Intressanta börshändelser och årets mest spännande rapport…. för mig!

Hej

okt24

Det händer många intressanta saker på börsen samtidigt nu, jag tänkte reflektera över några saker här….

Melker Shörling: Tidigt i morse möttes jag av nyheten att Melker lämnar sina styrelseuppdrag nu under våren pga hälsoskäl. Jag har ju hans investmentbolag i portföljen och har varit med eftersom att jag ville ta rygg på just honom. Anledningen är att han har ett otroligt track record  där han varit involverad i mycket framgångsrika bolag   ( Securitas, Assa Abloy, Hexagon,loomis ) bara för att nämna några.

Stafettpinnen lämnar han över till döttrarna Märta och Sofia som båda fortsätter med sina styrelseuppdrag. På så sätt kommer han väl fortfarande att vara med och peta i sakfrågor ett par år framöver antar jag men direkt inverkan från honom verkar det vara slut med tyvärr.  Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra nu framöver men ett alternativ jag funderar på är att sälja MELK AB ( +18%) och investera dessa cirka 35 000 kr i Securitas och Hexagon i stället eftersom jag gillar de bolagen särskilt mycket. Men jag har som sagt inte bestämt mig ännu utan funderar vidare under vintern….

Atlas Copco: Har gått väldigt bra i år, upp 23,71% för att vara exakt och det verkar av senaste rapporten att döma som att det kommer att fortsätta gå bra för företaget åtminstone resten av året. Orderingången från det tredje kvartalet var 5% över analytikernas förväntan vilket motsvarade en organiskt tillväxt på 7% vilket i sin tur var den största ökningen på fyra år. Bolaget har gynnats av att råvaror har gått starkt under 2016 där tex: stål har ökat med runt 80%, Kina har stimulerat bostadssektorn och det är klart att när ett land som konsumerar 50% av jordens råvaror ångar på så gynnas bolagen i sektorn av detta, Atlas Copco i det här fallet. Vi får väl se om det fortsätter under 2017, lite skeptisk är jag men som tur är är det ju inte jag som bestämmer det 🙂

Bankerna: Jag gillar ju banksektorn, det har jag alltid sagt. Anledningen till det är faktiskt ganska enkel och det beror på att jag upplever det som en riktigt trygg investering. Jag hatar ofta Sverige pga allt regelkrångel och byråkrati men när det gäller ordning och reda i stat och bank så är jag faktiskt tacksam för att samhället är strukturerat på det sättet.

Efter bankkrisen 2008 så är inte jag mannen att berätta för er exakt vad bankerna har vidtagit för åtgärder för att inte hamna där igen men om jag känner mitt land rätt så har det förmodligen hänt ganska mycket på området. Om det skulle bli en kris igen så tror jag att Svenska storbanker står relativt bra rustade för att hantera ett sådant scenario.

….Sen att bankerna betalar fett med utdelning är ju inte direkt helt trist heller!…

Fingerprint: På torsdag är det upp till bevis för bolaget att lägga korten på bordet och svart på vitt visa hur bolaget står sig i dag. Att det är svårt att värdera bolag, det är nog alla överens om, men att vissa ”experter” värderar bolaget 5ggr högre än andra berättar bara hur otroligt klurigt det verkar vara med just fingerprint. ABG och Per Lindberg tycker att FPC är värt i runda slängar 12 miljarder medan Arctic Securities Oscar tycker att samma bolag är värt 53 miljarder. En nätt liten skillnad på 41 miljarder i bolagsvärde????

ABG Sundal Collier, Per Lindberg                                                             (40kr)

Arctic Securirties, Oscar  Fredricsson                                                   (170 kr)

Carnegie Investment Bank, Håvard Nilsson                                      (73 kr)

Handelsbanken Markets, Daniel Djurberg                                         (120 kr)

Pareto Securities AS, Fredrik Steinslien och Espen Klette       (97 kr)

Redeye, Joel Westerström                                                                           (201 kr)

SEB, Victor Höglund och Johanna Ahlqvist                                        (150 kr)

UBS, Francois Bouvignies                                                                               (75 kr)

Nordea                                                                                                                       (70)

Källa DI

Slår man samman alla riktkurser och delar med antalet bevakare så får man en riktkurs på 110 kr/aktie vilket måste anses som någon slags gemensam konsensus. Det skulle innebära ett bolagsvärde i dagsläget på runt 34 miljarder vilket i sin tur kan jämföras med dagens marknadsvärdering på 28,5 miljarder.

Huruvida man vill äga ett bolag som Fingerprint som är extremt volatil och svårbedömt får stå för var och en men en tydlig trend sedan januari i år är att allt fler vill åka med på resan. Det är nästan dubbelt så många ägare i aktien nu jämfört med när jag väntade på resultatet från q4 rapporten förra året. Har man svagt hjärta eller förväntar sig att plocka hem enkla pengar så rekommenderar i alla fall jag en annan aktie 🙂

 

Jag avslutar där jag inledde….

Telia Company: Har ju gått väldigt surt senaste året och senaste tiden har bolaget fått brottats med svag tillväxt och väldiga problem i ”Uzbekivemfasenvetvart”. Holländska och Amerikanska myndigheter jävlas och ska ha skadestånd och jag misstänker att Telia skarpt ångrar sitt intåg där för snart 10 år sedan. Jag hoppas att den historien snart ska vara avklarad så att bolaget får fortsätta att koncentrera sig på sina hemmamarknader, här i krokarna och Baltikum framför allt. Trots allt tror jag ändå på Telia framöver och hoppas på att få mer info vad gäller deras satsningar och samarbeten när det handlar om Internet of things (IOT) som jag med spänning ser fram emot.

Lite påfyllningar:

Senaste 2 månaderna har jag framförallt fyllt på i Coca Cola, H&M och Telia. Sen har jag justerat upp innehaven i mina preffar Akelius och Balder med anledning att jag tänkt över min utdelningsstrategi lite extra……

Men närmast nu……Fingerprint rapport om 3 dagar, koooooom igen nu da 🙂

 

2 reaktion på “Intressanta börshändelser och årets mest spännande rapport…. för mig!”

    1. Tja!

      Det var väääldigt oväntat för mig med uppköpsbud och 25% rusning helt plötsligt. Synd bara att Nordnet var mitt minsta innehav i hela portföljen, klart mindre än de flesta, annars hade det blivit champagne ikväll. Hade absolut sålt om jag hade haft en större post, nu vet jag inte riktigt.

      Tycker att Avanza och Nordnet känns lite som google vs yahoo….A-laget mot B-laget, hade hellre haft avanza fast gärna till lägre inköpspris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *