Hur ska man göra med ett bolag som NIKE?

Hej!

Hade inte tänkt skriva något inlägg idag men har surfat runt järnet nu ikväll och har flippat mellan alla superbloggare, nyheter, forum och allt vad det heter eftersom att jag har missat allt idag pga en riktig jävla skitdag på jobbet. Ibland hatar jag verkligen att vara chef och idag var verkligen en sådan dag med massor av jobbiga samtal. Men livet måste gå vidare, det är bara att kämpa på….

Hursomhelst Johanna….Jag käkar fortfarande LCHF, ville bara informera dig om det i fall du undrade…

Under en lång tid har jag varit jäkligt sugen på att ta in NIKE i portföljen och jag har fint väntat på att få ett bra köpläge i nån dipp. Problemet verkar ju vara att företaget går som tåget mest hela tiden så jag hittar ju aldrig nått rea läge överhuvudtaget.

En blogg som jag gillar väldigt mycket är långsiktig investering och jag har faktiskt pratat lite om NIKE med honom där i kommentarsfältet för att få input från någon annan. Han hade inte djupdykt i bolaget men funderade kanske på att kanske göra en analys av företaget, den skulle jag i såna fall sluka.

Oavsett vad han eller någon annan kommer fram till så kan ju en amatör som jag ändå se att det är ett riktigt kanonbolag som de senaste åren har vart i riktigt bra trim. Vad säjs till exempel om en fördubblad försäljning sedan 2006? Tänk då också på att det var inget litet bolag för 10 år sedan heller. Vinsten per aktie har 3 dubblats under samma tidsperiod och dom har en jäkla massa riktigt snygga produkter som jag själv har använt under många år. Både för träning och till vardags.

Men ett p/e tal över 30 och en direktavkastning på under min gräns (3%) stör mig och gör att jag inte känner att det är en tillräckligt bra/säker investering. Samtidigt kollar inte jag bara på siffror heller utan jag ser ju en hel kontinent (Afrika) som en grym tillväxtmarknad för bolaget  då alla verkar vilja ha Nike skor, t-shirts och andra accessoarer där…(Asien är också en bra framtidsmarknad)Ja vette fasiken om man kommer kunna handla in sig i bolaget till ett pris som känns bra nästkommande 3-5 åren? Jag tror bolaget kommer att fortsätta vara dyrt  om det inte blir någon form av krasch hursomhelst….hmmmm, hur fan ska man göra?

Synpunkter och resonemang kring Nike skulle verkligen uppskattas som kan få mig att bli lite klokare…..

jag har ju en nyfylld arme soldater som bara väntar på order  i fronten men jag vågar inte släppa iväg dom riktigt än då jag misstänker att det finns en del fällor längst vägen, det är bara det att jag inte ser dom, gör du?

12 reaktion på “Hur ska man göra med ett bolag som NIKE?”

 1. Självklart är Nike ett bolag många tittar på. Man bör se dem som ett tillväxtbolag och dessa har låg utdelning men desto större (potentiell) tillväxt. Jmf. med Apple som först nu börjar kommunicera att de ämnar höja utdelningen något.

  Jag tror alla vill äga Nike, men bra av dig, drömmaren, att du håller dig till dina investeringsregler. Även jag har varit nära köp i såväl Nike som Disney men gång på gång läser jag mina anteckningar/stretegi. Förvisso är jag ej emot att ha 1-2 bolag likt Nike som komplement men just nu ser jag andra, mer intressanta bolag inom den kategorin =)

  /Sofokles

  1. Hej Sofokles…

   …och tack för att du observerar att jag håller mig någorlunda till mina investeringsregler. Jamen jag håller med dig, jag har också tittat lite på Disney eftersom att alla senaste året har snackat om bolaget och det är säkert bra. Dock är det något med Disney som gör att jag förmodligen inte kommer att investera framöver. Jag tror att en del av den känslan kommer från när jag läste Steve Jobs biografi och förstod via den att Disney på filmfronten hade otroliga problem under flera år att skapa riktigt bra meterial. Sen gick de ihop med Jobs bolag Pixar och därefter kom filmer som toystory och andra som tog Disney tillbaka till tronen som serieskapare nummer 1 igen.

   Nu har ju Disney andra ben att stå på också förutom filmskapandet men jag tror mycket på att man ska vara bäst på det man är känd för. Disney ska fortsätta göra bästa filmerna för fortsatt framgång medan Apple ska fortsätta vara det mest innovativa bolaget på att ta fram nya produkter, framförallt mobiltelefoner. Så länge man kan stödja sig på det kommer båda bolagen att fortsätta gå bra.

   Frågan för mig när det gäller Disney är bara…..kommer de fortsätta vara bäst framöver? Jag tror att de var väldigt nära att mista den tronen för en tid sedan och jag tror att det kan hända igen. Men det är ju bara min åsikt.

   Trevlig helg på deeeeg 🙂

 2. Tjena
  Nike står på min kandidatlista också, till ett av barnen. Kursen verkar inte ha bjudit på några uppenbara köptillfällen under den tiden som jag har följt den så jag lutar åt att köpa enligt ett schema och ta kursen som den är när kalendern säger köp.

  Jag har även börjat snegla på Under Armour som alternativ. De verkar vara ganska hypade i ungdomsleden och kanske kan bli stora på sikt, så man kan kanske ställa sig frågan om man vill gå på säkerhet eller chansning.

  1. Hej Hausse!

   MMmm under armour har jag börjat höra om lite på senare tid. Jag har snappat upp att de kanske är den största konkurrenten till NIKE. Jag känner dock inte alls till vare sig bolaget eller sortimentet men det kanske är dax att kolla in det. Men jag tror de har miiiiilavägar fram innan de skulle kunna utmana NIKE om tronen, NIKE är ruskigt respektabla och jag tyckte redan för 15 år sedan att de hade världens bästa sortiment. Jag bar själv nästan bara detta klädesmärke (lite överkär är jag i aktien, jaja)

   Mycket trevlig fredag och helg önskar ja till du juh!

   1. True

    Men frågan är hur det ser ut om ytterligare 15 år 🙂
    Såg på finansnyheterna att om man investerat 10 000 USD i Starbucks 1992 så hade man haft nästan 1 800 000 USD idag.. Kanske UA gör samma resa…

    Hade jag haft lite krigskassa med Nike i kikarsiktet, kanske jag hade slängt in 90% Nike och 10% Under Armour.

    1. Hausse…

     Nu när du säger det på det sättet blir ja lite sugen 🙂
     Ska suga på karamellen ett tag innan jag bestämmer mig, kanske blir båda bolagen till slut ändå. Men då måste jag som sagt kolla upp ao lite mer ordentligt först! Jag har noll koll på dom nu!

 3. Tja! Jag har också spanat på Nike och kommer nog köpa i nästa dipp (haha ja som du säger, om den någonsin kommer). Annars kanske man får börja månadsspara lite i den.

  En reflektion: Kikade lite skateboardklipp från X-games i Oslo och det var riktigt många åkare som hade Nike. Förr i tiden (back in my days) var det nog mer vanligt med lite utspridda sponsorer.

  Förvisso en väldigt väldigt tunn analys, men det var bara något som slog mig. Alla stjärnor skateade i Nike.

  Hälsningar

  Walter

  1. Tja Walter!

   Intressant iaktagelse av dig med x-games och den stämmer säkert. Jag har säkert fel men det känns som att NIKE är det största och mest respekterade klädmärke alla kategorier vad gäller både aktiv sport och relax, jag gillar det för det innebär en gigantisk målgrupp. NIKE är också ett företag med fortfarande väldig tillväxt att se fram emot. Jag tycker att det är svårt att värdera det här bolaget (jag tycker iofs att det är svårt att värdera alla bolag) men just det här bolaget tror jag lite extra på.

   Om det är tillräckligt för en investering återstår att se.

   Trevlig helg på dä!

 4. Jag gillar Nike och har tänkt ta in det någon dag. Men kursen bara stiger. Likt bolag som Visa, Mastercard, Starbucks och Apple så är direktavkastningen låg så jag har prioriterat andra bolag.

  Ett alternativ är att ta en mindre position. Ta bara 25% av dina vanliga inköp. Då är du i vilket fall med på resan. Går den upp / ner kan du alltid köpa mer eller sälja av. Jag vet inte vad du har för diversifieringsregler så det kanske blir en för liten stek. Men det är i vilket fall ett konstlat sätt att ha kakan och behålla den.

  1. Hej spara spendera!

   Jag gillar ditt alternativ, det var faktiskt ett riktigt bra förslag. Det är mycket möjligt att din föreslagna väg är den jag kommer att följa. Vi får se, det finns som du säger även andra bolag som är intressanta. Men NIKE har en liten speciell plats i mitt hjärta faktiskt.

   Trevlig helg!

 5. Hej Drommaren!

  Jag har också sneglat på Nike vid flertalet tillfällen och letat ett läga att initiera en position. Det är precis som du säger riktigt svårt att hitta detta läget och aktien har ju gått som tåget hur länge som helst. Fortsätter de att hålla en sådan tillväxt som de har just nu så finns det ju inget som talar för en dipp heller. Håller med dig om du eller långsiktig investering skulle göra en analys så hade jag slukat den med glädje.

  Må väl och trevlig helg!

  1. Hej Utdelningsstugan!

   Oj, tack för förtroendet 🙂 en boost för självkänslan. Tyvärr litar inte ens jag själv på mina egna ”analyser” så jag hoppas att alla som läser vad jag skriver tar det med en nypa salt, jag kan ju inte det här!

   Men man lär sig ju mer och mer hela tiden vilket är kul.
   Vi får se vad som händer med Nike, jag håller ögonen öppna.

   Trevlig helg på dig också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *