Funderat och filat på min strategi för sparande

Hej!

Jag har märkt att besöksskaran på bloggen typ har halverats senaste veckorna, gått från nästan 1000 besökare per dag till ungefär hälften. Jag blev lite fundersam och funderade vad det kunde bero på att folk lämnar Sveriges i särklass bästa blogg och vet ni vad jag efter en snabb okulärbesiktning kom fram till?

Jo, jag har blivit nedflyttad på Molekylär ekonomis hemsida från A platsen till B platsen, bättre läget till det sämre läget. 

Att han degraderat mig får jag väl försöka leva med men att inse att hälften av mina besökare kommer hit tack vare länken från hans sida blir desto svårare att acceptera. Jag kanske inte är för Investeringskollektivet vad Michael Jacksons var för Pop musiken, eller vad Salming var för svenskars möjlighet att delta i NHL, vilken chock, blir nog en tidig kväll i kväll.

Nåväl, livet måste ju gå vidare….

Ny plan….

Ni vet ju att jag har greppet tag i ekonomin igen efter att ha slösat alldeles för mycket senaste året. Åtgärder vi gjort är….

 • Ställt in bilen i garaget, används nästan bara på helgen
 • Sett över hushållsbudgeten och framför allt lovat leva efter den
 • Bestämt att spara nästan allt från arvet hädanefter

Nu känns det som att ordningen är återställd igen och jag upplever redan att jag både tänker sundare och som en följd av det faktiskt mår bättre.

En sak jag funderat ganska länge på är att spara mina fonder tills de uppnår ett värde av 300 000 kr och därefter flytta 100 000 till räntekonto ”collector” som jag använder på Avanza. Dessa blir då min nya krigskassa som jag kommer att använda mig av när jag vill fylla på i mina aktieinnehav. Jag har lite andra tankar med det också men kolla först hur det ser ut…..

fondpond

 

 

Som ni ser ovan så har jag ”bara” 20 000 kr kvar innan jag når 300 000. ”jag har ett automatiskt sparande på 3000 kr varje månad som dras till mina fonder” 

Såvida inte börsen surar till rejält nu efter utdelningssäsongen och sommaren (vilket är absolut troligt), så borde det inte vara alltför länge kvar innan jag har sparat ihop mina 300 000 där. Planen är då att föra över en del till räntekontot vilket innebär att jag om några månader bara kanske har en krigskassa på 100 000 att köpa nya aktier för.

Dessa 100 000 kr kan vara lite flexibla så tillvida att jag kan investera ganska hårt om börsen plötsligt skulle bjuda på ett ordentligt nedställ, medan jag om börsen går sidledes investerar i ganska lugnt takt, typ 2000 kr i veckan. Jag har ju också mina utdelningar som trillar in på kontot med jämna mellanrum som bidrar till att stärka mitt aktieinnehav och således öka mina utdelningar. Så här tänker jag tänker mig framtidens sparande och fördelning….

 • Föra över 100 000 kr från fondkontot till räntekontot när fonderna uppnått 300 000 kr.
 • 200 000 kr är då kvar på fondkontot och jag fortsätter spara pengar varje månad på det kontot vilket förhoppningsvis leder upp till 300 000 kr så småningom igen
 • Medan jag väntar på att fondkontot ska nå 300 000 kr igen så har jag ju en krigskassa på 100 000 kr på räntekonto + att jag får en hel del utdelningar under året
 • 100 000 +  Arvspengar + Utdelning kommer bringa ett bra kassaflöde till min portfölj och jag hoppas kunna investera minst 2 till 3 tusen kr varje vecka i nya aktier

Själva vitsen med det här är ju att det blir ett stabilt kassaflöde till mitt investeringssparande där jag tänker att….

 • ”Collector”, alltså räntekontot ger en låg men stabil avkastning, där riskerar jag inte att förlora några pengar alls (om inte Avanza går omkull) Jag använder det kontot som krigskassa
 • Fonderna ser jag som den trygga sparformen där ett eventuellt nedställ eller krasch i aktiemarknaden, ändå minimerar förlusten. Således bra med ett fondsparande ändå, dessutom ett ganska stabilt sparande även om börsen går lite surt
 • Aktiernas uppgift i min portfölj är att producera utdelning så att jag kan köpa nya aktier och således höja min utdelning hela tiden. Aktierna ger möjlighet till hög avkastning men är också förknippat med högre risk.

Viktigast av allt är att det känns som att jag är aktiv samtidigt som jag tycker att det känns som en mycket bra riskspridning. Räntekonto = låg risk, Fondkonto =medellåg risk, Aktier = högst risk

För er som tycker att jag har vart otydlig har jag gjort en mycket snygg och avancerad men lättläst tankekarta. Nedan ser ni min nya strategi på lättläst svenska.

Tjolahopp!

 

jajjamensan 1

 

 

6 reaktion på “Funderat och filat på min strategi för sparande”

 1. Tja, var tvungen att se om du lever?!

  Inte uppdaterat på 5 veckor nu. Hoppas att allt är bra och sparandet fortsätter!

  1. Hej Spara!

   Jag har varit borta länge från bloggen eftersom att det har vart en riktigt trist period där jag har sparat ihop 56 000 till att betala i skatt och så har jag haft en del andra utgifter också så investerandet sedan Februari har inte vart så mycket att hänga i Julgranen. Men nu är jag tillbaka på banan igen så nu tror jag det kommer bli kul att blogga igen.

   Det har vart mycket som tagit tid i privatlivet så som extremt mycket träning plus att jag har bytt jobb också med helt andra arbetsuppgifter än tidigare så det har varit lite att sätta sig in i där också.

   Men från och med i helgen kommer bloggandet att komma igång igen och jag har vart sugen på att skriva några rader de senaste dagarna faktiskt!

  1. Tjena Danne!

   Bra fråga!

   Egentligen finns det ju inget bra svar, inget som skulle förklara hur avkastningen på något sätt skulle bli bättre. Det här handlar helt och hållet om hur jag vill investera i framtiden på ett sätt som är bekvämt för mig. Min strategi helt enkelt.

   Så som jag tänker fondstgrategin så minskar jag risken att köpa aktier i ett impulsstadie (jag kan ju vara rätt impulsiv som du förstått)
   Jag tror jag kommer att göra fler regelbundna aktieköp (vilket jag eftersträvar).
   Pengarna på sparkontot ger en fast ränta utan risk att det sjunker så en del av kapitalet är ”säkrat helt utan risk”
   Om börsen sviktar rejält så kommer jag alltid att ha en krigskassa redo

   Ovanstående är några av anledningarna till att jag funderat kring fondsparande som parkering mellan aktieköpen, tänker jag fel? Du brukar oftast ha mycket bra synpunkter på börsrelaterade saker, hur tänker du?

   1. Min portfölj ser lite annorlunda ut. Jag har ungefär 50% fonder och 50% aktier och jag försöker fortsätta växa fonderna samtidigt som jag köper aktier. Som du säger så är risken mindre i fonder (och chansen) så det blir lite av en försäkring mot beslut man ångrar.

    Jag har inga tankar på att flytta pengar från indexfonderna till aktier. Snarare så använder jag ”nya” pengar (utdelningar eller lön) till att öka den ena eller andra kategorin.

    Så det är hur jag gör det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *