En medelväg…

Hej!

Jag funderar konstant på min strategi och försöker hela tiden hitta sätt att förfina mitt investerande.

Tankarna som snurrar på lyder ungefär…

…Hur mycket pref aktier ska jag äga?

...Hur mycket utländskt vill jag ha i portföljen?

….Hur ska jag agera vid nedgång?

…Hur stor andel fonder vill jag ha?

….Vill jag ens ha fonder överhuvudtaget?

….bla bla bla bla bla….

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet känns det som, tankarna snurrar rätt friskt. Ena dagen sitter jag och räknar hur lång tid det kommer att ta innan jag kan leva på mina utdelningar medan jag nästa dag funderar på hur stor andel fonder jag vill ha. Därefter funderar jag på om jag kanske ska sälja fonderna och köpa utdelningsaktier istället men kommer fram till att fonder ändå är tryggt! Å så håller det på dagarna i ända…..

Ibland kan tankarna lugna sig lite i perioder men aldrig längre än högst ett par dagar och sen märker man att man sitter där och finslipar igen, haha. Det är ett evigt knåpande….

Nu senast har jag kommit på att jag vill satsa hälften av mitt sparande på aktier och andra hälften på fonder. Jag har berättat om den strategin i ett tidigare inlägg här på bloggen. Anledningen till detta är helt enkelt att jag känner mig osäker på hur marknaden kommer att te sig framöver. Den har stigit mycket på senare år och entusiasmen verkar verkligen ha bitit sig fast i USA där Trump lovar det mesta till de flesta….och faktiskt levererar en hel del resultat nu också. Det verkar inte finnas nån hejd på opportunismen där.

Det är ju kul att börserna stiger men samtidigt så tycker ju surpuppan på vänster axel att det är lite jobbigt också eftersom att fallhöjden då blir så mycket högre.

Den perfekta mellanvägen för mig då blir som sagt att lägga hälften av nysparandet på fonder och hälften på aktier. Då slipper jag riskera att gå helt fel i alla fall…..känns det som 🙂

 

 

5 reaktion på “En medelväg…”

 1. Känner igen de där funderingarna, jag gör likadant själv ibland!
  Just nu lägger jag dock mest krut på preferensportföljen och fonderna, får se hur länge jag gör det.
  Tryggpension

  1. Hej!

   Jo jag har sett att du har tuffat på dig på senare tid. Jag märker också på dina inlägg att du känns mycket tydligare i din strategi nu och du verkar verkligen ha lärt dig mycket senaste åren. Du kämpar på otroligt bra och jag tror det kommer gå riktigt bra framöver för dig.

   Har du belånat portföljen förresten? I såna fall, vad är din erfarenhet kring det?

   1. Ja, det känns som om jag börjar få struktur på strategin och sparandet. Har ju sålt av en del aktier eftersom det var för många för mig, men nu börjar jag bli nöjd.

    Men det har tagit sin lilla tid, med mycket hattande fram och tillbaka 🙂 Men nu får det vara stabilt ett tag, dags att fylla på i befintliga innehav istället.

    När det gäller belåning, så ser jag till att aldrig låna mer än jag kan betala tillbaka utan att behöva sälja aktier. Använder utdelningar och kontot Extra buffert där jag har räntefond som jag kan sälja vid behov.

    I våras hade jag max 20 000 som belåningsgräns, så jag stoppade innan dess, och det gick bra. Denna gång har jag bara 12 000 som gräns, det är ju mindre utdelningar på hösten. Och även om börsen skulle gå ner mycket, så är jag benhård när det gäller belåningsgränserna!

    Tryggpension

    1. Jo, det där om att hatta hit och dit, det känner nog alla som testat på aktier igen så även jag. Man ska fila på sin strategi hela tiden och vrida och vända på saker. Lyssna på andra men ta egna beslut är mitt motto.

     Jag har tidigare tagit ett beslut att inte belåna portföljen men på senare tid har jag börjat tänka att det kanske inte är så himla dum ide egentligen. Helst skulle jag vilja att det blev en rejäl sättning först innan jag tar till det medlet men å andra sidan kan ju det dröja otroligt länge innan dess. jag ska fundera på det ett tag till.

     Du då? Känns det bra att låna och investera tycker du? Har du ångrat det hittills nån gång?

     1. Jag tycker det känns ok att låna till aktieköp, så länge jag vet vilken gräns jag ska ha för belåningen, och så länge jag vet att jag kan få loss likvider snabbt till avbetalningen.
      Dessutom använder jag bara belåningen till aktier jag verkligen VILL köpa, jag småköper inte en massa olika aktier med lånade pengar. Just nu är det Skanska och Axfood jag vill öka, då båda står på – och båda är små innehav än så länge.
      Tryggpension

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *