Årssammanfattning 2016

Hej!

nötbasker

Jag har haft ett litet uppehåll med bloggen som ni säkert märkt. Egentligen har jag aldrig kommit igång efter vår semestermånad i Spanien i somras. Det finns 2 stora anledningar till detta….

1. Jag har prioriterat annat, det tar tid  att administrera en så otroligt avancerad blogg som min ska ni veta med grafik och grejer 🙂

2. Avsaknad av ideer. Det var väldigt kul att skriva så länge jag funderade på olika strategier, kollade nya bolag, hade mycket pengar att satsa osv. Nu är min portfölj i det närmaste klar och med mycket stor sannolikhet så kommer den att se ut om 10 år som den gör nu med några få variationer (dock förhoppningsvis med mycket mer cash såklart).

Med det sagt så har mitt intresse för börsen inte svalnat överhuvudtaget, däremot har jag inte orkat lägga lika mycket tid på bloggen och dokumentera allt som hänt. Givetvis är jag också jäkligt sur eftersom att Fingerprint har gått så otroligt dåligt. Det är ju mitt ”zzzzz”…törsta innehav i portföljen och nu ligger jag helt plötsligt snett i den aktien. Jag vill inte sänka gavet heller då det innebär att jag måste investera mera och det vill jag inte då jag redan ligger tillräckligt tungt i aktien redan. (lite har jag fyllt på ändå på de här nivåerna, mycket lite)

Kort beskrivning av hur 2016 har gått

2016 har trots allt varit ett mycket bra och lärorikt år för mig vad gäller börsen. Enklaste sättet att följa året tycker jag är att skriva upp det i punktform….

 • januari 2016 = 1 miljon investerat Avanza
 • december 2016 = 1,5 miljoner investerat Avanza
 • Totala utdelningar 2016 29 470 kr
 • Arvsinvesteringar ungefär 420 000
 • Eget sparande cirka 40 000kr

När det gäller utdelningar så hade jag hoppats komma upp över 30 000kr och jag var väldigt nära. November och december var 2 dyra månader för mig så då hade jag inte råd att sätta in några pengar alls från arvet utan de gick till Julklappar, verkstadskostnader självrisker på bilen och annat som ni inte vet eftersom att jag inte dokumenterat detta på bloggen, men så är det :).

Vad gäller mitt egna sparande så är jag faktiskt väldigt nöjd att jag lyckats mäkta med att månadsspara nästan 4000 från min egen lön. Jag har haft dyra levnadsomkostnader ska ni veta. Förhoppningsvis lyckas jag spara ännu mer under 2017.

Övriga punkter ni kanske funderar på

Vad hände med utmaningarna jag körde?

Dom kör jag på med. Under 2016 så satsade jag på att åka Vasaloppet vilket sjukdom tyvärr satte stopp för men jag tränade hårt inför det så jag gick inte lottlös. Jag genomförde 4 weeks extreme challange vilket var sanslöst hård träning under en 4 veckors period vilket påminde mig om tiden när jag elitsatsade inom idrotten, härligt härligt. Jag genomförde ungefär 1 månad LCHF diet vilket höll på att driva mig till vansinne. Dessa inslag  var inte särskilt uppskattade så vi får se om jag redovisar några utmaningar under 2017 här på bloggen eller om jag skiter i det, jag har inte bestämt ännu. (Mitt nyårslöfte inför 2017 var att inte förtära någon alkohol innan sommaren, 6 månader alltså, så det är min första och största utmaning som alltså redan pågått 12 dagar. Hittills allt gott :)

Vad hände med Hoverboardsen som jag skulle börja sälja via min hemsida?

Jag beställde hem en Hoverboard som jag skickade att undersöka till ett företag i Sverige specialiserat på just Hoverboards. Jag ville veta om jag kunde lita på att leverantören skickade bra grejer till mig som jag hade blivit lovad. Efter någon vecka hörde företaget av sig och informerade om att Hoverboarden inte var av tillräckligt bra kvalite (elkopplingarna, farligt rent av) och då bestämde jag mig för att skita i den iden. Även om jag gillar pengar så skulle jag aldrig klara av att sälja farliga saker till barn, never ever, nixpix, livet går vidare. Jag vet inte om jag blev blåst eller är blåst, nått av det. Kanske inte så stor skillnad egentligen.

 

Planen för 2017

Planen för 2017 är att spara så mycket jag bara orkar eftersom att jag med största sannolikhet bli arbetslös sista September. Men ni som börjar känna mig vid det här laget förstår ju att jag givetvis har börjat sondera terrängen efter annat redan nu. Jag önskar verkligen att jag kunde avslöja vad det är för något men då jag inte vill bli igenkänd av allt och alla så kan jag inte exakt säga vad jag har för plan, men det handlar om att starta eget. (Fysisk butik den här gången) i en stad någonstans i Norrland.

Det handlar om Franchise och jag för samtal med en firma just nu vilka jag kommer att träffa inom ett par veckor för att kolla av lämpliga lokaler. Jag har inte ens hunnit förhandla avgiften men de suktar efter 10% av omsättningen årsvis och det kan jag avslöja att inte jag kommer att gå med på. Jag vet egentligen inte vad lämpllig avgift är men min tanke var högst 7%, vi får se om de nöjer sig med det, förmodligen inte.

Jag kommer att uppdatera bloggen oftare än vad jag har gjort senaste månaderna eftersom att jag tycker att det är rätt kul att blogga. Särskilt skoj är det att se att besöksskaran håller i sig samt att vissa väljer att kommentera vilket är det roligaste med detta. Lika spännande varje gång  man loggar in på kontot att se efter om någon jeppe lämnat synpunkter.

Ok, detta var första inlägget 2017, jag hade mycket mer att säga men nu orkar jag inte skriva mer haha! Nu kör vi….

 

 

 

 

6 reaktion på “Årssammanfattning 2016”

 1. Tjena,

  Är inne och kikar på din blogg var och varannan dag. Alltid kul att se när du har gjort en uppdatering! Lycka till och jag håller tummarna för att du hittar motivation i bloggandet för din del!

  1. Hej Jonken!

   kul att du kikar in lite nu och då och att du gillar bloggen 🙂

   Eftersom jag gillar att blogga så kommer definitivt bloggen vara levande, hur frekventa inläggen kommer att vara återstår dock att se!

 2. Som du skriver ovan är det ju viktigt med balansen.. blir det för mycket av det andra som ”kostar” från något annat så är det inte värt det.

  Du har spännande planer på G som jag gärna följer, uppskattar om du skriver liiite på bloggen i allafall! 😉

  1. Hej PMP!

   Jag följer dig regelbundet och ser att det tuffar på för dig också 🙂
   Livet handlar om att få till rutinerna tex rätt balans träning, kost sömn. Det låter enkelt men kan vara knepigt ibland.

   Jag kommer absolut att hålla bloggen levande så fler inlägg väntas definitivt.

   Lycka till du med

 3. Hej!

  Vet att det ibland kan vara svårt att hitta motivationen att blogga. Har själv haft ett uppehåll på 2 månader men ska försöka dra igång igen.

  Lycka till med ditt höga sparmål under året och din eventuella framtida butik.

  1. Hej KMI

   Jo motivation är inte lätt. Min analys i efterhand är att jag gick ut lite väl hårt det första 2 åren. 3-4 timmar energi varje dag gick åt till börsen och dessutom ett försök till ett liv utanför med träning och familj. Nu känner jag att jag har hittat lite mer balans, det får inte bli så att tex börsen eller bloggen styr mig utan jag vill känna att det är jag som styr och har kontrollen.

   Ids inte jag skriva eller tänka på bloggen så skiter jag i det numera……det klarade jag inte riktigt av för typ 6 månader sedan. Det är viktigt med insikt 🙂 Tack för lyckönskningarna och lycka till med balansen du också 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *