Utdelningsfilosofi…..som balsam för själen :)

Hej!

Antagligen är det väl inte så många helt nya personer som droppar in här på min blogg utan jag misstänker att det i mångt och mycket är samma folk som cirkulerar här, liksom jag glider runt på alla andra investerarbloggar.

Likafullt är det säkert en och annan ny som ibland tittar in och för er kan det vara intressant att få läsa om min grundstrategi.

Aktieutdelning

Min strategi bygger alltså på att jag fantiserar om att kunna leva på aktieutdelningar i framtiden. För er som inte har någon koll på vad aktieutdelning är för något så kan jag berätta att det är en form av ersättning som bolaget du äger betalar ut till dig som ägare som tack för att du börshandlat deras bolag. Aktieutdelningen kommer ifrån företagets tidigare vinst.

I Sverige vad gäller Svenska bolag är det så att utdelningen oftast betalas ut 1 gång per år (mars tom maj) även om det på senare tid är allt fler bolag som börjat gå över till att betala ut 2 eller fler gånger under året. I USA har det länge varit vanligt att företagen betalar utdelning 1 gång i kvartalet. Det finns till och med företag som betalar ut varje månad.

Utdelningen kommer som sagt från företagets vinst och ibland kan det vara så att företaget inte tjänar tillräckligt mycket pengar för att vinsten ska täcka aktieutdelningen och då har företaget lite olika alternativ. Antingen så bestämmer styrelsen att man ska sänka utdelningen eller så bestämmer dom att helt slopa utdelningen. De kan också lånefinansiera utdelningen, alltså ta in pengar från externa aktörer. Detta är ett beslut som styrelsen tar, oftast i samband med sista kvartalsrapporten som presenteras för året.

Det finns många fördelar med att äga bolag som ger aktieutdelning….

 • Lika spännande varje år att se om de sänker, behåller eller höjer utdelningen till nästa år.
 • Utdelningen gör att du kan återinvestera slanten och köpa fler aktier i bolaget, du kan ta ut hela eller delar av beloppet och göra nått kul för pengarna eller du kan spara utdelningen på valfritt konto. Eller så kan du investera i något nytt spännande bolag som du hittat.
 • Ett bolag med god utdelningshistorik borgar oftast för att bolaget är stabilt och framgångsrikt. En selektivt urvalsteknik man kan använda sig av alltså om man är nybörjare och osäker.
 • Utdelningen kan efter några slitsamma sparår ersätta hela eller delar av din nuvarande lön vilket alltså innebär att du själv kan välja om du vill arbeta heltid, deltid…..eller varför inte sluta helt.

Nu efter snart 2 års investerande så har jag satsat lite drygt 1,2 miljoner i bolag som årligen delar ut aktieutdelning. De övriga cirka 300 000 kronorna har jag satsat i stabila fonder som jag hoppas ska generera en god avkastning de nästkommande 10 åren.

Det som fascinerar mig mest med aktieutdelning är den sista punkten jag listat här ovan – att utdelningen kan ersätta hela eller delar av min förvärvsarbetes lön i framtiden. Jag hoppas alltså kunna leva på utdelningar framöver…

I skrivande stund så kommer mina utdelningar för 2017 att uppgå till ungefär 47 000 kr vilket innebär ett tillskott på nästan 4000 kr i kassan varje månad förutom min vanliga lön. Utdelningarna kommer jag att återinvestera i ännu fler aktier som kommer att generera ännu mer utdelning och så kommer jag att hålla på under ett antal år framöver.

Jamen jag har ingen dunderlön eller  arv som jag kan använda mig av?

Hur folk får tag i sina pengar kan variera kraftigt….

 • Man kan ärva pengar
 • vinna pengar
 • stjäla pengar
 • sälja lägenhet eller hus och bli tvärt rik
 • osv,osv….

……men det vanligaste är nog att man arbetar ihop sina pengar. De flesta av oss har ju inga monsterlöner och när jag läser runt bland mina blogg kollegor så håller jag ibland på att baxna när jag ser att de sätter av kanske 20 – 30 000 kr i månaden från sin förvärvslön. Det är ju helt sanslöst sparande som de allra flesta bara kan drömma om….men upp med dubbelhakorna, det finns ändå hopp, bara man har lite jävlar anamma i sig.

Att spara är som träning, det gäller bara att komma igång….

Det viktigaste är som lyxfällan jäpparna brukar säga att komma igång med ett regelbundet sparande, om det är 1000 eller 5000 kronor i månaden spelar ingen roll, det viktiga är att sätta igång NU.

Köp exempelvis Hennes och Mauritz för 3000 kr varje månad (3% värdeökning/år) och du får följande….Parentesen visar värdeökningen och därefter visar hur mycket utdelning  du skulle få i kronor

 • År 1: 37 000 kr (+1000)                          1 466 kr utdelning
 • År 5: 196 863 kr (+ 16 863)                  7 802 kr i utdelning
 • År 10: 425 000 kr ( +65 000)               15 000 kr i utdelning

Köper du aktier i H&M för 3000 kr varje månad så har du alltså under ovanstående förutsättningar sparat 425 000 kr + att du får 15 000 kr utbetalat i utdelning sista året. Semestern är alltså räddad 🙂

Sparar du 5000 kronor i månaden och med samma förutsättningar så ser formeln ut såhär….

 • År 1: 61 800 kr (+1800)                              2 417kr utdelning
 • År 5: 328 105 kr (+ 28 105)                     13 000 kr i utdelning
 • År 10: 708 000 kr ( + 108 000)               28 000 kr i utdelning

Köper du H&M för 5000 kronor i månaden så kommer du att ha sparat över 700 000 kr på 10 år och du kommer dessutom att få 28 000 kronor i bonus det sista året i form av utdelning.

Utdelning som strategi

Det är alltså ovanstående resonemang och faktorer som gör att jag och många med mig väljer att investera med fokus på utdelningar. Fördelar med utdelning som strategi….

 • Du får oftast stora stabila bolag på köpet
 • Ränta på ränta effekten blir tydlig för att inte säga glasklar
 • Du kan välja att återinvestera utdelningen i nya aktier eller plocka ut delar av den rätt i handen

Här nedan skulle jag lista alla nackdelar om jag hade kommit på några…..Just ja, jag kom på en…

 • Det är alltid en risk att äga pengar eftersom att du kan bli av med dem

Men det är en risk vi får leva med….

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *