Hur går det för bostadsutvecklarna?

Hej!

Det är mycket man ska oroa sig för, senaste tiden har det vart bostadsutvecklarna som har fått det riktigt hett om öronen.

Överallt kan man läsa om avkylningen på svensk bostadsmarknad och jag skrev ett inlägg för någon vecka sen i ämnet som finns här på bloggen. Min infallsvinkel då var att det kanske inte kommer att gå helt åt helvete på bostadsmarknaderna trots allt, även om det just nu blåser riktigt kalla vindar. Se bara på det här….

Oscar Properties ner 46% i år

Tobin Properties ned 55% i år

ALM Equity ned 34% i år

Oscar, Tobin och ALM (Ovanstående) har alla börsnoterat de senaste åren och är resultatet av en (tidigare?) stekhet svensk bostadsmarknad.  Bostadsutvecklarna har en affärsidè som går ut på att fixa mark, bygga bostadsrätter och sedan sälja dessa till högstbjudande och nu verkar det på vissa fronter ha tagit tvärstopp.

Vad är det som händer då?

Jo, ganska mycket samtidigt. Några grejer som jag ser….

 • För mycket nybyggnation i Premium segmentet ( man försöker bygga bort bostadsbristen med för dyra lägenheter, vanligt folk har inte råd att bo där)
 • Oro för att räntorna ska stiga, många tror det sätter i gång på allvar andra halvan 2018, hmmm, kanske!
 • Mycket spekulation i bostadsmarknaden (man köper lägenheter för att sälja dyrare utan att ens vilja bo där. Det driver så klart upp priserna.
 • Högre riskpremie för aktierna i branschen då marknaden ”anses” av många riskerar stagnera eller till och med backa efter flera års uppgång.

Vilka konsekvenser får det här?

 • Ju fler nybyggnationer desto mer val för konsumenterna och desto längre betänketid. Förr var lägenheterna sålda innan ritningarna ens hade landat på bordet, nu när byggandet kommit i kapp en del så tar det längre tid innan köp. Det skapar osäkerhet i marknaden.
 • Nervösa ”spekulanter” som investerat i bostäder endast för att sälja med vinst blir nervösa och släpper bostadsrätter tidigt för att inte bli sittande med miljoner i lån på en bostad som de inte ens har tänkt att bo i.
 • Framtida estimaten sänks som en konsekvens av ovanstående, marknaden får hick anfall och ungefär där är vi nu, tror jag.

Finns det ingen anledning att vara orolig då? 

Ja det tycker jag! Jag ser ett samband jämt som handlar om att 1: Där det går att tjäna pengar, där vill alla vara. 2:När det kommit in tillräckligt många aktörer blir det mindre av kakan att dela på 3: Vissa bolag blir ännu mer framgångsrika eftersom de äter upp de mindre bolagen och får ännu större del av kakan 4: Bolag konkar 5: En ny högkonjunktur uppstår och ni kan börja läsa från punkt 1 igen! Så pågår det i en evig loop, kapitalismens kretslopp, håller ni med?

Så självklart finns det anledning att vara orolig, särskilt hög risk är det när det handlar om nya bolag som inte upplevt större motgångar (och lärt sig hantera dessa) samt bolag som är nischade mot en speciell grupp. Tex Oscar Properties, som är inriktade på lyxigare lägenheter i Stockholm. Sådana bolag löper alltid en högre risk då de är väldigt konjunkturkänsliga. Det gäller att ha någorlunda koll på vilka investeringar man gör så att man kan anpassa risken i sin portfölj.

Hur ska jag hantera den oron då?

Bästa sättet tror jag är den gamla klassikern att inte lägga alla ägg i samma korg. Jag har själv gjort det misstaget tidigare ( Fingerprint) 1: jag satsade alldeles för mycket 2: på ett enproduktbolag,3:utan trackrecord. Jag bet mig ordentligt i läppen men det var också en nyttig lärdom. Jag tror inte jag kommer att göra om det misstaget igen….

Själv äger jag ALM Equity preferensaktie av ovanstående bolag och de representerar ungefär 2% av min portfölj. Visst kommer de med en någorlunda hög risk men samtidigt får jag bra ränta på pengarna. Mitt riskantagande vad gäller den aktien består egentligen av att jag inte tror att 1: Bostadsmarknaden kommer krascha 2: Räntorna kommer att höjas markant närmaste åren.

Givetvis kan mitt antagande vara fel men då hoppas jag att min portfölj är tillräckligt diversifierad för att orka stå emot i en nedgång.

Kan det vara så att bostadsmarknaden är startskottet på nästa stora kris? 

Japp, men jag tror inte vi är där ännu!

 

 

 

 

 

Investera i oroliga tider, min strategi

Hej!

Jag delar ju rätt ofta med mig av mina tankar här på bloggen, främst vad gäller investeringar.

Idag har jag funderat så mycket så jag tror det blir en Alvedon innan jag lägger mig ikväll.

Jag ska försöka att så enkelt som möjligt förklara mina väldigt röriga tankar, här kommer ett axplock. Vad har jag funderat på då?

jo…

Aktiemarknadens uppgång

Ibland brukar jag bara titta på grafen över hur OMX30 har presterat de senaste åren. Så här ser grafen ut sedan december 2008…

Som lägst så var kursen nere runt 590 och idag så är den ungefär 3 ggr högre. Som ni ser har kursen hickat till några gånger men uppgången går det inte att ta miste på. Börsen har blivit allt dyrare i snart 10 år i sträck utan större nedgångar…. Det kanske är dags snart?

Även om jag är en obotlig optimist och skulle kunna ligga 100% investerad (vilket jag gör nu) så funderar jag givetvis kring strategier och hur jag ska agera vid en eventuell nedgång…..Ikväll är inget undantag.

Så här tänker jag…

Risker:

 • Höga värderingar på börserna
 • Väldigt dopad marknad av lång tid med låga räntor
 • Höga skulder i hushållen, rekord även där tror jag
 • För många dyra nybyggnationer (bostäder) i premiumsegmentet som inte vanligt folk har råd med
 • Spänd politisk tillvaro mellan flera länder
 • möjlig stagnation i offentlig sektor som har har tjurrusat ett par år nu
 • osv…osv…

Nog finns det risker alltid och dessa ska man se och ha med i sin investeringskalkyl tycker jag. Är man förberedd så tar man bättre och mer logiska beslut i oroliga tider. Däremot tycker jag inte att man ska överskatta riskerna utan det finns ju såklart också väldiga…

Möjligheter:

 • Befolkningen i Europa har ökat rejält med all invandring vilket = ett högre cash flow i hela samhället = mer köp och försäljningar av allt = Mer skatteintäkter och jobb. (Lugn, jag ser problemen också, men det är ointressant i det här resonemanget)
 • Visst har värderingarna stigit på bolagen men det har ju vinsterna också, kanske inte i samma takt men ändå..
 • Basvaror som mat och kläder men också ”vardagslyx” som mobiltelefoner, tobak och alkohol kommer folk att fortsätta handla så länge människan andas på jorden.
 • Förändringar: många branscher står under väldiga förändringar och många företag mer eller mindre tvingas till innovation om de vill fortsätta vara relevanta på marknaden. (H&M, Nobina, Fingerprint, för att nämna några)
 • Nya marknader, ny teknik bla bla bla
 • Endast fantasin sätter gränsen (ungefär här tog min slut)

Jag har tänkt så här för att hantera dessa risker samtidigt som jag försöker ta tillvara på möjligheterna:

Aktier: Jag sprider riskerna genom att handla stabila företag i många olika branscher.

Fonder: Mina fonder består av 12 olika fonder och jag ligger ungefär 60% aktiefond och 40% ränte och obligationsfond över tid.

Så här har min investeringsstrategi sett ut i princip sedan jag började investera på börsen för cirka 2.5 år sedan. Det är själva grunden i mitt investerande. Men sen finslipar jag hela tiden tekniken också….

Så här ser min portfölj ut just nu…

Så här kommer jag agera framöver…

 • Riskspridning: allt nysparande fram till nästa sommar kommer jag fördela 50/50 mellan aktier och fonder. Jag har också ett automatisk sparande på 3000kr till min fondportfölj varje månad.
 • När mitt portföljvärde på fonderna når upp till 300 000 kr (nu 213 000) så kommer jag att plocka ut 100 000 kr och dessa kommer då att läggas på räntekonto Collector och bli min nya krigskassa
 • Av krigskassan kommer jag därefter investera 10 000 kr varje månad därefter i nya aktier vare sig marknaden har börjat vika sig eller ej, i upp eller nedgång.
 • Under tiden jag investerar i nya aktier kommer jag att bygga upp fondkontot upp till 300 000 kr igen innan jag fyller på krigskassan igen. Detta får ta den tid det tar.

Varför den här udda strategin då?

Jag vill tvinga mig själv att fortsätta spara i fonder trots att jag många gånger övervägt att gå all in i aktier. Detta eftersom jag ser fondsparandet som en krockkudde till hela portföljen vid eventuell nedgång, det är det den är konstruerad för från första början.

Om jag har ett mål med fondsparandet (300 000 alltså) så finns hela tiden ljuset i tunneln där när jag kan sälja av och fylla på min krigskassa. Det ska ju vara kul under tiden också, tycker jag….och jag tycker att mål ÄR kul.

I tider av oro kommer det ta lite längre tid att fylla på i fonderna (eftersom att de förmodligen går ner) vilket kanske gör att jag prioriterar nysparande där då för att få tillgång till en rejäl krigskassa. Det innebär att jag automatiskt ökar min riskspridning i orostider eftersom fondköpen i sig sprider risken på många olika bolag.

Ovanstående känns som en strategi som passar mig när jag vill begränsa nedsidan vid en eventuell börsnedgång samtidigt som jag också vill maximera avkastningen om börsen fortsätter uppåt!

Summa sumarum

I alla väder och orostider har jag alltid tillgångar i form av…

 • Aktier
 • Fonder
 • Likvider på räntekonto

Mmm…nått sånt!

Vilken strategi har ni i dessa aktiedopade, trump influerade, bostadskrasch varningstider?

 

 

 

 

Vilken start på rapportsäsongen!

Hej!

Idag redovisade Atlas Copco sin kvartalsrapport nr 3 i ordningen, och vilken rapport de bjöd på.

När det gäller vinstökningen så låg den i linje med vad analytikerna hade förväntat sig. Orderingången däremot, den var nästan dubbelt så hög som konsensus, vilken otrolig efterfrågan det är på Atlas produkter just nu. I tider när basindustrin och gruvnäringen går bra så gynnas företaget och det är såna tider vi upplever vi just nu. Mr Market gillade rapporten, tog till sig framtidsutsikterna och skickade upp aktien drygt 2,3%.

Mycket bra jobbat 🙂 

I morgon har vi Telia C och Tele 2 som ska rapportera, 2 spännande rapporter som jag ser fram emot.

När det gäller Telia C så väntar jag mig inte några stora överraskningar, utan en mellanmjölk rapport, ligger helt i linje med mina förväntningar.  Allt annat ser jag som en överraskning, både på upp och nedsidan. Ska ändå bli intressant att se vad Dennelind och Co kommunicerar.

Tele 2 däremot känns lite mer spännande. Här kan det flippa eller floppa, känns det som. Jag är ju positiv i grunden så jag tror och hoppas på en flipp likt Atlas Copco som idag levde upp till analytikernas förväntningar.

Det tror jag Tele 2 kommer att göra i morgon också…..

I morgon får vi resultatet svart på vitt, kul!

 

 

 

 

 

Rapportsäsongen börjar nu

Hej!

Jahapp, då var det dags igen för rapportsäsong och först av alla i min Svenska portfölj är Atlas Copco som ska redovisa nu på Onsdag. Det blir startskottet på en mycket intensiv rapportperiod där 11 av mina bolag rapporterar inom 3 veckor.

Atlas Copco

Atlas har gått som tåget ända sedan Kinakrisen för 2 år sedan och är sedan dess upp hela 50%. P/E talet (på fjolårsresutatet) ligger på nästan 30 i skrivande stund och Atlas har en hel del att bevisa för att försvara den höga värderingen. Atlas är nu värderat på samma nivåer som H&M var för 2 år sedan, 30 ggr vinsten alltså.

På Onsdag så räknar analytikerna med en vinstökning på cirka 20% och en orderökning runt 10% enligt sydsvenskan. Även om Atlas når upp till detta så tycker åtminstone jag att värderingen börjar vara lite ansträngd. Snittvärderingen för de senaste 5 åren är runt P/E 20 så handlar man idag får man snällt betala 30% högre pris än tidigare, frågan är som vanligt, är bolaget värt det? Det kan bara du svara på!

Tele 2

En av rapportern som jag ser mest fram emot är faktiskt Tele 2 som haft ett fint momentum i år, upp 25%.

Den senaste kvartalsrapporten var mycket bra med betydligt högre vinst och omsättning är vad analytikerna hade räknat med. Trots detta har aktien gått sidledes sedan dess och jag tror att en fin kvartalsrapport kommer gjuta mod hos investerarna. Följden kan då bli ett glädjeskutt på rapportdagen, tror jag.

Enligt SME direkt så gissar analytikerna på en VPA (vinst per aktie) på 0,84 kr per aktie för kvartalet. Jag tror bolaget slår analytikernas förväntningar återigen, men det återstår att se.

Tele 2 har under ett par år ( sedan Allison Kirkby blev VD, 2015) haft för vana att vara försiktiga i sina guidningar vilket lett till att de oftast (kanske jämt?) slagit analytikernas förväntningar. Bolaget själva har guidat för ett Ebitda resultat på mellan 6,2-6,5 miljarder för helåret men det verkar finnas fog för att resultatet kan bli bättre än så när året summeras.

Hursomhelst så är aktien (precis som allt annat) rätt dyr för tillfället och minsta lilla tveksamhet kring framtida intjäning kan få aktien att slå bakut. Morgan Stanley (Amerikansk investmentbank som gissar kring kurser här och där) baissar aktien och menar att en mer rimlig nivå är runt 85 kr per aktie för tillfället (nu 95).  Vi får se vad marknaden tycker efter rapporten.

Tele 2 rapporterar på Torsdag.

Med höga förväntningar och långt ned till botten kliver vi nu in i en riktigt spännande rapportperiod, nu är det upp till bevis! Klarar börsen generellt att försvara sina höga värderingar?

Jag tror det….

 

 

 

 

Det blev 3 nya innehav i portföljen

Hej!

Idag har äntligen Balder cashen landat i depån. Jag har satt alltihop i arbete på en gång. Följande har handlats…

Den uppmärksamme ser att jag också har sålt lite i Akelius Pref. Akelius har stigit ordentligt i kurs de senaste månaderna och jag valde att sälja en liten del av mitt innehav (närmare bestämt för cirka 7000 kr) och istället omfördela resurserna och för pengarna köpte jag lite mer Alm Equity istället. Jag gjorde detta för att jag ville ha mina preffar lite mer jämt fördelade så att jag får ett jämnare utdelningsflöde sett till helåret. Hemfosa och NetEnt blev de andra 2 aktierna tillslut efter en hel del grubblande fram och tillbaka. Jag valde att sprida köpen ungefär lika över alla 3 bolagen.

Jag funderade på att investera i Starbreeze eftersom att jag ser det mycket troligt att de kan bli en kurs dubblare inom närmaste 2 åren. Jag valde dock att avstå då min strategi gentemot utdelningar får stå fast för den här gången. Nedan kan ni se varför…..

Om utdelningar igen…

Balder pref gav mig nästan 4000 kr i utdelningar per år. Med de nya köpen så har jag höjt utdelningen till 4 491 kr per år istället, alltså cirka 400 spänn extra i utdelning per år för samma pengar. Sett endast till utdelningar alltså en bra investering. Dock kan det vara så att jag höjt risken en del men fördelat på 3 bolag och olika branscher så tycker jag ändå att det känns bra.

Nu har jag 23 stycken bolag i min aktieportfölj och de delar i snitt tillsammans ut cirka 72 ggr per år, cirka 678 kr per utdelningstillfälle. Så förutom vanlig lön 12 ggr per år så kan jag lägga till 72 utdelningstillfällen så nu kan man säga att jag får lön ungefär 8 ggr i månaden. Det är rejält häftigt det här med utdelningar alltså 🙂

För närvarande får jag 884 kr i utdelning varje vecka eller 126 kr per dag. Allt återinvesteras för förhoppningsvis ännu större utdelningar nästa år. Vägen mot ekonomisk frihet fortsätter…..

 

 

Jag kanske vill öka risken i portföljen

Hej!

Nu är balder cashen landar på kontot i morgon så ska dessa fördelas. Min tanke var att köpa Alm preff och Hemfosa stamaktie, men jag tror jag ändrar mig….

Anledningen?

Jag vill öka risken/potentialen samtidigt som jag vill söka lite mer tillväxt. Min portfölj består av rätt gråa och dassiga bolag (missförstå mig rätt, jag älskar dom) men nu känner jag att den ändå börjar vara lite väl gubbaktig.

Jag är ju ändå rätt ung och satsar på en långsiktig portfölj som ska skapa värde över tid och jag vill gärna kombinera relativt hög utdelning (mogna bolag) med tillväxtbolag (ofta lite lägre utdelning). Dessutom vet jag inte om jag vill ha mycket mer fastigheter i portföljen, finns ju annat kul också.

Hade jag nu köpt Alm Pref och Hemfosa hade jag ytterliga förstärkt grådasset (vilket inte behöver vara fel) men jag vill spica upp det hela och tycker mig ha hittat 2 bolag som jag tror passar in i min strategi och portfölj, det är 2 spelbolag som  jag funderat fram och tillbaka kring, nu kanske jag slår till på dem i morgon. Jag pratar om…..

NetEnt och Starbreeze.

Jag kanske satsar på dessa då jag väldigt länge har velat ha spel och gaming in i portföljen. Nu när båda bolagen har rekylerat en del i kurs NetEnt (-8% i år) och Starbreeze (-37% i år).

NetEnt är ju utan tvekan det stabilare av de 2 bolagen då de har cirka 3 ggr högre omsättning samt stabil vinsttillväxt senaste åren. Dessutom har de utdelning och handlas idag med direktavkastning kring 3.5%. Så den passar bra in i min utdelningsportfölj på lång sikt.

Starbreeze däremot fladdrar rejält och nyckeltalen pekar både hit och dit, så det får nog betraktas mer som en chansaktie och bör behandlas därefter. I dagsläget har de heller ingen utdelning utan  är ett rent tillväxtbolag.  Jag har läst en hel del om bolaget under sommaren och har absolut mina tveksamheter, men jag tycker ändå att bolaget är tillräckligt spännande för att jag kanske ska ta en lite post samt att jag tror att värderingen kommer stiga framöver.

Jag tänker att det kan vara en bra riskspridning att satsa på båda dessa då jag gärna vill ha exponering mot branschen. Att Starbreeze inte delar ut något (ännu) är såklart en nagel i ögat på mig då jag ser mig själv som utdelningsinvesterare. Samtidigt tänkte jag mig en position i storleksordningen kring 1%  av portföljen i ett första skede så jag svettas inte ihjäl om utvecklingen inte går i den riktning jag hoppas.

Exakt hur jag väljer fördelning av Balder cashen vet jag inte förrän i morgon så jag meddelar då hur mina slutgiltiga tankar slagit ut…..

Hemfosa stamaktie, Alm equity, NetEnt eller stabreeze, nått av det, eller alla blir det. Följ den spännande upplösningen här på bloggen mot6miljoner.se.

Vilken Cliffhanger

Är vi så olika egentligen?

Hej!

Jag har läst de flesta ekonomibloggar de senaste 2 åren. Sen jag började investera på börsen så har jag dagligen läst massor av intressanta ekonomibloggare. I dagsläget följer jag cirka 50 talet sådana, det har ökat rejält senaste året, det märks att börsen gått bra.

Som jag nämnt tidigare så började det med rikatillsammans 

Jan Bolmesson var inspirationskällan till att jag överhuvudtaget började investera mitt arv. Han och bloggaren miljonärinnan30 var de 2 absolut första bloggare jag minns att jag  kom i kontakt med precis i början för drygt 2 år sedan.

Miljonärinnan30 gillade jag eftersom att jag starkt respekterade hans enorma viljekraft att nå sina mål. Jag kunde känna igen mig i mycket av det han skrev, inte just det som handlade om pengar och sparande utan istället förmågan att sätta upp mål och faktiskt följa dessa, det var inspirerande och motiverande för mig. Hans gnetande med ölburkar i källaren och löpa över till grannen för att sno varmvatten var dock ingenting som jag ville ta efter, men jag gillade ändå hans driv…..

Rikatillsammans Jan Bolmesson, han greppade jag 100%. Jag hade nyss ärvt pengar av morsan och hade ingen aning om hur man skulle hantera dessa volymer som jag idag sitter på, inte en susning alltså…..

Men så dök Janne Bolmesson upp i webbrowsern en dag och på den vägen är det. Första månaderna slukade jag varenda artikel han hade skrivit de senaste åren om hur man kan investera sina pengar.

Det jag verkligen gillade var hans resonemang kring risktagande och att det var bättre att kunna sova gott än att sitta som på nålar och hoppats att man prickat rätt. Jag gillade hans strategi helt enkelt. På senare tid har jag upptäckt att det finns många som dissar honom eftersom att han har en del (mindre perfekta kontakter) samt att han är involverad i ett projekt som heter Better Globe som många ogillar. Personligen har jag aldrig brytt mig om det, det får andra hålla på med. Jag har alltid tyckt att han är en bra inspiratör sen skiter jag i om andra inte gillar hans personliga investeringar, det tycker jag är deras problem. Han tvingar ju trots allt ingen att investera i hans projekt!

Efter att miljonärinnan30 och Rikatillsammans öppnat mina ögon för investeringar så följde snabbt en hel del intressanta bloggare upp på min dataskärm som inspirerat mig genom alla år. Några ord om dessa….

Daniel investerar:

Jag tror Daniel var en av de första bloggare jag upptäckte efter att jag först började snoka i den här terrängen. Han är den enda bloggaren jag följt i princip varje dag sedan jag började med investeringar. Han skriver alltid intressanta artiklar och jag gillar hans blogglista i högerspalten 🙂

Frivid42

Eller fantastiska farbror fri (hoppas jag minns rätt nu) är en annan sån där inspirationskälla jag haft sedan start. Mycket smart, jäkligt härlig livsåskådning och dessutom ett levande exempel på att det går nå sina drömmar. En sann inspirationskälla.

Chansar mest

Haha, svårt att inte gilla människan. Blir lika glad varje gång jag ser att han lagt ut ett nytt inlägg. Mångmiljonär, frispråkig, politiskt intresserad och kontroversiell, lite idontgiveafuck känla över hela hans blogg (vilket jag gillar). Kommer följa honom så länge han fortsätter blogga. Gillar särskilt när han av misstag publicerar inlägg som han själv vet att att han inte borde ha skrivit (med tanke på PK sverige haha!) mera sånt!

Spara för livet

Tyvärr nedlagd blogg nu, dessutom hann vi tyvärr aldrig träffas. Kändes som vi var rätt lika som personligheter och vi följdes åt i våra investeringar ända tills för typ ett år sedan, sen försvann han från bloggsfären, tyvärr. Hoppas han kommer tillbaka!

Sen finns det såklart en massa kanonmänniskor som tex pengaregnet….

….som liksom jag ärvt sina pengar och på så sätt snabbt ”tvingats” ta beslut om hur dessa ska investeras.

eller max om utdelning 

…som uppdaterar sin blogg alldeles för sällan. Jag frågade honom faktiskt alldeles nyligen i kommentarfältet om han inte kunde uppdatera lite oftare. Han svarade dock att tiden inte räckte till (tydligen har han inte lika många timmar om dygnet som jag har), hursomhelst är det alltid lika intressant.

Sen har vi ju ett helt gäng med superinspiratörer som Gottodix ….

…..som lär hela investerar sverige hur man ska göra vare sig de vill eller inte, det är bara att lyssna. En investeringarnas dr phil…..

Eller allas vår Z2036 som definitivt inte svamlar i nattmössan. Han säger inte bara vad han tycker……han säger även sånt som andra borde tycka (vilket inte hör till vanligheten). Jag ifrågasätter i alla fall inte trovärdigheten i några av hans inlägg…..står det där så är det så. En mini wikipedia helt enkelt!

Jag har medvetet lämnat en hel del superbloggare eftersom att det skulle ta hela natten om jag satt här och listade upp alla, det är så fruktansvärt många nuförtiden. Dock har jag kvar en som jag vill nämna…..

….nämligen Onkel Toms stuga

Jag ska ärligt erkänna att jag inte följer hans blogg dagligen. Detta beror dock på att jag oftast söker investeringstips, strategier eller liknande när jag tar mig tid att glo på bloggar. Tom skriver mer om livet i allmänhet (vilket såklart också är superintressant) men som passar mig bäst typ fredagar med bärsen i handen, inte en måndag när jag söker nya investeringar. Dock sitter jag just nu ikväll och kollar på hans Youtubeklipp när han presenterar sig med namn och grejer vilket fick mig att tänka…….hmmm kanske ska skriva ett par rader…..resultatet blev det här blogginlägget.

Nu har jag iofs hivat en 7-8 norrlands och det är sent på kvällen men jag kan inte låta bli att tänka på hur coolt det skulle vara om alla vi (eller flera av oss) aktiebloggare kunde träffas för en riktig helkväll någon gång. (kanske med en öl…..eller 14?) Skulle vara så sjukt roligt att se hur ni alla ser ut och snacka lite kring livet i allmänhet.

Nåja, vi får se om det händer en dag…..skulle vara nånting att berätta för barnbarnen i alla fall!

Trevlig freda…..Nu ZZZZZZZzzzzzzZZZZZZ

Vad menas med att nånting är ”för dyrt” egentligen?

Hej!

Jag har varit inne på ämnet tidigare på bloggen om vad som är för dyrt egentligen? Den gången jämförde jag med Zlatan och om man kan säga att han tjänar för mycket! Vadå för mycket, säger jag? Han tjänar vad nån tycker att han är värd helt enkelt! Ingen kommer att ge honom pengar bara för att de tycker att det är kul att ge bort pengar, det funkar inte så.

Samma sak tänker jag när det pratas om att det finns en bostadsbubbla i sverige idag. Det är väldigt lätt att bara slänga ut sig det eftersom att bostadspriserna har stigit så otroligt mycket de senaste 40 åren och exakt alla är överens om att det är dyrt att köpa bostad, särskilt i storstäderna. Många jämförelsetal man kan titta på visar att bostadspriserna har ökat ordentligt, KPI, inkomst, nettolön osv….ja det har blivit dyrt som satan att köpa hus eller lägenhet, så är det.

Men jag menar att det som styr bostadspriserna ändå är utbud och efterfrågan. Urbaniseringen fortsätter och folk vill gärna flytta (åtminstone en tid i livet) till storschtaan och göra karriär. Avstånden minskar i takt med att infrastrukturen utvecklas och befolkningen ökar liksom antalet miljonärer gör. Detta är bara några faktorer som jag ser till att möjligheten finns att bostadspriserna bara fortsätter att växa under bra många år framöver.

Risker för bostadskrasch då?

Givetvis finns det massor som talar för att det kan vara en överhettning på bostadsmarknaden nu också. Man kan bara slå upp i princip vilken informationskanal man vill så kan man läsa hur mycket som helst om dessa, därför anser jag det överflödigt för mig att presentera det här. Jag vill bara ge en annan bild för att väga upp vågskålen lite…

Så hur ser bostadspriserna ut då?

Av 37 Europeiska länder som jag kikat på så ligger sverige nu på 6 è plats i europa vad gäller dyrast per kvm2 (kvadratmeter)

Källa: Global property guide

Det rymdes inte på bilden men billigast är det att bo i Moldavien där snittpriset är under 1000Euro/kvm2, faktiskt det enda landet i Europa där snittpriset är under 1000Euro.

Jag vet inte hur du läser av ovanstående information men jag tolkar det som att priserna på lägenheter kan sjunka, absolut. Men jag menar att det i jämförelsen också finns utrymme för dem att stiga.  Varför ska det tex vara 4 ggr så dyrt att bo i England jämfört med sverige i framtiden?

Vad tror du? Är en bostadskrasch på gång eller?

(Hoppas inte, jag funderar nämligen på att köpa bostadsrätt inom en mycket närstående framtid)

Nästa utdelningsperiod….

Hej!

Jag har ju mest svenska aktier och mina klart bästa utdelningsmånader är därför mars april maj eftersom flest bolag delar ut då. Det vanliga är att jag får min utdelning då och sen under kanske ett par dagar, eller högst någon månad, så brukar jag ha investerat dessa i nya aktier igen. Inget konstigt med det, så gör jag resten av året också.

Men nästa år kanske jag gör annorlunda….

 

Jag har funderat på en ny strategi . mars, april och maj är ju roliga eftersom att det trillar in så mycket utdelningar då, däremot blir det riiiiktigt segt juni, juli augusti och september eftersom jag får så lite utdelningar under den perioden. Sen de som väl kommer är så fjuttiga att jag bränner av hela utdelningen på en handfull H&M aktier ungefär sen får man vacker sitta på händerna och vänta tills lön eller nästa utdelning kommer. Nae tänker jag, det duger inte…

Så….

Nya planen

Nästa mars april och maj tänker jag att allt nysparande, som vanligtvis brukar gå till värdepappersköp direkt, ska läggas på sparkonto istället. Dessutom för jag också all utdelning dit under samma period och låter dessa ligga på fasträntekonto fram till Juni och semestrarna någon gång. Sen när börsen tappar fart under sommaren så passar herr drömmare på att investera då istället, när dessutom aktierna brukar kunna köpas till en liten billigare peng, sicken plan Sickan 🙂

Hänger ni med?

Alltså…..

 • Utdelningsmånaderna mars. april maj sparar jag alla pengar, nysparande + utdelningar, på räntekonto.
 • Under sommarens mest trista månader på börsen (semesterperioden), när börsen dessutom ofta dippar, så kommer jag att sitta med ett helt gäng skjutglada soldater (cash) redo att erövra nytt land. Istället för att sitta helt tom i kassan och vänta på nästa fjuttudelning så som det har vart i år?

Jag tycker det låter som en rätt bra plan, vad tycker du?

 

Månadsuppdatering September

Tja!

Den 20 Mars i år skrev jag ett inlägg här på bloggen där jag förbannade mig själv eftersom att jag hade slösat så förbaskat mycket pengar. De bara gled mellan fingrarna på mig, det var bilar och Juicemaskiner och allt möjligt vilket ledde till att jag i princip gick back varje månad. Sedan den tiden har jag försökt att rycka tag i min ekonomiska situation och jag har faktiskt skött mig rätt bra tycker jag.

 

Sedan dess har jag haft ett kontinuerligt sparande i form av månadsinsättningar till fonderna, nyinsättningar plus att jag återinvesterat aktieutdelningen vilket har gett resultat. Man kan säga att jag håller lite hårdare i pengarna nu och är betydligt mer försiktig än vad jag varit tidigare.

Nu över till portföljen….

portfölj september 17

 

Det har vart en riktigt bra månad, jag tror faktiskt min bästa sedan jag började investera för drygt 2 år sedan. (nån fingerprintmånad var säkert bättre men det skiter jag i just nu) Även om H&M, som är mitt största innehav, fortfarande agerar sänke, så har i princip alla mina andra aktier gjort bra ifrån sig.

Kollar vi avkastningsligan sedan start för 2 år sedan så ser topp 3  ut så här för mig…..

Atlas Copco +70%

Investor +57%

Nordea +19%

På sursidan har vi……

H&M -29%

Telia -23%

NCC -18%

Jag har totalt gjort 31 st värdepapperstransaktioner under månaden varav alla har varit på köpsidan. så här ser mina aktieköp/påfyllningar ut….

Acadian Timber:– Ca 10 000 kr

EPR properties: – Ca: 7 000 kr

H&M: – Ca: 6 000 kr

Nobina; – Ca 4 900 kr

Realty Income Corp: Ca 3 200 kr

Swedbank: Ca 3 000

P&G: – Ca:3 300 kr

Nordea: – Ca: 3 100 kr

J&J: – Ca: 3 100 kr

Norfolk Southern: – Ca:3 000 kr

Telia: – Ca: 2 300 kr

Totalt har jag handlat aktier för cirka 47 000 kr. Anledningen att jag hade så mycket kontanter den här månaden var att sålde bilen och fick pengar över efter att lånet var betalt.

Sen har jag fyllt på en del i mina fonder, cirka 10-12 tusen har jag satt in där också.

 

Nya Innehav för månaden

Jag har bara ett nytt innehav för månaden och det är EPR properties, Jag har skrivit lite om inköpet tidigare den här månaden.

Jag har vart på jakt efter fler månadsutdelare till portföljen och jag tyckte att det här bolaget, som jag plockade upp efter att ha läst Petruskos blogg, lät som en kul investering och en typ av investering som kompletterar min portfölj på ett bra sätt. Kort sagt så äger de skolor och nöjesfastigheter. Jag planerar att fylla på kontinuerligt i bolaget och har intagit en försiktig första position. Jag siktar på att i framtiden har fler månadsutdelare och närmast funderar jag på att köpa in OHI till portföljen. Även Reiten Nortwest Healtcare har ploppat upp som en kandidat efter att bloggaren pengaregnet tipsat om den, thx mate 🙂

Kollar vi utvecklingen under September månad för mina svenska aktier så ser det ut som följer….

Svenska aktier 2017

 

Huruvida man kan vara säker på Avanzas olika siffror låter jag vara osagt men tendensen tror jag i alla fall att de lyckas fånga.

Bästa aktien att äga under månaden av mina svenska bolag har varit Nobina som har gått upp över 20% medan den sämsta aktien har vart NCC som har backat över 4%. NCC var förövrigt den enda svenska aktien som backade under September månad för mig.

Utvecklingen September månad för mina utländska innehav….

Utländska innehav september 2017

Amerikanarna fortsätter att imponera och Trumpen verkar fortsätta glädja investerarna på andra sidan Atlanten. Inte mig emot, bara han inte muckar för mycket med Nordkorea eller nån annan så att vi får ett oönskat krig vilket med största sannolikhet skulle leda till en mänsklig tragedi.

Bästa utländska innehavet att äga under September månad har vart Fortum som har stigit 13%. Alldeles säkert har detta att göra med deras senaste annonserade förvärv vilket jag också skrivit om tidigare. Sämst av mina utländska innehav har Procter and Gamble gått som har backat 1.7%. Marginellt nedåt alltså…

Utveckling September månad fonderna….

Fonder september 2017

 

Mitt fondkonto trummar på och det var bara någon månad sedan som jag plockade ut 100 000 spänn därifrån. För närvarande har jag 209 661 kronor på det kontot. Nu är målet att spara upp till 300 000 kr där igen och sedan är planen att plocka ut 100 000  igen och sätta till krigskassan, alltså sparkonto Collector. Dessa ska då i såna fall sättas i arbete på enskilda aktier. Anledningen till att jag muppar på så här har jag lite svårt att förklara men jag kanske ska försöka ge mig på det i ett senare inlägg, men inte just nu 🙂

Utdelningar September månad….

Utdelningar september 2017

 

När det gäller utdelningar för September månad så har några amerikanare tackat för hjälpen. På svenska sidan har det vart Castellum som har tackat för förtroendet och tillsammans har de lyckats skrapa ihop nästan 2000 spänn åt mig. Jag tackar så mycket. Dessa har såklart återinvesterats för högre utdelningar nästa år!

När det gäller utdelningar för året så har jag hittills lyckats skrapa ihop  totalt 39 635 kr hittills. Splittar man det fördelat på de nio månader som hittills gått så innebär det en månadsutdelning på cirka 4 300 kr. Inte alls illa…. Jag hade förövrigt som mål att försöka komma upp i 50 000 kr i utdelningar för året men jag tror det blir lite tufft. Jag jobbar på så hårt jag kan…

Sparande September månad

Fonderna – automatisk överföring 3000 kr från lön

Aktier – 15 100 kr från arv samt annat

Utdelningar – 1 906 kr

Totalt sparande September 20 000 kr!

Till sist, så här ser min aktieportfölj ut just nu….

aktier september 2017

 

På återseende!