En uppdatering av läget just nu….

Hej!

knaka1

Börsen har gått riktigt starkt sedan i somras och OMX30 ligger cirka 17% upp sedan dess. Samtidigt har min portfölj backat och det beror på mina 2 jättesänken H&M och Fingerprint. Tillsammans har dessa bolag sett till att jag minskat mitt portföljvärde med mer än 200 000 kr senaste året. Helt ärligt känns det lite sådär….:)

Som jag nämnt tidigare så är jag inte särskilt orolig i dagsläget för H&M eftersom att det är ett sådant fantastiskt bra bolag i grunden.

Fingerprint

Däremot har jag blivit lite mer orolig i Fingerprint, särskilt efter deras senaste rapport som faktiskt visar på lite sämre siffror än vad jag hade hoppats på. Det går inte att säga nånting annat när omsättning, bruttomarginal och rörelseresultat visar på lägre resultat än vad åtminstone jag hade hoppats på. Några punkter som oroar mig lite…

 • Svårare att penetrera Tier 2 marknaden (mindre telefontillverkare) än vad man trott
 • Det är nog svårare att bryta infrastrukturen kring betalkorten (kortterminaler osv) och tar nog lite längre tid än önskat
 • PC segmentet kommer visserligen att öka markant under 2017 men frågan är om lönsamheten räcker för att blidka aktieägarna?
 • Tuffare konkurrens med minst 20 aktörer inom området (dock bara 2-3 stora)
 • Q1 kommer enligt VD vara väldigt svagt tack vare lageruppbyggnad men också pga av ökad konkurrens, frågan är bara hur svagt?

Några bra punkter….

 • Utdelning, de lärda kan diskutera utdelning vs aktieåterköp i all oändlighet. Även fast det finns argument på båda sidorna så tycker nog jag att det lutar åt att det var rätt med hög utdelning till aktieägarna i nuläget. Fingerprint behöver institutionella investerare och långsiktiga ägare i bolaget
 • Uppköpet av Delta ID ( Företag som sysslar med Irisigenkänning). Nu vet man ju inte hur det kommer gå men jag tycker köpet känns helt klockrent faktiskt och jag gillar att bolaget breddar sin portfölj med fler produkter. Bra strategiskt beslut tycker jag
 • Aktieåterköpen kommer mest troligt att fortsätta under 2017, mycket bra!
 • Man har säkerställt, breddat och ökat kompetensen bland anställda och man finns med överallt där man är relevant för innovation inom biometrimarknaden.
 • Framtiden känns minst sagt mycket spännande inom biometrimarknaden

Det var det ingen katastrofrapport utan det ser fortfarande riktigt bra ut för framtiden även om tillväxttakten mattas av. Jag har inte sålt något men jag har varit väldigt sparsam med påfyllningarna senaste tiden eftersom att botten verkar vara lägre ner än vad jag någonsin hade kunnat gissa. Vi får se hur det går…

Hur har året startat för mig hittills då?

nedot2

Ja, som ni ser så pekar det nedåt och givetvis så står FPC ensamt för nästan all nedgång. Övriga bolag har gått förhållandevis bra under perioden. Min portfölj är ett levande exempel på hur det kan gå när man har hög vikt av ett bolag som inte presterar som man önskar. Undrar hur min portfölj hade sett ut om inte börsen i övrigt hade gått bra senaste halvåret…..huvva….det går lika fort ned som det kan gå upp, kom ihåg det.

Nedan ser ni min aktieportfölj just nu,

(Tack Henrik som påpekade att jag borde byta format när jag sparar bilder. Nu blev det fint va?)

kropp4

 

Rapporter

Flera av mina bolag har hunnit rapportera redan bl.a. Investor H&M Fortum Fingerprint, Swedbank och Nordea. Jag orkar inte kommentera alla var för sig men generellt kan jag väl säga att jag är ganska nöjd med utvecklingen för de flesta bolagen. Fingerprints kurs suger ju apröv och Fortum har det tungt på lite olika fronter men annars så levererar bolagen bra och ibland över förväntan.

Verkar lite som att proffsgissarna i tidningarna börjar ändra sig lite när det gäller hur låg ränta och bankers lönsamhet egentligen hänger ihop. Förr tyckte jag man läste överallt hur jobbigt det var för bankerna med så låg ränta men lönsamheten verkar det ju inte vara något fel på. Gammelbankerna har gått jättestarkt senaste månaderna och jag tror faktiskt att det kan fortsätta en bra bit in i 2017 också. Ekonomin tuffar på och privat och företagslånare verkar fortsätta tro på låga räntor…..

Utdelningar

Min utdelningssäsong har knappt börjat än då jag hittills bara har mottagit en utdelning under Januari månad (Balder Pref, 890 spänn) och även februari månad är lite halvtrist utdelningsmånad för min portfölj men sen börjar det komma igång ordentligt och utdelningarna för helåret kommer att bli riktigt bra. Några utdelningshöjningar som blivit meddelade hittills från företagen i min portfölj…

 

 • NCC                         8 kr                         (3kr)                         +5   kr
 • Swedbank           13,20 kr              (10,70kr)                 +0,5 kr
 • Fingerprint         2kr                           (0kr)                        +2 kr               
 • Atlas Copco       6,80 kr                   (6,30 kr)                 +0,5 kr
 • Castellum            5kr                            (4,25 kr)                + 0,75 kr
 • Investor                11 kr                        (10kr)                    + 1 kr
 • Nordea                  0,65 Eu                  (0,64 Eu)               + 0,1 Eu

Några bolag från min portfölj som inte höjt utdelningen

 • Telia
 • H&M
 • Fortum

Telia sänker utdelningen från 3 kr till 2 kronor och har meddelat att  80% av fritt kassaflöde ska delas ut exklusive licenser (tidigare delades licenspengarna också ut). De har det fortsatt tungt och likaså jag i att bestämma mig om jag vill fylla på i bolaget nu eller inte. Frågan är om det är bottenkänning nu eller inte?

H&M  behöll utdelningen om 9,75 kr och ändrade sin tidigare policy om 10-15% nyöppnade butiker/år till att försäljningen (inklusive online) ska öka med 10-15%. Många har klagat på de fysiska butiksmålet eftersom att kostnaderna per m2 har ökat pga för låg lönsamhet men jag har hela tiden gillat den strategin. För mig har den strategin indikerat att H&M på intet sätt är mätta utan fortsatt väldigt offensiva och hungriga på nya marknader. Jag är en av få som fortfarande tror på fysiska butiker (dock inte på de utvecklade marknaderna) utan i länder där kanske inte var och varannan sitter med 100 mbit bredbandsuppkoppling. Försäljningsökning med 10-15% låter iofs väldigt bra men frågan är om H&M lyckas nå upp till det år för år. Det är ett tufft mål tycker jag men jag hoppas dom lyckas.

Fortum behåller utdelningen om 1.10 Eu vilket överraskade många då analytikerna hade proffsgissat på 0,76 Eu. Såklart gillar jag att man behåller utdelningen och Fortum har under många år råd att betala en bra utdelning till sina aktieägare. Dock kan man ju inte fortsätta med att dela ut nästan dubbelt så hög utdelning jämfört med vad man drar in per aktie, det håller ju inte i längden. Nä nu hoppas vi på högre elpriser eller hur haha…..

Några av mina förväntade utdelningar under 2017…

laban13

 

Ok det var allt för mig för den här gången, jag lovar att försöka uppdatera lite oftare framöver.

Cya!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *