Nu är det tungt i Fingerprint

Hej!

Som de flesta säkert vet har Fingerprints kurs i år varit katastrofdålig och den har fallit med ca: 35%.  Varje gång kursen har börjat röra sig norrut senaste 3 månaderna så har den genast tryckts tillbaka igen och idag var inget undantag.

 I morse när jag kollade öppningen efter helgen så såg jag att kursen var något upp men sin vana trogen så trycktes den ner igen mot eftermiddagen och stängde så småningom hela 5,5% ned. Att vara aktieägare i Fingerprint har sannerligen inte varit någon höjdare i år.

Det som är lite extra trist för mig är att Fingerprint är mitt överlägset största innehav i portföljen. Hade det varit Coca Cola som hade gått så här dåligt hade det handlat om typ 10 000 back i år eller något sånt men nu är det som sagt mitt törsta innehav och i år har jag väl backat ungefär 130 000 kr vilket känns lite…..sådär….

Såhär tänker jag…

 1. Lärdom: För det första är det viktigt att dra lärdomar av allt här i livet. Lärdomen jag tar med mig från Fingerprint historien oavsett hur den slutar är att det finns en anledning till att man säger att man inte ska lägga  alla ägg i samma korg, särskilt inte på aktiemarknaden. Man ska inte underskatta en god natts sömn :). Max 10% av portföljen i ett bolag är kanske inte så dum strategi ändå! (jag har 20% i fingerprint) Sen är det bra att aktiemarknaden visar vem det är som bestämmer och slutsatsen av det är att det definitivt inte är jag.
 2. Fundamenta: Jahabetyder ovanstående resonemang att jag kommer att dumpa mitt innehav nu då? Nae, verkligen inte. Såvitt jag kan bedöma så har inget fundamentalt förändrats till det negativa i bolaget. Däremot tycker jag att man som aktieägare ska vara noggrann med att ställa krav på bolaget och inte acceptera bortförklaringar. Jag förväntar mig att bolaget lever upp till sina egna högt ställda förväntningar genom att prognostisera framtiden trovärdigt och därefter leva upp till dessa förväntningar genom rapporterna.
 3. Frågetecken: Alla investeringar innebär risker (nu fick jag det sagt) Senaste tiden är det några händelser som har gjort att jag ändå har blivit lite mer osäker på vad som händer. Det första är återköpen av aktier som jag vid tiden tyckte var bra eftersom att jag trodde att bolaget skulle använda aktierna för ett eventuellt uppköp. Istället valde man att makulera aktierna vilket var rätt förvånande för mig i alla fall. Den andra saken som jag inte kan låta bli att oroa mig för är att VD fortfarande inte har köpt en större aktiepost i bolaget. Jag vet att det kan finnas 10 olika anledningar till det men för mig skulle det ha känts betydligt bättre om han (och resten av styrelsen) också visade att de var villiga att ta risk och att de stenhårt tror på bolagets framtid. Det tredje som gör mig lite osäker är hanteringen av förre VD`n Lantto vilket har småstört mig en del. Det låter gott och fint alla förklaringar till nya VD men någonting i den historien har till mig lämnat en något bitter eftersmak……! Lantto verkade vara en ärlig prick och när han relativt tydligt visade att han inte riktigt accepterade att han blev kickad så tyckte jag att det verkade lite skumt redan då. Framtiden kanske utvisar….Det fjärde som oroar mig är anledningen till att kursen har sjunkit så drastiskt den senaste tiden….oron är förstås att det pågår något ofog som inte kommunicerats till de lägre stående inom näringskedjan (nämligen jag). Men vad kan jag göra åt det i såna fall?, ingenting!
 4. Framtiden? Visst är det jobbigt att kursen sjunker och att det ropas att ”vargen kommer” lite här och där, det måste jag erkänna. Att se att kursen sjunker konstant utan att man överhuvudtaget förstår varför är väldigt nervpressande och jobbigt för många aktieägare (mig inkluderat). Men det är tyvärr något man måste kunna tåla om man ska hålla på med aktier. När jag lyfter blicken och tittar på branschen som helhet och Fingerprint Cards i synnerhet så ser jag ingen anledning att vara mer orolig nu än när jag satsade mina första 100 000 kr i bolaget, tvärt om faktiskt. Förra året (2015) vid samma tidpunkt var många oroliga för om Fingerprint Cards skulle nå upp till sin högt ställda försäljningsprognos om 2,5 miljarder kr. De 2 första kvartalen hade nämligen endast inbringat drygt 580 miljoner kronor så företaget var pressat att tredubbla den omsättningen de sista 2 kvartalen om de skulle nå upp till prognosen. En och annan analytiker och andra tyckare höjde nog ett par ögonbryn när bolaget sedan redovisade en försäljning om nästan 3 miljarder för helåret. Jag hoppas att Fingerprint Cards kan överraska i sista kvartalet även i år.

Om inget oförutsett händer kommer jag att gå in i 2017 med en lika stark tro på bolaget och dess framtid som jag hade vid ingången av 2016. Anledningen till detta är att jag tror så starkt på visionen om samhället utan lösenord och pinkoder samt föreställningen om att nästan allt kommer att vara sammankopplat om några år (IOT) och vilket bolag i branschen ska jag satsa på om inte det världsledande? Dessutom har jag svårt att se att Goodix ska värderas 10 ggr högre än Fingerprint. Särskilt när det visade sig att de inte alls kommer att sälja de 200 miljoner sensorer de pratade om på Barcelona mässan i Februari i år utan istället runt 40 miljoner för helåret…….jaaaaasi det är inte lätt :). Den andra konkurrenten Next anser jag mig ännu inte ens behöva kommentera. Ni kan bara söka på börsdata och jämföra siffrorna svart på vitt mot FPC själva.

Ok det var lite synpunkter från mig på Fingerprint! Ned 5,5% idag och fasen vet om den kanske sjunker ännu mer i morgon. Skit å….

 

 

 

 

9 reaktion på “Nu är det tungt i Fingerprint”

  1. hej Jesper!

   Sorry för sent svar. Såg ditt meddelande och tänkte att jag skulle svara på det senare men glömde tydligen bort de. När det gäller Precise så kan jag inte påstå att jag är sådär jätteinsatt då jag inte följt bolaget särskilt mycket och därför kan jag inte svara på din fråga.

   Det jag kan säga av vad jag hittills följt i nyhetsflödet så är det inget jag skulle satsa på i nuläget i alla fall, med andra ord har de inte övertygat mig.

 1. Tack för en bra blogg, hur är det nu egentligen, det är på extrastämman dem skall besluta om makulering av aktier, eller har dem redan gjort det? Det borde ju rimligtvis tyda på att kursen borde gå upp eller har jag fel?

  1. Hej Anonym.

   Den 30 November har man extra stämma för att besluta om otionsprogrammet samt makulering av återköpta aktier. Jag tror inte det är några övriga punkter man ska behandla där.

   Jag tror inte makuleringen av aktierna kommer att påverka kursen något, alla räknar väl med att det blir så det är redan inprisat tänker jag. Det som däremot kan tänkas kurspåverkande är ju hur optionsprogrammet kommer att slutgiltigt se ut och mest intressant är väl att se hur vd kommer att göra. Det tror jag kommer att påverka kursen, tar han hög risk kommer fler investerare att vilja göra det också.

   Heja Fingerprint

 2. Det är andra gången som jag lovar mig själv att aldrig mer köpa i FPC. Tur nog så handlar det om små summor. Nordnet och Avanza borde införa funktion där man kan spärra en viss aktie från köp 😉

  1. Hej Adamski!

   haha du sätter säkerligen ord på vad många andra känner just nu. Gillar man inte högvolatila aktier så ska man absolut inte äga FPC.
   Jag tror att en del folk generellt underskattar hur jobbigt det kan vara när allt pekar nedåt.

   Själv tror jag att aktiekursen kommer att stiga och jag tror på bolaget men tycker ändå att det är lite påfrestande att åka med på resan.

 3. Helt klart ett intressant inlägg. Som du skriver finns det alltid en risk med att investera i aktier. Jag tror många underskattar den. Jag tänker även att ISK kontot gör att man inte kan dra av en förlust heller. Detta gör att en rejäl förlust svider mer än om man skulle haft aktierna på ett vanligt aktiekonto där man kan dra av en del av förlusten eller kvitta den mot någon vinst. Jag har själv nästan hela min portfölj i Handelsbanken och det är också en stor risk men jag känner mig endå nöjd med mitt beslut. En sak jag tycker de flesta småsparare borde undvika är att belåna sig. Att amortera eller ha lite pengar i krigskassan kan vara bra. Hoppas din investering i FPC går bra. Har ingen insikt i företaget själv. Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!
   Det där med vanligt aktiekonto, ISK eller något annat alternativ är ju ett avvägande var och en måste göra innan man börjar investera i aktier och det är inte alltid så lätt att veta vad som är rätt! Jag valde ISK av den enkla anledningen att jag planerar att gå plus på mina aktier 🙂

   Skämt åsido…

   Handelsbanken säger du? Hur ser courtagekostnaden för en aktieaffärer ut där? Är det samma som swedbank? 99 kr per affär har jag för mig att det är där!

   Att belåna eller icket belåna….det är frågan! Jag valde det senare alternativet

   Ha de

   1. Precis ISK är ju toppen långsiktigt i en positiv marknad. Jag är kund hos Handelsbanken men gör inga aktie affärer där. Tycker att 99kr är för dyrt om man gör mindre affärer. Ser att Fingerprint vänt upp lite sen du skrev inlägget. Hoppas det fortsätter. Jo det där med belåning ser vi alla olika på. En kvinna på jobbet sa att det var bra att ha lite lån på huset. Jag undrade varför det var bra? Man får ju tillbaka en del räntekostnad på skatten. Jag har betalt mitt boende och slipper ränta och undrade om inte det var bättre? Jag vet inte men jag tror de flesta Svenssons ser det positivt att vara skyldig pengar. Själv ser jag det som en risk. Mvh Slimis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *