Nu får det vara slutslösat…..

Hej!

jajafeb17

För snart 2 år sedan så gjorde jag mina första investeringar på Avanza. Arvet från min mamma betalades till största del ut i 2-3 klumpsummor tex: 600 000 kr i juni 2015 och sedan 400 000 kr februari 2016. ”Datumen och summorna är rejält skjutna från höften då mitt minne sviker mig lite”. 

I samma veva så startade jag också bloggen och hittade på alla kategorier som ni kan finna här inne såsom ”innehav och utdelningar”, ”tillgångar och skulder” osv.

Från början hade jag ett tydligt fokus som helt enkelt handlade om att 1) spara så mycket pengar jag kunde 2) minska mina skulder och sedan redovisa detta på bloggen. Så här i efterhand har det blivit lite mer komplicerat än vad jag trodde från början, jag ska försöka förklara…

1) När det handlar om att spara så mycket pengar som möjligt så började det med att jag inte visste riktigt hur jag skulle presentera min ekonomi. Detta eftersom att jag får 2 typer av inkomster numera där det ena inkomsten består av min vanliga lön och den andra ”inkomsten” är utbetalningar från mammas arv som fortfarande pågår och trillar in på mitt lönekonto ett par gånger i månaden.

”Problemet” är egentligen att jag mer och mer mixat ihop dessa inkomster. I början var jag väldigt noga med att dela upp mellan mina arvspengar och min vanliga förvärvslön. Arvspengarna investerades på Avanza medan förvärvspengarna användes till livets vanliga omkostnader såsom räkningar och fritidssysselsättningar. Tyvärr har jag alltefter tiden gått förlorat mer och mer av mitt tidigare fokus och numera känns det som att jag silar mygg och sväljer elefanter. Jag sparar in på plastpåsar när jag handlar på ICA medan jag utan problem kan köpa kaffe för 300 spänn i månaden??? De senaste månaderna har jag också syndat O det värsta genom att jag flera gånger i veckan har börjat äta lunch på restaurang. Mitt tidigare fokus på investeringar och ett sunt (billigt) leverne är numera som bortblåst.

Det måste bli ändring på detta känner jag….

2) När det handlar om att minska mina skulder så funkade det jättebra ända tills jag fick iden att jag skulle köpa en ny bil, Dacia Sandero Stepway hette den och gav mig 100 000kr i skuld. 2 år senare, eller för 1 månad sen så valde jag att byta upp mig ännu mer, köpte Mercedes Benz och la på ytterligare 200 000 kr i skuld så numera har jag 260 000kr i bilskuld. Mina månadsuppdateringar som jag visat här på bloggen under 2 år, som visat hur mina skulder kontinuerligt minskat under den tiden, har nu skjutit i höjden. Jag har aldrig haft så mycket skulder i kronor sett som nu…..

Summa sumarum 

När det handlar om att spara så mycket pengar jag kan så har jag hittills i år totalt misslyckats och det känns verkligen som att jag totalt har tappat kontrollen. Jag köper uteluncher, bilar, juicemaskiner, godis kläder och det värsta av allt är att det känns som att jag inte bryr mig? Jag vet inte varför, det är som att proppen har gått i år, fattar inte vad jag håller på med?

När det handlar om att minska mina skulder så har jag istället valt att öka dessa med ungefär dubbelt så hög belåning i kr än vad jag hade tidigare. Jag valde att inte belåna portföljen på grund av riskerna med detta samtidigt som jag köpte en ny Merca i stället. Herregud vilka prioriteringar jag gjort senaste tiden, nu måste jag verkligen skärpa mig. Nu får det vara nog med penningslöseriet och jag ska använda bloggen för att hjälpa mig att hålla mig på mattan, så som jag gjorde tidigare.

Härmed lovar jag följande för resten av året

 1. Jag ska försöka klara mig på min förvärvsinkomst och sluta komma med dåliga undanflykter. Arvet ska investeras på på Avanza och Swedbank (jag har ett litet sparande på Swedbank också)
 2. Jag ska redovisa mina utgifter månadsvis här på bloggen i ett separat månadsinlägg med början av April så att jag får bra koll på var pengarna egentligen tar vägen. Jag känner att jag behöver det nu. Dessa ska inte vara så avancerade eftersom att det tar så mycket administrativ tid, så dessa ska hållas enkelt.
 3. Jag ska betala reavinstskatt i sommar eftersom att jag förra året sålde mammas fonder och placerade de pengarna på Avanza. Det är nästan 30 000 kr så den månaden kommer jag inte att klara mig på min förvärvslön, resterande månader ska jag försöka klara det

Nu jäklar är det slutslösat…….

 

 

14 reaktion på “Nu får det vara slutslösat…..”

 1. Bra att du fått insikt och är på g att ändra det. Jag måste hålla med om att jag har svårt att fötstå bilköpet, och fingerprint. Jag vill absolut inte ta glädjen ifrån dig, om det känns helt rätt så är set ju såklart rätt. Tror du att arvet påverkat dina beslut? Tror du att du gjort samma beslut om du varit tvungen att slita ihop pengarna först eller hade du tänkt annorlunda? Jag vet inte storleken på arvet men det är ju en enorm möjlighet som inte många andra får, har du ändrat planerna om ekonomisk frihet?

  Många frågor sorry 😉 skulle bara vara intressant att höra hur du tänker och ta det absolut inte som kritik, bara du vet vad som är rätt beslut. Ha det bäst!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej frihetsmaskinen!

   Många tänkvärda frågor.

   Tror du att arvet påverkat dina beslut?: Svår fråga? Om jag inte hade fått arvet så hade jag förmodligen sparat på som vanligt, typ som 80% av befolkningen gör, någon fond, kanske någon aktie i framtiden. Men jag skulle mest troligt inte hålla på som jag gör nu, jag kom ju in på det här med sparande och placeringar i samband med att jag ärvde pengarna, före var jag ju inte så intresserad. Jag vill tro att tack vare att det inte var ”mina pengar” från början har jag varit extra försiktig och försökt att ta extra mycket ansvar.

   Bilköpet finansieras i motsats till vad många tror inte av arvet (arvet är ju en trygghet att jag kan betala om det uppstår problem) utan det betalar jag ju av från min egen förvärvslön. Ungefär hälften av kontantinsatsen kom från mina ”egna” ihopsarade pengar, resten är ju lån från banken

   har du ändrat planerna om ekonomisk frihet?: Nae jag har inte ändrat planerna om ekonomisk frihet, mitt mål är att kunna leva på utdelningarna fortfarande, utan minsta lilla tvekan är det så. Jag kommer inte att leva som ”miljonär 30” för det eftersom att den livsstilen inte passar mig, men mitt mål är att år 2025 vara betydligt närmare det slutmålet än vad jag är idag.

   Bilköpet då? : När det gäller bilen så ångrar jag inte att jag köpte den. Jag kommer att utvärdera närmaste månaderna hur dyr bilen egentligen är att äga och sen kommer jag att ta ett beslut på om jag tycker att det är värt det. Tycker jag inte det är det inte omöjligt att jag säljer den redan nästa sommar.

   Tack så mycket för bra frågor!

 2. Hej, varför har du inte separata konton, ett för lön och ett där arvspengarna kommer in? Kan ju inte vara så svårt?

  1. Hej Viktor!

   Helt sant, det skulle jag kunna ha.

   Men problemet är nog att jag har börjat norpa av pengarna som egentligen skulle gå till investeringar, det är nog där problemet ligger. Samt att jag har lagt till med en lite dyrare livsstil.

   Nu ska jag försöka dra ned på mina utgifter lite…

  1. Hej spara!

   Helt rätt, det är därför jag känner att det är dags att lägga om kurs. Den lite dyrare livsstilen har helt klart kommit smygande och överrumplat mig lite. Nu är det dags att göra något åt det.

   Hoppas allt är ok med dig, att det går bra med lill”grabben” var det väl?, att det går bra med nya bostaden, så hoppas jag att du snart kommer igång med bloggandet igen:)

   Ha det gött!

   1. Jo då lillgrabben är det bra med även om han varit sjuk en del på sistone, mycket med virus på förskolan gissar jag.

    Men allt rullar på i rätt riktning vilket är bra.

 3. Som jag skrev till dig tidigare var det ett bra beslut att sälja Fingerprint. Bilen har du iallafall någon nytta av. Nu är det bara skärpa till dig med sparandet. Ditt arv måste du förvalta väl annars försvinner pengarna med tiden. Fortsatt lycka till. Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!

   Det är alltid lätt att vara efterklok 🙂

   När fingerprint stod på 30 (gamla kursen) så ropade folk (och expertgissare) att den skulle ned till 10 medan den ett år senare stod i 600. På den tiden var det aktiespararna som fick säga ”va var det vi sa”.

   För 6 månader sedan sade Jocke Bornold att han tyckte att Fingerprint var värd en chansning i storleken 10% av hans portfölj på en kurs runt 80 kr(dagens värde), Hernhag ändrade sin retorik från att aktien var en råchansning till en ok investering med hög risk. För 10-12 månader sedan tyckte Spiltan det var en bra ingångskurs med bra riskreward och handelsbanken såg med 99% chans att aktien skulle stiga på sikt och 1% att den skulle sjunka.

   Det här med aktier är inte lätt och alla som säger sig veta att denna totala urblåsning skulle komma tror jag överskattar sin egen förmåga. Antingen det eller så är man helt enkelt bättre strateg än alla de ovan nämnda.

   Men trots detta cred till baissarna…..hittills har de fått rätt och jag ångrar inte idag att jag sålde trots rejäl förlust tidigare.

   1. Jag avstår bolag som inte delar ut till sina ägare. På så sätt har aldrig ett bolag som Fingerprint intresserat mig. Jag har både missat upp och nedgången. Jag har även svårt att se om Fingerprint kommer kunna tjäna bra med pengar i framtiden. Själv använder jag inte alls deras teknik. Ledningen verkar inte heller seriös. Dagens besked att dra in utdelningen som det utannonserat om är även det ett fiasko. Jag är iallafall glad att du tog ett bra beslut att gå ur aktien. Finns så många andra bra aktier man kan äga. Min uppfattning om aktien är fortfarande sälj. Hade jag ägt aktien idag hade jag hellre sålt den och köpt triss för pengarna. Då hade det iallafall vart en liten chans till vinst. Mvh Slimis

    1. Hej slimis!
     Jag håller med dig i allt du säger, i mina öron låter din investeringsstrategi mycket klok. Man lär så länge man lever och min läxa består framför allt av 2 saker.

     Inte lägga för mycket pengar i ett bolag hur mycket jag än tror på det
     Jag har också lärt mig mer om hur viktigt förtroendet egentligen är för en stark ledning

     Tack för bra input!

 4. Ja förstår inte alls hur du kunde få för dig att köpa en ny Mercedes, som är svindyr i drift och svindyr att köpa in.
  Samtidigt som du har Fingerprint också.. Nej du får helt enkelt börja läsa mer Miljonärinnan30 🙂

  1. Hej Richiab!

   Svaret på att jag köpte en Mercedes är egentligen enkelt….

   Det är min drömbil
   Det är den snyggaste interiören jag någonsin sett i en bil
   Den är skön att köra då jag har lååååånga sträckor att köra varje gång jag vill lämna orten (kom ihåg att jag bor långt uppe i ingenstans låååång ifrån närmaste stad) Ingen tunnelbana här inte 🙂
   Jag har råd med bilen och den är mycket säker, känns tryggt att skjutsa min familj i den
   Det är djävligt coolt att ha en nästan sprillans ny Merca (det måste du ändå ge mig)

   Med det sagt vet ja ändå inte om det var världens smartaste investering, dock heller inte sagt att jag ångrar mig. Däremot reflekterar jag lite. Kanske säljer den om ett år och ser det som att jag leasat bilen med en månadskostnad på runt 10 000 kr, man vet aldrig 🙂

   Jag läser Miljonär innan 30 hela tiden och är sjukt imponerad av hans flit. Dock absolut inte min typ av livsstil men helt klart borde jag tänka efter mer innan jag slösar….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *