räntekonto kontra aktier och lite babbel

Hej!

 

Vad är det som gör att börsen lockar så mycket egentligen? Vad är det som gör att tex: jag väljer att sätta in nästan alla mina arvspengar på börsen istället för att spara dem på ett sparkonto och få fast och säker ränta? Svaret är egentligen rätt enkelt.

Kolla på chansar mest bloggaren som är den av bloggarna som har mest av de jag vet som visar öppet hur portföljen ser ut. Han har runt 7 miljoner i portföljvärde, i aktier alltså. Vi kan kolla lite på olika alternativ som han har när det gäller hur han ska investera sina pengar.

Vanligt räntekonto med fria uttag (ca 0,5% ränta)

7 miljoner är ju en jäkla massa pengar och det är inte många som någonsin kommer upp till ett sparkapital av den kalibern. En snabb koll på miniräknaren visade att om han skulle satsa alla sina pengar på ett räntekonto med 0.5% ränta så skulle han ha 35 000 kr per år ungefär, alltså cirka 3000 kr i månaden i ränta…!?

Vanlig indexfond tex: Avanza Zero (ca 5-7% ränta)

3000 kr i ränta i månaden på 7 miljoner kr är banne mig inte mycket, särskilt inte om man jämför det med en indexfond som beräknas avkasta någonstans mellan 5-8% per år vilket skulle ge en årsavkastning första året på cirka 500 000. Det ger cirka 40 000 kr i månaden i avkastning istället.

 

Aktier (ca:10% ränta )

Vill man krydda till tillvaron lite så kan ett tredje sätt vara att investera i aktier. De som är duktiga placerare brukar nämna siffran 10%/år i snitt om man placerar sina pengar i den här placeringsformer. Givetvis gäller det här att ha lite mer koll än i de 2 översta alternativen för att få ett sånt resultat, men för enkelhetens skull så tar vi 10% som ett årssnitt för alla aktiesparare runt om i Sverige. Det ger en årsavkastning på 700 000 kr med 7 miljoner investerat vilket i sin tur genererar ca: 58 000 kr i månaden.

Det är lite skillnad mellan 58 000 kr i avkastning per månad och 3000 kr va? Det är det som gör det så lukrativt att satsa på aktier och fonder och det är det som gör att jag tror att nätbankerna kommer att öka rätt rejält framöver. Mer och mer vanligt folk kommer att förstå fördelarna med att investera sina pengar istället för att bara ”spara” dem. Särskilt så länge vi har den här låga räntan. Men pass upp, stiger räntorna kan det vara bra att ha ögonen öppna..

Dagens låga ränta påverkar

Med dagens historiskt låga räntor så händer en del saker som kan vara bra att ha lite koll på…

 • Aktiemarknaden boostas eftersom att fler vill in och få ränta på sina pengar, 0.5% på ett räntekonto duger helt enkelt inte
 • Folk lånar gärna till sina bostäder då räntan på 3-4 miljoner är överenskomlig idag (men vänta tills och om den stiger, då blir det tungt)
 • Bankernas räntenetto påverkas vilket gör att bankerna gör lägre vinst på sina utlånade pengar. (jag undrar dock hur mycket detta spelar roll egentligen då ränteläget lockar betydligt fler ”låntagare” vilket borde jämna ut siffrorna lite. Sen antar jag att räntorna höjs igen och då tror jag bankerna kommer plocka igen det man ”förlorat” med råge dessutom.
 • Bostadsmarknaden har ju till och från kokat då många anser sig ha råd att köpa både bostadsrätter och hus, nästan till vilket pris som helst verkar det som.

Så här tror jag det blir om räntorna stiger

Skulle räntorna helt plötsligt stiga till säg 3-4% igen så tror jag att rätt mycket riskkapital skulle försvinna från börsen in i säkrare placeringar. (Då är ett räntekonto helt plötsligt ganska attraktivt om man har 7 mille i kapital, skulle i alla fall ja tycka).

I ett sånt läge kan jag tänka mig att preferensaktier blir rätt värdelösa faktiskt. Jag skulle då inte riskera att sitta med någon hög andel av dessa då om jag inte bestämt mig för att behålla tills jag dör.

Jag har säkert fel på denna punkten men jag tror också att fastighetsaktier kommer att sjunka i värde. Det stämmer säkert inte men som jag tänker så skulle hela branschen utsättas för mer risk då människor helt plötsligt kanske inte har råd att bo längre. Första gångs ägare kan då glömma att ha råd att låna till dagens bostadspriser i alla fall.

Det är givetvis mycket mer som kan hända om räntorna helt plötsligt stiger men i det stora hela så tror jag att det scenariot skulle vara mindre bra för börsen i sin helhet.

Utdelningsaktier is da shit

Då är det tur att man har satsat på utdelningsaktier i gigantiskt stora och framgångsrika bolag. De kommer att fortsätta göra vinst och de kommer att fortsätta dela ut bra med vinst oavsett hur ränteläget kommer att se ut de närmaste åren tror jag. Jag känner mig rätt bekväm med min strategi faktiskt, hoppas jag inte har fel!

 

 

 

 

5 reaktion på “räntekonto kontra aktier och lite babbel”

 1. Hej Drömmaren,

  Tack för omnämnandet!

  När man gör som vi gör och är all in i aktier så får man inte glömma bort att det kan gå kvickt när det börjar gå utför och ras på 30-40 procent kommer med jämna mellanrum. Om man inte har en riktigt lång placeringshorisont så är sannolikt en mix av alternativen ovan det bästa då det gör rätt ont att förlora massor med pengar.

  Själv så har jag en mer försiktig nivå på avkastningskraven och tror att det är rätt svårt att uppnå 10%. Under de senaste tre åren så har OMX30 gått upp 7 procent så man ska inte vara allt för girig…

  Ha en bra kväll!
  //Cm

  1. Tja chansar mest!

   Så sant, de här svingarna upp och ner kan vara rent ruskiga har jag märkt nu senaste året, det är bara att hålla i sig! Å värre har det vart och värre kommer det säkert att bli kan jag tänka mig.

   10% som snitt på en 10 års period kanske är att ta i, jag vet inte, kanske med utdelningar inräknat?

   En fråga till dig, har du allt ditt sparande på Avanza? Jag funderar nämligen lite på att sätta in allt mitt kapital där men jag känner mig lite osäker på om jag ska trycka in allt på ett och samma ställe? Hur tänker du där?

   1. Hej igen!

    Historiskt så avkastar stockholmsbörsen i snitt 5-6 procent rensat från inflation och allt utöver det ser jag som en ren bonus.
    De sista två åren har väl inte varit helt spännande för egen del och jag är säkert ned en miljon med tanke på utveckling och kapital jag pytsat in.

    När det gäller sparande så ligger rubbet hos Avanza. Så snart räkningarna är betalda hos SHB så flyttar vi det som blir över till aktiedepån.
    Jag tror att det är rätt riskfritt med tanke på garantier för likvida medel och ISK. Om det skulle gå fullständigt åt helsike för Avanza så är det ändå inte mycket kaptital kvar att förvalta.

    Mvh//Cm

 2. Tjo,

  Tänkte på de där du sa om att bankerna går på snålfart idag och tänker hämta hem vinst vid högre räntor i framtiden. Läs dock detta: http://www.fi.se/Tillsyn/Statistik/Bolan/

  De har högre marginal än på länge som det är nu, om detta är hela sanningen vet jag inte. Har inte forskat vidare mer än så. Men det är absolut intressant …

  Bra inlägg i övrigt!

  1. Hej utdelningsnissen!

   Hmmm, jag ser grafen men förstår inte riktigt hur det kan vara möjligt. Att bankerna hittar sätt att tjäna pengar, det tvekar jag inte en sekund på, men hur marginalerna kan vara jättehöga nu, det fattar jag faktiskt inte riktigt?

   Kanske kan det vara så att det är fler….många fler låntagare nu än på länge?

   Nae jag vet inte, jag fiskar för mycket nu. Kanske nån annan förstår detta bättre än jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *