Lite branschtankar å sånt!

Hej!

underav

Med riskspridning i fokus så delger jag er lite hur mina tankar går i dagsläget kring några olika branscher.

 

Fastighetsbranschen

Min tro när det gäller fastigheter är att vi inte är i någon bostadsbubbla nu utan det tänker jag styrs som så mycket annat av tillgång och efterfrågan. Just nu finns det en väldig efterfrågan på alla typer av boenden och storstadspriserna tror jag kommer att stiga så länge urbaniseringen fortsätter och den verkar fortsätta, alla vill bo i schtaaaan. Med den höga invandringen som har varit så tror jag att efterfrågan de närmaste åren bara kommer att öka oavsett vad regeringen hittar på. När det på 2 månader kommer mer folk än vad som bor i hela Luleå kommun så är det självklart att trycket på bostäder kommer att öka och bestå under en lång tid.

urbanisering

 

Ovan kan ni se en graf på hur fördelningen sett ut senaste 200 åren när man jämför folk som bor på landsbygd och tätort. Som synes började vi i Sverige redan på 1930-40 talet nå brytpunkten för att lika många bodde på landsbygden som i tätort. Tänk att för bara 200 år sedan bodde 90% av Sveriges befolkning på landsbygden. Idag bor mer än 85% i tätort. Hade min aktiekurva sett ut som urbaniseringskurvan under 10 år så hade jag definitivt nått mina 6 miljoner haha. Ok… tappade fokus, tebax till aktie snack igen.

 

Jag gillar fastighetsbranschen, det gör jag verkligen, vem gör inte det? Jag har en del fastighetsaktier i portföljen nu men det är ingen bransch som sådär supereggar mig just nu. Mest beror det på att jag funderar på hur alla bostadsägare kommer reagera när räntehöjningen kommer och de inser att det faktiskt var riktiga pengar de lånade till renoveringen av köket och bilen som man så smart packade in i bolånet då det ändå var så billig ränta. Sen känns det som att när räntorna stiger så kommer aktierna att rasa rejält och då kan det kanske vara läge för mig att fylla på ordentligt i Castellum. Skulle inte förvåna mig om aktien sjönk 10-20% initialt på besked om räntehöjning.

Teknik branschen

Jag är själv inte särskilt teknisk av mig men gillar ändå teknikprylar liksom många andra. Däremot är branschen i sig ingenting som lockar mig särskilt mycket. Det jag inte gillar är att det kan ske så djäkla snabba förändringar att till och med gigantiska bolag i det närmaste kan kånka på några månader. Konkurrensen är kanske den hårdaste av alla marknader och prispressen kan vara rent enorm. Det var nog inte bara jag som blev förvånad när Expert helt plötsligt gick omkull 2012 och då hade verksamhet i runt 20 länder.

Lite kul att jag säger att jag inte gillar branschen och ändå är mitt största innehav Fingerprint verksamma här, haha. Snacka om inkonsekvent kille. Det finns alltid undantag får jag försvara mig med. Cellavision och Toobi är andra intresanta biometriföretag man kan intressera sig för.

(Edit: Efter pinsam tillrättavisning så måste jag förtydliga att Cella och Tobii som dessutom var felstavat alltså inte är biometribolag om ni nu gick på den finten. Förklaring till tillfällig sinnesförvirring avslöjas ej, mjo kanske lite om ni läser svaret i kommentarfältet)

Finansbranschen

Banker, försäkringsbolag och allt annat som är kopplat till sektorn älskar jag, vad ska jag säga? Branschen vars enda existenberättigande och explicita fokus enbart handlar om att till varje pris tjäna pengar kan väl inte vara en dålig investering? Om inte dom kan tjäna pengar, vem kan det då? (Ikea, Google, Facebook, Coca Cola då?) Jag hörde inte det där, mitt budskap består ändå! Men Lehmans då….Käften sa jag!

Verkstad/Industribranschen

Med risk för att bli till åtlöje väljer jag att slå ihop dessa 2 branscher då de i alla fall i min värld består av i princip samma sak, framförallt förädla råvaror. Sen finns det säkert andra skillnader men det skiter jag i just nu. Branschen är ju verkligen inte i ropet nu och ska man tro alla proffsgissare och andra experttippare så kan kurvan för nämnda bransch gå en seg framtid tillmötes både bolags och aktiekursmässigt. Blir det riktig kris i branschen tror jag dock att följande kommer att inträffa….

 1. Flera företag tvingas lägga ner sin verksamhet eller sälja sig för struntsummor till större drakar
 2. Färre företag gör att konsensus angående prissättning på varor blir starkare och den värsta konkurrensen försvinner tillfälligt
 3. Fler mindre bolag ser sin chans till en marknadsandel tack vare att andra tvingats lägga ner
 4. Nya bolag ploppar upp och är stöddiga som fasen
 5. Tillbaka där vi började åsså börjar vi om igen

Råvaror är ju som bekant en faktor att räkna med om man ska investera i denna bransch och de har ju inte haft det lätt under 2015. Tror man att det vänder nu är det ju som vanligt kanonläge medan om man tror att det fortsätter falla så är det vääääldigt långt till botten för de allra flesta råvarorna. Branschen känns lite farlig just nu men på lång sikt så tror jag inte att man behöver oroa sig alltför mycket. Oljebolagen och allt i kring där ska då definitivt dödsrycka ett par gånger å det kraftigaste innan det förpassas till historieböckerna är min gissning. (vi snackar alltså en herrans massa årtionden)

Det var en liten genomgång kring mina tankar angående ovanstående branscher. Vilken är din hatbransch/ favoritbransch

 

 

2 reaktion på “Lite branschtankar å sånt!”

  1. Hej Krösus!

   Touché

   Var inne i tänket att jag inte ville framhålla Fingerprint som enda exempel så jag slängde upp 2 andra alternativ som brukar nämnas i andra sammanhang tillsammans med Fingerprint….Men du har rätt, rätt ska va rätt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *