Månadscheck

Hej!

Dax att följa upp portföljen för Juli månad…..

Med OMX 30 som jämförelseindex så har min portfölj hållit emot skapligt den här månaden på en sur börs tycker jag. OMX 30 är -3,45 innevarande månad enligt Avanza medan min portfölj är back 0,93.

Mina utländska aktier = -2,12%

Fonderna                             = -0,77

Svenska aktier                    = – 0,50

Jag har ett amerikanskt bolag, Norfolk Southern, som är ett Amerikanskt Holdingbolag som äger och driver ett av landets största järnvägssystem. Jag har tidigare skrivit en presentation av bolaget och vill du veta lite mer om bolaget kan du kolla in det inlägget här.

Efter att Trump vann valet så har ju Amerikanska börsen stigit otroligt mycket och hajarna på wall street har skrattat i flera månader på vägen till banken. Traditionella industrier har fått ett rejält lyft och Norfolk Southern har ökat i värde eftersom att transporten av kol bland annat har ökat. Senaste månaden har aktien fallit över 4% vilket är klart sämst bland mina amerikanska aktier och jag tror att det beror på osäkerheten kring kolets framtid.

En snabb titt på portföljfördelningen…

Fördelning

 

I det stor hela är jag ganska nöjd med min portfölj även om jag såklart önskar att jag hade köpt på mig H&M aktierna till nuvarande aktiekurs istället för att ha börjat handla på över 300.

Preferensaktierna levererar kontinuerlig cash flow samtidigt som de hedgar mot en eventuell börsnedgång. Mitt mål är att ligga kring 10% preferensaktier över tid och det är där jag ligger just nu. Preffarna ger mig just nu ungefär 8000 kronor i utdelning årligen vilket känns bra.

Fördelningen av värdepapper är följande…

Svenska aktier = Ca 65%

Utländska aktier= Ca 20%

Fonder                    = 15 %

Ser ok ut men om jag skulle önska så hade jag gärna haft minst 5% krigskassa också, gärna 10%. Men jag har märkt att jag har ruskigt svårt att hålla avtryckarfingret borta när jag har kassa så det ”målet”  kommer nog att bli svårt att leva upp till även i framtiden.

Jag har handlat rätt friskt den här månaden faktiskt och har köpt aktier och fonder för runt 60 000kr.

Jag har köpt 3 nya innehav till portföljen vilka jag berättat om tidigare här. Dessa är Acadian Timber, Realty income och Nobina. Bakgrunden till dessa nya inköp var att jag ville öka antalet utdelningstillfällen per år.

Lägger man ihop dessa 3 bolag så har de tillsammans ökat utdelningstillfällena med 17 gånger per år. Nästan 1,5 utdelningar extra per månad alltså, det var precis det jag var ute efter. Nu gäller det bara att fylla på i dessa bolag så att framtida utdelningar blir att räkna med också. Än så länge har jag ganska små positioner i alla.

Utdelningarna för Juli månad summeras till 1053 kr. Det är Balder pref och Coca Cola som har stått för dessa. Väldigt skral utdelningsmånad alltså vilket även nästa månad kommer att vara.

Totala utdelningar för året hittills är 36 368 kr. Målet är att nå upp till 50 000 kr i utdelning innan året är slut. Det kommer att bli på håret och vi får se om jag lyckas med det.

Jag kan inte påstå att jag är överoptimistisk inför nästkommande aktiemånad då den traditionellt är den sämsta på hela året men sett till enskilda bolag är jag ändå ganska hoppfull.

Det ska till exempel bli väldigt spännande att se vad som händer med H&M tycker jag, de har en del vind i seglen nu och en omsättningsökning på minst 25% årligen på internet låter ju faktiskt riktigt bra. (Visst var det så de sa, plockar bara från minnet nu). Jag tippar på att kursen kommer att stiga till nästa rapport och visar det sig att de lyckats sänka lagernivåerna då och allt annat lika tror jag kursen kommer att stiga (vet inte om jag tror eller hoppas mest) men jag kommer fortsätta fylla på då jag tror på bolagets framtid.

 

 

Strategin närmaste månaderna

Hej!

Jag har en rätt tydlig strategi nu närmaste månaderna faktiskt.

När det gäller sparande så kommer jag som jag sagt tidigare att köpa hälften fonder och hälften aktier för detta (tidigare bara aktier). Anledningen till detta stavas helt enkelt riskspridning.

Fonderna

Jag har också en liten plan i bakhuvudet om att bygga upp fondvärdet till 300 000 kr igen och därefter ta ett beslut om jag vill fortsätta spara i fonder, eller om jag vill satsa allt på aktier. I såna fall säljer jag av alla mina fonder och lägger de på sparkonto och använder som krigskassa. men de planerna ligger rätt långt fram i tiden så det är inget beslut jag behöver ta nu. Sparandet kommer att ske månadadsvis och fördelas jämt mellan mina 12 fonder. Förhoppningsvis är min fondportfölj uppe i 300 000 kr igen inom 1,5 år. (givetvis beroende av hur börsen går)

Aktierna

För första gången sedan jag började spara kommer jag nu att fokusera på att bygga upp ett par enskilda aktier under sommaren och hösten. Givetvis kommer jag inte att köpa på vilka nivåer som helst och jag kommer heller inte att vara blind för andra investeringar, men jag kommer att fokusera på följande aktier.

Nobina:

Tyvärr har en stor och kraftfull konkurrent kommit in i Sverige i form av Tyska Flixbuss som vill sno åt sig en del av kakan här i Sverige. Jag hoppas dock att marknaden är tillräckligt stor för båda aktörerna och jag tycker att Nobina aktien är absolut köpvärd på dessa nivåer, särskilt för den långsiktiga utdelningsinvesteraren.

Acadian Timber: 

Snappade upp bolaget från bloggkollegan Petrusko och köpbeslutet kom egentligen av att Acadian Timber säljer mycket virke till USA. Jag tycker mig ha snappat upp att USA bostadsmarknad ångar på och att nyproduktionen av trähus där har ökat rätt friskt de senaste åren. Jag har tagit en fjutt position för att kunna fylla på framöver, vill inte lasta in på all time high nivåer utan köper hellre i omgångar och försöker lära mig mer om bolaget under tiden.

Realty Income Corp

Bara att real Income är en dividend aristocat inger förtroende och jag gillar utdelningshistoriken. Kursen har pressats en del och dollarn har försvagats vilket gör att jag tycker att det kan vara ett tillfälle lika bra som något annat att börja handla på mig aktier. Som jag beskrivit tidigare så kommer jag att månadsspara i denna aktie utan någon som helst tanke i vad kursen står i. Liksom preffarna så fyller detta innehav framförallt en funktion i min portfölj, kassaflöde och riskfördelning. Om inget drastiskt händer så är detta absolut ett innehav jag kommer att äga, förmodligen för evigt.

En medelväg…

Hej!

Jag funderar konstant på min strategi och försöker hela tiden hitta sätt att förfina mitt investerande.

Tankarna som snurrar på lyder ungefär…

…Hur mycket pref aktier ska jag äga?

...Hur mycket utländskt vill jag ha i portföljen?

….Hur ska jag agera vid nedgång?

…Hur stor andel fonder vill jag ha?

….Vill jag ens ha fonder överhuvudtaget?

….bla bla bla bla bla….

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet känns det som, tankarna snurrar rätt friskt. Ena dagen sitter jag och räknar hur lång tid det kommer att ta innan jag kan leva på mina utdelningar medan jag nästa dag funderar på hur stor andel fonder jag vill ha. Därefter funderar jag på om jag kanske ska sälja fonderna och köpa utdelningsaktier istället men kommer fram till att fonder ändå är tryggt! Å så håller det på dagarna i ända…..

Ibland kan tankarna lugna sig lite i perioder men aldrig längre än högst ett par dagar och sen märker man att man sitter där och finslipar igen, haha. Det är ett evigt knåpande….

Nu senast har jag kommit på att jag vill satsa hälften av mitt sparande på aktier och andra hälften på fonder. Jag har berättat om den strategin i ett tidigare inlägg här på bloggen. Anledningen till detta är helt enkelt att jag känner mig osäker på hur marknaden kommer att te sig framöver. Den har stigit mycket på senare år och entusiasmen verkar verkligen ha bitit sig fast i USA där Trump lovar det mesta till de flesta….och faktiskt levererar en hel del resultat nu också. Det verkar inte finnas nån hejd på opportunismen där.

Det är ju kul att börserna stiger men samtidigt så tycker ju surpuppan på vänster axel att det är lite jobbigt också eftersom att fallhöjden då blir så mycket högre.

Den perfekta mellanvägen för mig då blir som sagt att lägga hälften av nysparandet på fonder och hälften på aktier. Då slipper jag riskera att gå helt fel i alla fall…..känns det som 🙂

 

 

Idag har jag funderat kring mitt innehav i Telia Company

Hej!

Mmmmm, det blev som det verkade i morse att de bolag jag äger som lämnade kvartalsrapporter idag åkte med Trump nedför rulltrappan. Mina tankar idag har mest florerat kring mitt innehav i Telia….

Telia C

Jag har ägt Telia i 2 år nu och det är en av mina sämsta investeringar, bara H&M har gått sämre i min nuvarande portfölj. Räknar man in utdelningarna så har jag i princip gått plus minus noll under perioden.

Ändå brukar jag säga att jag gillar Telia Company? Varför då kan man fråga sig? En av förklaringarna till det är att jag inte ser Telia som en raket i min portfölj utan som en stabil kassako som ska generera utdelning i vått och torrt.  Telia har bara sänkt utdelningen en gång sedan 2002 och så här har utdelningen sett ut sedan 2007.

Telia

 

Självklart har jag funderat allvarligt på om pengarna kan göra bättre nytta någon annanstans, senast idag faktiskt. Jag äger både Telia och Tele 2 och tillsammans så utgör de hela 11% av min portfölj, vilket egentligen är lite för stort sett till branschrisken. Tankarna idag har snurrat kring att sälja hela innehavet i Telia C samt plocka hem  vinst från Tele 2 (30%  av totala innehavet kanske) och riskjustera det kapitalet lite bättre. Följer jag de planerna skulle jag frigöra kapital på runt 70 000 som skulle passa bra in en annars rätt så mager krigskassa.

Men i sommar har har giganten Didner & Gerges och Carnegies köpt flera miljoner aktier i bolaget.  Dessutom tycker jag det ser ut som att grafen laddar för uppgång så jag kanske behåller ändå 🙂 Det var väl en bra teknisk analys va?

Telia C

 

 

 

Idel besvikelser i rapport foran idag

Hej!

Har ögnat igenom nyheterna angående kvartalsrapporterna från mina innehav idag vilka då gäller Nordea, Fortum och Telia C och alla har kommit in under analytikernas förväntan.

Vilket av dessa bolag som kommer att bli hårdast dömt av marknaden är svårt att sia om men jag tippar på att de alla kommer få jobba i rätt brant uppförsbacke idag.

Nåja, vi får se hur det utvecklas, men nu ska jag jobba!

Fyllt på

Hej!

Senaste veckan har jag gjort en hel del påfyllningar som jag har berättat om i tidigare inlägg. Idag fyllde jag på i Realty Income (min nya härliga månadsutdelare) samt i H&M, Nobina, Investor, Fortum och Sampo. Bara fjuttpåfyllningar iofs men jag har fler aktier nu än vad jag hade i morse.

Det är inte ofta jag säljer aktier men jag plockade faktiskt hem lite vinst i förrgår i Atlas Copco då jag tyckte att den hade stigit väldigt mycket på senaste tiden. Jag sålde cirka 30%av mitt innehav, cirka 15 000 kr och för de köpte jag prefaktier istället. Atlas  är faktiskt den aktie som har gått allra bäst av alla mina innehav. Den leder avkastningsligan trots 7% back idag på en rapport som enligt marknaden inte höll måttet. Q1 hade tydligen lovat lite för mycket och det kanske trots allt inte var helt fel med en korrigering, Atlas kommer igen. Jag tankade friskt under 200 lappen….Skulle alla investeringar se ut så här vore det ju toppen juh….

nu 17e

Tyvärr gör de ju inte det 🙁 Så här ser till exempel H&M ut för mig….

Hennes idag

 

När man tittar på bilderna så ser det ut som att jag har många köptillfällen (vilket jag också har) men det är långt ifrån jämt fördelade köp. De flesta blåpluppar är när jag bara har köpt nån enstaka aktie medan det är 2-3 tillfällen som jag gjort ordentliga köp. I skrivande stund har jag ett GAV på h&M på över 278 kr och jag ligger i skrivande stund back över 30 000 kr. Därför var det skönt att se aktien ta ett ordentligt kliv uppåt idag och nu känns det äntligen som att företaget har lite medvind. Kursen har sjunkit under lång tid nu, tror man på bolaget är det bara att handla på…

Andra bolag som har gått riktigt starkt senaste tiden är ju  Tele 2 och Telia Company. Telia har iofs inte stigit så mycket men det har gått åt rätt håll ända sedan Februari och sakta men säkert har den hämtat igen. Jag har funderat lite på att kanske sälja av Telia C om de fortsätter stiga eftersom jag kanske inte behöver äga båda bolagen. Men samtidigt gillar jag Telia och särskilt då utdelningen så den kommer säkert att ligga kvar och skvalpa i portföljen, vi får se hur jag gör.

Sist men inte minst så längtar jag till i slutet av den här månaden för då får jag min första utdelning ifrån Realty Income. Runt 15 spänn borde det bli åsså ska ju källskatten dras så det blir väl en 12 kronor in på kontot haha…..många bäckar små….

Tjao!

Uppdaterat sidan

Hej!

Idag

Har suttit ikväll och uppdaterat det mesta på sidan. Är det något jag har bommat så får ni gärna påpeka detta, alltså om ni hittar något gammalt fel som är trasigt….

Det känns förbaskat kul att vara igång igen. Inte bara med bloggen utan sparandet och nyinvesteringarna också. Äntligen är jag med på banan igen, känns som jag har vart lite utanför ända sedan november förra året. Men nu ska allting vara grönt igen så nu är det bara att tuta och köra.

För att ni ska få en snabb överblick över hur det ser ut i mitt sparande så drar jag lite info här nedan, sen är det bara ni följer med på min resa mot 6 mille igen….

Totalt sparande på Avanza: 1 312 530 kr

Antal Aktier: 20 st

Antal fonder: 12 st

Utdelning hittills 2017: 35 315 kr

Prognostiserad utdelning för hela 2017: Cirka 50 000 kr

I år har jag varit tvungen att plocka pengar från utdelningen för att kunna spara ihop till skatteåterbetalningen vilket absolut inte var det minsta roligt. Så dessa har jag inte kunnat återinvestera igen som jag helst hade velat. Sen har jag haft stora utgifter senaste dryga året som sumeras följande av vad jag kommer på nu bara….

Ny bil: 420 000 kr

1 Månad i Spanien: 50 000

40 års firande: 50 000 kr

Cyklar: 10 000 kr

530 000 spänn alltså, förutom det där vanliga som man bränt på bärs, restaurangbesök, nya Huawei pro 9  och annat lattjo lajban, men nu är det fokus som gäller, fokus på sparande och investerande. Inga mer jätteonödiga storköp hädanefter (hoppas jag). Tack vare att börsen har gått så bra så har jag ändå kvar en redig slant på Avanza men som ni ser ovan så skulle det ha kunna varit ordentligt mycket mer. Nåja, så är det.

Kom igen nu drommarn!