Tokras i Fingerprint

Hej!

Jahapp, snacka om urblåsning idag i Fingerprint. Vilket enormt nedställ. Givetvis klappar sig alla belackare på bröstet och tycker att detta har stått skrivet i stjärnorna under lång tid men där håller jag faktiskt inte med. Många har trott på Fingerprint och ingenstans har det stått skrivet att aktien skulle stå i under 30 kr igen, jag tror faktiskt inte att många trodde det för 6 månader sedan, mycket har hänt sedan dess.

Enligt mig (superamatörgissning) så började de riktigt stora problemen med vinstvarningen i December. Före det tyckte jag att Fingerprint hade börjat bygga upp ett förtroendekapital då de höll många av deras prognoser på en mycket svårprognostiserad marknad, de verkade helt enkelt kunna nå upp till sina uttalade mål.

Sen från ingenstans kom helt plötsligt en rejäl vinstvarning och det blev helt uppenbart för alla att Fingerprint inte hade så bra visibilitet i framtiden som man tidigare kommunicerat till marknaden. Visst fanns det expergissare (proffsgissare alltså) som tidigare varit tveksamma till företagets kommunicerade föräljningsestimat, men det fanns också många som trodde på Fingerprints förmåga att projiera framtiden.

Vinstvarningen kom som en överraskning för många och de som var försiktigt positiva men lite tveksamma fick kalla darren och plötsligt började många ifrågasätta hur god visibilitet företaget egentligen hade vad gäller framtida försäljning. Två veckor tidigare hade man kommunicerat att allt var ok och flöt på som det skulle i bolaget medan man i den vevan försökte driva igenom ett optionsprogram som dock stoppades i sista stund. Det blir så komplicerat och långdraget att skriva i text så jag skriver i punktform vad jag tror är de stora anledningarna som lett fram till detta ras….

 • Slutet av November sjunker kursen drastiskt (20% ungefär) och därefter kommer en vinstvarning som medföljer ytterligare fall nästkommande veckor. (Svårt att inte tro att informationen läckt då aktien störtdykt veckorna innan. Gamla VD Johan Carlström och styrelseledamot Lars Söderfjäll blir anhållna för marknadsmissbruk i januari 2017 i samband med vinstvarningen
 • Nu börjar det läggas mycket fokus på att varken styrelsemedlemmar eller VD har särskilt mycket aktieinnehav i Fingerprint.  Aktieägarna kokar över att VD eller styrelse inte verkar tro på bolaget eftersom att de inte vill köpa aktier
 • Statistik börjar synas överallt hur insiders faktiskt hade sålt under hela 2016 för över 400 miljoner kronor medan insiderköpen låg runt 1 miljon. Nu börjar även många ”långliggare” ställa sig lite tveksamma
 • VD känner sig tvingad och köper en post aktier på 1 miljon kronor. Skönt tyckte många att han äntligen handlade aktier medans andra tyckte att det var ett skämt att han köpte in sig för så förhållandevis lite pengar. Osäkerheten fortsatte….
 • Köpet av Delta ID presenteras och tas emot relativt bra hos de flesta (mig inkluderat) samtidigt som många viskar att det är väldigt dyrt att betala 100 miljonor kronor per anställd för ett företag som inte har någon egentlig vinst att presentera.
 • Bolaget meddelar att Q1 kommer att bli betydligt sämre än föregående år men man försäkrar att detta är av övergående karaktär då detta beror på lageruppbyggnad som delvis ligger utanför företagets kontroll. Många (inklusive mig) godtar ursäkten men ogillar att visibiliteten och kommunikationen till aktieägare är så dålig. Man försäkrar också att prognosen för 2017 på 7,5-9,5 miljarder kronor ligger kvar. Skönt tänker många som då är helt övertygade om att bolaget lämnar en intäktsprognos i underkant eftersom att man anser att företaget inte har ”råd”  att chansa mer nu när så mycket skit kommit fram senaste tiden. Dessutom lovas ju en utdelning på 2 kronor till aktieägare som plåster på såren…..
 • I februari i år skjuts rättegången mot Johans Carlström upp och många hade sett fram emot att hans öde skulle bli kommunicerat då han står åtalad för typ 7 åtalspunkter gällande insiderbrott. Aktieägare har allt mer de senaste månaderna börjat tala högljutt åt att Johan Carlströms roll som storägare gör att inga institutionella ägare vill gå in som ägare i aktien. Med en dom, friande eller fällande, så får man i alla fall viss fakta på bordet och Fingerprint som bolag kan gå vidare. Nu sköts alltså rättegången upp ytterligare….

Boooom…..sen dras mattan undan totalt….

1) Bolaget meddelar att prognosen för 2017 dras in (man säger till marknaden att man inte har någon aning om hur intäkterna kommer att se ut 2017)

2) Utdelningen slopas (många aktieägare som har lagt sina livs besparingar kan i alla fall slicka såren något då i alla fall utdelningen är bra. Signalvärdet med utdelning är såklart också bra då det visar att bolaget tror sig tjäna rejält med pengar). Istället drar man tillbaka utdelningen (vilket kanske ändå är rätt beslut) men problemet är att aktieägarna känner sig totalt förda bakom ljuset.

3) Man vinstvarnar om att första kvartalet Q1 kommer att vara 50% lägre än förra året. På en marknad som växer 20% per år och där man dessutom är marknadsledande så får nog många aktieägare svårt att räkna ihop den ekvationen, trots besked att detta till stor del beror på lageruppbyggnad.

4) Förvirringen är total och även de mest hängivna långliggarna börjar visa tendenser till att ge upp då ledningen helt har tappat greppet och förtroendekapitalet är lika eller nära med noll.

Med allt detta sagt så är Fingerprint fortfarande ett myyyycket framgångsrikt bolag som tjänade massor av miljarder förra året och som har en bra position på en stekhet marknad . Enligt min tro har man en riktigt bra position även under 2017 var gäller mobiltelefoner och man försöker också bredda bolaget så att man inte lider av riskerna av att vara ett enproduktsbolag.

Jag har hela tiden trott stenhårt på Fingerprint och jag gör det faktiskt fortfarande. Styrelsen har upprepade gånger visat att man helt enkelt inte är tillräckligt kompetent och har tagit felbeslut men och jag tror att huvuden kommer att rulla så småningom.

Däremot tycker jag att nuvarande VD (som fått mycket kritik senaste tiden) har uppvisat ett professionellt agerande trots att han förmodligen har fått gå igenom en av de tyngsta perioder man överhuvudtaget kan tänka sig. Personligen lastar jag inte honom för någonting ännu då det enda jag ser är att han håller på att rensa upp för tidigare begångna misstag. Man måste tänka på att han är inte mer än människa och hur skulle han ha kunnat stoppa detta? Jag tror inte att någon hade kunnat göra det. Men från och med nu måste han också ta ansvar för bolagets prestationer eftersom att jag tycker att han borde vara varm i kläderna nu. Framtiden får utvisa om jag har rätt….

Så hur kommer det att gå för aktiekursen framöver?

Det är ju helt lönlöst att gissa då det kan svänga hursomhelst men jag ger mig ändå på ett försök.

Jag tror Fingerprint kommer att fortsätta vara en storspelare globalt inom arenan för biometri. Dessutom både hoppas och tror jag att man lyckas vända den här skutan så småningom. (kom ihåg att bolaget vuxit nå fruktansvärt på bara ett år, det är inte lätt att vara bäst på allt och misstag i en sån situation är näst intill givet). Däremot så tror jag följande blir viktigt…..

 • Köpet av Delta ID måste gå igenom och man måste visa att man inte valde bolaget på ett brainstormmöte med ”elle belle bi”, Man måste visa att visionen också blir verklighet.
 • Lageruppbyggnaden som man skyllt på måste visa sig stämma eftersom att det andra alternativet är att marknaden inte växer eller att konkurrenterna är betydligt starkare än vad man trott
 • Korten alternativt något nytt segment måste börja visa resultat under året, annars tror jag att det blir fullkomlig slakt av aktiekursen. (i likhet med vad vi sett under 2016 och början nu av detta år)

Lycka till alla aktieägare, jag hoppas verkligen att skutan vänder och att bolaget visar sig vara den lysande stjärna på biometrimarknaden som jag och många mig med mig tror att det kommer att bli.

 

 

 

6 reaktion på “Tokras i Fingerprint”

 1. Hej 6mille, ett intressant inlägg om Fingerprint tycker jag och jag håller med dig i det mesta faktiskt. Det jag ser som det stora problemet med Fingerprint är alla skandaler som de lyckas hamna i av någon underlig anledning. Är det inte razzia mot huvudkontoret eller åtal för insiderhandel så är det falska pressreleaser.

  Det är klart att dessa grejer påverkat såväl investerare som analytiker negativt. Rätt eller fel kan man diskutera men det är dessa konstigheter som fått mig att avstå Fingerprint. Lite synd för bolaget har ju en riktigt bra produkt och har tjänat och kommer antagligen tjäna bra med pengar!

  /Aktiepappa

  1. Hej Aktiepappa!

   Jo, du har helt rätt i att det vart ett par ”olyckor” för mycket för att det ska kännas bra för en investerare. Det är ju säkerligen därför det finns så lite institutionella investerare och strategíska partners i Fingerprint.

   Om, och jag menar verkligen om jag ska bege mig in i Fingerprint igen så kommer jag endast göra det om jag ser att de lyckas bredda sin portfölj eftersom att jag tror att det är nyckel framåt. De måste fortsätta utvecklas och få fler ben att stå på närmaste åren, de måste knyta an en del storordrar samt visa upp en fortsatt god omsättning och en bra vinst.

   Personalkostnaderna, som är en riktigt stor kostnad för alla företag, är också av avgörande faktor. Det gäller att alla nya medarbetare presterar på topp för att de ska tjäna in sin kostnad. Varje person måste som ett absolut minimum dra in 500 000kr per år minst för att bära kostnaderna för sin egen anställning. Man har inte råd att sitta fast med dåliga medarbetare i detta skede, det är väldigt viktigt också nu tror jag.

   Fingerprints framtid känns osäkrare än på bra länge men jag hoppas och tror på bolaget även om det ska mycket till innan jag köper in mig igen!

 2. När man tittar under fliken ”min portfölj” så stämmer inte den, och du skriver i kommentarerna att du ska uppdatera den, men det är inte gjort.

  Sedan en annan sak, du skriver även att du förvaltar ett arv för dig och dina syskon, ett arv som du alltså köper aktier för. Hur ställer dom sig till detta, att du förlorat så mycket pengar på Fingerprint?

  1. Hej Stefan muntergök!

   Vilka positiv aura det är runt ditt inlägg, härligt med positiva människor för en gångs skull!

   Du har rätt, min portfölj har jag inte uppdaterat senaste tiden.

   När det gäller arvet så fick vi barn 1/3 del var och vad min syster eller bror gör privat för sin del är inte min buisness, dom är vuxna människor. Att fingerprint (som var mellan 10-15% av min portfölj) inte gick som jag hade hoppats på är ju inte så mycket att säga om. Ska man investera pengar på börsen så finns det alltid en risk. Är man inte beredd på det ska man spara pengarna på ett räntekonto.

   Nu kanske jag låter lite hård i mitt svar men det var för att jag tyckte frågan lät så korkat otrevlig på nått sätt. Hur skulle du själv förvalta ett arv för 2 år sedan? Hur skulle du fördela 1,5 miljoner kronor?

  1. Hej Jonas!

   Du berör en viktig punkt här.

   Antingen har ledningen och nyckelpersoner haussat aktien med vilja, fört aktieägare bakom ljuset för att tjäna privata intressen och helt enkelt ljugit medvetet för marknaden.

   Eller så har bolaget vuxit för snabbt, inte klarat av att hålla alla bollar i luften och helt enkelt i slutändan tvingats krypa till korset och erkänna att man helt enkelt inte klarat av uppgiften på ett bra sätt.

   Nån av dessa alternativ är är sant eller så skulle det kunna finnas vissa personer (nämner inga namn) som fört en egen agenda utan övriga i företagets kännedom. Oherhört svårt att veta vilket som är sant.

   Alla som sitter hemma och fablar men inte har vart med i styrelserummen eller är nyckelpersoner eller har fått insiderinformation har helt enkelt ingen aning utan alla, hur trovärdiga de än verkar, gissar hej vilt. Att bolaget har skitit i det blå skåpet och betett sig som totala nybörjare håller alla med om nu (men dom är ju nybörjare, bolaget som det ser ut i dag är bara ett år gammalt). Uppenbart är att de inte klarat av uppgiften på ett bra sätt och jag tycker det vore konstigt om inte en del huvuden rullar som följd av detta (kanske redan gjort det utan vår vetskap – Förra VD JC har ju lämnat sin post, tidigare finanschefen har gått, 2 stycken i styrelsen lämnade ju alldeles nyligen – vi vet ju inte vad som pågår bakom kulisserna.

   Min tokgissning är dock att nuvarande VD helt enkelt städar upp och lägger korten på bordet, jag tycker det känns så faktiskt.

   Det är svårt att gissa hur sanningen egentligen ser ut, kanske får vi aldrig veta. Vad som händer med bolaget och huruvida det i dagsläget är en bra chansning eller en rådålig investering är inte lätt att veta utan här måste varje investerare ta ett eget beslut.

   För tillfället sitter i alla fall jag utanför men jag håller ögonen öppna…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *