Tankar om Melker Shörling…

Hej!

 

Idag funderade jag lite kring Melker Shörling som jag har som ett av mina 2 investmentbolag i portföljen ( det andra är Investor). Många hävdar att det är onödigt att betala en extra premie runt 8% eller vad den nu ligger på i dagsläget för att äga investmentbolaget. Resonemanget motiveras av att ”MELK” har en relativt liten portfölj med bara ett fåtal innehav som man egentligen enkelt skulle kunna plocka ihop själv. Skillnaden skulle då vara att man helt enkelt slapp betala den extra premien och ändå få ta del av samma kursutveckling.

Det jag ville forska lite i var om det kan vara värt att betala en ganska hög premie för att äga det här Investmentbolaget? För ungefär ett år sedan blev min slutsats ja på den frågan och därför valde jag att investera. Idag tänkte jag att jag möjligtvis skulle revidera mitt tidigare beslut, eller åtminstone se över det. Så här lyder mina tankar i korthet…

Kort om Melker Shörlings historia och innehav

2006 erbjöds allmänheten möjlighet att teckna aktier i det nystartade bolaget för 93 kr vilket då motsvarade substansvärdet per aktie. Mannen som startade investmentbolaget (enligt rykten för att slippa betala förmögenhetsskatt) hette och heter Melker Shörling. Före bolaget erbjöd aktier till offentligheten så hade Melker själv gjort en riktad emission till Stefan Persson och Carl Henric Svanberg för runt 1 miljard kronor och dessa tre herrar tog då plats i styrelsen. Denna trio blev då och är fortfarande största ägare i bolaget. Ägarstrukturen ser ut på följande sätt….

Ägare Antal aktier Röster %
Melker Schörling med familj 100 759 142 84,6%
Stefan Persson 5 734 602 4,8%
Carl-Henric Svanberg  1 884 049 1,6%

Hämtat från Melker Shörlings (MSAB) hemsida

Innehaven i portföljen

Det är egentligen bara 6 innehav att tala om som ingår i portföljen. Så här ser fördelningen på innehaven ut…

Melkersnubben

 

Eftersom att det är så få innehav så är det givetvis enkelt att kopiera densamma. Det är bara att investera i samma bolag så har man samma portfölj, det kan ingen snacka bort utan så är det.

En fördel som jag kan tycka uppväger lite är att bolaget garanterar att årligen återköpa aktier till den fulla substansen. 

En annan fördel är att hösten 2015 så fick alla aktieägare möjlighet att teckna aktier i filterbolaget Absolent vars notering blev en succe. Denna möjlighet fick inte den som bara härmat portföljen tillgång till. En sådan möjlighet kanske dyker upp i framtiden också? Vad vet jag?

Tittar vi på utvecklingen på  innehaven sedan starten så kan man inte annat än att säga att resan har vart helt fantastiskt. Portföljen har avkastat runt 5 gånger pengarna under de senaste 9 åren. Lägg därtill på en årlig direktavkastning runt 1% så har den som investerat för 9 år sedan gjort en bra affär :).

Idag den 10 Maj handlas aktien till en substanspremie på ungefär 12% på dagens aktiekurs vilket innebär att du som aktieägare betalar mer än vad de underliggande tillgångarna egentligen är värda. Det som skulle kunna motivera en investering ändå är om man har förväntningar på fortsatt stark tillväxt framöver för bolaget.

Min Slutsats

Investering i Melker Shörling i korthet…

 • Du får ungefär 50% av ordinarie erhållna utdelningar från de underliggande bolagen
 • Du tar rygg på 1 person som verkar ha en otrolig näsa för goda investeringar
 • Du slipper engagera dig i de underliggande bolagen. Krånglar något så litar i alla fall jag på att farbror Melker löser biffen.
 • 2 av de underliggande bolagen tror jag har en lysande framtid, Securitas och Hexagon
 • Hög risk med få bolag vilket innebär att aktien kan både stiga och sjunka väldigt fort
 • Pessimisten skulle kunna argumentera för att du köper exponering mot några av de senaste årens kursraketer, dessutom till ett väldigt högt pris
 • Skulle jag investera idag skulle jag försöka slå till när substanspremien är lite lägre än vad den är idag. Idag är Melker väldigt högt värderad. 5-8% premie tänker i alla fall jag är OK eftersom att jag tror så pass mycket på Melker
 • Jag investerar väldigt mycket i 1 person här faktiskt. Skulle Melker (gud förbjuder) kola vippa så vete fasen vad jag gör med innehavet. Det får inte hända helt enkelt…risk, jag vet

Jag avslutar det här inlägget med att säga att jag faktiskt inte har något direkt motargument mot att man faktiskt själv kan replikera Melkers portfölj och slippa ge bort hälften av utdelningarna, det kan man ju faktiskt göra. Trots det så tänker jag behålla Melker av anledningen att jag litar på honom som investerare och hans näsa för affärer. Dessutom får jag exponering mot innehaven i ”hans portfölj” samtidigt som jag kan fokusera på andra investeringar. För mig låter det som en ganska bra deal…..

Hur resonerar du angående att investera i Investmentbolag och särskilt då kanske Melker Shörling?

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktion på “Tankar om Melker Shörling…”

 1. Ja du, svårt att säga det där. Men i praktiken så är det väldigt lätt att kopiera som du själv är inne på men du kommer ju alltid vara snäppet efter då kursen lär rasa i tex Loomis när de lämnar och kursen lär stiga kraftig om de väljer att köpa in sig i ett nytt innehav framgent. Tror man att Melker kommer röra om i grytan de närmsta 5 åren så hade jag kört på Melker men om tanken är att portföljen kommer te sig lik de närmsta åren så kan du ju likväl bara kopiera den.

  1. Tja spara!

   Jamen det är ju det som är det svåra att veta. Melkers Portfölj har ju sett i princip likadan ut i alla och jag tror faktiskt att det är stor chans att den kommer att se i princip likadan ut om 10 år. Jag äger den för att då kan jag släppa ett par intressanta bolag och låta Melker sköta jobbet åt mig medan jag satsar på andra intressanta aktier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *