Jätteras i Fingerprint

Hej!

Tuffa tider för alla Fingerprintägare just nu. Efter beskedet om att Lantto fått kicken så har aktien totalt rasat ihop.  Aktien har backat konstant sedan splitten den 27è maj, det vill säga 16 dagar i sträck och just nu är P/E talet nere på  otroligt låga nivåer. Idag stängde kursen på 77.5 och räknar man om det i gamla värdet innan aktiesplitten så får man ett värde på 387,5 idag. ( 77.5*5). Räknar man på en vinst per aktie på 40 kr vilket nog speglar sanningen rätt bra om man får tro analytikerna så ger det på dagens stängningskurs ett P/E tal på 9,6. Wow.

När man beskriver P/E tal så brukar man ju beskriva det som att höga tal representerar en stark tro på framtida försäljningsintäkter medan ett lågt P/E tal skvallrar om tro på sjunkande vinster framöver. Varför marknaden helt plötsligt tror att Fingerprint ska sluta sälja sina produkter eller att försäljningstakten ska avta övergår mitt förstånd men tydligen så är det den signalen som marknaden signalerar.

När det gäller raset så orkar jag faktiskt inte ens spekulera i vad som kan vara orsaken eftersom att aktiemarknaden är så komplex. Personligen så tycker jag att det var jättetrist att Lantto fick gå eftersom att han förmedlade en bild av ärligheten självt vilket jag tror var en ovärderlig tillgång för bolaget särskilt med tanke på dess brokiga förflutna. Säkerligen har hans avgång påverkat denna nedgång till viss del, det tror jag.  Men nu är läget som det är och nya VD är säkerligen mycket kompetent….

Återgår vi till siffrorna så har företaget själv prognostiserat en intäktsprognos på mellan 7-8,5 miljarder för 2016 och man räknar på en vinst någonstans mellan 2,5 – 3 miljarder. Mot dagens värdering (börsen) på 24 miljarder kronor så innebär det att du skulle betala ungefär 8ggr vinsten för 2016 om du köpte upp alla aktier i bolaget. Jag skulle alltså kunna köpa hela  fingerprint Cards för 8ggr vinsten för 2016.  Det låter billigt tycker jag, särskilt med tanke på att det för tillfället knappt syns någon konkurrens alls och att bolaget själv säger att man kommer att växa med 130-200% under 2016. Jag ser mycket fram emot Q2 rapporten om ungefär en månad som svart på vitt visar var bolaget står. Förhoppningsvis så får vi återigen se vinstvarningar så som var fallet flera gånger under 2015.

Fingerprint har bjudit på en riktig berg och dalbana och gör ju att inga dagar är särskilt händelsefattiga i alla fall. Jag har i nedgången fyllt på mitt innehav och äger för närvarande 3070 aktier i bolaget vilket motsvarar ett värde på 237 000kr till dagens aktiekurs. Ska jag vara riktigt ärlig så kommer jag med största sannolikhet tanka på mig mer om kursen fortsätter att sjunka även om jag ska medge att det känns rätt obekvämt just nu.

 

 

 

2 reaktion på “Jätteras i Fingerprint”

 1. Beundrar verkligen ditt mod i Fingerprint! Har aldrig ägt FP men tycker själv att de eventuellt börjar bli lite intressant 🙂
  Lycka till!
  /MJ

  1. Hej Miljonjakten!

   Jag tycker Fingerprint känns som ett stabilt bolag numera med den försäljning som de visar upp så för bolaget är jag inte orolig. Aktien däremot beter sig ju som att den inte är riktigt fullt frisk då det är så många trejdare som älskar att leka med kursen. Det är starka krafter som vill att Fingerprint ska fortsätta vara tokvolatil då många storfräsare tjänar en massa kosing.

   Själv kan man som småsparare bara hänga med och hoppas att fundamenta kommer ifatt till slut vilket jag tror att det kommer att göra med Fingerprint tillslut också. Men visst är det ett fantastiskt läge att hoppa på nu kan jag spontant tycka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *