Läge i H&M eller inte?

Hej!

freeda

H&M är en aktie som är i lite blåsväder just nu. Framförallt så har det handlat om sjunkande försäljningssiffror och detta har oroat marknaden. Nu är det inte bara H&M som har haft det tungt utan egentligen hela detaljandelssektorn. Särskilt i USA där de största bolagen har tappat marknadsandelar till en allt starkare e-handel.

H&M har ju haft en ganska svag försäljningstillväxt sett till senaste året och analytikerna har tvingats skruva ned sina förväntningar på bolaget. Går jag tillbaka 1 år och läser bland i princip alla rekommendationer som jag hittar så talar de flesta om ett ”golv” i aktien på ungefär 300 kr. Ytterst få experter (jag hittade ingen) trodde då på en aktiekurs därunder. Då ska ni tänka på att kursen just hade peakat på runt 370 kr och tongångarna var helt annorlunda jämfört med om man lyssnar på proffstyckarna idag. I skrivande stund är aktiekursen 242 kr och mycket tyder på att kursen kan sjunka ytterligare.

Köpläge eller säljläge nu?

Frågan jag tycker att man ska ställa sig som investerare är följande….

 • Antingen pekar den sluttande försäljningstillväxten i bolaget på att bolagets koncept har slutat fungera. Folk vill helt enkelt inte handla på H&M längre av en eller flera anledningar. Tror man som investerare på detta så bör man förmodligen sälja i det här läget.

 

 • Tror man istället att den sluttande försäljningstillväxten beror på många öppnade butiker, givetvis konkurrens från e-handel, valutamotvind (stark dollar mot euron) och sämre förutsättningar (väder osv) så tycker jag att man bör se köpläge i aktien nu.

Min tro….

Som framgångsrik  bloggare ska man vara lite försiktig i sina analyser eftersom att marknaden alltid…..bla bla, fuck that!

Jag sticker ut hakan och säger att jag tror att detta är en liten bump i vägen vad gäller H&M framtid. Bolaget i sig är inte ett dugg sämre nu än det var för ett år sedan, tvärt om. Jag gillar deras strategi med nya marknader och nya länder, det är så framgångsrika bolag gör, man tar kalkylerade risker. Många delar av världen ligger låååååångt efter oss vad gäller tilltron till att handla på nätet, vissa har knappt börjat än.

När det gäller e-handeln så har H&M storsatsat under 2015 och hade vid årsslutet e-handel i cirka 23 länder och satsar på att utöka dessa med cirka 40% under 2016 med ytterligare 9 länder. En väldigt offensiv strategi för att plocka tillbaka förlorade marknadsandelar alltså, behöver jag säga igen att jag gillar strategin?

Lite siffror då för 2015…

 • H&M omsättning ökade med 19%, 11% i lokala valutor
 • Bruttoreslultatet ökade med 16%, bruttomarginal 57%
 • Resultat efter finansiella poster 5% ( ok, ok, det är på gränsen)
 • 413 nyöppnade butiker (cirka 15% ökning tror jag)
 • ca 16 000 nya medarbetare i organisationen

När jag tittar på ovanstående siffror så har jag mycket svårt att se ett bolag i kris faktiskt. Jamen laaaagret har ju vuxit enormt senaste tiden oroar sig vissa……javisst. Men jag tror att nya marknader behöver mogna ett par år innan försäljningen kommer igång ordentligt, det bara är så. Hellre ett för stort lager än att det saknas produkter i nyöppnade butiker, eller?

Nae som ni vet är jag ingen expert när det gäller att värdera bolag men nog tycker jag att framtiden ser rätt ljus ut för H&M. Jag tror aktien kommer att ligga och skumpa nu ett tag utan tydlig riktning för att sedan stiga under nästa år då expansionen av fysiska butiker samt e-handelssatsningen börjar betala tillbaka. Jag köper H&M just nu….Hur gör du?

 

 

 

17 reaktion på “Läge i H&M eller inte?”

 1. Då jag bara handlar för Avanzas minicourtage så gör jag bara småköp varje vecka, och jag har nu tankat 2 H&M åt gången flera gånger de sista veckorna. Kommer fortsätta så länge kursen är attraktiv. Ligger också på 290:- i GAV.

  1. Hej trygg….
   Härligt att vi har samma GAV 🙂
   Med små steg i taget kommer målet närmare, fortsätt kämpa

 2. Jag behåller mina H&M-aktier och köper då och då fler aktier i bolaget. För närvarande utgör H&M nära 16 % av min portfölj. Företaget har haft, och har väl fortfarande vad jag förstår, höga kostnader av online, vilket är normalt när man gör sånna stora satsningar. Förmodligen kommer det släppa. Vi kommer nog vara nöjda i framtiden 😉

  1. Hej Pengarmoneypengar….
   Jo,jag tycker att H&M ändå känns som det säkraste kortet på hela börsen fortfarande. Men det är svårt att inte påverkas av alla negativa skriverier såklart. Om H&M fortsätter gå dåligt 2-3 år till ska jag omvärdera mitt beslut…..

 3. Jag har under de senaste två kvartalen köpt på mig H&M aktier och har haft tur i tajmingen (hittills) och ligger på ett GAV under 250 kr. Framtiden får utvisa om detta visar sig lyckat eller inte.

  H&M utgör strax under 7% av min aktieportfölj (länk för den intresserade ), men jag är inte fullinvesterad ännu, utan sprider ut mina inköp över tid.

  Mvh

  Egon

 4. H&M är en av världens största klädföretag och det är således normalt att det kan komma svackor emellanåt. Jag ser detta som ett solklart köpfall, OM man är långsiktig (+10 år). Jag tenderar att inte lyssna på analyshusen, trots att jag själv arbetat inom equity research, då rekommendationerna i mångt och mycket består av vaga och lösa antaganden.
  Viktigt är dock att inte låta sig luras av kursfallet, det kan fortsätta ned ännu mer. Sprid ut inköpen och investera inte mer än den utsatta portföljsvikten.

  1. Hej snållänningen!

   Jaså equity research säger du, då kan du branschen utan och innan alltså? Lite intresserad blir jag att höra vem din arbetsgivare var :), nåja….

   Som du säger tror även jag att man kan simma lugnt som ägare av H&M. Ska mycket till om de inte ska vara framgångsrika även de nästkommande 10 åren tror jag. Att sprida inköpen och på så sätt få ett rättvist GAV är förmodligen en bra strategi….

   Good luck m8

   1. Jadå, arbetat inom Corporate Finance och Equity Research vid två svenska storbanker. Latheten drog mig bort från finansvärlden dock, det blev på tok för många 15-timmars dagar. Bästa beslutet jag fattat i mitt liv =)

    All lycka till framöver till dig!

 5. Jag är nog en s.k. H&M-kramare. Har aldrig sålt H&M-aktier bara stundtals ökat då rubrikerna kring bolaget varit mörka. Det som begränsar mina köp ibland är portföljviktningen. Även en välgödd och ständigt växande kalkon kan ju hamna på slaktbänken till slut så den enskilda exponeringen är en faktor.

  1. Tja spartacus!

   Haha hade svårt att se bortom välgödda kalkoner när jag läste ditt inlägg. men hursom….

   Samma här med H&M för mig, fortsätter det falla så kommer jag skita i mina regler om hur mycket jag vill ha investerat i ett enda bolag utan jag kommer fortsätta köpa på mig om kursen åker till Bahamas. Detta endast eftersom att någon klok snubbe en gång sa ”köp kvalitetsaktier och lägg dem i byrålådan”. Inte världens roligaste strategi men ändå en förhållandevis säker strategi….och H&M måste väl ändå kvalificera sig till ett av de tänkta bolagen….

 6. Jag ökade i linje med min köpstrategi. Tycker det är ett svårbedömt läge men förbryllas samtidigt av att den mesta informationen redan var känd och rörelseresultatet ökade faktiskt mer än förväntat.

  Största anledningen till att jag är försiktig beror på att H&M i nuläget utgör 25 procent av min aktieportfölj. Ser detta dock som en barnsjukdom i en ny portfölj och om jag inte köper mer H&M under fjärde kvartalet kommer jag fullinvesterad vara nere på 10 procent igen redan vid årsskiftet, vilket är mitt mål. Därför tyckte jag att det är lika bra att öka nu när aktien handlas till riskpremie och ger strax över 4 procents utdelning, vilket är mycket sällsynt. Utöver Brexit får man gå tre år tillbaka i tiden innan kursen var lika låg som idag men då var också utdelningen lägre.

  Därtill äger jag en stor post H&M som jag ärvde efter min kloka farfar och som har gett mig tiotusentals kronor i utdelning genom åren.

  Skrev mer utförligt om hur jag resonerade på min blogg (se länk).

  1. Tja utlandsutdelaren!

   Håller med dig om att rörelseresultatet ökade mer än förväntat i senaste rapporten. Frågan är om det beror på ett starkare H&M eller om det beror på att analytikerna har skruvat ned sina (som vanligt) för högt ställda förväntningar?

   Jag menar med mitt inlägg inte att förringa de problem som H&M står inför där ett av de största som jag ser det är konkurrensen från e- handeln. Men H&M var ändå snabbt på bollen och storsatsade på online försäljning och leder nu även den marknaden (tror jag, absolut inte resarchat det utan ett löst påstående). Visst finns det konkurrens, inget snack om den saken, men jag tror som jag sa i inlägget att H&M snabba utbredning med fysiska butiker och nya marknader samt e-satsningen kommer att lyfta H&M till nya nivåer framöver…..men det är klart, även den bästa kan ju ha fel ibland….även jag 🙂

   PS: klok farfar!

 7. Köpte för 18000 kr för några dagar sedan. Har i dagsläget 700 aktier och har fortfarande stark framtidstro på företaget. Kan tänka mig öka innehavet till max 1000 aktier om priset håller sig på nuvarande nivå eller lägre . Mvh Slimis

  1. Tja Slimis!

   Det framgår inte riktigt i inlägget vilket GAV du har på H&M men jag antar att det är betydligt mycket bättre än mina 290 kr/aktie i alla fall. Damn, jag var lite snabb på bollen när jag hoppade på för ett år sedan….

   Får luta mig mot följande ordspråk Man ska aldrig skämmas för att medge att man har gjort fel, för det betyder att säga att man är klokare i dag än man var i går.

   1. Jag ägde först H&M mellan 2012-2014 . Ägde 1490 aktier när jag sålde alla för att köpa en lägenhet 2014. Fick 294.60kr för dom och det var en fin vinst då det gav otroligt bra avkastning på bara ett par år. Jag var dock orolig för dollarn då som började stiga rejält och var förvånad att aktien sedan steg till nästan 370kr. Jag har nu köpt tillbaka då jag tycker H&M är ett bra företag. Nu är värderingen bra då dollar har gjort att H&M tagit rejält med stryk. Har ett gav på 260 kr på mina 700 aktier nu. Men håller sig priset nere hinner jag sänka mitt GAV innan jag är nöjd med full position. 290 kr i GAV är inte dåligt det heller. Finns säker många som sitter med över 300 i GAV. Mvh Slimis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *