omallokering av fonder? Kanske…

Hej!

sklunt

När det gäller mitt sparande så är det så att jag har investerat det mesta av mitt arv på Avanza, dock inte allt. Jag har faktiskt kvar några fonder på Swedbank som mamma hade sparat i tidigare. Idag var jag in på Swedbank och kollade upp dessa fonder igen och de fonderna som jag har kvar där är…

 • Bas mix
 • Handelsbanken offensiv 100

Jag kollade upp båda dessa fonder lite snabbt på Morningstar för att besluta om jag fortfarande ville ha kvar dem.

Det första jag kollar på Morningstar är hur många stjärnor fonden har. Morningstar Crew gör en samlad bedömning på lönsamhet och risk för varje fond som sedermera resulterar i ett antal stjärnor i intervallet 1-5 där 1 är sämst och 5 är bäst.

Basmix fonden har bara 2 stjärnor vilket direkt indikerar för mig att jag egentligen inte borde äga den eftersom det är ett riktigt mediokert betyg. Jag ser att den årliga avgiften är 1,03% (jmf mina Avanza fonder som kostar runt 0,4% i snitt) så kostnaden är egentligen alldeles för hög. Jag tittar på Normans beloppet på samma fond som visar 7 855kr vilket också är för högt. Slutligen så kollar jag hur avkastningen har sett ut efter 10 år och då har fonden presterat 40% i avkastning. Summa sumarum för mig säger att Basmix inte kvalificerar sig egentligen i någon av mina portföljer.

“Normanbelopp” är en prognos för den sammanlagda kostnaden i fonden för ett sparande på 1 000 kronor per månad i tio år. Nyckeltalet beräknas som skillnaden mellan det resultat som skulle kunna uppnås om sparandet fick växa helt utan avgifter och det faktiska belopp som spararen får ut efter tio år.”

Handelsbanken offensiv 100 fonden har 3 stjärnor på Morningstar vilket alltså är lite bättre, men den når egentligen inte upp till mitt krav om 4 morningstarstjärnor. Den årliga avgiften är 1,68% och Normans beloppet är 14 298 kr. Avkastningen de senaste 10 åren har varit något mediokra 54,2%.

Jämför jag båda dessa fonder med hur OMX 30 presterat under samma period så ser jag att de presterat ungefär likartat (OMX ca:47%)  Detta innebär att om jag hade haft pengarna i en fond som följer index så hade jag fått ungefär liknande avkastning fast utan att jag hade behövt betala en massa avgifter till banken under tiden.

Varför äger jag då fortfarande dessa fonder kanske någon undrar och det enkla svaret är att det beror på att mamma valde dessa fonder tidigare. Kanske inget bra svar men det är det sanna svaret.

Av ren nyfikenhet så kollade jag upp vilka fonder som hade 5 stjärnor på Morningstar och det var en herrans massa fonder som hade det. Det var en särskild fond som fångade mitt intresse och det var Didner & Gerge Småbolagsfond. Anledningen att den fonden särskilt fångade mitt intresse var att jag har velat äga den tidigare men jag har aldrig investerat i den. Dessutom skulle jag gärna vilja äga lite små tillväxtbolag men jag anser att min förmåga att välja ut bra sådana är starkt begränsad av min okunskap så varför inte låta proffsen sköta det jobbet? Rätt man på rätt plats är min devis… ;). Det börjar bli riktigt intressant när man kollar på avkastningen de senaste 5 åren 126,2% vilket får anses vara riktigt bra. Kostnaderna är iofs rätt höga men fortsätter fonden i den här takten så blir det ändå en bra affär om 10 år.

Så vad vill jag egentligen med det här inlägget?

Följande funderar jag på….

 • Vikta ned mitt fondinnehav då jag tycker att det är för stort om man lägger ihop både Swedbank och Avanza fonder. (ca:30% fonder)
 • Jag funderar på att sälja både basmix och handelsbanken offensiv fonder.
 • Jag tänker omfördela pengarna till att satsa det mesta på utdelningsaktier…..
 • …..och resten tänker jag kanske satsa på att köpa in Didner and Gerge småbolagsfond.

Det finns en fundering till som Daniel investerar tog upp i ett tidigare inlägg nämligen risk att placera alla pengar på ett och samma ställe. Om jag säljer fonderna på Swedbank och återinvesterar dem på Avanza så har jag i princip hela mitt arv som jag hittills fått utbetalt på Avanza. Vill jag det? Jag vet inte?

Är det dags att sälja min mammas gamla fonder och återinvestera dessa i aktier och småbolagsfonder? Vågar jag lägga hela mitt arv på ett och samma ställe? (det vet jag att min mamma inte hade gjort). Eller ska jag helt enkelt låta det vara kvar som det är nu?…..vi kör en cliffhanger på den tills en annan gång.

Någon som har några kloka synpunkter att dela med sig av?

 

5 reaktion på “omallokering av fonder? Kanske…”

 1. Hej

  Jag känner igen det där med ha kvar fonder eller inte, samt ha sparandet på samma plats/olika platser.

  Själv har jag gjort så att jag har ett mindre belopp i 5 breda lågprisfonder på ISK i min bank (genomsnittlig avgift 0,44%), och sparar även i dem regelbundet. Känner att jag vill fördela pengarna lite mellan banken och Avanza.

  Samtidigt viktar jag ner storleken på dem, då jag vill satsa mer på utdelningsaktier, men bara till viss gräns, lite vill jag allt ha kvar på banken.

  Har även en mindre summa sparat på Santander bank, som en extra nödfallsbuffert så att säga. Så lite har jag spritt mitt sparande.

  Men största andelen av pengarna är trots allt på Avanza.
  Det är så jag har gjort, vilket känns bra för mig.

  I framtiden (om 5-10 år) kommer jag också ärva en summa, och då blir det nog så att jag sprider sparandet på flera ställen för att minska risken i fall något händer.

  Tryggpension

  1. Hej tryggpension!

   Jag har läst på din blogg tidigare att du har haft funderingar på att mer gå över på utdelningsaktier och jag håller med dig. Hur man än vrider och vänder på det så har ju aktier i princip alltid gett bättre avkastning på 10 års period jämfört med fonder.

   Så om man som jag vet att man kommer att spara pengarna under en lång period så är ju egentligen aktier ett smartare val. Jag vet egentligen inte varför jag envisas med att fortsätt ha ett fondsparande men på nått sätt känns det ändå tryggt.

   När det gäller riskspridning så är det nog klokt att välja flera banker. Min mamma tex hade minst 3 kan jag avslöja! Hon var klok hon 🙂

   1. Klok mor du hade!

    Du har ju en hel del fonder på Avanza oxo, hur tänker du göra med dem? Spara vidare eller minska i dem?

    Jo, aktier är ju bra i det långa loppet, så på riktigt lång sikt kanske jag bara har 10% fonder och resten i aktier, fonderna får i så fall bli en ”pengareserv” 🙂 Idag är fördelningen 60% aktier 40% fonder, jag vill ha 80/20 istället.

    Jo, det är ju bra att sprida riskerna, t.ex. att ha buffertpengar på flera nischbanker med hyfsad ränta. Kan vara pengar man behöver om 1-3 år, till t.ex. renoveringar etc.

    Själv har jag Didner & Gerge Småbolag och 4 andra i PPM, tycker det är en bra fond.

    Tryggpension

 2. Du kan starta ett litet konto på Nordnet. Det är lika enkelt som Avanza och de konkurrerar om samma del av marknaden, priskänsliga människor som oss.

  En sak att tänka på när du tittar på Morningstar-stjärnor är att de är baserade på hur det gått, inte på hur det kommer gå. Den litteratur jag läst säger att många av de som har fem stjärnor kommer falla tillbaka relativt eftersom deras storhetstid är över.

  Å andra sidan, om en fond är usel så fortsätter den vara usel, så det är smart att undvika 1-2, och kanske 1-3, som pesten.

  1. Hej Daniel!

   MMMmm, man kanske skulle öppna ett konto även på nordnet, kanske ingen dum ide. Tänker bara att det blir en herrans massa flippande mellan Avanza, swedbank och Nordnet i såna fall. Fördelen med att ha samlat är ju den direkta överblicksbilden. Men jag ska fundera på saken.

   Visst är det som du säger med Morningstarstjärnor att det baseras på historiska siffror och på inget sätt garanterar hur framtiden ska bli, så är det!

   Basmix ryker nog ganska snart då den är ganska rejält dålig.

   Vad tror du om att satsa på didner & Gerge småbolgsfond då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *