Räntehöjning, inflation och presidentval

Hej! 

Jag ber om ursäkt om dagens blogginlägg är lite mer komplicerat än vanligt. Tankar är inte alltid lätta att beskriva….

 

 

Ännu en månad har passerat och det är mycket som händer relaterat till börsen just nu. Men fokus för mig i det här inlägget kommer att ligga på nästa veckas stora händelse nämligen det Amerikanska valet, men först….

En fråga som känns överhängande hela tiden är den om vad som kommer hända på aktiemarknaden när räntorna höjs. Jag kan egentligen för lite angående makroekonomi och hur allt hänger ihop men jag misstänker ju att ju närmare vi kommer en räntehöjning i USA, desto närmare kommer vi också en i Sverige. Eftersom att arbetsmarknaden i USA fortsätter att gå bra och jobbtillväxten ökar så verkar det som troligt att det kommer en räntehöjning nu i December. Hur detta påverkar Sverige återstår ju att se men en helt okvalificerad gissning från min sida är ju att Sverige, om en inte så lång framtid hakar på.

Ett annat intressant resonemang jag stött på i veckan handlar om hur relevant  vårt sätt att mäta inflationen egentligen kommer att vara i framtiden. Kortfattat kan man beskriva problembilden så här….

Förr så mätte man hur mycket mjölken kostar vid en viss tidpunkt och följde sedan upp hur mycket dyrare den hade blivit.

Numera är trenden annorlunda: Titta tex på när Apple släppte sin första Iphone 2007 (för 10 år sedan) så kostade den cirka 6 tusen kronor. Idag är flera modeller kommit ut och prestandan och användarfunktionaliteten har ökat väsentligt, däremot är inte telefonen dyrare att köpa idag.

Jag tänker inte utveckla resonemanget vidare i det här blogginlägget men jag tycker att det är en intressant formulering eftersom att vi hela tiden strävar efter att öka inflationen. Om vissa varor tenderar att inte bli dyrare med tiden, och dessa ingår i den generella prisnivån som mäter KPI , så kommer det vara omöjligt att nå målet om 2% inflationsökning. Sen följer en rad följdproblem eftersom att KPI används som mätpunkt eller ”nyckeltal” för att redovisa en massa annan statistik som då givetvis också blir fel.

Sen har vi ju presidentvalet på Tisdag att se fram emot också vilket kommer att bli sjukt intressant. Jag är absolut ingen Trump supporter, tvärt om, men jag kan likväl förstå att massor av Amerikaner är riktigt trötta på det politiska spelet i USA.

Jag tror Amerikanarna de senaste decennierna har känt att politiken har hamnat allt längre ifrån folket och att det kan vara orsaken till att så stora grupper människor skiter i att gå och rösta. Jag tror de upplever att det inte spelar någon större roll vilken president de röstar fram eftersom att det ändå är de stora företagen och den ekonomiska makteliten som styr agendan och fattar de viktigaste besluten.

Trump har lyckats med bedriften att kanalisera missnöjet mot det politiska etablissemanget och en som han tycker vänstervriden media som styrs av av helt andra agendor än att upplysa det Amerikanska folket. Hans retorik utgår från att han personifierad kan hjälpa folket att återta makten och han gör det genom att tydligt bekräfta att detta är Amerikas och Amerikanarnas sista chans att på riktigt göra skillnad. Röstar man inte på Trump så kommer det enligt honom om en snar framtid inte att finnas något Amerikanskt land kvar att försvara längre och många håller med honom.

Personligen hoppas jag verkligen inte att Trump vinner eftersom att jag tycker att det vore lite väl fånigt att släppa upp en hormonstinn och självupptagen ilsk gubbe som ledare för världens just nu mäktigaste land. Tyvärr så är problemet att alternativet Clinton kanske inte är sådär jättemycket bättre då det enligt folket inte representerar den röst som hon enligt sitt ämbete är där för att representera.

Den bästa utgången vore enligt mig att Clinton segrar tillslut med liten marginal och att etablissemanget tar till sig av denna näsbränna. Etablissemanget ska representera folket och inte handla i egenintresse. Gör de det kommer folket förr eller senare att försöka störta makthavarna och detta hotar i grunden demokratin.

På Tisdag får vi veta hur det går……

 

3 reaktion på “Räntehöjning, inflation och presidentval”

 1. Inflationen är underlig och påverkar alla så olika eftersom den är så olika i olika områden. Elektronik är konstig. Räntor/bostadskostnader är konstigt. Skatter ökar och jag tror inte de räknas. De försöker räkna på varianter där vissa saker inte ingår men ingen siffra fångar mitt liv speciellt bra.

 2. Intressanta ämnen.

  Det republikanska partiet ligger bakom rätt mycket av det som distanserat de folkvalda från väljarna och de kommer fortsätta ha kontroll över parlamentet i minst fyra år till så jag tror inte det kommer kunna bli några förändringar. Det är tråkigt. Jag hade tvärtom hoppats på en total kross av det republikanska partiet så att de hade omprövat sina tankar. Nu är risken att de bara drar slutsatsen att de behöver en populist som bara är lite mindre galen och att allt annat de gör är ok.

  1. Tja Danne!

   Nu hann jag inte svara på din kommentar igår och idag vet vi ju båda hur resultatet blev :(.

   Jag har också förstått att republikanerna kommer att ha kontroll över parlamentet framöver. i det läget som vi är i nu funderar jag ändå om inte det är bättre än det läget som Obama fick kriga i under 6 år eller vad det var. det var ju bara de första 2 åren han kunde påverka i Parlamentet, sen tog ju republikanerna över.

   Jag vet inte….men kanske att det är lika bra att den som fått makten i landet också kan genomföra sin politik? jag vet för lite men jag tyckte i alla fall hela tiden lite synd om Obama som president när han hade så ofantligt svårt att få igenom sina förslag.

   Bra synpunkter från dig som vanligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *