Ny tid….

Hej!

Det här trodde jag aldrig!

Nu är det nya tider som gäller, en tid då EU för första gången minskar i antal länder istället för att öka som det brukar vara. Storbritannien har röstat för att lämna unionen och jag har som vanligt en del synpunkter på det som jag har med allt annat också.

Att Engelsmännen själva väljer att hoppa av och att det sker genom ett demokratiskt beslut som en folkomröstning tycker jag är helt ok, jag gillar demokrati. Trots att jag gillar demokrati så tycker jag inte att folket ska bestämma i vissa frågor. Varför inte? Jo, därför att alla helt enkelt inte är tillräckligt insatta för att överhuvudtaget kunna bedöma i vissa frågor. Det låter hemskt men så är det ju.

Det är ju därför vi har system där vi lämnar ifrån oss vår rösträtt till ett gäng experter som ska kunna ta vissa svåra beslut åt oss, helt enkelt därför att vi inte är kompetenta nog att ta dessa själv. Nä men det är ju inte politikerna heller säger nån…..NÄ, det är därför de kan lämna frågan vidare för utredning till ett gäng experter som kan ta reda vad konsekvenserna blir för det ena eller det andra beslutet. Det är ett ok system tycker jag…Det är demokrati. Blir det folkomröstningar om för mycket kanske ett framtida scenario ser ut så här….

 • Ok alla som tycker att vi ska ha 6 timmars arbetsdag upp med en hand! Pefekt, 80% ja 20% Nej, konsekvenserna tar vi sen, vilka konsekvenser förresten? Vadå konsekvenser?
 • Alla som tycker att vi ska höja sjuksköterskornas och lärarnas ingångslöner till 26 000 kr upp med en hand, vi tar det av statliga pengar. 80% ja 20% nej. Perfekt, done.
 • Jaha är det nån som tycker att vi ska förlänga semesterperioden till 3 månader per år? Härligt, nu blev det så också.

Vadå jag ska ha min gamla mamma på ett äldreboende, vadå finns ingen personal? Har ni inga pengar i kommunen eller?

För fan här har man arbetat hela livet och sparat pengar i pension (näe, du har inte sparat ett skit, det har andra gjort åt dig, du har själv sparat 0 kr) Du har betalat en premie till en försäkring om framtida ersättning men tyvärr finns det inga pengar kvar i kassan eftersom att det har vi betalat ut genom höjda sjuksköterskelöner och andra förmåner. Ni har ju för fan själva valt det!!!

Mmm, lite bitter är jag och det beror på att jag gillar iden om ett sammanhållet Europa. Särskilt med tanke på allas vår säkerhet. Ett splittrat Europa blir i förlängningen mer oroligt och ostabilt tror jag.

Ska sanningen fram så handlade Storbritanniens omröstning inte om ett medlemskap i EU egentligen. Valet kom till största del att handla om nationen vill ta emot mer invandrare eller inte. Enligt mig är EU mycket mer än bara en fråga om hur mycket flyktingar vi ska ta emot, men det tyckte tydligen inte Engelsmännen.

Nu blir det komplicerat, för hur ska avtalen formuleras egentligen? Jag tror inte att Frankrike och Tyskland till exempel vill att England ska få fortsätta åtnjuta fördelarna det har inneburit att vara en del i EU.  Har man lämnat så har man! Med det sagt så tror jag inte att det kommer att vara okomplicerat och lugnt i framtiden utan jag tror att vi går en rätt komplicerad och osäker framtid till mötes.

Men som allting annat så blåser det över. Mount Everest står kvar, Solen går upp i morgon också, Människor kommer att fortsätta vara iderika och kreativa och allas våra företag kommer fortsätta tjäna pengar. Börsen kommer definitivt att köra över en del vägbulor över en överskådlig framtid men fundamenta består, liksom människors begär efter prylar och käk. Nu går vi vidare…..Ett land fattigare…..

 

 

 

4 reaktion på “Ny tid….”

 1. Klart och tydligt formulerat. Håller med i det du skriver. En annan punkt som är intressant som komplement är om alla folkomröstningar ska vara giltiga för alla medborgare. Vad jag läst var det en majoritet av de äldre som röstade för Brexit. Är det inte rimligt att deras röster skulle vara lite mindre värda än den generation som påverkas mest?
  Tänk om man lät 18-30 åringar få tre röster, 30-50 fick två röster och 50+ fick en röst. Hur skulle resultatet bli då?

  1. Tja Hausse!

   Intressant tanke. Såg just Aftonbladets artikel om att det var runt 70% av alla under 29 år som ville stanna. Det är precis som överallt annars att bakåtsträvarna och ”vi vill ha det som vi alltid haft det” är de som är över 50 år, tyvärr ser det ut så, det är helt uppenbart.

   Tyvärr är det ju inte de som får leva längst med beslutet så det kanske ligger något i de förslagen du har!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *