Navigera på börsen är inte lätt…

Hej!

Börsen är en mekanism i sig som inte är lätt att vare sig förstå och i princip omöjlig att förutsäga, i alla fall i det korta perspektivet. När jag för snart ett år sedan gav mig in i den här världen hade jag inte en aning om hur aktiemarknaden fungerade och jag visste ingenting om obligationer, blankning, cert, wurrar å allt vad det nu kan heta. Nu ett år senare så har jag lärt mig något mer om instrumenten man kan använda sig av men jag fattar fortfarande egentligen lika lite om hur aktiemarknaden egentligen fungerar.

Komplexiteten i detta påfund ska man inte underskatta för synar man detta så kommer man upptäcka hur otroligt komplex marknaden verkligen är. Jag som alltid har gillat ”logik” i både teori och resonemang (annars fattar jag ingenting) måste dock erkänna att jag har svårt att finna den i aktievärlden. Det handlar inte bara om hur marknaden i sig beter sig utan det handlar också om hur jag själv beter mig irrationellt i olika scenarion. Vi kan ta ett exempel….

”jag tror verkligen på H&M i framtiden och vet att de kommer att stå starka om 10 år, sjunker kursen under 170 så storinvesterar jag”  

Ovanstående citat skulle utan tvekan kunna ha varit mitt för ungefär ett år sedan när kursen stod i 220kr eller något sånt. Det skulle kunna ha varit mitt idag också och jag skulle verkligen ha trott på det. Det som händer när man lever och andas i ”the market” är att saker börjar sätta sig i hjärnan, helt plötsligt hörs röster som….

Kina kommer kollapsa, Brexit i England kommer påverka si och så, Marginalerna pressas hos storbolagen, H&M utnyttjar barnarbetare, Valutakursen kommer förstöra, Internet konkurrensen hårdnar osv….

Detta leder till att investerare börjar bli oroliga och de riktigt stora drakarna börjar säkra vinst vilket får till följd att aktiekursen sjunker och helt plötsligt så är kursen i 170 kr/aktie, ni vet det där guldläget! Var det inte nu jag skulle gå in med storsläggan? njaaa tänker jag, det ser ju verkligen inte bra ut det här, kommer förmodligen att sjunka ännu lägre så det är nog bättre att vänta. Givetvis så försvinner investeringsmöjligheten och innan man vet ordet av så har hela marknaden stigit med 20% och där står man som ett fån och tänker, nästa gång då jäklar….

Ovanstående resonemang kanske för vissa kan uppfattas som rena rappakaljan men jag har i alla fall lärt mig 3 saker av detta under mitt första år.

 1. Lita på min strategi och mina investeringsregler och kriterier. Dom hjälper mig att ta beslut när det blåser
 2. Sluta försöka förstå marknaden, det löns inte, den är på kort sikt inte logisk. Acceptera det!
 3. Analysera bolagen så gott jag kan efter min förmåga och kompetensnivå och lita på mig själv när jag väl tagit ett beslut
 4. Var långsiktig!!!!!

 

Aktievärlden år inte rationell eller helt logisk om du frågar mig men ack så intressant.

6 reaktion på “Navigera på börsen är inte lätt…”

 1. Lustigt nog har jag aldrig haft problem med den där nojan när man ska handla på börsen, jag är lugn av mig.
  Kanske för att jag veckohandlar 2-10 aktier varje vecka, vilket gör att jag inte störs speciellt av svajig börs utan handlar den aktie som känns bäst just då.
  Köper sällan en aktie som stiger även om jag vill ha just den aktien, utan väljer istället någon som sjunker just då.

  Tryggpension

  1. Hej Tryggpension.

   Jo det där med veckohandling är nog en klok ide för de flesta. Jag kör en lite liknande variant men jag varvar med att ibland chansa på att jag kan tajma marknaden. Hittills kan jag väl inte skryta ihjäl mig som någon stjärntajmare men va fasen, man måste ju försöka. Men jag spelar ändå rätt safe tycker jag 🙂

 2. Här slog du allt huvudet på spiken!

  Jag kan i långa perioder känna att jag har hygglig koll men så fort det börjar bli dags att faktiskt investera blir jag helnojjig. Förhoppningsvis kanske man finner någon form av inre lugn när man varit igång i ett antal år:)

  MvH Pengaregn

  1. Hej Anders.

   Förmodligen blir man väl van efter ett tag. Själv har jag nu vart här snart 1 år men det är fortfarande snårigt. Svängningarna tror jag att jag kan vänja mig vid men att inte förstå riktigt det kommer nog att vara en nagel i ögat på mig länge till, haha!

 3. Hej!
  Jag har exakt samma problem. Men har blivit bättre på att bortse från de tankarna faktiskt. Man ska egentligen göra tvärt om än vad hjärnan vill. 🙂 Inte lätt. Samma sak gäller när kursen går upp väldigt i en aktie. Då blir jag VÄLDIGT köpsugen. Detta har jag också blivit mycket bättre på att hantera. Man lär känna sig själv efterhand som man gör misstag om och om igen.

  1. Tja Stefan!

   Jamen precis, jag känner precis igen mig. Whops, nu blev det blått och så spirar det i hela kroppen att nu är det fasen köpläge haha. Hur fan är man funtad egentligen? Kul att höra att det är någon som känner igen sig. Jag fattar inte varför just aktiemarknaden får mig att agera så irrationellt när det känns som att jag i vanliga fall är en ganska rationell kille. Nåja, en får göra så gott en kan 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *