Dagliga rutiner kring börsen, sen läsarfråga till er….

Hej!

Ibland är jag så jäkla glad för att jag skriver blogg, varför?

Jo därför att ibland vet jag inte riktigt hur jag ska tänka gällande olika saker vad gäller investeringar. Då brukar jag slänga ut min fundering i nån form av inlägg och oftast är det någon som kommer med kloka synpunkter i kommentatorsfältet. Jag suger verkligen åt mig av informationen och jag är glad som fan att jag lever i en tidsålder när man slipper springa och låna allt på biblioteket för att läsa sig till kunskap. Sist i det här inlägget har jag en fråga angående Castellums emission som jag hoppas någon kan hjälpa mig med.

Men först en titt på mina dagliga rutiner gällande investeringar

Först kollar jag bloggar

Min rutin som finns idag är att jag okulärbesiktar typ 20-30 bloggar varje dag efter jobbet och alltid lär jag mig något nytt. Jag tycker faktiskt ofta att kommentar fälten är mest intressanta hos de stora bloggarna och jag lär mig ofta saker därifrån.

Sen söker jag nyheter

När jag googlat bloggar och kommenterat det som faller mig i smaken just för dagen så brukar jag kolla igenom nyheter på några av mina innehav så jag inte missar något av vikt under dagen. Då googlar jag bara företagsnamnet och sen trycker jag på fliken nyheter (under sökrutan på google) så kommer ju alla dagstidningar som skrivit artiklar angående de aktuella företagen under dagen upp där.

Börslunch är heligt

Efter att jag säkerställt att jag inte missat något stort så brukar jag dra igång dagens avsnitt av börslunch. Jag måste erkänna att jag tycker att kvalitèn på programmet kan variera rätt kraftigt men oftast så tycker jag att det är klart sevärt. Särskilt kul tycker jag att det är när de har bjudit in olika företagsledare till programmet, det är alltid intressant.

Därefter loggar jag in på Avanza och läser placera (om jag inte gjort det under dagen redan)

Kollar placeras nyheter och läser i forumen på mina olika innehav och kollar vad som är de heta samtalsämnena just för dagen. Även om inläggen varierar O`det kraftigaste här så snappar jag ändå ofta upp smågrejer som jag inte visste, det kan ofta vara lite mindre nyheter kring bolagen som aktieägare debatterar hit och dit.

När det sen börjar bli dags att sova så lägger jag mig ner i sängen och känner hur dagens information försöker processa genom lillhjärnan :). Ibland kokar det över, då går det fasiken nästan inte att somna, strategier kan man (läs jag) aldrig bli riktigt nöjd med. De måste finslipas hela tiden Haha. Är du också lite aktieskadad och känner igen dig?

Sist av allt har jag en fråga till er som jag hoppas att någon kan svara på

När det gäller Castellums företrädesemission så funderar jag på om någon kan svara på följande…

 1. Var på Avanza hittar man erbjudandet om emissionen?
 2. Måste man teckna fullt antal aktier eller kan man välja hur många man vill köpa. Finns det något minimum i såna fall?
 3. Visst handlar man Courtagefritt?

Jag hoppas någon kan svara mig på detta, det skulle uppskattas!

16 reaktion på “Dagliga rutiner kring börsen, sen läsarfråga till er….”

 1. Som jag har förstått det så är sista dag för handel inkl. rätt att teckna nu på fredag. (Kommande info baserar jag på hur det fungerade med Hemfosas emission som jag nyligen tecknade) Efter det kommer erbjudandet upp under dina erbjudanden. Då måste du aktivt välja att delta och teckna. När ytterligare tid har löpt så dyker teckningsrätterna upp i din depå. Då kan du handla med dem. Efter ytterligare lite tid ändras de om till BTA(betald tecknad aktie) och då har du betalat för aktien i sin helhet. Dessa kan du också köpa och sälja och de ändras senare om till vanlig aktie tillsammans med dina övriga. Hoppas att jag skrev förståligt. Och hoppas att jag inte skrivit några felaktigheter. 🙂

  1. Glömde svara på din ena fråga. Du kan välja själv hur många du vill teckna, men om du inte tecknar alla så blir du utspädd. Bättre att teckna och sen sälja. (Tror jag)

   1. Tecknar man och sedan säljer så slutar man också som utspädd. Vill man av någon anledning inte öka så är det bara att sälja sina teckningsrätter. Jag vet inte vad de kommer vara värda. Några tior styck kanske? Förut har de automatsålts om man inte gjort något så det kanske blir så den här gången också.

  2. Hej Stefan!

   Tack så mycket för utförlig förklaring! Första gången för mig så jag vet inte hur det går till. Men nu fattar jag!

   Tack än en gång!

 2. Tror inte själva erbjudandet kommit ut än då det ska beslutas av styrelsen nästa vecka. Efter det borde väl erbjudandet trilla in:)

  Jag kan givetvis vara totalt ute och cykla men så gissar jag att det kommer gå till.

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  1. Tja Anders!

   Hoppas läget är fint 🙂

   Du är nog inte ute och cyklar, du har nog helt rätt. Tack för input!

 3. Hej.

  1: Kommer om några dagar och då borde du få ett mail från avanza dessutom.

  2: när man svarar på erbjudandet bestämmer man hur många teckningsrätter man vill använda och resten säljer man.

  3: Teckningsrätterna konverteras courtagefritt.

 4. Hej,

  Vg Castellums emmision så är det en sk företrädesemission vilket innebär att du som privatperson måste vara aktieägare för att ta del av emissionen. Den kommer alltså inte dyka upp under Avanzas erbjudanden.

  Dock väl värt att köpa en liten position av Castellum på dessa nivåer och fylla på i emissionen.

  Lycka till på marknaden!

  Hälsn

  Johan

  1. Hej Johan!

   Tack för svar. Jag hade koll på detta som du svarade på faktiskt. Jag är aktieägare men vet inte var jag ser erbjudandet 🙂
   Pinsamt men så är det!

    1. Tja Danne!

     Aha, jag hade missat det där. Fattade inte riktigt…..eller hittade inte riktigt info om hur det fungerade. Tack för att du är med och delar info! Mycket bra!

   1. Tjena, spännande med nyemissioner. Jag har nyligen varit med om det i bland annat Karo Pharma.

    Just var du hittar erbjudandet på Avanza verkar inte skrivits om här. När det är aktuellt (inte förr) finns det under:
    Mina sidor/Erbjudanden/Mina erbjudanden

    Tidigare var det en blänkare på Kontosidan också, typ ”Viktigt information, du har erbjudanden att ta ställning till.” men nu med den nya layouten kanske det kommer att bli annorlunda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *