Nu kör vi igen…

Hej!

Brexit

I morgon kör vi igång igen efter att en ny era i Europa har skapats sedan svenska börsens senaste stängning. Jag lägger ut en bild över mitt sparande idag så får vi se vad morgondagen bär med sig, jag kommer jämföra i morgon för att se hur det har gått första dagen efter beskedet om att UK lämnar.

Jag var en av dem som absolut inte trodde att ett Brexit skulle ske så jag har egentligen positionerat mig för att börserna ska rekylera uppåt nu från måndag då jag trodde att lättnaden skulle bli stor. Vad som kommer att hända nu i närtid är mycket svåröverskådligt så min tanke är att jag inte ska ha för bråttom att skyffla in mer pengar just nu. Självklart kommer jag att handla om köpläge uppstår men jag tror inte att morgondagen kommer att bli den enda dagen med bra köplägen om jag säger så….

Jag har en hyfsat stor krigskassa (ca 10% eller 140 000 kr) men hade jag trott på ett utträde så hade jag givetvis inte handlat så mycket veckorna före omröstningen. Då hade jag sparat krutet och det enda som känns någorlunda rätt för mig är att jag valde att fylla på i mina Preferensaktier före Brexit. På en turbulent börs tänker jag att det kan vara rätt skönt att ha dessa då de förmodligen kommer att stå emot det förmodade raset framöver, de lever lite sitt eget liv.

Lite spridda tankar om börsen just nu…

  • Proffstyckarna säger ju att bankerna kommer att få ta den hårdaste smällen och jag kan tänka mig att en del av det kapitalet flyttas till säkrare placeringar så jag skulle inte förvånas om typ Amerikanska giganter som tex: Coca Cola kommer att stiga i skuggan av Europas oro. 
  • Handelsbanken har inte jag i portföljen. Jag tänker att detta kanske kan ge bra köplägen i en bra bank om oron blir överdriven och då kanske jag tar in Handelsbanken i min portfölj. Tankar har passerat att jag kanske ska byta ut Nordea mot Handelsbanken eftersom att jag redan har exponering mot Nordea via Sampo, men det är inget som kommer att hända direkt, jag måste fundera mer på det i så fall. Handelsbanken har cirka 13% av sina rörelseintäkter från UK så nog är det möjligt, tom troligt att aktiekursen kommer att sjunka en tid även om talespersoner för banken försöker mildra marknaden.
  • H&M : UK är bolagets 3dje största marknad och har en omsättning på över 7 miljarder kronor räkenskapsåret 2015-2016. När pundet nu har stördykt till det lägsta på över 30 år så tror jag faktiskt till och med att ledningen för H&M börjar vara en aning nervösa för hur detta kommer påverka framtiden. H&M kommer från en jobbig tid och det lär fortsätta ett rätt bra tag till ser det ut som. (Hur mycket färre kunder företaget kommer få pga brexit låter jag vara osagt! Lågprisföretag kanske gynnas av detta, kundbasen för lågprisföretag kanske ökar i oroliga tider, vi får se)
  • Mitt största bolag sett till investerat kapital är ju Fingerprint. Hur aktien kommer att påverkas av Brexit vågar jag inte ens gissa faktiskt, helt ärligt har jag ingen aning och jag har alltid fel i mina gissningar. Men min tanke är att aktien redan har vart så nedtryckt i skorna så om den pressas ännu mer så köper man den ju nästan 1/1 på årets vinst och ett P/E under 5 låter väl ändå snudd på helt sjukt? Men inte vet jag, jag har slutat förvånats vad gäller den aktien 🙂
  • Investor och Tele2 är de bolag som jag antagligen först kommer att fylla på i under morgondagen. I övrigt kommer jag nog att hålla mig rätt lugn tror jag och bara följa nyhetsflödet så gott jag kan…

Nu öppnar snart börsen och vi får se hur pass rött det blir. Jag gissar att morgondagen bjuder på -8%  i OMX30 i morgon.

Go natt!

 

 

 

2 reaktion på “Nu kör vi igen…”

    1. Tja Spara!

      Låter som ett troligt scenario. Svårt att sia men ner är väl alla överens om att vi ska i alla fall….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *