Min taktik under 2018

Hej!

Fortfarande inte mycket tid ork eller lust att skriva blogg, jobbar tränar och pendlar för fullt. Tänkte bara snabbt uppdatera läget…..

Okulärbesiktning…

Jag har ju jobbat inom kommunal verksamhet i massor av år nu och jag har sett hur vi slänger pengar på konsulter som ska komma in och släcka diverse bränder överallt. Likadant har jag hört på mina nätverksträffar att det ser i andra kommuner runt om i Sverige.

Nu på senare tid upplever jag att kommunerna börjar snäva åt pengapåsen och det är inte alls lika självklart att köpa in dyr arbetskraft och nya program längre. Det verkar vara en liten avkylning på gång i offentlig sektor, vad jag kan tyckas känna av i alla fall.

När kommunerna nu börjar dra åt svångremmen så blir följden att lokala företag drabbas ekonomiskt och jag tror att det i längden kan påverka den inhemska ekonomin. Jag vet inte om det kommer att gå fort eller ens kommer att hända men jag reagerar i alla fall. Det är möjligt att andra halvan av 2018 kommer se lite sur ut och då gäller det att ha kapital om man vill kunna vara med och investera i nedgången, om det nu blir någon alltså.

Min taktik

Jag har ju förberett så att jag ska kunna belåna portföljen vid en potentiell större sättning. Men jag frågar mig själv varför ska jag börja mixtra med belåning och grejer? Behöver jag verkligen det? Nae, jag skiter i hävstången och litar på min känsla istället, mindre risk utan belåning. Men cash behöver jag ju likfullt om jag vill kunna investera, därför har jag ett tag börjat fokusera på lägga likvider vid sidan av marknaden, på räntekonto alltså.

Så här ser min taktik ut för 2018…

  • Nyinsättningar sätts in på sparkonto collector
  • 2000 kronor investeras varje vecka i nya aktier eller fonder. Varken mer eller mindre.
  • 2000 kr i veckan blir (2000*52) 104 000kr på ett år
  • Av dessa 104 000 kr så räknar jag med att cirka 55 000kr kommer från utdelningar från bolagen. Cirka 50 000 behöver jag lägga till i nyinsättningar för att nå upp till 104 000 kr under innevarande år. (50 000/12) 4 166 kr behöver jag alltså spara från ”lönen” varje månad för att nå målet. Klart görbart sett till helåret.
  • Allt utöver 104 000 kr som det ska köpas värdepapper för läggs i kassa Collector. Hela året kommer jag  alltså att försöka bygga en stabil krigskassa vid sidan av börsen eftersom jag vill vara redo om börsen skulle vika under året.

Just ja! Ska på arbetsintervju på måndag i en annan stad, det blir spännande 🙂 Får ja jobbet så går snart flyttlasset!

Hur ser din taktik ut för året?