En titt framåt mot 2017

Hej!

Nu när året börjar närma sig sitt slut så fick jag igår för mig att jag skulle räkna på hur min utdelning kommer att se ut 2017. Jag har listat nedan hur utdelningarna kommer att se ut under förutsättning att A) Utdelningarna förblir detsamma som idag B) Jag inte fyller på något extra under nästa år (vilket jag givetvis kommer att göra). Inom parentes ser ni 2016 års utdelning….

 

prustava 

Ovan kan ni se att min preliminära utdelning för 2017 kommer att vara 43 775kr att jämföra med 26 452kr det här året. Att det blir så pass mycket högre utdelning beror förstås på att jag har haft möjlighet att köpa fler aktier för arvet som fortfarande utbetalas. Men det beror också på att jag har nysparat från min lön varje månad senaste dryga året och att jag har återinvesterat varenda krona hittills från 2016 års utdelningar.

Som ni ser så är alltså mina aktier i dagsläget värda 43 775 kr i utdelning nästa år. Det är alltså 3647kr/månad. Det innebär att om jag väljer att spara tex: 5000 kr från min lön varje månad nästa år så är det egentliga sparande 8647 kr eftersom att jag också kommer att spara min utdelning. Väljer jag att spara 0:- av lönen så sparar jag ändå 3647 kr i månaden tack vare utdelningen, fasen vad grymt alltså. .

När jag ändå satt och höll på så kollade jag också vilken direktavkastning jag hade på varje enskild aktie samt på aktieportföljen som helhet. Det såg ut såhär…

Direktavkastning

Snittet på hela portföljen är 4,7%

Fortum                                                    8,5

Nordea                                                   7,1

Telia                                                          7,1

Tele 2                                                        7,1

Akelius                                                    6,6

Swedbank                                             6,1

Balder                                                      6,1

Sampo                                                     5,6

Nordnet                                                 4,5

Castellum                                             3,8

P&G                                                           3,8

Investor                                                  3,4                                      

Atlas C                                                     3,3

Hennes &Mauritz                            3,3

J&J                                                             3,4

Coca Cola                                              3,2

NCC                                                          3,1

Norfolk                                                   2,9

Melker Shörling                                 0,6

 

Jag har inte sammanställt det på det här sättet tidigare så det var första gången som jag räknade ut snittet på direktavkastningen på hela portföljen vilket visade 4,7%. Det är ingen slump att direktavkastningen är så pass hög eftersom att en av mina investeringskriterier/guidance är att inte investera i bolag som har lägre direktavkastning än 3% . Lusläser man min portfölj kan man se att jag har fuskat lite kring det när det gäller Melker Shörling och Norfolk Southern, men det kan jag leva med. (det finns förklaringar på det, det tar vi en annan gång).

När jag studerade siffrorna på det här sättet för första gången så började jag tänka….

Min portfölj består av följande….

 • Utdelningsaktier – ca: 950 000kr
 • Aktier som inte delar ut (Fingerprint) – 280 000kr
 • Fonder 250 000kr

Detta innebär att jag har över 500 000 kr i min portfölj som inte genererar någon utdelning (i nuläget). Det är klart att tanken lockar att kanske sälja fonderna och även innehavet i Fingerprint för att sätta in pengarna i stabila pålitliga utdelningsaktier. Om jag gjorde så skulle utdelningen teoretiskt kunna stiga med ungefär 1/3 till nästa år vilket skulle innebära att jag ökar min utdelning direkt med ca: 1200 i månaden eller 14500/år. Då skulle alltså mitt månadssparande nästa år vara 4800kr även om jag inte sparar en enda krona av min lön.

Jag vet att fonderna också har utdelning som återinvesteras och att jag får ta del av dessa via ökad avkastning, men ärligt talat så känns det inte lika kul haha.

När jag har funderat på om jag ska belåna portföljen så har jag som jag berättat tidigare kommit fram till att jag inte tänker göra det. Istället har jag funderat på att använda fondkontot som en försäkring mot riktigt dåliga börstider. Först var tanken att fonderna skulle vara en slags stötdämpare vid krasch men nu ser jag det hellre som en försäkring eller krigskassa där det finns stora möjligheter att jag säljer av fonderna och investerar i aktier om kraschen skulle vara ett faktum. Här vet jag inte om jag tänker sunt men så går mina tankar i alla fall

Nae, just nu tycker jag att det ser jäkligt bra ut och jag blir sjukligt motiverad av att sitta och vrida och vända på siffrorna för att fundera på hur jag bäst ska kunna positionera mig för att nå mina ekonomiska mål framöver. From denna månad så tror jag mig också kunna öka mitt privata månadssparande med 2000 kr till 5000 kr i månaden tack vare att min tjej har fixat en inkomst. Jag avslutar det här inlägget med hur 2017 års månadssparande skulle kunna se ut…

 • arvsinvestering ca 11 000:-/mån
 • privatspar ca 5000:-mån
 • återinvesterad utdelning 3600kr

Nästan 20 000kr i månadssparande nästa år om allt går som jag tänkt det, herrejösses, bollen rullar på…..

 

8 reaktion på “En titt framåt mot 2017”

 1. Kul blogg ! Fler skulle tänka som du. Annars tycker jag folk mest pratar om hur mycket dom ökar sina skulder nu när räntan är sååå låg. Nu gäller det att passa på att skuldsätta sej så mycket som möjligt haha.

  1. Hej Bonnpojk 🙂

   Kul namn förövrigt, haha!

   Mmmm jag tänker på när pappa berättade att räntan på bolånet i början på 90 talet var 14%. Jag tror inte unga människor idag riktigt fattar hur otroligt låg ränta det är just nu. Jag säger inte att den ska stiga eller måste stiga men däremot ska man nog ändå vara försiktig med att dra på sig alltför mycket lån. Det blir inte kul ifall räntan skulle ta fart, i alla fall bör man åtminstone ordentligt sätta sig in i vilka risker man tar i alla fall tycker jag

 2. Inspirerande läsning!

  Kul att se hur ränta-på-ränta påverkar. Tänk om tex 5 eller 10 år om det ska fortsätta på samma sätt.. då lär bollen rulla fort! Ser fram emot att läsa fler rapporter från dig!

 3. Det där var allt en himla trevligt uträkning tycker jag:) Grymt inspirerande att kika lite framåt i tiden och se vartåt det bär.

  Jag håller själv på och bollar med detta på olika sätt för att se hur mycket jag har möjlighet att plöja in på börsen och hur mycket jag kan använda till annat osv osv osv… Skulle kunna tänka mig att våra tankar liknar varandras en hel del.

  Har sagt det förr men säger det igen, gött att du kom hem från semestern:)

  MvH Pengaregn

  1. Tja Anders!

   Kul att någon har saknat mig 🙂 Känns kul att köra lite fler inlägg på bloggen nu igen, det har vart lite skralt av den varan i sommar.

   Absolut tror jag att vi funderar i likadana banor, vi har ju samma erfarenhet av att ha ärvt våra pengar så vi sitter ju så att säga i samma båt. Som jag sagt tidigare så tror jag att du, precis som jag, kommer att stöta och blöta tankar fram och tillbaka i minst ett halvår till innan du börjar få lite lugn i hjärnan. Så har det i alla fall vart för mig.

   Ha det gött nu, ses!

 4. Det rullar på fint, som det ska göra!
  Istället för att använda fonderna som en krigskassa, varför inte sälja av hälften och göra till en de facto krigskassa? Ser vi en nedgång i ekonomin så kommer fonderna att sjunka starkt likaså.
  /S

  1. Hej Snållänningen!

   Jag skulle kunna göra precis så som du säger, sälja halva fonderna och använda som krigskassa, det är en bra ide men jag tänker så här

   Först och främst är jag lite osäker på hela grejen, jag har egentligen lovat mig själv att inte satsa allt på aktier eftersom att fonder känns tryggare

   För det andra så tänker jag att börsen kanske fortsätter stiga i 2-3 år till. Under den tiden vill inte jag ha pengar liggande på ett konto med nästan 0 procent ränta vilket riskeras på ett vanligt konto

   Men iden är ändå god och jag ska fundera på det, tack för input!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *