändring på detta känner jag….

2) När det handlar om att minska mina skulder så funkade det jättebra ända tills jag fick iden att jag skulle köpa en ny bil, Dacia Sandero Stepway hette den och gav mig 100 000kr i skuld. 2 år senare, eller för 1 månad sen så valde jag att byta upp mig ännu mer, köpte Mercedes Benz och la på ytterligare 200 000 kr i skuld så numera har jag 260 000kr i bilskuld. Mina månadsuppdateringar som jag visat här på bloggen under 2 år, som visat hur mina skulder kontinuerligt minskat under den tiden, har nu skjutit i höjden. Jag har aldrig haft så mycket skulder i kronor sett som nu…..

Summa sumarum 

När det handlar om att spara så mycket pengar jag kan så har jag hittills i år totalt misslyckats och det känns verkligen som att jag totalt har tappat kontrollen. Jag köper uteluncher, bilar, juicemaskiner, godis kläder och det värsta av allt är att det känns som att jag inte bryr mig? Jag vet inte varför, det är som att proppen har gått i år, fattar inte vad jag håller på med?

När det handlar om att minska mina skulder så har jag istället valt att öka dessa med ungefär dubbelt så hög belåning i kr än vad jag hade tidigare. Jag valde att inte belåna portföljen på grund av riskerna med detta samtidigt som jag köpte en ny Merca i stället. Herregud vilka prioriteringar jag gjort senaste tiden, nu måste jag verkligen skärpa mig. Nu får det vara nog med penningslöseriet och jag ska använda bloggen för att hjälpa mig att hålla mig på mattan, så som jag gjorde tidigare.

Härmed lovar jag följande för resten av året

 1. Jag ska försöka klara mig på min förvärvsinkomst och sluta komma med dåliga undanflykter. Arvet ska investeras på på Avanza och Swedbank (jag har ett litet sparande på Swedbank också)
 2. Jag ska redovisa mina utgifter månadsvis här på bloggen i ett separat månadsinlägg med början av April så att jag får bra koll på var pengarna egentligen tar vägen. Jag känner att jag behöver det nu. Dessa ska inte vara så avancerade eftersom att det tar så mycket administrativ tid, så dessa ska hållas enkelt.
 3. Jag ska betala reavinstskatt i sommar eftersom att jag förra året sålde mammas fonder och placerade de pengarna på Avanza. Det är nästan 30 000 kr så den månaden kommer jag inte att klara mig på min förvärvslön, resterande månader ska jag försöka klara det

Nu jäklar är det slutslösat…….

 

 

Bankkris, stabilitetsfond, Resolutionsreserv, Nordea och hur allt hänger ihop

Hej!

År 2008 så lamslog den senaste finanskrisen världsmarknaden  och 2 av våra svenska storbanker var nära att gå under, Swedbank och SEB. Tack vare subventioner från svenska staten så lyckades bankerna inte bara överleva, utan de lyckades dessutom kapitalisera ordentligt på statens lån.

Bankerna mottog alltså rejäla bankstöd från staten och det var vi skattebetalare som stod för den notan. Bankerna lyckades dessutom konvertera om dessa lån till rejäla vinster och både stat och bank blev riktigt nöjda eftersom att de båda tjänade ordentligt på affären. Staten fick tillbaka utlånat kapital från bankerna med ränta och bankerna pumpade i sin tur deras (bolåne)kunder på så mycket pengar som de någonsin kunde.

Summa sumarum blev alltså att varken staten eller bankerna fick bära kostnaderna utan det fick istället skattebetalare och aktieägare göra. Aktieägare i form av att utdelningar drogs in och aktiekurserna föll.

Dom är inte dumma, vare sig staten eller kapitalet!

En rad åtgärder vidtogs sedan för att stärka upp och säkra det finansiella systemet. Bland annat så garanterade staten bankerna stöd genom att lova att överta bankernas skulder ifall de inte kunde betala sina långivare, staten gick in som aktieägare, storägare (I Nordea tex) och riksdagen beslutade att starta något som hette stabilitetsfonden.

Stabilitetsfonden skapades alltså av riksdagen som en resurs utifall att bankerna skulle få problem i framtiden. Fonden har finansierats genom att banker och institut har betalat en årlig avgift till fonden mellan år 2008-2016 och i slutet av 2016 betalades den sista avgiften in i fonden. Under 2016 har nya EU regler angående krishantering införts i Sverige och med anledning av detta förs en större del av pengarna över från stabilitetsfonden till resolutionsreserven.

Resolutionsreserven i sin tur finansieras av instituten och from 2017 betalas årliga resolutionsavgifter in.

Allt som jag beskrivit ovan syftar till att vi ska säkra den finansiella stabiliteten i Sverige och att vi ska kunna sätta in åtgärder vid en eventuell framtida finanskris.

Det är ju val ”snart” och regeringen vill ju givetvis skapa reformutrymme för att kunna täcka hål och komma med nya förslag med finansiell backup, och nånstans måste ju pengarna komma från.

Först tänkte man dra in pengar genom att införliva en bankskatt som krasst innebar en extra löneskatt på anställda inom bank och finansväsendet. Då detta fick en del kritik och hotade flera 1000 tals jobb så fick man lov att tänka om och det nya förslaget för att dra in pengar till statskassan blev istället en ökad avgift till resolutionsavgiften istället. (nu vet du ju vad resolutionsavgiften är, det har jag beskrivit ovan 🙂

I dag kunde man läsa i Dagens industri (DI) att Nordea kommer att drabbas särskilt hårt av bankerna då de 2016 betalade en halv miljard till resolutionsreserven medan man under 2017 kommer att betala dubbelt så mycket, närmare 1 miljard. Nästkommande år är prognosen att avgiften kommer att fortsätta höjas för att 2019 eskalera och kosta Nordea nästan 5 miljarder, alltså 9 ggr dyrare än 2016.

Rodney Alfvén på Nordea har uttryckt att ”avgiftshöjningen kommer att påverka priset på bankens produkter” vilket jag tolkar som att de stackars bolånekunderna återigen kommer att få ta smällen för statens förehavanden.

Så här tror jag att det funkar……

1. Staten säger att de vill skapa det finansiellt mest stabila system värden någonsin skådat (eller nått sånt).

2  Detta säger dom sig göra genom att bland annat höja avgiften på Resolutionsavgiften som då ska stabilisera det finansiella systemet….

3…..Men egentligen tror jag att staten vill ha in pengar för att kunna använda dessa till reformer ute i samhället….

4….Skulle det mot förmodan bli en ny finanskris (det borde väl enligt konstens alla regler dröja ett tag till va?) så finns ju alltid skattebetalarna som aldrig klagar som kan bistå med resurser igen. Räcker inte dessa så får väl staten låna pengar istället då de bränt pengarna från resolutionsfonden på kultursatsningar och annat värdefullt…..pengarna som skulle användas till att skapa det finansiellt mest stabila system som världen skådat alltså…….

Det är lustigt hur allt hänger ihop tycker jag….

Avslutningsvis, vad tar ja med mig?

1. Jag tycker inte synd om Nordea för att de får en avgiftshöjning eftersom att det ändå förmodligen är (bo)lånekunderna som återigen betalar notan för kalaset.

2. Jag tycker det är intressant att se hur staten genomför en helskoppas massa ”projekt och kultursatsningar” som finansieras genom att man låtsas bestraffa bankerna när det ändå i slutändan är vi småsparare och bolånekunder som likförbaskat får ta all risk och dessutom betala notan för kalaset.

3. För att inte låta som en surgnällgubbe så vill jag avsluta med att hurra för att Nordea bestämt sig för att på riktigt ta fighten med Avanza och de andra ”vaddenuvillkallas….institut eller nischbank eller nå sånt genom att sänka Courtaget helt galet mycket på både Svenska och utländska aktier.

Nu tror jag inte att de andra gammelbankerna har något val, vill de hänga med är det nog bara att sänka avgifterna på aktiehandel. Perfekt då det skapar mer valmöjligheter för oss aktiesparare, konkurrens smakar gott.

Staten nöjda

Bankerna nöjda

Aktiesparna nöjda

(bo) lånekunderna med låga räntorna nöjda

Nu kan det väl ändå aldrig gå fel…….:)