Härligt Castellum

Hej!

Riktigt skönt att rapportsäsongen har kört igång eftersom att vi då kommer att få besked om hur utdelningarna kommer att se ut under året.

När det gäller just utdelningar så är det så att styrelsen för bolaget föreslår utdelningen men det klubbas inte igenom förrän stämman röstat igenom förslaget (vilket de nästan alltid gör). Styrelsens förslag kommuniceras oftast till marknaden i samband med Q4 rapporten (bokslutet) och stämman hålls sedan mellan nånstans mars-maj och därefter brukar utdelningen betalas ut efter några dagar.

Castellum har idag rapporterat flera goda nyheter. Dels höjer de utdelningen till 5kr från 4,25 samt att de meddelar att de kommer att betala ut 2 ggr per år hädanefter.

Tidigare har jag inte brytt mig om ifall utdelningen kommer 1 eller 4 ggr per år eftersom att min ståndpunkt har vart att det ändå är samma pengar det handlar om. Men jag har tänkt om lite i den frågan och sållar mig nu till skaran som tycker att det är fördelaktigare att man får utbetalat utdelningen fördelat på flera tillfällen under året.

Anledningen till att jag bytt fot är att jag dels tycker mig insett att det är fördelaktigare för bolaget samt att jag kan påverka mitt kassaflöde lite mer genom att fördela mina återinvesteringar utefter rådande förhållanden (fattar ni?). Blev lite krångligt förklarat kanske men jag återinvesterar ju alltid mina utdelningar i nya aktier, dock inte alltid i samma bolag som jag erhåller utdelningarna ifrån. Med fler utdelningstillfällen så kan jag alltså mer styra var jag tycker pengarna gör mest nytta för stunden.

För egen del så tycker jag 2 utdelningstillfällen per år är perfekt, men smaken är ju som baken…

Exempelvis kommer jag mest troligt inte att återinvestera min utdelning ifrån Telia i nya Teliaaktier eftersom att de verkar ha fortsatta problem efter sina Euroasien äventyr i Uzbekivemfasenvetvart och närområden där i krokarna.

Jag trodde ju (eftersom att de meddelade) att de skulle avyttra verksamheterna där innan årsslutet 2016 men så blev det ju inte. Eftersom att alla vet om att Telia snabbt vill bli av med sina verksamheter (de kommunicerade ju det själva) så känner sig ju knappast konkurrenterna särskilt pressade utan lägger väl skambud som Telia inte kan acceptera. Sen är det klart att i ett sånt här läge är det problem att staten är storägare då buisness och finans ibland kan vara rätt skitiga förehavanden, särskilt om man ska bedriva verksamhet i mindre moraliska och utvecklade länder. Samtidigt är det ju där stor del av tillväxten finns så……jag vet inte…..tur ja inte är VD där i alla fall. Säkert inte lätt att styra den skutan nu…Däremot vill jag vara kvar i aktien eftersom att jag ser bland annat IOT som verkligt spännande område framöver för bolaget, det kommer nog bli bra.

Jag sållar mig dock ännu icket till skaran som är orolig för H&M ännu utan jag köper själv aktier i bolaget på de här nivåerna. Jag säger absolut inte att det är en självklarhet att göra det eftersom att branschen i sig är under stora förändringar och konkurrensen och förändrade trender hos kunderna kan påverka framtida intjäningsförmåga. Men i motsats till  exempelvis Telia så kan H&M liksom nästan alla andra bolag ha lite skit under naglarna och ändå klara sig undan eftersom att marknaden har väldigt lätt att glömma klavertramp, särskilt om den i slutändan gynnas av dessa. Några anledningar till att jag tror på H&M framöver är….

 • Nya marknader (stor potential och risk)
 • Stort företag med möjlighet att avyttra och kostnadseffektivisera i tuffa tider
 • Genomförda satsningar både på nya marknader, nya butiker och internethandel som bör leverera vinst framöver
 • Mycket tillförlitlig historik (inte att underskatta)

Sen måste jag ju bara säga att jag tycker att det är bra att fi bland annat ska undersöka handeln i Fingerprint eftersom att det varit tveksamma kursrörelser och andra händelser under hela 2016. Har ju inte funnits någon logik alls utan det har varit rena rama vilda västern där det kunnat stiga och sjunka hursomhelst utan några som helst nyheter om någonting så helt klart ligger det en hund begraven där, förmodligen en hel djurkyrkogård om ni frågar mig. Jag tror absolut inte att det kommer att leda till något särskilt men jag tycker dock att signalvärdet (vi håller ögonen öppna) är bra eftersom att det kanske kan minska riskviljan hos de riktigt stora drakarna att bedriva allt för mycket fuffens vilket kan få till följd en mer ”normal” handel i aktien.

Förövrigt tycker jag 2017 har startat alldeles utmärkt. Jag har tränat bra och inte druckit en droppe öl sedan nyårs och jag tycker redan att midjan har börjat kännas lite tunnare. Nu hoppas jag bara att Trump ska lyckas hålla  sin tunga i rätt mun och sitt långfinger på rätt plats så kommer säkert 2017 att bli ett riktigt bra år. Utan större missöden så tycker jag att både Svensk och Amerikansk inhemsk marknad har riktigt goda förutsättningar att utvecklas positivt.

Den som lever får se

Men riktigt positiva nyheter från Castellum alltså….

 • Höjning av utdelningen med 15%
 • Utdelning 2 ggr per å

Drömmaren hälsar heja heja! 🙂

 

 

6 reaktion på “Härligt Castellum”

 1. Tjenixen!

  Håller med dig till 100% när det kommer till spridningen av utdelningen på två tillfällen. Tycker det är toppen att få ett jämnare flöde av utdelningar och skulle gärna se att flera svenska bolag gick över till antingen halvårsutdelning som Atlas & Castellum eller kvartalsutdelning som de flesta amerikaner:)

  Har du sett mailat jag skickade dig för en tid sedan?

  MvH Pengaregn

  1. Hej pengaregn!
   Jo det smakade mumma med både höjd utdelning och och fler utdelningstillfällen!

   Nae jag har inte läst ditt mail! Jag loggar aldrig in på den adressen längre!
   Är det något du kan skriva här? Annars skapar ja ett nytt konto ifall du vill hålla det mellan 4 ögon! Säg till i så fall!

   Trevlig helg!

    1. Hehe,tack pengaregn! Det uppskattas.

     Ingen risk för att ja försvinner, jag tycker det är kul att blogga. Däremot finns det så mycket annat i livet som ska hinnas medans energin är begränsad. Vi kommer att stappla med darriga ben sida vid sida tills vi båda har nått våra mål och så länge hälsan tillåter, det lovar jag. Så vänta dig en hel del inlägg här på min blogg och en hel del kommentarer från mig på din blogg under de närmaste kommande åren. Börse, investeringarna och bloggarna är här för att stanna……..så är det bara 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *