2 spännande (potentiellt nya) bolag och 2 tungviktare

Hej!

Jag fortsätter sondera terrängen och funderar på hur mina framtida insättningar och nyinvesteringar ska fördelas.

Jag har sedan tidigare bestämt mig för att bygga upp mina senaste innehav under sensommaren och hösten så det blir lite tryck i utdelningarna framöver från dessa. Jag pratar då om Acadian Timber, Nobina och Realty income.

2 Spännande bolag, kanske dax att öka risken (och potentialen) i portföljen?

Förutom dessa så har jag fortsatt titta på gaming aktier och för närvarande tycker jag fortfarande Starbreeze känns rätt attraktiv. Inte bara för att den har fallit nästan 50% senaste året utan jag tror att aktien har en rejäl potentiell uppsida nästkommande 1-2 åren. Nu är jag ingen spelkille men jag har tex: kikat lite på spelet ”the walking dead” som ska släppas under 2018 är det tänkt (vi får väl se?) och med VR glasögonen på sig så verkar det ju skitkul juh!

Nu tror inte jag gemene spelnörd kommer att sitta med VR glasögon i vardagsrummet nästa nästa år och lira walking dead, men framtiden inom VR känns ändå tillräckligt spännande för att hålla mig intresserad. Jag kanske kliver på framöver?

Ett annat bolag jag skarpt funderat på är Hexatronic group som tillverkar fiberkablar. Jag tycker marknader som England och USA känns otroligt spännande med tanke på hur dåligt utbyggt fibernät de har. Även mättade marknader som Sverige har ett par år till med bra tillväxt inom området verkar det som. Det är lätt att titta på aktiekursen senaste månaderna och tänka att man har missat tåget, men jag tycker bolaget är väldigt intressant. Inte omöjligt att jag hoppar på tåget här heller.

Satsa på Skanska eller fortsätta fylla på i NCC?

Sen har jag idag ägnat en stor del av kvällen till att försöka förstå varför alla helt plötsligt har blivit helt besatta av Skanska? Nu är det inte just Skanska det är nått fel på men jag har försökt förstå varför folk hellre satsar på dem än på tex NCC? Jag har försökt jämföra alla siffror jag hittat på Börsdata men jag fattar inte varför Skanska ska vara en bättre placering än NCC så jag antar att jag måste lita på min egen förmåga (Ja tack, jag inser risken i detta haha) och fortsätta satsa mina slantar i NCC. Trots ett relativt högt P/E tal så tycker jag orderstocken talar sitt tydliga språk. Hoppas bara NCC fixar personalbiten så inte byggena står utan arbetare (men det löser sig säkert 🙂

 

 

Balder preff inlösen sätter käppar i hjulet för mig…

Hej!

aktierne mine ida

 

Det var ett tag sedan jag la ut en bild i flödet på bloggen på hur min aktieportfölj ser ut så beskåda ovan om ni har lust!

Vad är aktuellt?

Jo,  främst är det Balder som meddelar att de förmodligen kommer att kalla till extrastämma framöver för att besluta om inlösen av 10 miljoner preferensaktier. På Avanza är det nästan 3000 ägare av preferensaktier och och jag läste någonstans att det var cirka 9000 ägare av preffen totalt. Nu är det inte 100% säkert att det blir av men av allt att verka kommer det ju att ske inom en relativ nära framtid. Hoppas nästa utdelning hinner betalas ut innan men det är väl kanske att hoppas på för mycket?

Det här sätter ju lite käppar i hjulet för mig (och förmodligen för en hel del andra) eftersom att jag kallt har räknat med att få en massa härlig go utdelning från aktien framöver, men så verkar det ju inte bli nu.

Medan jag jag läser många andra bloggare som pratar preferensaktier så känner jag mig lite vilsen just nu. När det gäller preffaktier så är jag lite kinkig och vill jag bara äga dessa under följande förutsättningar…

 • Bolaget ska för mig i grunden vara ruskigt starkt, inga chansningar här för mig eftersom jag gärna äger aktien hur länge som helst, tills inlösen……..
 • …..vilket för mig till nästa punkt. Jag handlar endast aktien under inlösenkurs………
 • …..samtidigt som jag inte gärna handlar preffaktier för lägre än 6% direktavkastning. Är det lägre kan jag tycka att andra investeringar känns bättre än just preffar.

Ovan ser ni egentligen mina investeringskriterier för att köpa preffar överhuvudtaget. Jag har tidigare resonerat kring huruvida att äga preferensaktier överhuvudtaget och är du intresserad av mina resonemang kring detta kan du läsa här och här.

I och med att jag räknat med utdelningarna och faktiskt fyllde på nyligen i Balder så känns det lite snopet nu med den här nyheten, jag kommer att tjäna en liten slant på inlösen men jag hade ju räknat med minst 30-40 utdelningar till framöver. Men så blir det inte så nu gäller det att börja fundera på vad som ska ersätta denna kassako i min portfölj.

Ett alternativ skulle kunna vara att handla Balder stamaktie eftersom att Balder är ett såpass bra bolag. Men eftersom jag tycker jag ligger nog viktad mot fastighetsbolag (jag äger NCC) så väljer jag nog hellre att fylla på i bolaget jag redan äger istället, så det alternativet går bort.

Nae, jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska göra nu, jag vill gärna handla någon ny preff men det måste vara med kriterier som motsvarar mina ovan skrivna kriterier, så är det någon som har något tips så mottages det gärna.

Det var lite tankar kring dagens besked från Balder….

Mina utdelningar

Hej!

Jag gillar utdelningar, jag gillar verkligen utdelningar.  För några år sedan när jag för första gången på allvar fick upp ögonen för börsen så var det via Jan Bolmesson på rikatillsammans.se. Han pratade inte så mycket om just utdelningar utan han pratade mer om Indexfonder och ränta på ränta effekten. Det var så jag blev indragen i den här karusellen, jag tyckte ränta på ränta effekten var så otroligt fascinerande.

Efter att under ett par månader ha slukat i princip allt som Bolmesson skrivit på sin blogg så bestämde jag mig för att investera mina pengar utefter hans principer, så det blev en portfölj alà rikatillsammans portföljen. Med tiden så började jag via andra bloggare få upp ögonen för just utdelningsinvestering och blev således ”tvingad” att försöka lära mig mer om hur man investerar i aktier. (man får bara utdelning från aktier cash, inte från fonder).

Några månader senare hade min tidigare fondportfölj förändrats till att allt mer ligga viktat mot aktier och numera är endast ett litet sparande kvar i fonder, resten ligger investerat i utdelningsaktier.

Min enkla strategi när det gäller aktier ser ut ungefär som följer….

 • Stora stabila bolag som tjänar gigantiskt mycket pengar och delar ut mycket av detta till sina aktieägare
 • Jag investerar nästan  bara om direktavkastningen överstiger 3%
 • Jag försöker ha en diversifierad portfölj som täcker massor av olika branscher
 • Jag vill verkligen förstå och tro på företagets framtid
 • Max 10% av portföljen i ”högrisk aktier eller chansaktier”

Mycket mer komplicerad strategi har jag inte.

Hur har då denna strategi lyckats lyckats hittills?

Jag började investera 2015 och investerade väldigt mycket pengar under perioden juni 2015 tom juni 2016. Det var under den perioden jag köpte de största posterna och det var då jag la grunden till min nuvarande aktieportfölj. Kollar vi hur bolagen har presterat rent utdelningsmässigt ända sedan juni 2015 så ser de totala utdelningarna ut som följer….

Totala Utdelningar

Vad kan jag dra för slutsatser av det här då? Inte så många faktiskt eftersom att jag har ägt vissa bolag längre än andra samt att innehaven skiljer sig i storlek rätt mycket. Men det kan ändå vara kul att reflektera lite. Följande tendenser kan jag urskilja….

 • Bank är en riktigt härlig Bransch för utdelningsinvesterare, relativt hög risk och högt värderade sett i ett Europeiskt jämförelseperspektiv, men ack vilka härliga utdelningar man får för risken.
 • Telekombolagen pumpar ut utdelning, Telia C känns som de skulle dela ut även om kinberg batra skulle försvara Malmö från danskarna. Tele 2 kanske drar in utdelningen det året men det kompenserar dom genom att dubbla utdelningen nästkommande år.
 • Mina Amerikanare är relativt de flesta andra innehaven i portföljen ganska små men jag gillar Coca Cola bäst av alla. Hälsotrenden får öka hur mycket som helst, Coca kommer anpassa sig och äga hyllorna så länge jag lever, tror jag i alla fall. Lite orolig när den stiger mycket eftersom jag misstänker att nervösa investerare parkerar pengar där när de tycker att börsen ser orolig ut. Så tror man på den teorin kan det vara läge att passa sig lite nu.
 • Preffarna Akelius och Balder, 2 superbolag. Klart att kursen sjunker när räntan stiger men jag kommer ligga med ca 10% i preffar över tid har jag bestämt och utdelningen från dessa kommer jag fördela där jag tycker de passar bäst. Preffarna är vattenspridarna i min portfölj. De kommer stanna läääääänge (hoppas jag)

Några innehav som inte syns i min utdelningslista är Nobina, Acadian Timber och Realty income. Helt enkelt för att jag inte hunnit få min första utdelning där ännu, de är mina nyaste innehav. Men nästa år kommer de att spänna musklerna också å då jäklar.

Utdelningsinvestering är som en drog, det går bara inte sluta!

 

 

 

 

Bank eller gaming in i portföljen?

Hej!

Ytterligare en vecka har passerat och som vanligt har det vart lite stökigt och upp och ner. Några reflektioner och tankar som jag har haft under veckan.

USA och Nordkorea

Ja, alla har väl någorlunda koll på vad som händer mellan USA och Nordkorea så det behöver jag inte belysa här, känns bara som upprepning i såna fall..

Det som dock är lite kul i sammanhanget är att Kina och Ryssland visar världen att det är en politisk förskjutning på gång, inte så lite heller faktiskt. Tidigare har vi litat på att USA rycker in och fixar biffen när det har varit globalt obekvämt, men nu med Trump vid rodret har vindarna vänt.

Ryssland har verkligen tagit chansen vid flera tillfällen nu när USA har tappat den tidigare så tydliga ledarrollen. Vi har sett det i Syrien, Turkiet och nu senast kring bullret med Nordkorea. Nu är det Ryssland helt plötsligt som försöker agera världspolis genom att förhandla fred (ironiskt nog tillsammans med Kina) och jag tror att signalen uppfattas ännu tydligare i andra delar av världen. Framöver kanske vi får lita på att Kina och Ryssland håller i spakarna ordentligt så det inte börjar smälla överallt. (bevare oss väl 🙂

Börsen då? Någon ny Europeisk bankaktie kanske?

När det gäller börsen har jag i veckan mest funderat på att ta in någon Europeisk bankaktie utöver de svenska jag redan har. Anledningen till detta är ju såklart att flera länder har haft kriser och jag tänkte att man kanske fortfarande kunde bottenfiska bank någonstans. Men det visade sig att nästan alla bankaktier hade rekylerat upp ganska ordentligt.

Den bank jag fann av intresse denna gång var Deutsche bank men efter en närmare titt så valde jag ända att avvakta. Det finns en del jag inte gillar med banken tex deras enorma exponering mot derivat (400 000 miljarder kronor 2015) till exempel. För mycket spekulation för att det ska kännas bekvämt, jag vill helst inte hoppa på en ny Lehman Brothers.  Jag fortsätter dock att hålla ögonen på sektorn.

Eller en Gamingaktie?

Ett annat bolag jag kikat lite löst på är Starbreeze som har backat runt 20% i år. De distribuerar ju data och videospel men tillverkar numera också hårdvara och har tänkt bli globalt ledande i VR sfären (virtual reality). Jag är alldeles för dåligt insatt för att ens ha en åsikt huruvida det är en bra väg framåt för bolaget men principiellt så gillar jag när bolag håller sig så nära sin kärnverksamhet som möjligt. Risken när bolag frångår sin kärnverksamhet för mycket är att de tappar fokus på det som de är bra på. Dessutom är det lätt hänt att kostnaderna snabbt skenar.

Så även här avvaktar jag lite men likt bank så är jag även sugen på att plocka in gaming i portföljen då jag tror starkt på branschen framöver. Jag fortsätter scanna efter intressanta bolag.

 

 

 

 

 

 

 

 

jahapp, nu har man ett kreditkonto också…

Hej!

För ett par månader sedan så funderade jag fram och tillbaka på det här med att låna på portföljen i form av superlånet på Avanza. Det jag kom fram till efter en del velande var att jag inte ville belåna portföljen.

Till er som kanske inte är så inne i aktiesvängen så kan man alltså belåna portföljen om man har lust. Det gör man för att få en hävstångseffekt på investerat kapital och det uppnår man om man lyckas få högre avkastning  än den ränta man får betala på sitt lån.

Avanza erbjuder ett lån de kallar superlånet och beroende på hur mycket kapital du har samt vilka typer av aktier du äger så erbjuder de lån till en bra ränta. Mitt erbjudande från Avanza var att låna upp till 262 000 med 1,75% ränta. Det innebär alltså att om jag ska investera de pengarna så behöver jag ha en högre avkastning än 1,75% på mitt investerade kapital för att jag ska tjäna på affären. Det finns alltså en uppenbar risk att det kan bli en dyr historia om man skulle investera fel, det har jag ingen lust med.

Kommer jag utnyttja krediten?

Helt ärligt så vet jag faktiskt inte det, nånstans känns det fel att låna pengar för att satsa på aktier tycker jag. Antagligen nånting som satt sig sedan man var ung att man handlar helt enkelt inte för pengar man inte har.

Men å andra sidan har jag inga som helst problem med att låna 260 000 av banken till 2% ränta och köpa en Mercedes Benz? Dom pengarna finns det då inte en chans att jag ser röken av igen så bara det resonemanget får en ju att fundera på om man inte har ett par lösa ändå.

Nåja, de lärda kan diskutera frågan fram och tillbaka. Min övertygelse är i alla fall att det kan vara en klok investering att belåna portföljen om man vet vad man gör samt att man har regler som man förhåller sig till så att det inte går överstyr. Vad jag har förstått så utnyttjar nästan alla seriösa investerare någon form av hävstångseffekt och oftast då belåning så bevisligen fungerar det ju.

Mina tankar nu går i följande banor….

 • Utnyttja krediten för ca 15-20 % av mitt portföljvärde
 • Använda den om det blir en rejäl sättning på börsen
 • Kanske aldrig utnyttja den, men bra att ha den om bra läge uppstår.
 • Min krigskassa är för närvarande i princip tom så jag behöver soldater redo att rycka ut i fronten

Hur funkar lånet på Avanza egentligen?

1) Man klickar på något av sina konton

2) Sök upp rutan där det står att man är beviljad superlånet.

3) Skriv ut avtalet och signera det med namn och datum och skicka med vanliga posten till Avanza.

Jag gjorde det i fredags och redan idag har det ploppat upp ett kreditkonto på min översikt på Avanza. Det ser ut såhär….

översikten10

 

Det funkar helt enkelt så nu att om jag går in på mitt konto ”svenska aktier” och köper till exempel Nobina så kan jag göra det utan att ha några pengar på kontot. Istället utnyttjar jag då krediten och räntan börjar ticka på en gång.

Om jag vill betala tillbaka min belåning kan jag göra det på 2 sätt. Antingen säljer jag värdepapper ”aktier alltså” och då hamnar ju pengarna direkt på kontot och har jag då belåning så dras räntan på en gång som jag fattat det. Annars kan jag göra en ny insättning direkt på kreditkontot och på så sätt betala tillbaka min skuld.

En sak man kan tänka på om man utnyttjar krediten är att ju mer aktier man handlar, desto högre summa blir man beviljad för superlånet eftersom att lånetaket baseras på hur mycket aktier man har.

Mest troligt kommer jag inte att utnyttja krediten i närtid, det tror jag inte. Men skulle börsen falla 10-20-30% nått sånt så vill jag inte stå utan möjlighet att kunna skjuta till kapital.

Nae, nu ska jag sluta skriva så ni får göra nått annat 🙂

Det här om att slå index

Hej!

Nästan alla som investerar i aktier pratar ofta om att man ska slå index. Jag tänkte ägna några rader i det här inlägget att beskriva min syn på det.

Först, vad är index?

Det är inte svårt att hitta information om marknadsindex på nätet. Det finns också flera investeringsbloggare som beskrivit vad index är för något, men för sakens skull ger jag ändå en kort förklaring här.

Tänk dig en påse med massor av godisar. Det kan vara 5 eller 500 godisar däri av olika sorter, salt, sött lakrits till exempel. Gillar man salt så kanske man har mest av det i påsen och samma sak om man föredrar sött, jaja, ni fattar.

Tänk er att påsen heter ”index” och tänk er att innehållet är aktier istället för godis, vips så förstår ni vad ett index är.

Indexet visar över tid värdeutvecklingen för ett visst antal bolag över en viss tidsperiod. Indexet kan egentligen bestå av lite allt möjligt, ett exempel på ett index skulle kunna vara 60% verkstadsbolag, 20% telecombolag och 20% bank.

Vilka vanliga Index finns det?

Nedan ser ni ett utdrag på några exempel på olika Index som är hämtat från Avanza…

Index

Några exempel från verkligheten….

OMX Stockholm 30 : OMX Stockholm 30, eller OMX 30 är ett index som visar värdeutvecklingen över en viss tid för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Nedan ser ni vilka bolag som ingår i Indexet första halvåret 2017                         ”hämtat från wiki”

OMX30

 

Det finns många fler index i Sverige också men jag tänkte hoppa direkt till de Mest kända Nordamerikanska indexen, som man ofta brukar höra om på nyheterna. Då har vi ….

Dow Jones Industrial Average ”DJIA”: Är det äldsta Amerikanska aktieindexet och det visar värdeutvecklingen för 30 amerikanska bolag. Största viktningen ”mest lakrits i påsen” , cirka 2/3 delar består av bolag inom industrisektorn och konsumtionsvaror. Nedan ser ni vilka bolag som ingår i indexet

Dow Jones

Nasdaq Composite: Består av över 3000 bolag och varav de flesta är high tech bolag. Bolag som är listade här behöver inte ha sina huvudkontor i USA.

Marknadsindex består alltså av en massa bolag och visar värdeutvecklingen för dessa bolag över en viss tid, det är solklart nu. Det finns också olika typer av index man kan jämföra sin egen portfölj med, det är bara att välja och vraka. Men innan vi gör det ska vi kolla på en sak till, nämligen indexviktning….

Indexviktning

Det som kan vara bra att känna till är att det finns 2 olika typer av index (det finns fler men jag fokuserar på dessa) som räknas fram på olika sätt. Jag vill inte komplicera till det för mycket (då är risken nämligen stor att jag själv inte fattar nått) utan jag håller det enkelt.

 • Prisviktat index:  Enkelt förklarat kan man säga att aktierna som ingår i indexet räknas samman (Summan av aktiekurserna) och delas med antalet aktier. Följden av detta blir då att de dyraste aktierna påverkar indexet mest. Dow Jones är ett exempel på ett prisviktat index.

 

 • Marknadsviktat prisindex: Här viktas bolagen istället i förhållande till sitt börsvärde. alltså man tar bolagets antal aktier gånger värdet på aktien för att få  fram marknadsvärdet. S&P 500-indexet var förövrig världens första marknadsviktade index som skapades 1957 (SPX).

Så summa sumarum att ha koll på när det gäller index tycker jag är att förstå att indexet är som en godispåse som följer värdeutvecklingen av ett visst antal bolag från en viss tidpunkt.

Det är också viktigt att veta att olika bolag påverkar indexet mer eller mindre. Till exempel H&M, som ingår in OMX 30 (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen),

Ifall HM (som är OMX 30 näst största bolag, förutom Nordea) går stark som det gjort senaste dagarna, kan bolaget ensamt påverka indexet väldigt mycket när det går upp och ner. Detta till skillnad från Fingerprint som knappt påverkar indexet alls eftersom att det är OMX30 minsta bolag. Nedan kan ni se hur viktningen i OMX30 ser ut per 2017-05-02.

OMX30 indexviktning

indexvikt omx30

 

Ok, så nu när vi plöjt igenom vad Index är för något och hur olika branscher och enskilda bolag kan påverka indexen så kan vi börja bena i den frågan som jag hade tänkt att inlägget skulle handla om, nämligen varför jämför sig alla med index?

Varför jämföra sig med index egentligen? 

Ja, det kan egentligen bara var och en som gör det svara på, alla har säkert lite olika anledningar. Som jag ser det kan man tänka i lite olika banor här…

 1. Alla vill ju slå index, det är ju det som är hela grejen. Anledningen till det är att om man inte lyckas slå index över tid med sin egen portfölj så kan man ju lika gärna köpa en indexfond eftersom att man då skulle få bättre avkastning på sitt kapital.

2. Om man nu vill jämföra mot index så gäller det att man har koll på         sitt jämförelseindex eftersom att det bör spegla ens egen portfölj         i så stor utsträckning som möjligt, annars blir det som att jämföra         äpplen och päron vilket ger föga.

3. Jag vet inte om det finns någon tillförlitlig källa på hur stor del av           investerarkollektivet som lyckas slå index år efter år, men jag kan         garanterat säga att det inte är många. Jag skulle tippa på att det är       färre än 10%.

4. När all samlad kunskap tyder på att det allt som oftast är smartare      att handla indexfonder för att få bättre avkastning istället för                aktier, varför gör inte folk det då? Jag tror att det beror till största      del på att vi människor gärna vill vara med och påverka vår egen          situation i så stor utsträckning som möjligt. Hur kul är det att                  komma in i sitt eget hem och allting är omgjort och det är jättefint        men man har inte vart med och påverkat något själv? OK det                  kanske  är finare än om man själv hade valt men nog vill de flesta          ändå sätta sin egen prägel på sitt skapande.

5. Aktieutdelningarna som man får från aktier i form av cash rätt in i        depån påverkar säkert beslutet för många att hellre syssla med            aktier.

6. Jag tycker att det kan vara lite kul att jämföra min portfölj med Index men jag tycker inte att det är något som man ska stirra sig blind på. Huvudsaken är att man får avkastning på sitt kapital och att man känner att man har kontroll på läget och utvecklas som strateg för sitt eget sparande. Samt såklart att man har kul under tiden.

Har ni någon synpunkt på index och vilket index brukar ni jämföra er mot? Själv gör jag det allt som oftast enkelt för mig genom att jämföra mot OMX 30 men det beror nog mest på att jag finner det enklast och snabbast. I regel bryr jag mig inte särskilt mycket alls om det faktiskt.