vågar du prova på LCHF med mig?

Hej!

Tänkte skriva lite om ”dieten” jag kör nu som är LCHF. Först bara en kort bakgund så ni förstår…

Kort bakgrund

Jag har tränat kampsport i många år och där gäller det inför tävling att hålla sig till särskilda viktklasser. Jag tex var en kille som under träningsperioden vägde runt 66-67 kilo utan att ”banta” som vi lite slarvigt kallade det inför tävling. När det var cirka 4 veckor kvar till tävling så förändrade jag kosten och beroende på hur mycket jag hade ”slarvat” före , desto mer fick jag lov att gå ner. Ofta så innebar dessa ca:4 veckors bantningsperioder att jag i princip under en av dessa veckor endast åt youghurt och hårdbrödmackor för att klara invägningen. Kanske inte den bästa uppladdningen men det funkade för mig som elitutövare under nästan 10 år. När jag tävlade så var jag i viktklass – 62 kilo vilket innebar att jag skulle gissa att jag hade cirka 5-10% fett i kroppen, ganska lite alltså. Sista 2 åren jag tävlade så orkade jag inte banta lika hårt inför tävlingarna så då valde jag att gå upp i viktklass istället.

Anledningen att jag babblar på om min kamsportskarriär beror på att under bantningsperioderna testade jag på de flesta metoderna som har med snabb viktnedgång att göra, men jag provade alltså aldrig på LCHF vilket jag kör på just nu och hittills har det funkat rätt bra.

Hur har jag påverkats av LCHF?

Det första som hände under de första 3-4 dagarna var att jag kände en väldig skillnad när jag var på gymmet, det kändes som musklerna skulle explodera och komma ut genom huden när jag tränade. Varför vet jag inte riktigt men så var det, det gav dock med sig efter 1 vecka ungefär. Det andra jag märkte med träningen var att när jag löpte på löpbandet så fick jag väldigt snabbt, ovanligt snabbt mjölksyra och det kändes som att energi nivån tog slut på en gång. Det har också blivit lite bättre senaste veckan men jag har fortfarande inte lika mycket uthållighet med löpningen som jag hade före LCHF, när jag fortfarande åt Kolhydrater.

Andra symptom jag har märkt av är att jag inte längre känner mig svullen (som gas nästan) som jag kunde känna runt magen tidigare. Jag känner mig betydligt mer fokuserad nu och jag är verkligen hungrig inför alla måltider, frukost, lunch och middag.

Varför äter jag LCHF?

Mitt mål med att äta LCHF är att kicka igång sommarformen redan nu. Jag vet att om jag jobbar disciplinerat och målmedvetet kommer jag att nå den formen som jag eftersträvar på ett par månader. Att vara i god fysiskt form för mig är ett måste för att jag ska kunna må riktigt bra, för mig är träning en livsstil, en identitet.

Nuläge

När jag började med dieten vägde jag 89,5 kilo som mest och nu exakt 12 dagar senare så vägde jag 85 kilo. (Jag ska tillägga att jag har tränat väldigt mycket under de senaste veckorna, nästan varje dag). Jag har alltså minskat i vikt med nästan 4 kilo och jag tycker numera att min matchvikt borde vara cirka 74-77 kilo med tanke på att jag har styrketränat och blivit större de senaste åren.

Vad äter man då?

Första tipset jag vill ge som är väldigt enkelt att följa är att kolla på innehållsförteckningen på allt du köper och äter. Det enda du behöver fokusera på är att kohydraterna max får vara 5g per 100g, så länge det understiger den gränsen kan du äta det, annars inte.

Mjölkprodukter: Grekisk/Turkisk Youghurt, ost, feta ost och fet fil och smör (Inte margarin).

Huvudingredienser: Kött, fisk, ägg och de flesta grönsaker går bra. Du kan också äta Kokosfett från häsokostaffären, olja, oliver och avokado bland annat.

Big no no! Ingen alkohol, inga frukter, inget chips och godis ingen läsk eller annan skit som du ändå mår dåligt av! (jag ska fuska ikväll och dricka lite vin faktiskt, jamen skjut mig då, jag är inte sankte Per, men det är mitt första fusk hittills, det är ju ändå påsk)

Ovanstående utgör basfödan som jag äter just nu eftersom att jag har valt att köra hard core varianten där jag inte fuskar (förutom vinet ikväll) ett enda dugg eftersom att jag vill maximera effekten. Vill man åka lite light kan man äta snålt av bönor, väldigt lite korv solrosfrön och sånt, men fjesåka är ingenting för mig. Jag är mer allt eller inget 🙂

Eftersom att min syster också ville testa på så tog jag igår bilder på alla mina måltider, hon ville ha inspiration. Är det någon av er som vill testa på så kan en dag se ut så här…

Frukost..

Mat 5

 

Lunch.. (Det gula i glaset är 3 äggulor som jag blandar med vatten)

Mat 4

 

Middag…( bea sås och salsa sås, ja man kan äta det i måttliga mängder)

Mat

 

Kvällsmål…

Mat 3

 

 

Kom igång och kör du också, vill du ha stöd råd eller tips eller bara snacka av dig lite så är det bara kommentera här på bloggen, nemas problemas. Vill du läsa mer om LCHF så kan jag rekomendera Annika Dahlqvist – allmänläkare, hon har jag hämtat inspiration från. Sök efter henne på Google bara så får du se.

Ska vi köra en rejäl laddning inför beach 2016? Är det någon som är med?

8 reaktion på “vågar du prova på LCHF med mig?”

  1. Hej Danne!

   Jag tänker inte så mycket på hur mycket protein jag behöver stoppa i mig då jag äter mycket proteinrik mat i alla fall så jag är rätt säker på att jag får i mig tillräckligt mycket. Nu med LCHF så har det blivit ännu mer protein, stora skillnaden är att jag plockat bort allt socker.

   Men som svar på din fråga skulle nog proteinintaget behöva ligga mellan 1,5 – 2.0 gram per kilo kroppsvikt och dag vilket för mig skulle innebära ungefär 145 gram protein per dag om inte jag har räknat helt fel nu :). Dock lite högre proteinintag om man hårddeffar inför sommaren.

 1. Jag äter LCHF, förlorade all min övervikt och mår bättre än någonsin.

  De första veckorna är alltid svårast. Det tar några veckor för kroppen att ställa om sig från att förbränna socker till att använda fetter istället.

  1. Tjena utdelningsseglaren!

   Det beror nog antagligen på vem du frågar men om du snackar med tex: Björn Ferry så skulle nog han säga att resultatet av kosten är fantastiskt.

   Jag tänker att det viktigaste är att man själv läser på och bildar sig en uppfattning då det finns så många bud där ute.

   Men farligt kan jag garantera att det inte är!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *