MÅNADSRAPPORT MAJ

Hej! (Obs, vissa av bilderna är tagna ett par dagar senare jämfört med när jag skrev texten och därför kanske inte bilderna stämmer 100% med texten)

stringstrongare

Maj månad har förflutit och jag har som vanligt handlat rätt mycket aktier. Den här månaden har jag fyllt på mina aktiedepåer med lite drygt 70 000 kr ( jfr April 59 848 kr). Under Maj månad gjorde jag inga nya bolagsköp alls utan jag har helt fokuserat på min befintliga portfölj och endast gjort påfyllningar.

Efter att ha varit väldigt tveksam till om jag överhuvudtaget ska ha preferensaktier i portföljen så kom jag fram till följande alternativ. Antingen så viktar jag upp innehavet till mellan 7-10% ungefär eller så säljer jag dessa, jag ville inte göra något mellanting. Även fast jag på bloggen ibland formulerat min stora skepticism  mot Preffarna så valde jag alltså att fylla på och vikta upp dessa (Akelius Pref och Balder pref) så nu har jag ca: 45 000 kr i vardera. Inom kort är min plan att ha totalt 100 000 i Prefaktier vilket motsvarar nästan 7% av min totala portfölj. Dessa kommer att ge mig en utdelning på 5 800 kr/år eller 1 450 kr per kvartal.

Jag vet med mig ganska bra om riskerna med Preferensaktier men ibland måste man bara bestämma sig helt enkelt. Jag valde att Prefarna skulle få ingå eftersom att….

 • De handlas till ganska bra direktavkastning (runt 7%)
 • Både Balder och Akelius är ju stabila bolag i grunden (särskilt Akelius)
 • De ger ett stabilt cashflow till min portfölj (utdelning 4 ggr per år)
 • De lever lite eget liv utanför börsens övriga bolag (riskspridning)
 • Min plan är absolut att äga dessa Preffar tills jag dör så förhoppningsvis kan jag helt Igga kursen

Dock kommer jag inte att bestämma mig helt blint för detta utan jag kommer att hålla ögon och öron öppna om det börjar pratas räntehöjningar. Nu är väl säkert små räntehöjningar inräknade i kursen men om det blir stora räntehöjningar kanske jag måste omvärdera mitt beslut, vi får se då!

Hur har det gått för min portfölj då?

Maj månad                                                                         Sedan årsskiftet

 • Nysparande:                               8000                          (63 900 kr)
 • Utdelningar:                                9 918                           (20 819)
 • Sparande 31 Maj:                 1 505 944               (1 020 566 kr)
 • Portföljförändring maj:      +3,76%                               (-1,69%)
 1. En månad som slutar bra upp (+3,76%) och i kronor räknat ca: 56 400  kr
 2. Hittills i år har min förmögenhet på Avanza vuxit en hel del, ungefär 485 378 kr. (fortsatt arvsinvesteringar)
 3. Totalt sedan jag började investera 16 juni 2015 så ligger jag i skrivande stund ungefär 99 703 kr plus ( jfr 52 915kr April)

Mina aktier 31 Maj

blingblongdongelidong

 

Mina utdelningar har börjat ta fart och kommer vida överstiga min prognos. Anledningen till det är…

 • De flesta företagen har höjt sina utdelningar jämfört med när jag gjorde prognosen.
 • Jag har handlat fler aktier både från min krigskassa och från mitt nysparande sedan årsskiftet.
 • Jag återinvesterar alla utdelningar. Hittills i år 20 819 kr.

örnaörnabörna

 

Nedan kan ni se hur det har gått totalt för min portfölj sedan jag investerade på Avanza.staljabalja

 

Så här har jag fördelat tillgångarna på Avanza just nu. Jag ligger gärna rätt tungt med likvider ett tag framöver och har just nu inte särskilt bråttom att fylla på då läget känns lite osäkert just nu. Sen om det kommer rejäla nedgångar så vill jag absolut kunna fylla på ordentligt, som jag gjorde i januari och februari till exempel.

örtte

Nu är utdelningsperioden över och jag har på allvar inlett min karriär mot att bli ekonomiskt oberoende eller ekonomiskt fri som också är en bra formulering. Att sköta blogg och komma på någorlunda intressanta saker att skriva om tar faktiskt lite mer tid än vad jag har trott tidigare och det är riktigt roligt också, särskilt när man får kommentarer faktiskt, det går inte att komma ifrån.

När jag började mitt sökande efter information om aktier och börsen för ungefär 1,5-2 år sedan år sedan så stötta jag på en massa bra bloggare som jag följt i princip varje dag sedan dess. För snart ett år sedan bestämde jag mig för att jag också ville bidra med mina erfarenheter till bloggvärlden och den erfarenheten har varit både intressant och rolig. Om du funderar på att dra igång en resa med sparande och bloggande så är det något jag rekommenderar skarpt, trots att det tar en del av den värdefulla fritiden 🙂

soldatleksaker-och-glass-jordklot-på-pengar-62715280Nu hoppas jag på lite nedgång i sommar så att jag får utnyttja mina förstaledessoldater som bara står där och inväntar order om erövring. Till antalet är dom i skrivande stund 241 345 st och dom e jävligt laddade kan avslöja……

 

2 reaktion på “MÅNADSRAPPORT MAJ”

 1. Den börjar bli riktigt stor nu din portfölj! Grymt härligt att se!

  Får se om jag lyckas hålla mig till min plan med att månadsvis flytta över 15-20 tusen eller om jag kliver in snabbare. Ibland är det väldigt frestande. Man vill liksom inget hellre än att få fart och storlek på där snöbollen:)

  MvH Pengaregn

  1. Tja Anders!

   Haha vänta bara tills du fått in de första kanske 200 000 kr eller nått sånt. Det är vääääldigt svårt att sitta med typ 1 mille eller nått sånt vid sidlinjen under någon längre tid, i alla fall var det det för mig.

   Man vill ju att snöbollen ska börja rulla på så snabbt som möjligt så man slipper kuta bakom och knuffa på hela tiden. Tanken är ju att den så småningom ska börja rulla helt själv och därav den lilla brådskan i att få in kapitalet nån gång 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *