Ett inlägg om du är ny i sfären och funderar….

Hej!

Jag följer börsen varje dag, och då menar jag varenda jäkla dag. När börsen går bra ett par dagar så spritter det i kroppen och jag börjar av någon outgrundlig anledning att fundera på om man ändå inte skulle ha en husbil, det skulle ju vara skönt. Jag kan sitta och kolla på lägenheter i allt från Frankrike till Spanien och Grekland.

……Å bilar, herregud….run  vad jag kollar på bilar….

Sen vänder börsen nedåt, alla surskallar i varenda tidning börjar berätta om hur dåligt ställt det är egentligen och helt plötsligt har företagen som var grymma och sålde för miljarders miljarder och hade alla nöjda kunder i nästan alla världsdelar, helt plötsligt är dom heeeelt värdelösa. Då slutar min hjärna tänka på husbilar och resor å grejer och den biologiska överlevnadsinstinkten från urtiden slår in. Då slår reptil sparhjärnan in, inget överflödeslyx i bakskallen längre utan då är det sparande som gäller. Biltankarna och lägenhetsköpen byts ut mot 4 plastpåsar istället för 5 när man storhandlar ungefär….

Å så pendlar det fram och tillbaka, jag  tycker det kan vara så jäkla svårt för att navigera mellan alla tyckare, experter, smartskallar, flinskallar, experttippare och proffstyckare (kom ihåg att jag patenregistrerat mina uttryck) som hela tiden tycks ändra sina åsikter. Gårdagens sanning blir morgondagens lögn…..

Fört nu, efter nästan 1 år på börsen så börjar jag känna mig mer trygg i mina beslut. Detta beror inte på att jag lärt mig analysera företag eller att jag har fått en förståelse för vad en kassaflödesanalys är för något, utan det beror på att jag litar på min strategi. Kort lyder den (ni som bloggar, ni har läst det här förr, på varenda blogg typ, men det är ju inte mindre sant för det)

1.  Börja med att bygga upp en budget utanför börsen ett par månader, Typ 50 k eller något sånt (det dör du inte av å gör du det så börja månadsspara direkt nu i aktier. Du kan månadsspara ett par 100 om du vill å det är enkelt). . fördela sen mellan aktier fonder och likvider ungefär den fördelning som du vill ha i framtiden. (den kan ju ändras. Ex: 70% aktier 20% fonder 10% likvider (krigskassa).

2. Satsa på stora och stabila företag som har en stor kundbas, uppfyller ett kundbehov nu och i framtiden samt tjänar pengar, fett mycket pengar.

3. Sprid riskerna både geografiskt och bland branscher för att undvika hjärtsnörp när tex oljan faller. (hjärtsnörpet ska inte underskattas, här talar jag från egen erfarenhet.

4. Läs mycket, det behöver inte vara kassaflödesanalyser och faktaböcker, utan man lär sig mycket av att analysera hur andra tänker. Bloggar, nyhetsprogram (och lite Gottodix för Makro) och följ nyheterna och kanske någon pod, typ sparpodden.

5. Sprid dina investeringar på minst ett år (tycker jag) eftersom att du skulle fulsnacka dig själv om du misstajmade marknaden och hoppade på på 3 års toppen. Psyket är inte så starkt som du tror! (Det är bara mitt som är det, haha) skoja ba

6. Lyssna på andra men tänk själv!

Ovanstånde är själva grunden i hela mitt tänk när det gäller investeringar på börsen. Sen under tiden som gått och går så har jag ju hunnit fundera mycket och finslipa min strategi. Några punkter jag kontinuerligt funderar på är tex….

 • Nu senast ska preferensaktier ingå i min långsiktiga portfölj
 • Hur mycket utländskt vill jag äga?
 • Hur många % vill jag satsa på högriskaktier (just nu tänker jag max 10%, Fingerprint räknar jag inte som högrisk längre om q2 rapporten håller. Den borde täcka åtminstone helåret 2016.)
 • Hur mycket likvider vill jag ha på räntekonto
 • Utdelningsaktier eller tillväxtaktier, man måste ju inte välja en av dessa strategier, de funkar ju alldeles utmärkt att köra båda samtidigt. Fördelningen mellan dessa tål dock att fundera på…

Har du läst ända hit men inte fattat budskapet så uttrycker jag mig enkelt nu på ”sista raden” eftersom att den är viktigast 🙂

Börja spara på börsen är mitt starka råd. Ditt framtida jag kommer att tacka dig! Lycka till!

 

 

 

13 reaktion på “Ett inlägg om du är ny i sfären och funderar….”

 1. Hej,

  När börsen går upp tänker jag på hur jag kan spara mer pengar och när börsen går ner blir jag glad för då äntligen kan jag shoppa aktier för mina sparade pengar 🙂

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  1. Hej Daniel Wikström!

   Precis, det är ju så man ska göra. Frågan är bara om det är lika enkelt som det låter ?

   Trevlig helg på dig!

   1. Nä såklart är det inte så lätt, men jag försöker tänka så. Har snart haft min nya strategi igång 1 år och än så länge har jag bara välkomnat de nedgångar vi haft. Problemet är ju att köpa på vägen ner…för jag har precis som alla andra ingen aning hur mycket ner det ska gå. Fast det känns i alla fall bättre att köpa i nedgång än i uppgång nu 🙂 Alltid något.

    Trevlig helg på dig med och full fart på söndagens aktivitet.

    Allt gott
    /DanielWikstrom

    1. Tja Danne!

     Jag tycker det är rätt svårt att köpa i nedgång faktiskt, i alla fall om man ska pynta in lite större summor. Enklaste sättet att pynta in tycker jag är att investera småsummor lite nu å då men ibland vill man ju försöka tajma också å då genast blir jag betydligt mer osäker. Rätt strategi känns att köpa kontinuerligt och med ungefär samma summa hela tiden, tycker jag.

 2. Om det känns sådär nu, hur kommer det att kännas när dina aktiers priser gått ner med 80% och din depå blinkar illrött och alla tusenlappar du någonsin stoppat in på börsen verkar helt förlorade?

  Det verkar som du står inför en verklig tuff resa när konjunkturen och börsen viker av nedåt , för det kommer den att göra.

  1. Tja Anonym!

   Då spänner jag bågen, tokfokuserar och tänker på bättre tider så kanske jag överlever. Eller så kanske jag flyttar ut i skogen i ett tält och lever på rötter och regnvatten och skickar ett vykort till familjen när det går bättre igen. Kanske köper jag lite under nedgången och möjligtvis belånar jag portföljen lite….jag vet inte. Något lär jag göra i alla fall…

   …..80% Tror du verkligen det går ned så mycket? pja….vem vet?

 3. Väldigt bra tips! Som du säger efter ca 1.5 år så är jag inte allt för bra på att läsa varken kassaflödesanalys eller resultaträkningen utan satsar på stora stabila bolag som gör vinst nu och helst i framtiden;)

  1. Tja spara!

   Jag tror det är en vinnande strategi faktiskt och jag tror det är så de flesta försöker göra. Sen är det klart att många också vill försöka speeda på utvecklingen när man tycker att det gå går lite för sakta.

   Ett roligt exempel på det råkade jag faktiskt ut för igår när jag funderade på om jag skulle sätta in 50 000 på 4spar (max belopp). Med 6.1% ränta och fria uttag så blev det endast 3050 kr i ränta på ett år. Fan det lät lite tyckte jag….ändå över 6%ränta jämfört med min nuvarande 0.5% på Avanza där jag har min krigskassa. Eftersom jag tydligen helt plötsligt tycker att 6% ränta är dåligt (fråga mig inte varför) så satte jag in 15 000 kr på fingerprint idag istället när kursen dök. Så kan det gå 🙂

 4. Vart var det här inlägget när jag började vela runt på börsen?:)

  Toppenbra inlägg!

  Skulle jag tillägga något så skulle det vara: ha modet att misslyckas ibland! Varje placering kommer inte ge guld och gröna skogar och det är helt okej så länge som man lär sig något längs vägen. Om alla kunde pricka tillväxtraketer i kombination med stora starka bolag varje gång hade vi varit multimiljonärer hela bunten.

  MvH Pengaregn

    1. Anders…

     Yupp, det e vi som kan det här i framtiden 🙂

     Ha en superbra helg du också!

     Jag är förresten redan på andra ölen…du då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *