Magkänslan gällande Disney, Apple och Volvo

Hej!

Jag har tidigare tipsat om att man absolut bör lyssna på andra när det gäller investeringar på börsen, självklart är det så.  Men man ska komma ihåg att själva beslutet är 100% ens eget. Det innebär att man kan inte klaga på någon annan än en själv när ens investering inte går som man har tänkt sig. Därför är det viktigt att man åtminstone bildar sig en egen uppfattning om de bolagen man intresserar sig för. För det menar jag inte att man behöver bli expert på att värdera bolag men däremot tycker jag att man bör vara intresserad av sina bolag.

Det finns flera olika sätt att intressera sig för sina bolag utan att man måste grotta in sig fullständigt om man inte vill. Några tips på detta kan vara….

 • Snappa upp nyheter i kommentarsfältet på tex Avanza.
 • Söka på bolaget på Google och trycka på ”nyheter” under sökfältet för att få fram den senaste nyheterna kring bolaget
 • Söka på  bolagets IR (Investor relation) sida på nätet. Där finns ju den bästa informationen om bolagsspecifika fakta
 • Läsa ekonomibloggar och samla upp tips
 • Sen givetvis följa nyhetsflödet extra noga när det lämnas bolagsrapporter, kvartals /årsrapporter. Man får inte bara svart på vitt hur den gångna perioden har gått utan också bolagets syn på den närmaste framtiden

Det finns flera exempel på bolag som jag har varit intresserad av och nära att köpa men som jag har avstått på grund av olika anledningar. Det har oftast inte berott på själva värderingen utan hellre andra faktorer. Här är några exempel på hur jag har resonerat kring olika aktieköp, där jag bestämt mig att inte köpa och som inte har med värderingen att göra….För dessa Ickeinvesteringar säger magkänslan nej…

 1. Disney: Disney har florerat runt som en kandidat ända sedan jag började investera. Visst har tanken slagit mig att kanske så …men nae, det har egentligen aldrig varit riktigt nära. Varför kan man fråga sig? För mig är Disney som bolag sina filmer och karaktärer dvs kalle anka, Lejonkungen, Mulan, den lilla Sjöjungfrun osv. Jag vet att bolaget idag har många fler ben att stå på men jag anser ändå att karaktärerna är bolagets själ. Det är någonting i bolagets själ som jag känner håller på förändras de senaste åren vilket jag tror är en avgörande anledning till att inte jag vill investera. Jag önskar jag kunde förklara bättre men det är bara en känsla jag har att jag vill inte vara med på den resan.
 2. Apple: För mig finns det 2 anledningar att jag inte har velat investera i Apple. (förutom via fondinnehav). Det ena är att jag inte gillar att Apple satsar på alla möjliga saker samtidigt, det ser jag som en förhöjd risk. Vad den risken består i, det vet jag inte riktigt. Kanske att företaget förlorar fokus eller kanske bara att folk blir less på deras produkter. Det andra är att Apple för mig nu börjar sålla sig till gänget ”has been” och snart behöver lämna väg för ”will be”. Jag tycker mig börja se en förskjutning på mobilmarknaden vad gäller detta och jag har en känsla att det kan smitta av sig på andra vertikaler inom bolaget så småningom.
 3. Volvo: Volvo, volvo kära volvo. Jag funderar faktiskt på att köpa deras nya XC90 så kom inte och säg att jag inte älskar Volvo, bilarna alltså,för det gör jag. Däremot nästan hatar jag branschen. Bilbranschen alltså, fantastiskt osexig för mig. Trög, trist och ytterst konjukturkänslig, nu snackar vi alltså åt det mer extrema hållet. Tänk om/när räntorna börjar höjs nästa gång och alla som har lånat sig upp över öronen (för fasiken älskling, släng in en bil på bolånet, de ä löööögnt juh….Mmm, få la se om de). Nybilsförsäljningen tror jag kommer sjunka som en sten ifall räntorna börjar höjas. En sprillans ny bil tror jag är långt ner på prioriteringslistan för en Svensson familj under tuffare tider faktiskt.

Som ni ser ovan så kan mina investeringsbeslut bestå av annat än att bara försöka förstå kassaflöde och lönsamhet i ett bolag. Branschen, min tro om allmän framtidsutveckling, ”magkänsla”, skumma tankar utgör också en del av min beslutsprocess.

Min poäng

Det jag ”tror” jag försöker få fram med det här inlägget är att det är viktigt att våga lita på sina egna beslut när man investerar sina pengar på börsen. Man ska lyssna och respektera andras åsikter och man ska absolut vara beredd på att omvärdera sina egna. Men man ska ändå ha klart för sig att man ensam är ansvarig för sina investeringsbeslut. Ett bra sätt för att slippa vara orolig är att man sätter upp vissa kriterier när man handlar så man vet vad man ska göra även när det blåser. Några av mina investeringskriterier kan ni se under fliken ”mål” längst upp på sidan. Under samma flik kan ni också se hur min plan framöver ser ut vad gäller mina utdelningar.

Lycka till med dina investeringar på börsen å simma lugnt. Nu kör vi igång i morgon igen!

15 reaktion på “Magkänslan gällande Disney, Apple och Volvo”

  1. Hej Captain…

   Mjoo, egentligen, men tankarna fanns på annat när jag skrev inlägget. Jag har gjort flera såna misstag tidigare i bloggens historia och då är det perfekt att det finns folk som tillrättavisar en och berättar hur det ligger till.
   Ibland när jag bara skriver på flow så smiter det in lite faktafel här och där, det är lätt hänt. För ett tag sedan körde jag någon variant med Statoil och KKK också trots att jag egentligen visste att det var något fel där.

   Sånt händer när man bloggar, det är bara att åka vidare 🙂

 1. Jag håller speciellt med dig om din mittersta punkt, att gå in på bolagets IR-sida. Jag gillar att läsa runt bland bloggar, nyheter och liknande för att få inspiration och skapa mig en sorts grundplåt. Jag märker dock hur extremt givande det är att faktiskt skumma runt lite hos företaget för att själv få en bild av vad jag tycker.

  Jag har själv Volvo i portföljen, ett av mina äldsta innehav. Det är också företaget som jag har ägnat minst tid åt sedan jag initierade positionen. Keep us posted hur du går vidare med beslut och tankegångar.

  Fortsatt lycka till, mot 6 miljoner och vidare!

  //Humankapitalisten

 2. Håller med dig om Apple, jag har samma känsla om att de börjar kännas förlegade och att det inom kort uppstår nya och mer trendiga märken som folk går över till. Låt oss så hoppas iallafall, de må ha högkvalitativa produkter mer prissättningsstrategin och innovationsprestationen på senare tid har skenat iväg.. Finns betydligt bättre produkter ute på marknaden, till billigare pris.
  /S

  1. Hej Snållänningen!

   Det var ju första gången i år sedan 2003 som Apples kvartalsförsäljning faktiskt minskade. Försäljningen av Iphones sjönk med hela 16%. Jag tror att det beror på dels såklart konkurrens från andra märken. Fast å andra sidan har ju Konkurrensen alltid funnits under alla år så jag tror inte att det är den mest väsentliga anledningen.

   Jag tror hellre att det beror på att allmänheten inte längre tycker att det känns lika exklusivt att köpa mobiler från Apple längre som det gjorde för 5-6 år sedan. Framförallt tycker man inte att det är värt att betala kanske 2000kr extra längre när du kan få i princip lika bra telefoner fast till ett billigare pris. Sen tror jag att det finns en viss mättnad från mäniskor på Apple produkter och jag tror att många vill testa på andra märken också.

   Trots detta tror jag förstås att Apple fortsättningsvis kommer att vara en gigantisk aktör på marknaden under en lång tid framöver.

 3. Tycker som dig att det är viktigt att man vet varför man investerar i ett bolag och har en del insikt vad företaget håller på med. Det är precis som när man ska köpa en bil eller ett boende att det är viktigt att det känns bra vid ett köp. Om man har mer kunskap om det man ska köpa göra man en bättre affär alternativt avstår en dålig affär. Jag själv har alltid med min far som är bilmekaniker vid bilköp. Bilarna är sällan vad det lovas i annonser. Tack vare farsan avstår jag då köp alternativt får en rejäl rabatt då han hittar fel. Indexfond är det bästa för dom flesta och även mig. Men jag gillar att ha vissa aktieinnehav vid sidan av indexfonder. Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!

   Håller med dig om att breda indexfonder är en bra och stabil strategi. Håller också med om att bilarna långt ifrån alltid håller den klass som det lovas i annonserna :).

   Investerar man sina besparingar på börsen så tycker jag att man är skyldig sig själv att vara lite engagerad vad gäller sina innehav. Däremot kanske man inte måste göra aktieinvesteringar så seriöst att det blir ett andra jobb!

   Ha det bra!

 4. Fast gällande volvo spelar det väl bara roll hur man tror om deras lastbilar/bussar kommer sälja bra eller inte?

  Rolig och motiverande blogg annars!

  1. Hej Jonas!

   Spara kommenterade just samma sak. Det var mer branschen stelhet jag var ute efter att belysa. Efter ditt inlägg var jag tvungen att läsa om vad jag skrev och såg att jag virrade till det.
   Ni har båda såklart rätt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *