H&M och Nobina i fokus idag

Hej!

Jahapp, då har kvartalsrapporterna i 2 av mina bolag landat idag. H&M och Nobina pratar jag om.

Nobina, som jag bestämt mig för att inte fylla på mer i….

Upp nästan 8% idag….

H&M som jag fortsätter köpa……

Ner över 5% idag….

Jo! så kan det gå.

Men över till rapporterna så ska jag ärligt erkänna att jag ännu inte hunnit uppdatera mig vad som fått Nobinas aktie att rusa idag. Jag antar att något ser ljusare ut framöver och ikväll ska jag försöka luska ut vad det är? Jag ska sätta mig och läsa efter jag skrivit det här inlägget.

H&M tycker jag verkar ha lämnat en helt ok rapport. Surpupporna verkar överrösta muntergökarna efter rapporten så nog finns det risk för fortsatt nedtrend i aktien, det gör det. Men jag har svårt att se att H&M inte ska resa sig ändå jag. Inte förrän de gör allvar av att sänka utdelningen kommer jag att bli riktigt bearish och till dess kommer jag fortsätta fylla på när jag har möjlighet.

Så över till Balder Preff cashen som snart landar på kontot, närmare bestämt kring 65 000 kr. 

Jag har funderat fram och tillbaka på hur jag ska placera om dessa och massor av olika alternativ har irrat runt i mitt huvud. Nu har jag landat i att jag mest troligt kommer att placera dessa som följer….

Hälften, cirka 32 000 kommer jag (kanske) att handla ett nytt innehav för, nämligen Hemfosa. 

Nu har iofs värderingen sprungit i väg lite de senaste månaderna så jag får hålla ett öga på det. Men annars gillar jag det jag läst om bolaget. Smart att söka sig utanför den glödheta Sverigemarknaden och på så sätt ”sprida” riskerna lite. Jag gillar också att man satsar på skattefinansierade fastigheter, alltså typ polisstationer, skolor, äldreboenden osv. Det ger stabila kassaflöden vilket är bra när bolaget förhoppningsvis kommer växa mycket framöver via förvärv.

Hemfosas preffaktie tycker jag är alldeles för dyr nu och utan att ha möjlighet att ta del av framtida vinster så tycker jag 4-5% direktavkastning är alldeles för lågt för att jag ska vara intresserad.

Mest kul är såklart att bolaget är ett av få svenska som delar ut kvartalsvis, alltså 4 ggr per år. Det motsvarar antal utdelningstillfällen som jag går miste om nu när Balder preffen löses in.  Utdelningsmånaderna är januari, april, juli och oktober.

Resterande halva, alltså de andra cirka 32 000 kronorna kommer jag mest troligt att köpa ALM Equity pref för.

Med inlösenkurs  på 120 kr (nuvarande kurs 110) och med det en direktavkastning på 7,6% så ser jag det som en förhoppningsvis bra investering framöver. Jag hoppas att efterfrågan på bostäder fortsätter vara het de närmaste åren och att inte räntorna skenar. ALM delar ut mars, juni, september och december.

Så summa sumarum blir alltså att jag byter ut Balder pref mot Hemfosa stamaktie och Alm Equity pref. Istället för utdelningar 4 ggr per år så får jag utdelning 8 ggr per år. Jag dubblar alltså utbildningstillfällena för samma pengar 🙂

Dock höjer jag risken en del men samtidigt kompenseras det med att bolagsrisken viktas ut då jag fördelar pengarna på 2 bolag så det kanske går jämt ut i slutändan.

Utdelningsmånderna framöver om jag gör som jag har tänkt blir alltså r januari, mars, april, juni, juli, september,oktober,december.

Kanske blir bra det här ändå 🙂

Vad gör jag med Balder preffens cash?

Hej!

Vad är nytt?

Jo! Balder Preffen ska ju lösas in och någonstans ska ju pengarna ta vägen, så hur tänker då jag?

Det ska jag berätta, men först tänkte jag orda lite  hur jag tänker kring några av mina innehav.

Först Fortum: För nyss kom nämligen en nyhet att Fortum har skrivit på för en jätteaffär med E.ON om att lägga ett bud på aktierna i Uniper. Mer detaljer om affären kommer säkert att finnas i tidningarna och andra skrifter och medier i morgon. Klart är i alla fall att om allt går igenom så kommer det att vara en av de största affärerna vad gäller kraftförvärv som har genomförts i Europa de senaste  åren. Enligt vad jag lyckats snappa upp så möts affären av muntra miner. Får jag gissa så tror jag att kursen kommer att stiga en hel del i morgon, men jag har ju haft fel förr! ( det var iofs 1 gång, den gången som jag trodde att jag hade fel…….:)

Sen Sampo: En av anledningarna att jag investerade i just Sampo för typ 2 år sedan var att jag ville ha ett bolag i portföljen som skulle gynnas av stigande räntor. Nu vet inte jag riktigt om föreställningen att banker gynnas av högre räntor stämmer fullt ut men jag har i alla fall övertygats om att försäkringsbolag gör det. Sampo äger ju IF skadeförsäkring och är storägare i Nordea så min tes är att bolaget kommer att klara sig rätt bra i tider av räntehöjningar. Därav att jag hela tiden håller ett öga på aktiekursen och nu funderar jag på att fylla på igen. Heja Finland!

”Iofs surrades det om att räntorna skulle stiga redan 2009 och nu har det snart gått 9 år sedan dess så vem vet hur det blir med det i framtiden? Ingen!”

NCC: Som med H%M tänker jag. Ett bra bolag i grunden som har en orderstock som heter duga. Även om det går segt utomlands så kan inte jag minnas någon särskilt dålig nyhet som kommit ut om NCC de senaste 2 åren? Det trummar på liksom, sen är det upp och ner liksom i andra bolag, just nu ner. Jag råder ingen men kommer mest troligt att fylla på själv framöver.

H&M: Najs bajs, jag är inte orolig förrän de sänker utdelningen, då kommer jag att börja fundera på en exitstrategi. Fram till dess är jag glad köpare och lever i min lilla bubbla att de kommer öka marginalerna igen och minska lageruppbyggnaden. Jag tror tendensen kommer att visas redan nu på Torsdag, heja sverige!

Nytt bolag

Eftersom att jag inte har någon som helst talang i att hitta egna bolag så gluttar jag ju hela tiden hur andra Investerar. Varför uppfinna hjulet två gånger?

Återigen tyckte jag Petrusko hade hittat ett kul bolag, nämligen EPR Properties. Se vad han skrivit om det bolaget här.

Jag hittade bolaget eftersom jag sökte efter fler månadsutdelare i portföljen och sen vägrar jag av ren princip köpa Boston Pizza enbart för att alla andra gjort det. Ungefär samma anledning som jag vägrar byta ut NCC mot Skanska haha!

Nu har jag 2 månadsutdelare i portföljen nämligen Realty income och EPR Properties. På senare tid har jag alltmer lockats av tanken att få ett jämnare flöde av utdelningar då jag insett hur otroligt trist det är att sitta och vänta på nästa utdelning. Därav denna jakt på månadsutdelare. 3 stycken känns som ett lagom antal för mig just nu så ett till tycker jag skulle platsa bra i min portfölj. Vi får se vilket det blir…..

……till sist där jag började, vad gör jag med Balders preff inlösen då?

Hmm, jag har inte helt bestämt det. Mest troligt byter jag ut det mot någon annan preffaktie men det kan också hända att jag lägger pengarna i redan befintliga innehav, jag uppdaterar framöver om det!

Hej svejs!

 

 

 

 

Trist nyhet om Nobina

Hej!

Jag har följt min plan under sensommaren vilken handlar om att fylla på främst i några särskilt utvalda bolag, därav 1 är Nobina, bussoperatören.

Nobina har ju haft det kämpigt under sommaren med flertalet dåliga kontrakt, en dålig kvartalsrapport och en tysk konkurrent som kommit in på arenan och rört om i grytan. Trots detta tyckte i alla fall jag att det kändes rätt attraktivt att satsa på Nobina, särskilt för utdelningen men jag ska medge att jag även trodde att kursen hade en hel del att ge nästkommande åren. Idag blev jag däremot tveksam till aktien på riktigt…..

På förmiddagen så var aktien på gång liksom större delen av marknaden men mot slutet av dagen damp det in en nyhet som fick kursen att tvärstanna och dyka nedåt. Nyheten var att Örebro Region planerar för att ta över driften själva och enligt Andreas Svahn, ordförande, S, i regionstyrelsen i Örebro län, så är det flera andra aktörer som fått upp ögonen för affären. Jag citerar honom från Privata Affärer där han sa så här….

 ”Jag har noterat att den affär vi ska göra med kompisarna i Region Västmanland har väckt ett ganska stort intresse i bussbranschen generellt, och inte minst bland mina kolleger runt om i landet. De är väldigt nyfikna på det, och flera av dem uttrycker en önskan om att eventuellt göra liknande lösningar.”

Utan att vara särskilt insatt så tolkar jag detta som en riktigt, riktigt dålig nyhet för Nobina. Min erfarenhet av kommunalt styrda organisationer är att de mer än gärna ”benchmarkar” vad andra kommuner håller på med och är det någon som kommer på en bra ide så hakar mer än gärna andra på, särskilt om det handlar om besparingar.

Nyheten om den nya konkurrenten från Tyskland tog jag lite av en klackspark eftersom mer eller mindre alla bolag brottas med tuff konkurrens. Det här däremot, med offentliga upphandlingar, det är en helt annan sport. Just Örebro är väl kanske inte Nobinas viktigaste område med 100 bussar av totalt 3500 totalt men om det blir verklighet av detta  så är jag helt övertygad om att det kommer att sprida sig till andra regioner och det är helt enkelt inte bra. Det kommer i såna fall absolut att slå ”ganska hårt tror jag” mot lönsamheten, så jag agerar på den här nyheten och kommer inte att fylla på i närtid i Nobina. Jag kommer följa bolaget i frågan och se vad som händer.

Nobina är för närvarande en relativt obetydlig del av min portfölj med en vikt på 1,5% men planen var att den skulle växa och bli åtminstone dubbelt så stor innan jul, nu vette fasen.

Hur kommer jag agera då?

  • Jag kommer definitivt inte att sälja mitt innehav
  • Jag avvaktar vidare köp medan jag funderar och följer nyheterna och bolaget