Min resa med Fingerprint…

Hej!

Fingerpinter

Ni som har hängt med mig länge vet att jag är en ganska Safe spelare på börsen. Ni vet att jag har ärvt pengar av min mor och att jag vill vårda dessa på det bästa möjliga sätt  efter min förmåga. Jag vill förvalta dessa så att jag och min familj ska få en trygg framtid.

Detta ansvar som jag känner gör att jag inte har velat chansa särskilt mycket alls utan jag vill skapa en så stabil och trygg pengautdelare som det bara är möjligt. Detta försöker jag göra genom att köpa stora stabila företag som jag tror kommer att leverera vinst under en lång tid framöver och således avkasta bra med cash till sina aktieägare. För att ytterligare vara lite extra safe så sparar jag också i fonder plus att jag också sprider mina risker genom att ha mina pengar spridda på flera olika ställen (Swedbank och Avanza). Så långt så gott….

…Det finns bara en investering egentligen som jag har gjort hittills som inte bygger på dessa ovanstående kriterier och det är det beryktade Fingerprint som jag har som största innehav i min annars ganska defensiva portfölj. Jag tänkte dra en snabb genomgång för er hur min resa med Fingerprint hittills har varit, häng med nu…

 • Den 2 Oktober köper jag mina första aktier i Fingeprint (68 st) för totalt 20 000 kr (Min plan här är att kortsiktigt äga Fingerprint och sälja av mitt innehav så fort det ges läge och satsa vinsten på trygga stabila utdelningsbolag)
 • Den 7 december 2015 har hypen i princip nått ett klimax, jag har fyllt på flera gånger och jag skriver ett inlägg på bloggen om att jag fyllt på mitt innehav ännu en gång i Fingerprint till ett aktiepris på 663kr/aktie, ATH (Vid det här laget är jag helt övertygad om att Fingeprint kommer att stiga över 700 kr innan Jul,no doubt in my mind)
 • Den 15 December säljer jag hela mitt innehav i Fingerprint efter att kursen har rasat 30% sedan toppen i början av december. (Jag är inte jättenervös här men jag börjar inse att jag inte riktigt vet vad fan jag sysslar med).
 • Den 15 December, samma dag alltså, fortsätter kursen att rasa för att helt plötsligt tvärvända och sedan spurta järnet uppåt. (Oaaa jag har tur och upptäcker detta och kastar mig på köpknappen igen och köper på mig ännu större innehav än vad jag hade före jag sålde allting samma dag. Nu börjar jag på allvar ifrågasätta mig själv vad jag håller på med haha. Snacka om inkonsekvent kille, jag skriver om även detta på bloggen)

Under hela min tid som Fingerprintägare har jag tänkt att jag ska kliva av när jag har införskaffat en bra vinst, sen har jag tänkt att jag kan hoppa på igen när bolaget har blivit en bra utdelare.

 • Under 4 månader 2016 väntar jag på ett bra säljläge och tycker äntligen att jag hittar den 13 April i år. Jag säljer då av en 3djedel av hela mitt innehav (kring 520kr/aktie) eftersom att jag tänker att jag vill minska risken i min portfölj. Fingerprint var så mycket större än alla mina andra innehav. (Det kändes bra att vikta ner risken eftersom att aktien dessutom varit så otroligt volatil, men va fan gör karln sen….ja jag alltså?)
 • Jo, 8 dagar senare så  Toksjunker givetvis aktien igen så jag ser det inte som något annat alternativ förutom att fylla på igen. Först med 10 000 spänn och  4 dagar senare med ytterligare 10 000 så nu idag så ligger jag ”fulltankad” efter mina mått mätt i aktien igen.
 • Idag den 28 April kommer således den rapport jag har väntat på så länge och det första som händer är att aktiekursen sjunker 7% igen och jag tänker att jag måste fylla på i dippen. ”Tyvärr” hann jag inte hem på lunchen för att göra det då kursen hann stiga igen men annars hade jag garanterat pyntat in ännu mer idag, runt 10 000 till tror jag…..puh!, vilken pärs.

 

När det gäller Fingeprint hade jag i början verkligen bara tänkt hänga med ett litet tag och snabbt plocka hem lite vinst…..Sen var min plan att återvända när bolaget var en stabil utdelare men riktigt så enkelt blev det dock inte. Nu har jag inte jättestort innehav i Fingerprint i förhållande till min portfölj men tillräckligt mycket för att det ska kännas sådär lagom obekvämt när aktiekursen störtdyker. Vid det här laget trodde jag definitivt för ett halvår sedan att jag skulle ha hoppat av Fingret med en god vinst, men tittut, jag är kvar haha.

Fingerprints rapport då? Q1 alltså som kom idag?

Saxat rakt av från fingerprint Cards hemsida 

 • Intäkterna uppgick till 1,491.2 MSEK (139,9), en ökning med 966% jämfört med första kvartalet 2015
 • Bruttomarginalen uppgick till 49% (27)
 • Rörelseresultatet uppgick till 589,1 MSEK (18,8) och rörelsemarginalen var 40% (-13)
 • Vinsten per aktie ökade till 7,12 (förlust: 0,32)
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 249,9 Mkr (21,2)

 

Omsättningen och rörelseresultatet (Intäkterna – kostnaderna, Ebit) var något sämre än vad proffstyckarna hade gissat på medan bruttomarginalen var betydligt bättre, 49 % (jfr 45%, proffgissarna) (bruttomarginal tänker jag vinsten för sålda varor/enheter minus den direkta kostnaden för att tillverka dessa). En stark bruttomarginal visar att det är bra förtjänst på varje såld enhet.

Omsättningen var lite lägre än vad jag tror att de flesta hade väntat sig. Även om Lantto snyggt förklarar att det beror på mixen av små och stora sensorer (de mindre och billigare säljer mer och mer) som inte analytikerna förstår sig på, så tror jag ändå att han hade väntat sig högre försäljningssiffror, jag trodde det om jag ska vara ärlig.

Företagets framtid tycker jag dock ser grymt ljust ut…

 • Ledande på marknaden
 • Växande marknadsandelar
 • Stark tillväxt
 • Mycket stark kassa ( den kommer behövas)
 • Uttalad långt framskridna samarbeten med stora biltillverkare
 • Betalkort med mål att lanseras redan 2016
 • Utökade samarbeten
 • IOT, allt du vill styra ska du kunna peta på och sen ska den göra som du vill, som Lantto själv brukar säga (detta tror jag kommer bli gigantiskt i framtiden. Om det är Fingerprint cards ab i alla produkter får dock framtiden utvisa :).

Summa sumarum så ser jag dagens rapport som en stor framgång för Fingerprint som bolag då de visar att de lever upp till de förväntningar som de själva kommunicerat till marknaden tidigare. Kom ihåg att de fram till helt nyligen varit ett väldigt litet företag med runt 20 anställda som under 1 år vuxit så det knakar, det är inte helt lätt att hänga med i en sån utveckling så bara att de lyckats växa i kavajen tycker jag är en bedrift i sig självt.Nu får framtiden utvisa i fall bolaget fortsätter leverera i den takt som i alla fall jag tror och hoppas.

 

4 reaktion på “Min resa med Fingerprint…”

 1. Härligt att läsa en positiv analys av fingerprint. Det behövs! Idag i DN är det bara negativa rapporter om alla bolag. Kan de inte lyfta fram det som är positivt oftare? DI har blivit som Aftonbladet, det är alltmer sensationsjournalistik.
  Jag är också ganska försiktig och köper mina aktier för att behålla för evigt., men rycktes med i fingerprint hysterin i november. Ett tag hade jag vinst på 20 000 kr, men sen sjönk den som en sten. Jag lyckades inte sälja, det bara sjönk och sjönk snabbt under det pris jag angett. Jag är så arg på mig själv som köpte dessa. Hur kunde jag? Så volatila aktier är mer än jag klarar av. Väntar till 595 kr, då säljer jag.

  1. Hej mot miljonen!

   Sorry för sent svar, jag hade missat din och Anders kommentar, ber om ursäkt för det!
   Det är bara att konstatera att Fingerprint inte är en aktie för de hjärtsvaga. Jag tror aktien kommer att fortsätta vara volatil eftersom många tjänar grymma pengar på det. Det kommer fortsätta tills några riktigt stora institutionella investerare bestämmer sig för att parkera sina pengar där, jag tror det är enda sättet att lugna kursen. Återköp kommer ju bli bra, split vette fasen om det är bra? Mer aktier att köra upp och ner med…jag vet inte.

   Men ett otroligt grymt bolag måste jag säga. Häftigt att typ 20 ”it nördar” kan åstadkomma detta på en sån brännhet marknad ändå. Jag kan inte låta bli att tycka att bolaget gör ett fantastiskt imponerande jobb efter de förutsättningar de kommer från.

  1. Tja Anders!

   Haha, Oh Harre ska det va 🙂

   Sorry för sent svar, hade missat din och mot miljonens kommentarer av nån anledning.
   Ha det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *