Månadsbudget och kvarskatt

Hej!

Jag har tidigare berättat att jag tycker att jag har börjat slösa alldeles för mycket under de senaste månaderna. Sanningen är att det faktiskt har pågått längre än så (typ 1 år kanske) och jag tror att det omedvetet har blivit så att jag sakta men säkert höjt min levnadsstandard. Senaste klockrena exemplet är ju förstås bilköpet men utgiftshöjningen har pågått rätt lång stund före det också…

Hursomhelst….

Som ett led i att försöka ta ordentlig kontroll över ekonomin igen så kommer jag att börja redovisa mina förvärvsinkomster och mina utgifter här på bloggen. Målet är att jag ska klara mina vardagliga utgifter utan att vara och nalla i arvspengarna.

Budget för April månad

2017 Budget April

 

Så här ser alltså min hushållsbudget för April månad ut, som ni ser så är utgifterna för April månad lika stora som inkomsterna utan att jag har avsatt något eget sparande överhuvudtaget. Anledningen till detta är 2 saker…

 • Jag betalar Årsavgiften på Merza försäkringen 4997 nu
 • Jag betalar 837 kr till Dacia försäkringen (min tidigare bil)

Några saker jag kan tillägga är att….

 • 1000 kr nöjen är avsatt för en resa till min hemstad för att hälsa på familj och kompisar.
 • Dacia försäkring är sista betalningen för den gamla bilen. Det är alltså en engångsbetalning
 • Bensin, vi har beslutat att inte köra bilen på veckodagarna utan vi har bara tänkt att använda den på helger, på så sätt kommer kostnaden förmodligen att bli mycket lägre.
 • Försäkringsavgiften 4997 kr är en engångsavgift som betalas nu i April för hela året.

Deklarationen

Jag kommer att få en jätteutgift (kvarskatt) eftersom att jag sålde mammas fonder förra sommaren och flyttade över dessa till Avanza. Då hoppades jag på att Fingerprint skulle betala den kostnaden men det vet vi ju alla hur det gick….åt skogen!

Nu är jag alltså i situationen att jag ska betala tillbaka istället för det vanliga att jag får tillbaka på skatten. Jag har bett lönekontoret dra 400 kr extra varje månad vilket tidigare år lett till att jag brukar få tillbaka runt 4000 spänn per år, men nu ska jag alltså betala en gigantisk summa istället….

Jag vet inte riktigt hur det fungerar men när det handlar om att man ska betala restskatt så har jag fattat det som att man får slutskattebeskedet tidigast i Augusti och därefter har man 3 månader på sig att betala sin skatt. Jag ska alltså då betala min kvarskatt senast i november.

Kruxet är bara att jag tror att det kan vara så att jag måste betala ränta from datumet som jag får mitt slutskattebesked (redan i Augusti alltså) så det kan finnas en fördel att betala bort skatten direkt när beskedet kommer. Dessutom har jag läst något om att det blir någon skillnad om man ska betala över 30 000 kr (vilket jag ska göra) men då det finns så många osäkerhetsfaktorer så kommer jag att ringa skatteverket och fråga helt enkelt så det inte blir några misstag.

Jag behöver omedelbart börja spara till att betala min kvarskatt och det kommer jag att göra genom att…

 • Alla utdelningar (mars -augusti) sätts av på räntekonto
 • Alla arvsutbetalningar sätts av till räntekonto
 • Jag försöker att inte spräcka min hushållsbudget

Följer jag ovanstående så borde jag kunna betala tillbaka restskatten utan att behöva sälja några aktieinnehav. Hamnar jag i situationen att jag måste skjuta till pengar så kommer jag att sälja en del fonder (jämt fördelat över min innehav). 

Idag har dagen gått åt till en översyn av hushållsbudgeten och det känns riktigt skönt nu när jag försökt återta kontrollen över utgifterna igen. Nu gäller det bara att beta av restskatten och sen känns det som att jag bör kunna vara tillbaka på banan igen med ordentlig kontroll över ekonomin. From September månad hoppas jag kunna återinvestera alla mina utdelningar samt spara alla arvspengar igen.

Heja drommar`n :), sätt fart mot 6 mille igen!

 

 

2 reaktion på “Månadsbudget och kvarskatt”

 1. Ja, är din kvarskatt över 30 000 kronor så tickar redan din kvarskattsränta, men den är inte speciellt hög. 1,25% om året om jag läser rätt så om din kvarskatt är 100 000 kronor så har det bara blivit 200 kronor i ränta eller något åt det hållet.

  Du kan betala in kvarskatten när du vill. Betalar du in nu så slipper du 1,25% ränta på det beloppet så det är ungefär 1,25% avkastning. Om dina andra konton inte ger mer (efter skatt) så betala in pengarna i omgångar till skatteverket direkt istället för att vänta med det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *